zaterdag 22 juli 2017

FREDDIVERS XL | Aaron Berlaen (21) uit Deerlijk werkt als vrijwilliger in de bibliotheek

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat soms in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

“Vooral ouderen komen om digitale hulp vragen”


“Er komen bezoekers langs van alle leeftijden, maar toch vooral ouderen”, zegt Aaron Berlaen (21) uit Deerlijk over de Digitafel in de bibliotheek. Hij is een van de vrijwilligers die er gratis digitale hulp en advies aanbieden.

De Digitafel staat tweewekelijks opgesteld in de centrale bibliotheek en dit telkens op donderdag van 14 tot 16 uur. “We maken mensen wegwijs in de digitale wereld”, vertelt Aaron. “Al hebben de meesten die langskomen vooral vragen over hun laptop, tablet of smartphone. Die twee uren vliegen altijd voorbij. Zo hebben we onlangs eens veertien mensen geholpen op één namiddag. Dat is veel, want we doen dat met zijn vieren. Gemiddeld zien we minder mensen op een donderdagnamiddag, maar we hebben altijd de handen vol. Wie langs komt, heeft vaak een lijst met vragen mee.”

Noem eens een paar typische problemen die de mensen voorleggen?

“Een klassieker is het verbruik van smartphones dat mensen te hoog vinden. Die mobieltjes staan vaak standaard ingesteld op 3G (nvdr, is de aanduiding voor de derde generatie van het mobiele telefoonnetwerk). We maken dan duidelijk dat 3G niet altijd moet ingeschakeld zijn, want dat het toestel anders extra data verbruikt. Ander probleem: mensen die hun bijlagen niet kunnen openen op de laptop.”

Wie komt vooral langs?

“Meestal gaat het om mensen tussen 20 en 70 jaar, maar vooral ouderen toch.”

Ben je iemand die zelf wel eens naar iets op zoek gaat in een bibliotheek?

“Ja want ik ben een grote fan van Amerikaanse strips. Een van mijn favorieten is de reeks van The Walking Dead. Dat zijn zombieachtige verhalen, maar eigenlijk gaat het er vooral toch over hoe mensen met elkaar omgaan in tijden van grote crisis. Ook de tv-reeks heb ik bekeken en ik speel ook de games van ‘The Walking Dead’. Een andere stripreeks die ik erg goed vind, is die over Star Wars. Die reeks bevat inmiddels een honderdtal stripverhalen en die spelen in op de filmreeks van George Lucas. Die strips zijn net als de films zeer goed gemaakt. Wat ik er interessant aan vind is dat je er parallellen in terug vindt met de huidige wereld. Zo loopt daarin ook één man rond die alle politieke macht naar zich toe trekt. Dan moet ik altijd opnieuw denken aan Adolf Hitler of Donald Trump.”


#FREDDiVERS

vrijdag 21 juli 2017

BIB INFO | wij zijn gesloten op 21 en 22 juli 2017


Alle (buurt)bibliotheken zijn vandaag vrijdag 21 juli en morgen zaterdag 22 juli gesloten ter gelegenheid van de Nationale feestdag. Vanaf maandag 24 juli kan je weer bij ons in de centrale bibliotheek terecht. De buurtbibliotheken blijven gesloten t.e.m. dinsdag 15 augustus.

Je materialen online verlengen of reserveren kan altijd via Mijn Bibliotheek.

sluitingsdagen

donderdag 20 juli 2017

BIB TIPT | 7 tips voor prachtige zomerfoto's

Het is volop zomer, ofwel ben je al in andere (of zonniger) oorden ofwel sta je op het punt te vertrekken. Voor meer en meer mensen is een smartphone de meest vertrouwde of praktische fotocamera die ze bij zich hebben. Zoals de vermaarde Amerikaanse fotograaf en creatieve guru Chase Jarvis het al zei: 'De beste camera is degene die je bij je hebt' (Eng.: 'The best camera is the one that's with you').
En in het geval van je smartphone kan dit zeker tellen. Met enkele basistechnieken en -tips kan je bovendien het maximale uit je toestel (en jezelf) halen. Vorig jaar kon je op deze blog de beste zwart-wit foto apps ontdekken, dit jaar komen deze 7 eigenzinnige tips van straatfotograaf @reiurusei je misschien van pas:

1) 'Shoot, shoot shoot' (Erik Kim)

Foto's met je smartphone zijn gratis (maar dat wist je). Maak geregeld een backup voor de zekerheid, ook als als je op reis bent. Gebruik hiervoor de gratis Google Photos dienst en app met onbeperkte, online opslag.

2) 'Je eerste tienduizend foto's zijn je slechtste' (Henri Cartier-Bresson).

Maak duizend foto's per dag, kies één favoriet (!), publiceer en deel. Één sterk vastgelegd moment zegt meer dan duizend onzinnige kiekjes. Kiezen is: winnen.

3) 'Als mensen mij vragen welke apparatuur ik gebruik, dan antwoord ik: mijn ogen' (Ansel Adams)

Heb je een iPhone, gebruik de ProCamera app. Deze app biedt je veel (slimme) opties en benadert heel dicht de instelmogelijkheden van een fototoestel. Heb je een Android toestel, dan kan je terecht bij Open Camera. Moet je het stellen met een goedkoop toestel en een slechte camera? Schakel dan over op zwart wit met hoge contrasten en sta versteld van wat je kan.

4) 'In het juiste licht, op het juiste moment, is alles buitengewoon' (Aaron Rose)

Neem foto's tijdens het 'gouden uur' (Eng.: 'Golden hour'), de korte periode na zonsopgang of voor zonsondergang. Minder direct zonlicht geeft je zachter licht en meer uitgesproken kleuren. Zo maak je portretten en landschappen die mooier en intenser zijn. Over de middag is het zonlicht het felst, dit zorgt voor zgn. 'hard licht', wat een direct effect heeft op je foto's. Elke verandering van licht heeft een effect op je foto's.

Vroege vogel zelfs op vakantie? Ga dan op pad tijdens het 'blauwe uur', de wereld ziet er dan weer anders uit.

5) 'Je néémt geen foto, je maakt die' (Ansel Adams)

Corrigeer of bewerk je foto('s) even voor je die publiceert of deelt. Gebruik hiervoor de gratis Snapseed app voor iOS en Android. Basishandelingen zoals horizon rechtzetten, croppen (knippen), roteren, verscherpen enz... komen je zeker van pas. Ook gevorderde bewerkingen als tonaliteit, curves, zwart-wit conversie en zelfs lagen behoren tot de mogelijkheden. Kies of versterk de sfeer van je foto via de vele filters.


6) 'De compositieregels consulteren voordat je een foto neemt is als de wet van de zwaartekracht consulteren voor je op wandel gaat' (Edward Weston)

Volg de compositieregels van de fotografie. Doorbreek nadien de compositieregels van de fotografie. Gebruik niet alleen je hoofd maar ook je buikgevoel en intuitie bij het maken van een foto.

7) 'Het is niet genoeg om het vanzelfsprekende of pittoreske te fotograferen' (Dorothea Lange)

Inspiratie en voorbeelden nodig? Het maakt niet uit of je een amateur, 'enthusiast' of 'pro' bent, je leert altijd bij en vooral als je er plezier in hebt. Bekijk of volg enkele hashtags op Instagram zoals: #outofthephone, #instatravel, #wearethestreet, #iphonephotography en zo veel meer.

Succes!

maandag 10 juli 2017

THEMALIJST | wereldcinema




Als bibliotheek proberen we om - naast een aanbod aan populaire bioscoopfilms - ook een mooie collectie  'betere' of 'andere' films uit te bouwen. Dit zijn films die niet gemaakt werden uit een economisch standpunt maar om ons een echt beeld op de wereld te laten zien.

In deze themalijst vind je geen films uit Hollywood maar uit alle mogelijke landen ter wereld waarin allerlei maatschappelijke thema's aan bod komen. Met dank aan Mooov die ons regelmatig ook goeie wereldfilms tippen. Dit zijn hun aanraders sinds 2014. Veel kijkplezier!




Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.