Vluchten is een verhaal van alle tijden. Maar ook gastvrijheid tegenover vluchtelingen heeft in België een lange traditie. Tussen 1951 en nu werden wereldwijd miljoenen mensen gedwongen om hun thuisland te ontvluchten. België reageerde geregeld op noodsituaties en crisissen door duizenden vluchtelingen opvang aan te bieden. Zij werden onthaald door allerlei middenveldorganisaties en vrijwilligers. BE.LAND bundelt de getuigenissen van onder andere Hongaren, Chilenen, Somaliërs, Irakezen en Vietnamezen. Zo ontstaat een rijk geschakeerd overzicht van ons vluchtelingenonthaal.
De rode draad? De vanzelfsprekendheid waarmee we een plaats vonden voor vele duizenden nieuwkomers. En de vindingrijke manier waarop onze ouders en grootouders hielpen waar ze konden.
'Voor ons vertrek naar België kregen we in het vluchtelingenkamp een kostuum aangemeten. Het was een heel net kostuum, met een paar schoenen en een hemd erbij.' Lajos Molnár – 1957
We konden gratis in een huis in Mechelen wonen. Toen we er binnenkwamen, bleken de keukenkasten vol eten te zitten. En in elke slaapkamer lag er kledij klaar in onze maten!’ Karoly Makay - 1956
BE.LAND is een project van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met verschillende partners en met steun van de Vlaamse Overheid. De tentoonstelling loopt t.e.m. woensdag 7 maart 2018 en is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de centrale bibliotheek, Leiestraat 30.
De bijhorende themalijst, met literatuur en films over het vluchtelingenthema, kan je
hier downloaden of raadplegen via
Scribd.