dinsdag 30 april 2019

#bibtipt // International Jazz Day


Vandaag is het International Jazz Day De aftrap wordt dit jaar gegeven in Australië, met een All-Star Global Concert, (o.a. Herbie Hancock, James Morrison, Dee Dee Bridgewater en Kurt Elling).
Het concert wordt wereldwijd gebroadcast en is te volgen via  jazzday.com, unesco.org, YouTube and Facebook, vanaf 17 uur. Deze dag wordt gevierd in meer dan 190 landen wereldwijd, ook in België zijn er verscheidene optredens en events.

In de bib dragen we ons bescheiden steentje bij met een mini-expo van een 30-tal originele jazzvinyl-covers uit onze collectie.

Ook de volgende MuziekBoutique past in dit kader. Op donderdag 9 mei komt jazzkenner en vinylverzamelaar Frederik Goossens vertellen over de geschiedenis van jazz, aan de hand van enkele onmiskenbare classics en minder bekende juweeltjes.

expo international jazz day

https://jazzday.com/

maandag 29 april 2019

MuziekBoutique // verslag muzikale avond met Piet De Pessemier over Neil Young


Donderdag 18 april, 19u30
Parkingsschaarste en oliebollengeur trotserend, baanden 35 muziekliefhebbers zich een weg door de net geopende Kortrijkse Paasfoor richting centrale bib, om aanwezig te zijn bij een nieuwe lezing in onze reeks MuziekBoutique.

De afwezigen en foorgangers hadden ongelijk. Compleet met houthakkershemdje, mondharmonica (splinternieuw, voor het eerst leven ingeblazen tijdens deze lezing) en cowboyboots bracht Piet De Pessemier een boeiend verhaal. Over hoe Neil Young van een bedlegerig en door polio getroffen kind uitgroeide tot één van de grootste namen uit de rockgeschiedenis en hoe hij reeds meer dan 50 jaar volop meedraait aan de top.

Ook anno 2019 blijft de Canadees een bezige bij, hij werkt momenteel in de studio met Crazy Horse, zijn hondstrouwe begeleidingsband, aan een nieuw album. Eind juni trapt hij in Denemarken een Europese tournee af met op 9 juli een optreden in het sportpaleis te Antwerpen.

Piet zong en speelde ook enkele Neil Young-classics en voor wie de ogen even sloot, klonk het alsof de 74-jarige zelf op het podium zat.

2019 MuziekBoutique // Neil Young

De volgende MuziekBoutique gaat door op 9 mei, opnieuw in de centrale bib. Dan komt Frederik Goossens ons een comfortabel begaanbaar paadje kappen door de jungle die jazz soms kan zijn.  Opgeluisterd met originele vinylreleases uit onze dierbare collectie ! 🎺 🎹 🎼 🎷. Parkingschaarste zal er normaal gezien niet zijn, al komen échte jazz-cats natuurlijk te voet of met de fiets!

tickets & info via www.kortrijk.be/muziekboutique.



#FREDDiVERS gaat vreemd | Pieter-Jan Verstraete


Drie jaar geleden ging vrijwilliger Freddy Vermoere van start met de interviewreeks #FREDDIVERS. Daarin konden lezers kennis maken met verschillende verhalen van in en rond de bib. Zijn concept wordt nu verdergezet onder een nieuwe naam. Ook deze week is er een nieuwe #FREDDIVERS gaat vreemd ... met Laura. 


Pieter-Jan Verstraete (63) uit Kortrijk werkt al 40 jaar in de bib van Kortrijk. Op 1 mei gaat hij met pensioen.


Wanneer ben je hier beginnen te werken? 

“Ik ben geboren in Euskirchen in de Eifel. Ik heb daar 18 jaar gewoond, en daarna ben ik verhuisd naar Vlaanderen en ben ik geschiedenis gaan studeren aan de universiteit van Gent. Toen ik afgestudeerd was, heb ik deelgenomen aan een examen in de centrale bib. Er waren toen 260 kandidaten en ze zochten acht mensen om in de centrale bib te werken. Ik was bij de beste kandidaten dus ik mocht onmiddellijk aan de slag gaan. Ik ben hier beginnen werken in september in het jaar 1979.


Wat is jouw taak in de bibliotheek?

"Ik werk hier als bibliotheekassistent. Helemaal in het begin mocht ik iedere maand op proef langskomen. Ik ben begonnen in de muziekafdeling, de maand daarna in de bewaarbibliotheek, dan een maand in de leeszaal en als laatste een maand in de volwassenenafdeling. Daarna mocht je kiezen wat het beste bij je aansloot en ik heb dan gekozen voor de bewaarbibliotheek. Dat sloot aan bij mijn interesse voor geschiedenis. Ik heb dan een tijdje gewerkt in de leeszaal en daarna in de volwasseneafdeling. Daar was ik 'chef boeken'. Ik mocht voor meer dan 20 jaar boeken voor volwassenen aankopen. Een leuk weetje is dat pas in de jaren ‘80 de eerste stripverhalen in de centrale bib kwamen. Voordien waren er geen strips in de bibliotheek omdat dat educatief niet verantwoord was. Er staat hier een standbeeld van Lucky Luke want Morris, de tekenaar van Lucky Luke, was een Kortrijkzaan. De Rotary Club van Kortrijk heeft dat standbeeld geschonken aan de bibliotheek en heeft 500 euro geschonken om stripverhalen aan te kopen. Zo zijn de eerste strips hier binnen gekomen rond 1982."


Wat doe je in je vrije tijd?

"Ik heb 61 boeken geschreven en 25 brochures. Ik ben schrijver in bijberoep. Mijn hoofdactiviteit is opzoekingen doen van biografieën en historische werken. Ik bekijk graag actiefilms en thrillers, verder lees ik ook veel en houd ik van wandelen en reizen." 


Reis je veel?

"Ik heb altijd veel gereisd samen met mijn echtgenote. Ik ga het liefst naar Noordelijke landen. Zo zijn we een paar keer naar Spitsbergen geweest, Lapland en Finland. De mooiste reizen waren altijd in de bergen. Nu zit mijn echtgenote in een rolstoel en gaat dat niet meer zo makkelijk."


Heb je een favoriet boek?

"Ik heb verschillende favoriete boeken. Ik heb net de nieuwste biografie van Winston Churchill gelezen en dat vond ik goed. Ik lees nooit romans, maar ik lees wel detectives. Mijn voorkeur gaat uit naar P.D.James en Elizabeth George. Als kind las ik Vlaamse Filmpjes, boeken van Dik Trom en heel veel stripverhalen zoals Bessy en De Rode Ridder. Ik zou niet kunnen leven zonder boeken."  


Wat ga je doen nu je met pensioen gaat?

"Ik ben van plan om veel te gaan schrijven, boeken lezen, wandelen en zorgen voor mijn echtgenote. Ik denk dat dat mooie vooruitzichten zijn. Binnenkort gaan we op reis naar Slovenië met een speciale organisatie die reizen voor gehandicapte personen verzorgt. Iedere woensdagmorgen ga ik nog eens naar de bib om de kranten en tijdschriften te lezen. Gedurende de jaren zijn er hier namelijk enkele hechte vriendschappen ontstaan en dat contact ga ik blijven onderhouden na mijn pensioen."

#FREDDiVERS

vrijdag 26 april 2019

#FREDDiVERS gaat vreemd | Liudmila Rojas Rojas


Drie jaar geleden ging vrijwilliger Freddy Vermoere van start met de interviewreeks #FREDDIVERS. Daarin konden lezers kennis maken met verschillende verhalen van in en rond de bib. Zijn concept wordt nu verdergezet onder een nieuwe naam. Ook deze week is er een nieuwe #FREDDIVERS gaat vreemd ... met Laura. 
 
Deze week een kort interview met bibliotheekmedewerkerster Liudmila Rojas Rojas uit Kortrijk

Wat is jouw taak in de bib?
Ik werk al een aantal jaar met veel plezier in de de afdeling boekverzorging in de bib. Ik woon in Kortrijk sinds 2005. Ik ben geboren in Cuba. Ik heb daar gedurende lange tijd gewoond, maar ik ben dan voor de liefde verhuisd naar België. Nederlands was zeker in het begin geen makkelijke taal om te leren, maar na veel oefenen is spreek ik nu vloeiend Nederlands.

 Je werkt bij boekverzorging, wat houdt dat precies in?
Alle nieuwe boeken, komen eerst hier bij ons terecht. We moeten voor elk boek afzonderlijk een toepasselijk etiket maken: roman, thriller, enzoverder. Eens dat gebeurd is, is het de bedoeling dat we alle boeken lamineren zodat de boeken niet vanaf de eerste ontlening beginnen te verslijten. Dat is precisiewerk en je moet er je tijd voor nemen. Elk boek heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Bij reisgidsen moeten we voor we het boek lamineren nog een plastic mapje in het boek plakken waar de kaart dan in past. Strips zijn het moeilijkste om te lamineren omdat de voorflap veel dunner is dan van een boek. 

Niet alleen de allernieuwste boeken, ook beschadigde boeken komen hier terecht. Die proberen wij dan zo goed mogelijk terug op te knappen. Boeken die te zwaar beschadigd zijn, sturen we naar de boekbinder. Ik zie dagelijks enorm veel boeken passeren, maar zelf lees ik niet zo graag.

Reis je veel?  
Ik ga graag op reis naar warme landen. Het liefst trek ik naar Spanje of Cuba. Als de zon schijnt, dan ben ik gelukkig. Ik ben in de krokusvakantie op reis geweest en in juli ga ik opnieuw op reis. 

#FREDDiVERS

maandag 15 april 2019

#FREDDiVERS gaat vreemd Ivan Decnudde


Drie jaar geleden ging vrijwilliger Freddy Vermoere van start met de interviewreeks #FREDDIVERS
Daarin konden lezers kennis maken met verschillende verhalen van in en rond de bib. 
Zijn concept wordt nu verdergezet onder een nieuwe naam. Ook deze week is er een 
nieuwe #FREDDIVERS gaat vreemd ... met Laura

deze week: Ivan Decnudde

Ivan Decnudde heeft 40 jaar in Azië gewerkt en gewoond en werkt nu als vrijwilliger in 
de centrale bib.

"Het was moeilijk om me terug aan te passen aan de westerse maatschappij"

Wat is jouw taak in de bib?
"Ik werk als vrijwilliger in de centrale bib. Ik vind het leuk om mensen rond me te hebben en ik ben graag bezig met boeken. Ik lees vooral biografieën. Onlangs heb ik de biografie van Hilary Clinton gelezen. Ik lees ook graag boeken waarvan het verhaal zich afspeelt in de de Tweede Wereldoorlog."

Ben je iemand die graag reist?
"Ik heb 40 jaar in het buitenland gewoond, in Azië. 8 jaar in China en ongeveer 30 jaar in Thailand."

Wat is het grootste verschil als je Azië moet vergelijken met België?
"Het zijn twee tegengestelde culturen. in Azië gebruiken ze geld om te leven, hier gebruiken ze geld om luxe te uiten. Daar leven ze van dag tot dag en ze lijden een stressloos bestaan. Ik werkte er in opdracht van een exportfirma van meubels en textiel. Dat was een zeer leuke job want ik was vrij in wat ik deed. Ik kon mijn eigen gedachten uitwerken. Het eten in Azië is heel pikant maar zeer lekker. Toen ik terug was in België vond ik het in het begin enorm moeilijk om me terug aan te passen aan die westerse maatschappij. Volgend jaar zou ik graag nog eens terug gaan. Ik heb 30 jaar gewoond in Thailand samen met mijn vrouw en drie kinderen. Mijn kinderen hebben in Thailand gestudeerd in een International School en spraken daar Engels. Met hun Thaise vrienden spraken ze dan uiteraard Thaïs. Ook ik kan een aardig mondje Thaïs spreken. In het begin was dat zeker niet makkelijk om de taal te leren. Achteraf gezien is het wel een makkelijke taal. Er namelijk geen werkwoordstijden. Als je daar leeft dan pik je de taal automatisch op. Pas toen we terug in België waren, heb ik Nederlands gepraat tegen mijn kinderen. Eén van mijn zonen woont nu in Australië. Mijn andere kinderen wonen in België. Ze zijn het Thais intussen wel wat verleerd."

Waar kijk je nog naar uit?
"Volgende maand word ik voor de allereerste keer opa. Ik ben hier vrijwilliger sinds 2015, maar ik denk dat dit het laatste jaar zal worden. Ik zou er graag zijn voor mijn kleinkind."

#FREDDiVERS

APP in de kijker | Tapperuse


Dé app om te gebruiken tijdens de paasvakantie: Tapperuse.

Je wil naar Bobbejaanland voor een uurtje, maar je wil niet de volledige toegangsprijs betalen? Met Tapperuse betaal je per minuut voor een activiteit of het gebruik van iets, tappen heet dat dan. Je betaalt dus alleen voor de tijd waar je ergens spendeert. In het overzicht in de app kun je zien hoeveel je moet betalen per minuut bij een locatie. Je kunt dus makkelijk een locatie verlaten als het begint te regenen zonder dat je een groot deel van je budget kwijt bent.

"Waar kan ik dan tappen?" denk je misschien wel. Je kunt tappen kan bij tal van locaties, denk maar aan een sauna, pretpark, museum, zwembad en nog zoveel meer. Elke dag worden nieuwe locaties toegevoegd. Gebruikswijze van Tapperuse: Download de app, tap in wanneer je ergens naar binnen gaat en tap terug uit wanneer je de locatie verlaat. Betalen kan simpelweg achteraf via AfterPay. Tickets zijn hierdoor niet meer nodig. Beschikbaar voor android en IOS.

donderdag 11 april 2019

Nabeschouwing jeugdboekenfestival



Op zaterdag 30 maart vond het jeugdboekenfestival plaats in de centrale bib. Het werd een bruisende editie boordevol leuke activiteiten. 

In de voormiddag konden kinderen tijdens het jeugdboekenfestival komen luisteren naar de verschillende verhaaltjes met het thema 'vriendschap' in de kleurrijke voorleesarena in de bib. Heel wat nieuwsgierigen kwamen luisteren naar onze voorleesfee Elise Vinck.



In de middag konden tieners de #biblabo workshop volgen om hippe vriendschapsposters te maken met Wilde Raven Boekenboefjes. Ter gelegenheid van deze workshop werd de bib voor een middag omgetoverd tot een heus knutselatelier. De mooiste kunstwerken kwamen tot leven.



 De dag werd feestelijk afgesloten met de familievoorstelling Bo's Bos. Bo is boswachter en krijgt op een dag bezoek van een vreemd boswezen dat leeft onder de grond. Jongeren van alle leeftijden kwamen genieten van dit muzikaal spektakel.



 Tijdens de jeugdboekenmaand konden kinderen een vlaggetje inkleuren in de buurtbibs. Uit al de vlaggetjes zijn negen winnaars geloot, één winnaar per buurtbib. Elke winnaar krijgt een Willy Wonka gouden cheque die verzilverd kan worden voor een boekenbon ter waarde van 30 euro. 

 

dinsdag 9 april 2019

Hoogdag voor vinyl


Op zaterdag 13 april 2019 is het voor de 11e keer Record Store Day

Op deze internationaal georganiseerde feestdag promoten onafhankelijke platenwinkels- en labels hun eigen branche via extra activiteiten, re-issues en originele releases.

In België wordt de belpop extra in de kijker gezet. De eerste 1000 klanten die op 13 april een plaatje kopen in één van de deelnemende platenzaken worden beloond met een unieke single

Op deze single staat op de A-kant ‘Kili Watch’ van The Cousins, het allereerste rocknummer dat ooit goud haalde in ons land. En op de B-kant kan je luisteren naar ‘Eso es El Amor’ van Chakachas, een wereldhit van een Belgische groep met zuiderse klanken die nog moeilijk op vinyl te vinden is.

Moeilijk te vinden songs maar natuurlijk zijn beide singles terug te vinden in de collectie van onze bibliotheek - in originele versie!

www.demorgen.be/muziek/record-store-day-geeft-belpop-klassiekers-weg-op-7-inch-bf9fe8d1/

maandag 8 april 2019

#FREDDiVERS gaat vreemd | Jaqueline Van Assche


 Drie jaar geleden ging vrijwilliger Freddy Vermoere van start met de interviewreeks #FREDDIVERS. Daarin konden lezers kennis maken met verschillende verhalen van in en rond de bib. Zijn concept wordt nu verdergezet onder een nieuwe naam. Ook deze week is er een nieuwe #FREDDIVERS gaat vreemd ... met Laura.

Jacqueline Van Assche (74) gaat nooit naar de bib zonder haar witte ringmap. 
In de map zit een lijst zit met alle boeken die ze heeft gelezen.

Welke boeken neem je vandaag mee naar huis?
Vandaag neem ik vijf boeken mee naar huis. Drie romans en twee grote letterboeken. Als ik naar de bib ga, dan heb ik altijd mijn witte map bij me. Zo kan ik zien welke boeken ik ooit al eens heb gelezen. In de map zit een lijst met meer dan 2.000 boeken die allemaal alfabetisch gerangschikt zijn volgens schrijver. Ik ben begonnen toen ik 16 jaar was met alle boeken op te lijsten die ik las en ik ben daar tot op de dag van vandaag nog steeds mee bezig. Als ik mijn map niet bij me heb, dan kom ik gegarandeerd thuis met een boek dat ik al eens heb gelezen.

Als je nu jouw favoriet boek zou moeten uitkiezen, welk boek zou dat dan zijn?
Ik lees heel graag de boeken van Nora Roberts. Ik heb ze bijna allemaal al eens gelezen.
Thrillers lees ik ook vaak. Als ik één goede schrijver ontdekt heb, dan heb ik de gewoonte om heel zijn of haar oeuvre te lezen.

Kom je vaak naar de bib?
Ik neem altijd een kleine voorraad boeken mee. Nu neem ik er vijf mee, dus ik denk dat ik drie weken zoet zal zijn met deze boeken. Boeken kopen, dat doe ik eigenlijk niet meer. Ik heb er simpelweg geen plaats meer voor. Thuis heb ik al heel wat exemplaren staan. Gemiddeld lees ik een boek per week, dus dan kan je ze gewoon niet allemaal kopen. Vroeger, toen mijn man nog leefde, lazen wij samen boeken. Ik ben heel blij dat ik nu veel lees. Als je alleen bent is het beter om je te kunnen verdiepen in een boek om je gedachten wat te kunnen verzetten.

Welke boeken las je als kind?
Ik heb een paar jaar Frans gestudeerd en daar moest ik op school verplicht een aantal Franse boeken lezen. Ik vond het leuk om in de Franse taal te lezen. Nu doe ik dat niet meer want ik ken geen goede Franse schrijvers. Anders zou ik zeker nog eens een boek in het Frans lezen.

Waar kijk je naar uit?
Ik probeer om zoveel mogelijk te reizen. Nu ik er alleen voor sta is dat helaas niet meer zo gemakkelijk. Binnen een paar maanden ga ik samen met mijn dochter naar Gran Canaria en daar kijk ik echt naar uit.

#FREDDiVERS

APP IN DE KIJKER | Google Lens


Google Lens is een app die in staat is om meer dan 1 miljard objecten herkennen. Heb je een leuke trui gespot bij je favoriete personage in Thuis? Ben je op slag verliefd geworden op die prachtige zetel in je lievelings koffiebar? Vraag je je af welk soort ras hond je hebt gespot in het stadspark? Installeer dan nu onmiddellijk de Google Lens app op je smartphone. Het principe is simpel: richt je camera op een object waarover je meer te weten wil komen. Google Lens kan je onmiddellijk meer vertellen over het gevraagde object.

Met de optie Style Match krijg je rechtstreeks modetips of interieurtips doorgestuurd. Ook op reis is deze app een handig hulpmiddel. Maak een foto van een mooi historisch gebouw, en Google Lens geeft je al de achtergrondinfo plus de openingsuren door.

Google Lens is momenteel enkel verkrijgbaar voor Android.

maandag 1 april 2019

#FREDDiVERS gaat vreemd | Hilde Demeulemeester & Josh Lewis


Drie jaar geleden ging vrijwilliger Freddy Vermoere van start met de interviewreeks #FREDDIVERS. Daarin konden lezers kennis maken met verschillende verhalen van in en rond de bib. Zijn concept wordt nu verdergezet onder een nieuwe naam. Ook deze week is er een nieuwe #FREDDIVERS gaat vreemd ... met Laura. 

Het is woensdagmiddag als ik Hilde De Meulemeester (40) aanspreek in de centrale bibliotheek. Samen met haar zoontje Josh Lewis (7) komt ze een paar jeugdboeken uitkiezen.

Wat brengt jou vandaag in de bibliotheek?
"Ik kom eigenlijk voornamelijk naar de bib voor mijn zoontje Josh. Hij leert net lezen en is dol op de strips van F.C. De Kampioenen. Ook leesboeken met het thema voetbal kan hij wel smaken. Wij komen om de drie weken op woensdagmiddag eens naar de bibliotheek. Cd’s of dvd’s nemen we eigenlijk nooit mee omdat we ze altijd snel moeten inleveren en we geraken soms niet snel genoeg op tijd in de bib."

Neem je ook boeken voor jezelf mee naar huis?
"Als ik zelf boeken wil lezen, dan ga ik ze niet uitlenen in een bib. Ik hou ervan om boeken te kopen. Ik vind dat leuk om mijn favoriete boeken in mijn boekenkast te hebben. Thuis heb ik een kast vol boeken, vooral romans. Als ik jarig ben dan krijg ik vaak een boekenbon cadeau want mensen weten dat ik daar gelukkig van word. Er staan nog een aantal boeken in die ik nog niet heb gelezen maar dat komt nog wel. Het verzamelen van de boeken vind ik ook al leuk."

Ben je momenteel een boek aan het lezen?
"Ik ben een boek van Khaled Housseini aan het lezen "En uit de bergen kwam de echo". Een lievelingsboek heb ik niet echt, maar een favoriet genre wel. Ik ben gek van romans"

Wat doe je in je vrije tijd?
"In mijn vrije tijd ga ik vaak sporten. Af en toe lees ik maar de laatste tijd heb ik dat niet zo vaak kunnen doen. De meeste boeken lees ik als ik op vakantie ben en niets te doen heb."

Welke boeken las je als kind?
"Ik heb in mijn kindertijd heel veel boeken van Roald Dahl verslonden. Als mijn zoontje oud genoeg is dan hoop ik dat ik mijn liefde voor Roald Dahl met hem kan delen."

#FREDDiVERS

APP IN DE KIJKER | AroundMe



Moet je dringend plassen maar vind je geen toilet? Zin in een pizza maar is er nergens een pizzeria te bespeuren? Op zoek naar een bankautomaat? De oplossing op al je problemen is de nieuwe app AroundMe. Deze gebruiksvriendelijke app laat zien welke voorzieningen er in de buurt zijn. Zeker wanneer je op reis gaat moet je soms wat zoeken waar je alles kan vinden. Dat ronddwalen en zoeken is nu verleden tijd. Het enige wat je hoeft te doen is intypen wat je zoekt en de app zal je vertellen waar je het kan vinden.

In de app is er een overzicht met verschillende categorieën. Zo kun je snel aangeven naar wat je op zoek bent. Als je je huidige locatie ingeeft dan krijg je een overzicht met alle dichtstbijzijnde voorzieningen.


Gratis beschikbaar in de App Store en op Google Play.

Meer info: http://www.aroundmeapp.com