De teloorgang van een rijke muzikale traditie in Afghanistan


Na de (eerste) machtsovername van de Taliban in Afghanistan, (1996) werd muziek verboden. Muzikanten werden vervolgd, optredens verboden, muziekinstrumenten vernield.

Zo ging een eeuwenlange en rijke muzikale geschiedenis en traditie verloren. Breaking the silence, music in Afghanistan, een BBC film van Simon Broughton vertelt het verhaal van enkele muzikanten, die onder druk van de Taliban hun instrumenten moesten inleveren en een ander beroep moesten kiezen; Sarinda-speler Mashinai, gedwongen om als slager onder de Taliban te werken, zanger Aziz Ghaznawi, die geen andere keuze had dan voor hen te zingen, zangeres Naghma, wiens cassettebandjes de bazaar van Kabul overspoelden toen de Taliban vluchtten, zeldzame beelden van soefi-bijeenkomsten waar islam en muziek elkaar vurig ontmoeten, Ensemble Kaboul, de beste van de traditionele Afghaanse groepen in ballingschap, die ontstond toen het voortbestaan van de Afghaanse muziek in gevaar leek te komen.


De film documenteert het opmerkelijke moment waarop het land opnieuw in contact kwam met zijn muzikale cultuur. Opgenomen in Kabul en Peshawar (Pakistan) in januari 2002, twee maanden na de val van de Taliban, is dit een inleiding tot de muziek van Afghanistan en de manier waarop deze de afgelopen 25 jaar is gevangen in het kruisvuur van conflicterende regimes. Het meest schrijnende is dat het de muzikanten in Kabul laat zien die nu het verwoeste muzikale leven van Afghanistan herbouwen. Geregisseerd door Simon Broughton, won het de documentaireprijs op het Gouden Praagse Festival in 2002.

Hoe het de Afghaanse muzikanten tegenwoordig vergaat is onduidelijk, maar vast staat dat het optimisme van weleer weer duchtig de grond zal ingedrukt worden door de nieuwe machtshebbers.

Voor wie deze film en meer Afghaanse muziek wil ontdekken, onze collectie wordt niet gecensureerd en blijft voor iedereen beschikbaar !

Te vinden onder Wereldmuziek – 87 – Afghanistan.

Een uitgebreid overzicht van Afghaanse muzikanten (traditioneel én modern), met geluidsfragmenten vind je hier: AfghanMusik - the sound of afghanistan!


0 reacties:

Een reactie posten