Muziek en internet: dan toch een huwelijk?

Vorige week werd op deze weblog nog met enig geronk aangekondigd dat de bibliotheek van Gent digitaal muziek zal uitlenen, in navolging van eerdere initiatieven van de Mediatheek van de Franstalige gemeenschap.
Intussen is er ook al heel wat verschenen over Deezer, een nieuwe muziekdienst op internet die er voor moet zorgen dat gebruikers gratis muziek kunnen beluisteren én dat de artiesten toch genieten van een auteursvergoeding. Deezer werkt namelijk met het Google Ads systeem. In het persbericht op de website van Deezer wordt gemeld dat al met een paar auteursverenigingen contracten zijn gesloten, en "dat er nog zullen volgen". De inhoud van de website is alvast indrukwekkend, de kwaliteit van de streams is ook in orde.
Het zou een mooi huwelijk van belangen kunnen zijn: de gebruiker en de artiest komen aan hun trekken. Maar wat met de platenfirma's? En wat met weinig beluisterde genres? En hebben bibliotheken nog een rol te spelen in de wereld van muziek, waar meer en meer digitaal beschikbaar wordt.
In de Kortrijkse bib is sedert vandaag een stagiair aan de slag die het hele veld eens zal proberen te inventariseren en een voorstel zal maken voor een werkingsmodel. We hebben een pak zeldzame vinylplaten in huis, en een pak muziekkennis. Nu nog een strategie voor de toekomst.

0 reacties:

Een reactie posten