Uitreiking Anna Bijns Prijs 2007

Met de Anna Bijns Prijs wordt tweejaarlijks afwisselend proza en poëzie uit Nederland bekroond. Opmerkelijk is dat er uitsluitend vrouwelijke auteurs genomineerd worden! Als weerwoord tegen de P.C. Hooftprijs, dat vooral door mannen gewonnen wordt, werd in 1985 voor het eerst deze literaire prijs uitgereikt. Traditiegetrouw gaat elke prijsuitreiking gepaard met een debat, waarin gediscussieerd wordt over de rol van vrouwen in de literatuur.
Dit jaar kreeg Wanda Reisel (1955) de Anna Bijns Prijs 2007 voor haar roman 'Witte liefde'. Zij mocht gisteren de trofee en het mooie bedrag van 10000 EUR in ontvangst nemen.

In 'Witte Liefde' beschrijft Wanda Reisel een buitenechtelijke liefdesaffaire op Curaçao in de jaren '50. "Het is niet alleen een aantrekkelijk zintuiglijk boek, maar ook een roman die voortreffelijk verzorgd is in zijn stijl. De woordkeuze is precies, puur en prachtig.", schrijft de jury.

Beide romans van Wanda Reisel (Baby Storm, Witte Liefde) zijn te vinden in de bib!

4 opmerkingen:

  1. Opmerkelijk is dat er uitsluitend vrouwelijke auteurs genomineerd worden! Zou er een verklaring voor zijn??

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja, het valt toch niet te ontkennen dat (al dan niet nederlandstalige) literatuur van vrouwen nog altijd wat stiefmoederlijk behandeld wordt?
    Wie zijn altijd de grote literaire prijswinnaars, enkele uitzonderingen buiten beschouwing gelaten? Juist ja, mannen!

    Ik vraag me af of daar dan een deftige verklaring voor is? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Spreken we dan vanaf nu van "autrices" i.p.v. vrouwelijke auteurs ;)?

    Toch even herinneren aan het feit dat de Nobelprijs Literatuur nog niet zo lang geleden door een vrouw is gewonnen. Maar Nederlandstalige literatuurprijzen gaan inderdaad heel vaak naar mannelijke auteurs.

    Te weinig vrouwen actief op het brede artistieke vlak? Of zijn er werkelijk te veel 'jongensclubjes'?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maar achter elke grote man of 'jongensclubje' staat toch een sterke vrouw, niet?
    Daarom lijkt het misschien alleen maar zo dat er te weinig actieve artistieke vrouwen zijn? Terwijl ze wellicht gewoon niet opgemerkt worden? :-)

    BeantwoordenVerwijderen