Vieze plaatjes

Wie dacht dat alleen de 'fenomenale feminatheek' van Louis Paul Boon voor controverse zorgt, zit er ferm naast. De Focus Knack van 5 maart 2008 brengt een interessant artikel over controversiële coverart oftewel hoezen om van te blozen. Platenhoezen die door hun 'foute' keuze van cover al dan niet in de ban zijn geslagen. De inspiratie voor het artikel 'vieze plaatjes' halen de makers van Focus Knack uit de tentoonstelling 'Hits & Tits'. Onder deze titel was in het ICC in Gent een expo te zien over erotische platenhoezen uit de jaren 60 en 70.

Net zoals het fenomeen 'Sleeveface' bestaat ook het fenomeen 'Sleazy sleeves'. Er bestaat een heuse markt voor erotische platenhoezen. Verzamelaars draaien hun hand er niet voor om, om op rommelmarkten en platenbeurzen hun collectie uit te breiden en uit te wisselen met andere verzamelaars.

Een voorbeeld van een sleazy sleeve is 'Unfinished Music, No.1: Two Virgins' uit 1968 van John Lennon en Yoko Ono.
Het naaktportret dat de hoes van John en Yoko's eerste muzikale samenwerking siert, werd in het appartement van Beatlesdrummer Ringo Starr gemaakt, naar eigen zeggen luttele uren voor het koppel voor het eerst zijn liefde consumeerde. Vandaar de titel. Dat die foto uiteindelijk de cover van 'Two Virgins' heeft gehaald, mag een klein wonder heten.

Eerst was er Paul McCartney die zijn gewezen spitsbroeder afraadde om zijn plan tot uitvoer te brengen, daarna weigerden achtereenvolgens Capitol Records én EMI om de plaat uit te brengen. Toen enkele kleinere labels 'Two Virgins' alsnog begonnen te distribueren, werd het album in zowat de helft van de VS verboden. Om de in de ban geslagen platenhoezen niet allemaal te moeten herdrukken, besloten de distributiefirma's om de plaat in een bruine papieren zak te verpakken, met slechts een klein uitsparing voor de hoofden van John en Yoko.

(Bron: Focus Knack)

0 reacties:

Een reactie posten