Vaagtaal

Vaagtaal is het gebruik van woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn. Veel schrijvers van zakelijke teksten lijden aan vaagtaal en besmetten andere schrijvers via hun teksten; vaagtaal is namelijk een 'loa', een door lezen overdraagbare aandoening. Tekstsoorten die vaak vol staan met vaagtaal zijn beleidsbabbels, managementspeak, personeelspraat, ambtenaritis, nieuwsgeneuzel, onderwijslingo, zorggezemel en reclamegereutel.

Wilt u af van onduidelijke, dubbelzinnige, misleidende, overbodige en storende taal? U kunt uw taalergernissen tot 15 augustus 2008 insturen via de website www.vaagtaal.nl. Een groep taaldeskundigen selecteert vervolgens vijftig taalergernissen voor de eindronde.
Tussen 1 september en 1 november 2008 kan iedereen op deze website stemmen op één van deze vijftig genomineerde woorden en uitdrukkingen. De uitslag van de vaagtaal-verkiezing is op 14 november 2008.

De vaagtaal-verkiezing is een initiatief van tekstridder. Het doel van de vaagtaal-verkiezing is schrijvers op een leerzame én leuke manier duidelijk te maken hoe teksten verbeterd kunnen worden en hoe teksten op lezers overkomen.
Meer info op www.vaagtaal.nl

0 reacties:

Een reactie posten