Plantin-Moretusprijzen 2008

De VUV (Vlaamse Uitgevers Vereniging) en het Plantin Genootschap reiken jaarlijks de Plantin-Moretusprijzen uit, waardoor de Vlaamse vormgevers en uitgevers toch even in de schijnwerpers worden geplaatst. Tevens wil men ook de uitgevers stimuleren om de vormgeving en de technische productie van hun uitgaven te (blijven) verzorgen.

Naar goede gewoonte bekroonde een professionele jury dus ook dit jaar zo'n veertien boeken in 6 verschillende categorieën. Allemaal onderscheiden ze zich door hun verzorgde lay-out, originele vormgeving en typografie, illustraties en grafisch-technische productie.
De hoofdprijs in de categorie literatuur ging naar 'Verzameld werk' (William Shakespeare).

'Jezus van Nazareth' (Joseph Ratzinger, aka paus Benedictus XVI), 'Mijn fans' (Kim Clijsters) en 'Overeind in Babel' (Ahmet Altan e.a.) werden geselecteerd voor de categorie non-fictie.

De drie laureaten bij de categorie Kunst- en fotoboeken zijn 'Belgicum' (Stephan Vanfleteren), 'Artempo. Where time becomes art' (Massimo Cacciari e.a.) en 'Hans Op De Beeck. On vanishing' (Nicolas de Oliveira en Nicola Oxley).

In de categorie kinder- en jeugdboeken koos de jury voor 'Eén miljoen vlinders' (Edward Van de Vendel), 'Boos' (Sarah Verroken) en 'Het ongelooflijke verhaal van Marie' (Joris Van den Brande)

Winnaars in de categorie Studieboeken en wetenschappelijke uitgaven werden 'Sociologie. Een klassieke en hedendaagse benadering' (John Vincke) en 'Achtergrond 03. Architect/ontwerper/onderzoeker?' (Dirk Bogaert e.a.)

De publieksprijs voor beste cover ging naar het boek 'Louis. Het leven van een bedelaar' (Louis en Yurek Onzia), vormgegeven door Toni Mulder. En tot slot kreeg vormgever Luc Derycke een onderscheiding in de categorie Werk van Vlaamse vormgevers voor buitenlandse uitgevers.

Tijdens de Frankfurter Buchmesse (15-19 oktober) en in Leipzig (voorjaar 2009) loopt er een tijdelijke tentoonstelling met alle bekroonde boeken. Wie het graag iets dichter bij huis heeft, kan de tentoonstelling ook tijdens de Antwerpse Boekenbeurs (31/10 - 11/11) gaan bekijken.

Meer info op www.plantinmoretusprijzen.be

0 reacties:

Een reactie posten