Astrid Lindgren Memorial Award 2010 voor Kitty Crowther



De Brits-Belgische auteur en illustrator Kitty Crowther (Brussel, 1970), die in België woont, kreeg de jaarlijkse Astrid Lindgren Memorial Award, de belangrijkste internationale kinder- en jeugdliteratuurprijs. De prijs, ter waarde van € 500.000, wordt sinds 2002 uitgereikt ter nagedachtenis van de wereldberoemde Zweedse jeugdauteur Astrid Lindgren en wordt ook wel de "Nobelprijs voor kinderliteratuur genoemd. Vorige winnaars van de Astrid Lindgren Memorial Award waren onder anderen Philip Pullman en Christine Nöstlinger.

De jury over Kitty Crowther: "de meester van de lijn, maar ook van sfeerschepping" en "In haar wereld staat de deur tussen verbeelding en realiteit wijd open".

Kitty Crowther debuteerde in 1994 met haar prentenboek Mijn Koninkrijk. In 1996 verwierf ze internationale bekendheid met Mijn vriend Jim. Voor In het pikkedonker (2003) en Kleine Dood en het meisje (2005) ontving ze een Zilveren Penseel. Ze illustreerde ook het werk van o.a. Bart Moeyaert, Grote oma's (1999) en Toon Tellegens Brieven aan niemand anders (1996). In 2006 ontving Kitty Crowther de Belgische Grand Prix triennal de littérature de Jeunesse voor haar werk. Ze schreef in totaal al meer dan dertig boeken.

0 reacties:

Een reactie posten