Project "Boekenbomen": dankzij de bib wordt je ecologische voetafdruk kleiner!

De bibliotheekweek 2011 krijgt in de Kortrijkse bibliotheek wat extra cachet door de lancering van ons nieuwe duurzame project "Boekenbomen". Onder het motto "Dankzij de bib word je ecologische voetafdruk kleiner" investeert de Kortrijkse bibliotheek voortaan de opbrengst van de tweedehands boekenverkoop in enkele heuse "boekenbomen".

Met dit project wil de bibliotheek iets terug geven aan het milieu om de impact die ze heeft op de natuur te verkleinen. De eerste reeks bomen staat gedurende de ganse bibliotheekweek in de inkomhal van de centrale bibliotheek waar ze op 22 oktober 2011, om 09u30 gehuldigd worden door Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege. Hierna krijgen de bomen een vaste stek in het groene lint van Kortrijk. Ook alle Kortrijkse buurtbibliotheken krijgen een eigen "boekenboom".

De directie leefmilieu van de stad Kortrijk, de Vereniging voor Bos in Vlaanderen, het Agentschap voor Natuur en Bos, De Levensboom, Speelokee en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten werken mee aan de realisatie van dit project.

Tijdens de bibliotheekweek kan de bibliotheekbezoeker meewerken aan het boekenboomverhaal. In de volwassenafdeling hangt een tweedimensionale "boekenboom" waar de gebruiker een post-it kan hangen met zijn eigen "Dankzij de bib"-getuigenis. Op de glazen voorgevel van de bibliotheekkun je nu al een echte post-it-boom bewonderen en de inkomhal zal voor de gelegenheid groen aangekleed worden.

Daarnaast zijn er doorheen de week nog tal van activiteiten. Zo komen de leerlingen van De Levensboom filosoferen tussen de boeken, maken ze boomstamgedichten en ontwerpen ze enkele gezellige "groene" zit- en leeshoekjes. De rode ruimte en de driehoek krijgen een facelift dankzij een schitterende fotoreeks van de bekende natuurfotograaf Yann Arthus-Bertrand. In de lounge worden er doorlopend films over bossen en de bossenproblematiek vertoond. Op woensdagavond word je meegeslorpt in het verhaal van een Orang-oetang die zijn habitat ziet wegsmelten als sneeuw voor de zon in de film "Green".

Een overzicht van alle activiteiten tijdens bibliotheekweek vind je op: www.kortrijk.be/bibliotheekweek.

Inhuldiging project "Boekenbomen" - 22.10.11 - 09u30. - Openbare bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - Meer info: bibliotheek@kortrijk.b, 056 27 75 00

0 reacties:

Een reactie posten