maandag 31 januari 2011

John Barry overleden op 77-jarige leeftijd



De Britse componist John Barry, vooral bekend van de muziek van elf James Bondfilms, is op 77-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden.

Vorig jaar kreeg hij nog een Lifetime Achievement Award op het Filmfestival van Gent. Hij kon zijn prijs echter niet zelf in ontvangst nemen omdat zijn gezondheid toen al wankel was. Meer hierover in ons blogbericht van oktober 2010.

Meer info via www.johnbarry.org.uk

Bib Unplugged 12 februari 2011: People of the Pavement



Op zaterdag 12 februari 2011 brengt de groep People of the Pavement een live-optreden in de afdeling beeld en geluid van de Kortrijkse Centrale Bibliotheek.

People Of The Pavement is een jonge Kortrijkse Indieband die muzikaal haar weg zoekt, laverend tussenoude en nieuwe rock, jazz en blues. De groep bestaat uit Maud Delbeke (zang), Reinout D’Haene (bas), StijnDemuynck (drum, gitaar), Heleen Andriessen (piano, viool) en Rolf Verstraete (gitaar).



Bib Unplugged: People of the Pavement - 12 februari 2011 - 11u – 12u - gratis - Centrale Bibliotheek, afdeling Beeld en Geluid, Leiestraat 30 - meer info: bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00

Meer info: www.myspace.com/peopleofthepavement

TipTopTien jeugdboeken februari 2011


De TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips die iedere maand door de medewerkers van de jeugdbib geselecteerd worden uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Kortrijkse bib.
De TipTopTien, februari 2011, kan je alvast hier downloaden (pdf, 0.9mb) en bekijken via LibraryThing. Of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd onze handige pdf viewer van dienst:



TipTopTien februari 2011


Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/leestips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

vrijdag 28 januari 2011

"Haiku" van Herman Van Rompuy best verkochte dichtbundel van 2010

De dichtbundel "Haiku" van Europees President Herman Van Rompuy is de best verkochte dichtbundel van 2010 met 1.400 verkochte exemplaren. Dit bleek uit de "Poëzie Top 100" van Boek.be, gebaseerd op een marktonderzoek van het bedrijf GfK Retail & Technology.

Op de tweede plaats staat de gedichtenbundel "Geef me nu eindelijk wat ik altijd al had" van de in 1997 overleden dichter Herman de Coninck. "De mooiste van de hele wereld" van Ivo van Strijtem staat op de derde plaats. In de top 10 vind je vooral bloemlezingen en verzamelingen terug van klassieke poëzie en verzen terug, met uitzondering van nieuw werk van de Vlaamse dichter Charles Ducal.

Opmerkelijk is dat slechts vier gedichtenbundels meer dan 1.000 exemplaren verkochten. Zeventig titels van de Poëzie Top 100 gingen tussen de 80 en 300 keer over de toonbank. De uitgeverijen geven liever geen precieze cijfers, "Cijfers geven een vertekend en negatief beeld van de poëzie. We willen geen vertekend beeld geven over de situatie van het gedicht", zo luidt een reactie.

Meer info: www.boek.be

Costa Book of the Year 2011 voor Jo Shapcott


De Costa Book of the Year 2011 werd uitgereikt aan de Britse dichteres Jo Shapcott voor haar gedichtenbundel "Of Mutability". Hiermee werd zij uitgeroepen tot de algemene winnaar van de jaarlijkse, prestigieuze Costa Book Awards waarvan de winnaars in de vijf categoriën al op 5 januari werden bekendgemaakt (zie blogbericht).

De jury over "Of Mutability": "Deze sterke gedichten zijn geworteld in de ervaring van de dichter met borstkanker, maar gaan allemaal over het leven, de hoop en het spel. Doordat ze sprankelen van diversiteit zijn ze een loflied op creativiteit, en laten ze de lezer aanvoelen dat verbeelding, menselijkheid en een glimlach belangrijk zijn voor ons allemaal."

Het is de vijfde keer dat de Costa Book of the Year wordt toegekend aan een dichter. Vorig jaar ging de prijs naar Christopher Reid met A scattering, en daarvoor naar Douglas Dunn, tweemaal naar Ted Hughes en Seamus Heaney. Jo Shapcott ontvangt een prijzengeld van £30.000.

Meer info: www.costabookawards.com

Kortrijkse Junior Journalistenwedstrijd voor de vierde keer gewonnen door Alice Boudry

De 22ste Kortrijkse editie van de jaarlijkse Junior Journalistenwedstrijd, georganiseerd door het Davidsfonds Kortrijk, werd voor de vierde en opeenvolgende keer gewonnen door Alice Boudry (°1997). Het thema van de wedstrijd was dit jaar "Natuur en ecologie".

Alice won in haar leeftijdscategorie (1e en 2e jaar middelbaar onderwijs) en maakt ook deel uit van de nationale selectie voor haar verhaal "Als de wereld kantelt...". Het verhaal beschrijft de ontginning van het Amazonewoud en doet dat vanuit verschillende standpunten.

De jury prees het uitzonderlijk taalgebruik en de rijke beeldspraak en vermeldde dat Alice klaar was voor het "zwaardere werk". Verder kreeg zij ook een speciale vermelding voor de vierde maal op rij dat zij laureaat is in haar leeftijdscategorie. Haar verhaal wordt samen met een aantal andere genomineerde werken opgenomen in een boek dat wordt uitgegeven door het Davidsfonds.

De Junior Journalistenwedstrijd wordt al meer dan 65 jaar georganiseerd door het Davidsfonds. Meer dan 30.000 jongeren uit bijna 1000 scholen in Vlaanderen nemen via zo'n 250 afdelingen deel aan de Junior Journalistenwedstrijd. De nationale jury bestaat dit jaar uit Dirk Bracke, Michel Bremans, Frank Deboosere, Colette Janssen, Annelies Rutten, Rik Van Cauwelaert, Gerda Van Erkel, Do Van Ranst, Goedele Wachters, Stef Wauters. In het voorjaar worden de winnaars van de nationale wedstrijd bekendgemaakt.

Meer info: website Davidsfonds

donderdag 27 januari 2011

Word cjp-reporter in Kortrijk!

Heb je een neus voor goedkope restaurants en niet te missen evenementen? Ben je een sportief beest of steek je je neus liever in de boeken én heb je zin hierover te schrijven voor onze website en magazine?
Mail dan vlug een proefartikel naar journalist@cjp.be waarmee je jouw journalistieke kunsten bewijst en wie weet versterk jij onze jongerenredactie! Wij bieden een professionele omkadering, vergoeding van onkosten en publicatiemogelijkheden.

Tot binnenkort!

Meer info via www.cjp.be

Tentoonstelling "Zeg Roodkapje , waar ga je heen?"

Van 23 februari t.e.m. 30 maart 2011 kun je de tentoonstelling "Zeg Roodkapje waar ga je heen" bezoeken in de Centrale bibliotheek van Kortrijk.

In deze sfeervolle tentoonstelling rond hedendaagse sprookjesbewerkingen kun je dwalen doorheen een echt sprookjesboek met objecten in papier-maché van de hand van Micheline Vandervreken. De objecten die worden tentoongesteld, verwijzen stuk voor stuk naar hedendaagse sprookjesboeken. De speelse vormgeving nodigt uit om de tentoonstelling ook actief te verkennen.

Voor het onderwijs werden interactieve opdrachten uitgewerkt voor kinderen van het 3e kleuter tot en met het 6e leerjaar. Als leraar of begeleider kun je met je klas de tentoonstelling gratis bezoeken van 23 februari t.e.m. 30 maart 2011.

Info en inschrijvingen: bibliotheek@kortrijk.be - tel 056 27 75 00 - www.kortrijk.be/bibliotheek

woensdag 26 januari 2011

Digitale Week 2011 in Kortrijk

Van 26 februari t.e.m. 4 maart gaat de Digitale Week 2011 door in Kortrijk. Het gebruik van computer, internet, gsm en multimedia lijkt evident maar zeker niet voor iedereen. Veel gebruikers vinden hun weg niet in deze digitale wereld. De stad Kortrijk, Vorming Plus, het CVO VIVO, het PCVO en Open School slaan de handen in elkaar en bieden je een resem aan laagdrempelige activiteiten aan om de digitale kloof te dichten.

Volg een workshop computer voor beginners, ga aan de slag met je electronische identiteitskaart, leer efficiënt werken met je gsm of fototoestel, ontdek de digitale bibliotheek, tax-on-web, digitale televisie en vele internettoepassingen. Schrijf je in voor deze activiteiten en ontdek een nieuwe wereld!

De folder met het volledige programma vind je bij alle deelnemende organisaties, kun je hier downloaden (pdf, 5.7mb) of je bekijkt dit hieronder via via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:
Digitale Week Kortrijk 2011

Meer info: www.kortrijk.be/digitaleweek, www.digitaleweek.be

Vandaag: Lezing Vrij-Spraak door Antoon Braeckman:

Antoon Braeckman, professor politieke filosofie aan de KULeuven, toont waarom de crisis in de westerse democratieën eerder regel dan uitzondering is.

Als individu maken wij volledig deel uit van de samenleving, afhankelijk als wij zijn van de voorzieningen van de welvaartstaat. Anderzijds hebben wij ons in hoge mate losgemaakt van een als verstikkend ervaren groepsdruk. Wij zijn individuen die los-van-de-samenleving-in-de-samenleving staan.
Daardoor verliest de staat - net zoals klasse, religie, ideologie en andere 'instanties van de collectieve transcendentie' - haar betekenis als bindend element in de samenleving. Maar daarmee komt de bestaansvoorwaarde voor de rechten van het individu, nl. de moderne staat als waarborg voor die rechten, onder druk...
Haalt de democratie zichzelf onderuit?

Lezing door Antoon Braeckman: Een 'samenleving' van individuen, crisis van de democratie? - 26.01.2011 van 20u15 tot 22u - 8 EUR (20 EUR voor de volledige lezingenreeks) - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek - info en inschrijvingen via 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be

dinsdag 25 januari 2011

Herman De Coninckprijzen voor poëzie 2011

Logo Herman De Coninckprijs 2011Gisteren werd door boek.be opnieuw de jaarlijkse Herman de Coninckprijzen uitgereikt, waarbij telkens de beste dichtbundel, het beste poëziedebuut én het beste gedicht van het afgelopen jaar wordt bekroond.

De Herman de Coninckprijs voor beste dichtbundel gaat naar Marc Tritsmans voor Studie van de schaduw. Hij wint hiermee een geldprijs van 6000 EUR. De overige genomineerden waren Johan de Boose (Geheimen van Grzimek), Marleen De Crée (Het is niet de lava), Stefan Hertmans (De val van vrije dagen) en Joke van Leeuwen (Hoe is 't: gedichten in de stad).

De Nederlandse Annemie Estor schreef met Vuurdoorn me de beste debuutbundel van 2010. Zij ontvangt hiervoor de Herman de Coninckprijs voor beste debuut, goed voor een geldprijs van 1000 EUR.
Affiche Gedichtendag 2011 in de Kortrijkse bibliotheekBeide auteurs ontvangen morgen - op Gedichtendag - hun prijzen tijdens een slotshow in de Antwerpse Arenbergschouwburg.
Ook brachten meer dan 4300 mensen online hun stem uit op de vijf genomineerde gedichten voor de Herman de Coninckprijs voor het beste gedicht. Marc Tritsmans viel opnieuw in de prijzen en kreeg voor Uitgesproken maar liefst 1654 voorkeursstemmen.

De gratis gedichtendagposter met het winnende gedicht wordt morgen verspreid bij alle deelnemende Vlaamse boekhandels.

Uitgesproken
praat met mij en doe dat
honderduit, vertel me zwijgend
waarover een leven gaat
hoeveel tederheid er nodig is
en adem gulzig tot het eind

spreek dit lichaam zonder
een spoor van schroom, spreek
het, spel het volledig uit
laat me duizelen breng me
in totale ademnood geef je

eindelijk helemaal bloot
Marc Tritsmans

Beeld en Geluid Awards 2011

Net zoals er bij ons Vlaamse Televisiesterren worden uitgereikt, zijn het bij onze noorderburen Beeld en Geluid Awards. Maar het opzet is bij beide gelijk: de beste programma's, presentatoren en acteurs/actrices van het voorbije televisiejaar bekronen.

Tijdens de prijsuitreiking die gisteren plaatsvond koos de vakjury in de categorie beste fictieprogramma voor Annie M.G., de zevendelige fictiereeks over Annie M.G. Schmidt die gebaseerd is op haar biografie (Anna), geschreven door Annejet van der Zijl. De awards voor beste acteur en actrice waren trouwens ook weggelegd voor twee hoofdrolspelers uit de serie.
Alle genomineerde producties vallen op door een uitgekiende regie en een
zorgvuldig scenario. Het drama is inleefbaar, spannend en bij vlagen
ontroerend. Daarbij blinkt de winnende productie uit door een zeer stijlvaste
vormgeving. De jury is bezorgd, maar spreekt de hoop uit dat de
Nederlandse televisiekijker mag blijven genieten van drama op dit hoge
niveau.
De Beeld en Geluid Awards worden toegekend door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Een overzicht van alle winnaars vind je terug op hun website.


Meer info via http://instituut.beeldengeluid.nl

Workshop Vertelkasteel: vertellen deel je met je publiek

Genieten van voorlezen en vertellen is veel meer dan een verhaal beleven. Het is proeven van fantasie, van zorgvuldig gekozen mooie woorden en goed bekkende zinnen, van intrigerende personages en van een verhaal dat gebracht wordt met voldoende spanning, humor, wijsheid en plezier.

Wil je jezelf oefenen in het voorlezen en vertellen? Dan kun je in het OC van Aalbeke gedurende vier zaterdagnamiddagen op ontdekkingstocht. Als opstap voor het vertellen wordt gestart met het voorlezen van korte verhalen. Zo krijg je inspiratie om een eigen verhaal te verzinnen én leer je de techniek van boeiend vertellen.

In deze workshop staat het verwoorden van een scenario centraal dat verteller/regisseur/dramadocent Peter Jonnaert de deelnemers aanreikt. Hij liet zich hiervoor inspireren door het kasteeldomein Allart in Aalbeke. De verhaalstructuur dient als richtsnoer voor de aspirant-vertellers die dit verder kunnen aanvullen met hun eigen fantasie. Je ervaart er hoe je het best je toehoorders kunt meeslepen in een kort woorden-avontuur. Er wordt gewerkt naar een verteltoonmoment op zaterdag 12 maart in het kasteeldomein Allart.

Praktisch:
Data: zaterdag 12, 19, 26 februari en 5 maart 2011 telkens van 15u tot 17u30
Prijs: gratis
Inschrijven: ten laatste op 7 februari 2011, ter plaatse in OC Aalbeke, Aalbekeplaats z/n, 8511 Aalbeke, telefonisch 056 40 18 92 of via e-mail: oc.aalbeke@kortrijk.be
Begeleiding: Peter Jonnaert

De Workshop Vertelkasteel wordt georganiseerd door het OC Aalbeke i.s.m. VBS Aalbeke, de Openbare Bibliotheek Kortrijk, Seniorenacties Kortrijk-Zuid, in het kader van Spinrag.

De folder met alle info over de workshop kun je hier downloaden (pdf, 280kb) of je bekijkt die via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:

Workshop vertelkasteel: vertellen deel je met je publiek

Meer info: www.kunstweb-kortrijk.be, www.kortrijk.be/nieuws/leren-vertellen-in-aalbeke

maandag 24 januari 2011

Hyundai Cutting Edge Awards 2011

In de Gentse Vooruit werden vorige vrijdag voor de zesde keer op rij de Cutting Edge Awards uitgereikt, een organisatie van de gelijknamige cultuursite.

In de categorie Beste boek Nederlandstalig won David Van Reybrouck met Congo, een geschiedenis. Ook vorig jaar werd dit boek meermaals bekroond met o.a. de AKO Literatuurprijs, de J. Greshoofprijs en de Libris Geschiedenis Prijs.
Herman Brusselmans werd dan weer bekroond met de Influence Award, omdat zijn boeken al meerdere generaties lang blijven boeien.

Ook Bart Peeters (beste album internationaal), The Black Box Revelation (beste concert), Jaco Van Dormael (beste film) en Chloë & The Lonesome Cowboy (talent van het jaar) vielen in de prijzen. Beste radioprogramma is Mish Mash op Studio Brussel en Zonde van de zendtijd werd uitgeroepen tot beste tv-programma.



The King's Speech beste film op Producer Guild Awards 2011

De Producers Guild of America, de Amerikaanse beroepsvereniging van film- en tv-producenten, reikte op vrijdag 22 januari 2011, de Producer Guild Awards (PGA's) van 2011 uit. De Britse film "The King's Speech" van regisseur Tom Hooper, met in de hoofdrollen Colin Firth, Helena Bonham Carter en Geoffrey Rush, werd verkozen tot beste film. De film won eerder al de prestigieuze publieksprijs op het Internationale Filmfestival van Toronto.

De filmprijs is een belangrijke indicator voor de prestigieuze Oscars want in het verleden won de beste film op de PGA's ook twee op de drie keren de beste film bij de Oscars.

De filmtrailer van The King's Speech:



Tijdens de PGA's werden ook Toy Story 3 (beste animatiefilm) en Waiting For Superman (beste documentaire) bekroond. Een volledig overzicht van alle filmprijzen vind je op de website van de Producer's Guild of America.

Meer info: Producers Guild of America, www.kingsspeech.com

Het Penhuis : Ann Meskens

© http://hetpenhuis.blogspot.comHet Penhuis ontvangt op zondag 6 februari Ann Meskens met als interviewer van dienst Philippe Lepers.

Ann Meskens is filosofe en schrijfster. Ze studeerde wijsbegeerte en toegepaste ethiek aan de K.U. Leuven en de Universiteit van Nice. Meskens is ook journaliste, geeft lezingen, werkt als radiocolumniste en schrijft voor diverse kranten en tijdschriften zoals De Morgen, De Brakke Hond, Filosofie Magazine en Le Soir. Daarnaast is ze een van de oprichters van het Belgische Festival van de Filosofie. Met haar publicatie Tati, de passie van Ann Meskens belandt ze in 2006 op de longlist van de Socrates Wisselbeker en op de tiplijst van de AKO Literatuurprijs.
‘Laat me maar wandelen. Het denken volgt wel’, schrijft Ann Meskens in haar boek Eindelijk buiten. Meskens bestempelt zichzelf als een ‘freewheelende ethica’. Haar bespiegelingen en overpeinzingen bij het wandelen langs straten, pleinen, steegjes en markten zijn niet oppervlakkig maar behandelen eigentijdse vraagstukken zoals de verhouding tussen individu en massa, het consumentisme, de vermeende aantrekkingskracht van het platteland, en het verlangen naar vroeger.

Gastheer Philippe Lepers is doctor in de wijsbegeerte. Hij promoveert aan de Radboud Universiteit Leiden met het proefschrift ‘Genie vs God’, over religie en christendom in het vroege werk van Friedrich Nietzsche. Tal van stukken zijn van zijn hand, vooral over Baudrillard, Nietzsche, Borges en zingevingproblematiek. In 2009 verschijnt zijn opmerkelijke boek ‘Baudrillard, leven na de orgie’.

Het Penhuis: Ann Meskens - 06.02.2011 om 10u30 - Oranjerie van het Broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk - 5 EUR (drankje inbegrepen) - tickets via UiT in Kortrijk, 056 23 98 55 - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en CK*

zaterdag 22 januari 2011

Gedichtendag 2011: "Een droom van een droom", kindergedichten

"Een droom van een droom" is de naam van een poëziewedstrijd die gedurende 2010 werd gelanceerd voor kinderen uit het vierde en vijfde leerjaar uit alle scholen in de regio Kortrijk.

Bijna duizend kinderen kropen in hun pen en leverden gedichten af. Een professionele jury kreeg de moeilijke taak om hieruit tweeënvijftig gedichten te selecteren die gepubliceerd worden in een bundel die verschijnt op Gedichtendag, 27 januari 2011.

In de Kortrijkse bib werden een 80-tal ingezonden gedichten opgehangen die je vanaf vandaag kunt bewonderen op de benedenverdieping.


Meer info: www.gedichtendag.com

vrijdag 21 januari 2011

Bib Unplugged 2011: live muziekoptredens in de bib

De Kortrijkse bib pakt dit voorjaar uit met een nieuwe editie van "Bib Unplugged". Elke tweede zaterdagmiddag, van februari tot mei, kun je in de Centrale Bibliotheek een muzikale ontdekking doen tussen 11u en 12u. Alle sessies worden unplugged gebracht.

Een overzicht van de muziekoptredens van dit voorjaar:

Zaterdag 12 februari 2011: People of the Pavement




People Of The Pavement is een jonge Kortrijkse Indieband die muzikaal haar weg zoekt, laverend tussen oude en nieuwe rock, jazz en blues. De groep bestaat uit Maud Delbeke (zang), Reinout D’Haene (bas), StijnDemuynck (drum, gitaar), Heleen Andriessen (piano, viool) en Rolf Verstraete (gitaar).

Meer info: www.myspace.com/peopleofthepavement

Zaterdag 12 maart 2011: Jazzcombo conservatorium Kortrijk



Kortrijk is een begrip op muzikaal vlak en staat garant voor talent. Ozark Henry, Absynthe Minded, Balthazar, Goose, Steak Number Eight...teveel om op te noemen. Heel wat van die Kortrijkse talenten zijn muzikaal geschoold in het conservatorium van Kortrijk. Het conservatorium stelt graag de muzikale toekomst voor in de bibliotheek van Kortrijk. Voor de gelegenheid brengen ze hun beste jazzcombo mee.


Zaterdag 9 april 2011: De Drilpaanders



Een ‘drilpaander’ is iemand die graag en veel op stap gaat. Zo ook ‘De Drilpaanders’ uit Kortrijk. Zij brengen zeemansliedjes en andere volksliederen van bij ons. Volkse liedjes, met af en toe een noot dialect, gebracht door rasechte muzikanten.


Zaterdag 14 mei 2011: Erik Wille

Erik Wille is een marktzanger pur sang. Zijn markt- en café-chantant-liederen zijn authentiek: over gruwelijke moorden, pikante liefdesperikelen en ergere zaken, maar ook over humoristische gebeurtenissen. Erik Wille moet je gehoord en gezien hebben.

Meer info: users.skynet.be/sky81277/erikwille/

Bib Unplugged - op zaterdag van 11u – 12u - gratis - Centrale Bibliotheek, afdeling Beeld en Geluid, Leiestraat 30 - meer info: bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00

KJV voor kleuters tijdens de krokusvakantie: "Zoek je boekje"

Voel je het ook altijd kriebelen als je een leuk boek leest?
Krijg je dan ook zin om zelf te gaan dansen, toneelspelen of een stukje muziek te spelen?
Haal je steevast je knutseldoos uit na een spannend verhaal?
Dan is ‘Zoek je boekje’ zeker iets voor jou!




Tijdens de krokusvakantie zal er elke dag een boekje worden voorgelezen uit de kjvlijst van groep 1 (2e en 3e kleuter).
Daarna krijg je een workshop muziek, drama, dans of knutselen, telkens geïnspireerd op het boek van die dag.
In elke workshop gaan we dan samen creatief aan de slag om op het einde van de week - als een echt jurylid van een heuse jury - het boek dat jij het beste vond te bekronen.

En op maandag 7 maart gaan we samen om 14u kijken naar de voorstelling ‘Hartekijn’. Breng dus zeker je picknick mee!

Dit alles wordt door de Openbare Bibliotheek Kortrijk en vzw Casa Blanca georganiseerd in kader van de Kortrijkse kinder- en jeugdjury tijdens het Spinrag Kindermuzefestival.

KJV voor kleuters: Zoek je boekje - Muziekcentrum Track* - voor kinderen uit het 2e en 3e kleuter (4 of 5 jaar) - 7 tem 11 maart 2011, telkens van 10u tot 12u - 20 EUR - tickets via Cultuurcentrum Kortrijk - meer info via bibliotheek@kortrijk.be en www.spinrag.be

donderdag 20 januari 2011

Nieuwe website voor literaire debuten

Op de nieuwe website www.literairedebuten.nl vind je recencies van literaire fictie-debuten uit Nederland en Vlaanderen die door hun uitgevers aangemeld zijn voor de Academica Debutantenprijs. Dat zijn er zo'n zeventig per jaar.

De website is een initiatief van auteur en recensent Hans Vervoort en redacteur, vertaler en journalist Erik de Vries en leden van de Vereniging van Letterkundigen. De bedoeling is om er voor te zorgen dat boeken van nieuwe schrijvers opgemerkt en besproken worden in een literaire boekenmarkt die sterk gericht is op bestsellers. Hierdoor maken debuten minder kans maken op een goede positionering in de schappen van de boekhandel. Ook worden zij vaak overgeslagen bij de keuze die kranten en tijdschriften maken bij de te recenseren nieuwe titels.

Door stelselmatig aan alle debuten aandacht te geven hopen de initiatiefnemers te voorkomen dat een literair talent onopgemerkt blijft. Nieuw op recensie-terrein is de mogelijkheid die de auteur krijgt om te reageren op de bespreking van zijn of haar werk.

(via: De Contrabas)

Meer info: www.literairedebuten.nl

Themalijst TV-Series uit binnen- en buitenland


TV-series zijn bijna net zo oud als de uitvinding van de televisie. Opgroeien met de avonturen Kapitein Zeppos of lachen met de hilarische toestanden in Friends. En eerlijk, in deze lijst schuilt wel ergens één van je favoriete helden.

De themalijst "TV-Series uit binnen- en buitenand" kun je hier downloaden (pdf, 1.6mb). Of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:

Themalijst TV Series uit binnen- en buitenland

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/kijktips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

woensdag 19 januari 2011

TipTopTien jeugdboeken Januari 2011

De TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips die iedere maand door de medewerkers van de jeugdbib geselecteerd worden uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Kortrijkse bib.
De TipTopTien, januari 2011, kan je alvast hier downloaden (pdf, 0.9mb) en bekijken via LibraryThing. Of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd onze handige pdf viewer van dienst:


TipTopTien januari 2011

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/leestips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Jouw poëzie op de schermen van de stad

Naar aanleiding van de Gedichtendag 2011 geeft de stad Kortrijk aan iedereen de kans om eigen poëtische teksten publiek te maken. De stad wil immers tussen 27 januari en 3 februari Kortrijkse poëzie tonen op haar ledwall en op haar andere infoschermen.

Ben jij actief bezig met poëzie? Geef ons een seintje en laat iedereen kennis maken met jouw schrijftalent. Je kan je eigen werk sturen naar ledwall@kortrijk.be vóór maandag 24 januari 2011.

Enkele voorwaarden om in aanmerking te komen voor dit poëzieproject:

  • enkel korte Nederlandstalige teksten zijn toegelaten
  • enkel teksten die je zelf maakte, komen in aanmerking
  • de beheerder van de ledwall en de infoschermen heeft het recht om ongepaste taal te weren
Alvast véél succes en bedankt voor je inzendingen!

dinsdag 18 januari 2011

Aanwinsten Cd's en Dvd's December 2010



De muziek- en filmcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe cd's en dvd's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van de aanwinsten voor de maand december 2010 die je in de rekken van de afdeling Beeld & Geluid kunt ontdekken.

De aanwinsten "Cd's & Dvd's december 2010" kun je hier (pdf, 1.6mb) downloaden of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd onze handige pdf viewer van dienst:

Aanwinsten Cd's & Dvd's December 2010

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Foto's Boterhammen in de bib met het B-Fastteam



Foto's van andere bibactiviteiten zijn te bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

Foto's Kreakriebels: Slinger hier, slinger daar... versier je feestje maar

Tussen de zelfgemaakte slingers en lampions dronken we bubbels met onze gek versierde rietjes en aten we lekkere snoepjes. We maakten er dus samen een gezellig feestje van!
Deze leuke en leerrijke knutselactiviteit ging door in de Centrale Bibliotheek Kortrijk op zaterdag 15 januari 2011.


Foto's van andere bibactiviteiten zijn te bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

maandag 17 januari 2011

Stem mee voor de Herman De Coninckprijs 2011

Op donderdag 27 januari 2011, op Gedichtendag, wordt de 5e editie van de Herman De Coninckprijs uitgereikt in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Deze jaarlijkse publieksprijs bekroont de beste oorspronkelijk Nederlandstalige dichtbundel van een Vlaamse dichter van het afgelopen jaar en bestaat uit €6000. Het beste poëziedebuut krijgt € 1.000. Het beste gedicht wordt nadien als gratis poster bij de erkende boekhandel uitgedeeld.

De vakjury van dit jaar bestaat uit Erik de Jong (muziekgroep Spinvis), Toon Horsten (directeur Strip Turnhout), Roeland de Trazegnies (reporter/redacteur Peeters & Pichal, Radio 1), Greet Op de Beeck (journalist VRT) en juryvoorzitster Elke Brems (docent K.U.Leuven). De jury stelde de volgende shortlist van vijf bundels voor, genomineerd voor de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel:
  • Geheimen van Grzimek van Johan de Boose
  • Het is niet de lava van Marleen De Crée
  • De val van vrije dagen van Stefan Hertmans
  • Studie van de schaduw van Marc Tritsmans
  • Hoe is 't van Joke van Leeuwen

Tot 21 januari middernacht kun je je stem uitbrengen via www.boek.be!

Meer info: www.boek.be, Tickets

Golden Globe Awards 2011

Gisteren vond in Los Angeles de 68e editie van de Golden Globe Awards plaats. De grote winnaar van dit filmfestival werd David Fincher met z'n kaskraker The Social Network. Hijzelf kreeg een award voor beste regisseur en film kreeg een beeldje voor Beste Dramafilm en Beste Script.

Natalie Portman ontving in de categorie drama de award van Beste Actrice voor haar rol in Black Swan en Colin Firth werd uitgeroepen tot Beste Acteur in The King's Speech.
Paul Giamatti (Barney's Version) en Annette Benning (The Kids Are All Right) wonnen de Golden Globes voor Beste Acteur en Actrice in de categorie Komedie of musicalfilm.

En als erkenning voor zijn ganse filmcarrière werd aan Robert de Niro de Cecil B. DeMille Award uitgereikt, een eer die eerder al o.a. Martin Scorsese, Alfred Hitchcock, Audrey Hepburn, Sean Connery, Steven Spielberg en Michael Douglas te beurt viel.

Een volledig overzicht van alle genomineerden en winnaars vind je hier.



Meer info via www.goldenglobes.org

Vandaag: Boterhammen in de Bib met het B-Fastteam

logo B-FastteamDe aarde beeft, een tsunami veegt steden en dorpen weg. Menselijk leed en ontreddering bereiken onze media. Vrijwel meteen schiet in zo’n gevallen, als de situatie in de getroffen landen het toelaat, een organisatie in gang die ter plekke kleine mirakels verricht. Mensen terugvinden, onderdak bieden, noodhospitalisatie en eerste zorgen…

Het Belgische B-Fastteam heeft een schitterende reputatie en een mooi palmares op dat vlak. Snelheid en efficiëntie zijn cruciaal bij grote rampen. Na de aardbeving in Turkije in 1999, waar ons land zeer gewaardeerde hulp bracht, begreep onze regering dat er een permanente structuur nodig is om snel en doeltreffend de handen uit de mouwen te steken.

Samenwerken in België: het kan. De diensten van de Premier, die van de departementen Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Volksgezondheid en Leefmilieu, Binnenlandse Zaken, Begroting en van het Ministerie van Defensie treden nu gecoördineerd op in zo’n gevallen. Dit zorgt ervoor dat dokters en reddingswerkers morgen het vliegtuig op kunnen als ze weer eens ergens accuut nodig zijn. Het Belgian First Aid and Support Team bestaat er sinds het KB van 2003.

We zagen het prachtige werk van B-Fast tijdens voorbije jaren oa. in Banda Aceh, Kashmir, Haiti. Hoe steekt zo’n missie in elkaar? Welke radertjes treden in werking? En hoe vergaat het onze reddingswerkers op het terrein?

Een vertegenwoordiger van B-Fast getuigt…

Boterhammen in de bib: B-Fastteam
vandaag om 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 6 EUR (aan de deur) - i.s.m. Vorming Plus - meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek en www.vormingplusmzw.be

vrijdag 14 januari 2011

Nieuw in de Kortrijkse Reeks: Metamorfosen, een ruimtelijke biografie van de regio Kortrijk

Naar aanleiding van haar vijftigjarig bestaan, stelde Intercommunale Leiedal onlangs het boek Metamorfosen, een ruimtelijke biografie van de regio Kortrijk voor in de brouwerijtoren van Bockor (Bellegem).
Niet de geschiedenis van de intercommunale staat centraal, maar wel de streek waar Leiedal al vijftig jaar in al haar vezels mee verbonden is.
Het boek biedt een veelzijdig antwoord op deze eenvoudige vragen: Waarom ziet de regio er vandaag uit zoals ze er uitziet? en Waar komt het unieke karakter van onze streek vandaan?

Aan de hand van nieuw aangemaakt kaartmateriaal (Atlas), een nauwgezette historische en ruimtelijke analyse (Biografie) en een eigenzinnige fotografische en literaire interpretatie (Verbeelding) probeerden een twintigal onderzoekers de lotgevallen van de regio Kortrijk te schetsen en aan te tonen hoe het landschap is geworden tot wat het anno 2010 is.

Zou de streek rond Kortrijk een pars pro toto van dit kleine landje zijn waar alles klein is? Het landje van les petits Belges is van oudsher gekenmerkt door zijn dicht netwerk van kleinsteden en de intense cultivatie (en bijgevolg occupatie) van het platteland.

In deze uithoek van West-Vlaanderen doen ze daar klaarblijkelijk nog een schepje bovenop. Is 25 kilometer de gebruikelijke afstand van stad tot stad in de Lage Landen, dan liggen Menen en Kortrijk slechts 15 kilometer uit elkaar en Kortrijk en Harelbeke amper 5 kilometer. Dat zal wel een record zijn. Meer van hetzelfde maar kleiner en dichter opeen: is dat wat deze streek bij uitstek onderscheidt van andere?

(bron: tekst omslag en website Leiedal)

Wat is de Kortrijkse Reeks?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”, een verzameling gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze Kortrijkse Reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal en kan altijd geraadpleegd worden in de leeszaal van de Centrale Bibliotheek.

Tree Bookshelf door Shawn Soh


De Koreaanse ontwerpster Shawn Soh inspireerde zich bij haar ontwerp van de "Tree Bookshelf" op haar eigen jeugdherinneringen. Als kind bevestigde ze brieven op de takken van bomen.

De boekenkast is gemaakt van gerecycleerd metaal, niet alleen vanuit de ecologische overtuigingen van de ontwerpster maar ook omwille van de lagere prijs en het lage gewicht. Elke Tree Bookshelf wordt door de ontwerpster met de hand gemaakt. Het las- en plooiwerk neemt hierbij een week in beslag.

Meer info: www.designartist.co.kr

donderdag 13 januari 2011

C.C.S. Croneprijs 2010 voor Guillaume van der Graft

De C.C.S. Croneprijs 2010, de literatuurprijs van de stad Utrecht, werd postuum toegekend aan de Nederlandse theoloog, schrijver en dichter Guillaume van der Graft, pseudoniem van Willem Barnard (1920-2010).
Guillaume van der Graft debuteerde in 1946 met "Achterstand" en begon hiermee een literair oeuvre dat bijna 70 jaar bestrijkt. Volgens de jury neemt Van Der Grafts poëzie een unieke plaats in de naoorlogse Nederlandse literatuur. De jury nomineerde Van Der Graft toen de auteur nog in leven was. Hij overleed op 21 november 2010.
Dit archieffragment uit "Schooltelevisie" (1974) schetst een mooi beeld van Guillaume van der Graft:






De jury bestond dit jaar uit neerlandicus Wilbert Smulders, boekhandelaar Trees Nelissen en schrijver Geert van Istendael. Op 2 februari zal de burgemeester van Utrecht de literaire prijs, een oorkonde en tienduizend euro, uitreiken aan de auteur Benno Barnard, zoon van de laureaat.

De C.C.S. Crone-prijs is een tweejaarlijkse literatuurprijs ingesteld door de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU) om de literaire activiteiten van met name jonge auteurs uit de gemeente of regio Utrecht te stimuleren en het literair klimaat in het Utrechtse te bevorderen. De prijs is vernoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S. Crone (1914-1951).
(via: Literatuurplein)



Meer info: www.slau.nl

Newbery en Caldecott Medals 2011 voor Clare Vanderpool en Erin E. Stead

Begin deze week werden de winnaars van de Newbery en Caldecott Medals bekendgemaakt. Deze awards worden uitgereikt door de ALSC (Association for Library Service to Children), een organisatie die bestaat uit deskundigen op vlak van jeugdliteratuur, uitgevers van jeugd-en kinderboeken en zo'n 3700 jeugdbibliothecarissen.

Newbery MedalDe Newbery Medal bekroont al sinds 1922 jaarlijks de schrijver van het beste Amerikaanse jeugd- of kinderboek van het afgelopen jaar. Dit jaar gaat de medaille naar Clare Vanderpool voor Moon over Manifest.
De eervolle vermeldingen, de Newbery Honor Books, zijn voor volgende schrijvers: Jennifer L. Holm (Turtle in Paradise), Margi Preus (Heart of a Samurai), Joyce Sidman (Dark Emperor and Other Poems of the Night) en Rita Williams-Garcia (One Crazy Summer ).

Caldecott MedalDe Caldecott Medal, voor het eerst uitgereikt in 1937, bekroont het beste Amerikaanse prentenboek van het afgelopen jaar. Deze prijs is voor Erin E. Stead voor haar mooie illustraties in A Sick Day for Amos McGee , geschreven door Philip C. Stead.
Volgende illustratoren kregen een eervolle vermelding met de Caldecott Honor Books: Bryan Collier (Dave the Potter: Artist, Poet, Slave ), Uri Shulewitz (How I Learned Geography) en David Ezra Stein (Interrupting Chicken )

Verder werden ook nog volgende prijzen uitgereikt:
  • Michael L. Printz Honor: A.S. King met Please ignore Vera Dietz
  • Mildred L. Batchelder Award: Anne-Laure Bondoux met A Time of Miracles
  • Stonewal Children´s and Young Adult Literature Award: Brian Katcher met Almost Perfect
  • Pura Belpré Illustrator Honor: Carmen Tafolla met Fiesta Babies
Meer info via www.ala.org

woensdag 12 januari 2011

MIA's: Music Industry Awards 2010

Onlangs werden de belangrijkste muziekprijzen in Vlaanderen voor de vierde keer op rij uitgereikt: de Music Industry Awards of kortweg de MIA's. De organisatie was in handen van de VRT en Muziekcentrum Vlaanderen en het grote publiek kon haar stem uitbrengen in maar liefst twaalf categorieën. De vijf overige MIA's werden dan weer toegekend door de Vlaamse muzieksector.
Dit zijn alle MIA-winnaars van 2010:
  • Hit van het jaar: Stromae
  • Groep: Triggerfinger
  • Pop: Ozark Henry
  • Videoclip: Zornik – The Enemy
  • Live act: The Black Box Revelation
  • Kidspop: Kapitein Winokio
  • Nederlandstalig: Bart Peeters
  • Rock/Alternative: The Black Box Revelation
  • Populair: Will Tura
  • Soloartiest vrouw: Selah Sue
  • Soloartiest man: Daan
  • Dance: Goose

  • Artwork: Goose – Synrise
  • Auteur/componist: Jef Neve
  • Album: Balthazar – Applause
  • Doorbraak: Stromae
  • Muzikant: Mario Goossens

Een volledig overzicht van alle genomineerden en winnaars per categorie vind je terug via de officiële website. Wat opvalt is dat er heel wat Kortrijks talent in de prijzen viel en/of genomineerd werd: Balthazar, Goose en Ozark Henry!

Vandaag meldde de Belgian Entertainment Association (BEA) - de beroepsvereniging van de Belgische muziek-, video- en gamesindustrie - trouwens dat de MIA-winnaars het heel goed doen in de hitlijten van de Ultratop. Tegen volgende week zou het effect bij de hitlijst van de albums serieus merkbaar moeten zijn. Nu al maakten de singles van Amatorski, Stromae, Daan en Triggerfinger al een enorme sprong voorwaarts in de hitlijsten.

De uitreiking van de MIA's is niet alleen een bekroning voor de prestaties van onze lokale talenten, maar ook goed voor de economie
BEA


meer info via http://mias.een.be/, http://www.ultratop.be/ of www.belgianentertainment.be

Vito's Speelkompas voorjaar 2011:



Wie als kind in Kortrijk naar school gaat, kreeg vast al de hippe brochure "Vito's speelkompas" in de handen gestopt. In Vito's speelkompas vind je niet alleen informatie over kinderenactiviteiten. Je leest er ook over verschillende (vakantie-) werkingen voor kinderen. De brochure biedt deze keer een overzicht voor het volledige voorjaar van 2011.

Als je Vito's speelkompas niet hebt gekregen, dan kan je de brochure hier downloaden (pdf, 9.3mb) of hierboven rechtstreeks bekijken.

Weet je wel al welke activiteiten in de Speelkompas staan en wil je meteen inschrijven?

Klik hier om je in te schrijven voor de Grabbelpasactiviteiten tijdens de krokusvakantie (vanaf 2 februari).

Klik hier om je in te schrijven voor de Grabbelpasactiviteiten tijdens de paasvakantie (vanaf 2 februari).

Veel spelplezier!

Vrij-spraak: lezing door Antoon Braeckman: Een 'samenleving' van individuen, crisis van de democratie?

Antoon Braeckman, professor politieke filosofie aan de KULeuven, toont waarom de crisis in de westerse democratieën eerder regel dan uitzondering is.

Als individu maken wij volledig deel uit van de samenleving, afhankelijk als wij zijn van de voorzieningen van de welvaartstaat. Anderzijds hebben wij ons in hoge mate losgemaakt van een als verstikkend ervaren groepsdruk. Wij zijn individuen die los-van-de-samenleving-in-de-samenleving staan.
Daardoor verliest de staat - net zoals klasse, religie, ideologie en andere 'instanties van de collectieve transcendentie' - haar betekenis als bindend element in de samenleving. Maar daarmee komt de bestaansvoorwaarde voor de rechten van het individu, nl. de moderne staat als waarborg voor die rechten, onder druk...
Haalt de democratie zichzelf onderuit?

Lezing door Antoon Braeckman: Een 'samenleving' van individuen, crisis van de democratie? - 26.01.2011 van 20u15 tot 22u - 8 EUR (20 EUR voor de volledige lezingenreeks) - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek - info en inschrijvingen via 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be

dinsdag 11 januari 2011

Antwerpse Provinciale Prijzen voor Letterkunde 2010

Onlangs werden de Provinciale Prijzen voor Letterkunde van de provincie Antwerpen toegekend aan Erik Vlaminck en Fernand Auwera.
De Prijs voor een Prozawerk gaat naar Erick Vlaminck (1954) voor zijn roman Suikerspin. Hij krijgt hiervoor 2500 EUR. Fernand Auwera (1928) mag op zijn beurt de oeuvreprijs, een geldsom van 5 000 EUR, in ontvangst nemen voor al zijn verhalenbundels en romans.
Erik Vlaminck is een gevestigde waarde in het Nederlandstalige literaire landschap. In Suikerspin stapt Vlaminck af van het overwegend autobiografische schrijven dat hij in zijn ‘roman fleuve' beoefende en voert de lezer mee naar de grotendeels onbekende maar fascinerende wereld van de Vlaamse kermis.
uit het juryrapport
Fernand Auwera schrijft vooral over kwetsbaarheid en tussendoor over de zin van het schrijverschap in een gemanipuleerde, gestroomlijnde maatschappij waar wij ‘dromen en verlangens uitbroeden als een kip een ei van kalk’. Voor Auwera betekent schrijven: als buitenstaander mee kijken, meevoelen met de wereld die vol willekeur staat te gebeuren. Schrijven als een vorm van handelen en zelfmedicatie.
uit het juryrapport

De officiële prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 28 mei tijdens de provinciale cultuurdag in Ranst.
In onze bibcatalogus vind je uiteraard exemplaren terug van Erik Vlamincks Suikerspin, alsook heel wat titels van Fernand Auwera!



Meer info via www.provant.be

Sprinters voor de maand januari


De sprinters voor de maand januari bestaan uit volgende toppers:

  • Congo - David Van Reybrouck

  • Sneeuwval - Tess Gerritsen

  • Het verdorven genootschap - Philipp Blom
Wat is een sprinter? De populairste boeken van de maand in de bib. De uitleentermijn van de boeken is 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kunt maar 1 sprinter ontlenen.

maandag 10 januari 2011

Gouden Ganzenveer 2011 voor Remco Campert

Gisteren werd Remco Campert (Den Haag, 1929) bekroond met de Gouden Ganzenveer 2011. Volgens de jury kunnen ook de jongere generaties zijn werk immers nog steeds appreciëren.
De 81-jarige schrijver mag tijdens de officiële prijsuitreiking in Amsterdam - op donderdag 7 april - zijn prijs in ontvangst nemen: een gouden ganzenveer en een jaar lidmaatschap van de Academie De Gouden Ganzenveer.
Remco Campert verdient deze prijs om zijn veelzijdigheid als auteur, de lichtheid van de toon van zijn werk en zijn vermogen om zijn denk- en verhaallijnen bedrieglijk eenvoudig zo vorm te geven, dat ze voor een breed publiek toegankelijk blijven.
Uit het juryrapport

Deze literaire onderscheiding wordt al sinds 1955 jaarlijks toegekend, maar het is pas vanaf 2000 dat dit gebeurt door de Academie. Dit jaar werd de 'nieuwe' Gouden Ganzeveer dus voor de tiende keer uitgereikt aan een persoon of instituut die van grote betekenis is voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. De leden van de Academie zijn veelal afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven.
Eerdere winnaars zijn o.a. Joke van Leeuwen, Tom Lanoye, Kees van Kooten, Joost Zwagerman en Adriaan van Dis.



Meer info via www.goudenganzenveer.nl

37e editie van de "People's Choice Awards"

De 37e editie van de "People's Choice Awards" bekroonde onlangs het beste uit de populaire cultuur van 2010. De show gaat sinds 1975 jaarlijks door en is gebaseerd op de stemmen van het publiek.

Grote winnaar van dit jaar was de vampierenfilm "Twilight Saga: Eclipse", met in de hoofdollen Robert Pattinson, Kristen Stewart en Taylor Lautner, die vier awards in de wacht sleepte: Favoriete Film, Favoriet Drama, Beste Actrice (Kristin Stewart) en Beste Acteursteam.

De trailer van Twilight Saga: Eclipse kun je hieronder bekijken:



Ook rapper Eminem en de televisiereeks House MD deden het erg goed met elk vier awards op hun naam.  Johnny Depp kreeg de award voor Beste Acteur en Jackie Chan mag zich Beste Actieheld noemen. De award voor Beste Komiek ging naar Adam Sandler. Toy Story 3 werd bekroond met de award voor Beste Familiefilm.

Een volledig overzicht van alle categorieën, genomineerden en winnaars vind je hier.

Meer info: www.peopleschoice.com

vrijdag 7 januari 2011

Bib gesloten op vrijdagnamiddag 7 januari 2011

De Kortrijkse bibliotheken zijn op vrijdagnamiddag 7 januari 2011 vanaf 13u gesloten, ter gelegenheid van de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de stad Kortrijk.

Op zaterdag 8 januari 2011 is het bibteam weer tot je dienst.

Meer info: sluitingsdagen van de Kortrijkse bib

Stanley Kramer Award voor Sean Penn

De Producers Guild of America, de Amerikaanse beroepsvereniging van film- en tv-producenten, reikt op 22 januari de Stanley Kramer Award uit aan de Amerikaanse acteur en regisseur Sean Penn (°1960) voor zijn sociale en maatschappelijke betrokkenheid. De voorziter van de beroepsvereniging beschreef Penn als een toegewijde activist, die krachtige verhalen, feiten en individuen belicht.

De prijs is vernoemd naar filmregisseur Stanley Kramer (o.a. "High Noon" en "The Defiant Ones"). Het is de eerste keer dat de prestigieuze prijs naar een individu gaat. De onderscheiding ging in het verleden al naar films als "An inconvenient truth", "Rwanda" en "I am Sam", waarin Penn ook figureerde.

Sean Penn (°1960) won in 2004 een Oscar voor zijn hoofdrol in "Mystic River", na drie keer eerder genomineerd te zijn geweest. In 2009 won hij hetzelfde beeldje nogmaals, voor "Milk". Penn won inmiddels al meer dan 45 andere filmprijzen, waaronder een Zilveren Beer (voor "Dead Man Walking") en een Golden Globe voor "Mystic River".

Films met of door Sean Penn kun je gratis ontlenen in de collectie van de afdeling beeld en geluid van de Kortrijkse bib!

(via: www.producersguild.org)


Meer info: www.producersguild.org