Filmprijzen: een overzicht

Er werden de voorbije dagen heel wat filmprijzen uitgereikt. Bovendien werden ook de Oscarnominaties bekendgemaakt. Een overzicht:

Sundance Film Awards 2012
Tijdens de 28e editie van het grootste filmfestival van de Verenigde Staten werden ruim 120 films vertoond, waarvan er 58 films meedongen naar de hoofdprijzen. Zo werd de Grote Prijs voor Amerikaanse Fictie gewonnen door Beasts of the Southern Wild van Benh Zeitlin. Het is een film vol denkbeeldige dieren over de ontdekkingstocht van een klein meisje aan de rand van de wereld.
Een volledig overzicht van alle uitgereikte prijzen kan je hier terugvinden.

Het Sundance Film Festival richt zich vooral op onafhankelijke geproduceerde films en werd in 1982 opgericht door Robert Redford.


Screen Actors Guild Awards 2012
De grote winnaar van deze 18e editie werd The Help, de veelbesproken film van Tate Taylor over de Amerikaanse rassenstrijd. The Help-actrices Viola Davis en Octavia Spencer sleepten voor hun vertolking een award in de wacht.
The Help is trouwens gebaseerd op het boek van Kathryn Stockett (Een keukenmeidenroman).
Verder vielen ook o.a. Steve Buscemi (Boardwalk Empire), Jessica Lange (American Horror Story), Kate Winslet (Mildred Pierce), Jean Dujardin (The Artist) en Christopher Plummer (Beginners) in de prijzen.

De SAG-awards worden sinds 1995 jaarlijks uitgereikt door de Screen Actors Guild, de vakbond voor Amerikaanse filmacteurs. Er worden in totaal 15 awards uitgereikt voor zowel film als tv.

Een overzicht van alle genomineerden voor de Academy Awards 2012 kan je hier terugvinden. Ook België is ditmaal goed vertegenwoordigd: Rundskop/Bullhead (Foreign Language Film), A Cat in Paris (Best Animated Feature) en The Artist (Original Score).

Meer info via www.sag.org, www.sundance.org, http://oscar.go.com

0 reacties:

Een reactie posten