Kunstbende 14 in Kortrijk: laureaten TXT

Dit jaar vond de 14e editie van Kunstbende plaats - de wedstrijd in kunst voor iedereen van 13 tot 19 jaar. Afgelopen zondag kon je in de Kortrijkse schouwburg terecht voor één van de elf voorrondes. Zo’n 180 jonge deelnemers waagden hun kans in 6 verschillende categorieën: performance, foto, muziek, beeldend, dans en TXT.

Voor die laatste categorie werkte Kunstbende dit jaar met de bib samen. Zo zorgden we ervoor dat de teksten van de deelnemers veel zichtbaarder waren dan in de voorbije jaren. Ze werden gepresenteerd in mooie kaders in een gezellig ingerichte zithoek. In deze "minibib" kon je de inzendingen van de deelnemers lezen en boeken kopen. Je werd er ook uitgenodigd om in gastenboeken een bericht achter te laten voor de jonge schrijvers.

Dit jaar waren er 14 inzendingen in de categorie TXT, zowel proza als poëzie. Van die 14 kwamen er natuurlijk maar drie op het podium terecht, telkens met een prozatekst. De eerste prijs ging naar Fien De Coninck voor haar tekst "Een hedendaagse buffel". De jury prees haar oog voor detail en beeld, en de manier waarop ze een heel unieke wereld oproept die intrigeert en goesting geeft om meer te lezen. Op de tweede plaats kwam Tuur Desloovere met "3-4-7-22-29-35", een verhaal met een tragikomische ondertoon dat de jury zeer kon bekoren. "Tuur kan iets banaal zo schoon beschrijven dat het iets beklijvend wordt", aldus de jury. Hannah Cornelus kreeg de derde plaats voor haar tekst "Alsof het ooit nog beter wordt". De jury omschrijft het als een heel mature en gevoelige tekst met een heel kleurrijke en filmische taal. Er is ook nog een eervolle vermelding voor Basil Cannoo wiens gedicht "Ziet u" door de jury als de meest kleurrijke inzending wordt beschouwd.

De bibliotheek zorgde samen met de Kortrijkse Schouwburg dit jaar dus voor de opvolging van deze jonge schrijvers. De laureaten zullen in een natraject door een coach/auteur begeleid worden in het schrijven van een eigen (kort)verhaal. Ze zullen samen toewerken naar de deelname aan een andere wedstrijd en/of de voordracht van hun zelfgeschreven tekst.

De teksten van alle deelnemers kan je hieronder nalezen of downloaden via Scribd.


Het radioverslag van Quindo kan je hier beluisteren en de foto’s van de Quindo-fotografen kan je hier bekijken.
www.kunstbende.be | www.quindo.be

0 reacties:

Een reactie posten