woensdag 31 oktober 2007

Sprinterboeken november

De sprinterboeken van november zijn:

De vliegeraar / Khaled Hosseini
Duizend schitterende zonnen / Khaled Hosseini
Tot het voorbij is / Nicci French
Mindfulness : in de maalstroom van je leven / Edel Maex
The secret : het geheim van voorspoed en geluk / Rhonda Byrne
Kinderspel / Donna Leon
Op drift / Pieter Aspe

Sprinterboeken zijn boeken die je kan vinden in de volwassenenafdeling van de centrale bib. Om er voor te zorgen dat iedereen de kans krijgt deze boeken spoedig te kunnen lezen zijn ze voor een beperkte termijn uitleenbaar. Reserveren kan via onze catalogus.

dinsdag 30 oktober 2007

André Vandenbroucke, een leven vol inzet

Auteur Joost Strosse (64) was bibliothecaris in Kortrijk, medewerker bij de VRT en bij tal van kranten en tijdschriften. Hij schreef eerder al biografieën over Karel van Mander, Fred Germonprez en Bert Dewilde. En in 2005 verscheen het boek "Gesprekken met Kortrijkzanen". Met zijn meest recente werk "André Vandenbroucke, een leven vol inzet" is hij dus niet aan zijn proefstuk toe.

"André Vandenbroucke, een leven vol inzet" is een vlot geschreven boek met talrijke anekdotes en tientallen originele foto's. In 17 hoofdstukken probeert de auteur om de mens achter André Vandenbroucke (72) te vatten: de muzikant, de eeuwige optimist, de organisator, maar vooral de man die leeft om andere mensen te kunnen helpen. In Kortrijk is André Vandenbroucke vooral bekend van het Vlastreffen, het Kevertreffen en de legendarische Fruit-en Groentenstoeten.

zondag 28 oktober 2007

Arnon Grunberg in Kortrijk op 3 november

De auteur van Tirza (Gouden Uil, Libris-boekenprijs) komt op zaterdag 3 november naar Kortrijk. De avond voordien is hij te gast op De Avonden in Antwerpen.
Voor Kortrijk heeft de schrijver een apart initiatief in petto: "Arnon Grunberg presents International Female Mud Wrestling for Peace". Het evenement vindt plaats om 17 uur in de Budascoop in de Kapucijnenstraat. Meer info over de schrijver en dit project vindt u hier.

donderdag 25 oktober 2007

Met de bib naar de boekenbeurs

De bibliotheek van Kortrijk trekt op vrijdag 2 november 2007 naar de boekenbeurs. Voor de ronde som van 10 euro krijg je een ticket voor de boekenbeurs en een rit heen terug met de bus naar de boekenbeurs. En het leuke gezelschap krijg je er gratis bij.
De bus is bijna volzet. Wie nog mee wil belt naar 056 27 75 00 of stuurt een e-mail naar bibliotheek@kortrijk.be.
Vertrek: Centrale Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 om 9u | Terug: Centrale Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 om 17u | 10 euro voor bus en ticket | 2 november 2007

dinsdag 23 oktober 2007

Geen gloednieuwe cd's beschikbaar in de bib?

Klanten vragen zich soms af waarom gloednieuwe cd's niet beschikbaar lijken te zijn in de bib. Het antwoord op die vraag is eenvoudig: er is een sperperiode van twee maanden voor de bib nieuwe releases mag uitlenen.
Deze sperperiode wordt bepaald in de "Wet van 30 juni 1994 betreffende het auteursrecht en de naburige rechten"(Belgisch Staatsblad, 27 juli 1994). Vroeger was die sperperiode 6 maanden, intussen is ze al terug gebracht naar 2 maanden. Bedoeling van die sperperiode is de bescherming van de commerciële rechten van de auteur en verdeler. Of korter gesteld: wie de cd snel wil moet de cd kopen. En de praktijk in de bibliotheken wordt nauwgezet opgevolgd door de auteursverenigingen en de platenmaatschappijen.
In de bibliotheek van Kortrijk hechten we er toch aan om mee te zijn met de muziekactualiteit: vrij snel na de release zal je een cd al terug vinden in onze catalogus, wat je toelaat om meteen te reserveren. Ook in dat geval vragen we even geduld, want sommige cd's zijn als de sperperiode afloopt al gereserveerd door 5 of meer leners. Snel reserveren is dus de boodschap!
We vragen ons af wat u vindt van het actuele muziekaanbod in de bib? Is er voldoende nieuwe muziek? Of zoekt u die via iTunes of een andere webtoepassing? Gebruikt u de bib eerder voor zaken die u niet vindt op het internet? Hecht u belang aan persoonlijk contact met de bibmedewerkers voor advies en info? Laat het ons weten! Reageer.

maandag 22 oktober 2007

Gezocht: vrijwilliger om foto's erfgoedcollectie in te scannen

De bibliotheek bewaart in haar uitgebreide erfgoedcollecties ook een grote hoeveelheid fotomaterialen. Om deze collectie in goede staat te houden en ook makkelijker te kunnen aanbieden aan een zo breed mogelijk publiek willen we al onze foto's stelselmatig inscannen en beschikbaar stellen via digitale technieken.

Digitalisering is een dure aangelegenheid, daarom tracht de bibliotheek zoveel mogelijk zélf de handen uit de mouwen te steken. Voor de ondersteuning van het digitaliseringstraject van de bibliotheek zoekt de afdeling erfgoed vanaf december een enthousiaste vrijwilliger.

Takenpakket:
- selectie, analyse en nummering van fotografisch materiaal (100 à 150 jaar oud)
- digitalisering met scanner
- eenvoudige digitale beeldbewerking met een beeldbewerkingssoftware
- eventueel ook invoer in de Beeldbank West-Vlaanderen

Als vrijwiliger bent u bij voorkeur gepensioneerd. Het vrijwilligerswerk is niet bezoldigd.

Hebt u enige praktische ervaring met een scanner, beeldbewerkingssoftware en het internet? Wilt u een aantal vrij te bepalen uren toewijden aan het helpen preserveren van het Kortrijkse erfgoed? Neem dan contact op met de bibliotheek via e-mail: bibliotheek@kortrijk.be of telefonisch: 056 27 75 00.

donderdag 18 oktober 2007

Nieuw in de Kortrijkse Reeks

Het vlees is haar – Philip Hoorne
Philip Hoorne (Kortrijk, 1964) is dichter, schrijver en recensent. Hij is bij ons vooral bekend van zijn grappige dichtbundels Niets met jou, Inbreng nihil en Het ei in mezelf. Tevens is hij de poëzierecensent van Knack en medewerker van Awater, Poëziekrant en het wielertijdschrift De Muur. Ook is hij de bezieler van de website 'Poëzierapport', het eerste gesubsidieerde literaire e-zine in Vlaanderen.
In zijn prozadebuut ‘Het vlees is haar’ overheersen kolder, gekte en branie. Dit is een ronduit hilarisch en politiek incorrect boek. Maar is humor niet de overtreffende trap van ernst?

Dubbelzus – Karel Verleyen
Siska (11) woont alleen met haar moeder. Haar vader is overleden toe ze nog heel klein was. Op een dag komt ze oog in oog te staan met een meisje dat als twee druppels op haar lijkt. Wie is die vreemde dubbelgangster? En waarom verdwijnt ze telkens als Siska haar wil aanspreken? Samen met haar beste vrienden gaat ze op zoek naar het mysterieuze meisje...
Karel Verleyen en de ondernemende Siska ontrafelen een goed bewaard familiegeheim. Het is een intrigerend avonturenverhaal vol vaart, vriendschap en verrassende wendingen.

Hans Vandekerckhove : My head is my only home / Dieter Roelstraete
Na zijn opleiding tot kunsthistoricus maakte Hans Vandekerckhove (Kortrijk, 1957) in de jaren '80 zijn debuut als Vlaams schilder. Gaandeweg ontwikkelt hij zijn eigen beeldtaal en van daaruit zijn eigen symbolische schilderkunst. Hij is een romanticus en individualist en als kunstenaar heeft hij een sterke relatie met de natuur en probeert daarover als visueel dichter een verhaal te vertellen.
‘My head is my only home’ laat u zien waarom Vandekerckhove in de hedendaagse schilderkunst een unieke plaats inneemt. Wars van elke poging tot extravagantie creëert hij een heel eigen wereld van romantische landschappen. Achter de bedrieglijke eenvoud van de taferelen schuilt het ongrijpbare, het mysterieuze en het wonderlijke.
U vindt het allemaal terug in dit opmerkelijke boek van Dieter Roelstrate (kunstfilosoof en curator in het MuHka). Het geeft een compleet overzicht van het oeuvre van Hans Vandekerckhove vanaf 1998 tot 2006 en dompelt u onder in zijn verstilde, magische wereld.

God in gedichten : de mooiste religieuze poëzie van de twintigste eeuw uit de lage landen
De mooiste religieuze poëzie van de twintigste eeuw in de Lage Landen, verzameld in 300 thematisch geordende gedichten. Dit is een prachtig geschenkboek, voor jong en oud, voor gelovige of zoekende, voor iedereen die spiritueel bewogen of geïnteresseerd is.

August Claes, symbool van de Oostfrontgemeenschap / Pieter Jan Verstraete
Oostfrontersreeks, nr. 3
August Claes, geboren en getogen in Antwerpen, was één van de duizenden die zich als vrijwilliger voor het Duitse leger meldde.
De 16-jarige Gust voelde zich niet geroepen om als letterzetter in de voetsporen van zijn vader te treden. Hij had slechts één ambitie: carrière maken in het leger. Maar op al zijn verzoeken om zich aan te melden bij het Belgische Leger, kreeg hij een negatief antwoord.
In 1941 gaf hij zich op als vrijwilliger bij de 'Freiwilligenstandarte Nordwest'. Daarna diende hij in verschillende Waffen-SS eenheden gedurende de oorlog. In de nazomer van 1944 gaf Claes zich aan bij de Belgische overheid en tekende daarmee zijn eigen doodvonnis. Iedereen die een Duits uniform had gedragen en voor de krijgsraad kwam, kreeg toen als vanzelfsprekend de doodsstraf.
Voor Pieter Jan Verstraete was het een moeilijke opdracht om concrete informatie over August Claes bijeen te sprokkelen. Want in tegenstelling tot heel wat andere Oostfronters zijn er van Claes geen frontbrieven bewaard gebleven. Daarom ligt de nadruk in dit boek vooral op zijn proces en zijn huwelijk dat hij aanging, enkele maanden voor de executie.
Deze korte monografie over August Claes is het derde deel van de Oostfrontersreeks.


Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van de “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.

Letterkoorts: één ticket kopen, ééntje gratis!

Op vrijdag 19 oktober is CC het Spoor in Harelbeke het kloppende literaire hart voor de vierde editie van Letterkoorts. Op het programma staan pittige gesprekken met Dirk Draulans, Leo Pleysier, Bart Plouvier en Gerrit Komrij. De interviewers van dienst zijn Friedl’ Lesage en Johan Vandenbroucke. Verder worden er schilderijen en illustraties van Jan De Maesschalck tentoongesteld en worden de podia van lichtgevende objecten voorzien door Peter Vanooteghem. Theatermaker Geert Six gidst je doorheen het gebeuren. Kris de Bruyne sluit de avond af met een selectie songs, gebaseerd op en reflecterend naar schrijvers en boeken.
Haast je voor een ticket! Wie nu een ticket koopt, krijgt een ticket gratis er bovenop. Info en tickets: 056-23 98 55 (De Cultuurwinkel)

dinsdag 16 oktober 2007

Wonderlijke West-Vlaamse vertellingen

De vereniging ‘Van stoel tot stoel’ bestaat uit talentvolle vertellers die graag de vertelkunst doorgeven aan het ruime publiek. Vertellers Anne-Mie Claerhout en Joe Baele komen op woensdag 17 oktober naar de centrale bibliotheek van Kortrijk. Zij vertellen West-Vlaamse streekverhalen over bendes, duvels en andere schepsels met staarten, over volksfiguren die een eigen leven leiden, verhalen van horen zeggen. Luiz Marquez begeleidt de verhalen met sax en percussie.
In samenwerking met Het Steunpunt Streekgericht Bibliotheekbeleid van de Provincie West-Vlaanderen
Centrale Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 | 17 oktober 2007 | 20u | voor iedereen | gratis | 056-27 75 00 | bibliotheek@kortrijk.be

maandag 15 oktober 2007

Bedankt


Beste leners
Originally uploaded by Bibliotheek Kortrijk

Bedankt, 23.000 trouwe leden,
Bedankt, 50 nieuwkomers op de verwendag van afgelopen zaterdag
Bedankt, 140 leden die zaterdag kennis gemaakt hebben met onze dvd-collectie (of ze al kenden)
Bedankt, 55 medewerkers van de bib
... en bedankt aan onze beste leners die we zaterdag in de bloemetjes hebben gezet!

dinsdag 9 oktober 2007

Welkom bij de leesdokter

Zou je willen lezen, maar weet je niet met welk boek te beginnen? Of heb je alles gelezen van je favoriete auteur, en wil je eens wat nieuws?
Kom dan op zaterdag 13 oktober langs bij de leesdokter in de centrale bibliotheek in de Leiestraat. Heel de dag lang staan experts uit de bib en leeskringen je te woord met advies, suggesties en tips. Je gaat gegarandeerd naar huis met een uitstekend voorschrift.
Wie nog niet kan wachten tot zaterdag kan alvast hier terecht. En vanzelfsprekend in onze eigen catalogus: tik een titel van je favoriete auteur in, en rechts boven worden gelijkaardige titels vermeld onder het kopje 'Wie dit leent, leent ook'. Leuke tips, maar voor het échte werk kom je dus best zaterdag langs!

maandag 8 oktober 2007

Nieuwe handleiding catalogus online

De openbare bibliotheek Kortrijk beschikt sedert vorig jaar over een bijzonder krachtig systeem om de collectie van het netwerk te doorzoeken. Recensies, suggesties, doorverwijzingen en 'Mijn Bibliotheek' zijn maar enkele van de diensten die worden aangeboden.
Veel leden gebruiken maar een fractie van de vele mogelijkheden die de catalogus biedt. Om die reden organiseert de bibliotheek tijdens de Bibliotheekweek dagelijks informatiesessies met uitleg over de catalogus. Ook is er een nieuwe handleiding die alle mogelijkheden beschrijft. Een uiterst handig document als u alles uit onze digitale bibliotheek wil halen.

vrijdag 5 oktober 2007

Op het nachtkastje van Mike Tattoo

Zijn boeken nog hip? In een tijd van internet, i-pods, mp3-spelers, chatsessies…lijkt het geschreven woord ver zoek. Niets is minder waar. De bibliotheek gaat op onderzoek bij ‘Bekende Kortrijkzanen’ en komt tot de conclusie dat er nog heel wat boeken verslonden worden. In onze reeks ‘Op het nachtkastje van…’ bijt Mike Tattoo de spits af. Mike, bekend van Temptation Island, runt een gloednieuwe tattooshop op de Vlasmarkt in Kortrijk.

donderdag 4 oktober 2007

Vierde editie Letterkoorts met Gerrit Komrij

Tijdens de Bibweek organiseren de bibliotheken in de Kortrijkse regio voor de vierde maal het literair evenement Letterkoorts. Op vrijdag 19 oktober is CC Het Spoor in Harelbeke het kloppende literaire hart voor dit festival. Pittige gesprekken zullen er zijn met Dirk Draulans, Leo Pleysier, Bart Plouvier en Gerrit Komrij.
De interviewers van dienst zijn Friedl’ Lesage en Johan Vandenbroucke. Werk van Jan De Maesschalck wordt tentoongesteld en podia worden van lichtgevende objecten voorzien door Peter Vanooteghem. Geert Six (Harelbekenaar en theatermaker) is de gids doorheen het gebeuren. Letterkoorts wordt afgesloten door niemand minder dan Kris de Bruyne met een selectie van songs, gebaseerd op en reflecterend naar schrijvers en boeken.


Het programma

20u00 Opening en verwelkoming door Geert Six Blauwe zaal
20u05 – 20u45 Johan Vandenbroucke interviewt Dirk Draulans Aula
20u15 – 20u55 Friedl’ Lesage interviewt Bart Plouvier Aula
20u55 – 21u35 Johan Vandenbroucke interviewt Leo Pleysier Blauwe zaal
21u05 – 21u45 Friedl’ Lesage interviewt Gerrit Komrij Aula
21u50 – 22u10 intermezzo met Geert Six Blauwe zaal
22u15 Kris De Bruyne solo en literair Aula
Doorlopend Tentoonstelling van schrijversportretten van schilder / tekenaar Jan De Maesschalck

Designer Peter Vanooteghem zorgt voor de podiuminrichting

KRIS DE BRUYNE
Kris De Bruyne (°1950) studeerde plastische kunsten en grafiek aan het Sint-Lucasinstituut te Brussel, maar zette na vier jaar zijn studies stop om zich volledig op muziek te concentreren. Hij debuteerde op het eind van de jaren ’60 en viert volgend jaar bijgevolg zijn veertigjarige muzikale loopbaan.
In de grote hoeveelheid songs die Kris De Bruyne schreef valt soms het literair gehalte op, of in ieder geval reflecties met betrekking tot schrijvers en dichters. Hij is dan ook een verwoed verzamelaar van boeken en bezit een huisbibliotheek van zo’n 8.000 boeken.
Vandaar de vraag vanwege de organisatoren van Letterkoorts aan Kris De Bruyne om een playlist samen te stellen en het publiek ‘literair’ te verrassen.
Kris De Bruyne, solo en literair, een uniek programma.


JAN DE MAESSCHALCK
Voor het eerst bieden wij de bezoekers van LETTERKOORTS een tentoonstelling aan. Niemand minder dan beeldend kunstenaar Jan De Maesschalck (bekend omwille van zijn schilderijen waarin boeken en meisjes steeds een vooraanstaande rol spelen) zal die avond een aantal portretten tonen van schrijvers.


DIRK DRAULANS
Dirk Draulans (°1956) is van opleiding bioloog (meer bepaald zoöloog), maar is beroepshalve journalist en auteur. In 1988 werd hij wetenschappelijk redacteur van het tijdschrift Knack.
Hij schreef ook een aantal romans (o.a. Paarse dijen). Verder was hij oorlogsverslaggever in o.a. Centraal-Afrika, het Midden-Oosten en Bosnië.
In 2005 en 2006 was hij wekelijks te zien in De Laatste Show met zijn rubriek Applaus voor de natuur.
In het najaar van 2007 pakt hij uit met een nieuw boek: Dagboek voor mijn dochter. Het wordt ongetwijfeld een biologisch dagboek van een trotse vader.


GERRIT KOMRIJ

Gerrit Komrij werd geboren te Winterswijk op 30 maart 1944. Hij beoefende zowat alle literaire genres (romans, poëzie, essays, toneel, kritieken…) en is dus een letterkundige duizendpoot. Hij heeft een indrukwekkende bibliografie en elk jaar komen daar nog een aantal titels bij.
In 1984 emigreerde hij naar Vila Pouca de Beira in Portugal, maar hij vertoeft nog zeer regelmatig in de Lage Landen.
Zo ook in Harelbeke, op de vierde editie van Letterkoorts.
Komrij staat bekend als een gerenommeerd en ongenadig polemist. Hij schrijft essays, romans, verhalen en poëzie. Komrij is ook een groot boekenliefhebber en hij schreef dan ook talrijke essays over bibliofilie.
Verleden jaar verscheen van hem het boek Kakafonie, een lyrische bloemlezing met stront als uitgangspunt. Voorjaar 2007 verscheen Perplexicon, een bloemlezing uit de nonsensliteratuur.
In het voorjaar van 2008 verschijnt een nieuwe roman, De tempel van Diana, een roman over de liefde voor boeken en tot wat dat kan leiden.



FRIEDL’ LESAGE
Friedl’ Lesage (°1970) is een radio- en televisiepresentatrice. Ze studeerde woordkunst aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen. Door een stage kwam ze bij de radio terecht. Ze presenteerde een korte tijd op Radio 2, vervolgens drie jaar op Studio Brussel en thans is ze al een tijdlang verbonden aan Radio 1. Ze presenteerde er o.a. het middagprogramma De Nieuwe Wereld. Sinds 29 augustus 2005 presenteert ze het ochtendprogramma Het beste moet nog komen.
Friedl’ Lesage interviewt op Letterkoorts 2007 Bart Plouvier en Gerrit Komrij.


LEO PLEYSIER
Leo Pleysier (°1945) is geboren en getogen in Rijkevorsel.
In een groot deel van zijn verhalend prozawerk onderzoekt hij zijn verhouding tot zijn geboortestreek en zijn familieleden. Climax binnen dat oeuvre is de roman Wit is altijd schoon (1989), waarin hij zijn spraakzame moeder na haar dood laat ‘voortratelen’. Het betekende zijn doorbraak bij het grote publiek.
De jongste jaren krijgt zijn oeuvre een andere wending. Het decorum wordt internationaal (Afrika, Zuid-Amerika). Dit voorjaar publiceerde hij De Latino’s, een roman over een echtpaar dat vol idealen naar Zuid-Amerika trekt om er aan ontwikkelingshulp te doen, maar geconfronteerd wordt met een dramatische gebeurtenis. Met alle gevolgen vandien.


BART PLOUVIER
Bart Plouvier kwam als 17-jarige in contact met het Antwerpse artiestenmilieu en de hippiebeweging en nestelde zich op het platteland in een leven vol dromen en illusies.
Na een aantal tegenslagen en mislukkingen ruilde hij het leven aan wal voor een leven op zee. Hij werkte vier jaar lang op een sleper die hem naar diverse hoeken van de wereld bracht. In die periode begon hij ook volop te schrijven, met de eigen levenswandel en de zee als belangrijkste inspiratiebronnen.
Hij debuteerde in 1987 met de verhalenbundel De maquette. In 1995 verscheen zijn eerste roman: Het gelag. Sindsdien gaat er geen jaar voorbij of hij publiceert wel een poëziebundel, een verhalenbundel of een roman. Voorjaar 2007 verscheen de dichtbundel Het land draagt de wind en in het najaar 2007 verschijnt de roman Dorpers.


GEERT SIX
Geert Six (°1965) is een sociaal geëngageerd theatermaker. Hij heeft Harelbeekse roots, maar heeft zich al een tijd in Kortrijk gevestigd.
Six is een artistieke duizendpoot, maar met een voorliefde voor theater.
Vandaag is Geert Six één van de drijvende krachten van het sociaal artistiek gezelschap De Unie der Zorgelozen uit Kortrijk. Het gezelschap presenteert vooral volks theater, maar ze werken even goed rondom fotografie, literatuur en video.
Tijdens de vierde editie van Letterkoorts zorgt hij voor de presentatie en de animatie.


JOHAN VANDENBROUCKE
Johan Vandenbroucke is freelance journalist met een passie voor boeken en literatuur. Zijn column Boekhouden (in de literaire bijlage van De Morgen) werd door velen graag gelezen. Hij schreef een verhalenbundel, Verzonnen vrouwen, stelde samen met Ann Meskens een bundel reisverhalen samen en schreef een biografie/bibliografie over Jeroen Brouwers.
Johan Vandenbroucke zal op Letterkoorts Dirk Draulans en Leo Pleysier interviewen.


PETER VANOOTEGHEM
Peter Vanooteghem is interieurarchitect en ontwerper van lichtobjecten.
Hij zal het podium voorzien van enkele opmerkelijke lichtvoorwerpen, waaronder de Lightbrary.

Praktisch

WANNEER
vrijdag 19 oktober 2007 vanaf 20u

WAAR
CC Het Spoor Harelbeke
Eilandstraat 2
8530 Harelbeke

TICKETS
€ 10 / € 5 (CJP – studenten)
€ 7,5 (houder lidkaart Bib in de regio)
De Kortrijkse Cultuurwinkel
Schouwburgplein 14
8500 Kortrijk
056/23 98 55
online via www.uitinregiokortrijk.be

dinsdag 2 oktober 2007

Sint-Jozefinstituut Kortrijk 1907-2007

Op 20 september 1907 stapten 28 jongetjes voor het eerst hun nieuwe school binnen. Gesticht door De Broeders van de Christelijke Scholen zou dit het prille begin zijn van wat later het bekende Sint-Jozefinstituut zou worden. Honderd jaar later is deze school aan het Plein nog steeds een instituut waar duizenden leerlingen met hart en ziel studeren en waar honderden leraren elk jaar opnieuw het beste van zichzelf geven.

Een levendig beeld van het schoolleven en zijn geschiedenis krijg je in een fotoboek dat speciaal voor het eeuwfeest werd samengesteld. Ereleraar Willy Declerck en oud-leerling Stefaan Haspeslagh verzamelden het fotomateriaal en verwerkten alles tot een mooi geheel. Het boek (met CD-ROM) telt 110 bladzijden met een selectie van meer dan 600 zwart/wit foto's die 'het leven en het welzijn' van het Sint-Jozefinstituut gedurende die 100 jaar illustreren.

Volgens Oud-directeur Ronny Verhelle is het boek een dankbetuiging voor het werk dat de leefgemeenschap van het Sint-Jozefinstituut de voorbije eeuw heeft gepresteerd. In zijn voorwoord schrijft hij: 'Het is ons teken van trouw dat we de stichter De La Salle en de Broeders van de Christelijke Scholen blijvend en met fierheid aanbieden'.
Een fotoboek met nostalgie maar vooral met trots.

maandag 1 oktober 2007

Muziek en internet: dan toch een huwelijk?

Vorige week werd op deze weblog nog met enig geronk aangekondigd dat de bibliotheek van Gent digitaal muziek zal uitlenen, in navolging van eerdere initiatieven van de Mediatheek van de Franstalige gemeenschap.
Intussen is er ook al heel wat verschenen over Deezer, een nieuwe muziekdienst op internet die er voor moet zorgen dat gebruikers gratis muziek kunnen beluisteren én dat de artiesten toch genieten van een auteursvergoeding. Deezer werkt namelijk met het Google Ads systeem. In het persbericht op de website van Deezer wordt gemeld dat al met een paar auteursverenigingen contracten zijn gesloten, en "dat er nog zullen volgen". De inhoud van de website is alvast indrukwekkend, de kwaliteit van de streams is ook in orde.
Het zou een mooi huwelijk van belangen kunnen zijn: de gebruiker en de artiest komen aan hun trekken. Maar wat met de platenfirma's? En wat met weinig beluisterde genres? En hebben bibliotheken nog een rol te spelen in de wereld van muziek, waar meer en meer digitaal beschikbaar wordt.
In de Kortrijkse bib is sedert vandaag een stagiair aan de slag die het hele veld eens zal proberen te inventariseren en een voorstel zal maken voor een werkingsmodel. We hebben een pak zeldzame vinylplaten in huis, en een pak muziekkennis. Nu nog een strategie voor de toekomst.