International IMPAC Dublin Literary Award voor Rawi Hage

De International IMPAC Dublin Award gaat dit jaar naar de Libanese, in Canada verblijvende, schrijver Rawi Hage voor zijn debuutroman 'De Niro's Game'. In zijn boek vertelt Hage het verhaal van twee jongemannen in Beiroet die moeten beslissen in een door de burgeroorlog getekende stad te blijven of in ballingschap te vluchten. De auteur zelf werd in 1964 in Beiroet geboren en emigreerde wegens de oorlog op negenjarige leeftijd naar Canada.

Volgens de jury van schrijvers en literaire wetenschappers is de roman een "welbespraakt, onverbloemd en wonderlijk geschreven debuut dat aantoont hoe een oorlog het leven beïnvloedt".

De literaire prijs is bijzonder van aard omdat elk boek, uitgegeven in het Engels en in een bepaalde periode, in aanmerking komt voor nominatie. Hierdoor is de International IMPAC Dublin Award wellicht één van de meest internationale en ook meest toegankelijke literaire prijzen ter wereld. Ook de manier van nomineren is bijzonder vermits de genomineerde boeken geselecteerd worden door bibliotheken uit hoofdsteden en grootsteden uit gans de wereld.

In België zijn dit de openbare bibliotheken van Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent en Leuven. Bibliotheken kunnen tot drie boeken voordragen voor nominatie. Voor de 13e editie van de prijs werden dit jaar 137 werken uit 45 landen door bibliotheken geselecteerd.

Meer info: www.impacdublinaward.ie

0 reacties:

Een reactie posten