zondag 31 augustus 2008

Biblioquotes: Truman Capote

"Het grootste plezier aan schrijven is voor mij niet waarover het gaat maar welke muziek de woorden maken."

"Schrijven stopte met leuk te zijn toen ik het verschil ontdekte tussen goed en slecht schrijven en - nog afschrikwekkender - het verschil daartussen en ware kunst. En daarna kwam de zweep naar beneden..."

"Soms, wanneer ik bedenk hoe goed mijn boek kán zijn, kan ik nauwelijks meer ademen."

"Het is helemaal niet 'schrijven', het is 'typen'!"

"Schrijven heeft ook wetten van perspectief, licht en schaduw, net als schilderen of muziek. Als je dit al wist toen je geboren werd: goed voor je. Indien niet: leer ze. Herschik ze vervolgens naar je eigen wensen."

"Een conversatie is een dialoog, geen monoloog. En daarom zijn er zo weinig goeie conversaties: twee intelligente sprekers ontmoeten elkaar zelden."

(Truman Capote)

vrijdag 29 augustus 2008

Focus op: Kranten & tijdschriften in de leeszaal

Wie de actualiteit op de voet wil volgen, kan dagelijks terecht in de leeszaal van de Centrale Bibliotheek (op de eerste verdieping).

In de leeszaal vindt u dagelijks verschillende kranten, vers van de pers: Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen, De Standaard, De Morgen, De Tijd (niet op maandag), Krant van West-Vlaanderen & Kortrijks Handelsblad (verschijnt wekelijks), Le Soir, Le Monde, The Times en het NRC Handelsblad.
Alle kranten worden gedurende drie maanden bijgehouden en bovendien wordt Het Nieuwsblad per maand ingebonden en integraal bewaard in het leeszaalmagazijn.

Uw bibliotheek is ook geabonneerd op een 400-tal tijdschriften, over allerlei uiteenlopende onderwerpen: film, muziek, hobby, informatica, lifestyle, natuur, politiek, gezondheid, wonen & (ver)bouwen, toerisme, media, cultuur, enz.
Muziek- en jeugdtijdschriften horen thuis in de afdelingen Jeugd en Beeld & geluid; alle andere tijdschriften kan u komen lezen in ... de leeszaal.

Ook de financiële tijdschriften (De Belegger, Budget Week, Budget & Recht, Cash, Moneytalk) of computertijdschriften (Clickx, Computer Idee, C'T, FWD, PC Magazine) worden heel vaak geraadpleegd.


Jaarlijks komen er ook nieuwe tijdschriften bij, rekening houdend met de vele aankoopsuggesties van leeszaalbezoekers. Zo werden Computer Idee, Dag Allemaal, Libelle en Skepp recentelijk aan ons aanbod toegevoegd.
In de leeszaal worden tijdschriften van een lopende jaargang niet uitgeleend. Zo kan iedereen genieten van het uitgebreide aanbod en krijgt iedereen de kans om ook de recente nummers te lezen. (In de buurtbibliotheken worden tijdschriften wel uitgeleend.) Oudere tijdschriften worden wel ontleend, maar enkel onder bepaalde voorwaarden.

Natuurlijk kan u in de leeszaal ook gebruik maken van onze internetcomputers. Surfen op het internet of werken met de tekstverwerker kan hier zonder problemen. Wie krantenartikels, recensies, boekbesprekingen of auteursgegevens zoekt, kan die informatie bijvoorbeeld makkelijk terugvinden in de digitale databanken Biblion of Mediargus.
Ook heel wat documentatiemappen, naslagwerken (encyclopedieën, woordenboeken, stratenatlassen, ...) en overheidsinfo kunnen hier geraadpleegd worden. U kan hier eveneens al uw documenten komen kopiëren, uitprinten of zelfs inscannen. En voor studenten is de leeszaal trouwens een geliefkoosde plek om in alle rust te komen studeren!

Meer info op www.kortrijk.be/bibliotheek of bij de leeszaalmedewerkers.

woensdag 27 augustus 2008

Symbaloo: uw digitaal bureaublad

Symbaloo

Symbaloo is een soort digitaal bureaublad, helemaal in web 2.0 stijl, waar al uw favoriete links mooi en overzichtelijk gepresenteerd worden via gekleurde blokken. De naam Symbaloo werd afgeleid van een oud Grieks werkwoord dat 'verzamelen' of 'bij elkaar brengen' betekent.

SymbalooElke gebruiker kan de startpagina's naar eigen smaak en voorkeur aanpassen: nieuwe blokjes maken en ontwerpen, aanvullen met nieuwe websites en widgets, rss-feeds toevoegen, verschillende tabbladen aanmaken, enz.
Ook kan u een of meerdere bureaubladen publiek maken, om zo te delen met andere internetgebruikers.

Het is trouwens niet nodig om u te registeren want alle instellingen worden bewaard via cookies. Toch is het aangeraden om even een (gratis) account aan te maken, om vanaf verschillende computers je persoonlijk bureaublad te kunnen raadplegen.

Symbaloo is gewoon een leuk en uiterst eenvoudig concept. Of zoals ze zelf zeggen op hun website: "Zo simpel dat je het zelf had kunnen verzinnen!". Meer uitleg vindt u op www.symbaloo.be en in onderstaand filmpje:


dinsdag 26 augustus 2008

Uit de oude doos: Kortrijk overstroomt















(klik om te vergroten)


Deze maand haalden we een foto van de overstroming van de Leie in 1894 uit de historische fotocollecties van de bib. De foto toont een zicht op de Broeltorens, de Handboogstraat en de Broelkaai.

De Leie trad dikwijls buiten haar oevers (o.a. in 1863 en 1925) maar wellicht de ergste overstroming was deze van 1894. Iedere overstroming was telkens een ware ramp voor de streek. Vooral de vlasnijverheid kende enorme schade. Talrijke hekkens, vlas en andere zaken dreven op de rivier en vormden een gevaar voor de scheepvaart. Telkens moest met man en macht de ganse rivier gereinigd worden zodra het water gezakt was.

Tijdens de lange ambtsperiode en de vele stadsvernieuwingen van burgemeester Auguste Reynaert (1833-1915) werd deze problematiek aangepakt. Na de overstroming van 1894 liet hij een "dérivation de la Lys" of een aanpassing van de rivierbedding doorvoeren. De Leiebocht ter hoogte van de monding van het kanaal Kortrijk-Bossuit (nu Albertpark) werd afgesneden en er kwam een nieuwe en brede Leie vanaf de Budabrug tot aan de Groeningebrug. De oude Leiearm (huidige dam) werd gedempt.

(bron: Het Kortrijk van Toen / Raoul De Paepe en Joseph Ghyoot)

maandag 25 augustus 2008

Boekenzoeker: lezen op maat











Ben je tussen 8 en 18 jaar en op zoek naar een boek? Maar je weet niet precies welk boek bij je past of misschien heb je zin om eens een nieuw boek, een andere auteur of een minder voor de hand liggend genre te proberen.

Probeer dan eens Boekenzoeker.org, een online zoekmachine die kinderen en jongeren helpt een boek te vinden dat bij hen past op basis van hun persoonlijke eigenschappen, voorkeuren en interesses. Daarvoor put de zoekmachine uit een gevarieerd aanbod aan titels dat voortdurend groeit.

De Boekenzoeker bevat een evenwichtige mix van boeken voor jeugd en volwassenen, makkelijke en iets moeilijkere boeken, iets oudere en recente boeken, dikke en dunne boeken... Naast romans is er ook aandacht voor websites, strips, kunstboeken, kranten en tijdschriften. Die keuze werd bewust gemaakt om het begrip “lezen” te verruimen.

Boekenzoeker.org is een samenwerking tussen Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland en de Nederlandse Taalunie.

Meer info: www.boekenzoeker.org

vrijdag 22 augustus 2008

De paperback stoel












Deze opmerkelijke stoel, hoofdzakelijk gemaakt van paperback boeken, staat momenteel in Myopic Books, een kleine boekenwinkel in Providence, Rhode Island (VS) en is momenteel een klein beetje 'internetberoemd'. De stoel werd gemaakt door conceptueel kunstenaar David Karoff (Rhode Island, V.S.).

Met uitzondering van de wielen bestaat ieder onderdeel van gerecycleerd materiaal zoals losse stukken metaal en afgevoerde boeken van bibliotheken. Om de boeken op hun plaats te houden boorde Karoff gaten door de boeken om ze op die manier op een gelast metalen kader vast te maken. Op de linkerfoto legt David Karoff het één en ander voor u uit.


Misschien had u net als wij ook niet direct aan deze oplossing gedacht toen u uw leeshoekje inrichtte maar het ziet er volgens ons toch best comfortabel uit.

Foto's: Rag & Bone Blog
(via: Rag & Bone Blog en Make)

donderdag 21 augustus 2008

TypeRacer

TypeRacer logoAltijd al willen weten hoe snel u kan typen in vergelijking met anderen?

Wel, nu bestaat er een leuke manier om dit te weten te komen.

TypeRacer is een racespelletje waarbij u (al dan niet anoniem) de uitdaging kan aangaan met willekeurige mensen op het internet of met vrienden. Hoe vlugger u de opgegeven (Engelse) tekst foutloos typt, hoe sneller uw eigen autootje vooruitgaat en hoe groter de kans dat u als eerste de eindmeet haalt.
Het lijkt allemaal kinderspel, maar dat is het dus zeker niet! En door steeds opnieuw uw typesnelheid (WPM) te willen verbeteren, kan TypeRacer een echte verslaving worden.
Er zit trouwens ook een 'educatief' element in want na elke race krijgt u steevast te zien uit welk boek, liedje of film de getypte teksten komen.

Durft u de uitdaging aan?


Meer info op www.typeracer.com

woensdag 20 augustus 2008

De canvascollectie: Uw kunst in Beeld

Begin dit jaar lanceerden Canvas en de Vlaamse sector van de beeldende kunsten (oa. VRT) een oproep aan bekende en onbekende kunstenaars om deel te nemen aan een zoektocht naar hoe beeldende kunst vandaag leeft. Niet minder dan 4500 kunstenaars voelden zich geroepen en schreven zich in voor de preselecties.
Slechts 250 kunstenaars doorstonden de kritiek en het scherpe oog van de jury's, waaronder heel wat artiesten uit regio Kortrijk: Johan Clarysse, Tim M.C. Volckaert, Jonas Vansteenkiste, Luc Vandromme, Bart Vandenheede, Katrien Vandenberghe, Nele Van Canneyt, Andreas De Prez, Jan Dheedene, Barbara Decruyenaere, David Bruneel, Alexander Bossuyt, Peter van Ammel, ...

De canvascollectie 2008: uw kunst in beeld verzamelt alle 250 werken die geselecteerd werden door een gespecialiseerde jury in het MuHKa (Antwerpen), Wiels (Brussel), het PMMK (Oostende), het Z33 (Hasselt) en het S.M.A.K. (Gent). Het fotoboek biedt u dan ook een overzicht van de actuele beeldende kunst in Vlaanderen.
Eén ding is alvast duidelijk: beeldende kunst leeft!

Meer info op http://labo.canvas.be/random/cc

(bron: tekst omslag)

dinsdag 19 augustus 2008

Kinder- en Jeugdjuryleden gezocht!

De Kortrijkse Kinder- en Jeugdjury (KJV) is op zoek naar nieuwe juryleden voor het nieuwe KJV-jaar dat in september van start gaat.
Hoe werkt de KJV precies?

- Je neemt deel aan een leesgroep volgens je leeftijd en leest een 10-tal leuke boeken tijdens het schooljaar.
- Met de kinderen van je groep kom je een 6-tal keer bijeen.
- In ongeveer een uur bespreek je de gelezen boeken samen met een enthousiaste begeleider.
- Van elk boek maak je een kort verslag.
- Op de slotbijeenkomst maak je een eigen top 10 op.
- In mei kun je met de bib mee naar het KJV-feest. Daar kun je heel wat beleven samen met Vlaamse jeugdauteurs en illustratoren.
- Je komt er ook te weten of de auteur van jouw favoriete boek één van de winnaars is.

Wat als je niet kunt deelnemen aan een groep en je wilt toch jurylid zijn?

- Dan kun je ook zonder begeleiding de boeken lezen:
- ofwel word je internetjurylid en surf je snel naar www.kjv.be
- ofwel schrijf je over elk boek een verslag en geef je het af in de bib vóór 30 maart.
- Als je alle boeken gelezen hebt , stel je ook je top 10 op.
- Je kan net als de andere KJV-deelnemers met de bib mee naar het KJV-feest.

Hier vind je de boeken die je dit jaar leest. De volledige lijst kan je hier downloaden.

Sta je nu al te trappelen om deel te nemen? Schrijf je dan vóór half september in voor de Kinder- en Jeugdjury in de jeugdafdeling van de centrale bibliotheek (Leiestraat 30, Kortrijk)!

Meer info: http://www.kjv.be/ en via e-mail bibliotheek@kortrijk.be

maandag 18 augustus 2008

"The Original of Laura" wordt toch gepubliceerd

Vladimir Nabokov's onvoltooide roman "The Original of Laura" wordt, na jarenlange onzekerheid over het lot van het manuscript, dan toch gepubliceerd. Dit werd onlangs bevestigd door Dimitri Nabokov, de zoon van de auteur, gedurende een interview voor de Duitse editie van Vanity Fair.

Dimitri Nabokov (73) twijfelde bijna vijftien jaar over het al of niet publiceren of verbranden van het originele manuscript dat, volgens Nabokovexperten, op 138 fiches met ca. 150 woorden is geschreven. Vladimir Nabokov vroeg op zijn doodsbed aan zijn echtgenote om het onvoltooide werk te verbranden.

Welke uitgeverij het boek zal uitgeven is echter nog niet bekend.

zondag 17 augustus 2008

Biblioquotes: Salman Rushdie

"Een boek is een versie van de wereld. Als je het niet goed vindt, negeer het of geef je eigen versie terug."

"Wat één schrijver kan maken in de eenzaamheid van een kamer kan door geen enkele macht makkelijk vernietigd worden."

"Boeken kiezen hun auteurs; het creëren is niet enkel een rationeel en bewust iets."

"Wat is vrijheid van expressie? Zonder de vrijheid om te beledigen stopt het met te bestaan."

"Het is heel erg makkelijk om niet beledigd te worden door een boek. Je moet het gewoon sluiten..."

(Salman Rushdie)

zaterdag 16 augustus 2008

Children's Book of the Year Awards

De Children Book Council of Australia (CBCA) is een non-profit organisatie, opgericht in 1945, die kinder- en jeugdliteratuur promoot via allerlei evenementen, waaronder de Book of the Year Awards. Deze jaarlijkse literatuurprijs wordt telkens in 5 verschillende categorieën uitgereikt.
Zo werd Sonya Hartnett winnaar in de categorie 'CBCA Book of the Year: Older Readers' met het boek The Ghost's Child Viking. De eervolle vermeldingen gingen naar John Heffernan (Marty's Shadow) en David Metzenthen (Black Water). Begin juni won de Australische schrijfster ook al de Astrid Lindgren Memorial Award 2008.

Een volledige lijst van alle categorieën met hun winnaars en eervolle vermeldingen vindt u hier.

Meer informatie op http://cbca.org.au

woensdag 13 augustus 2008

De dag dat ik twee keer jarig was

'Waarom staat er op de uitnodiging dat het een speciale verjaardag is?' vroeg tante Wieze aan mama. 'Negen jaar is toch gewoon negen jaar?'
Ik antwoordde zelf: 'Het is de laatste keer dat er in mijn verjaardag maar één cijfer staat.'
Dat had papa me gezegd. Tante Wieze dacht na.
'Vanaf volgend jaar staan er altijd twee cijfers,' hielp ik haar.
'Ach, op die manier', zuchtte ze.
'Er kunnen ook drie cijfers staan,' zei kleine oma.
Drie cijfers?...
'Op de dag dat je honderd wordt,' lachte ze.

Liene heeft erg uitgekeken naar haar negende verjaardag. Het wordt beslist een bijzonder feest want de hele familie komt meevieren en ze hebben allemaal bijgelegd voor één groot cadeau: een trampoline. Liene en haar kleine zusje Emma hebben dolle pret! Tot Emma zo hard op haar hoofdje valt dat ze naar het ziekenhuis moet. Liene maakt zich grote zorgen om haar zusje maar is toch verdrietig omdat niemand nog aan haar verjaardag denkt...

De dag dat ik twee keer jarig
was werd geschreven door Magda Ria Rapoye voor kinderen vanaf 8 jaar. De mooie zwart-wittekeningen zijn van Anne Westerduin.

Hier
(pdf, 63 kB) kan u alvast een paar fragmenten uit het boek lezen.

(Bron: tekst omslag -
www.eenhoorn.be)

maandag 11 augustus 2008

Stripactie "De Andere Strip"








Van 12 augustus tot 12 september loopt in gans Vlaanderen een speciale stripactie: De Andere Strip. Het doel van de actie is vooral om het minder bekende genre van graphic novels ("stripromans") en manga te promoten en te introduceren bij het grote, Vlaamse publiek. Hierbij wordt een sterk gevarieerde selectie van 24 vertaalde en ook Vlaamse graphic novels aangeboden. De actie is een initiatief van De Stripspeciaalzaak in samenwerking met Boek.be en Humo.

Op de startdatum van de actie, 12 augustus, verschijnt in weekblad Humo een 20 pagina's tellende, uitneembare middenkatern die gewijd is aan het genre. Deze special bevat voor elk van de 24 geselecteerde titels een kortingsbon waarmee lezers naar deelnemende, Vlaamse boekenwinkels en stripspeciaalzaken kunnen trekken. Boek.be organiseert vanaf 12 augustus ook een stripwedstrijd waarbij deelnemers kans maken op één van de 24 stripromans.

Ook in de Kortrijkse bib volgen we het genre al geruime tijd op en vindt u al een mooi aanbod terug van stripromans. In de stripafdeling van de bib vindt u tientallen graphic novels en manga; een aanbod dat dit jaar nog fors wordt uitgebreid.

zaterdag 9 augustus 2008

Dagboeken van George Orwell online

Het is dag op dag zeventig jaar geleden dat George Orwell (1903-1950) begon te schrijven in zijn dagboeken, iets wat hij bleef doen tot in 1942.
Speciaal voor deze gelegenheid heeft The Orwell Price een blog gelanceerd, orwelldiaries.wordpress.com.
Hierop kan u dagelijks een aantal fragmenten lezen uit Orwell's persoonlijke dagboeken. De komende vier jaar zal men de blog nauwgezet verder aanvullen, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de chronologie in de oorspronkelijke dagboeken.
Verder zal de blog ook heel wat persknipsels en aantekeningen bevatten die Orwell's leven en werk in die periode nog verder zullen toelichten.

In zijn dagboeken heeft de beroemdste Britse romanschrijver en essayist het over allerlei uiteenlopende zaken: over de armoede waarin hij leefde en de daarmee gepaarde politieke gebeurtenissen in de wereld, over zijn afkeer voor het fascisme en de verwoestingen van de oorlog, over de hem omringende fauna en flora, zijn werk en interesses, ... Orwell's dagboekaantekeningen zijn een waar ooggetuigenverslag van de jaren '30 en '40 en bieden een interessante kijk op het leven van George Orwell.

vrijdag 8 augustus 2008

KV Kortrijk: van titel tot titel

De Koninklijke Voetbalclub Kortrijk (KV Kortrijk) werd opgericht in mei 1971 en meteen in hun eerste seizoen werden ze kampioen. In de jaren die volgen kende de club heel wat hoogte- en laagtepunten, uitschieters en afknappers, heroïsche overwinningen en ongelukkige nederlagen. Maar na 37 jaar - op 4 mei 2008 werden ze eindelijk nog eens kampioen, ditmaal in tweede klasse.

Tussen beide kampioenstitels in ligt dus een ware geschiedenis, een boeiend verhaal van sport en mensen, van voetballers en trainers, van bestuursleden en supporters.

De Kortrijkse sportjournalist Eddy Soetaert schreef hun geschiedenis neer, met een enthousiasme die kenmerkend is voor een ware sportfanaat. Zijn verhaal wordt visueel ondersteund door het unieke beeldmateriaal van sportfotograaf Marcel Anckaert.

In KV Kortrijk, van titel tot titel komen zovele namen weer tot leven, van André van Maldeghem tot Hein Vanhaezebrouck, van Boudewijn Braem tot Ernest Nfor. Een interessant lees- en kijkboek voor de trouwe supporters en andere geïnteresseerden die de club een warm hart toedragen.

(bron: tekst omslag)

woensdag 6 augustus 2008

Lexicon van West-Vlaamse schrijvers

West-Vlaanderen is een provincie met een rijk literair erfgoed. In het Lexicon van West-Vlaamse Schrijvers worden alle levende en overleden publicisten uit de provincie gepresenteerd.
Hoofse zangers en rederijkers staan naast eigentijdse romanciers, dichters, jeugdauteurs en schrijvers van kinderboeken. Niet alleen literaire namen komen aan bod: er is eveneens aandacht voor volkskundigen, historici, wetenschappers, filosofen, politici en heemkundigen. Ook figuren uit de show- en mediawereld die hun wedervaren in boekvorm laten verschijnen, passeren de revue.

Het Lexicon van West-Vlaamse Schrijvers is een initiatief van de VWS (Vereniging West- Vlaamse Schrijvers). Volgend op dit eerste deel zullen er gedurende de periode 2009-2013 nog 5 delen verschijnen, telkens met informatie over zo'n 500 auteurs én rijkelijk geïllustreerd.

(bron: tekst omslag)

maandag 4 augustus 2008

Meneer Papier en zijn meisje





















Meneer Papier knipt een meisje uit papier. Hij is zo blij dat hij haar voor altijd bij zich wil houden. Maar het meisje wil liever bloemen plukken en vlinders vangen. Dus knipt Meneer Papier haar voeten af, zodat ze niet meer bij hem vandaan kan lopen. En wanneer ze van tak tot tak slingert, knipt hij ook haar armen af. Eindelijk zit ze rustig bij hem op de bank.
En dan begint het opeens te waaien ...

Meneer Papier en zijn meisje is het derde prentenboek van Elvis Peeters en Gerda Dendooven in de reeks over Meneer Papier. Eerder verscheen Meneer Papier gaat uit wandelen (bekroond met de Boekenpauw) en Meneer Papier is verscheurd (bekroond met Vlag en Wimpel).


Lees hier een fragment uit het boek

vrijdag 1 augustus 2008

X-Cavator: visuele zoekmachine

X-Cavator is een nieuw type zoekmachine waarmee u enkele miljoenen foto's en afbeeldingen in één klap kan doorzoeken. Hierbij wordt slim gebruik gemaakt van een vernieuwende technologie, die u toelaat om foto's te zoeken op basis van 'visuele gelijkheid'. Hierdoor wordt het wel heel eenvoudig om vlug en accuraat de perfecte foto te vinden.
Geef gewoon uw zoekterm in, selecteer een goeie referentiefoto et voila ... u hebt de foto's maar uit te kiezen.
Let wel, X-Cavator gebruikt de databases van professionele fotoagentschappen als iStockphoto of Fotolia waardoor de meeste afbeeldingen niet zomaar gratis te downloaden zijn.

Hoe X-Cavator nu precies werkt komt u via deze
demo te weten maar ook in onderstaand filmpje wordt al heel wat verduidelijkt:



Meer info op www.xcavator.net