Astrid Lindgren Memorial Award voor Sonya Hartnett

Als eerbetoon aan de populaire Zweedse schrijfster Astrid Lindgren, werd kort na haar overlijden in 2002 een nieuwe literaire prijs in het leven geroepen, de Astrid Lindgren Memorial Award. In korte tijd is de ALMA uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze bekroningen ter wereld voor jeugdliteratuur.

Het feit dat er een uitzonderlijk mooi bedrag van 540 000 EUR te winnen valt, verklaart wellicht het groot aantal kandidaten vanuit de hele wereld. Er kunnen trouwens niet alleen auteurs en illustratoren genomineerd worden, ook instellingen die zich bezighouden met leesbevordering bij kinderen komen in aanmerking.

Vanuit België was er eveneens heel wat interesse en de Vlaamse schrijvers Carll Cneut (Roeselare, 1962), Bart Moeyaert (Brugge, 1964) en Klaas Verplancke (Zwevegem, 1964) sleepten elk een nominatie in de wacht. Voor Bart Moeyaert was het zelfs al de vijfde nominatie op rij!

Maar het werd uiteindelijk toch de Australische schrijfster Sonya Hartnett (Melbourne, 1968) die - terecht - bekroond werd met de Astrid Lindgren Memorial Award 2008. Vorige week mocht ze dan ook in Stockholm haar prijs in ontvangst komen nemen.

Momenteel zijn er al twee van haar jeugdromans in het Nederlands vertaald, Het tunnelkind (2002) en Valstrik (2007). Beide jeugdboeken zijn uiteraard terug te vinden in de bibliotheekcollectie.

Meer info op www.alma.se

0 reacties:

Een reactie posten