donderdag 25 december 2008

Prettige feesten en een fantastisch 2009!



De bibmedewerkers van de Kortrijkse bibliotheek wensen iedereen prettige feestdagen en een fantastisch 2009 toe!

dinsdag 23 december 2008

Voorpaginanieuws op 642 kranten via "Newseum"


Op de website van het Amerikaanse "Newseum" kunt u dagelijks de voorpagina's van 642 kranten uit 68 landen bekijken. Hiervoor klikt u op "Today's Front Pages" en vervolgens ook op "Sort Papers by Region" (vert.: "rangschik kranten op regio"). Hier kunt u kranten selecteren per regio (Europa, Azië, Midden-Oosten, enz.) en per land. De voorpagina van elke krant kunt u bekijken door te klikken op de foto's. U kunt de voorpagina's van de kranten ook downloaden in PDF-formaat.

Wees er wel snel bij want de voorpagina's zijn telkens maar één dag beschikbaar op de website door de copyright overeenkomsten die het Newseum heeft met de kranten. In de archiefsectie vindt u wel een beperkt aantal internationale voorpagina's die handelen over gebeurtenissen met een belangrijke historische betekenis.

Het Newseum is een high-tech historisch museum in Washington D.C. dat een overzicht biedt van 5 eeuwen historisch nieuws.

Meer info: www.newseum.org

maandag 22 december 2008

Auteur Adrian Mitchell overleden

Op 20 december overleed de Britse auteur Adrian Mitchell (24 oktober 1932 – 20 december 2008).

De in Hampstead Heath, Noord-Londen, geboren Adrian Mitchell was een veelzijdig en productief schrijver van romans, toneelstukken en poëzie. De voormalig journalist was gedurende bijna 50 jaar ook de belangrijkste dichter van de Britse "anti-bom" beweging "Campaign for Nuclear Disarmament". Het volledig (Engelstalig) overlijdensbericht met een biografie van de auteur vindt u op de website van The Guardian.

Van Mitchell verscheen in Nederlandse vertaling alleen De avonturen van Robin Hood & Marian, met illustraties van Emma Chichester Clark (uitg. Zirkoon, 1998). In de Kortrijkse bibliotheek vindt u meerdere exemplaren terug van dit jeugdboek.

(via: The Guardian)

Meer info: website Adrian Mitchell

zaterdag 20 december 2008

Unesco Artist for Peace: Lauren Child

De Britse Illustratrice en jeugdschrijfster Lauren Child (°1965) werd onlangs door de Unesco benoemd tot Artist of Peace.

Lauren Child reisde de afgelopen maanden over de hele wereld in opdracht van Unesco langs projecten voor kinderen in nood. Lauren Child: "Het is fascinerend om kinderen in verschillende landen te ontmoeten en met hen te praten over hoe zij hun eigen leven zien en om hen over hun ervaringen te horen vertellen. Ik vind het boeiend te horen hoe kinderen zich weten uit te drukken en je allerlei dingen vertellen. Ik vind het echt een privilege dit alles van zo nabij te kunnen meemaken."

Naar aanleiding van haar ervaringen ontwierp ze My Life Is a Story, een website waarop je al haar reizen kan nalezen. Ook laat Lauren Child er talrijke kinderen hun eigen levensverhaal vertellen, vaak schrijnende verhalen over kinderen van overal ter wereld die hun kindzijn wordt ontstolen door armoede, ziekte, uitbuiting, oorlog of gebrek aan onderwijs. De opbrengst van het hele project gaat naar het Unescoprogramma voor de opvoeding van kinderen in nood.

(via)

Meer info op www.mylifeisastory.org

vrijdag 19 december 2008

100 boeken op Nintendo DS



Nintendo Europe heeft een nieuwe, opzienbarende titel aangekondigd voor de enorm populaire Nintendo DS spelcomputer: "100 Classic Book Collection". De spelcartridge zal 100 (Engelstalige) klassieke literaire werken bevatten van o.a. Charles Dickens, Jane Austen, William Shakespeare, Oscar Wilde, Lewis Caroll, Arthur Conan Doyle en Charlotte Bronte.

Het doorbladeren van de boeken gebeurt met de "stylus" (of "plastic griffel") van de Nintendo DS terwijl je de spelcomputer verticaal (net als een boek dus) moet vasthouden. De 100 Classic Book Collection zal bovendien uitgerust worden met WiFi-mogelijkheden die het in de toekomst mogelijk maken om draadloos extra literatuur te downloaden.

Vier jaar na de introductie van de draagbare console blijft de Nintendo DS ongekend populair. In november, de periode waarin zowel "Black Friday" en "Thanksgiving" vallen, verkocht Nintendo meer dan 1,5 miljoen exemplaren van de DS in de Verenigde Staten. In het eerste kwartaal van 2009 wordt bovendien de inmiddels 3e variant van de console, de Nintendo DSi, op de westerse markt gebracht.

De Nintendo DS titel 100 Classic Book Collection wordt uitgegeven in samenwerking met uitgeverij Harper Collins en verschijnt op 26 december 2008. Er zijn nog geen plannen voor een eventuele Nederlandse vertaling of de uitgave van Nederlandstalige boeken op Nintendo DS.

(via: Eurogamer)

Meer info: Nintendo Europe, Harper Collins

donderdag 18 december 2008

Groot Dictee 2008: Vlamingen winnen

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2008 werd gewonnen door de Vlaamse advocaat Luc Panis uit Dilbeek. Hij won met 8 fouten. Het gemiddelde aantal fouten van het dictee was 34 fouten.

Twee Vlamingen en een Nederlander bezetten een gedeelde tweede plaats met elk 12 fouten: An Symoens uit Gijzegem Vlaanderen, Tim Van Der Heyden uit Borchtlombeek Vlaanderen en Jasper Dekker uit het Nederlandse Den Bosch.

De volledige uitslag van het Groot Dictee vindt u op de website van het evenement.

Meer info: grootdictee.nps.nl

woensdag 17 december 2008

Taalunie Toneelprijs voor Filip Vanluchene

Sinds 1987 wordt jaarlijks De Taalunie Toneelschrijfprijs uitgereikt aan de auteur van een oorspronkelijk Nederlandstalig theaterstuk. die de prijs van 10 000 EUR mee naar huis mag nemen. De organisatie is in handen van de Taalunie, in samenwerking met Theater Instituut Nederland en het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Uit ruim zestig inzendingen werden dit jaar slechts twee toneelteksten genomineerd: Citytrip van Filip Vanluchene en de theatermonoloog Missie van David Van Reybrouck.

De jury verkoos uiteindelijk Citytrip van Filip Vanluchene (Kuurne, 1950), vooral omwille van de kleurrijke en humoristische poëzie die de tekst in zich draagt. Filip Vanluchene schreef het stuk in opdracht van de Vlaamse toneelgezelschappen De Tijd en Theater Malpertuis. Het werd een tekst voor drie acteurs, die het relaas vertelt van de inwoners van twee Vlaamse dorpen in een geglobaliseerde wereld.

"Citytrip is een satirische schets van West-Vlaanderen, dat zeker, maar ook van de verwarrende tijd waarin we nu allemaal leven. De tekst is knap van structuur, complex en gedurfd. Vloeiend wisselen de acteurs van personage, zowel vertelling als spel lopen naadloos in elkaar over. Zonder twijfel is het een uitdaging voor regisseur en acteurs om hiermee aan de slag te mogen! De vaak associatieve, impressionistisch getinte scènes buitelen over elkaar heen en ondertussen stuitert het verhaal over de aardbol, zonder onhelder te worden.",
aldus het juryrapport.

Meer info vindt u op http://taalunieversum.org.

dinsdag 16 december 2008

Paul Harland Prijs 2008

De Paul Harland Prijs voor het beste korte fantastische verhaal van het Nederlands taalgebied werd op 13 december uitgereikt aan Boukje Balder voor haar kortverhaal "Je-weet-wel sater". De debutante won tegelijkertijd ook de Tolkienwinkel Aanmoedigingsprijs.

De literaire prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Nederlands Contactcentrum voor Science Fiction (NCFS) voor het beste Nederlandstalige sciencefiction-, fantasy- of horrorverhaal. De prijs is vernoemd naar de in 2003 overleden auteur
Paul Harland.

De Paul Harland Prijs werd uitgereikt gedurende een uitreikingsceremonie tijdens de Midwinter Fair in het Archeon in Alphen aan den Rijn (Nederland). Er waren ook nog 3 andere literaire prijzen te winnen:
  • de Fenix-prijs voor de hoogste stijger ten opzichte van het voorgaande jaar, gewonnen door Rianne Lampers met haar verhaal "Offerande"
  • de Tolkienwinkel Aanmoedigingsprijs, gewonnen door Boukje Balder voor haar kortverhaal "Je-weet-wel sater"
  • de NCSF-Prijs voor het beste science-fiction-verhaal ging naar Anne Witberg voor haar verhaal "Als het water komt"
Het winnende verhaal van Boukje Balder en enkele andere meedingende verhalen verschijnen in het voorjaar 2009 in een door Uitgeverij Mynx te publiceren bundel, getiteld "Fantastisch!". In deze bundel wordt ook het winnende verhaal van vorig jaar, “Nietzsche Statio” van W.J. Maryson, opgenomen.

Meer info: www.paulharlandprijs.nl, NCSF, Uitgeverij Mynx

2008 volgens de Britse rockpers

Drie populaire Britse muziekmaandbladen - Uncut, Mojo en Q - publiceerden deze maand hun traditionele eindejaarslijstjes. De top-5 uit 2008 volgens de Britse rockpers:

Uncut:

1. Third - Portishead
2. Fleet Foxes - Fleet Foxes
3. Dear Science - TV on the Radio
4. For Emma, Forever Ago - Bon Iver
5. Vampire Weekend - Vampire Weekend

Mojo:

1. Fleet Foxes - Fleet Foxes
2. The Age of the Understatement - The Last Shadow Puppets
3. 22 Dreams - Paul Weller
4. For Emma, Forever Ago - Bon Iver
5. Dig!!! Lazarus Dig!!! - Nick Cave & The Bad Seeds

Q:

1. Only by the Night - Kings of Leon
2. Fleet Foxes - Fleet Foxes
3. Viva la Vida or Death and All His Friends - Coldplay
4. Vampire Weekend - Vampire Weekend
5. Glasvegas - Glasvegas

Alvast wat inspiratie voor uw eindejaarscadeaus? In de Kortrijkse bib vindt u al deze artiesten en muziekgroepen terug.

Meer info: Uncut, Mojo, Q

maandag 15 december 2008

Kroniek van het klooster van Sion

De bibliotheek, het stadsarchief en de musea van Kortrijk hebben samen het verloren gewaande handschrift "Kroniek van het klooster van Sion" op een veiling in Brussel aangekocht. Door deze aankoop wordt het manuscript, dat voordien in privébezit was, terug publiek toegankelijk.

Het manuscript, daterend van de eerste helft van de zestiende eeuw, geeft eerstehands informatie over de begingeschiedenis (1429-1497) van het Kortrijkse Augustijner klooster van Sion. Het klooster van Sion was gelegen op de plaats waar nu "K in Kortrijk" wordt gebouwd. De naam van de Sionstraat verwijst nog steeds naar het verdwenen klooster.

De zusters van Sion uit Oudenaarde kwamen in 1429 naar Kortrijk. Ze woonden eerst in de Kasteelstraat en vanaf 1432 in een huis aan de noordkant van de Wijngaardstraat. In het midden van de 15de eeuw verrees het klooster op de westhoek van de Sionsstraat-Wijngaardstraat. Het klooster Sint-Kathelijne te Sinay of Tsyoen werd ten tijde van de Franse revolutie in 1797 afgeschaft. (bron E. Vanhoonacker, duizend Kortrijkse straten, p.455-456)

Dit belangrijke manuscript betekent een grote aanwinst voor de stad en voor de geschiedenis van de stad zelf. De aankoop van een dergelijk manuscript kadert volledig binnen het erfgoedbeleid van de komende jaren. In 2009 wordt immers het religieuze erfgoed van Kortrijk in de schijnwerpers geplaatst.

De kroniek wordt bewaard in de afdeling erfgoed van de Kortrijkse bibliotheek. Begin 2009 wordt het manuscript gedigitaliseerd en kan iedereen het document online bekijken en downloaden.

De kroniek wordt van 10 t.e.m. 24 december 2008 tentoongesteld in de centrale bibliotheek van Kortrijk (Leiestraat 30).

vrijdag 12 december 2008

Tentoonstelling "Zinloos geweld: teken(ingen) des tijds"

Tot en met 31 december 2008 kunt u de cartoontentoonstelling "Zinloos geweld: teken(ingen) des tijds" bekijken in de centrale bibliotheek van Kortrijk (Leiestraat 30).

Deze rondreizende cartoontentoonstelling is een artistiek en creatief statement, gemaakt door een combinatie van jong talent en bekende(re) namen die hun beste cartoons opvissen uit hun archief en het samen presenteren met speciaal voor de tentoonstelling gemaakt werk.

Een overzicht van de cartoonisten die meewerkten aan het project: Steven Dupré, Marc Verhaegen, Kim, Hanco Kolk (Nl), Peter De Wit (Nl), Gal, Canary Pete, Marec, Vero Beauprez, Lectrr, Pieter De Poortere, ZaZa, Steve Michiels, Serge Baeken, Marc De Bel, Luc Cromheecke, Jan Hoet & Ronny Heirman, Jan Bosschaert, Brecht Evens, Merho, Farida Laan (Bl), Jean-Marc Van Tol (Nl), André Nollet, Willem Ritsier (Nl), Simon Spruyt, Steven De Rie, Marc Legendre, Paul Geerts, Suske & Wiske, Ilah, Cowboy Henk, Stedho, Fritz Van den Heuvel, Nix, Floor de Goede (Nl), Bart Schoofs, Jeroom, Floris Oudshoorn (Nl) en Joep Bertrams (Nl).

De tentoonstelling gaat gepaard met de uitgave van een thematisch cartoonboek waaraan 40 van de bekendste Vlaamse en Nederlandse cartoonisten, striptekenaars en illustratoren hebben meegewerkt. Het boek is verkrijgbaar in de Kortrijkse bibliotheek voor €12,50.

Deze tentoonstelling is "een positief-creatief" (preventie)project van vzw Zinloos Geweld.

Tentoonstelling "Zinloos geweld: teken(ingen) des tijds" - Centrale bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - 10 t.e.m. 31 december 2008 - ma-vrij: 11u - 18u, za: 10u - 16u - gratis

Meer info: vzw Zinloos Geweld

Fonds voor de Letteren Vertaalprijzen 2008

Vandaag werden de Fonds voor de Letteren Vertaalprijzen 2008 uitgereikt aan Margreet Dorleijn en Hanneke van der Heijden (vertalers Turks) en aan Rien Verhoef (vertaler Engels) "vanwege hun bijzondere verdiensten voor de kwaliteit en diversiteit van de literatuur in Nederlandse vertaling". De prijsuitreiking vond plaats tijdens de tiende editie van de Literaire Vertaaldagen in Utrecht. Aan de prijzen is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden.

De jaarlijkse Fonds voor de Letteren-vertaalprijzen zijn bedoeld voor literair vertalers die zich zowel onderscheiden door de hoge kwaliteit van hun vertaaloeuvre als door hun inzet als ambassadeur voor een bepaald taalgebied of genre en/of het literair vertalen in het algemeen. De vertaalprijzen worden dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De eerdere laureaten zijn Peter Verstegen (Engels), Richard van Leeuwen & Djûke Poppinga (Arabisch), Ike Cialona (Italiaans), Harrie Lemmens (Portugees), Hilde Pach (Hebreeuws) en Wilfred Oranje (Duits).

Het volledige juryrapport en een overzicht van het vertaaloeuvre, de publicaties en de activiteiten van de laureaten vindt u op de website van het Fonds voor de Letteren.

Meer info: www.fondsvoordeletteren.nl

donderdag 11 december 2008

11de Wablieft-prijs naar Hendrik Vos en Rob Heirbaut

De 11de "Wablieftprijs" gaat naar de Gentse professor Hendrik Vos en VRT-journalist Rob Heirbaut voor hun boek "Hoe Europa ons leven beïnvloedt". In het boek wordt op toegankelijke manier uitgelegd wat de invloed is van Europa op het dagelijks leven van iedereen.

De Wablieft-prijs wordt sinds 1997 uitgereikt door de redactie van de krant Wablieft aan Vlaamse mediafiguren, politici of verenigingen die zich inspannen voor een helder en eenvoudig taalgebruik.

Wablieft is een wekelijkse krant in eenvoudig Nederlands en wordt uitgegeven door het Vlaams Ondersteuningscentrum voor de Basiseducatie (VOCB).

Winnaars van vorige jaren zijn o.a. Yamila Idrissi, Vincent Van Quickenborne en Geert Bourgeois, Frank Deboosere, Steve Stevaert, Ben Crabbé en Siegfried Bracke.

Het boek "Hoe Europa ons leven beïnvloedt" vindt u terug in de catalogus van de Kortrijkse bib.

(Via: VOCB)
Meer info: Wablieft, VOCB

Winterwoordennacht deluxe 2008



Op zaterdag 20 december, 20u, gaat de Winterwoordennacht deluxe 2008 door in CC De Schakel in Waregem. De 2e editie van het Waregemse literaire gebeuren biedt opnieuw een mix van literatuur, humor, muziek en animatie aan de vooravond van het "kerstboompjekijken".

Saskia de Coster – de ijskoningin van de Vlaamse letteren -, Norbert de Beule – een poëtische speelvogel in de ware zin van het woord – en niemand minder dan Sinterklaas (14 dagen over datum) lezen voor uit eigen werk. Gunter Lamoot toont zijn oergezellige jeugd en gastheer Vitalski schetst zijn leven met Leterme. Dez Mona, een groep die met een mix van jazz, pop en soul iedereen weet te beroeren, zorgt voor diverse muzikale interventies. Verder kunt u een leeuwensnoetje laten zetten bij de "adult kinder grime", even proeven van het klein gevaarlijk afval, een tentoonstelling van beeldverhalen gemaakt door studenten van de Arteveldehogeschool of u kunt een glaasje drinken in het gezelschap van Heeren Ottfriedt en zijn draak. Er wordt afgesloten met een aantal licht gestoorde DJ's tijdens een superdeluxe afterparty.

Winterwoordennacht deluxe - 20 december - 20u - CC De Schakel - inkom: €8 - info & reservatie: 056 60 13 40

Winter Woorden Nacht is een unieke samenwerking tussen de Waregemse bibliotheek, CC De Schakel, Stad Waregem en Compagnie de URN.

Meer info & programma:
www.winterwoordennacht.be

woensdag 10 december 2008

Cultuurprijzen 2008 in Provincie Antwerpen


De Provincie Antwerpen reikt jaarlijks een aantal cultuurprijzen uit, afwisselend in een drietal categorieën:
- jeugd- en kinderliteratuur, toneel, tv- of radiospel
- monografieën en essays
- poëzie, proza en gezamenlijk literair oeuvre
De jury bestaat altijd uit een aantal leden uit de interprovinciale commissie voor Letterkunde en afgevaardigden van de vijf Vlaamse provincies.

Dit jaar gaat de Prijs voor een kinderboek (2480 EUR) naar Anna was hier van Gerda De Preter. Ook Aline Sax ontvangt het mooie bedrag van 2480 EUR voor haar boek Wij, twee jongens en wint hiermee de Prijs voor een jeugdboek. De Prijs voor een toneelwerk, tv- of radiospel (2480 euro) gaat naar Erik Vlaminck voor zijn toneelwerk Dank U Heren. Vijf vrouwen over Elsschot.

'Als je dit leest, is het misschien al te laat. Heel eerlijk, ik denk niet dat dit nog goed komt. Mocht het toch gebeuren, dan raak ik geen gebak meer aan. Dat zweer ik op het hoofd van oma.'   Anna is een nijlpaard. Een kalf. Een zeekoe. Maar geen zielenpoot. En ze is ook niet op haar mondje gevallen. Ze bijt van zich af als Maud en haar bende haar lastigvallen. Wanneer Maud dubbel zo hard terugslaat, begint Anna aan een zwarte doos. Die zal haar verhaal voorgoed bewaren. Want je weet maar nooit.
In deze voorstelling komen vijf vrouwen aan het woord die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de schrijver Willem Elsschot, reclameman, bourgeois en rokkenjager. Iedere vrouw vertelt haar eigen verhaal, gevoelens en overtuiging, met humor, eerlijk, recht voor zijn raap en authentiek.  Het traditionele beeld van de beroemde romancier wordt omvergeworpen. Er ontstaat een verrassend ander beeld van de schrijver, nu gezien vanuit het gezichtsveld van vrouwen uit zijn directe omgeving. Hoe zag hij hen en hoe zagen zij zichzelf? Dan blijkt dat er tussen schijn en werkelijkheid een grote discrepantie bestaat. Of om met de woorden van Elsschot zelf te spreken: “Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren”.
West-Vlaanderen, anno 1910. Het gezin De Belder laat de armoede achter zich en zet de grote stap in het onbekende. Met het schip De Kroonland zullen ze de oversteek wagen naar Amerika. Maar de meningen over het land van belofte zijn verdeeld. Vader en Alexander zijn rotsvast overtuigd van het betere leven dat hen daar wacht. Maar moeder is bang, en ook Adriaan deelt het enthousiasme van zijn tweelingbroer niet. Zo onbesuisd als Alexander is, zo afwachtend is hij. Toch is Adriaan de enige die daadwerkelijk in New York terechtkomt. Hij is moederziel alleen, wordt er meteen bestolen, kan niemand verstaan. Adriaan voelt zich doodongelukkig in de wereldstad. Hij haat de drukte, de massa, de smerigheid, de kleffe hitte en heeft heimwee naar de boerderij, de velden en de geur van vers stro. Het enige wat hij wil, is zo snel mogelijk geld verdienen om terug te keren naar zijn familie. Maar dan ontmoet hij Jack. En alles verandert.
Meer info op
www.provant.be/vrije_tijd/cultuur/cultuurprijzen

Van op de maan: poëzie van Hans Claus

Hans Claus (Kortrijk, 1962) is een artistieke en creatieve duizendpoot: hij is niet alleen een schrijver-performer maar tegelijk ook schilder en beeldhouwer.
Naast wetenschappelijke artikels schreef hij eveneens een drietal verhalenbundels en twee romans. En enkele van zijn literaire teksten verschenen onder meer in Nieuw Wereldtijdschrift, De brakke Hond en Gierik.

In zijn vijfde poëziebundel Van op de maan vertelt Hans Claus ons in zijn vertrouwde, vlotte en toch beeldrijke vertelstijl over de liefde. In zeven verschillende cycli brengt hij filosofische bedenkingen, intense natuurbelevingen, persoonlijk geluksgevoel van 'een overjaarse lente', maar ook de strijd tussen houden en loslaten, en ten slotte 'dat alles overgaat'.
Vurige verzen, op zoek naar wat rust, of toch niet?

(bron: tekst omslag)

dinsdag 9 december 2008

Het Woord van het Jaar 2008


Tot en met 15 december, 12u stipt, kan u nog stemmen op het "Woord van het Jaar 2008". Welk woord karakteriseert het afgelopen jaar het beste en zal er onlosmakelijk mee verbonden blijven? De lijst van 10 genomineerde woorden werd samengesteld uit het boek Woord van het jaar 2008 en een nominatieronde van taalliefhebbers.

Een overzicht van de 10 genomineerde woorden:
  • bankendomino : reeks faillissementen van onderling verweven financiële instellingen die stuk voor stuk insolvabel worden
  • duyvendakken : iemand afrekenen op zijn of haar actieverleden
  • gastroseksueel : man die zijn kookkunst aanwendt om een vrouw te verleiden of te behagen
  • horroropa : oude man die een gruwelijk misdrijf heeft gepleegd
  • hufterindex : lijst met mensen die zeer asociaal gedrag vertonen, m.n. in het verkeer
  • slaaprijden : een auto besturen terwijl men niet goed uitgerust is
  • smirten : flirten terwijl men met iemand staat te roken voor een gebouw waarin roken verboden is, bv. een café
  • swaffelen : (van mannen) het geslachtsdeel laten slingeren en moedwillig tegen een object aantikken, o.a. met het oogmerk hierdoor een ander of zichzelf op te winden
  • wiiën : gamen met een Wii-spelcomputer
  • zweef-tv : televisiegenre waarin aandacht wordt besteed aan het paranormale

Onder de stemmers wordt iedere dag een exemplaar van het boek Woord van het jaar 2008 (auteur: Ton den Boon) verloot. Op dinsdag 16 december wordt het woord van het jaar 2008 bekendgemaakt.

De Woord van het Jaar-verkiezing is een samenwerking van Genootschap Onze Taal, dagblad De Pers en Van Dale Uitgevers.

Meer info: woordvanhetjaar.vandale.nl

Uitreiking European Film Awards 2008

Tijdens de 21ste European Film Awards Ceremony in Kopenhagen werden zaterdagavond heel wat filmprijzen uitgereikt.

Zo is de prestigieuze Lifetime Achievement Award voor de Britse Dame Judi Dench (Notes On A Scandal).

Dogma 95-oprichters (Soren Kragh-Jacobsen, Kristian Levring, Lars von Trier en Thomas Vinterberg) winnen de European Achievement in World Cinema 2008 Award.
En de Tsjechische Helena Trestikova ontvangt de European Film Academy Docmentary Prix Arte voor haar buitengewone documentaire René.

Ondanks vier nominaties kwam België niet echt aan bod tijdens de Europese filmprijsuitreiking. Zo moest de Vlaamse succesfilm Ben X zich gewonnen geven tegen Harry Potter and the Order of the Phoenix in de strijd om de People's Choice Award. Ook Koen Dejaegher (De Onbaatzuchtigen) en Le silence de Lorna van de gebroeders Dardenne vielen niet in de prijzen.
Jazzmuzikant Tuur Florizoone (Aanrijding in Moscou) was genomineerd in de categorie beste filmmuziek maar daar was het Max Richter (Waltz with Bashir) die de trofee mee naar huis nam.

Gomorra, een film van Matteo Garrone, werd verkozen tot beste Europese Film van 2008. Maar ook de prijs voor beste regisseur (Matteo Garrone), beste acteur (Toni Servillo), beste cinematografie en beste scenario waren voor deze internationaal gelauwerde filmprent.


De film is gebaseerd op de bestseller van onderzoeksjournalist Roberto Saviano, die zich op zijn beurt baseerde op waargebeurde feiten. Met een ongelofelijke nauwkeurigheid beschrijft Saviano over het meedogenloze imperium van de Napolitaanse Camorra, een wereld waarin hij zelf enige tijd infiltreerde. Door het wereldwijde succes van 'Gomorra - een bloedstollend verslag over de werkwijze van de Camorra' leeft de schrijver sinds 2006 ondergedoken onder zware politiebescherming.
Meer info en een overzicht van alle winnaars vindt u op www.europeanfilmacademy.org/2008.

maandag 8 december 2008

Publieksprijs workshop vilten

Op 15 en 22 oktober ging de workshop vilten, onder begeleiding van modeontwerpster Veerle Tytgat, door in de centrale bibliotheek van Kortrijk. De werkjes die door de kinderen werden gemaakt, werden een ganse maand tentoongesteld in de jeugdafdeling.

Lukraak werden mensen uit het publiek gekozen (zowel jongeren als ouderen) en er werd hen gevraagd een top drie op te maken van de werkjes. Dit resulteerde in een heuse publieksprijs en die ging naar Elise Meersseman (10 jaar). Zij won een iPod Shuffle voor haar winnende werkje.

Alle deelnemers (van 10 t.e.m. 13 jaar) gingen naar huis met een boek als prijs. Volgens leeftijd waren dit volgende boeken:

- Blinder en de bakfietsbioscoop (Marc De Bel) voor 10 en 11 jr
- Onrust in Zar-Nak (Luc Embrechts) voor 12+
- Bolbliksem (Anthony Horowitz) voor 13+

Foto's van beide workshops vilten vindt u op de Flickr fotopagina van de Kortrijkse bibliotheek.

vrijdag 5 december 2008

Digitale dichtbundels: "SaintTube" van Norbert de Beule

Dichter Norbert de Beule experimenteert met "digitale dichtbundels" in feuilletonvorm: "SaintTube". De bedoeling van zijn gedichtenproject is dat er één gedicht per week wordt gepubliceerd, gekoppeld aan een filmpje dat hij van het internet plukte.

De dichter noemt het project "mijn persoonlijke heiligenkalender". Een voorproefje:

"Franciscus van Assisi"





Grote Tsjilp groet ’s morgens de dingen
Shangai World Financial Center
strooit met beursberichten

vanaf de hoogste verdieping
schreeuwt iemand
in een megafoon:

Leef in armoe oe oe e
Kleed jezelf in juten
ute zak

Iemand gooit met stenen naar de hemel
vijfpunters, molotov-coctails

Half vijf ’s morgens in oktober
Grote Tsjilp fluit de St. Louis Blues
ontdoet zich van zijn verenpak

kobalt, onyx en smaragd
de sneeuw was nooit zo verblindend
wit dooi

vogeltje.

(c) Norbert De Beule

Op de website van Norbert de Beule vindt u alle afleveringen terug die de dichter tot nu toe publiceerde. In de catalogus van de Kortrijkse bib vindt u ook verschillende werken van de dichter terug.

(via: poëzieblog De Contrabas)

Meer info: http://www.norbertdebeule.be/

donderdag 4 december 2008

386: Molière


(foto: (c) Stef Depover)

Op woensdag 17 december kunt u de theatervoorstelling "386: Molière" bijwonen in de Kortrijkse Schouwburg. 386: Molière is een literaire theaterproductie van het Mechelse theaterhuis 't Arsenaal.

De stukken van Molière (1622-1673) zijn al ontelbare keren opgevoerd. Op het eerste gezicht lijken zijn komedies lichte, ongevaarlijke schetsen. Maar niets is minder waar. Ze zijn vaak grilliger en bijtender dan we vermoeden. Veel meer dan een verstrooiing voor de bourgeoisie zijn het vaak controversiële en rebelse teksten waarin de gebreken van de burger keer op keer op de korrel worden genomen.

In 386: Molière nemen zes spelers alle rollen op zich en maken ze samen muziek. Deze voorstelling is geen reconstructie van hoe de stukken er ooit hebben uitgezien, maar een zoektocht naar wat ze vandaag nog kunnen betekenen, 386 jaar na de geboorte van de schrijver. Verschillende stukken van Molière passeren de revue en belichten zo meerdere aspecten van de burgerij. Wie in het eerste deel de pineut is, zit in het tweede deel in het andere kamp.

regie: Michael De Cock - spel en muziek: Katelijne Verbeke, Greg Timmermans, Evelien Van Hamme, MathijsScheepers, Jos Geens en Rudi Genbrugge

386: Molière - 17 december 2008, 20u15 - Schouwburg Kortrijk, schouwburgplein 14, Kortrijk - Tickets: €13 - Tickets bestellen: klik hier

woensdag 3 december 2008

New York Times "100 meest opvallende" boeken voor 2008

De New York Times selecteerde de "100 meest opvallende", Engelstalige boeken ("100 most notable books ") van 2008. De boekenlijst is gebaseerd op de boekbesprekingen van recensenten van de krant en bevat boeken die gedurende het voorbije jaar besproken werden. De lijst is samengesteld uit fictie, poëzie (samen 48 titels) en non-fictie (52 titels).

Elk boek op deze lange lijst is bovendien voorzien van een uitgebreide en diepgaande boekbespreking. De volledige boekenlijst vindt u op deze webpagina.

De New York Times maakte ook een selectie van 8 "opvallende jeugdboeken" van 2008. Een volledig overzicht met boekbesprekingen vindt u op deze webpagina.

In de Kortrijkse bibliotheek vindt u heel wat van deze boeken terug in de bibcatalogus, zowel in Nederlandstalige als in originele, Engelstalige versie.

(via: bibman)
(ill. Paul Cox)

Meer info: New York Times

Uitreiking Prins Claus Prijs 2008 aan Indira Goswami

Indira GoswamiDe uitreiking van de Grote Prins Claus Prijs 2008 vindt vandaag plaats in Amsterdam. Het is de Indiase schrijfster Mamoni Raisom 'Indira' Goswami (1942, Assam) die uit handen van de Nederlandse Prins Friso de hoofdprijs van 100 000 EUR in ontvangst mag nemen. Met het geld wil Goswami een oude droom verwezenlijken en een ziekenhuis bouwen in haar geboortedorp.

De jury schreef in haar rapport dat Indira Goswami 'een uitmuntend schrijfster is die laat zien hoe gewone mensen de werkelijkheid ervaren. Ook is ze een moedige vrouw en een intellectueel die niet schroomt om in het openbaar op te komen voor diverse achterstandsgroepen'.

De andere tien laureaten krijgen de geldprijs van 25 000 EUR uitgereikt in december en januari '09 in de Nederlandse ambassades van hun thuislanden.

Het Prins Claus Fonds is een Nederlands platform voor interculturele uitwisseling. In samenwerking met andere organisaties realiseert het Fonds heel wat activiteiten, projecten en publicaties die bijdragen aan de positieve wisselwerking tussen cultuur en ontwikkeling. Zo worden er sinds 1997 jaarlijks de Prins Claus Prijzen uitgereikt aan een aantal kunstenaars, filosofen of culture organisaties uit hoofdzakelijk Afrika, Azië, Latijns Amerika en het Caribisch Gebied.
Dit jaar werd gekozen voor het thema ‘Cultuur en het Menselijk Lichaam’ waarbij de aandacht wordt gericht op personen, groepen en organisaties die zich op ingenieuze wijze weten uit te drukken door gebruik van, of in relatie tot, het lichaam daarmee een positieve impact hebben op cultuur en ontwikkeling.

dinsdag 2 december 2008

TipTopTien jeugdboekenlijst december

De TipTopTien boekenlijst voor de maand december kunt u vanaf vandaag downloaden op de website van de bibliotheek: www.kortrijk.be/bibliotheek.

De TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips die iedere maand door de medewerkers van de jeugdbibliotheek geselecteerd worden. Dit is een greep uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek van Kortrijk.

De TipTopTien, editie november 2008, kunt u alvast hier downloaden (pdf, 0.5mb). Of u bekijkt die gewoon rechtsreeks via "Scribd", onze handige pdf viewer van dienst:

maandag 1 december 2008

Bibliotheek open tussen kerst en Nieuwjaar


Tijdens de eindejaarsperiode is de Centrale Bibliotheek van Kortrijk open, behalve op feestdagen en op twee namiddagen. We zetten het even op een rijtje:
  • Donderdag 25 december 2008, vrijdag 26 december 2008, donderdag 1 januari 2009 en vrijdag 2 januari 2009 is de bibliotheek gesloten.

  • Woensdag 24 december 2008 en woensdag 31 december 2008 is de bibliotheek open van 11u tot 13u. In de namiddag is de bibliotheek gesloten.

  • Zaterdag 27 december 2008 is de bibliotheek open van 10u tot 16u.

  • Maandag 29 december 2008 en dinsdag 30 december 2008 is de bibliotheek open van 11u tot 18u.

De Kortrijkse buurtbibliotheken blijven eveneens open, behalve op bovenvermelde sluitingsdagen.

Sluitingsdagen bibliotheek 2009

De bibliotheek probeert altijd open te zijn. Toch zijn er enkele dagen waarop de bibliotheek haar deuren moet sluiten. We geven u hier alvast de dagen mee waarmee u rekening moet houden:

Donderdag 1 januari: Nieuwjaarsdag 2009
Vrijdag 2 januari: Lokale feestdag
Vrijdag 9 januari: namiddag gesloten
Maandag 13 april: Paasmaandag
Vrijdag 1 mei: Feest van de arbeid
Donderdag 21 mei: O.L.H. Hemelvaart

Maandag 1 juni: Pinkstermaandag
Zaterdag 11 juli: Feest van de Vlaamse Gemeenschap
Dinsdag 21 juli: Nationale feestdag
Zaterdag 15 augustus: O.L. Vrouw-Hemelvaart
Maandag 2 november: Lokale feestdag
Woensdag 11 november: Wapenstilstand
Donderdag 24 december: namiddag gesloten
Vrijdag 25 december: Kerstdag
Zaterdag 26 december: Lokale feestdag
Donderdag 31 december: namiddag gesloten

Schrijfster Béatrix Beck overleden

De Franse romanschrijfster Béatrix Beck is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar kleindochter Béatrice Szapiro zondag bekend gemaakt. De schrijfster werd op 30 juli 1914 geboren in Villars-sur-Ollon in Zwitserland en was de dochter van de Belgische schrijver Christian Beck en een Ierse moeder. In 1955 verkreeg ze de Franse nationaliteit.

In 1952 won ze de prestigieuze Franse literatuurprijs Goncourt voor haar boek "Léon Morin, prêtre". Het boek werd in 1961 verfilmd door Jean-Pierre Melville met Jean-Paul Belmondo en Emmanuelle Riva in de hoofdrollen. Van 1966 tot 1977 verbleef ze in Amerika en Canada waar ze doceerde aan verschillende universiteiten. Voor haar ganse oeuvre verkreeg ze de Prix de l'Académie française en de Prix Littéraire du Prince Pierre de Monaco.

Tot haar werk behoren talrijke romans, verhalen en poëziebundels waaronder "Barny" (1948), "Une mort irrégulière" (1951), "Contes à l'enfant né coiffé" (1953), "Des accommodements avec le ciel" (1954), "le Muet" (1963), "Cou coupé toujours" (1967), "l'Epouvante, l'émerveillement" (1977), "Noli" (1978), "la Décharge" (1979), "Devancer la nuit" (1980), "Josée dite Nancy" (1981), "Don Juan des Forêts" (1983), "l'Enfant-chat" (1984), "Plus loin mais où" (1997) en "Confidences de gargouille" (1998).
De belangrijkste werken van Béatrix Beck vindt u terug in de Franstalige collectie van de Kortrijkse bib.

(via: Le Nouvel Observateur)