vrijdag 30 januari 2009

Videogames steken films voorbij



Volgens enkele interessante cijfers van Media Control Gfk werden in 2008 voor het eerst meer videogames dan filmdragers (dvd en blu-ray) verkocht. De videogameindustrie wordt met deze resultaten de grootste speler in de ontspanningssector.

In cijfers uitgedrukt betekent dit voor de internationale verkoop van videogames een groei van 20%. De verkoop van de klassieke filmdragers, dvd en blu-ray, zakte daarentegen met 6%. Het geheel van de internationale entertainmentindustrie verkocht in 2008 voor 61 miljard dollar (47.37 miljard euro), een stijging van 6%. In deze totale verkoopcijfers hebben videogames een aandeel van 53% en filmdragers een aandeel van 47%.

De prognoses van Media Control Gfk voor 2009 zijn een verdere stijging van de verkoop van videogames van 12% en een daling van 4% in de verkoop van dvd en blu-ray.

Onlangs werd ook bekend dat de enorm populaire gitaar- en muzieksimulatie Guitar Hero III (uitg. Activision) als eerste spel in de videogamegeschiedenis meer dan een miljard dollar (778.3 miljoen euro) omzet heeft gedraaid.

Meer info: www.mcgfk.net, Guitar Hero

donderdag 29 januari 2009

Gedichtendag 2009: SMS-poëzie!

SMS-poëzie!
Een haiku, een sonnet, een limerick … elke tijd heeft zo wel zijn eigen vorm van dichten. Als stad van innovatie wil Kortrijk dan ook graag mee zijn met de gloednieuwe dichtvorm: de sms-poezie!

Naar aanleiding van Gedichtendag 2009 op donderdag 29 januari organiseert de Brede Schoolwerking van de stad Kortrijk samen met de Kortrijkse Bibliotheek een creatieve wedstrijd.

De actie, die jongeren wil stimuleren om op een bewuste manier met taal om te gaan, kadert binnen het talenplan van de stad. Het talenplan loopt over drie jaar en zet via diverse projecten in op een taalbewuster Kortrijk. Samen met de prijsuitreiking wordt op 11 februari het campagnebeeld van het talenplan bekend gemaakt.

Hieronder ziet u een filmpje van de leerlingen aan het werk:



De sms-gedichtenwedstrijd:
Aan de gedichtenwedstrijd nemen, op vraag van de Brede Schoolwerking van de stad, verschillende Kortrijkse scholen deel. De vraag aan de deelnemende leerlingen was eenvoudig. Schrijf een gedicht met maximum 160 tekens, net zoals een smsje, waarin je het uitmaakt met je vriend(in).

De beste smsgedichten worden op woensdag 11 februari bekendgemaakt in de Centrale Bibliotheek in Kortrijk. Bovendien krijgen de leerlingen er de kans om hun schrijfsels terug te vinden op een originele muurposter, die gedurende de rest van de maand februari te bezichtigen zal zijn.

Stem op het beste sms-gedicht!
Neem dus zeker en vast een kijkje in de bib in de loop van de maand februari en breng er je stem uit voor het beste sms-gedicht.

Binnenkort kan je ook on line meestemmen voor de winnaar!

Sms-poëzie! - 11.02.2009 - 28.02.2009 - Centrale Bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - gratis www.kortrijk.be/bibliotheek, www.gedichtendag.org

Dichter des Vaderlands: Ramsey Nasr

www.dichterdesvaderlands.nlDe komende vier jaar mag Ramsey Nasr (°1974) zich Dichter des Vaderlands noemen en treedt hierdoor in de voetsporen van Gerrit Komrij (2000) en Driek van Wissen (2005). Als nieuwste boegbeeld van de Nederlandse poëzie wordt van hem verwacht dat hij jaarlijks minstens vier gedichten maakt rond belangrijke gebeurtenissen.

Sinds 2000 wordt vierjaarlijks in Nederland de titel Dichter des Vaderlands toegekend, een initiatief van de stichting Poetry International, de Nederlandse Programma Stichting (NPS) en het NRC Handelsblad. Meer dan 20 000 Nederlanders brachten via het internet hun stem uit, waarvan meer dan een derde de voorkeur gaven aan de in Antwerpen wonende schrijver.
De andere vier genomineerden waren Tsead Bruinja, Joke van Leeuwen, Hagar Peeters en Erik Menkveld.

www.ramseynasr.nlRamsey Nasr is naast dichter ook schrijver, acteur en regisseur. In 2005 vervulde hij de functie van Antwerpse stadsdichter.
Joke van Leeuwen, de huidige stadsdichter van Antwerpen, zelf zegt blij te zijn dat Ramsey Nasr werd verkozen. "In Antwerpen weten we wat hij kan, hij zal het ambt vervullen met grote ernst. Ik denk echt dat hij wat te zeggen heeft zoals over de zoektocht naar identiteit wat nu zo'n actueel onderwerp is. Hij woont ook buiten Nederland en als je buiten het gewoel staat, kan je blik soms scherper zijn als je er middenin zit."

En naar aanleiding van Gedichtendag volgt hieronder een gedicht uit z'n laatste dichtbunel Onze-lieve-vrouwe-zeppelin.

een minimum

lees me dan, luister dan zacht
ik ben de muur en muurvaste man
jarenlang zitten
mijn lief en ik stil
tegen dit plafond van gitzwarte kas
en vanaf ons vel
begint de bodem
en daar is geen rek om haar te omarmen

zij zit ertussen, ik zit eronder
en ja ik heb niks, jazeker ik ben niks
maar godmiljaar ik kan overleven
ik knok tot nu de jaren rond
van beens af aantot aan mijn dood
zal ik tegen u dit plafond
en alle ogen in uw mond opknokken

ik zal uit mijn pree tevoorschijn komen
meewandelen onder haar
met mijn kansarme zon

en rondbazuinen
hier staan wij
klein en fier
lijk een mens
op een plein

en ik zou met u niet willen ruilen
ik zou er geld voor willen geven
om net als u mezelf te zijn

Uit: onze-lieve-vrouwe-zeppelin (2006)
Meer info via www.dichterdesvaderlands.be

Brandhout. Een irritatie - C*K Kortrijk


Op donderdag 5 februari om 20u15, kunt u de theatervoorstelling "Brandhout. Een irritatie." van theatergezelschap Stan bijwonen in de Kortrijkse schouwburg. De voorstelling is gebaseerd op de trilogie over de kunsten van de schrijver Thomas Bernhard (1931-1989), geschreven in de jaren 80: "Der Untergeher" over pianist Glenn Gould, "Alte Meister" over de schilderkunst en "Holzfällen" over theater.

Twaalf jaar na "Oude Meesters", hun versie van het tweede deel van deze trilogie, vinden Damiaan De Schrijver en Jolente De Keersmaeker van het theatergezelschap STAN de tijd rijp voor het derde deel van Bernhards trilogie: "Brandhout. Een irritatie". Bernhards aanhoudende kritiek op Oostenrijk en zijn inwoners zorgt voor heel wat schandalen en processen. De roman "Holzfällen" wordt meteen na druk verboden. Bernhard neemt wraak door in zijn testament te stipuleren dat zijn toneelstukken tot vijftig jaar na zijn dood niet meer in Oostenrijk gespeeld mogen worden. Dit zou betekenen dat het Oostenrijkse publiek tot 2038 geen enkele opvoering van Bernhard te zien krijgt; zijn testamentaire wil is echter verbroken.

In 1989 studeren Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver, Waas Gramser en Frank Vercruyssen af aan het Antwerps Conservatorium. Ze willen zich niet integreren in bestaande gezelschappen en richten TG Stan op. Stan stelt de acteur centraal en werkt weinig of nooit met een regisseur. De voorstellingen worden gekenmerkt door spelplezier en dragen een krachtig maatschappelijk statement uit.

"Brandhout" speelt exclusief in "bonbonnières" in België en Nederland zoals de Stadsschouwburg Amsterdam, Bourlaschouwburg Antwerpen, Koninklijke Vlaamse Schouwburg Brussel, Minardschouwburg Gent en de Kortrijkse Schouwburg.

Tekst: Thomas Bernhard. Een voorstelling van: Jolente De Keersmaeker, Matthias de Koning, Damiaan De Schrijver en Thomas Walgrave. Met: Damiaan De Schrijver. Vertaling: Monica Verhofstadt. M.m.v. La Rose des Vents Villeneuve d’Ascq i.k.v. het project TRAFFIC met de steun van Interreg IV, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, EFRO investeert in jouw toekomst. Nederlandstalige voorstelling

De eerste 10 mensen die een ticket kopen kunnen genieten van de actie 1 ticket kopen en één gratis!

Brandhout. Een irritatie
- 5 februari 2009 - Schouwburg Kortrijk, schouwburgplein 14 - Tickets:€ 15 / € 13 - Tickets bestellen: klik hier

woensdag 28 januari 2009

Winnaars Herman De Coninckprijs 2009

Voor het derde jaar op rij werd gisteren de Herman de Coninckprijs uitgereikt door initiatiefnemer Boek.be. Met deze poëzieprijs wordt er telkens de beste dichtbundel, het beste poëziedebuut én het beste gedicht van het afgelopen jaar bekroond.

De Herman de Coninckprijs voor beste Nederlandstalige dichtbundel gaat naar Nieuwe sterrenbeelden van Peter Verhelst. Hij ontvangt hiervoor een geldprijs van 6000 EUR.
Volgens de jury - bestaande uit Lieve Coppens, Lisbeth Imbo, Friedl' Lesage, Marc Reynebeau en Piet Piryns - schreef Peter Verhelst een "prachtige, met vakmanschap geconcipieerde bundel".
De overige vier genomineerde dichtbundels waren De vrijheid van zwijgen (Johan de Boose), Lagerwal (Luuk Gruwez), Vervalsingen (Herman Leenders) en Omdat ik ziek werd (Bart Meuleman).


Met de Debuutprijs 2009, goed voor 1000 EUR, lauwerde de jury Willem van Zadelhoof voor z'n poëziebundel Tijd en Landen.

De Herman de Coninckprijs voor het beste gedicht werd gekozen door maar liefst 5281 mensen, die online hun stem uitbrachten op vijf gedichten uit de genomineerde dichtbundels. Het gedicht Moeders van Luuk Gruwez won overtuigend met ruim 1500 voorkeurstemmen.

Morgen, op gedichtendag, wordt een poster met dit gedicht gratis verspreid bij alle deelnemende Vlaamse boekhandels.

Moeders

Men herkent ze van ver en van vroeger: altijd in rep
en roer,
Altijd dat vertrouwde rumoer. Of wij het niet te koud hebben
misschien, dat onze jas wat hoger moet geknoopt, dat wij
die slechte vrienden beter kunnen mijden. Et cetera,

et cetera. Zij zijn van overdosissen voorzichtigheid vervuld,
van levenslang et cetera, stupide stuwingen in buik en boezem.
Fluorescente details, eeuwenoud van eenvoud: spermavlekken die zij
stil, met dromerige ogen uit de lakens van hun zonen wassen,

meisjes die zij halsoverkop uit de vrouwen moeten wissen
die zij tussentijds geworden zijn. Het kan in goede moeders
allemachtig sneeuwen, voornamelijk wanneer geen mens
het al verwacht, begin november, zodra de doden victorie kraaien.

Zij geven kleuters sjaals en wollen wanten mee. Bananen.
Iets dappers tegen tranen. En van hun eigen moeders die hun
meer en meer ontglippen, worden zij de laatste moeders. Tot zij
de handen wantrouwen die hen niet langer vasthouden kunnen.

November wordt het niet, november valt. Als avond.
Lucht verplaatst zijn diepste rood in bladeren van beuk en eik.
En wegens alles wat zij niet meer kunnen houden, houdt hij op:
hun wereld vol et cetera, et cetera en totterdood.

Uit: Luuk Gruwez, "Lagerwal", 2008, p.9.

Meer info via www.boek.be

In memoriam: John Updike

John Updike De bekende Amerikaanse auteur John Updike (°1932) overleed gisteren aan de gevolgen van longkanker. Het was zijn uitgever, Alfred A. Knopf, die het nieuws bekendmaakte.

John Updike schreef tientallen romans, waaronder de bestseller 'The Witches of Eastwick', verfilmd met Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon en Jack Nicholson in de hoofdrollen. Daarnaast schreef hij ook nog heel wat poëzie, kortverhalen en literaire kritieken.
Zijn naamsbekendheid heeft hij vooral te danken aan de vierdelige romanserie over Harry 'Rabbit Angstrom', waarmee hij de tweemaal de Pulitzer Prize won, toch één van de meest prestigieuze literaire prijzen.
Zowat alle boeken van John Updike kan u terugvinden in onze bibliotheekcollectie.

Biblog Kortrijk in het nieuw!

U merkte het wellicht bij het bezoeken van deze blog: we zitten in het nieuw!

De Kortrijkse bib blogt inmiddels al meer dan een jaar en in die tijd publiceerden onze drie blogredacteuren meer dan 500 blogberichten. Hoog tijd om onze oude layout achter ons te laten en gebruik te maken van heel wat nieuwe technische mogelijkheden die zowel het blogmedium als Google's 'blogger' systeem bieden.


We hopen dat de nieuwe layout heel wat overzichtelijker is voor onze bezoekers. Neem vooral ook een kijkje in het navigatiepaneeltje rechtsboven waar u niet alleen de vertrouwde blogcategorieën terugvindt maar ook handige zoekmogelijkheden in de bibliotheekcatalogus, Google en de Europese bibliotheek.

De web 2.0 widgets van de Kortrijkse bib werden nogal talrijk, die hebben we dus maar meteen goed geordend. Zo kan u o.a. onze Flickr fotopagina, Bib TV en Bib muziek makkelijker terugvinden (en ook de vissen in onze 'Bib aquarium').

Hebt u feedback, suggesties en verbeteringen voor de Kortrijkse bib blog? Laat het ons weten via een reactie!

dinsdag 27 januari 2009

Internationaal stripfestival van Angoulême 2009

Internationaal Stripfestival van Angoulême 20009
Van 29 januari t.e.m. 1 februari gaat de inmiddels 36e editie van het Internationaal stripfestival van Angoulême (FR) door. Op de officiële site van het festival vindt u het volledige programma, de aanwezige striptekenaars, de lijst met exposanten, de genomineerden en natuurlijk ook de vele stripprijzen die worden uitgereikt gedurende het driedaagse festival.

Zoals elk jaar kan ook het publiek stemmen op hun favoriete strip. Dit kan via een speciaal ingerichte en erg interactieve site waarbij alle genomineerde strips op een (virtueel) rek staan. Als u klikt op een bepaald stripalbum krijgt u een aantal opties waarbij u de mogelijkheid krijgt om een deel van de strip te bekijken of direct te stemmen ("votez").

Meer info: Internationaal stripfestival van Angoulême, stem op je favoriete strip

Newbery en Caldecott Medals

Gisteren werden de winnaars van de Newbery en Caldecott Medals bekendgemaakt. Deze prijzen worden uitgereikt door de ALSC (Association for Library Service to Children), bestaande uit echte deskundigen op vlak van jeugdliteratuur, uitgevers van jeugd-en kinderboeken en zo'n 3700 jeugdbibliothecarissen.

Newbery MedalDe Newbery Medal bekroont al sinds 1922 jaarlijks de de schrijver van het beste Amerikaanse jeugd- of kinderboek van het afgelopen jaar. Dit jaar gaat de medaille naar Neil Gaiman voor z'n boek The Graveyard Book.
De eervolle vermeldingen, de Newbery Honor Books, zijn voor volgende schrijvers: Kathi Appelt (The Underneath), Margarita Engle (The Surrender Tree: Poems of Cuba´s Struggle for Freedom), Ingrid Law (Savvy) en Jacqueline Woodson (After Tupac & D Foster).


Caldecott MedalDe Caldecott Medal, voor het eerst uitgereikt in 1937, bekroont het beste Amerikaanse prentenboek van het afgelopen jaar. Deze prijs is voor Beth Krommes voor haar mooie illustraties in The House in the Night, geschreven door Susan Marie Swanson.
Volgende illustratoren kregen een eervolle vermelding met de Caldecott Honor Books: Marla Frazee (A Couple of Boys Have the Best Week Ever), Uri Shulewitz (How I Learned Geography) en Melissa Sweet (A River of Words: The Story of William Carlos Williams)

maandag 26 januari 2009

Het Penhuis: Philippe Van Parijs - 8 februari

Het Penhuis nodigt op 8 februari Philippe Van Parijs (°1951) uit om sociale en politieke filosofie in het middelpunt van de wijsgerige aandacht te stellen.

Philippe Van Parijs (°1951) heeft een indrukwekkend academisch parcours afgelegd: hij behaalde een diploma in de filosofie, rechten, economische politiek, sociologie en talen en is houder van verschillende doctoraatstitels in sociale wetenschappen (Leuven,1977) en filosofie (Oxford,1980). Vandaag is hij gewoon hoogleraar aan de faculteit Economische, Sociale en Politieke Wetenschappen van de Université catholique de Louvain, waar hij de Chaire Hoover d'éthique économique et sociale gestalte geeft sinds de oprichting ervan in 1991.

Aan verschillende instellingen over de ganse wereld is hij bovendien gastprofessor, wat er ongetwijfeld toe bijdraagt om zijn kijk op de communautaire verhoudingen in België te verrijken.

Philippe Lepers, (°1959), de gastheer, zet zijn gesprekken met hedendaagse filosofen voort. Hij is doctor in de wijsbegeerte en promoveerde aan de Radboud Universiteit Leiden met het proefschrift 'Genie vs God' over religie en christendom in het vroege werk van Friedrich Nietzsche. Hij publiceerde eerder het boek 'Zinvol leven in een onverschillige tijd'. Hij won afgelopen jaar de eerste essayprijs van het Masereelfonds.

Het Penhuis: Philippe Van Parijs / 08.02.2009 / Oranjerie van het Broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk / gratis / gelieve vooraf te reserveren bij de Cultuurwinkel Kortrijk / 056 23 98 55 / Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, hetpenhuis.blogspot.com, http://www.cultuurcentrumkortrijk.be/

vrijdag 23 januari 2009

Khaled Hosseini en Ken Follet populairste schrijvers

Ken FolletVolgens een grootschalige studie van een aantal internationale boekenmagazines zijn Khaled Hosseini en Ken Follet wereldwijd de populairste fictieschrijvers.
Alle vakbladen (The Bookseller, Publishers Weekly, Buchreport, China Publishing Today, El Cultural, Svensk Bokhandel, Livres Hebdo en Boekblad) bestudeerden en analyseerden nauwgezet hun fictiebestsellerlijsten van vorig jaar. Daaruit bleek dat zo'n 387 auteurs opdoken in de top tien, maar dat slechts 48 van hen in meerdere lijsten voorkwamen.
Khaled Hosseini
(Duizend schitterende zonnen) en Ken Follet (Brug naar de hemel) stonden in maar liefst zeven van alle onderzochte landen op de toptienlijst.

Khaled HosseiniAuteurs als Stieg Larsson, John Grisham, J.K. Rowling, Carlos Ruiz Zafón en Henning Mankel volgen hen op de voet. Andere populaire schrijvers zijn Christopher Paolini, David Baldaci, Elizabeth George, Jodi Picoult, Lauren Weisberger, Michael Connelly, Nicholas Sparks, Patricia Cornwall, Paulo Coelho, Valerio Manfredi, ...
Een volledige overzicht van de resultaten, samengesteld door Rüdiger Wischenbart, vindt u hier.

Ook bij ons is Khaled Hosseini dé populairste auteur van het afgelopen jaar. In de Vlaamse bestsellerlijst van 2008 stond hij als enige niet-Vlaamse auteur op de eerste plaats met De Vliegeraar. Met Duizend schitterende zonnen stond hij 'slechts' als zesde op de lijst.

Alle werken van deze populaire auteurs vindt u terug in de catalogus van de Kortrijkse bib!

meer info op www.thebookseller.com, www.booklab.info en www.khaledhosseini.com

donderdag 22 januari 2009

Boterhammen in de bib: Bart Demyttenaere

Op maandag 26 januari is het opnieuw Boterhammen in de bib, ditmaal met Bart Demyttenaere die het zal hebben over "De laatste zusters van Vlaanderen".

De katholieke kerk was eeuwenlang de spil van ons bestaan. Pastoors en nonnen bepaalden het verloop van vele cruciale levensmomenten; ze runden de obligate kerkdiensten, het hospitaal, de school, kortom het sociale leven. De laatste decennia kalft de positie van de kerk af, en daarmee ook het aantal dienaars van het geloof.

Bart Demyttenaere heeft in zijn boeken 'De laatste zusters van Vlaanderen' en 'Mannen van God' die overblijvende groep opgezocht voor een aantal boeiende gesprekken. 'De laatste zusters van Vlaanderen' is een kritisch en teder boek, waarin de lezer een blik wordt gegund achter de muren van een verborgen wereld.

Boterhammen in de bib: Bart Demyttenaere 26.01.2009 12u15 Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk 5 EUR Gelieve vooraf te reserveren bij de Cultuurwinkel Kortrijk of bestel hier je ticket 056 23 98 55 Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, www.cultuurcentrumkortrijk.be

Update: foto's van deze bibliotheekactiviteit vindt u op onze Flickr fotopagina

woensdag 21 januari 2009

Arne Quinze wordt art director voor Lenny Kravitz


De Belgische ontwerper en kunstenaar Arne Quinze werd gekozen als art director voor de nieuwe wereldtournee van de Amerikaanse rockster Lenny Kravitz.

Arne Quinze zal in nauwe samenwerking met Kravitz het artistieke concept en de vormgeving van de wereldtoernee uitdenken. "Mogelijk maak ik een nieuwe installatie. Maar de samenwerking gaat veel verder dan dat. Ik denk het hele concept van de tournee mee uit", meldde Quinze aan het mode en lifestylemagazine Elle.

Quinze werd vooral bekend door zijn monumentale installaties zoals de "Cityscape", de houten installaties "The Sequence" aan het Vlaams Parlement en "The Traveller" voor Louis Vuitton.



("The Traveller")

(via: Gazet van Antwerpen)

dinsdag 20 januari 2009

Jim Henson Honors voor Shigeru Miyamoto en Spore



De Jim Henson Honors voor 2008 gaan dit jaar naar de wereldberoemde Japanse videogameontwerper Shigeru Miyamoto en het populaire PC/Mac spel "Spore".

Shigeru Miyamoto, werkzaam bij Nintendo en geestelijke vader van vele wereldberoemde videogames zoals Donkey Kong, Super Mario Bros en Zelda, kreeg de Jim Henson Celebration Honor voor "de heropleving van Amerika's liefde voor het gamen door de creatie van Nintendo's populaire Wii spelconsole en het ontwikkelen van het spel "Wii Fit" dat toegewijd is aan de verbetering van de (fysieke en mentale) gezondheid van de mensen". De Jim Henson Celebration Honor is het hoogste eerbetoon dat wordt uitgereikt en gaat naar een persoon, organisatie of product dat de wereld verbetert door mensen te inspireren om het leven te "vieren".

Het PC/Mac spel "Spore" kreeg de Jim Henson Technology Honor. Het populaire Spore, in 2008 ontworpen door Will Wright en uitgegeven door Electronic Arts, geeft spelers de mogelijkheid om een eigen universum te maken. Het spel is minutieus uitgewerkt tot in het kleinste detail en laat de speler toe om zijn of haar eigen personnage, een digitaal alter ego, te creëren. Vooral dit tweede aspect van het spel verleent een unieke creatieve vrijheid aan de speler die zijn of haar creatie laat evolueren van een eencellig organisme tot een soort galactische godheid. De Jim Henson Technology Honor gaat naar een individu, organisatie of product dat grensverleggende technologie aanwendt op een creatieve manier.

Jim Henson (Greenville, 24 september 1936 - New York, 16 mei 1990) was een Amerikaans poppenspeler, producent en regisseur. Hij werd vooral bekend als de bedenker van de Muppets. Een van zijn eerste en bekendste creaties was Kermit de Kikker. De Jim Henson Honors worden sinds 2005 jaarlijks uitgereikt aan organisaties, individuen en producten die de kernwaarden van creativiteit en innovatie en ook de filosofie weerspiegelen van Jim Henson en het bedrijf dat hij oprichtte.

Meer info: www.henson.com

Wikimedia vergroot haar opslagcapaciteit

logo WikimediaWikimedia Foundation, de organisatie achter de internetencylopedie Wikipedia, had dringend financiële steun nodig om te kunnen overleven en kon daarvoor rekenen op talrijke giften van haar gebruikers en enkele 'grotere organisaties' als Sun Microsystems en Yahoo!.
Het verse kapitaal van ruim zes miljoen euro stelt Wikimedia nu ondermeer in staat haar servers uit te breiden naar 48TB om zo voldoende bandbreedte aan te bieden aan de miljoenen bezoekers van Wikipedia en haar zusterprojecten.
Naast Wikipedia biedt Wikimedia immers ook nog een aantal andere diensten aan:
  • Allerlei definities en hun verklaringen vindt u in het WikiWoordenboek.
  • Handleidingen, leerboeken en ander lesmateriaal met een vrije inhoud worden ter bechikking gesteld via Wikibooks.
  • Wikiquote verzamelt citaten.
  • De laatste nieuwtjes vindt u op de vrije nieuwsbron Wikinews.
  • Wikisource is een 'vrije bibliotheek' van bronteksten in verschillende talen.
  • Voor informatie over alle soorten levende wezens kan u bij Wikispecies is terecht.
  • Wikimedia Commons is een verzameling van vrije media.
  • Meta-Wiki is een internationale website over de projecten van Wikimedia
  • Wikiversity kan u gebruiken voor educatieve doeleinden (wel enkel Engelstalig).
  • Op Incubator worden nieuwe projecten en vertalingen eerst uitgetest vooraleer ze gelanceerd worden.
Meer info via www.wikimedia.org

maandag 19 januari 2009

Literaire overlijdens

De afgelopen week verdwenen verscheidene auteurs van het wereldtoneel, een kort overzicht:

De Nederlandse dichteres Sonja Prins (Haarlem, 14 augustus 1912 - Breda, 15 januari 2009) stierf op 96-jarige leeftijd in Breda. De laatste jaren van haar leven wijdde ze aan het samenstellen en ordenen van haar literaire werk.

De Bredase uitgeverij De Papieren Tijger bereidt de uitgave in vijf delen voor van haar verzameld werk. In het voorjaar verschijnt bij uitgeverij Bert Bakker de biografie "De eeuw van Sonja Prins". Op de website van uitgeverij De Papieren Tijger werd een overlijdensbericht en een korte biografie van Sonja Prins gepubliceerd.

De Britse schrijver John Mortimer (Hampstead, 21 april 1923 – Henley-on-Thames 16 januari 2009) stierf op 85-jarige leeftijd in Henly-on-Thames. Mortimer schreef vele romans en toneelstukken maar is vooral gekend voor zijn centrale figuur in een aantal van zijn boeken: de advocaat "Horace Rumpole". De auteur bewerkte ook een groot aantal van zijn boeken voor televisiefilms.



De Amerikaanse dichter William De Wit Snodgrass (Wilkinsburg, 5 januari 1926 - Madison County, 13 januari 2009) stierf op 83-jarige leeftijd in Madison County. Snodgrass was dichter, vertaler en hoogleraar aan diverse universiteiten. In 1960 kreeg hij de Pullitzer prijs voor poëzie. Zijn gedicht "Heart's Needle" wordt aanzien als het gedicht die de "confessionele of biechtpoëzie" deed herleven.

Jan Aelberts wint De Brandende Pen 2009

copyright Jan AelbertsDe Brandende Pen 2009, de prijs voor het beste Nederlandstalige kortverhaal, werd gisteren in Utrecht uitgereikt aan Vlaming Jan Aelberts (Genk, 1985). Basje Boer (De plaatjes aan mijn muur) en Noud Hovius (Passage) kregen elk een eervolle vermelding.
Als winnaar mag Jan Aelberts de 'masterclass literair debuteren' in Amsterdam volgen, een workshop van literair agent Paul Sebes waarvoor jaarlijks slechts een tiental schrijvers in aanmerking komen.

Zijn kortverhaal 'Misschien bestaan we' werd door de jury gekozen uit meer dan 400 inzendingen omwille van de 'lekkere zinnen en een goede vertellerstem'.
"Het is een literair verhaal, in de goede zin van het woord. Een verhaal waarbij de auteur buiten het materiaal stond, de toon van een dagboek wist te ontwijken en zijn personages met oprechte interesse tegemoet leek te treden. Een verhaal over vriendschap. Over de zelfkant van het stadsleven. Een eigentijdse Trainspotting met uppers, downers en alles ertussenin. Een verhaal over ellende zonder weerga, een verhaal over Vlaanderen en zijn akkers.", lezen we in het juryrapport.

Het Nederlandse literaire tijdschrift Lava reikt sinds 2006 jaarlijks deze Brandende Pen uit, om zo het genre van het kortverhaal onder de aandacht te brengen én om onbekend talent te steunen.
Eerdere winnaars waren Martin Pieterse (Lycoptera) en de Vlaamse theatermaker, schrijver en komiek Joost Vandecasteele (Nooit meer vrede).

Meer info via www.lavaliterair.nl en www.aelberts.be

zaterdag 17 januari 2009

Klara Carrièreprijs voor René Jacobs

KlaraDe Klara Carrièreprijs 2008 gaat naar de Vlaming René Jacobs. Dit werd al eerder bekendgemaakt maar pas vandaag wordt hem de symbolische prijs overhandigd.
Dat gebeurt tijdens Klara in het Paleis, de dag waarop radiozender Klara traditiegetrouw het Paleis voor Schone Kunsten inpalmt met concerten, uitzendingen, tentoonstellingen, ...

Portret René JacobsMet de Klara Carrièreprijs brengt Klara jaarlijks een hommage aan de muzikale loopbaan van musici met internationale uitstraling.
Als contratenor en dirigent wist René Jacobs een internationale muzikale carrière uit te bouwen. In het juryverslag lezen we dat René Jacobs pionierswerk verrichte en verantwoordelijk is voor twee revoluties in operaland. Hij zorgde er enerzijds voor dat de contratenor, een voor de barok cruciale stemsoort, opnieuw een plaats kreeg en anderzijds introduceerde hij het streven naar authenticiteit in de opera en verruimde aldus het repertoire.

Vorige winnaars van deze onderscheiding waren o.a. Wannes van de Velde, Paul van Nevel, Walter Boeykens en Toots Thielemans.

Meer info via www.klara.be

vrijdag 16 januari 2009

Rachida Lamrabet wint BNG Nieuwe Literatuurprijs

Een kind van God is een verhalenbundel over mensen die elkaars pad kruisen en elk op hun manier vechten voor een beter bestaan.De Vlaamse schrijfster Rachida Lamrabet heeft de de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2008 gewonnen voor haar verhalenbundel Een kind van god. Gisteren mocht ze in Theater van 't Woord de geldprijs van 15000 EUR in ontvangst nemen samen met een sculptuur van Theo van Eldik.

De BNG Nieuwe Literatuur Prijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge auteurs die nog altijd niet echt zijn doorgebroken.
Winnaars van vorige edities waren Esther Gerritsen (2005), Yves Petri (2006) en Sanneke van Hassel (2007).

De 3 andere genomineerden dit jaar waren Gustaaf Peek (Dover), Vrouwkje Tuinman (Buurvrouw) en Rodaan Al Galidi (Dorstige rivier), die wel een eervolle vermelding kreeg.
Rachida Lamrabet won met haar boek Vrouwland eerder al de Debuutprijs 2008.

4th Estate uitgeverslabel 25 jaar

Uitgeverslabel 4th Estate, onderdeel van de grote Amerikaanse uitgeverij Harper Collins, bestaat 25 jaar en om dit te vieren liet de uitgeverij een indrukwekkend stop-motion animatiefilmpje maken.

Het filmpje toont een stad gemaakt uit de bekendste boeken die de uitgeverij de laatste 25 jaar uitgaf en kreeg als titel: "Welcome to our city - to our world - of books. This is where we live" (vert.: "Welkom in onze stad - onze wereld - van boeken. Dit is waar wij leven").



Op de website www.25thestate.com vindt u meer informatie over de makers van het filmpje en hoe zij precies te werk gingen.

Meer info: www.25thestate.com, www.harpercollins.com

donderdag 15 januari 2009

Gedichtendag 2009 in Kortrijk!

Op 29 januari is het opnieuw Gedichtendag in Vlaanderen en Nederland. Ook in Kortrijk worden een aantal bijzondere activiteiten en performances georganiseerd. Even alles voor u op een rijtje:



29 januari 2009: Luc Dufourmont op poëzie

Op gedichtendag 2009 nodigt de Kortrijkse bib zanger en performer Luc Dufourmont uit.

Luc Dufourmont, onder andere bekend van Ugly Papas en Two Russian Cowboys gooit het voor gedichtendag 2009 over een andere boeg. Woordkunst, performance en een streepje muziek mixt hij door elkaar tot een boeiend literair en muzikaal geheel. Zijn voorstelling omvat drie delen:

Het wordt donker:
Poëzie en enkele korte stukken tekst waarin Dufourmont ‘Afscheid nemen en de daaropvolgende rouw' van zich af probeert te schrijven. Naast eigen werk brengt Dufourmont covers van andere dichters.

Monoloog voor trompet:
In ‘Monoloog voor trompet' schakelt Luc Dufourmont de alom geprezen trompettist Heikki Verdure in. Verdure illustreert de woorden van Dufourmont trompetsgewijs.

Les copains d'abord:
Een muzikale afsluiter met vrienden, muzikanten waar Luc Dufourmont al jaren mee optrekt: Dick Descamps en Hugo Bourgeois. Bestaande nummers krijgen een poëtisch kleedje aangemeten met extra aandacht voor de tekst.

Poëzieavond Luc Dufourmont / 29.01.2009 / 19 u. / Arenatheater, Schouwburgplein 14, Kortrijk / gratis / ticket reserveren bij de cultuurwinkel Kortrijk / 056 23 98 55 / www.kortrijk.be/bibliotheek / www.gedichtendag.org

31 januari - 25 februari 2009: tentoonstelling 'Herbert Flack en de streling van een olifant' met werk van Christine Vanpoucke

In buurtbibliotheek Lange Munte wordt werk van kunstenares Christine Vanpoucke tentoongesteld.

Tentoonstelling 'Herbert Flack en de streling van een olifant' /29.01.2009 - 26.02.2009 / Buurtbibliotheek Lange Munte, Lange Munteplein 7, Kortrijk / gratis / www.kortrijk.be/bibliotheek / www.gedichtendag.org

28 januari: voordrachten van de leerlingen van het conservatorium - afdeling Heule

In buurtbibliotheek Heule geven leerlingen van het conservatorium - afdeling Heule voordrachten.

28.01.2009 | 15 u. | Buurtbibliotheek Heule, Heulsekasteelstraat 1, Heule | 056 27 79 50 | gratis | www.kortrijk.be/bibliotheek | www.gedichtendag.org

Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, www.gedichtendag.org

woensdag 14 januari 2009

Ernest Hemingway gedigitaliseerd

Na zijn dood in 1961 liet de legendarische schrijver Ernest Hemingway (VS, 1899) in z'n Cubaanse villa tal van manuscripten, brieven en telegrammen achter. Deze werden gerestaureerd en bewaard in het Ernest Hemingway Museum (Finca Vigia, Havana).

In samenwerking met het National Center for Preservation and Restoration en de Cuban National Council for Cultural Heritage besliste het museum onlangs om specialisten de volledige nalatenschap van Nobelprijswinnaar Hemingway te laten digitaliseren.

Tot op vandaag werden al ruim 3200 documenten gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld voor experts, schrijvers en academici. De komende jaren zal ook de rest van de collectie, bestaande uit ca. 900 documentatiemappen, 3000 foto's en 9000 boeken & magazines, digitaal raadpleegbaar worden.


dinsdag 13 januari 2009

Bibliotheek Kortrijk op Facebook!

De kranten & tijdschriften staan er vol van, op tv wordt er regelmatig over gesproken en iedereen heeft er wel al over gehoord: Facebook, hét sociale netwerk dat vrienden, collega's en kennissen opnieuw met elkaar in contact brengt.

Het is de grootste internethype van het moment met ruim 2 miljoen Belgen die volop actief zijn op Facebook. U kan er allerlei informatie op plaatsen, heel wat muziek, foto's en video's delen met anderen, spelletjes spelen, nieuwe vrienden maken, oude vriendschapsbanden weer aanhalen, ...

De Kortrijkse bib kon natuurlijk niet achterblijven. Sinds vandaag heeft uw bib dan ook haar eigen Facebookpagina!

Bib Kortrijk's Facebook profile


Zit u ook al op Facebook en hebt u zin om fan te worden van onze pagina? Aarzel dan geen seconde en blijf op de hoogte van alle activiteiten, evenementen en bibliotheeknieuwtjes.

Met Facebook ben je verbonden en deel je alles met iedereen in je leven,
van a tot z ...

maandag 12 januari 2009

Adriaan van Dis wint De Gouden Ganzenveer 2009 en E. du Perronprijs 2008

De Gouden Ganzenveer 2009 werd zondag toegekend aan de Nederlandse schrijver Adriaan van Dis voor zijn ganse oeuvre. Hij zal de prijs op 16 april in ontvangst nemen.

De Gouden Ganzenveer is een culturele prijs en wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. De selectie van de kandidaten en de besluitvorming over de laureaat wordt door de Stichting van de Gouden Ganzeveer telkens in handen gegeven van de Academie De Gouden Ganzenveer. De Academieleden zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, politiek, wetenschap en bedrijfsleven.

De academieleden over Adriaan van Dis: "De Academie de Gouden Ganzenveer ziet van Dis als een auteur die er al meer dan 25 jaar in is geslaagd in een steeds multimedialer wordende samenleving op een unieke manier een breed publiek van lezers, luisteraars en kijkers te blijven boeien. Uniek is zijn vermogen om moeilijke onderwerpen toegankelijk te maken zonder aan diepgang en nuance concessies te doen".

De auteur kreeg verleden week ook al de de E. du Perronprijs 2008 voor zijn verhalenbundel Leeftocht : veertig jaar onderweg (uitg. Augustus), waarin hij de verhalen die hij de afgelopen decennia publiceerde in bundels en tijdschriften verzamelde, herschikte en deels herschreef. Van Dis ontving de prijs vanwege "zijn niet aflatende persoonlijke betrokkenheid bij het ideaal van een ruimhartige en open wereld, waarin de kool en de geit niet gespaard hoeven te worden".

De E. du Perronprijs is een jaarlijkse prijs, op initiatief van de Gemeente Tilburg en de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg, ter bekroning van mensen of instellingen die zich door een actieve bijdrage aan de cultuur verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de diverse bevolkingsgroepen die in Nederland wonen.

Meer info: www.goudenganzenveer.nl, www.adriaanvandis.nl, www.augustus.nl

vrijdag 9 januari 2009

Kortrijk.be in het nieuw!



Het is zover! Op 9 januari lanceerde de stad Kortrijk samen met elf andere gemeenten uit de regio haar nieuwe website. Zo'n 150 redacteuren en 25 webmasters werkten de afgelopen maanden aan de inhoud en de vormgeving van de nieuwe gemeentelijke websites.

Onder de noemer "Digitale Regio Kortrijk" werkten twaalf gemeenten en Intercommunale Leiedal intens samen aan de vernieuwing van hun websites. Iedere gemeente ontwikkelde een eigen specifieke website met een eigen lay-out, inhoud en accenten. Achter elke site schuilt wel een gemeenschappelijke technologische visie en kennis.

Ook de Kortrijkse bib geniet mee van de indrukwekkende facelift, de uitgebreide web 2.0 snufjes en de nieuwe mogelijkheden op het vlak van digitale interactiviteit. U vindt de bib terug op haar vertrouwde webstek: www.kortrijk.be/bibliotheek.

donderdag 8 januari 2009

Videoproject prentenboeken

Nog t.e.m. zaterdag 17 januari kunnen alle bezoeker(tje)s van de jeugdafdeling van de Kortrijkse bib een videoinstallatie bekijken omtrent prentenboekjes voor de allerkleinsten. De kleurrijke installatie toont doorlopend fragmenten uit tientallen bekende prentenboekjes en voorziet in aangepaste zitbankjes.

Het project is onderdeel van een uitgebreide onderzoeksthesis over leesbevordering. De installatie is een productie van de firma Playlane, gespecialiseerd in de ontwikkeling van "serious games" en toepassingen voor spelende en lerende doeleinden.

woensdag 7 januari 2009

TipTopTien jeugdboekenlijst januari

De TipTopTien jeugdboekenlijst voor de maand januari kunt u vanaf vandaag online bekijken of downloaden.

De TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips die iedere maand door de medewerkers van de jeugdbibliotheek geselecteerd worden. Dit is een greep uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek van Kortrijk.

De TipTopTien, editie januari 2009, kunt u alvast hier downloaden (pdf, 0.5mb). Of u bekijkt die gewoon rechtsreeks via "Scribd", onze handige pdf viewer van dienst:

dinsdag 6 januari 2009

Winnaars Costa Book Awards 2008



De winnaars van de jaarlijkse "Costa Book Awards" werden vandaag bekendgemaakt. De literaire prijs werd uitgereikt in vijf categorieën:
  • Beste debuutroman: Sadie Jones met The Outcast
  • Beste roman: Sebastian Barry met The Secret Scripture
  • Beste biografie: Diana Athill met haar memoires Somewhere towards the end
  • Beste poëziebundel: Adam Foulds met The Broken Word
  • Beste jeugdboek: Michelle Magorian met Just Henry
Een volledig overzicht van de winnaars, de shortlists en het juryrapport vindt u op de website van de Costa Book Awards. De winnaar van de "Costa Book of the Year Award" ("Costa boek van het jaar"), gekozen uit bovenstaande winnaars, wordt op 27 januari in Londen bekendgemaakt.

De Costa Book Awards is een van de meest prestigieuze en populaire literaire prijzen van het Verenigd Koninkrijk. De winnaar van elke categorie ontvangt £5.000 en de winnaar van het boek van het jaar ontvangt nog eens £25.000. Het is de enige literaire prijs in het Verenigd Koninkrijk waarbij jeugdboeken samen met volwassenen boeken gejureerd worden. Bijzonder is ook dat de literaire prijs jaarlijks wordt georganiseerd door Costa, de grootste coffeeshop keten van het land.

Meer info: www.costabookawards.com, www.costa.co.uk

Tot en met de zevende kwarteeuw: 175 jaar zusters Paulinen in Kortrijk

Ruim 175 jaar geleden, in oktober 1833, vestigden de Zusters van Sint-Vincentius a Paulo zich in Kortrijk. In stad en regio waren zij alom bekend als de Zusters Paulinen, kortweg de 'Paulientjes'.
Hun opdracht lag vooral in de zorg voor zowel basis- als secundair onderwijs en ze vormden de bakermat van wat tot voor kort Ten Broele was, vandaag één de vier entiteiten van De Pleinschool. Tegenwoordig zijn slechts een handvol 'authentieke Zusters Paulinen', onder wie de huidige overste Seraphine Meulemans, nog in de leefgemeenschap actief.

Onder redactie van Luc Depaepe, gewezen directeur van Ten Broele, wordt in '175 jaar zusters Paulinen Kortrijk' het rijke verleden en de huidige situatie van de Paulientjes geschetst. U kan er o.a. lezen hoe en waarom hun stichteres, Anna Planckaert, in 1814 op Overleie een 'School van Bermhertigheyd' uit de grond stampte, hoe vijf schoolvrouwen in de Groeningestraat de eerste Paulinenzusters werden (1833) of waarom hun instelling er behalve de oorspronkelijke ‘armenschool' ook een gerenommeerde ‘burgerschool' op nahield (na 1860). U leest er waarom hun Franstalig pensionaat zelfs geregeld meisjes uit het buitenland aantrok of welke de rampzalige gevolgen waren de fameuze schoolstrijd van 1879-1884. En wist u dat de Kortrijkse Paulinen sinds 2006 deel uitmaken van de allerjongste congregatie van Vlaanderen: de Vincentiuszusters van EerKoNie?

In zes rijkelijk geïllustreerde hoofdstukken wordt de geschiedenis van de anderhalve eeuw tussen 1833 en 1983, de jubileumviering van 1983, de jongste kwarteeuw kloostergemeenschap 1983 – 2008, het basisonderwijs (Ten Broele en Sint-Jan), het secundair onderwijs (Ten Broele en de Pleinschool) en de Vincentiuszusters vandaag beschreven.

maandag 5 januari 2009

Boekcovers blog



"Covers" is de boekenblog van het in Brooklyn, New York gevestigde designbedrijf Fwis. Op de blog kunnen liefhebbers van mooie boekcovers de nieuwste creaties van het bedrijf bekijken. Opvallend is ook de mogelijkheid om uw opinie te geven over het ontwerp van de covers.

Bij iedere boekcover staat de titel van het boek, de auteur, de uitgeverij en de ontwerper van de boekcover. U kan ook zelf een cover inzenden die dan op de blog wordt gepubliceerd en becommentarieerd.

Meer info: covers.fwis.com, fwis.com