vrijdag 30 april 2010

Nieuw in de Kortrijkse Reeks : Futur Simple, de kinderen van Congo

De toekomst van een van de prachtigste landen ter wereld ligt in hun handen, maar momenteel wordt hun die toekomst ontnomen. Boven hun hoofden beslissen leiders over oorlog en vrede, en tegelijk worden de bodemrijkdommen die het geluk van nieuwe generaties kunnen verzekeren weggeroofd.
En toch voeren jongeren in Congo een bijna episch gevecht voor een beter leven...

Journalist Koen Vidal en fotograaf Stephan Vanfleteren reisden voor futur simple verschillende malen naar Congo en keerden terug met zeven indrukwekkende en ontroerende levensverhalen.


(bron: tekst omslag)

Wat is de Kortrijkse Reeks ?In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”, een verzameling gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze Kortrijkse Reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal en kan altijd geraadpleegd worden in de leeszaal van de Centrale Bibliotheek.

Beste Boekenjuf van 2010: Tiny Taels uit Wondelgem

Deze week werd Tiny Taels van de St. Johannesschool in Wommelgem bekroond als Beste Boekenjuf van 2010. Voor deze 6e editie van de prijs waren er ruim 70 kanshebbers die door de jury onder de loepe werden genomen. Eén boekenjuf of -meester wint de hoofdprijs van 100 boeken en zes andere gaan ook met een uitgebreid boekenpakket naar huis.

De jury over Tiny Taels:
Bibliotheekbezoek is meer dan zo maar boekjes ruilen: de kinderen kunnen hun boeken aan elkaar promoten of gemotiveerd afkraken. Maar wat vooral opvalt is haar overtuiging dat lezen meer is dan een activiteit apart. Zij slaagt er in ook de andere vakken op te vrolijken met een verhaaltje, een gedicht, een sprookje of een flitsend bericht. In de kelder van de school richtte ze een heus “Boekenbeestenhol” in, waar kinderen en collega’s, al dan niet in klasverband, kunnen genieten van een boekje in een hoekje.
De andere winnaars waren:
  • 2e prijs (mand met 75 boeken): Ann Melotte van de Vrije Basisschool De Lettermolen van Zonhoven.
  • 3e prijs (mand met 50 boeken): Els De Ruddere van de Gemeentelijke Basisschool in Oostduinkerke
  • 4e prijs (mand met 25 boeken): Joke Maes van basisschool Klavertje in Olmen
  • Aanmoedigingsprijs (mand met 10 boeken): Jo van Audenhove van de Gemeentelijke Basisschool Everheide in Evere
  • Aanmoedigingsprijs (mand met 10 boeken): Carine Hillen van lagere school De Robbert in Hamont
  • Aanmoedigingsprijs (mand met 10 boeken): Nikie Lenssens van De Vuurtoren in Drongen
Het jury- en fotoverslag vind je hier.

De prijs voor de Beste Boekenjuf of -meester is een initiatief van GroKi, de Groep Vlaamse kinderboekenuitgevers, in samenwerking met Boek.be. Abimo, Clavis, Davidsfonds, De Eenhoorn, Lannoo, Standaard Uitgeverij, Studio 100, Van In, WPG Uitgevers en Zuidnederlandse Uitgeverij schenken de boeken.

(foto: boek.be (c)

(via: boek.be)

Van Ackerprijs 2010 voor gebroeders Dardenne

Van Ackerprijs 2010Vandaag wordt de tweejaarlijkse Van Ackerprijs 2010 officieel uitgereikt aan Jean-Pierre en Luc Dardenne.

Beide filmmakers krijgen deze prijs voor "de authenticiteit en puurheid van hun films waarbij veel aandacht gaat naar de minderbedeelden van onze maatschappij, zonder te vervallen in Hollywoodiaanse clichés en de personages te reduceren tot karikaturen".

Om hun werk extra in de verf te zetten werd door de Van Acker Stichting een minifilmfestival georganiseerd in de Brugse Lumière waarbij twee films van beide broers werden vertoond, nl. La Promesse en Rosetta.

In het verleden ging de Van Ackerprijs al naar Louis-Paul Boon, Hugo Claus, Toots Thielemans en Dirk Brossé.

Meer info: www.vanackerstichting.be

donderdag 29 april 2010

Foto's Week van de Amateurkunsten: Dominique Dewulf



Foto's van de tentoonstelling "Striptekeningen van Dominique Dewulf", in kader van de Week van de Amateurkunsten.

Wie ook eens van dichtbij wil meemaken hoe Dominique zijn strips ontwerpt, is altijd welkom op vrijdag 30 april tussen 11u en 15u. Dominique zal jullie met veel plezier demonstreren hoe hij zijn strips maakt.

woensdag 28 april 2010

NKV-prijs 2010 postuum voor René Veenmeen

De NKV-prijs werd voor het eerst door het Nederlands Klassiek Verbond (NKV) postuum toegekend aan de Nederlandse auteur René Veenman voor zijn in 2009 verschenen boek "De klassieke traditie in de Lage Landen" (Uitg. Vantilt). De prijs, die bestaat uit een bronzen sculptuur en een geldbedrag, werd afgelopen zaterdag door zijn partner, Kokkie Vermaas in ontvangst genomen.

In zijn boek schetst classicus René Veenman een veelomvattend beeld van de receptiegeschiedenis van de klassieken in Nederland en België dat zich laat lezen als een dwarsdoorsnede van de Nederlandse cultuur van de middeleeuwen tot nu. Met zijn overzichtswerk bracht de auteur de klassieke invloed op het werk van onder meer schilders, schrijvers, theatermakers en filosofen samen in één overzichtswerk.

De NKV-prijs wordt uitgereikt aan het boek dat het beste een brug slaat tussen de klassieke oudheid en het heden. De overige genomineerden voor dit jaar waren John Nagelkerken (Natuurverschijnselen. Een onderzoek) en Piet Schrijvers (De natuur van de dingen).

Meer info: www.nkvprijs.nl

Esther Naomi Perquin wint Jo Peters Poëzieprijs 2010

Tijdens de Avond voor Nieuwe Poëzie werd in kader van het Poëziefestival in het Nederlandse Landgraaf de laureaat van de Jo peters Poëzieprijs 2010 bekendgemaakt.
Winnares van deze literaire prijs werd Esther Naomi Perquin voor haar dichtbundel Namens de ander. Zij wint hiermee een bedrag van 4 000 EUR. Ook mag ze een nieuwe reeks gedichten schrijven die op kosten van de Stichting Jo Peters Poëzieprijs zal worden uitgegeven.

De Jo Peters Poëzieprijs bekroont sinds 2002 tweejaarlijks een Nederlandstalige dichter met een 'jong oeuvre' (maximaal 2 gepubliceerde dichtbundels). De bedoeling is om de in het Nederlands geschreven poëzie te bekronen en te stimuleren.
Uit een 80-tal dichtbundels die de afgelopen twee jaar verschenen werden volgende dichters genomineerd: Annemieke Gerrist (Waar is een huis), Marije Langelaar (De Schuur in), Thomas Möhlmann (Kranen open) en winnares Esther Naomi Perquin (Namens de ander).
Winnaars van de vorige edities waren Alfred Schaffer (Zijn opkomst in de voorstad), Hagar Peeters (Koffers zeelucht), Jan-Willem Anker (Inzinkingen) en Edwin Fagel (Uw afwezigheid).

Meer info via www.poeziefestival.nl

Boekbaby's : Snoezelen voor baby's

Op woensdag 05 mei 210 gaat er een leuke Boekbaby's activiteit door in de Kortrijkse bib: Snoezelen voor baby's van 6 tot 12 maanden.
Gezellig snoezelen voor ouders, grootouders en baby’s die houden van muziek, knuffelen, kriebelen en actief bewegen.
We zingen en rijmen samen bekende Vlaamse kinderliedjes en gedichtjes.

Centrale Bibliotheek, Leiestraat 30 - Huize Minoes - van 15u tot 15u45 - gratis - beperkte plaatsen! - vooraf reserveren via bibliotheek@kortrijk of telefonisch via 056 27 75 00

dinsdag 27 april 2010

Paul Snoekprijs voor Peter Holvoet-Hanssen

Cover Het voorbije weekend werd in Sint-Niklaas de Paul Snoekprijs 2010 uitgereikt aan Peter Holvoet-Hanssen.
De huidige Antwerpse stadsdichter werd door de jury (met o.a. Friedl' Lesage) bekroond voor zijn dichtbundel Navagio. Hij wint een geldsom van 4000 EUR.
De Paul Snoekprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1991, als eerbetoon en blijvende herinnering aan de Sint-Niklase dichter Paul Snoek. Sindsdien wordt om de drie jaar een bundel Nederlandstalige poëzie bekroond door de stad.
De overige genomineerden voor deze editie waren Charles Ducal (Toegedekt met een liedje), Eva Gerlach (Situaties), Roland Jooris (De contouren van het verstrijken), Bart Meuleman (Omdat ik ziek werd), en Leonard Nolens (Bres).

Het is het sluitstuk van een literaire ‘kaperstocht’ die in 1998 met zijn debuutbundel "Dwangbuis van Houdini" begon. Holvoet-Hanssen schrijft misschien wel zijn meest sombere bundel, waarin veel wordt nagedacht en gezongen over de dood, maar het schrijfplezier is desondanks van elke bladzijde af te schrapen. De jury is onder de indruk van de manier waarop Holvoet-Hanssen zijn ‘kapersthematiek’ hier van een passend orgelpunt voorziet.
De bekroonde bundel gaf de jury het gevoel dat de dichter al zijn kaarten op tafel heeft gelegd; daarmee sluit hij het eerste deel van zijn oeuvre af, maar volgens de jury heeft die afsluiting geen definitief karakter. Nieuwe, vernieuwende, avontuurlijke bundels zullen ongetwijfeld volgen.
Uit het juryrapport

Kranthout: van papier naar hout



De Nederlandse ontwerpster Mieke Meijer en het designlabel Vij5 (het duo Arjan van Raadshooven Anieke Branderhorst ) laat oude kranten samendrukken en binden tot een nieuw product dat de textuur en het gevoel van hout heeft: "kranthout". Het bijzondere hieraan is ook dat de gedrukte teksten leesbaar blijven.

Volgens de ontwerpers:
Elke dag worden stapels kranten weggegooid en geryceerd om nieuw papier te maken. Miek Meijer kwam met een oplossing om dit surplus aan papier te gebruiken om nieuw materiaal te maken. Wanneer een blok kranthout wordt gezaagd, verschijnen de lagen papier als houtnerven en jaarringen van een boom, daardoor gelijkt het op de esthetiek van echt hout. Het materiaal kan gezaagd, gefreesd, geschuurd en behandeld worden zoals elke ander type hout.
Het project werd gerealiseerd met de hulp van de het "Eindhovens Dagblad". Op de websites van Mieke Meijer en van Vij5 kun je nog meer van hun ontwerpen ontdekken.

Meer info: www.miekedingen.nl, www.vij5.com

maandag 26 april 2010

Gouden Uil 2010 voor Cees Nooteboom

Gisteren vond in Antwerpen de prijsuitreiking van de 16e editie van De Gouden Uil 2010 plaats.

De Gouden Uil literatuurprijs ging dit jaar naar Cees Nooteboom met 's Nachts komen de vossen. Het was voorzitter Guy Mortier die de laureaat bekendmaakte.
Ditte Merle mocht de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs in ontvangst nemen voor Wild verliefd uit handen van juryvoorzitster Jelle van Riet.
Beiden gaan naar huis met 25 000 EUR en een trofee, ontworpen door Ever Meulen.

De twee publieksprijzen - De Gouden Uil Prijzen van de (Jonge) Lezer - zijn voor Tom Lanoye (Sprakeloos) en Marita De Sterck (De hondeneters). Zij winnen hiermee elk 1500 EUR.





Meer info via www.degoudenuil.be

Nieuw programma Het Penhuis 2010 - 2011

Op zondag 18 april 2010 sloot Het Penhuis het seizoen 2009 – 2010 af met Kees ’t Hart . Deze briljante prozaschrijver, tweemaal genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs, kon rekenen op een ruim, belangstellend publiek. Bekijk hier de foto’s van zondag 18 april 2010. De organisatoren van Het Penhuis zitten niet stil en hebben voor volgend seizoen een mooi programma in elkaar gestoken.

Dit is alvast de affiche voor Het Penhuis 2010-2011. Een gevarieerd programma met klinkende namen:

Peter Terrin - zondag 10 oktober 2010
Terrin schrijft romans, verhalen en beschouwingen. Voor zijn verhalenbundel ‘De bijeneters’ kreeg hij de Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen.

Menno Wigman - zondag 14 november 2010
Wigman heeft inmiddels vier dichtbundels, enkele bloemlezingen en ettelijke vertalingen op zijn naam staan. Wigman kan zijn gedichten op een heldere, genadeloze manier tot leven brengen op een podium.

Ann Meskens - zondag 6 februari 2011
Meskens is filosofe en schrijfster. Zij studeerde wijsbegeerte en toegepaste ethiek aan de K.U. Leuven en de universiteit van Nice. Meskens is een van de oprichters van het Belgische Festival van de Filosofie.

Peter Holvoet-Hanssen - zondag 13 maart 2011
Deze dichter weet oude tegenpolen te overstijgen. Holvoet-Hanssen creëerde een eigen niche in de biotoop van de poëzie met het magische drieluik: ‘Dwangbuis van Houdini’, ‘Strombolicchio’ en ‘Santander’. (Uit Humo: ‘de Vlaamse Electro-Shok blues’ van de poëzie’)

Christiaan Weijts - zondag 17 april 2011
Weijts is één van de veelbelovende jonge prozaschrijvers uit ons taalgebied. Weijts is columnist bij nrc.next en De Groene Amsterdammer.

Meer info: Het Penhuis

vrijdag 23 april 2010

Week van de Amateurkunsten met Dominique Dewulf



Tijdens de Week van de Amateurkunsten 2010, van vrijdag 23 april t.e.m. zaterdag 8 mei, kun je in de Kortrijkse bib de tentoonstelling "Striptekeningen van Dominique Dewulf" bekijken.

Dominique Dewulf is een jongen met een verstandelijke beperking maar samen met deze beperking heeft hij vooral vele mogelijkheden. Dominique is bovenal een echte kunstenaar. Hij maakt beelden, schilderijen, schetsen, levensgrote poppen in papier maché, ... Maar het liefst van alles maakt hij strips. Zijn inspiratie haalt Dominique uit de actualiteit, televisie, film, ... Zo maakte hij een hele reeks "flikkenstrips". Dit past in zijn fascinatie voor alles wat met politie te maken heeft. Dominique zoekt beelden op het internet of neemt foto's van een film. Deze beelden zet hij om in stripvorm. Op deze tentoonstelling kun je zijn striptekeningen bekijken.

Wil je ook eens van dichtbij meemaken hoe hij zijn strips ontwerpt? Kom dan langs in de bib op woensdag 28 april of vrijdag 30 april tussen 11 en 15u. Dominique zal je graag demonstreren hoe hij zijn strips maakt.

Tentoonstelling "Striptekeningen van Dominique Dewulf" - Week van de Amateurkunsten - 23.04.10 t.e.m. 08.05.10 - tijdens de openingsuren - gratis - Centrale Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - Meer info: 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be

Nieuw in de Kortrijkse reeks : "Vermeersch"

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Vermeersch’, die op 25 maart geopend werd, verscheen dit rijk geïllustreerde boek, met teksten van o.a. Geert Verbeke, Luk Lambrecht, Francis Smets, Sam Steverlynck en Dany Vandenbossche.

Voor het eerst werd het artistieke parcours van drie generaties Vermeersch samengebracht, waarbij alle leden, zowel op nationaal als internationaal niveau, artistiek actief zijn: José Vermeersch, zijn kinderen Rik, Pol en Vera Vermeersch en zijn kleinkinderen Pieter, Lowie, Tinus en Robin Vermeersch.
Het doel van zowel de tentoonstelling als het boek is de individuele artistieke diversiteit, van beeldende kunst over wandtapijten tot poëzie, theaterstukken en design, samen te brengen binnen een bindend geheel. Er wordt geprobeerd dit unicum te vatten en het voor een breed publiek kenbaar maken.

Wie de tentoonstelling wil bezichtigen kan nog tot 3 juli 2010 gratis terecht in 'De Loketten' van het Brusselse Vlaams Parlement.

(bron: tekst brochure)

Wat is de Kortrijkse Reeks ?

In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”, een verzameling gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze Kortrijkse Reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal en kan altijd geraadpleegd worden in de leeszaal van de Centrale Bibliotheek.

donderdag 22 april 2010

Bob den Uyl Prijs 2010 voor Minka Nijhuis

De Bob den Uyl Prijs 2010 werd door de Nederlandse VPRO uitgereikt aan journaliste Minka Nijhuis voor haar boek "Birma. Land van geheimen". De prijs wordt sinds 2004, ter nagedachtenis van de auteur Bob den Uyl (1930-1992), elk jaar uitgereikt aan het beste Nederlandstalige reisboek van het afgelopen jaar en bestaat uit een bedrag van €7500.

Volgens de jury beschrijft Nijhuis "met kennis van zaken en inlevingsvermogen een ontroerend portret van de oppositie in dit getergde land”. De auteur raakte in Birma bevriend met Nobelprijswinnaar Aung Suu Kyi en "haar trieste lot loopt als een dramatische metafoor door het boek en geeft het verhaal samenhang”. "We lezen over dappere boeddhistische monniken, vertwijfelde soldaten en krankzinnige juntaleiders. Dankzij het feit dat Nijhuis Birma al jarenlang volgt en er zoveel mensen heeft leren kennen, kunnen we meeleven met verschillende hoofdpersonen”.

De genomineerden voor 2010 waren:
  • Expeditie Uruzgan. De weg van Hamid Karzai naar het paleis van Bette Dam
  • De laatste grens. Op rendiertrek met de Sámi
 van Karin Anema
  • In Centraal-Azië. Een reis langs tradities en godsdiensten van Linda Otter
  • Vandaag geen pont. Impressies van Istanbul
 van Erdal Balci
  • In de woestijn fiets je niet
 van Peter Delpeut
Vorig jaar won, de helaas in 2009 overleden, Nederlandse auteur Martin Bril met zijn boek De kleine keizer, verslag van een passie.

(via: Schrijven online)

woensdag 21 april 2010

Charles Ducal wint derde Karel Van de Woestijne-prijs

De derde editie van de Karel Van de Woestijne-prijs, ingericht door de gemeente Sint-Martens-Latem, werd uitgereikt aan Charles Ducal (Leuven, 1952) voor zijn dichtbundel "Toegedekt met een liedje" (2009).

Volgens de jury, bestaande uit Dimitri Casteleyn, Anneleen De Coux, Luc Devoldere, Anton Korteweg en Bart Van der Straeten: "In deze bundel blijft de dichter van Het huwelijk (1987), De hertog en ik (1989), Moedertaal (1994), Naar de aarde (1998) en In inkt gewassen (2006) zichzelf trouw, maar hij vernieuwt zich ook".

De juryleden loofden ook "de strakke manier waarop Ducal het dichterschap problematiseert en de wijze waarop hij de fundamentele spanning tussen man en vrouw, tussen verbeelding en realiteit uitdiept" en "de cyclus 'School der pornografie', waarin Ducal het obscure verlangen dat voortkomt uit de wereld-in-ons laat botsen en versmelten met de obscene realiteit in de wereld-buiten-ons. Laat u niet misleiden door de titel van deze bundel. De dichter legt met zijn lied juist veel bloot".

De Karel Van de Woestijne-prijs wordt om de drie jaar uitgereikt en bedraagt 3.000 euro. Charles Ducal volgt hiermee Leonard Nolens op die in 2007 bekroond werd voor Een dichter in Antwerpen en andere gedichten en Gerrit Kouwenaar die in 2004 de prijs kreeg voor Totaal witte kamer.

VIDEO: Bib unplugged - The Scaldish N.O. Jazz Messengers


De derde sessie van Bib Unplugged ging door op donderdag 15 april met een live-optreden The Scaldish New Orleans Jazz Messengers in de afdeling beeld en geluid van de Kortrijkse Centrale Bibliotheek.

"The Scaldish New Orleans Jazz Messengers" is een project, volledig aan de passie voor jazz toe te schrijven. De muzikanten hebben allemaal binding met de Schelde vallei. Ze komen uit Doornik, Helkijn en Antwerpen. The Scaldish New Orleans Jazz Messengers inspireren zich graag op New Orleans Jazz. Via hun muziek willen zij kameraadschap uitdragen. The Scaldish New Orleans Jazz Messengers zijn rasechte muzikanten die elke noot weten om te buigen tot een fantastisch hoorspel. Heerlijk om naar te luisteren.

Op donderdag 20 mei gaat de vierde en laatste sessie van Bib Unplugged door en is "Marino Punk" te gast in de Kortrijkse bibliotheek.

Meer info: Bib Unplugged, website The Scaldish New Orleans Jazz Messengers

Foto's : Kees 't Hart te gast in Het Penhuis





Het Penhuis ontving op zondag 18 april de Nederlandse schrijver Kees 't Hart met Dominique Biebau als gastheer.

dinsdag 20 april 2010

Lees duizenden Nederlandstalige boeken online

Vanaf deze maand kun je duizenden belangrijke werken uit de Nederlandstalige cultuurgeschiedenis in digitale vorm terugvinden via www.bibliotheek.be. Dankzij een samenwerking tussen het Vlaamse Bibnet en DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren), kan men de collectie digitale boeken gemakkelijk doorzoeken, lezen, en in een groot deel van de gevallen ook downloaden op de PC, Mac of e-reader.

Pallieter van Felix Timmermans, Het achterhuis van Anne Frank, Het Gruuthuse-handschrift, De Witte van Ernest Claes, Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman, Liefdesverklaringen van Leonard Nolens, Heksen en zo van Annie M.G. Schmidt, Het lelijkste land ter wereld van Renaat Braem, ... Dit zijn maar een paar voorbeelden uit de rijke collectie van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren. Deze werken zijn nu nog meer toegankelijk gemaakt voor het Vlaamse publiek via www.bibliotheek.be, de portaalsite van de Vlaamse openbare bibliotheken.

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een gezamenlijke Nederlands/Vlaamse plaats op internet waar Nederlandstalige literaire teksten, literaire kritiek en aanvullende informatie zoals biografieën, verzameld en beschikbaar gesteld worden. De rijke collectie op www.dbnl.org is vrij toegankelijk en bestrijkt de publicatieperiode van de Middeleeuwen tot vandaag. Deze collectie werd door Bibnet vanaf nu geïntegreerd in de zoekomgeving van Vlaamse openbare bibliotheken op www.bibliotheek.be.

Via www.bibliotheek.be kan men ook zoeken in de collectie van de 6 grootste openbare bibliotheken in Vlaanderen. Deze titels worden aangevuld met digitale muziek (Digileen), nuttige websites, digitale auteursmappen, online artikels uit de pers en nu dus ook digitale boeken. Bibliotheek.be zet zo een eerste aanzet naar een Vlaamse digitale bibliotheek.


(via: persbericht Bibnet)

Foto's Bib Unplugged : The Scaldish N.O. Jazz Messengers




De laatste 'Bib Unplugged'-sessie vindt plaats op donderdag 20 mei 2010 met het optreden van Marino Punk.

maandag 19 april 2010

The Pit's : een eeuwigheid

De Kortrijkse muziekclub The Pit's is al ruim twintig jaar een unieke en gevestigde waarde in de alternatieve muziekscène.
De voorbije decennia organiseerde vzw Bang Zoom Noise Produktions - een team van uitsluitend vrijwilligers - honderden optredens van binnen- en buitenlandse groepen uit het rock-'n-rollwereldje: punk, rock, noise, hardcore, ...

Naar aanleiding van hun 20-jarig bestaan bracht de vzw BZN een jubileumboek uit dat verkocht werd ten voordele van ak[trac]tie, een programma voor langdurig werkloze jongeren. Ze zetten zich samen in met de jonge gasten om hen een plaats te helpen vinden op de huidige arbeidsmarkt door o.a. vrijwilligerswerk te doen voor allerlei verenigingen. Zo namen zij o.a. het professionele inbindwerk van deze jubileumuitgave voor hun rekening.

Een sfeerfilmpje uit The Pit's (pas het geluidsvolume aan naar wens!):



Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”, een verzameling gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze Kortrijkse Reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal en kan altijd geraadpleegd worden in de leeszaal van de Centrale Bibliotheek.

vrijdag 16 april 2010

"This Is Happening" van LCD Soundsystem integraal te beluisteren

De nieuwe CD van de populaire New-Yorkse indie dance-punkgroep LCD Soundsystem, "This Is Happening", kan sinds kort integraal beluisterd worden op de website van de groep. Deze derde CD van het muziekproject van de Amerikaanse muziekproducer James Murphy is naar eigen zeggen meteen ook de laatste van de groep. Officieel ligt de CD pas op 14 mei in de rekken.

De groep nam de beslissing om hun nieuwste CD integraal te streamen nadat de tracks werden gelekt op het internet. Eind maart deed de elektro-popgroep MGMT, ook uit New York, precies hetzelfde met hun nieuwe CD "Congratulations".


In de afdeling Beeld en Geluid van de Kortrijkse bib kun je de CD's "LCD Soundsystem", "Sound of Silver" en de speciale track "45:33" van LCD Sound System gratis ontlenen!

Biblioquotes : Sebastian Faulks

Foto gevonden via http://www.flickr.com/photos/elenatorre/Ik ben dol op research. In welke richting ging het verkeer in New York in 1959? Hoe verwarmden de Fransen hun huizen in 1936? Dat soort dingen.
Ik vind dat je door te lezen een superieure verbintenis aangaat met de wereld. Volgens mij kan je enkel een waardevol leven leiden door te begrijpen wat anderen voelen en denken. En er zijn twee manieren om daar achter te komen. Je kan met mensen praten en hen vragen stellen of je kan fictie lezen.
Omdat mensen zelden echt tijd maken om in de diepte te gaan tijdens een gesprek en omdat niet iedereen zich even goed kan uitdrukken, zijn boeken ideaal voor wie mensenkennis en levenswijsheid wil opdoen.
Bijna alles wat ik weet over romantiek en relaties haalde ik uit boeken. Via het internet kan je dit soort dingen volgens mij niet leren.
Mijn vorige roman 'Engleby' is een buitenbeentje. Op een ochtend lag ik in bed en hoorde ik de stem van het personage dat Engleby zou gaan heten. Erg vreemd, zoiets overkomt me nooit. Hij begon te vertellen en ik schreef die flarden neer. Zo ontstond die roman, die ik erg snel schreef. Het vloeide eruit. In het begin wantrouwde ik wat ik schreef, want ik ben een puritein: wat leuk is en makkelijk gaat, maakt me sceptisch.
(Interview met Sebastian Faulks n.a.v. z'n recentste publicatie "Een week in december"
Uit: DS Letteren, 9 april 2010)

donderdag 15 april 2010

Vrij-spraak: lezing over Nietzsche door Willy Coolsaet

© http://slowmuse.wordpress.com/2008/07/15/nietzsche-and-herd-values/De vierde lezing in de reeks Vrij-spraak behandelt de levenskunst in de filosofie van Friedrich Nietzsche (1844-1900). Gastspreker is Willy Coolsaet, ere-professsor aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van de Gentse universiteit.

De 'filosoof met de hamer' behoeft nauwelijks introductie. Men kent zijn kritiek die de westerse cultuur op haar grondvesten deed daveren, zijn eis tot een herwaardering van alle morele waarden, het heilsverhaal van de toekomstige 'Übermensch' die de eenheid van mens en natuur herstelt in een dionysisch vitalisme: alles leeft, zelfs de stenen en planeten zijn 'gestold' leven, het hele universum is 'wil tot macht' (Wille zur Macht).

Tegendraads is Coolsaets interpretatie in zoverre hij niet voetstoots aanneemt dat die beladen uitdrukking: wil tot macht, moedwillig overgewaardeerd en misbruikt is door anti-democraten en nationaal-socialisten. Weliswaar is Nietzsche geen brute machtswellusteling, maar hij laat er alvast geen twijfel over bestaan: als alles wil tot macht is, is er geen plaats voor naastenliefde ("een zwakte zonder meer") en medelijden ("alleen voor decadenten een deugd"). Het individuele kunstwerk dat een waarachtig leven is, is het voorrecht van een stoïcijnse elite zonder aanleg voor kleinmenselijkheden!

Bovenal richt Coolsaet zijn pijlen op de wil tot macht als een radicale verdraaiing van doel en middel. De menselijke wil richt zich niet meer op het goede leven, maar wordt zelf doel: willen om te willen, macht om de macht. Het gewilde object dient enkel om de wil tot macht zich maximaal te laten ontplooien. Maar net daardoor verliest de mens zijn eigenstandigheid en wordt herleid tot een schakel in een deterministische wereldorde...

De cultuurkritiek van Willy Coolsaet sluit aan bij die van Rudolf Boehm (wiens "Kritiek der grondslagen van onze tijd" hij vertaalde) en vond haar neerslag in een indrukwekkende reeks publicaties. Zijn Nietzsche-kritiek ontwikkelt hij met name in het magistrale tweeluik: Op de vlucht voor de eindigheid: de ziekte van de moderniteit (2006) en De hedendaagse filosofie tot het bittere einde doorgedacht: afscheid van Nietzsche, Heidegger, wetenschapsfilosofie (2006).


Lezing door Willy Coolsaet: De wil tot macht en de artistieke levenskunst bij Friedrich Nietzsche - 19 april 2010 van 20u15 tot 22u - 8 EUR - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - info en inschrijvingen via 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be.

Poppetje gezien? Kastje dicht! : foto's



Poppenkastvoorstelling op woensdag 14 april 2010.
Ook op 12 mei en 9 juni 2010 kan je nog gratis voorstellingen zien.

Willy Linthout genomineerd voor Eisner Award

Willy Linthout werd onlangs genomineerd voor de meest prestigieuze stripprijs ter wereld, de Eisner Award. Deze prijs werd als eerbetoon vernoemd naar Will Eisner, dé pionier van de Amerikaanse Graphic Novel. De Eisner Awards zijn in de Verenigde Staten zo'n beetje wat de stripprijzen van Angoulême zijn voor Europa.

Vooral bekend van de Urbanusstrips heeft Willy Linthout (Lokeren, 1953) deze nominatie in de categorieën Beste Vertaalde Strip en Beste Non-fictie auteur te danken aan Jaren van de Olifant (Years of the Elephant). In deze achtdelige stripreeks beschrijft hij de verschillende gebeurenissen - soms mooi en ontroerend, soms tragisch - tijdens het rouwproces van het hoofdpersonage. De inspiratie voor deze reeks haalde hij grotendeels uit zijn eigen leven aangezien zijn zoon enkele jaren geleden koos voor zelfdoding.

Ook genomineerd in de categorie Beste Non-fictie auteur zijn oa. Reinhard Kleist, Joe Sacco, David Small en Carol Tyler. Een volledig overzicht van alle nominaties vind je hier. De officiële prijsuitreiking vindt plaats op 23 juli tijdens de Comic-Con Internationale stripconventie in San Diego.

woensdag 14 april 2010

Max Velthuijs-prijs voor Thé Tjong-Khing

Gisteren maakte initiatiefnemer Stichting P.C. Hooft bekend dat de Max Velthuijs-prijs 2010 wordt uitgereikt aan Thé Tjong-Khing. In september ontvangt hij 60 000 EUR samen met een oorkonde en een kunstwerk.
De Max Velthuijs-prijs wordt sinds 2007 driejaarlijks toegekend aan Nederlandse illustratoren van jeugd- en kinderboeken. De eerste winnares van deze oeuvreprijs - vernoemd naar de in 2005 overleden illustrator Max Velthuijs - was Mance Post.

De Indonesische Thé Tjong-Khing (°1933) illustreerde al de kinderboeken van heel wat auteurs als Els Pelgrom, Henri van Daele, Annie MG Schmidt en ook voor de Vos en haas-boeken van Sylvia Vanden Heede.
Daarnaast werkte hij als striptekenaar bij Toonder Studio's en maakte daar verschillende stripalbums, waarvan de bekenste ongetwijfeld Arman en Ilva is. Ook won hij verschillende prijzen als het Gouden en Zilveren Penseel en de Woutertje Pieterse Prijs.

Meer info via www.pchooftprijs.nl en www.thetjongkhing.nl

dinsdag 13 april 2010

Nieuwe DVD's voor maart 2010

De filmcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe DVD's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van de aanwinsten voor de maand maart die je in de rekken van de afdeling Beeld & Geluid kunt ontdekken:Aanwinsten DVD's maart 2010

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/kijktips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

maandag 12 april 2010

Luuk van Middelaar wint Socrateswisselbeker 2010


In Amsterdam werd tijdens de jaarlijke Nacht van de Filosofie de Socrateswisselbeker 2010 uitgereikt aan Luuk van Middelaar.
Deze politiek filosoof won deze prijs voor zijn 'filosofisch geschiedenisboek' De passage naar Europa, geschiedenis van een begin. Momenteel is hij trouwens kabinetsmedewerker én speechwriter van onze Europese president Herman van Rompuy.
Van de 84 inzendingen werden ook volgende auteurs door de jury op de shortlist geplaatst:
  • Mieke Boon en Peter Henk Steenhuis - Filosofie van het kijken, kunst in ander perspectief
  • Erno Eskens - Democratie voor dieren : een theorie van rechtvaardigheid
  • Marli Huijer en Reinjan Mulder - Opnieuw beginnen : metamorfosen in het bestaan
  • Gerard Visser - Niets cadeau : een filosofisch essay over de ziel

De Socrateswisselbeker wordt sinds 2002 uitgereikt aan "de auteur van het meest urgente en prikkelende oorspronkelijk Nederlandstalige filosofieboek van het voorbije jaar." Eerdere winnaars waren o.a. Michiel Leezenberg, Jos de Mul en Hans Achterhuis.

Meer info via
www.maandvandefilosofie.nl

vrijdag 9 april 2010

Balthazar : Applause

© www.balthazarband.beDe Kortrijkse groep Balthazar won in 2006 verdiend de publieksprijs van Humo’s Rock Rally, maar het bleef daarna wel vrij lang stil.

Hun twee eerste singles, This is a flirt en Bathroom loving: situations, scoorden hoog in alternatieve hitparades al vond het vijftal zichzelf pas anno 2010 klaar om een full-cd op de buitenwereld los te laten.

Maar wat voor één: Applause is een zeer gevarieerde mix van eigenzinnigheid met knappe ritmewissels, verrassende arrangementen en een beklijvende zang.
Een debuut om fier op te zijn!
Hun eerste single, Fifteen Floors, kan je alvast hier beluisteren.
Weinig kant-en-klare popsongs wél zo'n cd die je, zodra hij is afgelopen, zonder nadenken weer opzet. En daarna nog eens.
(Uit Humo's cd-review)
Wist je trouwens dat de Kortrijkse bib – vooruitziend als we zijn - ze al eens boekten in juni 2006, als voorprogramma van de intussen ook in Europa stilaan grote Absynthe Minded?

Meer info, clips en toerbeelden (o.a. Canada) vind je op hun MySpace pagina en www.balthazarband.be

Nieuwe CD's voor maart 2010

De muziekcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe CD's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van de aanwinsten voor de maand maart die je in de rekken van de afdeling Beeld & Geluid kunt ontdekken:Aanwinstenlijst CD's maart 2010

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

donderdag 8 april 2010

Film "Les Barons" met nabespreking door Jamal Qnioun



Op donderdag 27 mei 2010 kun je de Belgische film "Les Barons" van debuterend regisseur Nabil Ben Yadir bekijken in de Kortrijkse Budascoop. Deze frisse, maatschappelijke komedie toont jongeren uit Molenbeek en weet schitterend de oude clichés te tonen en te omzeilen. Hoe slagen drie werklozen erin om met een nieuwe BMW te rijden? Waarom mag je niets beginnen met de zus van een vriend? Wat is het verschil tussen lui zijn en genieten? In deze zwierige komedie over drie allochtone jongeren ("Les Barons"), worden taboes met de glimlach doorbroken en krijg je een boeiend beeld van een buurt die enkel in het nieuws komt als er rellen uitbreken.

Na de film volgt een nabespreking door Jamal Qnioun waarbij hij nagaat wat de gelijkenissen en de verschillen zijn tussen Kortrijk en het Molenbeek van "Les Barons". Deze filmavond wordt georganiseerd door de Kortrijkse bibliotheek en Vormingplus Kortrijk.

Hieronder kun je de trailer van de film bekijken:


Les Barons - 27.05.10 - 19u45 - Budascoop, Kapucijnenstraat 10, Kortrijk - tickets: €7 - reservaties: Vormingsplus, 056 26 06 00


Meer info: officiële site "Les Barons"

Het Penhuis : Kees 't Hart

foto via http://www.cultuurcentrumkortrijk.be/programma/theater-literatuur/het-penhuis-met-kees-t-hartHet Penhuis ontvangt op zondag 18 april 2010 de Nederlandse schrijver Kees 't Hart met als gastheer van dienst Dominique Biebau.

Kees 't Hart is één van de meest briljante prozaschrijvers uit ons Nederlandstalig taalgebied, een schrijver met allure. Hij woont en werkt in Den Haag samen met zijn vrouw, schilderes Euf Lindeboom.

Ook al werd hij tweemaal genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en gelauwerd met twee andere literatuurprijzen, hij is nog té weinig bekend, zeker in Vlaanderen.

Sinds 1988 schrijft Kees 't Hart romans, verhalen, gedichten en essays. Zijn romans vertonen post – modernistische kenmerken maar zijn toch vlot leesbaar. Ze geven blijk van een verhevigd realisme maar met de rustgevende zekerheid van een spiegel, of een lachpaleis. Ook speelt geschiedenis een grote rol in zijn werken.

Naast de verhalenbundel De vitrines (1988) schreef hij ook een zevental romans als Land van genade (1989), De neus van Pinokkio (1990), Zwembad (1992) en het veelgeprezen Blauw Curaçao (1996). Bij een groter publiek brak hij door met De revue (waarmee hij in 2000 de Multatuliprijs won) en de vermakelijke maar leerzame avonturenroman Ter navolging (2004).

Intussen verscheen ook zijn opmerkelijke essaybundel De zieke van de verwondering (2002). En in De keizer en de astroloog (2008) loodst hij de lezer door een kluwen van complexe thema’s. Dit werk is trouwens een ambitieuze ouverture tot de wereld van de astrologie en – vooral – de psychiatrie. Met dit boek leverde hij dan ook zijn meesterproef af.

Ook het vermelden waard zijn de dichtbundels Kinderen die leren lezen (1998), waarvoor hij de Ida Gerhardt Poëzie Prijs ontving en Ik weet nu alles weer (2008).

Het Penhuis: Kees 't Hart - 18.04.2010 om 10u30 - Oranjerie van het Broelmuseum, Broelkaai 4, Kortrijk - 5 EUR (drankje inbegrepen) - tickets via UiT in Kortrijk, 056 23 98 55

woensdag 7 april 2010

TipTopTien jeugdboekenlijst april

De TipTopTien jeugdboekenlijst voor de maand april kan je vanaf vandaag downloaden of online bekijken.

De TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips die iedere maand door de medewerkers van de jeugdbibliotheek geselecteerd worden. Dit is een greep uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek van Kortrijk.

De TipTopTien, editie april 2010, kan je alvast hier downloaden (pdf, 0.5mb) en bekijken via LibraryThing.

Of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:

TipTopTien April 2010

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/leestips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Gratis voorstelling: "Poppetje gezien? Kastje dicht!"

Op woensdagnamiddag 14 april kunnen kinderen van 4 t.e.m. 8 jaar kennismaken met een levensgrote poppenkast en de figuren die er in leven. Je kan er luisteren en kijken naar verhalen uit een fantasierijke poppenwereld.
Een unieke belevenis!

De gratis voorstelling gaat door in de Centrale Bibliotheek van Kortrijk van 14u tot 15u. Het aantal plaatsen is beperkt dus je reserveert best op voorhand via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00.

Poppetje gezien? Kastje dicht! - woensdag 14.04.10 van 14u tot 15u - Centrale Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - gratis - beperkte plaatsen - reserveren via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00


Ook op volgende data kun je gratis voorstellingen zien: 12 mei 2010 en 9 juni 2010.

In de handige folder "Bibspotter" vind je alle jeugdactiviteiten terug die door de Kortrijkse bib worden georganiseerd. Vraag de folder aan in de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek of download die hier (pdf, 250kb).

dinsdag 6 april 2010

Leeskringen Kortrijk : april 2010

Lees je graag een boek en wil je wel eens weten wat anderen van dat boek vinden? Verschillende leeskringen in en rond Kortrijk lezen graag met je mee. Ze komen enkele keren per jaar samen om een vooraf gelezen boek te bespreken, erover te discussiëren, na te denken, ...
Het zijn stuk voor stuk succesvolle leeskringen die samen met de bibliotheek de passie van het lezen aan de man (of vrouw) brengen.

In april komen volgende titels aan bod:




Meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek/leeskringen of neem contact op met de Kortrijkse bib of met één van de leeskringverantwoordelijken.

maandag 5 april 2010

Bib Unplugged 15 april 2010: The Scaldish N.O. Jazz Messengers



Op donderdag 15 april brengen The Scaldish New Orleans Jazz Messengers een live-optreden in de afdeling beeld en geluid van de Kortrijkse Centrale Bibliotheek.

"The Scaldish New Orleans Jazz Messengers" is een project, volledig aan de passie voor jazz toe te schrijven. De muzikanten hebben allemaal binding met de Schelde vallei. Ze komen uit Doornik, Helkijn en Antwerpen. The Scaldish New Orleans Jazz Messengers inspireren zich graag op ‘New Orleans Jazz’. Via hun muziek willen zij kameraadschap uitdragen. The Scaldish New Orleans Jazz Messengers zijn rasechte muzikanten die elke noot weten om te buigen tot een fantastisch hoorspel. Heerlijk om naar te luisteren.



Bib Unplugged: The Scaldish New Orleans Jazz Messengers - 15 april 2010 - 17u30 – 18u30 - gratis - Centrale Bibliotheek, afdeling Beeld en Geluid, Leiestraat 30 - meer info: bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00

Meer info: www.thescaldishjazzmessengers.be

zondag 4 april 2010

Vrolijk Pasen!

Vrolijk Pasen

De Kortrijkse bib wenst iedereen een Zalig Pasen
en een prachtig paasweekend!

vrijdag 2 april 2010

250e geboortedag Hans Christian Andersen

De speciale logo's van Google n.a.v. de 250e geboortedag van H.C. Andersen De Chinese nachtegaal, Duimelijntje, Het lelijke eendje, De prinses op de erwt, De rode schoentjes, De nieuwe kleren van de Keizer, ... Deze sprookjes werden ons als kind toch allemaal wel eens voorgelezen, niet? En wie zag nog nooit Disney's versie van De Kleine Zeemeermin of leefde tijdens de kerstperiode mee met de filmklassieker Het meisje met de Zwavelstokjes?

Net zoals de sprookjes van de gebroeders Grimm zijn de verhalen van Hans Christian Andersen (1805-1875) wereldberoemd geworden. In het Nederlandse park 'Efteling" kan je zelfs een aantal van die sprookjes gaan bewonderen in het Sprookjesbos. Andersen was ook een groot muziekliefhebber. Niet alleen was zijn werk een bron van inspiratie voor tal van componisten, zelf schreef hij ook een aantal libretto's voor opera's.

Vandaag wordt dus de 250e geboortedag van deze Deense sprookjesverteller gevierd. Zo kan je vandaag op zoekmachine Google het sprookje van Duimelijntje "lezen" via een vijftal speciale logo's.

Natuurlijk zijn er heel wat Andersen-sprookjes terug te vinden in de Kortrijkse bib, zowel in boekvorm als op luistercd's. Deze zijn allemaal makkelijk terug te vinden via onze online bibcatalogus.

donderdag 1 april 2010

Prijs voor "Vreemdste boektitel" voor boek over haaktechniek

De "Bookseller/Diagram Prize (for the Oddest Title of the Year)" voor 2010 werd uitgereikt aan de auteur Dr. Daina Taimina voor haar boek "Crocheting Adventures with Hyperbolic Planes" (vrije vert.: "Haakavonturen met hyperbolische vlakken").

De winnaar van vorig jaar was het boek
"The 2009-2014 World Outlook for 60-milligram Containers of Fromage Frais" (vrije vert.: "De wereldvooruitzichten voor 2009-2014 voor bakjes van 60 milligram kwark"), door Philip M. Parker of eerder door een machine die werd uitgevonden door de auteur...

De Bookseller/Diagram Prize is
een humoristische literaire prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan het boek met de vreemdste titel. De prijs is genoemd naar Diagram Group, een grafisch ontwerpbureau in Londen en het Britse uitgeversmagazine The Bookseller.

De shortlist voor 2010 bestond dit jaar uit volgende vreemde titels:

  1. The Changing World of Inflammatory Bowel Disease - Ellen Scherl and Marla Dubinsky
  2. Collectible Spoons of the 3rd Reich - James A Yannes
  3. Crocheting Adventures with Hyperbolic Planes - Daina Taimina
  4. Governing Lethal Behavior in Autonomous Robots - Ronald C Arkin
  5. What Kind of Bean is this Chihuahua? - Tara Jansen-Meyer
  6. Afterthoughts of a Worm Hunter - David Crompton
Meer info: www.thebookseller.com

Onderhoudswerken webcatalogus op 5 april

Op maandag 5 april (Paasmaandag) is de webcatalogus van de Kortrijkse bib (bibliotheek.kortrijk.be), door onderhoudswerken aan het stedelijk netwerk, niet consulteerbaar.

Op deze dag is het tijdelijk niet mogelijk om de catalogus van de Kortrijkse bibliotheek te raadplegen, online te verlengen of te reserveren. Vanaf dinsdag 6 april is de webcatalogus terug beschikbaar voor gebruik.

De bibliotheek is op 5 april ook gesloten.

Meer info: bibliotheek.kortrijk.be, www.kortrijk.be/bibliotheek