Zin en onzin van canons: Marc Reynebeau & Frits van Oostrom in debat

De term "canon" is een etymologisch, historisch én ideologisch geladen begrip. Toch lijkt elke generatie behoefte te hebben aan grote cultuurhistorische syntheses waarin historici impliciet vastleggen welke werken en feiten duurzaam zijn en verdienen om bewaard te worden. Elke canon is echter voorlopig aanpasbaar: zodra een canon af is, wordt hij door de actualiteit achterhaald.

Is de canon dan een voorbijgestreefd concept? Is een canon een objectief of subjectief gegeven dat tijdelijke (politieke) correctheid uitdrukt? Kan een canon ons culturele erfgoed levendig houden en helpen te bewaren? Maken Gezelle en Streuvels nog een kans in een nieuwe canon? Wordt die bedreigd door de toenemende commercialisering? Kan een canon pragmatisch aangepakt worden, door middel van (verplichte) "lijstjes"? Hoe zit het met de rol ervan in het onderwijs?

Stof genoeg voor een zeer boeiend en belangrijk debat. En dat is precies wat de debatavond "Zin en onzin van canons" op dinsdag 8 juni 2010 beoogt: een open gesprek, niet alleen over lijstjes maar ook over de bruikbaarheid en de legitimiteit van canons in diverse domeinen. Het debat wordt geleid door Marc Reynebeay, historicus, auteur en journalist bij de krant De Standaard en prof. dr. Frits van Oostrom, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de universiteit van Utrecht. Frank Debruyne zorgt voor een muzikaal intermezzo.

Voor alle info en voor de elektronische inschrijving kun je terecht op de website van de K.U. Leuven campus Kortrijk.

Zin en onzin van canons: Marc Reynebeau & Frits van Oostrom in debat - 08.06.10 - 19u30 - K.U. Leuven Campus Kortrijk, Etienne Sabbelaan 53, Kortrijk - 15/12,5€ - inschrijven via de website - meer info: 056 24 61 84, info.pav@kuleuven-kortrijk.be

0 reacties:

Een reactie posten