Themalijst : Belgische Componisten, deel 1Sinds WO II hebben diverse Belgische componisten een bijdrage geleverd aan de avantgarde in de muziek. Van Karlheinz Stockhausen zou misschien geen sprake geweest zijn zonder Karel Goeyvaerts. In Gent, Brussel en Luik ontstonden er laboratoria die onderzoek deden naar de mogelijkheden van de elektronische muziek. In deze themalijst komen onder andere de pioniers van deze beweging voor. Maar er werd ook nog voor akoestische instrumenten geschreven met de bedoeling grenzen af te tasten. Het was een euforische tijd waarin het experiment als dusdanig verheerlijkt werd.

Als reactie op deze modernistische strekking kwam vanuit Amerika (Reich, Riley en Glass) het minimalisme overwaaien. Slechts Wim Mertens is hierin gekend door het grote publiek. En later was er ook het postmodernisme, maar dat komt pas aan bod in het tweede deel van de themalijst "Hedendaagse Belgische Componisten".

Wil je meer ontdekken over deze experimentele muziek? De medewerkers van de bib stelden een overzicht samen in de themalijst "Hedendaagse Belgische Componisten - deel I" Deze kun je alvast hier (pdf, 900kb) downloaden of hieronder bekijken via Scribd:

Themalijst Belgische Hedendaagse Componisten - deel 1

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

0 reacties:

Een reactie posten