woensdag 30 april 2014

Themalijst: Holebi's - boek & film



Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (17 mei) stelden we nu al een bijzondere themalijst samen rond het thema Holebi: boek & film.

Op 17 mei 1990 werd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de term homoseksualiteit officieel geschrapt van de International Classification of Diseases. Voordien stond dit immers op die lijst als een 'psychische ziekte'... Sindsdien werd door de holebi- en transgenderorganisaties 17 mei uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Homofibie en Transfobie (IDAHOT), een dag waarop ze aandacht vragen voor de haat, de angst en het geweld tegen homoseksuelen en transgenders dat vandaag de dag nog steeds voorkomt.

De themalijst kun je alvast hier downloaden (pdf, 2.78 mb) of gewoon bekijken via Scribd.



Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

dinsdag 29 april 2014

Bib Tipt: Anderslezen-app voor blinden en slechtzienden

Sinds kort kunnen mensen met een leesbeperking enkele Vlaamse tijdschriften en kranten ook beluisteren via hun eigen smartphone of tablet. De Anderslezen-app biedt zeven kranten (Kamelego), twaalf tijdschriften (Transkript) en enkele samengestelde thematische tijdschriften aan. Later dit jaar wordt het aanbod zelfs uitgebreid met de ruim 21000 Daisy-Boeken van de Luisterpuntbibliotheek vzw!

Met deze app wil men mensen met een visuele handicap toch op een eenvoudige manier toegang bieden tot actualiteit en cultuur. Het gebruik van een smartphone of tablet is daarbij een waardevol en laagdrempelig hulpmiddel.
De app is gratis te downloaden via App Store (Apple) of Play Store (Android).

Bekijk hier het nieuwsfragment over Anderslezen via DeRedactie.be.

www.anderslezen.be | www.kamelego.be | www.transkript.be | www.luisterpuntbibliotheek.be

maandag 28 april 2014

Bib tipt: 20.000 historische kaarten online


De New York Public Library (NYPL) stelde onlangs meer dan 20.000 historische kaarten en aanverwante documenten digitaal ter beschikking in het publiek domein. De kaarten worden in hoge resolutie aangeboden op de website van NYPL. Op de website van de bibliotheek kun je deze gratis bekijken en downloaden onder de CC0 publieke domein licentie van Creative Commons.

De kaartencollectie bestaat voor het grootste deel uit historische kaarten van de stad New York en de Midden-Atlantische staten maar bevat ook honderden kaarten van Europa en de Lage Landen. De online kaartencollectie is het resultaat van vijftien jaar verzamelen en digitaliseren door de New York Public Library.

nypl.org, maps.nypl.org

zondag 27 april 2014

Vandaag: Erfgoeddag 2014 in Kortrijk


Vandaag is het Erfgoeddag. Een hele dag lang kun je in Vlaanderen en Brussel terecht voor een fantastisch en veelzijdig erfgoedaanbod. Je gastheren zijn onder andere musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, restauratoren en tal van andere deelnemers.

In Kortrijk wordt de befaamde Paasfoor op die dag in de kijker gezet. De kermis heeft een rijke geschiedenis en een lange traditie. De foor speelde altijd een belangrijke rol in het maatschappelijk leven. In een tijd toen er nog geen internet, televisie of betaald verlof was, bood de kermis een venster op de wereld. De mensen kwamen zich vergapen aan exotische fenomenen, wetenschappelijke snufjes en wereldwonderen.

Via een pop-up tentoonstelling en een erfgoedparcours ontdek je boeiende verhalen en kermisanekdotes. De Kortrijkse familie Semay is de rode draad in een veelzijdig en wijdvertakt netwerk van kleurrijke figuren.
Het cultuurcentrum brengt een generatieoverschrijdend programma rond het thema van de ‘forains’, met interviews, film, theater, spijs en drank en ander vermaak . Dit voor de gelegenheid op locatie in de Magneet. Het Erfgoedhuis is de draaischijf waarrond een mallemolen van tijdloos plezier zich beweegt.
Ook andere erfgoedthema’s komen aan bod : de oorlogsgruwel in de tentoonstelling "Beschadigd België" in het Rijksarchief; Morse als communicatiemiddel (Erfgoedhuis); verhalen van stadsgenoten uit andere culturen (Erfgoedhuis); of de opfrissing van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Erfgoeddag Kortrijk - 27.04.14 - 10u tot 18u - gratis - diverse locaties in Kortrijk - info: www.geschiedenisvankortrijk.be of 056 277424

Vandaag: Het Penhuis met Ann De Craemer & Roderik Six

Het Penhuis ontvangt vandaag Ann De Craemer en Roderik Six met als gastheer van dienst Carlos Alleene.

Ann De Craemer (°1981) is van opleiding germaniste en master in American Studies. Als schrijfster laat ze zich opmerken in 2010 met haar literair-journalistieke reisverhaal Duizend-en-één-dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn, een boek dat genomineerd werd voor de VPRO Bob den Uyl Prijs voor het beste literaire reisboek. In 2011 verschijnt haar debuutroman Vurige tong, een flamboyante afrekening met haar katholieke jeugd in West-Vlaanderen waar ze De Bronzen Uil Publieksprijs mee wint. Haar liefde - haat – verhouding met de streek waar ze opgroeide en naar terugkeerde, speelt ook een rol in haar nieuwste roman De seingever. De Craemer vertelt hierin het levensverhaal van een echte seingever, een man die het verkeer in goede banen leidt tijdens wielerkoersen.

Roderik Six (° 1979) is schrijver en literair recensent bij Cutting Edge en Focus Knack. Hij publiceerde in Poëziekrant en in De Brakke Hond, waarvan hij tot de kernredactie behoort. Voor zijn debuutroman Vloed (2012) ontving Six de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen en mocht hij de Bronzen Uil in ontvangst nemen. Het is een post- apocalyptisch verhaal over vier jongeren die in een studentenhuis onderduiken voor de zondvloed en zich in seks, drank en drugs storten, terwijl buiten de wereld vergaat.

Gastheer Carlos Alleene (°1951) was jarenlang als literair criticus en mediajournalist aan de slag. Hij publiceerde bijdragen in Elseviers – Magazine, Teek en andere tijdschriften. Hij leidde jarenlang de culturele rubriek van het prestigieuze magazine Spectator. Hij is ook de auteur van het boek ‘Schrijvers zijn ook maar mensen’ en de monumentale Raveelbiografie Een verschrikkelijk mooi leven. Carlos Alleene is vaste gast in De Droge Coo te Oostende waar hij in samenwerking met Vrijstaat O. het literaire luik ‘Alleene’ bij Corman presenteert. Zijn meest recente publicatie, Zulma voor alles zichzelf, is een kunstboek en hommage aan de overleden vrouw van de intussen ook overleden kunstenaar Roger Raveel.

Het Penhuis: Ann De Craemer en Roderik Six | 27.04.2014 van 10.30 u. tot 12.15 u. | Oranjerie van het broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk | 7 euro (drankje inbegrepen) | reserveren via 'Uit in Kortrijk' is aan te raden, 056 23 98 55

http://hetpenhuis.blogspot.com| www.kortrijk.be/bibliotheek/hetpenhuis | www.facebook.com/roderik.six | http://anndecraemer.be
cc Koen Broos

vrijdag 25 april 2014

Foto's Digitale Week: Organiseer je leven met online tools


meer foto's van de digitale week 2014 vind je hier

Bib Tipt: Kortrijk toont zijn warm hart voor Music Fund!



Op zondag 11 mei 2014 toont Kortrijk zijn warm hart voor Music Fund, een humanitair project dat musici en muziekscholen in conflictgebieden en ontwikkelingslanden steunt. Muziekinstrumenten worden ingezameld, gerepareerd en krijgen een tweede leven via projecten in Afrika, het Midden-Oosten en de Caraïben. Bovendien leidt Music Fund ook instrumentenherstellers op en wisselen ze pedagogische 'know-how' uit.


Tijdens Music Fund in Kortrijk organiseert Festival Kortrijk samen met De Kreun, Conservatorium Kortrijk, Muziekcentrum Track en Schouwburg Kortrijk de grootste Belgische inzamelactie van muziekinstrumenten sinds 2005. Er zijn demonstraties van instrumentenherstellers, Tom Christiaens interviewt stichter Lukas Pairon en enkele ambassadeurs.
We sluiten af met een benefietconcert met Nina & Eugenia Ardachirova, De Ledebirds, Eva De Roovere  en Wim Mertens.

musicfund.eu | www.festivalkortrijk.be/nl/programma/music-fund | www.facebook.com/MusicFund

donderdag 24 april 2014

Vandaag: Digitale Week 2014 - Webshops, voordelig en betrouwbaar?

In deze workshop verkennen we een aantal populaire 'productcategorieën' op het web: reizen, elektronica & multimedia, tweedehandsmarkt, veilingen, groepsaankopen, muziek, boeken, enz. Bij elk van die productgroepen gaan we op zoek naar overzichtelijke, gebruiksvriendelijke en voordelige webshops.

We overlopen ook een aantal aandachtspunten bij het online shoppen:
  • veiligheid: sterke paswoorden, beveiligde verbindingen, de reputatie van een winkel of verkoper checken
  • het verloop van een online aankoop, de 'check out' procedure.
  • betalingsmogelijkheden: debet- of creditkaart, Paypal, onder rembours
  • wat als het fout loopt?: garantie, verzekering, dienst na verkoop
Webshops, voordelig en betrouwbaar? | donderdag 24 april, 15 u. - 17.30 u. | Openbare Bibliotheek, Leiestraat 30, 8500 Kortrijk | gratis | vooraf inschrijven noodzakelijk via 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

woensdag 23 april 2014

Wereldboekendag vandaag!

Vandaag wordt in meer dan 100 landen World Book and Copyright Day gevierd. Deze wereldboekendag, een internationale feestdag voor het boek en het gedrukte woord, werd door UNESCO in het leven geroepen. Op die manier willen ze de broodnodige aandacht schenken aan het belang van boeken, het lezen, publiceren en beschermen van intellectueel eigendom via auteursrechten.


Op 23 april wordt in Catalonië al jaar en dag de naamdag van Sint-Joris gevierd. De Catalaanse mannen geven dan een roos aan hun vrouwen en zij geven dan weer boeken aan hun geliefden. Daarnaast is 23 april ook de sterfdag van o.a. William Shakespeare, Miguel de Cervantes,  Rupert Brooke, Vladimir Nabokov en Garcilaso de la Vega

UNESCO | www.worldbookday.com‎

dinsdag 22 april 2014

Vandaag: Digitale Week - Organiseer je leven met online tools

Sommigen zweren bij hun 'goede ouwe' papieren agenda. Ze houden van hun beduimeld exemplaar dat ook dienst doet als adreslijst, to-do-lijst, notitie- en schetsboek of als vergaarbak voor briefjes, bonnetjes, visitekaartjes en bierviltjes.
Maar kunnen deze functies vandaag niet beter ingevuld worden met online diensten? Die bieden bovendien nog heel wat meer mogelijkheden: zoals automatische herinneringen, agenda's delen, het synchroniseren van contacten, notities of bestanden.
We overlopen tijdens deze lezing een aantal handige en gratis online diensten:
dinsdag 22 april 2014, 15 u. - 17.30 u. | Openbare Bibliotheek, Leiestraat 30, 8500 Kortrijk | € 3, vooraf inschrijven noodzakelijk via 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be | organisatie i.s.m. Vormingplus

maandag 21 april 2014

Paasmaandag: wij zijn gesloten!

Vandaag, op Paasmaandag, zijn alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken gesloten. Vanaf morgen staat het volledige bibteam terug voor jullie klaar!

Tip: je uitgeleende materialen verlengen kan makkelijk via Mijn Bibliotheek!

www.kortrijk.be/bibliotheek

zondag 20 april 2014

Vrolijk Pasen!

Het volledige Kortrijkse bibteam wenst jullie een Vrolijk Pasen!

www.kortrijk.be/bibliotheek

vrijdag 18 april 2014

Digitale Week 2014: Organiseer je leven met online tools

Sommigen zweren bij hun 'goede ouwe' papieren agenda. Ze houden van hun beduimeld exemplaar dat ook dienst doet als adreslijst, to-do-lijst, notitie- en schetsboek of als vergaarbak voor briefjes, bonnetjes, visitekaartjes en bierviltjes.
Maar kunnen deze functies vandaag niet beter ingevuld worden met online diensten? Die bieden bovendien nog heel wat meer mogelijkheden: zoals automatische herinneringen, agenda's delen, het synchroniseren van contacten, notities of bestanden.
We overlopen tijdens deze lezing een aantal handige en gratis online diensten:
dinsdag 22 april 2014, 15 u. - 17.30 u. | Openbare Bibliotheek, Leiestraat 30, 8500 Kortrijk | € 3, vooraf inschrijven noodzakelijk via 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be | organisatie i.s.m. Vormingplus

Digitale Week 2014: webshops, voordelig en betrouwbaar?

In deze workshop verkennen we een aantal populaire 'productcategorieën' op het web: reizen, elektronica & multimedia, tweedehandsmarkt, veilingen, groepsaankopen, muziek, boeken, enz. Bij elk van die productgroepen gaan we op zoek naar overzichtelijke, gebruiksvriendelijke en voordelige webshops.

We overlopen ook een aantal aandachtspunten bij het online shoppen:
  • veiligheid: sterke paswoorden, beveiligde verbindingen, de reputatie van een winkel of verkoper checken
  • het verloop van een online aankoop, de 'check out' procedure.
  • betalingsmogelijkheden: debet- of creditkaart, Paypal, onder rembours
  • wat als het fout loopt?: garantie, verzekering, dienst na verkoop
Webshops, voordelig en betrouwbaar? | donderdag 24 april, 15 u. - 17.30 u. | Openbare Bibliotheek, Leiestraat 30, 8500 Kortrijk | gratis | vooraf inschrijven noodzakelijk via 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

donderdag 17 april 2014

Digitale Week 2014: Jan Jacobs over zijn 'digitale detox' [SESSIE GEANNULEERD]

De laatste tijd kun je haast geen krant of tijdschrift meer open slaan of je leest over 'digitale detox', een soort 'offlinedieet' waarbij mensen experimenteren met online/offline.

Er zijn heel wat voorbeelden van boeiende experimenten die bovendien anderen inspireren om ook digitaal 'af te kicken'. Zo schreef de Nederlandse student Bram van Montfoort een dagboek over zijn ervaring om één jaar offline te zijn. En actrice Joy Anna Thielemans werd door het tv-programma Volt uitgedaagd om één week haar smartphone te ruilen voor een klassiek exemplaar van haar oma.

Jan Jacobs, coach en psychotherapeut en in een hechte relatie met zijn iPhone, ging alvast het experiment aan en komt hierover getuigen.

[deze lezing werd geannuleerd ] woensdag 23 april 2014 | 12.30 u. - 14 u. | Openbare Bibliotheek, Leiestraat 30, 8500 Kortrijk | € 3 | vooraf inschrijven noodzakelijk via 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be | organisatie i.s.m. Vormingplus

bron foto

Bib Tipt vandaag: Sprookjes en verhalen, vertellen en vertalen

Het buurthuis en de buurtbibliotheek van de Lange Munte nodigen vandaag de vertelfee uit!
Ook heel wat mama's uit de buurt komen verhaaltjes voorlezen.

Dus, heb je zin in sprookjes of luister je graag naar meertalige verhaaltjes uit andere landen?
Het kan! Alle kinderen tot 8 jaar zijn welkom. Er wordt ook een hapje en een drankje voorzien.

buurthuis Lange Munte | donderdag 17 april 2014 | 14 u. - 15 u. | gratis | voor kinderen tot 8 jaar

woensdag 16 april 2014

Sprinters van de maand april 2014 (2)

De sprinter voor april 2014 is volgende topper:

Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

Bib Tipt: Sinksen14 zoekt vrijwilligers

Ben je vrij op 7,8 of 9 juni en heb je zin om Sinksen vanop de eerste rij te beleven?
Droom je er van om artiesten te begeleiden of hen te bedienen? Zin om te helpen met op- en afbouw van podia? Wil je helpen in de barbediening in de meetingpoint? Ben jij de geknipte persoon om chauffeur te spelen voor de artiesten of help je graag mee bij het promoteam?
Het kan!

Sinksen 14 is op zoek naar enthousiastelingen (minimum 17 jaar) die graag de handen uit de mouwen steken. We bieden je een dikke vind-ik-leuk, enkele drankjes in de artiestenlounge, veel dankbaarheid, een T-shirt enz.

Interesse? Mail je gegevens (naam, adres, e-mail, gsm-nummer en leeftijd) door naar sinksen@kortrijk.be of vul het inschrijvingsformulier in vóór woensdag 7 mei 2014.

056 27 87 90 | www.kortrijk.be/sinksen

dinsdag 15 april 2014

Nieuw! Mijn Bibliotheek, je digitale toegang tot onze bib!


Vandaag wordt de volledig vernieuwde Mijn Bibliotheek-toepassing gelanceerd. Hiermee krijg je toegang tot alle online diensten van de bibliotheek!
Online reserveren en verlengen van materialen was al langer mogelijk. Maar Mijn Bibliotheek biedt je nu heel wat andere mogelijkheden en voordelen:
  • online reserveren van materialen
  • verlengen van je uitgeleende materialen
  • koppelen van  de lidmaatschappen van alle gezinsleden aan één profiel
  • beheren van je verschillende bibliotheeklidmaatschappen via één profiel
  • bijhouden van je te betalen of betaalde bijdragen
  • verkrijgen van toegang tot de digitale collecties: GoPress Krantenarchief en E-boeken (vanaf 6 mei!)
Hoe ga je te werk?

1. Ik heb al een profiel op Mijn Bibliotheek (ik registreerde me eerder al voor het GoPress Krantenarchief via een ticketcode)
  • surf naar http://kortrijk.bibliotheek.be;
  • klik op de knop Mijn bibliotheek (rechtsboven), een nieuw venster wordt geopend;
  • vul je gebruikersnaam/e-mailadres en paswoord in (rechts op de pagina);
  • er verschijnt een pop-upvenster met de vraag om je bibliotheekkaart te koppelen;
  • klik op ok;
  • klaar!
2. Ik heb nog geen profiel op Mijn Bibliotheek
  • surf naar http://kortrijk.bibliotheek.be
  • klik op de knop Mijn bibliotheek (rechtsboven), een nieuw venster wordt geopend;
  • vul in de naam van je bibliotheek in - Kortrijk (Bibliotheek Kortrijk -  en klik op de knop registreren (links op de pagina);
  • koppel je bibliotheekkaart aan je profiel:
    - vul je bibliotheekkaartnummer in (= je rijksregisternummer of barcodenummer)
    - vul je paswoord in (= je geboortedatum, bv. 01/01/1990)
    - klik op ok
  • maak nu een nieuw profiel aan:
    - vul alle velden in
    - klik op profiel aanmaken
  • klaar!
    Een uitgebreide handleiding kan je terugvinden via winob.bibliotheek.be/mijnbibliotheek.
    Of vraag gewoon meer uitleg aan alle Kortrijkse (buurt)bibmedewerkers!

    www.kortrijk.be/bibliotheek | 056 27 75 00 | bibliotheek@kortrijjk.be | winob.bibliotheek.be/mijnbibliotheek

    maandag 14 april 2014

    TipTopTien jeugdboeken april 2014



    Onze TipTopTien bestaat telkens uit een tiental leuke en interessante leestips die maandelijks worden geselecteerd uit onze uitgebreide jeugdcollectie.

    De TipTopTien april 2014 kan je hier online bekijken of via Scribd downloaden.



    Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopsuggestie indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 25 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

    vrijdag 11 april 2014

    Indiegames in je bib - april: 'Runner 2' en 'Jamestown'


    In de centrale bib van Kortrijk vind je op de benedenverdieping de "Gameroom". Hier kun je niet alleen gratis zowat 200 videogames op Xbox360, Playstation 3 en Wii ontlenen. Je kunt er ook games spelen op de twee grote tv-schermen en de twee game-pc's.

    Behalve de reguliere titels kun je ook maandelijks twee indie (onafhankelijk uitgegeven) games ontdekken op de game-pc's in de gameroom. Voor april zijn dit "Runner 2: Future Legend of Rhythm Alien" en "Jamestown: Legend of the Lost Colony".

    Bij de game-pc's vind je telkens een korte uitleg en een handleiding over de game. Uitleg en trailers van beide games vind je hieronder:

    Runner2: Future Legend of Rhythm Alien


    Runner 2: Future Legend of Rhythm Alien is de opvolger van het populaire Bit.Trip Runner en het vijfde deel in de Bit.Trip reeks. Je speelt opnieuw als Commander Video en loopt doorheen vijf 3D werelden met elk veertien levels vol met obstakels, bonussen en spannende eindbazen. Om veilig doorheen de levels te geraken moet je tijdig springen, glijden en schoppen. In dit nieuwe deel heb je ook nieuwe moves zoals je vasthouden aan rails, kort zweven, dansen en projectielen afweren met je schild.

    De indiegame werd door Gaijin Games ontwikkeld en werd in 2013 uitgebracht op PC (Windows en Linux), Mac (OSX), Playstation 3, Playstation Vita, Xbox 360, Wii U en tablet (iOS).


    Jamestown: Legend of the Lost Colony
    Jamestown: Legend of the Lost Colony is een retro 2D schietspel dat zich afspeelt op de planeet Mars in een alternatieve, Steampunk, 17de eeuw. De rode planeet is een Britse kolonie en wordt betwist door de Spanjaarden en de Marsbewoners zelf.

    In Jamestown kun je kiezen uit vier types ruimteschepen met telkens een standaard en een speciaal wapen. Je schip is ook uitgerust met een “Vaunt” modus. Wanneer je genoeg goud hebt verzameld door het neerschieten van vijanden kun je deze activeren om je vuurkracht te verhogen en krijg je ook een tijdelijk schild.

    De game werd in 2011 op PC (Windows, Linux) en Mac (OSX) gepubliceerd door de kleine, Amerikaanse indiestudio Final Form Games (Timothy Ambrogi, Michael Ambrogi en Halsted Larsson). De ontwikkelaars haalden hun inspiratie uit de vele 16-bit schietspellen uit het verleden, historische figuren uit de 17de eeuw en bekende animatiefilms van Hayao Miyazaki zoals Nausicaä of the Valley of the Wind en Laputa: Castle in the Sky.

    Het Penhuis 2014: Ann De Craemer & Roderik Six

    Het Penhuis ontvangt op zondag 27 april 2014 jonge gasten Ann De Craemer en Roderik Six met als gastheer van dienst Carlos Alleene.

    Ann De Craemer (°1981) is van opleiding germaniste en master in American Studies. Als schrijfster laat ze zich opmerken in 2010 met haar literair-journalistieke reisverhaal Duizend-en-één-dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn, een boek dat genomineerd werd voor de VPRO Bob den Uyl Prijs voor het beste literaire reisboek. In 2011 verschijnt haar debuutroman Vurige tong, een flamboyante afrekening met haar katholieke jeugd in West-Vlaanderen waar ze De Bronzen Uil Publieksprijs mee wint. Haar liefde - haat – verhouding met de streek waar ze opgroeide en naar terugkeerde, speelt ook een rol in haar nieuwste roman De seingever. De Craemer vertelt hierin het levensverhaal van een echte seingever, een man die het verkeer in goede banen leidt tijdens wielerkoersen.

    Roderik Six (° 1979) is schrijver en literair recensent bij Cutting Edge en Focus Knack. Hij publiceerde in Poëziekrant en in De Brakke Hond, waarvan hij tot de kernredactie behoort. Voor zijn debuutroman Vloed (2012) ontving Six de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen en mocht hij de Bronzen Uil in ontvangst nemen. Het is een post- apocalyptisch verhaal over vier jongeren die in een studentenhuis onderduiken voor de zondvloed en zich in seks, drank en drugs storten, terwijl buiten de wereld vergaat.

    Gastheer Carlos Alleene (°1951) was jarenlang als literair criticus en mediajournalist aan de slag. Hij publiceerde bijdragen in Elseviers – Magazine, Teek en andere tijdschriften. Hij leidde jarenlang de culturele rubriek van het prestigieuze magazine Spectator. Hij is ook de auteur van het boek ‘Schrijvers zijn ook maar mensen’ en de monumentale Raveelbiografie Een verschrikkelijk mooi leven. Carlos Alleene is vaste gast in De Droge Coo te Oostende waar hij in samenwerking met Vrijstaat O. het literaire luik ‘Alleene’ bij Corman presenteert. Zijn meest recente publicatie, Zulma voor alles zichzelf, is een kunstboek en hommage aan de overleden vrouw van de intussen ook overleden kunstenaar Roger Raveel.

    Het Penhuis: Ann De Craemer en Roderik Six | 27.04.2014 van 10.30 u. tot 12.15 u. | Oranjerie van het broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk | 7 euro (drankje inbegrepen) | reserveren via 'Uit in Kortrijk' is aan te raden, 056 23 98 55

    http://hetpenhuis.blogspot.com| www.kortrijk.be/bibliotheek/hetpenhuis | www.facebook.com/roderik.six | http://anndecraemer.be
    cc Koen Broos

    donderdag 10 april 2014

    Festival van Kortrijk: programmavoorstelling en luistersessies



    Van 8 tot 25 mei is er een nieuwe editie van het Festival van Vlaanderen in Kortrijk. Samen met deze organisatie richten we enkele luistersessies in met klassieke en hedendaagse muziek. Het festivalteam ter plaatse zal je doorheen het uitgebreide programma leiden van Festival Kortrijk 2014.
    De luistersessies gaan door in de centrale bibliotheek op:
    • zaterdag 19 april van 10.30 u. tot 13 u. | inleiding door festivaldirecteur Joost Fonteyne
    • zaterdag 26 april van 10.30 u. tot 13 u.
    • maandag 28 april van 10 u. tot 13 u.
    Mis ook zeker onze themastand (van 14 april tot 4 mei) en onze op maat gemaakte themalijst niet! Zo ben je meteen goed voorbereid op dit wondermooie festival!


    Zaterdag 19 april 2013 en 26 april van 10.30 u. tot 13 u. | maandag 28 april 2014 van 10 u. tot 13 u. | gratis | Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 | www.festivalkortrijk.be

    woensdag 9 april 2014

    Verkiezingen 2014: oefenen met de stemcomputers in de bib!



    Op zondag 25 mei trekken we met z'n allen weer naar de stembus voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Net zoals in 2012 zal er in Kortrijk elektronisch gestemd worden via een eenvoudig en gebruiksvriendelijk stemsysteem.

    Wil je het digitaal stemmen oefenen vooraleer je stem uit te brengen? Dan kun je een ganse maand terecht op diverse locaties in de stad: op de maandagmarkt, in het stadhuis, de dienstencentra, de centrale bibliotheek en alle buurtbibliotheken. Wil je in groep eens komen oefenen met de stemcomputers? Maak dan een afspraak met het educatief team van de bib via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00.

    Een overzicht van alle testlocaties, hun adressen en openingsuren kan je terugvinden via www.kortrijk.be/stemmen.
    Hieronder kan je alvast een kort instructiefilmpje bekijken:


    bel 1777 | burgerzaken@kortrijk.bewww.kortrijk.be/stemmen | www.kortrijk.be/verkiezingen | verkiezingen2014.belgium.be

    dinsdag 8 april 2014

    Keuzelijst: Festival Vlaanderen Kortrijk 2014




    Festival Kortrijk is een wervend muziekfestival dat over de vakjes van genres heen programmeert: van klassiek tot hedendaags, composities die verhalen vertellen, projecten waarin oud en nieuw spontaan samensmelten en de wondere wereld van de geluidskunst. Muziek is de motor van het festival, maar de kruisbestuiving met andere disciplines wordt niet uit de weg gegaan.
    Op basis van het Festivalprogramma hebben wij een keuzelijst samengesteld om u met enige voorsprong en voorkennis te laten genieten. Onze keuzelijst kan je downloaden of  hieronder online bekijken:



    www.festivalkortrijk.be

    Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

    maandag 7 april 2014

    Sprinters van de maand april 2014 (1)

    De sprinters voor april 2014 zijn volgende toppers:

    Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

    www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

    vrijdag 4 april 2014

    Bib Tipt: Canvas stelt genomineerden 'Gouden Boekenuil' voor

    Op donderdag 24 april wordt de belangrijkste Vlaamse boekenprijs uitgereikt, de Gouden Boekenuil. Zowel een vakjury als een lezersjury gaan samen op zoek naar het beste Nederlandstalige literaire boek van 2014.
    Naar aanloop van de bekendmaking stelt Canvas tot dan elke dag één van de genomineerden voor. Gisteren was het de beurt aan Jan Brokken, vorig jaar nog bij ons te gast in Het Penhuis.


    Ook de overige genomineerden komen de komende dagen nog aan bod:
    www.goudenboekenuil.be | www.canvas.be/goudenboekenuil‎

    Themastand: Biopic en biografieën


    Markante levensverhalen vormen vaak een dankbare inspiratiebron voor schrijvers en filmmakers. Onze collectie romans bevat heel wat biografische literatuur en in de filmwereld is de biopic aan een steile opmars bezig.
    Wij verzamelden de meest spraakmakende biografieën en biopics in een goedgevulde themastand. Je vindt onze selectie nog tot 13 april terug in het Forum van de centrale bibliotheek. Bij de stand hoort bovendien de themalijst Over kunstenaars en klassieke muziek... een selectie biografische films en boeken’.

    themastanden in de bib

    donderdag 3 april 2014

    Vlaams vinyl in de collectie: deel 2 (E-L)





    De Kortrijkse bib bezit duizenden vinylsingles van Vlaamse artiesten en groepen. Op vraag van onze leners - en binnen het wettelijke kader - zijn we volop bezig om alle te digitaliseren. Hieronder vinden jullie een volledig overzicht van de artiesten/groepen met de beginletters E t.e.m. L. Zowel vinylsingles, vinylelpees als de gedigitaliseerde versies ervan zijn opgenomen.
    Het eerste deel kan je alvast terug bekijken via deze link op Scribd of via eerder verschenen blogbericht. Het tweede deel van E tot L kan je hieronder bekijken of  downloaden.



    Meer informatie over aanvragen en digitaliseren van vinyl vind je via www.kortrijk.be/bibliotheek/vinyldigitaal.

    woensdag 2 april 2014

    Vandaag: Vrij-Spraak - Het onbewuste van de liefde


    Lezingenreeks Vrij-Spraak 2014: Over liefde, verlangen en roze mythes
    We kunnen alles kapot relativeren: de toestand in Syrië, de groeiende kloof tussen rijk en arm, de werkloosheidscijfers, het glazen plafond,... Hoe veel plaats het cynisme in onze hoofden ook mag hebben, wat we in de praktijk nog altijd niet relativeren is de liefde. In het Brusselse Museum der Letteren en Manuscripten kan je nu zelfs de liefdesbrieven van grote figuren lezen in de tentoonstelling Je n'ai rien à te dire sinon que je t'aime. Van Napoleon en de Russische tsaar Alexander II tot Edith Piaf en Hugo Claus: hun amoureuze zieleroerselen zijn nu open en bloot te bewonderen door mensen die er in wezen geen zaken mee hebben.
    Vier avonden lang duiken we onder in de wereld van de 'Liefde, verlangen en roze mythes' en zoeken we een weg in haar roes en haar betovering.


    De mythe van de geweldloze liefde

    Volgens Mobistar bestaat ons leven uit drie domeinen: love, work and play. Ze zijn bovendien onderling verstrengeld. Na 25 jaar voltijds luisteren naar harts- en zielsgeheimen komt Mark Kinet tot de conclusie dat vooral de liefde ons voor de grootste raadsels en problemen plaatst.

    Als psychiater en psychoanalyticus legt hij haar onbewuste wortels bloot. Hij heeft het over verleiding en verliefdheid, lust en verlangen, passie en perversie, romantische en platonische liefde, gehuwden en minnaars, eros, philia en agapè. Er wordt gependeld tussen hemel en hel, het ideale en het triviale. De liefde blijkt sublimatie en creatie, triomf van subjectiviteit en van verbeelding.
    Hij schreef o.a. De wetenschap van de liefde en de kunst van de computeranalyse en Het nieuwe onbehagen in de cultuur.

    www.markkinet.be

    De mythe van de geweldloze liefde - woensdag 02.04.2014 van 19.30 u. tot 21.30 u. - 8 EUR (€ 25 / reeks) - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek - info en inschrijvingen via 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be   

    Bib tipt: Erfgoeddag 2014


    Op zondag 27 april 2014 is het Erfgoeddag. Een hele dag lang kun je in heel Vlaanderen en Brussel terecht voor een fantastisch en veelzijdig erfgoedaanbod. Je gastheren zijn onder andere musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, restauratoren en tal van andere deelnemers.

    In Kortrijk wordt de befaamde Paasfoor op die dag in de kijker gezet. De kermis heeft een rijke geschiedenis en een lange traditie. De foor speelde altijd een belangrijke rol in het maatschappelijk leven. In een tijd toen er nog geen internet, televisie of betaald verlof was, bood de kermis een venster op de wereld. De mensen kwamen zich vergapen aan exotische fenomenen, wetenschappelijke snufjes en wereldwonderen.

    Via een pop-up tentoonstelling en een erfgoedparcours ontdek je boeiende verhalen en kermisanekdotes. De Kortrijkse familie Semay is de rode draad in een veelzijdig en wijdvertakt netwerk van kleurrijke figuren.
    Het cultuurcentrum brengt een generatieoverschrijdend programma rond het thema van de ‘forains’, met interviews, film, theater, spijs en drank en ander vermaak . Dit voor de gelegenheid op locatie in de Magneet. Het Erfgoedhuis is de draaischijf waarrond een mallemolen van tijdloos plezier zich beweegt.
    Ook andere erfgoedthema’s komen aan bod : de oorlogsgruwel in de tentoonstelling "Beschadigd België" in het Rijksarchief; Morse als communicatiemiddel (Erfgoedhuis); verhalen van stadsgenoten uit andere culturen (Erfgoedhuis); of de opfrissing van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

    Erfgoeddag Kortrijk - 27.04.14 - 10u tot 18u - gratis - diverse locaties in Kortrijk - info: www.geschiedenisvankortrijk.be of 056 277424

    Vandaag = Internationale Kinderboekendag!


    Sinds 1967 organiseert IBBY op 2 april altijd International Children's Book Day. Niet toevallig valt deze kinderboekendag telkens op de verjaardag van Hans Christian Andersen. Het doel is om die dag de liefde voor het lezen van kinderboeken meer te stimuleren.

    Op verzoek van de Ierse afdeling van IBBY schreef Siobhán Parkinson een ‘brief aan de kinderen van de wereld’:

    Brief aan de kinderen van de wereld

    Lezers vragen vaak aan schrijvers hoe ze hun verhalen verzinnen: waar komen die ideeën vandaan? Uit mijn fantasie, antwoordt de schrijver. Ja, maar waar zit je fantasie, en waar is die van gemaakt, en heeft iedereen dat?, vraagt de lezer dan.
    Nou, zegt de schrijver, de fantasie zit natuurlijk in mijn hoofd, en is gemaakt van plaatjes en woorden en herinneringen en sporen van andere verhalen en woorden en stukjes verbeelding en muziek en gedachten en gezichten en monsters en gebeurtenissen en woorden en bewegingen en woorden en golven en danspassen en landschappen en woorden en geuren en gevoelens en kleuren en gedichten en ingevingen en zuchten en smaken en uitbarstingen van energie en raadsels en windvlagen en woorden. En dat alles draait rond in mijn hoofd en zingt en verandert en zwemt en broedt en denkt en puzzelt.
    Natuurlijk heeft iedereen fantasie: anders zouden we ook geen dromen hebben. Maar niet iedereen heeft hetzelfde soort fantasie. Die van een kok bestaat vast vooral uit allerlei smaken, van een kunstenaar vooral uit kleuren en vormen. En de fantasie van een schrijver bestaat vooral uit veel woorden.
    En als je leest en naar verhalen luistert, weet je dat je eigen fantasie ook door woorden wordt gevoed. De fantasie van de schrijver werkt, kneedt en kleit net zo lang met ideeën, geluiden, stemmen en mensen tot er een verhaal is, en dat verhaal bestaat uit woorden, uit een heel leger kriebeltjes dat over de bladzijden marcheert. Dan komt er een lezer bij en de kriebeltjes gaan leven. Ze blijven op de bladzijde, ze zijn nog steeds een leger, maar ze spelen nu ook met de fantasie van de lezer, en nu kneedt en kleit de lezer de woorden en gaat het verhaal in zijn of haar hoofd wonen zoals het eerst in het hoofd van de schrijver woonde.
    Daarom is een lezer net zo belangrijk voor het verhaal als de schrijver. Een verhaal heeft maar één schrijver, maar wel honderd, of duizend, of misschien zelfs een miljoen lezers, die het verhaal in de eigen taal van de schrijver lezen of misschien zelfs in heel veel andere talen. Zonder de schrijver zou het verhaal nooit geboren zijn, maar zonder al die duizenden lezers over de hele wereld zou het verhaal niet al die levens krijgen die mogelijk zijn.
    Elke lezer van een verhaal deelt iets met alle andere lezers van het verhaal. Ieder voor zich, en toch ook allemaal samen, maken lezers er in hun fantasie een eigen verhaal van: een gebeurtenis die heel privé en toch ook openbaar is, heel persoonlijk en toch ook algemeen, heel intiem en toch ook internationaal.
    Daarin zijn mensen misschien wel op hun best.
    Blijf lezen!

    (Siobhán Parkinson, vertaald door Annelies Jorna)

    IBBY

    dinsdag 1 april 2014

    Themastand: Wereld Autisme Dag


    Twee april werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag. Op die dag worden wereldwijd verschillende initiatieven georganiseerd om meer begrip te vragen voor mensen met autisme. In 2014 gaat de aandacht specifiek naar de kwaliteiten van mensen met autisme op de werkvloer.
    Wij als bibliotheek proberen ons steentje bij te dragen met deze informatieve themastand. Je vindt deze van vandaag tot 6 april in het Forum van de bibliotheek.

    Meer weten? Surf dan naar www.autismevlaanderen.be  of www.autismecentraal.be.

    themastanden in de bib