maandag 4 december 2017

APP IN DE KIJKER | SoloLearn (gratis, Android & iOS)

SoloLearn is een Amerikaanse ontwikkelaar die een groot aantal gratis educatieve apps ter beschikking stelt aan iedereen die wil leren programmeren. Al hun apps leren je een specifieke computertaal, waaronder Python, Java, C++, HTML, CSS, PHP, JavaScript enz...
Via de website van SoloLearn kan je een gratis account maken en aan de slag gaan met programmeerlessen en oefeningen. Om je kennis en je programmeertalent op te bouwen, kan je zowel van het webplatform van SoloLearn als dat van de Android of iOS apps gebruik maken.
Via je account wordt je vooruitgang bovendien bijgehouden en gesynchroniseerd over al je toestellen.

Het volledig aanbod SoloLearn apps is beschikbaar op Android en op iOS.

www.sololearn.com

maandag 13 november 2017

APP IN DE KIJKER | Sega Forever Games (Android, iOS)


'Sega Forever' is een groeiende collectie retrogames van de iconische game ontwikkelaar en uitgever SEGA. Onder de retroklassiekers vind je al toppers als Sonic the Hedgehog, Altered Beast, Crazy Taxi, Golden Axe en meer. De meeste van deze titels zijn conversies van oude console games.

Deze retrogames kan je gratis downloaden (met advertenties) of per titel aanschaffen (€ 1.99, zonder advertenties). Typ 'Sega Forever' in in de Google Play (Android) of de App Store (iOS) en je ontdekt de games!

forever.sega.com

zaterdag 11 november 2017

WIJ ZIJN GESLOTEN | zaterdag 11 november 2017


Alle (buurt)bibliotheken zijn vandaag zaterdag 11 november 2017 gesloten. Op maandag 13 november kan je weer bij ons terecht.

Je materialen online verlengen of reserveren kan altijd via Mijn Bibliotheek.

sluitingsdagen

woensdag 8 november 2017

BIB TIPT | Schrijf je in voor de Wetenschapsacademie!


Zit je in het 5de of 6de leerjaar?
Hou je van wetenschap en techniek?
Is experimenteren echt je ding?
Dan is de Wetenschapsacademie Kortrijk echt iets voor jou!

In een reeks leuke workshops ga je op onderzoek, ontwerp je, test je ideeën uit en experimenteer je met allerlei boeiende materialen en gereedschappen.

Beleef zes weken vol wetenschappelijke en technische activiteiten. Wat ga je zoal doen? Je trekt uit op onderzoek en maakt allerlei leuke dingen die je uiteraard meeneemt naar huis. Het volledig programma en de tijdstippen kan je hier ontdekken.

Deze waanzinnige, leerrijke wetenschapsacademie wordt georganiseerd door Stad Kortrijk en de opleiding Kleuter- en Lager onderwijs van Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen.

www.kortrijkwetenschapsacademie.be

dinsdag 31 oktober 2017

THEMASTANDEN | november 2017


DEMENTIE
Jaarlijks slaan we met Sophia, het regionale expertisecentrum dementie, de handen in elkaar om het gevoelige thema dementie onder de aandacht te brengen.
We pakken opnieuw uit met een themastand met heel wat interessante boeken en verhalen rond dit thema. In onze exporuimte vind je aanvullend een tentoonstelling met kunstwerken gemaakt door Alzheimerpatiënten uit verschillende Kortrijkse woon-zorgcentra.
Daarnaast is er op 14 november in het Arenatheater ook de cabaretvoorstelling ‘Kwijt’ van Koen Dewulf met liedjes en teksten over dementie.

Alle activiteiten kaderen in het landelijke project ‘De Alzheimer Code’, dat bij een breed publiek de aandacht wil vragen voor deze complexe aandoening.

centrale bibliotheek, forum | 30 oktober -  19 november 2017


FABELS EN DIERENVERHALEN
Onze gevederde vriendjes, trouwe viervoeters en andere pluizige compagnons krijgen ook dit jaar een plekje in de bib. Dieren van alle soorten en maten vormen immers de rode draad op deze themastand met een bonte selectie uit onze collectie.

centrale bibliotheek, forum | 3 - 30 november 2017

SINTERKLAAS
Dat de Sint weer in het land is, gaat in de bib nooit onopgemerkt voorbij. En ook de Sinterklaasboeken zijn terug van weggeweest op de jeugdafdeling. Je vindt het volledige aanbod op onze themastand ‘Sinterklaas’. Wees er snel bij, want op is op! Maximum twee boeken per klant.

centrale bibliotheek, benedenverdieping | vanaf 30 oktober 2017

www.kortrijk.be/bibliotheek

BIB INFO | wij zijn gesloten op 1 en 2 november 2017


Alle (buurt)bibliotheken zijn vandaag woensdag 1 en morgen donderdag 2 november 2017 gesloten. Vanaf vrijdag 3 november kan je weer bij ons terecht.

Je materialen online verlengen of reserveren kan altijd via Mijn Bibliotheek.

sluitingsdagen

woensdag 25 oktober 2017

bib Kortrijk 4x genomineerd voor Bib Web Awards 2017


Hiep hiep hoera!

Bibliotheekschool Gent organiseert voor de vierde keer de Bib Web Awards en bib Kortrijk werd dit jaar genomineerd in maar liefst 4 categorieën:
Stemmen kan t.e.m. 10 november via https://nl.surveymonkey.com/r/bibwa2017.
Alvast bedankt voor jouw stem! ;-)

Op maandagavond 4 december worden de winnaars bekendgemaakt. Spannend!

Over de Bib Web Awards:
De cursisten van het graduaat Bibliotheek, documentatie en informatie-kunde selecteerden, verdeeld over 7 categorieën, in totaal circa 50 genomineerden. Een combinatie van publieksstemmen (50%) en vakjury (25% vakmensen + 25% cursisten) zal het eindresultaat bepalen. Per categorie is een gouden, zilveren en bronzen Award. Er zijn ook drie speciale prijzen over alle categorieën heen: vakjuryprijs, publieksprijs, Prijs van de Bibliotheekschool.


http://bibwa2017.blogspot.com

donderdag 19 oktober 2017

YOUCA 2017 in de bib

Vandaag, op donderdag 19 oktober 2017, gingen 15000 Vlaamse en Brusselse jongeren voor één dat aan de slag bij een bedrijf, organisatie of overheid. Het loon dat ze verdienen, gaat naar projecten van geëngageerde jongeren in El Salvador en in België. In Kortrijk deden maar liefst 440 leerlingen mee. En ook in onze bib hadden we er twee nieuwe tijdelijke collega's bij: Febe (KTA Ieper) en Sophie (Prizma College Izegem).

Hieronder lees je hun ervaring van een dagje meedraaien in de centrale bib:
Vol enthousiasme vertrokken we deze ochtend richting de bib van Kortrijk om een dagje achter de schermen mee te maken.
We vonden het beiden zeer interessant om verder te kijken dan het uitlenen van boeken en om het mechanisme te ontdekken waarbij de levendige - en vooral zeer vriendelijke - collega's de tandwielen zijn die de bib doen draaien.

We hadden beiden het geluk dat we ook een klasbezoek mochten bijwonen. Daarbij verscheen spontaan een glimlach op ons gezicht door de vele kinderen die vol overtuiging 'het perfecte boek' zochten. Het spreekt boekdelen dat een bib meer is dan alleen boeken terugzetten. Maar dat er zoveel meer bij komt kijken, hadden we ook niet verwacht.

Tevreden kunnen we naar huis vertrekken om dit YOUCA-avontuur in geuren en kleuren te vertellen aan onze - waarschijnlijk - zeer nieuwsgierige ouders.

Febe en Sophie

YOUCA 2017

bekijk de foto's

donderdag 12 oktober 2017

APP IN DE KIJKER | Inkhunter - Think before you Ink


Op je smartphone of tablet vind je al heel wat leuke en handige 'VR' of 'Virtual Reality' apps. Via Google Cardboard VR bijvoorbeeld heb je bovendien ook toegang tot betaalbare VR-brillen.

Niet alleen VR maar ook 'AR' of Augmented Reality behoort tot de mogelijkheden van je toestel. Bij AR  wordt een 'virtuele laag', beeld of animatie toegevoegd aan wat je in de realiteit ziet. De AR app Inkhunter is een van de meer unieke apps die je kan uitproberen. De app laat je namelijk toe om te zien hoe tattoos er uit zullen zien op je lichaam, vóór je die effectief laat plaatsen.

Hoe werkt het? Teken een paar korte lijntjes op je lichaamsdeel naar keuze, start de app op en richt de camera op de lijntjes. De app plaatst vervolgens een virtuele tattoo naar keuze, via AR, op je lichaam. Via dit filmpje kan je zien hoe dit in z'n werk gaat:


Uittesten maar!

inkhunter.tattoo | download via Google Play (Android) of de App store (iOS)

maandag 25 september 2017

APP IN DE KIJKER | Arkanoid vs Space Invaders (Android, iOS)

Arkanoid en Space Invaders zijn voor veel gamers (jong én minder jong!) onvergetelijke klassiekers. Beide gametitels maken ook deel uit het collectief cultureel geheugen. Het leuke is dat je ze ook in allerlei vormen en onder allerlei namen kan herontdekken en spelen via je smartphone of tablet.

Maar het kan nóg beter: Arkanoid vs Space Invaders! Het beste van deze twee klassiekers, beide ontwikkeld door de legendarische Taito, kan je nu spelen in een moderne en knotsgekke 'mashup'.

De game combineert de gameplay van beide klassiekers: het is de bedoeling om zowel blokken te breken als de buitenaardse invasie te stoppen. Dankzij enkele nieuwe opties kan je nu ook de kogels van de 'invaders' terugkaatsen. Doorheen 150 levels neem je het op tegen enorme 3D Invader tegenstanders met meer dan 20 verschillende wapens. Als extraatje kan je ook 40 klassieke personages uit de Taito games vrijspelen met elk hun unieke speciale mogelijkheden.

In onderstaande trailer kan je zien wat je zoal te wachten staat:
 




download via Google Play (Android) of App Store (iOS) - €3.99

woensdag 20 september 2017

Digitale Week 2017 Kortrijk | het programma

Van 20 oktober t.e.m. 5 november gaat de Digitale Week 2017 door in heel Vlaanderen. Het gebruik van computer, internet, smartphone en andere multimedia is nog steeds niet voor iedereen even evident.

De Digitale Week wil deze digitale kloof verkleinen. Tijdens die periode kan jong en oud in Kortrijk deelnemen aan heel wat workshops, lezingen, multimedia-activiteiten, ... en dit altijd gratis of heel goedkoop. Volg de kort-en-krachtige Digidokter workshops, ga op 'Tech-tour' langs de Kortrijkse hogescholen, laat kinderen aan de slag gaan met slimme technologie, ontdek het aanbod van 'The Lab', volg een Coder Dojo en zo veel meer!

Afsluiter én topactie tijdens de Digitale Week is het 'Repair Café' in de gloednieuwe Kortrijkse Deelfabriek (Damastweversstraat 1), op zondag 5 november. Meer info kan je vinden op www.kortrijk.be/repaircafe.

Ontdek het volledige programma op www.kortrijk.be/digitaleweek of bekijk de brochure die verspreid wordt over gans Kortrijk. Voor de activiteiten die georganiseerd worden door de  bibliotheek Kortrijk - kan je je online inschrijven. Inschrijven voor andere activiteiten uit het programma kan rechtstreeks via de desbetreffende organisator.

De Digitale Week is een organisatie van Cultuurconnect, Linc vzw en Mediaraven.be. De activiteiten in Kortrijk worden georganiseerd in een samenwerkingsverband tussen stad Kortrijk, openbare bibliotheek Kortrijk en tal van andere partners.

www.kortrijk.be/digitaleweek

maandag 11 september 2017

APP IN DE KIJKER | Google Fit (Android)



Veel mensen denken dat ze een dure smartwatch of sporthorloge nodig hebben om hun fitness activiteiten, verbrande calorieën of jogging schema bij te houden. Niets is minder waar, je smartphone kan veel van die zaken voor jou doen.

Hoewel je smartphone niet zo nauwkeurig je hartslag kan bijhouden (daarvoor moet er contact zijn met je huid) werkt deze prima als stappenteller, snelheidsmeter en GPS-tracker. Google Fit verzamelt al deze mogelijkheden in één top-app. Stel activiteiten als wandelen, hardlopen of fietsen in met timer en Google Fit berekent het aantal calorieën dat je verbrandt, de snelheid waarmee je beweegt, de afstand die je aflegt en de tijd die je spendeert.

De app helpt je ook om doelen te bereiken en bij te houden, zoals je tienduizend-stappen-per-dag of je zestig minuten fysieke inspanning. Google Fit laat je ook toe om - met behulp van je Google account - de resultaten en de data van al je activiteiten te synchroniseren over meerdere toestellen. Ook via het web kan je steeds een statistisch overzicht bekijken. Dit kan met je Google account en via fit.google.com.

fit.google.com | download via Google Play (Android)

zaterdag 9 september 2017

FREDDiVERS XL | Jonas Bruyneel is letterzetter van Kortrijk

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat soms in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

“Ik ben grote fan van Marquez”


“Ik ben een grote fan van het magisch realisme. Van Gabriel Garcia Marquez heb ik alles gelezen maar in hetzelfde genre spreken ook schrijvers als Johan Daisne en Hubert Lampo me aan.” Aan het woord is Jonas Bruyneel, sedert kort aangesteld tot Letterzetter van Kortrijk.

Jonas Bruyneel (28), opgegroeid in Deerlijk en na zijn studies Kunstwetenschappen in Gent blijven ‘plakken’, is een artistieke duizendpoot. Zo is hij nu bezig aan een literair non-fictieboek over de geschiedenis van het ‘Lam Gods’ en schrijft hij freelance over kunst voor De Morgen en voor Openbaar Kunstbezit Vlaanderen. Voorts is hij ook nog eens actief als muzikant bij zijn eigen band Uncle Wellington maar speelt hij eveneens gitaar bij andere bands. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, start hij nu dus ook als Letterzetter van Kortrijk.

Leg het nog eens kort uit wat je als Letterzetter precies doet?

“Ik vorm met een aantal jonge mensen een collectief van kunstenaars en schrijvers. Samen met deze groep probeer ik mensen in contact te brengen met literatuur en poëzie. Zo trokken we onlangs naar ‘Urban Waves’ in JC Tranzit. Op basis van de indrukken die we daar opdeden, schreven we met enkele leden van het collectief een gedicht. Iemand anders van ons gezelschap maakte ondertussen een schilderij. Het resultaat daarvan was tot voor kort te bewonderen in de bibliotheek.”

Je hebt als Letterzetter ook een week lang literaire krantjes gemaakt en kon daarbij enkele vrij bekende auteurs warm maken om mee te werken.

“Die kranten heb ik zeker niet alleen gemaakt, maar kwam met diezelfde groep mensen tot stand. Dat schrijvers als Anne Provoost en Christophe Vekeman bereid waren om als hoofdredacteur op te treden, maakte me toch wel blij. Bezoekers van de bib die deze krantjes willen bekijken, kunnen dat online of vinden ze gratis in de inkomhal.”

Letterzetter, auteur, journalist: ik vermoed dat je ook een fervent lezer bent, neen?

“Vroeger meer dan nu. Ik verslond jarenlang boeken aan een tempo van één werk per week. Nu ontbreekt me de tijd om dat ritme nog aan te houden. Ik ben dan ook met zoveel bezig. Vaak maak ik werkdagen van 14 tot 15 uren. Er ligt wel nog altijd een boek op mijn nachtkastje hoor, maar ik ben al blij als ik dagelijks tien bladzijden kan lezen. Op dit ogenblik is dat Infinite Jest, een klepper van meer dan duizend pagina’s van David Foster Wallace. Daar ben ik dus wel even zoet mee. De fascinatie voor schrijvers van literatuur blijft in elk geval even groot. Als ik in een bibliotheek binnen stap, ga ik nog altijd meteen in boeken snuisteren. Bij elke titel die ik vast neem, stel ik me de vraag waarom de auteur dat wilde schrijven, in welke omstandigheden dat gebeurde enzovoort. Interessante vragen vind ik dat.”

Beluister je als gedreven muzikant ook veel platen?

“Ja toch wel en ik heb het in de eerste plaats voor artiesten als Nick Cave. Zo iemand kan echt niets verkeerd doen voor mij. Een tijd geleden heb ik ook Scott Walker ontdekt, ook een artiest die iets te vertellen heeft. In de jaren zestig maakte hij deel uit van The Walker Brothers die erg succesvol waren maar solo heeft hij zo mogelijk nog betere platen gemaakt. Zo ben ik nu helemaal in de ban van zijn werkstuk ‘Clara’. Dat duurt liefst 25 minuten en gaat over de vrouw van de Italiaanse dictator Mussolini. Ik kan er wel blijven naar luisteren.”

#FREDDiVERS

donderdag 7 september 2017

BIB TIPT | feestelijke opening Deelfabriek en Speelhoek Venning

Komende vrijdag openen de Deelfabriek en de Speelhoek feestelijk de deuren. De 'Deelfabriek' is een samenwerking tussen stad Kortrijk, OCMW Kortrijk en burgerprojecten die actief zijn in de ruil-, deel- en hersteleconomie.’

De Instrumentheek, ruilwinkel SWOP & Go (kledij 0 tot 16 jaar), ruilwinkel ’t Goede Doel (kledij 16-99 jaar) bieden er hun diensten gezamenlijk aan vanuit een nieuwe ruimte. De Fietskeuken, FoodAct, Op Wielekes Kortrijk (deelsysteem kinderfietsen), bibliotheek Kortrijk, buurtwerk Venning en vele andere zullen ook aansluiten op de werking van de ‘Deelfabriek’.

'Speelhoek Venning’ is een voorschoolse, buurtgerichte kinderopvang (0-3jaar). Dit is een warme 2e thuis waar men dagelijks enthousiast instaat voor de zorg van alle kinderen ongeacht hun achtergrond en mogelijkheden. Speelhoek is een dienst van vzw effect, een onderneming in de lokale diensteneconomie (LDE).

Ook de bib draagt een steentje bij in de Deelfabriek en biedt er de buurt een boekenrek aan via een systeem van Boekdelen. Buurtbewoners kunnen gratis een boek naar huis mee nemen uit het rek. Is het boek uitgelezen, plaatsen ze het boek terug voor een volgende lezer. Wij komen zelf geregeld langs om de collectie te vernieuwen. Zo beschikt iedereen steeds over een gratis en deelbaar boekenaanbod.

vrijdag 15 september 2017 | 18 - 21 u. | feestelijke opening de Deelfabriek en Speelhoek | Damastweverstraat 1, Kortrijk

vrijdag 1 september 2017

THEMASTANDEN | september 2017


THEATER ANTIGONE

In 1902 schreef Maxim Gorki zijn eerste theaterstuk over verschoppelingen en outcasts, zwervers en asocialen. Theater Antigone stopte het stuk in een nieuw kleedje en bewijst dat het 115 jaar na datum nog steeds razend actueel is. De voorstelling gaat in première op 27 september 2017 en wij zetten vooraf deze voorstelling in de kijker met de themastand ‘Nachtasiel’. Je vindt er een interessante selectie boeken en films rond de thema’s armoede en sociale ongelijkheid.

centrale bibliotheek, forum | 4 - 24 september 2017
www.antigone.be/nl/nachtasiel


HERFST IN DE BIB

De zomer is nog even in het land, maar toch sluipt de herfst op kousenvoeten dichterbij. Tijd om te genieten van de kleurenpracht, een herfstwandeling te maken en koekjes te bakken. Ook een goed boek mag hierbij niet ontbreken. Inspiratie vind je op onze themastand ‘Herfst'.

centrale bibliotheek, forum | 25 september - 5 oktober 2017

FOCUS OP ... VOEDING

Dit najaar organiseert de bib i.s.m. andere Kortrijkse partners heel wat activiteiten rond het thema voeding. Hou zeker deze website en onze nieuwsbrief in de gaten voor een volledig overzicht van alle lezingen, workshops en expo’s. Smaakt dit naar meer? Neem dan ook zeker een kijkje op de bijhorende themastand ‘Focus op… voeding’.

centrale bibliotheek, forum | 18 september - 1 oktober 2017

TV-SERIES OP DVD VAN DE LAATSTE VIJF JAAR 

Wist je dat je in onze collectie meer dan 400 verschillende series op dvd kan vinden? Voor wie graag ‘mee’ is, stelden we een themalijst samen met alle aanwinsten van de voorbije vijf jaar. Er is voor elke beeldbuisfanaat wat wils: van thrillers en detectives tot humor, drama en historische reeksen. Deze maand maken de bibmedewerkers bovendien ook een selectie van hun favorieten op de bijhorende themastand.

centrale bibliotheek, benedenverdieping | 4 september - 1 oktober 2017

www.kortrijk.be/bibliotheek

THEMALIJST | Europalia Indonesië





Om de twee jaar nodigt EUROPALIA avontuurlijke kunstliefhebbers uit om de geschiedenis en cultuur van een nieuw land te ontdekken. Van 10 oktober 2017 tot 21 januari 2018 is het de beurt aan Indonesië om in de kijker te staan.
Het land is in volle economische en artistieke bloei en heeft veel meer te bieden dan enkel paradijselijke stranden en majestueuze tempels.
Hieronder vind je een keuze uit alle materialen (boeken, cd’s, dvd’s voor alle leeftijden) die we in onze collectie hebben. Laat je verrassen!







Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

THEMALIJST | tv-series



In de Kortrijkse bib vind je meer dan vierhonderd verschillende tv-series. Omdat er zoveel belangstelling voor is, streven we er ook steeds naar om de 'betere reeksen' aan te kopen en uitleenbaar te maken.
In onderstaande lijst vinden jullie onze aanwinsten van de laatste vijf jaar. Veel thrillers en detectives maar ook de broodnodige humor, drama en historische reeksen. Veel kijkplezier!






Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.



maandag 7 augustus 2017

APP IN DE KIJKER | Khan Academy


De Khan Academy is een educatief (Engelstalig) online platform dat gratis lessen over een breed aantal topics zoals wiskunde, economie, geschiedenis, (cultuur)wetenschappen enz. aanbiedt. De lessen of instructies bestaan uit korte video's over een enorme variatie aan topics. Zo staan er inmiddels al meer dan tienduizend lessen ter beschikking. Dit aanbod wordt nog verder aangevuld met oefeningen, artikelen en afspeellijsten.

Dit aanbod kan je volledig terugvinden via de app Khan Academy, zowel voor Android als iOS. Ook offline kan je aan de slag door de lessen vooraf te downloaden op je smartphone of tablet.

De Khan Academy is een non-profit educatieve organisatie die in 2006 werd opgericht door Salman 'Sal' Khan met als doel online tools ter beschikking te stellen voor iedereen die wil bijleren over een heel brede waaier aan topics.

www.khanacademy.org | download via Google Play (Android) of App Store (iOS)

dinsdag 1 augustus 2017

BIB TIPT | bijt in Kortrijk - zomer 2017

Bijt in Kortrijk is een maandelijkse activiteitenkalender met daarin een bundeling van leuke maar vooral 'taal toegankelijke' activiteiten in Kortrijk.

Met taaliconen wordt telkens aangegeven hoe goed iemand al Nederlands moet spreken om te kunnen deelnemen.

De kalender van juli/augustus 2017 kan je hieronder bekijken, hier downloaden of haal gewoon een exemplaar op in de centrale bibliotheek.




Bijt in je vrije tijd

zaterdag 22 juli 2017

FREDDIVERS XL | Aaron Berlaen (21) uit Deerlijk werkt als vrijwilliger in de bibliotheek

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat soms in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

“Vooral ouderen komen om digitale hulp vragen”


“Er komen bezoekers langs van alle leeftijden, maar toch vooral ouderen”, zegt Aaron Berlaen (21) uit Deerlijk over de Digitafel in de bibliotheek. Hij is een van de vrijwilligers die er gratis digitale hulp en advies aanbieden.

De Digitafel staat tweewekelijks opgesteld in de centrale bibliotheek en dit telkens op donderdag van 14 tot 16 uur. “We maken mensen wegwijs in de digitale wereld”, vertelt Aaron. “Al hebben de meesten die langskomen vooral vragen over hun laptop, tablet of smartphone. Die twee uren vliegen altijd voorbij. Zo hebben we onlangs eens veertien mensen geholpen op één namiddag. Dat is veel, want we doen dat met zijn vieren. Gemiddeld zien we minder mensen op een donderdagnamiddag, maar we hebben altijd de handen vol. Wie langs komt, heeft vaak een lijst met vragen mee.”

Noem eens een paar typische problemen die de mensen voorleggen?

“Een klassieker is het verbruik van smartphones dat mensen te hoog vinden. Die mobieltjes staan vaak standaard ingesteld op 3G (nvdr, is de aanduiding voor de derde generatie van het mobiele telefoonnetwerk). We maken dan duidelijk dat 3G niet altijd moet ingeschakeld zijn, want dat het toestel anders extra data verbruikt. Ander probleem: mensen die hun bijlagen niet kunnen openen op de laptop.”

Wie komt vooral langs?

“Meestal gaat het om mensen tussen 20 en 70 jaar, maar vooral ouderen toch.”

Ben je iemand die zelf wel eens naar iets op zoek gaat in een bibliotheek?

“Ja want ik ben een grote fan van Amerikaanse strips. Een van mijn favorieten is de reeks van The Walking Dead. Dat zijn zombieachtige verhalen, maar eigenlijk gaat het er vooral toch over hoe mensen met elkaar omgaan in tijden van grote crisis. Ook de tv-reeks heb ik bekeken en ik speel ook de games van ‘The Walking Dead’. Een andere stripreeks die ik erg goed vind, is die over Star Wars. Die reeks bevat inmiddels een honderdtal stripverhalen en die spelen in op de filmreeks van George Lucas. Die strips zijn net als de films zeer goed gemaakt. Wat ik er interessant aan vind is dat je er parallellen in terug vindt met de huidige wereld. Zo loopt daarin ook één man rond die alle politieke macht naar zich toe trekt. Dan moet ik altijd opnieuw denken aan Adolf Hitler of Donald Trump.”


#FREDDiVERS

vrijdag 21 juli 2017

BIB INFO | wij zijn gesloten op 21 en 22 juli 2017


Alle (buurt)bibliotheken zijn vandaag vrijdag 21 juli en morgen zaterdag 22 juli gesloten ter gelegenheid van de Nationale feestdag. Vanaf maandag 24 juli kan je weer bij ons in de centrale bibliotheek terecht. De buurtbibliotheken blijven gesloten t.e.m. dinsdag 15 augustus.

Je materialen online verlengen of reserveren kan altijd via Mijn Bibliotheek.

sluitingsdagen

donderdag 20 juli 2017

BIB TIPT | 7 tips voor prachtige zomerfoto's

Het is volop zomer, ofwel ben je al in andere (of zonniger) oorden ofwel sta je op het punt te vertrekken. Voor meer en meer mensen is een smartphone de meest vertrouwde of praktische fotocamera die ze bij zich hebben. Zoals de vermaarde Amerikaanse fotograaf en creatieve guru Chase Jarvis het al zei: 'De beste camera is degene die je bij je hebt' (Eng.: 'The best camera is the one that's with you').
En in het geval van je smartphone kan dit zeker tellen. Met enkele basistechnieken en -tips kan je bovendien het maximale uit je toestel (en jezelf) halen. Vorig jaar kon je op deze blog de beste zwart-wit foto apps ontdekken, dit jaar komen deze 7 eigenzinnige tips van straatfotograaf @reiurusei je misschien van pas:

1) 'Shoot, shoot shoot' (Erik Kim)

Foto's met je smartphone zijn gratis (maar dat wist je). Maak geregeld een backup voor de zekerheid, ook als als je op reis bent. Gebruik hiervoor de gratis Google Photos dienst en app met onbeperkte, online opslag.

2) 'Je eerste tienduizend foto's zijn je slechtste' (Henri Cartier-Bresson).

Maak duizend foto's per dag, kies één favoriet (!), publiceer en deel. Één sterk vastgelegd moment zegt meer dan duizend onzinnige kiekjes. Kiezen is: winnen.

3) 'Als mensen mij vragen welke apparatuur ik gebruik, dan antwoord ik: mijn ogen' (Ansel Adams)

Heb je een iPhone, gebruik de ProCamera app. Deze app biedt je veel (slimme) opties en benadert heel dicht de instelmogelijkheden van een fototoestel. Heb je een Android toestel, dan kan je terecht bij Open Camera. Moet je het stellen met een goedkoop toestel en een slechte camera? Schakel dan over op zwart wit met hoge contrasten en sta versteld van wat je kan.

4) 'In het juiste licht, op het juiste moment, is alles buitengewoon' (Aaron Rose)

Neem foto's tijdens het 'gouden uur' (Eng.: 'Golden hour'), de korte periode na zonsopgang of voor zonsondergang. Minder direct zonlicht geeft je zachter licht en meer uitgesproken kleuren. Zo maak je portretten en landschappen die mooier en intenser zijn. Over de middag is het zonlicht het felst, dit zorgt voor zgn. 'hard licht', wat een direct effect heeft op je foto's. Elke verandering van licht heeft een effect op je foto's.

Vroege vogel zelfs op vakantie? Ga dan op pad tijdens het 'blauwe uur', de wereld ziet er dan weer anders uit.

5) 'Je néémt geen foto, je maakt die' (Ansel Adams)

Corrigeer of bewerk je foto('s) even voor je die publiceert of deelt. Gebruik hiervoor de gratis Snapseed app voor iOS en Android. Basishandelingen zoals horizon rechtzetten, croppen (knippen), roteren, verscherpen enz... komen je zeker van pas. Ook gevorderde bewerkingen als tonaliteit, curves, zwart-wit conversie en zelfs lagen behoren tot de mogelijkheden. Kies of versterk de sfeer van je foto via de vele filters.


6) 'De compositieregels consulteren voordat je een foto neemt is als de wet van de zwaartekracht consulteren voor je op wandel gaat' (Edward Weston)

Volg de compositieregels van de fotografie. Doorbreek nadien de compositieregels van de fotografie. Gebruik niet alleen je hoofd maar ook je buikgevoel en intuitie bij het maken van een foto.

7) 'Het is niet genoeg om het vanzelfsprekende of pittoreske te fotograferen' (Dorothea Lange)

Inspiratie en voorbeelden nodig? Het maakt niet uit of je een amateur, 'enthusiast' of 'pro' bent, je leert altijd bij en vooral als je er plezier in hebt. Bekijk of volg enkele hashtags op Instagram zoals: #outofthephone, #instatravel, #wearethestreet, #iphonephotography en zo veel meer.

Succes!

maandag 10 juli 2017

THEMALIJST | wereldcinema




Als bibliotheek proberen we om - naast een aanbod aan populaire bioscoopfilms - ook een mooie collectie  'betere' of 'andere' films uit te bouwen. Dit zijn films die niet gemaakt werden uit een economisch standpunt maar om ons een echt beeld op de wereld te laten zien.

In deze themalijst vind je geen films uit Hollywood maar uit alle mogelijke landen ter wereld waarin allerlei maatschappelijke thema's aan bod komen. Met dank aan Mooov die ons regelmatig ook goeie wereldfilms tippen. Dit zijn hun aanraders sinds 2014. Veel kijkplezier!




Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

vrijdag 30 juni 2017

THEMASTANDEN IN DE BIB | juli 2017


REIS ROND DE WERELD IN 80 SMAKEN

Kijk jij ook al reikhalzend uit naar de zomervakantie? De bib neemt je alvast mee op reis en laat je dromen van spannende avonturen met deze themastand.
En proef je deze zomer iets verrassends in je glas, drink je prosecco op de Spaanse trappen in Rome, ga je voor geroosterde krekels of een exotisch stukje slang in Namibië? Leg het vast op beeld, laat ons meegenieten van jouw smaakavontuur en doe mee met onze fotowedstrijd!

centrale bibliotheek, forum | 1 - 31 juli 2017
www.kortrijk.be/reisronddewereld


MOOOV

Liefhebbers van de betere film kunnen deze maand hun hartje ophalen in de bib. Mooov is een Vlaams filmlabel dat jaarlijks filmfestivals organiseert in alle provincies om zo 'films met zicht op de wereld' bij het brede publiek in de kijker te plaatsen.

Op deze themastand vind je een mooie Mooov-selectie uit ons filmaanbod. En een overzicht van die 'betere films' van de voorbije jaren hebben we ook gebundeld in een nieuwe themalijst die binnenkort raadpleegbaar is.

centrale bibliotheek, benedenverdieping | 1 juli - 30 juli 2017

HANDIG VOOR OP REIS

Zonnecrémes, paspoort, luchtmatras of vers ondergoed, daar zorg je best zelf voor als je je koffers pakt. Maar we kunnen wel een handje helpen bij het plannen en voorbereiden van je reis. Op de actuastand deze maand vind je tal van handige gidsen en andere informatieve boeken rond reizen. Of je nu in eigen land verkent, Europa doorkruist of rondtrekt door Azië, in onze collectie zit vast iets wat van pas komt.

centrale bibliotheek, forum | 3 juli - 30 juli 2017

www.kortrijk.be/bibliotheek

donderdag 29 juni 2017

APP IN DE KIJKER | Duolingo (gratis, Android, iOS)



Duolingo is een educatieve app om andere talen te leren. Spreken, lezen, luisteren en schrijven kan je oefenen via korte opdrachtjes. De taaloefeningen lijken sterk op een game om het leren gewoon ook leuk te maken. De app beschikt bovendien over een 'taalbot', een stukje artificiële intelligentie waarmee je gesprekken in de andere taal kan simuleren.

Met deze gratis taalapp kan je je kennis van maar liefst 20 talen bijspijkeren: Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Russisch, Portugees, Turks, Nederlands, Iers, Deens, Zweeds, Oekraïens, Esperanto, Pools, Grieks, Hongaars, Noors, Hebreeuws, Welsh en Engels.

Werk je liever met de webversie van Duolingo? Surf dan naar www.duolingo.com. Na het aanmaken van een profiel kan je gratis aan de slag via een gelijkaardige methodiek als de app.

www.duolingo.com | download via Google Play (Android) of App Store (iOS)

woensdag 28 juni 2017

NIEUW IN DE COLLECTIE | games zomer 2017


In de centrale bib vind je op de benedenverdieping onze gameroom. Hier ontleen je gratis ruim 300 videogames voor Playstation 4, Xbox One, Xbox360, Playstation 3 en Wii u. En met je vrienden kan je ook de nieuwste games ter plaatse ontdekken op de twee grote tv-schermen en de twee gamecomputers.

De bib zet de zomer alvast stevig in met volgende nieuwe games:
  • Playstation 4

    - Assassin's Creed Chronicles
    - Assassin's Creed: The Ezio Collection
    - Final Fantasy XV Day One Edition
    - Horizon Zero Dawn
    - Injustice 2
    - Lego City Undercover
    - Lego Star Wars: The Force Awakens
    - Mass Effect: Andromeda
    - Mortal Kombat XL
    - Nioh
    - Prey
    - Pro Evolution Soccer 2017
    - Tekken 7
    - Trackmania Turbo
  • Xbox One

    - Batman: Return to Arkham
    - Final Fantasy XV Day One Edition
    - Injustice 2
    - Lego City Undercover
    - Lego Star Wars: The Force Awakens
    - Mass Effect: Andromeda
    - Prey
    - Trackmania Turbo
Een volledig overzicht van de gamecollectie vind je via de online catalogus.

maandag 26 juni 2017

Lettertype Mattijs Deraedt wint de bronzen plak op Write Now 2017


Wevelgemnaar en lid van het Kortrijkse Lettertype Collectief Mattijs Deraedt (23) werd derde tijdens de wedstrijd Write Now 2017. Dit is één van de meest prestigieuze wedstrijden voor schrijvers tussen de 15 en de 24 jaar in het Nederlands taalgebied. In de finale werd hij de eerste Belg na Nederlanders Kyrian Esser (Amsterdam) en Laurens Duyts (uit Arnhem). Hij schopte het tot in de finale nadat hij in de Leuvense voorronde een wildcard kreeg. Voor de finale schreef hij 8 nieuwe gedichten.

Over de gedichten van Mattijs Deraedt schreef een jury bestaande uit Maud Vanhauwaert (dichteres), Janneke Siebelink (Bol), Ann Jooris (De Morgen), Erik Brus (schrijver) en Roos Vlogman (juryvoorzitter) het volgende:
“De derde prijs kennen we toe aan een serie gedichten. Na het lezen van deze gedichten riepen er drie van de vijf juryleden (en met een enthousiasme dat je niet snel zult horen bij dit soort kritische lezers): ‘dit was mijn favoriete poëzie-inzending!’ Ze vormen een eenheid, een echte cyclus, wat we bij een deel van de andere poëzie-inzendingen misten. Hier is sprake van een geheel met een duidelijk overkoepelend thema: de dreiging van de nieuwe tijd, waardoor je meteen aan terrorisme denkt. Het melancholische van opgroeien op het Belgische platteland wist niet iedereen van ons te pakken, maar we wisten allemaal zeker: hier was goed over nagedacht, hier waren niet zomaar een paar gedichten bij elkaar gezocht. Een jurylid noemde het liefkozend: de terugkeer van de plattelandspoëzie.”

uit het juryrapport
De laureaat krijgt een coachingsgesprek met Jasper Henderson en ontving daarnaast een boekenpakket. De derde prijs bestaat uit een schrijfdag bij de Schrijversacademie of Creatief Schrijven.

Mattijs Deraedt viel eerder al in de prijzen in wedstrijden als Kunstbende, de Soet poëziewedstrijd en de Jotie T’Hooft poëziewedstrijd. Hij publiceerde in tijdschriften Deus Ex Machina, Op Ruwe Planken en Kluger Hans. Hij studeerde in 2016 af in de richting Schrijven aan het RITCS met de novelle Origo en schreef de theatermonoloog voor En Cours de Route, een project van Bolwerk in opdracht van Gone West. Mattijs is één van de meest actieve leden van het collectief van de Kortrijkse Letterzetter Jonas Bruyneel. Met het project Letterzetter begeleidt de Kortrijkse bibliotheek jonge, talentvolle woordkunstenaars binnen het officiële mandaat van het stadsdichterschap.

www.writenow.nu | www.kortrijk.be/letterzetter

vrijdag 16 juni 2017

BIB TIPT | project miniwereldbib

Straks op reis naar het buitenland voor zaken of ontspanning? Dan is de kans groot dat je boeken van de bib in je koffer zitten hebt. Maar waarom breng je niet eens een boek mee voor de bib? Want we zijn op zoek naar sprookjes en prentenboeken uit alle uithoeken van de wereld, geschreven in de oorspronkelijke taal van je reisbestemming.

Alle boeken die je meebrengt, verzamelen we in een wereldbibcollectie bij enkele buurtbibliotheken. Da's een talenbib vol verhalen uit de wereld binnen handbereik. Het zou ook leuk zijn als je iets in het boek schrijft, al dan niet in je eigen taal. Gewoon een persoonlijke toets die onze boekencollectie alleen maar kan verrijken: van waar is het boek afkomstig, hoe en waar heb je het verkregen of gekocht, is er een mooie anekdote aan verbonden?

De miniwereldbib krijgt een stek in de buurtbibliotheken Lange Munte, Heule en Drie Hofsteden. Bedankt om mee op boekenjacht te gaan, je doet er ons én jezelf een enorm plezier mee. Want ... taal verbindt ons!

Bedankt om mee op boekenjacht te gaan! Je doet er ons (en jezelf) een enorm plezier mee!


Wist je trouwens dat bib Kortrijk dit najaar start met Taaldraad, een project rond meertalig voorlezen? Nog even geduld, binnenkort komt ook hierover meer informatie.






maandag 12 juni 2017

APP IN DE KIJKER | Slice and Rise (gratis, Android, iOS)


In de game 'Slice and Rise' (Android en iOS) navigeer je je kleine samoerai zo hoog je kan doorheen een Japanse toren. De besturing kan je vergelijken met die van Angry Birds (vasthouden, richting bepalen en loslaten). Je moet echter voortdurend in beweging blijven want na elke beweging en actie valt je samoerai langzaam terug naar beneden, richting een put met vuur.

Terwijl je in sneltempo naar boven springt, kom je natuurlijk allerlei obstakels en vijanden tegen die je het hoofd moet bieden. Magische artefacten helpen je af en toe op weg met extra snelheid en een beschermend schild. Met de muntjes die je onderweg oppikt, kan je nadien extra hulpmiddelen en nieuwe personages vrijspelen.

Slice and Rise is gratis te spelen (free-to-play) maar toont je nu en dan reclamevideo's.

Opgelet! Dit is een frustrerend maar o zo verslavende game...

leapgs.com/press/projects/slice_and_rise | download via Google Play (Android) of App Store (iOS)

vrijdag 9 juni 2017

BIB IN ONTWIKKELING | foto's Google VR testklassen


De voorbije maanden ging de Kortrijkse bib met 3 klassen aan de slag om het 'Google VR educatief pakket' te testen. De testgroepen bestonden uit 15 leerlingen van het 2e middelbaar Latijn-Grieks van het Guldensporencollege Campus Groeninge en 32 leerlingen van het 5e leerjaar van Basisschool Het Open Groene in Marke.

Bekijk hieronder de foto's van de klasgroepen:





Met het gratis ontleenbare pakket 'Google Cardboard VR' willen we hier in de bib educatief gebruik van VR in het onderwijs ondersteunen en stimuleren. Dit pakket is momenteel in ontwikkeling en zal in de loop van september 2017 beschikbaar zijn voor het onderwijs.

De ontwikkeling van dit educatief pakket kan je meevolgen op de ontwikkelblog: googlevreducatief.blogspot.be | bibliotheek@kortrijk.be | 056 27 75 00

maandag 5 juni 2017

Pinkstermaandag 2017 | wij zijn gesloten


Op maandag 5 juni 2017 zijn alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken gesloten. Vanaf dinsdag 6 juni staat het volledige bibteam terug voor jullie klaar!

Tip: je uitgeleende materialen verlengen kan makkelijk via Mijn Bibliotheek!

www.kortrijk.be/bibliotheek

donderdag 1 juni 2017

BIB TIPT | 50-jarig jubileum 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'


Het is vandaag vijftig jaar geleden dat de wereld kennismaakte met Beatles-meesterwerk Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, het revolutionaire album dat de muziekwereld op zijn kop zette en tot op de dag van vandaag door velen als beste plaat uit de popgeschiedenis beschouwd wordt.

Vanwege dit jubileum werd onlangs een reeks fraaie heruitgaven van Sgt. Pepper uitgebracht. Het album is hiervoor opnieuw in stereo en 5.1 surround sound gemixt door Giles Martin en Sam Okell en voorzien van vele extra’s, waaronder maar liefst 34 niet eerder uitgebrachte opnames.

Binnenkort ook in jouw bib!

THEMASTANDEN IN DE BIB | juni 2017


BREXIT: 1 jaar later

Exact 1 jaar geleden viel het doek over de historische band tussen het Europese vasteland en Groot-Brittannië. Met een nipte overwinning van het neekamp bevestigden de Britten hun vertrek uit de Europese Unie. De Brexit liet internationaal heel wat stof opwaaien en zorgt nog steeds voor veel bezorgdheid en onzekerheid. Hoe moet het nu verder? De bib zet de feiten op een rijtje en laat je met deze themastand kennismaken met dit boeiende land.

centrale bibliotheek, forum | 2-18 juni 2017

REIS ROND DE WERELD IN 80 SMAKEN

Kijk jij ook al reikhalzend uit naar de zomervakantie? De bib neemt je alvast mee op reis en laat je dromen van spannende avonturen met deze themastand.
En proef je deze zomer iets verrassends in je glas, drink je prosecco op de Spaanse trappen in Rome, ga je voor geroosterde krekels of een exotisch stukje slang in Namibië? Leg het vast op beeld, laat ons meegenieten van jouw smaakavontuur en doe mee met onze fotowedstrijd!

centrale bibliotheek, forum | 19 juni - 16 juli 2017
www.kortrijk.be/reisronddewereld


KONINGIN ELISABETHWEDSTRIJD 2017: cello

De Koningin Elisabethwedstrijd zorgde dit jaar voor een primeur door voor de allereerste keer een cellowedstrijd te organiseren. Een feestelijke aanleiding voor de bib om een themastand met bijhorende themalijst samen te stellen met de mooiste cellomuziek uit onze collectie. Kom jij ook proeven van dit majestueuze instrument?

centrale bibliotheek, benedenverdieping | 29 mei - 2 juli 2017

www.kortrijk.be/bibliotheek

donderdag 25 mei 2017

O.L.H. Hemelvaart 2017 | wij zijn gesloten


Op donderdag 25 mei 2017 zijn alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken gesloten. Vanaf vrijdag 26 mei staat het volledige bibteam terug voor jullie klaar!

Tip: je uitgeleende materialen verlengen kan makkelijk via Mijn Bibliotheek!

www.kortrijk.be/bibliotheek

vrijdag 12 mei 2017

THEMALIJST | Koningin Elisabethwedstrijd 2017 voor cello



Het is in 2017 voor het eerst dat een wedstrijd voor een minder gekend instrument wordt georganiseerd: de cello [ˈtʃɛlo, 'sɛlo]. Ook in de Kortrijkse bib vind je honderden cellowerken om alvast in de stemming te komen, te vergelijken met wat de deelnemers brengen tijdens hun optredens of om achteraf gewoon zalig na te genieten.

De volledige lijst is zoals gebruikelijk ook terug te vinden op Scribd. En wie alle details over de concerten, programmatie e.d. wil weten, raadpleegt best even de webstek van de Koningin Elizabethwedstrijd 2017.



Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.






donderdag 11 mei 2017

expo 'laureaten Kortrijkse glasbollen'


In het kader van het duurzaamheidscharter dat de lagere scholen samen met de stad ondertekenden, namen dit schooljaar 388 kinderen deel aan een tekenwedstrijd met het klimaatthema voeding . Uit al deze tekeningen koos een professionele jury 19 laureaten. Vier winnaars kunnen hun tekening binnenkort bewonderen op een Kortrijkse glasbol. De 19 genomineerde tekeningen hangen in de exporuimte van de centrale bib.

expo 'laureaten Kortrijkse glasbollen' | centrale bibliotheek, exporuimte | 10 - 31 mei 2017 | gratis | tijdens de openingsuren | www.kortrijk.be/bibliotheek/expo | vraag je UiTpaspunt aan de onthaalbalie




donderdag 4 mei 2017

THEMALIJST | Kortrijkse muziek op vinyl





Ruim 40 jaar  verzamelen we in onze bib zorgvuldig alle publicaties van Kortrijkse auteurs én artiesten in het fonds 'Kortrijkse Reek's. Dit leverde ondertussen een mooie verzameling op van muziek uit onze stad.

Met al deze jonge en minder jonge lokale muziekhelden kan je kennismaken op via de nieuwste themalijst Kortrijkse Reeks: muziek die je hieronder kan bekijken via Scribd of hier downloaden.

De gelijknamige themastand vind je de deze maand op de muziekafdeling van de centrale bib.






Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

woensdag 3 mei 2017

THEMASTANDEN IN DE BIB | mei 2017


JAMES BOND

Iedereen kent uiteraard de flamboyante geheime agent James Bond. Wist je echter dat deze filmheld werd geboren tussen de bladzijden van een boek? Agent 007 is het geesteskind van de Britse schrijver Ian Fleming, die hem opvoerde in 12 romans en 2 verhalenbundels. Na zijn dood in 1964 namen andere bekende auteurs, zoals Jeffery Deaver en Anthony Horowitz het roer over en vond Bond ook zijn weg naar het witte doek. De bib dompelt je graag onder in dit iconisch stukje film- en literatuurgeschiedenis met de themastand ‘James Bond’.

centrale bibliotheek, forum | 2 - 31 mei 2017

KORTRIJKSE REEKS: MUZIEK

De Kortrijkse bibliotheek verzamelt al 40 jaar zorgvuldig alle publicaties van Kortrijkse auteurs en artiesten in het fonds Kortrijkse Reeks. Dit leverde ondertussen een mooie verzameling muziek uit onze stad op. De bib laat je kennismaken met al deze jonge en minder jonge lokale muziekhelden op de themastand ‘Kortrijkse Reeks: muziek’.

centrale bibliotheek, benedenverdieping| 2 - 28 mei 2017

www.kortrijk.be/bibliotheek

BIB TIPT | internationaal literatuurfestival Bru·Taal


Van 5 tot 13 mei 2017 vindt in Brugge het gloednieuwe literatuurfestival 'BruTaal' plaats. Uit het mooie programma-aanbod kozen we er voor jullie enkele uit:

  • Literair Salon met Arnon Grunberg, Gary Younge en Charlotte Van Den Broeck

     Een avond in verschillende etappes en met exclusieve gasten.
    Arnon Grunberg spreekt over zijn nieuwe roman Het tweede bestand en zijn inmiddels indrukwekkende oeuvre. Romans, veelvuldige columns en uitdagende journalistieke projecten: het DNA van Grunberg bestaat uit een ongebreidelde, levendige nieuwsgierigheid.
    Grunberg gaat daarna in gesprek met de spraakmakende journalist Gary Younge (The Guardian). Voor zijn boek Een doodgewone dag in Amerika zocht Younge families op die geliefden verloren tijdens schietincidenten. De neerslag van dit onderzoek is een hard, confronterend boek over wapengebruik in de VS. Een thema dat ook Grunberg, sinds jaren inwoner van New York, aanbelangt. Verwacht een politiek, maatschappelijk relevant gesprek.
    We sluiten af met een live briefwisseling tussen Arnon Grunberg en Charlotte Van den Broeck, van wie de intense correspondentie wekelijks te lezen is in de Standaard der Letteren. Hun brief van deze week lezen ze in primeur aan u voor.


    10 mei 2017 | Openbare Bibliotheek Brugge
    € 8

  • De zonde van...
    • deel 1: de zeven hoofdzonden
      met o.a. Hagar Peeters

      Grote en kleine zonden, verpakt in een literair-muzikale avond.
      Hoogmoed, hebzucht, lust, jaloezie, vraatzucht, woede en traagheid: de zeven hoofdzonden zijn een onuitputtelijk rijke bron voor schrijvers. We vroegen zeven Nederlandstalige en buitenlandse auteurs om zich te laten inspireren door één hoofdzonde. Ze schreven een kortverhaal in opdracht van Bru·Taal en klappen uit de biecht, elk in hun eigen taal. Dick Van der Harst creëerde speciaal voor deze avond mini-composities, voor elke zonde één.


    • deel 2: de zonde van de vrouw
      met Connie Palmen

      De Nederlandse schrijfster en filosofe Connie Palmen doet een boekje open over de zondeval. Naar aanleiding van haar boekenweekessay De zonde van de vrouw gaat ze in gesprek met filosofe Alicja Gescinska, bekend met religie en de christelijke cultuur. Aan de hand van enkele portretten van vrijgevochten vrouwen - Marilyn Monroe, Patricia Highsmith, Marguerite Duras en Jane Bowles - vraagt Palmen zich af of een vrouw die zich niet aan de voorgeschreven regels houdt, een grens overschrijdt naar een verboden gebied. Een auteur met een boodschap, inspirerend en geëngageerd.

      12 mei 2017 | Stadsschouwburg Brugge
      1 ticket voor de volledige avond): € 15 vvk | € 18 add
  • Thuis bij de BRU-taalresidenten met Hagar Peeters & Mira Feticu

    BruTaal wil de stad Brugge laten baden in een woordenvloed van nieuwe gedachten. Baden tot haar tenen verrimpelen. En dus lieten we de woorden al lang voor de aanvang van dit festival de stad binnensluipen. Handlangers waren onze residenten Mira Feticu en Hagar Peeters. In februari verbleven ze drie weken in Brugge. Chocolade etend, rondkuierend, zich verwonderend. Tijdens hun residentie schreven ze een tekst over de stad. We vroegen deze auteurs hun persoonlijke blik te werpen op Brugge, haar desgewenst te beminnen, maar ook te dromen over de stad van vandaag. Met alle uitdagingen vandien.
    13 mei 2017 | Poortersloge Brugge
    € 6 vvk | € 8 add

  • High Tea & poetry met Hagar Peeters

    Teatime met poëtisch talent en sprankelende persoonlijkheid Hagar Peeters. In kleine kring en met een dampende kop thee in de hand luister je naar haar poëtische woorden, verzen en verhalen. Peeters is de auteur van het bekroonde Malva ( Fintro Literatuurprijs), maar vooral al vijftien jaar een rasdichter. Dat bewees ze maar weer eens in haar laatste bundel Wasdom. Neem een hapje van je scone, proef de poëzie in je cucumber sandwich. 

    zaterdag 13 mei | Huiskamer
    € 15 vvk | € 18 add (incl. High tea buffet)

Bru·Taal | 5 - 13 mei 2017 | www.brutaalbrugge.be

dinsdag 2 mei 2017

App in de kijker | Quik (Android, iOS)


Maak je dikwijls filmpjes met je smartphone of tablet en wil je die snel en mobiel monteren? Dan kan de Quik video editor van Go Pro je zeker van pas komen.

Goeie video-editors voor mobiel gebruik zijn dun gezaaid en deze is bovendien gratis. Quik monteert je filmpjes in een handige collage. Hierna heb je de volledige controle over de lengte van je videoclips, waar je je 'cuts' maakt en hoe je audio toevoegt of bewerkt. De app biedt je ook speciale effecten en extra opties waarmee je de nodige flair kan toevoegen aan je eindresultaat.

Quik biedt niet de volledige mogelijkheden die video applicaties als Final Cut Pro of Adobe Premiere je bieden maar werkt bijzonder goed voor eenvoudig, mobiel gebruik.

quik.gopro.com/nl/ | download via Google Play (Android) of App Store (iOS)

maandag 1 mei 2017

WIJ ZIJN GESLOTEN | 1 mei 2017


Vandaag zijn alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken gesloten naar aanleiding van de Dag van de Arbeid. Vanaf dinsdag 2 mei staat het volledige bibteam terug voor je klaar!

Je bibliotheekmaterialen online verlengen of materialen reserveren kan natuurlijk altijd van thuis uit via onze catalogus.

mijn.bibliotheek.be | sluitingsdagen

vrijdag 28 april 2017

THEMALIJST | James Bond


Iedereen kent uiteraard de flamboyante geheime agent James Bond. Wist je echter dat deze filmheld werd geboren tussen de bladzijden van een boek? Agent 007 is het geesteskind van de Britse schrijver Ian Fleming, die hem opvoerde in 12 romans en 2 verhalenbundels. Na zijn dood in 1964 namen andere bekende auteurs, zoals Jeffery Deaver en Anthony Horowitz het roer over en vond Bond ook zijn weg naar het witte doek.

De themalijst kan je hier downloaden of hieronder bekijken via Scribd.

Tip: Neem ook even een kijkje bij onze James Bond themastand. Die vind je de hele maand mei in het forum van de centrale bib.



bron foto ©Alex Eylar

dinsdag 25 april 2017

APP IN DE KIJKER | Ketnet Dub (Android, iOS)


Leren lezen is niet altijd even gemakkelijk voor kinderen. Zeker in het begin gaat het soms niet van een leien dakje. Luidop lezen kan voor veel kinderen een doeltreffende methode zijn om beter te leren lezen.

Ketnet Dub wil prille lezertjes motiveren om luidop te lezen.
Hoe? Door kinderen tussen 6 en 9 jaar hun stem te laten inspreken van een personage in een interactieve tekenfilm. Zo worden ze gestimuleerd om luidop te lezen. Dankzij de aangepaste moeilijkheidsgraad groeit de app ook mee met het niveau van je kind.

Speciaal voor Ketnet Dub werd een driedelige film gemaakt met zes Ketnetwrappers in de hoofdrol. In ‘Paniek in Hamsterdam’ gaan de wrappers op zoek naar hun hamster ‘Hoera’. Die blijkt uitgerekend op de verjaardag van wrapper Sarah verdwenen te zijn. Met Ketnet Dub kan je kind vanaf nu dus ook een rol spelen in een echt Ketnetavontuur!

dub.ketnet.be | download via Google Play (Android) of App Store (iOS)

maandag 24 april 2017

Mediawijze Week 2017: aanbod voor het onderwijs


Deze week organiseert Bib Kortrijk i.s.m. heel wat partners een nieuwe editie van de Mediawijze Week. Van 24 tot 28 april worden activiteiten, workshops, rondleidingen en theatervoorstellingen ingericht rond mediawijze thema’s als mediacreatie, coding, makersessies, veilig op het internet, cyberpesten, mediaopvoeding, ...

Voor deze tweede editie focussen we ons op de doelgroepen derde graad lager onderwijs en de eerste, tweede en derde graad secundair onderwijs (ASO/TSO/BSO/BUSO). In totaal worden er 28, meestal gratis, workshops aangeboden door Stad Kortrijk, Hogeschool VIVES/MAAKLAB, Hogeschool HOWEST/DAE, Quindo, Designregio Kortrijk/Budalab, Schouwburg Kortrijk en openbare bibliotheek Kortrijk.

Ontdek het aanbod op www.kortrijk.be/mediawijzeweek. Of download hier de volledige brochure.

www.kortrijk.be/mediawijzeweek

zaterdag 22 april 2017

FREDDIVERS XL | Artieste Tine Vandamme stelt tentoon in bib

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat soms in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

“Ik ben erg positief ingesteld”


Tine Vandamme (40) stelt nog tot eind april tentoon in de bibliotheek. Ze laat vrolijk stemmende schilderijen zien die verwijzen naar de Paasfoor. “Mensen zeggen me soms dat ze blij worden van mijn werk. Dat vind ik een compliment”, zegt de kunstenares.

Tine woont in Kortrijk en heeft een atelier annex galerie in haar thuisstad, aan het Overbekeplein 5. Daar spreken we af. “Is het hier niet te rommelig”, vraagt ze

Je bent voltijds aan de slag als artiest. Hoe ziet een gemiddelde werkdag er uit?

“Misschien kan ik een duidelijker beeld geven van mijn activiteiten als ik mijn werkweek overloop. Op maandag en dinsdag volg ik grafiek aan de academie in Kortrijk. Schilderen doe ik in het tweede deel van de week. Woensdagmorgen begint dat met mijn zoektocht naar geschikte foto’s die ik dan kan verwerken in mijn schilderijen. Momenteel ben ik bezig aan een reeks over vrouwen. Ik probeer daarbij vooral hun sensualiteit naar voor te brengen. Ik maak nu ook een reeks doeken over handen. Die zeggen ook veel over mensen.”

Is er een reden waarom je vrouwen schildert en geen mannen?

“Er is geen grote verklaring achter te zoeken hoor. Ik vind vrouwen mooi. Dat is het. Mannen schilderen, dat ligt me gewoon minder. Onlangs kreeg ik van enkele Nederlanders, die mijn werk in een galerie bekeken, zonder gêne de vraag of ik dan misschien lesbisch ben. Neen, heb ik hen gezegd en ik heb ook een mannelijke levenspartner.”

Zie je een verschil tussen hoe jij vrouwen schildert en hoe mannelijke kunstenaars dat doen?

“Als mannen vrouwen schilderen dan gebeurt dat vaak in een hardere stijl. De borsten en de vagina zijn daarbij dan ook dikwijls prominent zichtbaar. Pas op, dat kan heel mooi en opwindend zijn maar dat is niet mijn stijl. Ik vind ook dat bij mannelijke artiesten het gevoelige kantje ten aanzien van vrouwen meestal ontbreekt. Ik zal liever een decolleté tonen en over het algemeen wil ik vooral de sensualiteit laten zien die vrouwen kunnen uitstralen.”

Je hebt ook een website. Waarom is die grotendeels in het Engels geschreven?

“Dat doe ik om ook een internationaal publiek aan te spreken. Ik heb onlangs nog werken verkocht aan buitenlanders op een tentoonstelling in een galerie op de Grote Markt in Brugge. Er staat ook niet zoveel tekst op de site. Ik ga er bovendien van uit dat Engels een taal is die de meesten begrijpen.”

Op je webpagina gebruik je woorden als ‘zonnig’ en ‘kleurrijk’ en heb je het over geluk en optimisme. Weerspiegelt dat je persoonlijkheid?

“Ik ben erg positief ingesteld. Dat kan ik wel zeggen. Dat komt mede door mijn opvoeding en door het zeer goede contact dat ik had met mijn zwaar gehandicapte en inmiddels overleden broer. Ik bewonderde in hem enorm hoe hij van de kleinste dingen kon genieten. Van hem heb ik geleerd te genieten van de kleine dingen in het leven. Ik probeer dat ook een beetje in mijn werk te leggen. Als mensen me soms zeggen dat ze blij worden van mijn schilderijen, dan stemt me dat tevreden.”

Noem tot slot nog eens een boek, een film of een plaat die je heel inspirerend vindt?</>

“Over die vraag moet ik niet lang nadenken. ‘Le fabuleux destin d’Amélie Poulain’ is één van mijn favoriete films over een poppemieke op zoek naar de zin van het leven. De naïviteit van die jonge vrouw boeit me geweldig. Ik hou ook van het hoge suikergehalte in de film. De prent straalt ook veel positiviteit uit en dat sluit al helemaal aan bij wat ik belangrijk vind. We gaan binnenkort een weekendje naar Parijs en dan zoeken we zeker het café op waar Amélie Poulain in de film als klant vaak kwam.”


#FREDDiVERS

vrijdag 21 april 2017

BIB IN ONTWIKKELING | Google VR educatief pakket


In november 2016 lanceerde Mediawijs.be een partneroproep voor het project 'Mediawijze bibs', richting Vlaamse bibliotheken. De Kortrijkse bibliotheek diende als project de ontwikkeling van een 'Google VR educatief pakket' in. Dit project werd samen met 3 andere bibliotheekprojecten weerhouden en goedgekeurd.

Google Cardboard VR is één van de leukste en meest budgetvriendelijke manieren om ‘VR’ of virtuele realiteit te beleven. Via virtuele realiteit kan je een 3D-omgeving simuleren en zo als toeschouwer een sterk gevoel van immersie en beleving krijgen.

Het technische aspect is vrij eenvoudig: met een VR bril op je hoofd sluit je je af van de omgeving om je heen. Het beeldscherm in de bril toont je twee beelden, eentje voor elk oog, dit geeft je de (optische) illusie van een 3D-beeld. Slimme software registreert de bewegingen van je hoofd en past de beelden naargelang aan. In combinatie met geluid en interactie krijg je hiermee een heel overtuigende illusie van aanwezigheid in een andere wereld.

Met het gratis ontleenbare pakket 'Google Cardboard VR' willen we hier in de bib educatief gebruik van VR in het onderwijs ondersteunen en stimuleren. Dit pakket is momenteel in ontwikkeling en zal in de loop van september 2017 beschikbaar zijn voor het onderwijs.


De ontwikkeling van dit educatief pakket kan je meevolgen op de ontwikkelblog: googlevreducatief.blogspot.be | bibliotheek@kortrijk.be | 056 27 75 00

maandag 17 april 2017

BIB TIPT | Junior FIFA17 game tornooi


Naar jaarlijkse gewoonte gaan we op zoek naar de beste JUNIOR FIFA-speler van Kortrijk.
Ben jij tussen 6 en 12 jaar en klaar om het op te nemen tegen andere FIFA-gamers uit Kortrijk? Schrijf je dan snel in. Deelnemen is gratis en de beste vier spelers gaan met toffe prijzen naar huis.

PRAKTISCH
  • wanneer
    woensdag 10 mei 2017, 14 – 17 u
  • waar
    KV Kortrijk, Guldensporenstadion (Club19), Moorseelsestraat 111B, Heule
  • voor wie
    kinderen van 6 t.e.m. 12 jaar
inschrijven via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00 - vermeld zeker je (voor)naam, adres, leeftijd en telefoonnummer | in samenwerking met KV Kortrijk