vrijdag 28 april 2017

THEMALIJST | James Bond


Iedereen kent uiteraard de flamboyante geheime agent James Bond. Wist je echter dat deze filmheld werd geboren tussen de bladzijden van een boek? Agent 007 is het geesteskind van de Britse schrijver Ian Fleming, die hem opvoerde in 12 romans en 2 verhalenbundels. Na zijn dood in 1964 namen andere bekende auteurs, zoals Jeffery Deaver en Anthony Horowitz het roer over en vond Bond ook zijn weg naar het witte doek.

De themalijst kan je hier downloaden of hieronder bekijken via Scribd.

Tip: Neem ook even een kijkje bij onze James Bond themastand. Die vind je de hele maand mei in het forum van de centrale bib.



bron foto ©Alex Eylar

dinsdag 25 april 2017

APP IN DE KIJKER | Ketnet Dub (Android, iOS)


Leren lezen is niet altijd even gemakkelijk voor kinderen. Zeker in het begin gaat het soms niet van een leien dakje. Luidop lezen kan voor veel kinderen een doeltreffende methode zijn om beter te leren lezen.

Ketnet Dub wil prille lezertjes motiveren om luidop te lezen.
Hoe? Door kinderen tussen 6 en 9 jaar hun stem te laten inspreken van een personage in een interactieve tekenfilm. Zo worden ze gestimuleerd om luidop te lezen. Dankzij de aangepaste moeilijkheidsgraad groeit de app ook mee met het niveau van je kind.

Speciaal voor Ketnet Dub werd een driedelige film gemaakt met zes Ketnetwrappers in de hoofdrol. In ‘Paniek in Hamsterdam’ gaan de wrappers op zoek naar hun hamster ‘Hoera’. Die blijkt uitgerekend op de verjaardag van wrapper Sarah verdwenen te zijn. Met Ketnet Dub kan je kind vanaf nu dus ook een rol spelen in een echt Ketnetavontuur!

dub.ketnet.be | download via Google Play (Android) of App Store (iOS)

maandag 24 april 2017

Mediawijze Week 2017: aanbod voor het onderwijs


Deze week organiseert Bib Kortrijk i.s.m. heel wat partners een nieuwe editie van de Mediawijze Week. Van 24 tot 28 april worden activiteiten, workshops, rondleidingen en theatervoorstellingen ingericht rond mediawijze thema’s als mediacreatie, coding, makersessies, veilig op het internet, cyberpesten, mediaopvoeding, ...

Voor deze tweede editie focussen we ons op de doelgroepen derde graad lager onderwijs en de eerste, tweede en derde graad secundair onderwijs (ASO/TSO/BSO/BUSO). In totaal worden er 28, meestal gratis, workshops aangeboden door Stad Kortrijk, Hogeschool VIVES/MAAKLAB, Hogeschool HOWEST/DAE, Quindo, Designregio Kortrijk/Budalab, Schouwburg Kortrijk en openbare bibliotheek Kortrijk.

Ontdek het aanbod op www.kortrijk.be/mediawijzeweek. Of download hier de volledige brochure.

www.kortrijk.be/mediawijzeweek

zaterdag 22 april 2017

FREDDIVERS XL | Artieste Tine Vandamme stelt tentoon in bib

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat soms in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

“Ik ben erg positief ingesteld”


Tine Vandamme (40) stelt nog tot eind april tentoon in de bibliotheek. Ze laat vrolijk stemmende schilderijen zien die verwijzen naar de Paasfoor. “Mensen zeggen me soms dat ze blij worden van mijn werk. Dat vind ik een compliment”, zegt de kunstenares.

Tine woont in Kortrijk en heeft een atelier annex galerie in haar thuisstad, aan het Overbekeplein 5. Daar spreken we af. “Is het hier niet te rommelig”, vraagt ze

Je bent voltijds aan de slag als artiest. Hoe ziet een gemiddelde werkdag er uit?

“Misschien kan ik een duidelijker beeld geven van mijn activiteiten als ik mijn werkweek overloop. Op maandag en dinsdag volg ik grafiek aan de academie in Kortrijk. Schilderen doe ik in het tweede deel van de week. Woensdagmorgen begint dat met mijn zoektocht naar geschikte foto’s die ik dan kan verwerken in mijn schilderijen. Momenteel ben ik bezig aan een reeks over vrouwen. Ik probeer daarbij vooral hun sensualiteit naar voor te brengen. Ik maak nu ook een reeks doeken over handen. Die zeggen ook veel over mensen.”

Is er een reden waarom je vrouwen schildert en geen mannen?

“Er is geen grote verklaring achter te zoeken hoor. Ik vind vrouwen mooi. Dat is het. Mannen schilderen, dat ligt me gewoon minder. Onlangs kreeg ik van enkele Nederlanders, die mijn werk in een galerie bekeken, zonder gêne de vraag of ik dan misschien lesbisch ben. Neen, heb ik hen gezegd en ik heb ook een mannelijke levenspartner.”

Zie je een verschil tussen hoe jij vrouwen schildert en hoe mannelijke kunstenaars dat doen?

“Als mannen vrouwen schilderen dan gebeurt dat vaak in een hardere stijl. De borsten en de vagina zijn daarbij dan ook dikwijls prominent zichtbaar. Pas op, dat kan heel mooi en opwindend zijn maar dat is niet mijn stijl. Ik vind ook dat bij mannelijke artiesten het gevoelige kantje ten aanzien van vrouwen meestal ontbreekt. Ik zal liever een decolleté tonen en over het algemeen wil ik vooral de sensualiteit laten zien die vrouwen kunnen uitstralen.”

Je hebt ook een website. Waarom is die grotendeels in het Engels geschreven?

“Dat doe ik om ook een internationaal publiek aan te spreken. Ik heb onlangs nog werken verkocht aan buitenlanders op een tentoonstelling in een galerie op de Grote Markt in Brugge. Er staat ook niet zoveel tekst op de site. Ik ga er bovendien van uit dat Engels een taal is die de meesten begrijpen.”

Op je webpagina gebruik je woorden als ‘zonnig’ en ‘kleurrijk’ en heb je het over geluk en optimisme. Weerspiegelt dat je persoonlijkheid?

“Ik ben erg positief ingesteld. Dat kan ik wel zeggen. Dat komt mede door mijn opvoeding en door het zeer goede contact dat ik had met mijn zwaar gehandicapte en inmiddels overleden broer. Ik bewonderde in hem enorm hoe hij van de kleinste dingen kon genieten. Van hem heb ik geleerd te genieten van de kleine dingen in het leven. Ik probeer dat ook een beetje in mijn werk te leggen. Als mensen me soms zeggen dat ze blij worden van mijn schilderijen, dan stemt me dat tevreden.”

Noem tot slot nog eens een boek, een film of een plaat die je heel inspirerend vindt?</>

“Over die vraag moet ik niet lang nadenken. ‘Le fabuleux destin d’Amélie Poulain’ is één van mijn favoriete films over een poppemieke op zoek naar de zin van het leven. De naïviteit van die jonge vrouw boeit me geweldig. Ik hou ook van het hoge suikergehalte in de film. De prent straalt ook veel positiviteit uit en dat sluit al helemaal aan bij wat ik belangrijk vind. We gaan binnenkort een weekendje naar Parijs en dan zoeken we zeker het café op waar Amélie Poulain in de film als klant vaak kwam.”


#FREDDiVERS

vrijdag 21 april 2017

BIB IN ONTWIKKELING | Google VR educatief pakket


In november 2016 lanceerde Mediawijs.be een partneroproep voor het project 'Mediawijze bibs', richting Vlaamse bibliotheken. De Kortrijkse bibliotheek diende als project de ontwikkeling van een 'Google VR educatief pakket' in. Dit project werd samen met 3 andere bibliotheekprojecten weerhouden en goedgekeurd.

Google Cardboard VR is één van de leukste en meest budgetvriendelijke manieren om ‘VR’ of virtuele realiteit te beleven. Via virtuele realiteit kan je een 3D-omgeving simuleren en zo als toeschouwer een sterk gevoel van immersie en beleving krijgen.

Het technische aspect is vrij eenvoudig: met een VR bril op je hoofd sluit je je af van de omgeving om je heen. Het beeldscherm in de bril toont je twee beelden, eentje voor elk oog, dit geeft je de (optische) illusie van een 3D-beeld. Slimme software registreert de bewegingen van je hoofd en past de beelden naargelang aan. In combinatie met geluid en interactie krijg je hiermee een heel overtuigende illusie van aanwezigheid in een andere wereld.

Met het gratis ontleenbare pakket 'Google Cardboard VR' willen we hier in de bib educatief gebruik van VR in het onderwijs ondersteunen en stimuleren. Dit pakket is momenteel in ontwikkeling en zal in de loop van september 2017 beschikbaar zijn voor het onderwijs.


De ontwikkeling van dit educatief pakket kan je meevolgen op de ontwikkelblog: googlevreducatief.blogspot.be | bibliotheek@kortrijk.be | 056 27 75 00

maandag 17 april 2017

BIB TIPT | Junior FIFA17 game tornooi


Naar jaarlijkse gewoonte gaan we op zoek naar de beste JUNIOR FIFA-speler van Kortrijk.
Ben jij tussen 6 en 12 jaar en klaar om het op te nemen tegen andere FIFA-gamers uit Kortrijk? Schrijf je dan snel in. Deelnemen is gratis en de beste vier spelers gaan met toffe prijzen naar huis.

PRAKTISCH
  • wanneer
    woensdag 10 mei 2017, 14 – 17 u
  • waar
    KV Kortrijk, Guldensporenstadion (Club19), Moorseelsestraat 111B, Heule
  • voor wie
    kinderen van 6 t.e.m. 12 jaar
inschrijven via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00 - vermeld zeker je (voor)naam, adres, leeftijd en telefoonnummer | in samenwerking met KV Kortrijk

zondag 16 april 2017

VROLIJK PASEN | wij zijn gesloten op Paasmaandag


Op paasmaandag 17 april 2017, zijn alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken gesloten. Vanaf dinsdag 18 april staat het volledige bibteam terug voor jullie klaar!

Tip: je uitgeleende materialen verlengen kan makkelijk via Mijn Bibliotheek!

www.kortrijk.be/bibliotheek

maandag 10 april 2017

APP IN DE KIJKER | Stripmunk (Android, iOS)


Ben je een echte stripverzamelaar en vind je het hoog tijd om overzicht te krijgen op je steeds uitdijende verzameling? Dan komt de gratis app Stripmunk (voordien 'Stripapp') je wellicht goed van pas.

Stripmunk is een handige app om je stripverzameling op een eenvoudige manier te beheren. Het bevat een database van meer dan 15.000 titels die voortdurende wordt aangevuld. Kies de reeksen die je in je verzameling hebt en duidt aan welke strips je bezit. Strips die je nog niet bezit kan je in een verlanglijstje zetten. Leen je soms strips uit aan vrienden of familie dan kan je dit hiermee ook bijhouden. Via de ingebouwde scanner kan je bovendien de stripbarcode inscannen om zo na te gaan of die ene titel al dan niet in je collectie zit. Tot slot kan je ook tal van illustraties en de korte inhoud zien van alle strips en stripreeksen uit de database.

Ga je liever aan de slag met de webversie? Dat kan makkelijk door in te loggen op app.stripmunk.be.

stripmunk.be | download via Google Play (Android) of App Store (iOS)

vrijdag 7 april 2017

EXPO IN DE BIB | Tine Vandamme- Caroussels


Tine Vandamme is een kortrijkse artieste, haar atelier huist sedert een kleine twee jaar op het Overbekeplein. Daar kan je Tine live aan het werk zien, ook een bezoek na afspraak is mogelijk. Tine is reeds 7 jaar fulltime actief, zo loopt ze les aan de academie op de Houtmarkt, in haar studieperiode liep ze school in Brugge als regentes plastische kunsten.

Haar schilderijen staan voor 'permanently positive', dat zich uit in haar frisse, felle kleuren en haar diverse thema's. Zo staat vaak 'de vrouw' centraal en is haar werk sensueel suggestief. Critici verklaren dat mensen er blij van worden en dat haar kleurgebruik erg vernieuwend is.

Zo'n 4 jaar terug deed Tine mee aan de Canvascollectie, daar stelde ze haar werk Slip away voor, een carrouselmolen in volle spinning. Het werk was 200 x 300 groot en was bij de finalisten te zien in het Bozar museum te Brussel. Intussen zit het werk in een privécollectie ergens in Zonhoven.

Het thema 'kermis' komt ook voor in haar repertoire. Die versuikering van kleuren past dan ook perfect bij de nostalgie en blijheid die uitgaat van het kermisgebeuren.

Eén van de werken die in deze mini-expo te zien is, was de basis voor de kleurrijke affiche van de Kortrijkse Paasfoor 2017.


expo Tine Vandamme | 6 - 29 april 2017 | tijdens de openingsuren | centrale bibliotheek, Leiestraat 30, 8500 Kortrijk | gratis | www.tinevandamme.com | spaar hier je UiTpaspunt




donderdag 6 april 2017

BIB TIPT | boekvoorstelling Tijl Nuyts


Tijl Nuyts (1993) studeerde Engelse en Spaanse taal- en letterkunde en westerse literatuur. Momenteel werkt hij als assistent Spaanstalige literatuur aan de KU Leuven. Eerder verschenen korte verhalen, gedichten en essays van hem in onder meer Deus ex Machina, Kluger Hans, DWB, Streven, Oikos, Romaneske, Mvslim.com, Gierik & NVT.

Recent publiceerde hij bij de uitgeverij Polis een eerste dichtbundel: Anagrammen van een blote keizer. Een recensie van dit werk door Alja spaan kan je hier lezen.

OP HET PROGRAMMA

  • 18.15 u.: verwelkoming door campusrector Marc Depaepe
  • 18.25 u.: voorstelling van de dichtbundel Anagrammen van een blote keizer
  • 18.30 u.: prof. Dr. Dagmar Vandebosch modereert een gesprek met het publiek
  • 19.15 u.: receptie, aangeboden door de uitgeverij Polis en het rectoraat

boekvoorstelling Tijl Nuyts | woensdag 26 april | 18.15 u. | gratis | vooraf inschrijven niet nodig | K.U. Leuven campus Kortrijk (KULAK), bibliotheek (gebouw A)

foto © Koen Broos

woensdag 5 april 2017

BIB TIPT | ex-libris tentoonstelling 'Dit boek is van mij'


Op dinsdag 2 mei 2017 vindt de officiële opening plaats van de tentoonstelling 'Dit boek is van mij, ex-librisgrafiek: grote kunst in klein formaat'.

OP HET PROGRAMMA
  • 19 u.: opening door prof. dr. Marc Depaepe, campusrector
  • 19.05 u.: de wondere wereld van het Ex Libris, lezing door dr. Dirk Mattelaer
  • 20 u.: bezoek aan de tentoonstelling in de Campusbibliotheek en de spina
  • 20.10 u.: receptie, aangeboden door de campusrector
Bevestig je aanwezigheid voor 25 april via deze link.

De tentoonstelling in de Campusbibliotheek loopt van 3 tot 24 mei 2017 en is toegankelijk van maandag tot donderdag van 9 uur tot 22 uur, op vrijdag tot 17 uur en op zaterdag tot 12 uur.

ex-libristentoonstelling 'Dit boek is van mij' | dinsdag 2 mei 2017 | 19 u. | K.U. Leuven campus Kortrijk (KULAK), aula A305 (gebouw A) | i.s.m. Graphia vzw

maandag 3 april 2017

THEMASTANDEN IN DE BIB | april 2017


OVER BOEKEN GESPROKEN

Ook zot van lezen en op zoek naar een boekenmaatje? Op donderdag 27 april kan je in de Kortrijkse bib komen speeddaten met een boek. Op deze literaire boekendate maak je op een originele en speelse manier kennis met mensen en boeken die net dat tikkeltje meer hebben. Wij stellen je deze maand alvast alle favorieten van enkele deelnemers en bibmedewerkers voor op de themastand ‘Over boeken gesproken’.

centrale bibliotheek, forum | 3 - 30 april 2017

LENTE IN DE BIB

Dankzij de prachtige lentedagen van de voorbije week voelen we het ook in de bib alweer kriebelen. Op de themastand ‘Lente in de bib’ verzamelen we de beste boeken voor het nieuwe seizoen. Liefhebber van tuinieren, de grote schoonmaak of een zonnige roman? Kom even langs!

centrale bibliotheek, forum | 3 - 16 april 2017

PASEN

De bib laat naar goede jaarlijkse gewoonte ook de paasklokken weer luiden met de themastand ‘Pasen’. We zorgen voor een eivolle themastand boordevol paasboeken en –muziek. Kom snel je keuze maken op de jeugd- en muziekafdeling. Opgelet: maximum 2 paasboeken per lenerspas.

centrale bibliotheek, benedenverdieping | 3 - 30 april 2017

www.kortrijk.be/bibliotheek

zaterdag 1 april 2017

FREDDiVERS gaat XL


Ruim een jaar verraste FREDDiVERSje met verhalen van toevallige bibbezoekers die in een kort gesprek heel even in hun ziel lieten kijken.

Op 11 maart verscheen het laatste interview in een fijne reeks van 58. Maar niet getreurd, FREDDiVERS wordt omgevormd tot FREDDiVERS XL.
De frequentie vermindert maar de gesprekken worden iets langer, intenser, dieper. Freddy gaat voor een boeiende kijk in de wereld van mensen die, vaak tijdelijk, op een of andere manier een verbintenis aangaan met de bibliotheek van Kortrijk.

Op 22 april lees je hier een eerste sprankelende FREDDiVERS XL.

Via deze link kan je alle 58 interviews nog eens nalezen: #FREDDiVERS