vrijdag 22 november 2019

MuziekBoutique // Frank Zappa, eigenzinnig en complex genie, met Zjakki Willems

Radiomaker, muziekjournalist & wandelende Zappa-encyclopedie Zjakki Willems kwam vertellen over de jeugd en invloeden van dit onnavolgbaar genie. De reikwijdte van Zappa's muzikale voelsprieten omvatte het ganse muzikale spectrum. 
Van hedendaags klassiek (Varèse, Stravinsky) over doowop naar rhythm and blues (Johnny Guitar Watson). 
De invloed van Varèses 'ionisation' op het quasi onspeelbare 'the black page' is onmiskenbaar.

Zjakki Willems zag Zappa voor het eerst in 1970, veel meer optredens èn interviews volgden, en nog steeds maakt hij als freelance medewerker van onder andere Radio 1 en RTBF reportages over Zappa.
De uitgelezen persoon dus om anekdotes en weetjes uit te wisselen met de aanwezige Zappa-fanaten.

Een leuke avond onder gelijkgestemden dus. Wie meer Zjakki Willems wil horen, kan terecht op Radio 1, waar hij op 24 november de nieuw verschenen CD-box 'Halloween 73, live in Chicago' voorstelde.

Op 12 december is er de laatste MuziekBoutique van dit jaar, een ongetwijfeld boeiende lezing over de ontstaansgeschiedenis van Blues en de invloed van dit genre op quasi alle hedendaagse populaire muziekgenres. Gastheer van diens is Bert Vandenberghe.
Graag tot dan !







woensdag 30 oktober 2019

ALBUM IN DE KIJKER // Frank Zappa: Hot Rats (1969)

Frank Zappa - Hot Rats (1969)

Op 10 oktober 1969 werd het album Hot Rats uitgebracht.

Het tweede soloalbum van Frank Zappa bestaat uit 6 nummers, waarvan 5 instrumentaal. "Willie the Pimp" bevat een korte bijdrage van Captain Beefheart (Don van Vliet).
Het was Zappa's eerste project nadat de originele Mothers of Invention uit elkaar waren gegaan.

Hij ging de studio in om Hot Rats op te nemen met een nieuwe groep muzikanten, onder wie Ian Underwood, die meedeed op Uncle Meat en technisch gezien betrouwbaar was. Ook oude vriend Don ‘Captain Beefheart’ van Vliet, violisten Don ‘Sugarcane’ Harris en Jean-Luc Ponty waren erbij.

Het grotendeels instrumentale album draait vooral om virtuositeit en heeft een zware jazzcomponent. ‘Peaches En Regalia’ werd de basis voor vele Zappacompilaties en twintig jaar lang een live-favoriet; het is maf en opwekkend met sax, orgels en Zappa op een octaafbas.
Hoe anders is ‘Willie The Pimp’, een rauwe blues waarin Beefheart gromt en grauwt, waarna de zeven minuten durende gitaarsolo van Zappa je bij de strot grijpt.
‘Son Of Mr Green Genes’ bouwt voort op ‘Green Genes’ (van Uncle Meat) met jazzy jamsessies. ‘Little Umbrellas’ is kalmer, vreemd en rammelend; ‘The Gumbo Vatiations’ is een reusachtige bluesjam waarin Zappa, Underwood en Harris zich volledig laten gaan.

Het album stond 9 in de Britse top 10. De hoes is één van de bekendste in de rockwereld: Christine Frka, van de door Zappa goedgekeurde groupies GTO (Girls Together Outrageaously), die zich verschuilt in de lege lelievijver van een villa in Beverly Hills.



dinsdag 22 oktober 2019

MuziekBoutique // Bob Dylan, blijvende passie met Christina Vanderhaeghe

Most of the time, I’m halfway content
Most of the time, I know exactly where it went
I don’t cheat on myself, I don’t run and hide
Hide from the feelings that are buried inside
I don’t compromise and I don’t pretend
I don’t even care if I ever see her again
Most of the time

(Most of the time, Oh Mercy, 1989)
Afgelopen donderdag kwam Christina Vanderhaeghe met passie vertellen over Bob Dylan.
Aan de hand van enkele fragmenten werden zijn poëtische teksten geanalyseerd en besproken.
Vooral het nummer 'most of the time', liet het publiek niet onberoerd.


Een leuke en boeiende lezing, die mede dankzij de interactie met het publiek soms onbekende  zijsporen insloeg, maar altijd weer mooi 'on the tracks' kwam !

Graag tot de volgende, 14 november met Zjakki Willems die komt spreken over de onnavolgbare Frank Zappa.

maandag 16 september 2019

#inmemoriam // Ric Ocasek

Ric Ocasek, frontman van The Cars, overleden op 75-jarige leeftijd.

Zanger en frontman van de Amerikaanse band The Cars, werd levenloos gevonden in zijn appartement in Manhattan, New York.

De band scoorde hun eerste top 20 nummer 'Let's Go' in 1979. Het bijhorende album 'Candy-O' werd ook bekend vanwege de prikkelende cover, waarvoor model Candy Moore uitdagend poseerde voor pin-up-artiest Alberto Vargas.

Bekendste nummers van the Cars zijn 'My best friends girl' en 'Drive'.

Naast songschrijver en frontman van The Cars was Ric Ocasek ook solo-artiest en was hij een succesvol producer voor andere muzikanten. Zo producete hij zowel het blauwe als het groene album van Weezer en High/Low van Nada Surf (met daarop de hitsingle 'Popular'). Verder producete hij nog albums voor onder meer Bad Religion, Bad Brains, Guided by Voices en No Doubt.



donderdag 12 september 2019

#inmemoriam // Daniel Johnston


Singer-songwriter Daniel Johnston overleden op 58-jarige leeftijd.


Het hart van de grote, gekke, kwetsbare cultfiguur, dwangmatig liedjesschrijver en do it yourself-kunstenaar uit Waller, Texas, heeft het dinsdag na ruim 58 jaar begeven. Collega-artiesten als Tom Waits, Beck en Kurt Cobain (Nirvana) bewonderden zijn werk. Zijn liedjes waren soms ontroerend kinderlijk. Andere boden een pijnlijk inkijkje in zijn gedachten. ​Bij niemand was de afstand tussen ziel en liedje zo klein als bij Johnston, het was haast live verslaggeving, met een betoverend authentiek oeuvre als resultaat.

Al als tiener vulde hij zijn dagen met filmen, tekenen en liedjes schrijven. Hij nam cassettes op, die hij vermenigvuldigde en in eigen beheer verkocht. De eerste heette Songs of Pain (1981), de beroemdste werden Yip/Jump Music (1983) en Hi, How Are You (1983). Hij zong honderden liedjes met die wat kraaiende stem, over zijn demonen en obsessies, waaronder oogbollen, zijn onbereikbare jeugdliefde Lori, de dood en het tekenfilmfiguurtje Casper the Friendly Ghost, onderwerp van een van zijn bekendste liedjes.

In de jaren negentig tekende Johnston bij enkele echte platenlabels en verscheen zijn werk (oud en nieuw) op cd. Ze wilden hem allemaal wel inlijven, ook al omdat Kurt Cobain hem op het schild hees en zich vaak liet fotograferen in een T-shirt met het kikkerachtige wezentje van Hi, How Are You, Johnstons beroemdste tekening.



bron: Focus Knack & De Volkskrant

woensdag 7 augustus 2019

#bibtipt // De Belgische Pers van de Groote Oorlog


Wist je dat je de oorlogskranten die in onze bib bewaard worden nu ook online kan raadplegen?

Tal van Belgische bibliotheken en erfgoedinstellingen bewaren vele tienduizenden kranten uit de Eerste Wereldoorlog. De afgelopen jaren werden - in het kader van de herdenking - tachtigduizend exemplaren uit zeventien erfgoedinstellingen gedigitaliseerd.

Wil je meer weten over de politieke en militaire gebeurtenissen, maar evengoed over het dagelijks leven in bezet gebied en aan het front? Je vindt zeker antwoorden tussen de ruim 380 000 gedigitaliseerde krantenpagina's uit 1914-1918  op de gloednieuwe website.

https://belgianpressfromthegreatwar.be

maandag 1 juli 2019

APP in de kijker // YUKA


De app die voeding scant.
Met yuka kun je makkelijk de streepjescode van producten scannen, zowel van voedsel als cosmetica. Met één druk op de knop weet je of het product gezond is voor je lichaam. De app vertaalt als het ware de 'nutritionele' info naar mensentaal en bezorgt je een overzicht van alle voedingswaarden.
Scoort het product 'rood', dan krijg je automatisch een gezonder alternatief aangeboden.

De app bestond al sinds 2017 in Frankrijk en kan je dus sinds enkele weken ook in België downloaden. Yuka wordt samengesteld door onafhankelijke diëtisten en experts en is dus

beschikbaar voor android en IOS | yuka.io/en

donderdag 27 juni 2019

MuziekBoutique // Lou Reed en existentialisme


Het existentialisme is een 20e-eeuwse filosofische en literaire stroming die individuele vrijheid, verantwoordelijkheid en subjectiviteit vooropstelt. Het existentialisme beschouwt iedere persoon als een uniek wezen, verantwoordelijk voor eigen daden en eigen lot. (Wikipedia).

Als er één filosofische stroming van toepassing is op Lou Reed en z'n muziek, dan moet het wel deze zijn. Volstrekt uniek en eigenzinnig, en thema's behandelend die rechtstreeks uit het (zijn) leven gegrepen zijn, wou Lou Reed de rock 'n roll op een hoger niveau tillen.
Geïnspireerd door literatuur, kunst en filosofie, evolueerde hij van broodschrijver van doo-wop liedje, tot de oprichter van 'the velvet underground', tot op heden één van de meest invloedrijke rockbands ooit.

Dit alles en véél meer kwam Johan Braeckman (filosoof en hoogleraar wijsbegeerte aan de universiteit van Gent) ons vertellen op de laatste MuziekBoutique van dit voorjaar op donderdag 11 juni 2019.
Opgeluisterd met verschillende en soms unieke geluidsfragmenten, werd het weer een boeiende en talrijk bijgewoonde lezing.

Met deze lezing sloten we een mooi, eerste seizoen af, en graag zien we elkaar terug op 17 oktober 2019, met een lezing over één van Reeds grootste invloeden, niemand minder dan Bob Dylan.

Hieronder nog het huiveringwekkende filmpje, waarin Pavarotti de Lou Reed-klassieker 'Perfect Day' fenomenaal mismeestert.


Wil je voortaan een persoonlijke uitnodiging ontvangen voor elke MuziekBoutique-voorstelling?
Meld je dan hier aan!

maandag 24 juni 2019

#FREDDiVERS gaat vreemd | Rita Stock


Drie jaar geleden ging vrijwilliger Freddy Vermoere van start met de interviewreeks #FREDDIVERS
Daarin konden lezers kennis maken met verschillende verhalen van in en rond de bib. 
Zijn concept wordt nu verdergezet onder een nieuwe naam. Deze week is er een 
nieuwe #FREDDIVERS gaat vreemd ... met Laura.  

Deze week: Rita Stock (52)
'Als kind las ik eigenlijk niet zo graag'  

Kom je vaak naar de bib?
Nee, eigenlijk kom ik veel te weinig langs. Ik probeer iedere maand eens naar de bib te gaan. 
Ik heb net twee boeken binnengebracht maar eigenlijk heb ik ze maar voor de helft kunnen uitlezen. 
Het ene boek was een roman die me niet echt kon boeien omdat er veel te weinig actie in voorkwam 
en het andere boek was een boek over bijna- doodervaringen van kinderen. Ik vind bijna-doodervaringen 
enorm fascinerend. Ik lees daar heel graag over. Ik geloof er dan ook rotsvast in.

Welke boeken neem je vandaag mee naar huis?
Vandaag neem ik het boek ‘De kracht van liefde’ mee van Paul Ferrini
Straks ga ik ook nog even kijken bij de thrillers. Ik houd wel van een boek met wat actie in. 
Hercule Poirot van Agatha Christie lees ik ook graag. Het allerliefst lees ik psychologische boeken.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik ga drie keer per week gaan fitnessen, daar kruipt best veel tijd en energie in. 
Verder ga ik graag gaan wandelen in de natuur en beluister ik veel muziek.

Welke boeken las je als kind?
Als kind werd je altijd verplicht om boeken te lezen en toen las ik eigenlijk niet graag. Ik was fan van 
de de strips van Jommeke en Suske en Wiske toen ik kind was. Nu ik vrij ben om te lezen wat ik
wil lees ik graag. Als mijn boek mij kan bekoren, dan zal ik in één dag uitlezen. Als ik in het begin niet 
mee ben met het verhaal of het me niet kan boeien dan weet ik al dat ik het niet graag zal lezen.

#FREDDiVERS

APP in de kijker | Slow


Handgeschreven brieven zijn in een tijdperk vol Whatsapp- en Messengerberichten langzaamaan aan het uitsterven. Met de app Slowly kun je communiceren met een penvriend(in) maar dan online. In de app krijg je een match met een gebruiker met gelijkaardige interesses. Vanaf dan is het mogelijk om app mails uit te wisselen met die persoon. Op deze manier kun je virtuele postzegels verzamelen en uitwisselen. Slowly kreeg de prijs voor beste verborgen diamant van 2018 van Google.

Beschikbaar voor android en IOS.

donderdag 16 mei 2019

MuziekBoutique // een avondje jazz luisteren met Frederik Goossens

Een platendraaier, wat fijn gezelschap, een gepassioneerd verteller, glaasje erbij... o ja, en natuurlijk véél vinyl. Meer was er niet nodig om er alweer een geslaagde MuziekBoutique-avond van te maken.

Frederik Goossens bracht een boeiend verhaal, en ploegde in ruim drie uur door 100 jaar jazz-geschiedenis, opgeluisterd door originele opnames en gezellig krakend vinyl, dit alles uit onze ferme collectie.

De platenlijst van  Frederik was misschien net te lang om alles bij te houden, vandaar dit spotify-lijstje, met alles mooi op een rij, inclusief de platen waar hij niet toe kwam.



Onderstaande albums zijn niet te vinden op Spotify en zijn dus uniek in onze collectie;



De platen van Jack Sells en Waso werden nooit heruitgebracht op cd en kunnen dus op vraag gedigitaliseerd en uitgeleend worden!

De foto's kan je bekijken via Flickr:

2019 MuziekBoutique // Frederik Goossens

Een volgende, en (voorlopig) laatste MuziekBoutique is er op dinsdag 11 juni 2019. Dan komt Johan Braeckman ons wat meer vertellen over de link tussen existentialisme en de muziek van Lou Reed, filosofie geserveerd op een bedje van rock 'n' roll! 
►Tickets & info via www.kortrijk.be/muziekboutique

dinsdag 7 mei 2019

#FREDDiVERS gaat vreemd | Anouk Defoort


Drie jaar geleden ging vrijwilliger Freddy Vermoere van start met de interviewreeks #FREDDIVERS. Daarin konden lezers kennis maken met verschillende verhalen van in en rond de bib. Zijn concept wordt nu verdergezet onder een nieuwe naam. Ook deze week is er een nieuwe #FREDDIVERS gaat vreemd ... met Laura.


Anouk Defoort (17) uit Heule liep onlangs 3 weken stage in de bib bij team communicatie

'Ik zou later graag een film regisseren'

Wat doe je in de bib? 
“Ik loop hier de komende drie weken stage. De bibliotheek van Kortrijk is een  plaats waar ik tot rust kan komen en waar ik zelf soms kom om boeken uit te lenen of studeer. Ik heb tijdens mijn stage al heel veel verschillende opdrachten gekregen en dat maakt het werk aangenaam.

Wat is je favoriete boek? 
Het boek Beste vriendinnen van Jacqueline Wilson heb ik heel veel gelezen in mijn jeugd. Ik lees liever geen strips. De prentjes geven voor mij al genoeg info en de uitleg die er bij staat vind ik overbodig.

Heb je een favoriete film? 
Ik vind Chocolat een zeer goede film. Het Marvel universum heeft voor mij geen geheimen meer.  Met een boek kan je mij echter niet zo plezieren.

Heb je nog dromen of iets wat je in de toekomst wil bereiken? 
Ik zou later eigenlijk graag in de filmindustrie werken. Scenario’s schrijven voor films dat lijkt me geweldig. Toen ik nog een kind was heb ik meegedaan aan een musical van Peter Pan. Ik heb vijf jaar theater gespeeld bij Theater De Wissel in Heule. Daar speelden we vaak verhalen van boeken na. Zo hebben we eens theaterstuk over de tovenaar van Oz gemaakt. Acteren in een film of een serie dat zou ik dus ook wel zien zitten.

#FREDDiVERS

dinsdag 30 april 2019

#bibtipt // International Jazz Day


Vandaag is het International Jazz Day De aftrap wordt dit jaar gegeven in Australië, met een All-Star Global Concert, (o.a. Herbie Hancock, James Morrison, Dee Dee Bridgewater en Kurt Elling).
Het concert wordt wereldwijd gebroadcast en is te volgen via  jazzday.com, unesco.org, YouTube and Facebook, vanaf 17 uur. Deze dag wordt gevierd in meer dan 190 landen wereldwijd, ook in België zijn er verscheidene optredens en events.

In de bib dragen we ons bescheiden steentje bij met een mini-expo van een 30-tal originele jazzvinyl-covers uit onze collectie.

Ook de volgende MuziekBoutique past in dit kader. Op donderdag 9 mei komt jazzkenner en vinylverzamelaar Frederik Goossens vertellen over de geschiedenis van jazz, aan de hand van enkele onmiskenbare classics en minder bekende juweeltjes.

expo international jazz day

https://jazzday.com/

maandag 29 april 2019

MuziekBoutique // verslag muzikale avond met Piet De Pessemier over Neil Young


Donderdag 18 april, 19u30
Parkingsschaarste en oliebollengeur trotserend, baanden 35 muziekliefhebbers zich een weg door de net geopende Kortrijkse Paasfoor richting centrale bib, om aanwezig te zijn bij een nieuwe lezing in onze reeks MuziekBoutique.

De afwezigen en foorgangers hadden ongelijk. Compleet met houthakkershemdje, mondharmonica (splinternieuw, voor het eerst leven ingeblazen tijdens deze lezing) en cowboyboots bracht Piet De Pessemier een boeiend verhaal. Over hoe Neil Young van een bedlegerig en door polio getroffen kind uitgroeide tot één van de grootste namen uit de rockgeschiedenis en hoe hij reeds meer dan 50 jaar volop meedraait aan de top.

Ook anno 2019 blijft de Canadees een bezige bij, hij werkt momenteel in de studio met Crazy Horse, zijn hondstrouwe begeleidingsband, aan een nieuw album. Eind juni trapt hij in Denemarken een Europese tournee af met op 9 juli een optreden in het sportpaleis te Antwerpen.

Piet zong en speelde ook enkele Neil Young-classics en voor wie de ogen even sloot, klonk het alsof de 74-jarige zelf op het podium zat.

2019 MuziekBoutique // Neil Young

De volgende MuziekBoutique gaat door op 9 mei, opnieuw in de centrale bib. Dan komt Frederik Goossens ons een comfortabel begaanbaar paadje kappen door de jungle die jazz soms kan zijn.  Opgeluisterd met originele vinylreleases uit onze dierbare collectie ! 🎺 🎹 🎼 🎷. Parkingschaarste zal er normaal gezien niet zijn, al komen échte jazz-cats natuurlijk te voet of met de fiets!

tickets & info via www.kortrijk.be/muziekboutique.



#FREDDiVERS gaat vreemd | Pieter-Jan Verstraete


Drie jaar geleden ging vrijwilliger Freddy Vermoere van start met de interviewreeks #FREDDIVERS. Daarin konden lezers kennis maken met verschillende verhalen van in en rond de bib. Zijn concept wordt nu verdergezet onder een nieuwe naam. Ook deze week is er een nieuwe #FREDDIVERS gaat vreemd ... met Laura. 


Pieter-Jan Verstraete (63) uit Kortrijk werkt al 40 jaar in de bib van Kortrijk. Op 1 mei gaat hij met pensioen.


Wanneer ben je hier beginnen te werken? 

“Ik ben geboren in Euskirchen in de Eifel. Ik heb daar 18 jaar gewoond, en daarna ben ik verhuisd naar Vlaanderen en ben ik geschiedenis gaan studeren aan de universiteit van Gent. Toen ik afgestudeerd was, heb ik deelgenomen aan een examen in de centrale bib. Er waren toen 260 kandidaten en ze zochten acht mensen om in de centrale bib te werken. Ik was bij de beste kandidaten dus ik mocht onmiddellijk aan de slag gaan. Ik ben hier beginnen werken in september in het jaar 1979.


Wat is jouw taak in de bibliotheek?

"Ik werk hier als bibliotheekassistent. Helemaal in het begin mocht ik iedere maand op proef langskomen. Ik ben begonnen in de muziekafdeling, de maand daarna in de bewaarbibliotheek, dan een maand in de leeszaal en als laatste een maand in de volwassenenafdeling. Daarna mocht je kiezen wat het beste bij je aansloot en ik heb dan gekozen voor de bewaarbibliotheek. Dat sloot aan bij mijn interesse voor geschiedenis. Ik heb dan een tijdje gewerkt in de leeszaal en daarna in de volwasseneafdeling. Daar was ik 'chef boeken'. Ik mocht voor meer dan 20 jaar boeken voor volwassenen aankopen. Een leuk weetje is dat pas in de jaren ‘80 de eerste stripverhalen in de centrale bib kwamen. Voordien waren er geen strips in de bibliotheek omdat dat educatief niet verantwoord was. Er staat hier een standbeeld van Lucky Luke want Morris, de tekenaar van Lucky Luke, was een Kortrijkzaan. De Rotary Club van Kortrijk heeft dat standbeeld geschonken aan de bibliotheek en heeft 500 euro geschonken om stripverhalen aan te kopen. Zo zijn de eerste strips hier binnen gekomen rond 1982."


Wat doe je in je vrije tijd?

"Ik heb 61 boeken geschreven en 25 brochures. Ik ben schrijver in bijberoep. Mijn hoofdactiviteit is opzoekingen doen van biografieën en historische werken. Ik bekijk graag actiefilms en thrillers, verder lees ik ook veel en houd ik van wandelen en reizen." 


Reis je veel?

"Ik heb altijd veel gereisd samen met mijn echtgenote. Ik ga het liefst naar Noordelijke landen. Zo zijn we een paar keer naar Spitsbergen geweest, Lapland en Finland. De mooiste reizen waren altijd in de bergen. Nu zit mijn echtgenote in een rolstoel en gaat dat niet meer zo makkelijk."


Heb je een favoriet boek?

"Ik heb verschillende favoriete boeken. Ik heb net de nieuwste biografie van Winston Churchill gelezen en dat vond ik goed. Ik lees nooit romans, maar ik lees wel detectives. Mijn voorkeur gaat uit naar P.D.James en Elizabeth George. Als kind las ik Vlaamse Filmpjes, boeken van Dik Trom en heel veel stripverhalen zoals Bessy en De Rode Ridder. Ik zou niet kunnen leven zonder boeken."  


Wat ga je doen nu je met pensioen gaat?

"Ik ben van plan om veel te gaan schrijven, boeken lezen, wandelen en zorgen voor mijn echtgenote. Ik denk dat dat mooie vooruitzichten zijn. Binnenkort gaan we op reis naar Slovenië met een speciale organisatie die reizen voor gehandicapte personen verzorgt. Iedere woensdagmorgen ga ik nog eens naar de bib om de kranten en tijdschriften te lezen. Gedurende de jaren zijn er hier namelijk enkele hechte vriendschappen ontstaan en dat contact ga ik blijven onderhouden na mijn pensioen."

#FREDDiVERS

vrijdag 26 april 2019

#FREDDiVERS gaat vreemd | Liudmila Rojas Rojas


Drie jaar geleden ging vrijwilliger Freddy Vermoere van start met de interviewreeks #FREDDIVERS. Daarin konden lezers kennis maken met verschillende verhalen van in en rond de bib. Zijn concept wordt nu verdergezet onder een nieuwe naam. Ook deze week is er een nieuwe #FREDDIVERS gaat vreemd ... met Laura. 
 
Deze week een kort interview met bibliotheekmedewerkerster Liudmila Rojas Rojas uit Kortrijk

Wat is jouw taak in de bib?
Ik werk al een aantal jaar met veel plezier in de de afdeling boekverzorging in de bib. Ik woon in Kortrijk sinds 2005. Ik ben geboren in Cuba. Ik heb daar gedurende lange tijd gewoond, maar ik ben dan voor de liefde verhuisd naar België. Nederlands was zeker in het begin geen makkelijke taal om te leren, maar na veel oefenen is spreek ik nu vloeiend Nederlands.

 Je werkt bij boekverzorging, wat houdt dat precies in?
Alle nieuwe boeken, komen eerst hier bij ons terecht. We moeten voor elk boek afzonderlijk een toepasselijk etiket maken: roman, thriller, enzoverder. Eens dat gebeurd is, is het de bedoeling dat we alle boeken lamineren zodat de boeken niet vanaf de eerste ontlening beginnen te verslijten. Dat is precisiewerk en je moet er je tijd voor nemen. Elk boek heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Bij reisgidsen moeten we voor we het boek lamineren nog een plastic mapje in het boek plakken waar de kaart dan in past. Strips zijn het moeilijkste om te lamineren omdat de voorflap veel dunner is dan van een boek. 

Niet alleen de allernieuwste boeken, ook beschadigde boeken komen hier terecht. Die proberen wij dan zo goed mogelijk terug op te knappen. Boeken die te zwaar beschadigd zijn, sturen we naar de boekbinder. Ik zie dagelijks enorm veel boeken passeren, maar zelf lees ik niet zo graag.

Reis je veel?  
Ik ga graag op reis naar warme landen. Het liefst trek ik naar Spanje of Cuba. Als de zon schijnt, dan ben ik gelukkig. Ik ben in de krokusvakantie op reis geweest en in juli ga ik opnieuw op reis. 

#FREDDiVERS

maandag 15 april 2019

#FREDDiVERS gaat vreemd Ivan Decnudde


Drie jaar geleden ging vrijwilliger Freddy Vermoere van start met de interviewreeks #FREDDIVERS
Daarin konden lezers kennis maken met verschillende verhalen van in en rond de bib. 
Zijn concept wordt nu verdergezet onder een nieuwe naam. Ook deze week is er een 
nieuwe #FREDDIVERS gaat vreemd ... met Laura

deze week: Ivan Decnudde

Ivan Decnudde heeft 40 jaar in Azië gewerkt en gewoond en werkt nu als vrijwilliger in 
de centrale bib.

"Het was moeilijk om me terug aan te passen aan de westerse maatschappij"

Wat is jouw taak in de bib?
"Ik werk als vrijwilliger in de centrale bib. Ik vind het leuk om mensen rond me te hebben en ik ben graag bezig met boeken. Ik lees vooral biografieën. Onlangs heb ik de biografie van Hilary Clinton gelezen. Ik lees ook graag boeken waarvan het verhaal zich afspeelt in de de Tweede Wereldoorlog."

Ben je iemand die graag reist?
"Ik heb 40 jaar in het buitenland gewoond, in Azië. 8 jaar in China en ongeveer 30 jaar in Thailand."

Wat is het grootste verschil als je Azië moet vergelijken met België?
"Het zijn twee tegengestelde culturen. in Azië gebruiken ze geld om te leven, hier gebruiken ze geld om luxe te uiten. Daar leven ze van dag tot dag en ze lijden een stressloos bestaan. Ik werkte er in opdracht van een exportfirma van meubels en textiel. Dat was een zeer leuke job want ik was vrij in wat ik deed. Ik kon mijn eigen gedachten uitwerken. Het eten in Azië is heel pikant maar zeer lekker. Toen ik terug was in België vond ik het in het begin enorm moeilijk om me terug aan te passen aan die westerse maatschappij. Volgend jaar zou ik graag nog eens terug gaan. Ik heb 30 jaar gewoond in Thailand samen met mijn vrouw en drie kinderen. Mijn kinderen hebben in Thailand gestudeerd in een International School en spraken daar Engels. Met hun Thaise vrienden spraken ze dan uiteraard Thaïs. Ook ik kan een aardig mondje Thaïs spreken. In het begin was dat zeker niet makkelijk om de taal te leren. Achteraf gezien is het wel een makkelijke taal. Er namelijk geen werkwoordstijden. Als je daar leeft dan pik je de taal automatisch op. Pas toen we terug in België waren, heb ik Nederlands gepraat tegen mijn kinderen. Eén van mijn zonen woont nu in Australië. Mijn andere kinderen wonen in België. Ze zijn het Thais intussen wel wat verleerd."

Waar kijk je nog naar uit?
"Volgende maand word ik voor de allereerste keer opa. Ik ben hier vrijwilliger sinds 2015, maar ik denk dat dit het laatste jaar zal worden. Ik zou er graag zijn voor mijn kleinkind."

#FREDDiVERS

APP in de kijker | Tapperuse


Dé app om te gebruiken tijdens de paasvakantie: Tapperuse.

Je wil naar Bobbejaanland voor een uurtje, maar je wil niet de volledige toegangsprijs betalen? Met Tapperuse betaal je per minuut voor een activiteit of het gebruik van iets, tappen heet dat dan. Je betaalt dus alleen voor de tijd waar je ergens spendeert. In het overzicht in de app kun je zien hoeveel je moet betalen per minuut bij een locatie. Je kunt dus makkelijk een locatie verlaten als het begint te regenen zonder dat je een groot deel van je budget kwijt bent.

"Waar kan ik dan tappen?" denk je misschien wel. Je kunt tappen kan bij tal van locaties, denk maar aan een sauna, pretpark, museum, zwembad en nog zoveel meer. Elke dag worden nieuwe locaties toegevoegd. Gebruikswijze van Tapperuse: Download de app, tap in wanneer je ergens naar binnen gaat en tap terug uit wanneer je de locatie verlaat. Betalen kan simpelweg achteraf via AfterPay. Tickets zijn hierdoor niet meer nodig. Beschikbaar voor android en IOS.

donderdag 11 april 2019

Nabeschouwing jeugdboekenfestival



Op zaterdag 30 maart vond het jeugdboekenfestival plaats in de centrale bib. Het werd een bruisende editie boordevol leuke activiteiten. 

In de voormiddag konden kinderen tijdens het jeugdboekenfestival komen luisteren naar de verschillende verhaaltjes met het thema 'vriendschap' in de kleurrijke voorleesarena in de bib. Heel wat nieuwsgierigen kwamen luisteren naar onze voorleesfee Elise Vinck.



In de middag konden tieners de #biblabo workshop volgen om hippe vriendschapsposters te maken met Wilde Raven Boekenboefjes. Ter gelegenheid van deze workshop werd de bib voor een middag omgetoverd tot een heus knutselatelier. De mooiste kunstwerken kwamen tot leven.



 De dag werd feestelijk afgesloten met de familievoorstelling Bo's Bos. Bo is boswachter en krijgt op een dag bezoek van een vreemd boswezen dat leeft onder de grond. Jongeren van alle leeftijden kwamen genieten van dit muzikaal spektakel.



 Tijdens de jeugdboekenmaand konden kinderen een vlaggetje inkleuren in de buurtbibs. Uit al de vlaggetjes zijn negen winnaars geloot, één winnaar per buurtbib. Elke winnaar krijgt een Willy Wonka gouden cheque die verzilverd kan worden voor een boekenbon ter waarde van 30 euro. 

 

dinsdag 9 april 2019

Hoogdag voor vinyl


Op zaterdag 13 april 2019 is het voor de 11e keer Record Store Day

Op deze internationaal georganiseerde feestdag promoten onafhankelijke platenwinkels- en labels hun eigen branche via extra activiteiten, re-issues en originele releases.

In België wordt de belpop extra in de kijker gezet. De eerste 1000 klanten die op 13 april een plaatje kopen in één van de deelnemende platenzaken worden beloond met een unieke single

Op deze single staat op de A-kant ‘Kili Watch’ van The Cousins, het allereerste rocknummer dat ooit goud haalde in ons land. En op de B-kant kan je luisteren naar ‘Eso es El Amor’ van Chakachas, een wereldhit van een Belgische groep met zuiderse klanken die nog moeilijk op vinyl te vinden is.

Moeilijk te vinden songs maar natuurlijk zijn beide singles terug te vinden in de collectie van onze bibliotheek - in originele versie!

www.demorgen.be/muziek/record-store-day-geeft-belpop-klassiekers-weg-op-7-inch-bf9fe8d1/

maandag 8 april 2019

#FREDDiVERS gaat vreemd | Jaqueline Van Assche


 Drie jaar geleden ging vrijwilliger Freddy Vermoere van start met de interviewreeks #FREDDIVERS. Daarin konden lezers kennis maken met verschillende verhalen van in en rond de bib. Zijn concept wordt nu verdergezet onder een nieuwe naam. Ook deze week is er een nieuwe #FREDDIVERS gaat vreemd ... met Laura.

Jacqueline Van Assche (74) gaat nooit naar de bib zonder haar witte ringmap. 
In de map zit een lijst zit met alle boeken die ze heeft gelezen.

Welke boeken neem je vandaag mee naar huis?
Vandaag neem ik vijf boeken mee naar huis. Drie romans en twee grote letterboeken. Als ik naar de bib ga, dan heb ik altijd mijn witte map bij me. Zo kan ik zien welke boeken ik ooit al eens heb gelezen. In de map zit een lijst met meer dan 2.000 boeken die allemaal alfabetisch gerangschikt zijn volgens schrijver. Ik ben begonnen toen ik 16 jaar was met alle boeken op te lijsten die ik las en ik ben daar tot op de dag van vandaag nog steeds mee bezig. Als ik mijn map niet bij me heb, dan kom ik gegarandeerd thuis met een boek dat ik al eens heb gelezen.

Als je nu jouw favoriet boek zou moeten uitkiezen, welk boek zou dat dan zijn?
Ik lees heel graag de boeken van Nora Roberts. Ik heb ze bijna allemaal al eens gelezen.
Thrillers lees ik ook vaak. Als ik één goede schrijver ontdekt heb, dan heb ik de gewoonte om heel zijn of haar oeuvre te lezen.

Kom je vaak naar de bib?
Ik neem altijd een kleine voorraad boeken mee. Nu neem ik er vijf mee, dus ik denk dat ik drie weken zoet zal zijn met deze boeken. Boeken kopen, dat doe ik eigenlijk niet meer. Ik heb er simpelweg geen plaats meer voor. Thuis heb ik al heel wat exemplaren staan. Gemiddeld lees ik een boek per week, dus dan kan je ze gewoon niet allemaal kopen. Vroeger, toen mijn man nog leefde, lazen wij samen boeken. Ik ben heel blij dat ik nu veel lees. Als je alleen bent is het beter om je te kunnen verdiepen in een boek om je gedachten wat te kunnen verzetten.

Welke boeken las je als kind?
Ik heb een paar jaar Frans gestudeerd en daar moest ik op school verplicht een aantal Franse boeken lezen. Ik vond het leuk om in de Franse taal te lezen. Nu doe ik dat niet meer want ik ken geen goede Franse schrijvers. Anders zou ik zeker nog eens een boek in het Frans lezen.

Waar kijk je naar uit?
Ik probeer om zoveel mogelijk te reizen. Nu ik er alleen voor sta is dat helaas niet meer zo gemakkelijk. Binnen een paar maanden ga ik samen met mijn dochter naar Gran Canaria en daar kijk ik echt naar uit.

#FREDDiVERS

APP IN DE KIJKER | Google Lens


Google Lens is een app die in staat is om meer dan 1 miljard objecten herkennen. Heb je een leuke trui gespot bij je favoriete personage in Thuis? Ben je op slag verliefd geworden op die prachtige zetel in je lievelings koffiebar? Vraag je je af welk soort ras hond je hebt gespot in het stadspark? Installeer dan nu onmiddellijk de Google Lens app op je smartphone. Het principe is simpel: richt je camera op een object waarover je meer te weten wil komen. Google Lens kan je onmiddellijk meer vertellen over het gevraagde object.

Met de optie Style Match krijg je rechtstreeks modetips of interieurtips doorgestuurd. Ook op reis is deze app een handig hulpmiddel. Maak een foto van een mooi historisch gebouw, en Google Lens geeft je al de achtergrondinfo plus de openingsuren door.

Google Lens is momenteel enkel verkrijgbaar voor Android.

maandag 1 april 2019

#FREDDiVERS gaat vreemd | Hilde Demeulemeester & Josh Lewis


Drie jaar geleden ging vrijwilliger Freddy Vermoere van start met de interviewreeks #FREDDIVERS. Daarin konden lezers kennis maken met verschillende verhalen van in en rond de bib. Zijn concept wordt nu verdergezet onder een nieuwe naam. Ook deze week is er een nieuwe #FREDDIVERS gaat vreemd ... met Laura. 

Het is woensdagmiddag als ik Hilde De Meulemeester (40) aanspreek in de centrale bibliotheek. Samen met haar zoontje Josh Lewis (7) komt ze een paar jeugdboeken uitkiezen.

Wat brengt jou vandaag in de bibliotheek?
"Ik kom eigenlijk voornamelijk naar de bib voor mijn zoontje Josh. Hij leert net lezen en is dol op de strips van F.C. De Kampioenen. Ook leesboeken met het thema voetbal kan hij wel smaken. Wij komen om de drie weken op woensdagmiddag eens naar de bibliotheek. Cd’s of dvd’s nemen we eigenlijk nooit mee omdat we ze altijd snel moeten inleveren en we geraken soms niet snel genoeg op tijd in de bib."

Neem je ook boeken voor jezelf mee naar huis?
"Als ik zelf boeken wil lezen, dan ga ik ze niet uitlenen in een bib. Ik hou ervan om boeken te kopen. Ik vind dat leuk om mijn favoriete boeken in mijn boekenkast te hebben. Thuis heb ik een kast vol boeken, vooral romans. Als ik jarig ben dan krijg ik vaak een boekenbon cadeau want mensen weten dat ik daar gelukkig van word. Er staan nog een aantal boeken in die ik nog niet heb gelezen maar dat komt nog wel. Het verzamelen van de boeken vind ik ook al leuk."

Ben je momenteel een boek aan het lezen?
"Ik ben een boek van Khaled Housseini aan het lezen "En uit de bergen kwam de echo". Een lievelingsboek heb ik niet echt, maar een favoriet genre wel. Ik ben gek van romans"

Wat doe je in je vrije tijd?
"In mijn vrije tijd ga ik vaak sporten. Af en toe lees ik maar de laatste tijd heb ik dat niet zo vaak kunnen doen. De meeste boeken lees ik als ik op vakantie ben en niets te doen heb."

Welke boeken las je als kind?
"Ik heb in mijn kindertijd heel veel boeken van Roald Dahl verslonden. Als mijn zoontje oud genoeg is dan hoop ik dat ik mijn liefde voor Roald Dahl met hem kan delen."

#FREDDiVERS

APP IN DE KIJKER | AroundMe



Moet je dringend plassen maar vind je geen toilet? Zin in een pizza maar is er nergens een pizzeria te bespeuren? Op zoek naar een bankautomaat? De oplossing op al je problemen is de nieuwe app AroundMe. Deze gebruiksvriendelijke app laat zien welke voorzieningen er in de buurt zijn. Zeker wanneer je op reis gaat moet je soms wat zoeken waar je alles kan vinden. Dat ronddwalen en zoeken is nu verleden tijd. Het enige wat je hoeft te doen is intypen wat je zoekt en de app zal je vertellen waar je het kan vinden.

In de app is er een overzicht met verschillende categorieën. Zo kun je snel aangeven naar wat je op zoek bent. Als je je huidige locatie ingeeft dan krijg je een overzicht met alle dichtstbijzijnde voorzieningen.


Gratis beschikbaar in de App Store en op Google Play.

Meer info: http://www.aroundmeapp.com

dinsdag 26 maart 2019

#FREDDiVERS gaat vreemd | Vrijwilligster Katrien Viaene


Drie jaar geleden ging vrijwilliger Freddy Vermoere van start met de interviewreeks #FREDDIVERS. Daarin konden lezers kennis maken met verschillende verhalen van in en rond de bib. Zijn concept wordt nu verdergezet onder een nieuwe naam. Ook deze week is er een nieuwe #FREDDIVERS gaat vreemd ... met Laura. 

"Ik kan me geen wereld inbeelden zonder boeken"
Katrien Viaene (61) werkt als vrijwilligster in de bibliotheek van Heule

Hoelang werk je al als vrijwilliger in de bib? 
“Ik denk dat ik nu ongeveer een jaar als vrijwilliger werk in de bib van Heule. Ik heb gekozen om daar vrijwilligerswerk te doen omdat ik heel graag omga met boeken. ik lees al boeken van jongs af aan. Ik kan daar niet mee stoppen. De liefde voor boeken zit een beetje in de familie. Mijn vader en grootmoeder hielden zelfs tijdens de oorlog met het weinig geld dat ze toen hadden een kleinigheid aan de kant om toch maar boeken mee te kunnen kopen. In onze bib van Heule hangt trouwens een mooie foto van onze wereldberoemde schrijver Stijn Streuvels, het is goed om deze dingen te mogen doorgeven aan onze kinderen.”

Welke boek ben je momenteel aan het lezen? 
“Momenteel ben ik De gebroeders Karamazov van Fjodor Dostojevski aan het lezen. Ik ben echt fan van Russische literatuur. Ik vind lectuur met een vleugje geschiedenis geweldig. Dat is wereldliteratuur en dat moet iedereen toch zeker eens gelezen hebben. Ik geloof dat de geschiedenis zich altijd herhaalt. Je kunt het heden niet begrijpen als je de geschiedenis niet verstaat. De beste boeken zijn niet altijd degene die worden aanbevolen in de top 10. Ik wil nog heel veel boeken lezen en binnenkort ga ik beginnen aan de serie van Emile Zola.”

Welke boeken las je als kind? 
 “Als kind las ik de verplichte schoollectuur zoals bijvoorbeeld Het Achterhuis van Anne Frank. Toen ik in het lager onderwijs zat als kind was er in onze klas een mini-bibliotheek. Ik heb al die boeken die daar stonden gelezen en sommige zelfs twee keer."

Hoeveel keer kom je naar de bib? 
“Ik kom zo’n 2 à 3 keer per week langs in de bibliotheek. Ik houd van het gebouw, de sfeer en de geur die er hangt. Als bezoeker zit je volledig tussen de boeken en dat straalt warmte en gezelligheid uit. Bij mij thuis heb ik een heel rek met boeken staan en een zolder vol boeken. In totaal heb ik er  meer dan 1000 in mijn bezit. Een boek in de bib ontlenen heeft een zekere charme, maar als het een goed boek is dan wil ik dat in mijn collectie hebben. Ik vind het altijd moeilijk om een goed boek terug binnen te brengen. Bij kinder- en jeugdboeken heb ik het daar dan niet moeilijk mee. Je kunt onmogelijk al de kinderboeken kopen want dat zou veel te duur zijn.”

 Hoeveel boeken lees je gemiddeld?
“Mensen die mij kennen omschrijven mij als een grote lezer. Meestal lees ik meerdere boeken door elkaar. Ik kan me geen wereld zonder boeken inbeelden. Op mijn nachtkastje ligt er altijd een boek en er zit ook standaard een boek in mijn handtas. Tijdschriften kunnen me niet bekoren.'

maandag 25 maart 2019

APP IN DE KIJKER I Too Good To Go: stop voedselverspilling


Ken je de app Too Good To Go al? Deze app redde al meer dan 15.000 maaltijden uit de vuilnisbakken van Belgische restaurants. Ieder jaar gooien Belgen zo'n 3.5 miljoen ton eten weg. Maar liefst 1/3 van al het eten wordt verspild. Met Too Good To Go kan iedereen zijn steentje bijdragen en strijden tegen voedselverspilling. 

In België kun je al terecht bij zo'n 1.566 partners. De Too Good To Go app werkt met verrassingspakketten. Daarin zitten perfect eetbare producten die normaal worden weggesmeten door winkels en restaurants na sluitingstijd. Gebruikers kunnen voor een kleinigheid een verrassingspakket afhalen bij een restaurant of supermarkt naar keuze. Je weet dus nooit wat voor lekkers je mee zal krijgen naar huis. Je kunt er voor kiezen om een voedselheld te worden die maaltijden ophaalt bij de verschillende partners. Maar je kan jezelf natuurlijk ook inschrijven als partner. Download nu de app en ontdek waar jij een maaltijd kan afhalen.

Too Good To Go is gratis beschikbaar voor android en IOS.

vrijdag 22 maart 2019

MUZIEKBOUTIQUE // verslag workshop met JTOTHEC


MuziekBoutique is een programma rond, over en mét muziek, waar kenners en liefhebbers luisteren naar en praten over één bepaald genre, artiest, groep, componist. Voor al wie houdt van muziek en interesse heeft in anekdotes of gewoon van een rustige muzikale avond in gelijkgestemd gezelschap wil genieten. Wie daarna meer wil kan terugvallen op de rijke muziekcollectie van de bibliotheek.


Donderdag 21 maart ging de workshop samplen met vinyl met Jonas Casier, ook wel bekend als JTOTHEC, door in de centrale bib. Een tiental geïnteresseerden kwamen zijn samplekunsten aanschouwen. Jonas ging aan de slag met de vinylcollectie van de bib. Bezoekers leerden er o.a. hoe je een song in elkaar zet en leerden zo alles over het sample-vak. De volgende Muziekboutique gaat door op 18 april in de centrale bib. Piet De Pessemier en Herman Verbeke komen een lezen geven, een boekvoorstelling en zullen live muziek spelen.
Tickets & info vind je hier 

donderdag 21 maart 2019

#Throwbackthursday: sleepover Lange Munte



Op dinsdag 19 maart bleven een aantal kinderen van Freinetschool De Baai een nachtje slapen in buurtbibliotheek de Lange Munte. Het nieuwste project van kinder- en jeugdauteur Jonas Boets ging er die avond in première.

De Little Liars Club, zo heet het nieuwe project van Jonas Boets. De Little Liars Club is een club die kinderen uit de nood helpt wanneer ze in de problemen komen door te liegen. De oprichtster van deze geheime club is madame Lily. Deze vrouw vindt dat er in elke leugen een goed verhaal zit. Doorheen Vlaanderen zijn er verschillende clubs die zich meestal verschuilen in een bibliotheek. De liegleraars in de club leren de kinderen aan hoe je het best een leugen kan vertellen. Elke leraar is gespecialiseerd in een liegdomein.



Het concept speelt vooral in op sociale media. Zo kun je de Litlle Liars Club volgen op YouTube, Instagram en Facebook. Op de website komt er bijna elke dag komt een nieuw stukje van een verhaal tevoorschijn. Je kunt er de verhalen van de verschillende leden van de club volgen. Voor leden zijn er nog diverse extra's beschikbaar. Binnenkort zijn er ook boeken te verkrijgen van de Litlle Liars Club.

maandag 18 maart 2019

#FREDDiVERS gaat vreemd | Vrijwilliger Wim Van Staeyen


 Drie jaar geleden ging vrijwilliger Freddy Vermoere van start met de interviewreeks #FREDDIVERS. Daarin konden lezers kennis maken met verschillende verhalen van in en rond de bib. Zijn concept wordt nu verdergezet onder een nieuwe naam. Ook deze week is er een nieuwe #FREDDIVERS gaat vreemd ... met Laura
  
Wim Van Staeyen (63) woont in Heule en werkt daar als vrijwilliger bij de bib

Hoelang en waarom werk je al als vrijwilliger in de bib?
“Ik denk dat ik nu net iets meer dan een jaar als vrijwilliger werk in de bibliotheek. Ik heb altijd gezegd dat ik vrijwilligerswerk ging doen vanaf ik met pensioen ging gaan. Mijn vrouw deed al vrijwilligerswerk in de centrale bibliotheek en daarom had ik gehoopt om ook daar te mogen werken, maar er was toen geen plaats om daar te werken. Wat later kreeg ik het bericht dat ze in de jeugdbibliotheek in Heule iemand zochten, en ik dacht dat ook wel interessant kon zijn. Ik heb gekozen om hier als vrijwilliger te werken omdat ik van boeken houd. Af en toe hoor ik hier iets nieuws over Heule. Het feit dat de bib van Heule dicht bij mij thuis is en het een sportieve job is, trappen op trappen af,  zijn ook extra voordelen.”

Ben je momenteel een boek aan het lezen?
“Lezen is voor mij een uitstekende hobby. Ik lees altijd meerdere boeken tegelijk. Zowel bibliotheekboeken als zelf gekochte boeken. Ik heb nu onlangs een boek over Oostenrijk uitgeleend omdat we daar in de zomer op vakantie zullen gaan. Om mijn Frans te verbeteren leende ik ook een strip van Bob et Bobette. Twee andere bibliotheekboeken die ik momenteel aan het lezen ben zijn “De bres” van Chris de Stoop, over de polders rond Doel, en de “Wereldgeschiedenis van Vlaanderen”. Een boek dat ik onlangs gekocht is “Zondige Zeeuwen” en dat  moet ik dus ook tussendoor nog uitlezen.

Wat is je favoriete boek?
“Zo direct één favoriet boek kiezen kan ik niet. Ik heb thuis een hele kast vol boeken staan maar als ze zouden zeggen je moet nu ergens naartoe en je mag er maar tien meenemen dan zou het me wel lukken. “België, een geschiedenis zonder land”, “Van Calais tot Saeftinge“Het Belgisch labyrint”, “De derde golf” en “Het voorruitperspectief” horen daar wellicht bij. Ik lees ook graag boeken over de geschiedenis van Nederland. Het boek “Fascinerende Landschappen in Vlaanderen en Wallonië” vind ik ook een zeer goed boek, maar dat is te groot en veel te mooi om mee te nemen."

Welke boeken las je als kind?
“Als kind las ik graag Pinkeltje, De Kameleon en Arendsoog. Ook Karl May was een favoriet. Mijn broer had ook een heel mooi boek over de graven van Vlaanderen. Als het mocht las ik stripverhalen. Thuis mochten wij namelijk geen strips lezen want mijn vader vond dat geen hoogwaardige lectuur.”

APP IN DE KIJKER | Waze


Ben je de files ook zo beu? Maak kennis met Waze. Deze app houdt je rechtstreeks op de hoogte van verkeer, ongelukken en werkzaamheden onderweg en is dus de ideale plaatsvervanger voor je gps.

Chauffeurs kunnen zelf verkeersinformatie doorsturen naar de app. Met Waze kun je verkeersongevallen, gevaarlijke situaties of files delen. Je weet exact wanneer je op je bestemming aankomt want de aankomsttijd wordt realtime aangepast aan de verkeersdrukte. Het is mogelijk om je Facebook te koppelen, zo kun je zien wanneer je vrienden op een bestemming zullen aankomen. Een ander leuk snufje is dat Waze het goedkoopste tankstation voor je kan uitzoeken. Vind je geen parking? Geen probleem, ook dat is iets wat Waze kan oplossen. Met deze app bespaar je dus niet alleen tijd maar ook geld uit.

Waze is verkrijgbaar in de App Store en in Google play.

donderdag 14 maart 2019

#FREDDiVERS gaat vreemd MEMENTO | Carmien Michels


                                                                                                                Foto: Lisa Decré
Drie jaar geleden ging vrijwilliger Freddy Vermoere van start met de interviewreeks #FREDDIVERS. Daarin konden lezers kennis maken met verschillende verhalen van in en rond de bib. Zijn concept wordt nu verdergezet onder een nieuwe naam. Ook deze week is er een nieuwe #FREDDIVERS gaat vreemd ... met Laura. 
 
Is het talent en de interesse om te schrijven er bij jou altijd al geweest? 
“Toen ik elf jaar was, werkte ik iedere speeltijd aan een boek over straatkinderen in Brazilië. In mijn puberteit had ik plots heel andere interesses. In die periode las ik niet veel, en schrijven deed ik al helemaal niet. Het was pas toen ik drama ging studeren aan het Conservatorium in Antwerpen dat ik opnieuw de smaak te pakken kreeg. Het boek dat ik als 11-jarige ooit wilde realiseren heb ik helaas nooit teruggevonden.”

Wat betekent schrijven voor jou?
“Ik heb een haat-liefdeverhouding tot schrijven. Vaak ben ik tijdens het schrijven rusteloos en heb ik zo’n hoge focus dat niemand het in zijn hoofd haalt me te storen. Als ik geschreven heb, voel ik me voldaan. Maar al snel begint het weer te knagen. Het is een vicieuze cirkel. Momenteel ben ik veel aan het reizen en optreden. Ik kijk uit naar de zomermaanden. Dan ga ik alleen maar schrijven, in Antwerpen en op residentie in Roemenië en Tsjechië, daar heb ik heel veel zin in. Schrijven staat voor mij echt wel op nummer 1.”

Waar haal je je inspiratie om te schrijven, wie is je inspiratiebron? 
“Hoe vrijer ik me voel, hoe beter ik kan schrijven. Het dagdagelijkse leven is mijn grootste inspiratiebron. Wanneer ik yoga doe, fiets of wandel in de stad, komen er gemakkelijk ideeën of poëtische beelden binnen, die ik onmiddellijk opschrijf. Daarnaast houd ik ervan muziekdocumentaires te kijken en allerhande boeken en bundels te lezen.”

Je doet aan poetry slam, wat is dat eigenlijk?
“Poetry slam is een genre dat tussen poëzie, speech en performance in zit. Het is de bedoeling om je eigen teksten te brengen op een krachtige, gedreven en ritmische manier waarmee je het publiek raakt. De onderwerpen kunnen uiteenlopend zijn. De teksten kunnen maatschappijkritisch zijn en gaan over gevoelige thema’s zoals migratie en vrouwenrechten, maar je kan evengoed iets vertellen over je passie voor frieten. Alles is mogelijk, als het de band tussen jou en het publiek maar versterkt.”

Heb je altijd graag op een podium gestaan?
“Nee, eigenlijk niet. Vroeger had ik veel last van podiumvrees. Toen ik 12-13 jaar was moest ik een dialoog brengen in de les Nederlandse expressie. Ik zat in die periode heel slecht in mijn vel. Ik had niet veel vrienden in die klas en was nog volop aan het zoeken naar mensen waarbij ik aansluiting kon vinden. Toen ik met mijn gesprekspartner die theaterdialoog voor de klas bracht, gebeurde er iets magisch: ik veranderde plots in een eigenzinnige, zelfzekere, straffe persoonlijkheid, de persoon die ik wilde zijn. Vervolgens kreeg ik een staande ovatie van de leerkracht en leerlingen. Ik wist niet wat me overkwam. Toen ik later op de dramaschool zat heb ik vaak geweend, getrild en gebeefd, naast en op de planken. Ondertussen zit dat allemaal wel goed.”

Heb je een favoriet boek? Heb je een favoriete schrijver? 
“Boeken waar ik al jarenlang naar teruggrijp, zijn de kortverhalenbundels van Lydia Davis en Miranda July. Ik lees momenteel ook veel kinderboeken. Een prachtig boek voor zowel kinderen als volwassenen is Lampje van Annette Schaap. Ik heb het al meerdere keren cadeau gegeven aan vrienden en familie. Momenteel ben ik grote fan van Chimamanda Ngozi Adichie. Zij heeft het vertellen van verhalen op geniale wijze onder de knie.”

Heb je een favoriet gedicht?
“Als ik er echt een moet kiezen, dan kies ik voor Het weer van Hugo Claus. Dat gedicht zal ik ook brengen op Memento, tussen mijn eigen werk. Ik breng het vaker voor publiek, omdat het zo zintuiglijk en beeldrijk is. Een strofe uit het gedicht inspireerde me voor mijn volgende boek. Daar wil ik nog niet te veel over verklappen, maar het zal gaan over loslaten, grenzen trekken, het lichtje in onszelf aanwakkeren en vooral ook de afstand tussen jezelf en de ander overbruggen met mildheid.”

Wat ga je doen op het Memento Woordfestival?
“Op Memento kunnen mensen verschillende woordroutes volgen. Ik leid daar zelf één van. Ik heb met Kortrijks talent samengewerkt, onder wie Siebrand Craeynest en Imane Ghislaine. Met hen ga ik een ritmische compilatie van onze teksten brengen in De Stroate, een schitterende urban locatie waarvan we een spiegelzaal mogen gebruiken. Daarnaast zit ik ook nog in Barcyclette, waar ik een solo met zachtere poëzie breng. Memento blaast het eerder snobistische imago van Kortrijk helemaal weg en maakt van Kortrijk een heel gezellige stad. Memento is absoluut het warmste literatuurfestival van West-Vlaanderen.

"Wat wil je nog bereiken? 
“Ik ben steeds nieuwsgierig naar wat ik nog niet heb onderzocht. Ik ben momenteel aan het experimenteren met een kinderboek en een kortverhalenbundel. Anderzijds wil ik me verder verdiepen in romans en gedichtenbundels. Allemaal voer voor tijdens de schrijfresidenties deze zomer. Ik kijk er enorm naar uit om mijn vakmanschap verder aan te scherpen.”

Carmien Michels schreef reeds 2 romans en een gedichtenbundel. Ben je benieuwd naar haar werk? Ontleen dan één van haar creaties in de bib:
We zijn water
Vraag het aan de bliksem
We komen van ver: gedichten


carmienmichels.be