Jeugdboekenmaand bij je thuis ... Johannes Vermeer

Weetjes

Johannes Vermeer werd in 1632 in Delft geboren en is er in 1675 gestorven. Hij werd begraven in de Oude Kerk. Hij woonde op de Markt in het huis ‘Mechelen’ waar zijn vader een herberg, weverij en kunsthandel bezat.

Johannes heeft, als je hem vergelijkt met andere schilders uit zijn tijd, niet veel schilderijen gemaakt. Uiteindelijk heeft hij maar rond de 50 stuks gemaakt in zijn leven. Hij verdiende geld door zelf te schilderen en door schilderijen van andere schilders te taxeren (de waarde ervan bepalen).

Johannes was heel slim en gebruikte veel manieren om zijn verf aan te passen voor zijn schilderijen. De ene keer bracht hij slechts een dunne laag gekleurd vernis aan, om diepte aan te brengen, bijvoorbeeld in stoffen of glas. De andere keer mengde hij juist zand door dikke verf om zo een baksteen na te maken, zoals in ‘Gezicht op Delft’.

Drie van de schilderijen van Johannes hangen in het Mauritshuis in Den Haag en vier schilderijen kun je bekijken in het Rijksmuseum in Amsterdam. De overige 30 schilderijen zijn te vinden in verschillende landen in Europa en in de Verenigde Staten.


Virtueel museum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft 4 schilderijen van Vermeer. Dankzij Google Arts & Culture kan je rondlopen in het museum. Ga naar deze link https://artsandculture.google.com/partner/rijksmuseum  en klik op het icoontje (oranje ventje) aan de rechterkant. Nu sta je in het museum! Je kan rondklikken en er zo rondlopen. Onderaan kan je zelf naar een bepaald schilderij gaan.

knutselactiviteit

Deze keer werden we geïnspireerd door een hele leuke Instagramaccount: tussenkunstenquarantaine. De maker had het fantastische idee om met de spullen in je huis bekende kunstwerken na te maken en de foto’s daarna online te delen. Ondertussen werden al bijna 200 berichten gedeeld!
Veel mensen maakten intussen het beroemde schilderij ‘het meisje met de parel’ van Vermeer na. 
Ga ook de uitdaging aan! Op de Instagrampagina kan je heel veel inspiratie vinden voor andere schilderijen.

kleurplaat


Leestips voor later

bronnen


    Toon je jouw kunstige knutsels op Facebook en Instagram met de hashtag #JBMKortrijk? En als je ons tagt, delen we jouw foto's en filmpjes op onze sociale media!
    Zo kunnen we hier ook meegenieten, we zijn alvast reuze benieuwd! Hopelijk tot binnenkort weer in het echt!

    www.kortrijk.be/bibliotheek/jeugdboekenmaand

    0 reacties:

    Een reactie posten