Jeugdboekenmaand bij je thuis ... Jonas boets

Weetjes

Jonas Boets groeit op met literatuur en cultuur: zijn moeder schrijft een aantal eerstelezersboekjes, zijn vader is acteur. Hij leest erg veel, schrijft graag opstellen, maar droomt als kleine jongen ook van een carrière als profvoetballer. Na zijn studies Germaanse Talen in Antwerpen en een aanvullende opleiding Taal en Bedrijf in Leuven geeft hij enkele jaren Nederlands in het derde en vierde middelbaar. Nu werkt hij voor JIM-tv en bedenkt hij mee televisieprogramma’s.

De boeken van Jonas Boets gaan vooral over spionnen, detectives en mysteries. Zijn reeks over Sam Smith bestaat ondertussen uit 9 delen. Het hoofdpersonage Sam gaat naar een heuse spionnenschool en beleeft allerlei avonturen samen met zijn vrienden. 

  Bekende spionnen

  De bekendste spion ter wereld is misschien wel Mata Hari.
  Zij werd geboren op 7 augustus 1876 in Nederland. Haar echte naam is Margaretha Geertruida Zelle en ze had 3 broers. Ze trouwde met een Nederlandse kapitein, Rudolf Macleod, toen ze 19 was. Samen verhuisden ze naar Indonesie en kregen ze twee kinderen. Daar werd ze lid van een lokale dansgroep en nam ze de naam Mata Hari aan.
  Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, woonde ze in Parijs maar reisde ze naar veel verschillende Europese landen. Dat maakte haar natuurlijk verdacht, zowel bij het Britse, Franse als Duitse leger. Ze werd uiteindelijk veroordeeld voor spionage door het Franse leger, hoewel dat nooit bewezen is.

  knutselactiviteit

  Jonas Boets schrijft vooral over spionnen en detectives, dus laten we samen onze spionnen-kit aanvullen!

  ONZICHTBARE INKT
  Via deze link kan je leren hoe je onzichtbare inkt maakt: nl.wikihow.com/Een-boodschap-schrijven-met-onzichtbare-inkt.

  SCHATKAART MAKEN


  benodigdheden
  • Potlood
  • Wit papier
  • Koffie (koud)
  • Iets om je papier in te leggen 

  1. Scheur de randjes van je witte papier. Zo maak je de vorm van de schatkaart  2. Teken met potlood jouw schatkaart. Je kan er eentje maken van je buurt, je kamer of een fantasiewereld! 
  3. Leg je schatkaart in de schaal en giet er een beetje koffie op.  4. Haal je schatkaart voorzichtig uit en laat ze drogen (dit kan even duren)

  5. Je schatkaart is klaar! Je kan deze nog afwerken met een zwart stiftje of waterverf.

  Leestips voor later

  bronnen


   Toon je jouw kunstige knutsels op Facebook en Instagram met de hashtag #JBMKortrijk? En als je ons tagt, delen we jouw foto's en filmpjes op onze sociale media!
   Zo kunnen we hier ook meegenieten, we zijn alvast reuze benieuwd! Hopelijk tot binnenkort weer in het echt!

   www.kortrijk.be/bibliotheek/jeugdboekenmaand

   0 reacties:

   Een reactie posten