Jan Cremer is een kleurrijke figuur in letterlijke en figuurlijke zin. Hij schrijft, schildert, reist de wereld rond en is niet op zijn mond gevallen. Cremer is wereldberoemd geworden met zijn boek
Ik Jan Cremer. Na
Ik Jan Cremer: tweede boek, is er nu een derde deel met als logische titel:
Ik Jan Cremer: derde boek.
'Ik Jan Cremer: derde boek' is een levensecht portret van een legendarische periode uit de geschiedenis van Amerika en tegelijk een fenomenaal gedetailleerd, meedogenloos zelfportret, geschreven met de sardonische ondertoon die Jan Cremer zo eigen is' zegt Robbert Ammerlaan, de huidige directeur van De Bezige Bij.
Wie Jan Cremer wil lezen, kennen en leren begrijpen leest best de eerste twee delen. Een klein woordje uitleg is bij deze niet ongepast:
Ik Jan Cremer gaat over het woelige leven van Jan Cremer. Jan is een jongen die zich vanaf zijn geboorte tegen alle instanties en mensen afzet die gezag over hem proberen te voeren. Al op jonge leeftijd komt Jan in aanraking met verschillende instanties vanwege zijn rebels gedrag. Jan gaat altijd overal heen zonder een cent op zak. Hij weet zich altijd te redden door illegale baantjes te aanvaarden of het versieren van rijke vrouwen. Zijn leven bestaat uit drank, seks, uitgaan, vrouwen en illegale activiteiten. Hij draait er ook zijn hand niet voor om, om een gevecht aan te gaan. Jan wordt matroos, marinier, sluit zich aan bij het vreemdelingenlegioen en eindigt uiteindelijk in Parijs als kunstschilder. Na Parijs komt hij in Ibiza terecht om uiteindelijk terug te keren naar Nederland, waar hij inmiddels berucht is door de vele keren dat hij de voorpagina heeft gehaald.
In 1966 verschijnt Ik Jan Cremer: tweede boek, op de cover aangeprezen als 'de meedogenloze bestseller' (het eerste boek had Cremer op voor- en achterkant de vermelding 'de onverbiddelijke bestseller' meegegeven). Ook deze avonturen van Jan Cremer slaan Nederland met verstomming en roepen een stroom van tegengestelde reacties op. De controverse blijft deze keer niet beperkt tot kritiek. Wekenlang is er ophef om de Amsterdamse prozaprijs 1967. Twee juryleden willen Cremer bekronen en schrijven een meerderheidsrapport. Eén jurylid verzet zich en schrijft een minderheidsrapport. Na veel getouwtrek hakt Wim Polak, de burgemeester, de knoop door en volgt het meerderheidsrapport. Jan Cremer krijgt de Amsterdamse prozaprijs 1967.