vrijdag 31 juli 2009

Biblioquotes: Mick Jagger

Het leven is te kort om lange boeken te lezen.
Het is erg moeilijk om uit de roddelkranten te geraken eens dat je erin zit.
Zolang mijn gezicht op de voorpagina is maakt het me niks uit wat ze over mij op pagina zeventien zeggen.
Ik ben geen bibliothecaris van mijn eigen werk. Het is namelijk een goed iets om nooit betrokken te raken met wat je ooit hebt gepresteerd.
Mijn geheimen moeten poetisch zijn om geloofwaardig over te komen.


(Mick Jagger)

donderdag 30 juli 2009

Stripstandbeeld 2009: Marsupilami

Marsipulami, © FranquinJaarlijks wordt er tijdens het Stripfestival Middelkerke een standbeeld van een stripfiguur onthuld. Dit jaar gaat de eer naar Marsupilami, het bekende stripfiguurtje van tekenaar André Franquin.

De Marsupilami deed zijn eerste optreden in het Robbedoes en Kwabbernoot-avontuur De Erfgenamen in 1953. Het waren Robbedoes en Kwabbernoot zelf die het diertje meebrachten uit Palombië naar Europa.

Nadat Franquin stopte met deze reeks wilde hij de Marsupilami opvoeren in een afzonderlijk stripreeks. Zo verscheen in 1987 het eerste album De Staart van de Marsupilami, dat meteen een schot in de roos bleek.

Tot op heden is de Marsupulamistripreeks, intussen getekend door Batem, nog altijd een topper in stripland.

Het standbeeld van Marsupulami wordt morgen officieel ingehuldigd tijdens het Gala van het Gouden Potlood, in aanwezigheid van de tekenaar Batem.

Zaterdag zal het beeld dan op zijn sokkel worden geplaatst op de zeedijk, ter hoogte van de Paul Houyouxstraat. Het zal het 13de stripstandbeeld zijn dat op de Zeedijk van Middelkerke geplaatst wordt.

Meer info via www.stripbdmiddelkerke.be

woensdag 29 juli 2009

Pierre-Joseph Redouté : bloemenschilder

De Luikse Universiteit bezit sinds 1817 een buitengewoon artistiek ergoed: schetsen, prenten, oude en hedendaagse schilderijen, Afrikaanse objecten, foto's, beeldhouwwerken, ... Vandaag de dag nog wordt het patrimonium uitgebreid met diverse aankopen en geschenken.

De laatste jaren is er een groeiende en terechte belangstelling voor het werk van Pierre-Joseph Redouté (1759-1840). Als botanicus en artiest verenigt hij een perfect technisch meesterschap met een nauwgezet oog voor detail. In zijn tijdloze werken staat de afbeelding van bloemen centraal, waarbij de schilder geen aandacht schenkt aan het decor en streeft naar een reële soberheid.

De Collections artistiques de l'Université de Liège heeft ongeveer 150 werken van Redouté in haar bezit. In het kader van de tentoonstelling "Pierre Joseph Redouté, bloemenschilder" werd het rijke oeuvre van deze kunstenaar geïllustreerd aan de hand van een selectie van een veertigtal originele prenten.
Dit culturele evenement werd georganiseerd naar aanleiding van de 50e verjaardag van de Internationale Rozentuin van de provincie West-Vlaanderen. De roos stond dan ook centraal in de tentoonstelling in het Kortrijkse Erfgoedhuis van 18 juni tot 12 juli 2009.

(bron: tekst inleiding)

Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.

maandag 27 juli 2009

Concertgebouw Jazz Award 2009

Toots ThielemansToots Thielemans werd onlangs winnaar van de Concertgebouw Jazz Award 2009. Op 11 augustus mag hij zijn prijs in ontvangst nemen uit handen van Simon Reinink, de directeur van het Concertgebouw.
Deze oeuvreprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een internationaal vermaarde jazzmusicus. Volgens het Concertgebouw werd Thielemans verkozen omdat "hij een geheel nieuwe sound creëerde, door eenzelfde melodie gelijktijdig te fluiten en op zijn gitaar te spelen".

De 87-jarige Jean-Baptiste 'Toots' Thielemans trad tijdens zijn carrière op met muzikale talenten als Quincy Jones, Ella Fitzgerald en Billy Joel. Ook was hij jarenlang lid van Charlie Parker All Stars en het George Shearing Quintet.

Zijn allerbekendste melodie is zonder twijfel Bluesette, al staat hij ook bekend voor zijn tv-en filmmuziek van o.a. Baantjer, Turks Fruit, The Getaway, Midnight Cowboy, ...

Meer info via www.tootsthielemans.com en www.concertgebouw.nl

vrijdag 24 juli 2009

Biblioquotes: Thea Beckman

Ik ben dag en nacht met mijn vak bezig. Ik probeer zo goed mogelijk te schrijven. Ik tob, ik werk, ik schrap, ik verbeter, net zolang tot ik moet zeggen: “Beter kan ik niet. Hier liggen de grenzen van mijn talent."
Ik houd van schrijven omdat ik het leven zo prachtig vind.
Schrijven is voor mij een soort toevluchtsoord.
Ik wil graag boeiende, leesbare boeken schrijven waaraan mijn lezers machtig veel plezier beleven.
Zo gauw ik achter de schrijfmachine zit, zet ik alle theorieën over boord. Ik schrijf niet met theorieën in mijn hoofd, ik heb er genoeg, maar niet als ik aan het schrijven ben.
Een goed boek schrijft zichzelf. Waar het ook over moge gaan, over iets moderns of het verleden of de toekomst, het moet zichzelf schrijven. Je moet het niet helemaal willen sturen, dan wordt het maakwerk. Ik weet als ik begin ook meestal niet hoe een verhaal gaat aflopen, en soms gaan de personages met me op de loop. Zij weten beter wat ze willen dan ik, zij zijn de baas en daarom laat ik ze altijd hun gang gaan.
Schrijven is absoluut geen avontuurlijk beroep. Het is zelfs nogal saai. Je zit achter je schrijfmachine en je doet en beleeft niets anders dan wat je schrijft. Het is ook eigenlijk een heel eenzaam beroep. Alles gaat langs je heen, zelfs op de momenten dat je niet zit te schrijven, want dan luister je, bestudeer je, pluis je uit – allemaal voor dat ene boek waar je mee bezig bent.

Thea Beckman (1923-2004)

donderdag 23 juli 2009

Geboortedag van Thea Beckman

Vandaag vieren we de geboortedag van de Nederlandse schrijfster Thea Beckman (Rotterdam, 1923-2004). Zij overleed vijf jaar geleden op 5 mei 2004 aan de gevolgen van kanker.

Vooral haar historische verhalen (triomf van de verschroeide aarde, geef me de ruimte, Saartje Tadema, De val van de Vredeborch) maakten haar wereldberoem. Zelfs nu nog, in het tijdperk van Harry Potter en co, zijn de boeken van Thea Beckman nog steeds razend populair bij de jeugd.

In 2006 werd haar bekendste boek, Kruistocht in Spijkerbroek, verfilmd door Ben Sombogaart. En in Nederland werd er vorig jaar nog een musical gemaakt, gebaseerd op dit prachtige avonturenverhaal.

Ook stond Kruistocht in Spijkerbroek samen met Hasse Simonsdochter recentelijk in lijst van Het Mooiste Kinderboek Aller Tijden en werd het eerder in 1974 al bekroond met de Gouden griffel. Daarnaast werd Thea Beckman nog gelauwerd met tal van andere literaire prijzen, oa. de Zilveren Griffel en Prijs van de Nederlandse Kinderjury.

In de (jeugd)catalogus van de Kortrijkse bib vind je uiteraard heel wat titels terug van Thea Beckman.




(bron: leesplein)

woensdag 22 juli 2009

Peter van Dongen: schrijversportretten

De voorbije twee jaar maakte striptekenaar en illustrator Peter van Dongen (Amsterdam, °1966) voor de boekenbijlage van het NRC Handelsblad een vijftigtal portretten van Vlaamse en Nederlandse auteurs.

Wie herkent ze allemaal?






Tip: klik onderaan rechts op 'captions' of 'hide captions' om al dan niet de naam van de afgebeelde auteur te zien...


Meer info via www.petervdongen.nl

maandag 20 juli 2009

In memoriam: Frank McCourt

Frank McCourt - © Kent MeireisAuteur Frank McCourt is gisteren op 78-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.
De Iers-Amerikaanse schrijver werd wereldberoemd met zijn debuutroman Angela's Ashes (De as van mijn moeder), waarin hij vertelt over zijn armoedige kindertijd in het Ierse stadje Limerick.

Het boek ging ruim vijf miljoen keer over de toonbank, werd in 24 talen vertaald en werd in 1999 verfilmd door regisseur Alan Parker.
Met dit boek, dat hij pas schreef na zijn pensionering, won McCourt ook de Pulitzer Prijs 1997.

Later schreef Frank McCourt nog enkele (autobiografische) romans: 'Tis (De nieuwe wereld) is het vervolg op Angela's Ashes, waarin hij schrijft over de periode dat hij in New York woonde en werkte. En in Teacher Man (Meester!) beschrijft hij zijn 30 jarige carrière als leraar.

zaterdag 18 juli 2009

Biblioquotes: Cees Buddingh'

Cees Buddingh'
Boeken zijn als mensen: ze maken een bepaalde al dan niet prettige indruk op ons, nog voor we ze hebben leren kennen.
Het zijn de slechtste boeken niet, waaraan de critici knagen.
Men zou rijk moeten zijn om zich arm te kunnen kopen aan boeken.
(Cees Buddingh')

vrijdag 17 juli 2009

"Eternal moonwalk", een eerbetoon aan Michael Jackson



Op de website www.eternalmoonwalk.com van Studio Brussel kunnen bezoekers, als eerbetoon aan de onlangs overleden Michael Jackson, hun eigen "Moonwalk" plaatsen in de vorm van een zelfgemaakt filmpje van maximum 10 seconden. Het resultaat is de langste Moonwalk ooit!

De website groeit inmiddels uit tot een enorme internethype in binnen- en buitenland. De site werd op tien dagen tijd al 2 miljoen keer bezocht door bezoekers uit 212 landen. Op dit moment werden ongeveer 8000 filmpjes ingestuurd, goed voor een Moonwalk van zo'n 32km.

Op de website vind je eenvoudige instructies over hoe je precies Moonwalkt en hoe je best je filmpje maakt.



Meer info: www.eternalmoonwalk.com

donderdag 16 juli 2009

West-Vlaamse Prijs voor Letterkunde voor kinder- en jeugdboeken

De Provincie West-Vlaanderen schrijft ieder jaar een provinciale prijs voor letterkunde uit, telkens voor een apart genre. Dit jaar was deze bestemd voor kinder- en jeugdboeken.

Winnaars van een prijs van € 2500 zijn:

- Klaas Verplancke voor Nopjes en Reus (uitg. Biblion)
- Hilde Vandermeeren voor Het kistje van Cleo (uitg. Davidsfonds)
- Jan Simoen voor Slecht (uitg. Biblion)

Winnaars van een premie van € 1250 zijn:

- Tine Mortier voor Bruin! (uitg. Biblion)
- Peter Van Olmen voor De kleine Odessa (uitg. Biblion)
- Hilde Vandermeeren voor Operatie Bernie Buiten (uitg. Biblion)

Meer info: Publicatiefonds Letteren en Taal van de Provincie West-Vlaanderen

woensdag 15 juli 2009

De Hemel in Tegenlicht: Macht en devotie in het aartsbisdom Mechelen

De Hemel in Tegenlicht beidt een intrigerend overzicht van de spirituele en materiële cultuur van het geloofsleven in La Flandre Profonde vanaf 1559.

Het boek ontsluit vele nooit eerder getoonde erfgoedstrukken van zowel kerkelijke pracht als volksdevotionele emotie uit het rijke, maar grotendeels verborgen, bezit van instellingen en parochies.

In zes essays wordt dit Vlaamse religieuze erfgoed vanuit antropologisch en kunsthistorisch perspectief benaderd en wordt de lezer uitgenodigd zich open te stellen voor de religieuze bezieling die onze westerse cultuur vroeger kenmerkte.

(bron: tekst cover)

Wat is de Kortrijkse Reeks ? In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.

dinsdag 14 juli 2009

"Super Oldies Side Table" of "vinyltafel"?




De "Super Oldies Side Table" is de nieuwste creatie van ontwerpers Jeff Klarin en Rebecca Johnson van het Amerikaanse Bughouse.

De "pop constructie" van Bughouse is een koffietafel gemaakt in multiplex waarop hoge kwaliteitsfoto's van platen werden aangebracht. Het geheel werd afgewerkt met een harde laag polyurethaan.

Deze koffietafel is stevig geprijsd (€ 354) maar "koffie met taart" krijgt dan ook een geheel nieuwe betekenis.

Meer info: www.bughouse.com

maandag 13 juli 2009

Nederlandse schrijver Simon Vinkenoog overleden

De Nederlandse schrijver Simon Vinkenoog (Amsterdam, 18 juli 1928 – 12 juli 2009) is gisteren overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij zou deze week 81 worden.

Vinkenoog is het meest bekend om zijn proza en zijn gedichten. In 1950 debuteerde hij als dichter met zijn dichtbundel "Wondkoorts". Gedurende de periode 1950-1951 publiceerde hij het literaire blad Blurb dat samen met het tijdschrift Braak het tijdperk van de Vijftigers inluidde. Hij schreef gedurende zijn leven meer dan dertig boeken en zo'n twintig dichtbundels. Recent werkte hij nog samen met de Nederlandse muzikant Spinvis.



Meer info: www.simonvinkenoog.nl, Wikipedia artikel)

zaterdag 11 juli 2009

Biblioquotes: Michael Jackson

En mijn doel in het leven is aan de wereld geven wat ik het geluk had te mogen ontvangen: de extase van goddelijke eenheid doorheen mijn muziek en dans.
De beste educatie in de wereld is kijken naar de meesters die aan het werk zijn.
Ik kom wakker uit mijn dromen en denk "Wow, pen dit neer op papier." Het is iets raars. Je hoort de woorden, alles bevindt zich recht voor je gezicht.
Het is niet omdat het afgedrukt staat dat het de blijde boodschap is.
Oordeel niet over iemand tenzij je met hem of haar een-op-een gepraat hebt. Het kan me niet schelen wat het verhaal is...
Ik voel me verbonden met Joseph Merrick uit "The Elephant Man". Ik hou van dat verhaal, omdat het me erg aan mezelf herinnert. De film deed me wenen omdat ik mezelf terugzag.
(Michael Jackson)

vrijdag 10 juli 2009

Branford Boase Award voor Bridget Collins



De tiende editie van de Branford Boase Award, een jaarlijkse prijs voor een debuutroman voor jongeren, gaat dit jaar naar Bridget Collins en haar editor Emma Matthewson voor de roman "The Traitor Game" (uitg. Bloomsbury).

The Traitor Game is een krachtig debuut dat de manier exploreert waarop jongens vriendschappen sluiten en hoe fragiel deze relaties kunnen zijn. Het boek bevat onderwerpen zoals pesten, homosexualiteit en groepsdruk en gaat hier heel eerlijk en direct mee om. The Traitor Game speelt zich af in twee werelden en mixt de hedendaagse tienerroman met een traditioneel fantasieverhaal. Beide werelden verschillen misschien van elkaar maar de daden, emoties en het uiteindelijke verraad die er zich afspelen, hebben een zelfde impact.

Gepest worden gaat niet altijd over het fysieke aspect en Bridget Collins slaagt er op briljante wijze in om ook de psychologische aspecten te belichten. De beschrijving van de angst, frustratie en de zwakheid die pesten veroorzaakt, zal iedereen die een dergelijk pijnlijk proces doorleefde, niet onberoerd laten.

Bridget Collins is 27 en woont in Kent. Ze won twee jaar na elkaar de Young National Poetry competitie. The Traitor Game is haar debuutroman en haar tweede roman, A Trick of the Dark, wordt in september gepubliceerd.

Een (Engelstalig) interview met Bridget Collins waarin ze het heeft over pesten en het schrijven van The Traitor Game kunt u hier lezen.

Meer info: www.branfordboaseaward.org.uk

donderdag 9 juli 2009

Jaarlijks onderhoud webcatalogus op 11 en 14 juli

Op zaterdag 11 juli en dinsdagnamiddag 14 juli is de webcatalogus van de Kortrijkse bib (bibliotheek.kortrijk.be), door de jaarlijkse onderhoudswerken aan het stedelijk netwerk, niet bereikbaar.

Op deze twee dagen is het tijdelijk niet mogelijk om de catalogus van de Kortrijkse bibliotheek te raadplegen, online te verlengen of te reserveren.

Meer info: bibliotheek.kortrijk.be, www.kortrijk.be/bibliotheek

woensdag 8 juli 2009

Harry Potter en de Halfbloed Prins op 15 juli in premiere

In Londen ging gisteren de zesde Harry Potter-film, Harry Potter en de Halfbloed Prins ("Harry Potter and the Half Blood Prince"), in wereldpremiere. Vlaamse en Nederlandse fans moeten nog een weekje geduld hebben want bij ons is de premiere voorzien op 15 juli.

Oorspronkelijk was de premiere gepland voor november 2008 maar filmstudio Warner Bros besliste te wachten tot de zomer 2009, volgens hen het beste moment van het jaar voor een familiefilm. Ook de massale staking van scriptschrijvers in de V.S. droeg bij tot het uitstel.

Het zesde deel van de Harry Potter-filmreeks werd geregisseerd door David Yates die ook beide delen van Harry Potter en de Relieken van de Dood ("Harry Potter and the Deathly Hallows") zal verfilmen, gepland in respectievelijk 2010 en 2011.

Alvast een voorproefje om het nog spannender te maken:



Meer info: harrypotter.warnerbros.com, www.harrypotter.nl

Hans Vandekerckhove - Picture Palace

Serres en bergen, zo lezen wij in het logboek van Hans Vandeckerkhoves overpeinzigen, zijn verenigbaar en volstrekt met elkaar in overeenstemming te brengen omdat beide territoria een alternatieve realiteit in zich dragen.

Een serre in de bergen vormt daarom een ideaal domein op de grens tussen sendentaire en nomadische beleving. Binnen zijn en toch naar buiten kunnen turen om de verte van de kom te kunnen ervaren.

Hans Vandekerckhove (°1957, Ingelmunster) is een wandelaar in de klassieke landschapstraditie. Al schilderend verinnerlijkt hij de bewandelde buitenwereld en schept hij een bevreemdend verstilde binnenwereld, zijn eigen gedroomde Picture Palace...

Dit boek kwam tot stand naar aanleiding van de Gentse tentoonstelling Hans Vandekerckhove, Picture Palace, nog te bezichtigen tot 26 juli 2009.

(bron: tekst omslag)

Meer info via www.hansvandekerckhove.be en www.zebrastraat.be

Wat is de Kortrijkse Reeks ?

In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.

dinsdag 7 juli 2009

Nieuw op Wii: Super Smash Bros. Brawl


De Nintendo Wii gamebibliotheek van de Kortrijkse bib blijft uitbreiden met nieuwe titels. Vanaf vandaag kan je de nieuwste aanwinst uitproberen: Super Smash Bros. Brawl!

Super Smash Bros. Brawl is het derde deel in Nintendo's Super Smash Bros. serie.
Het doel van het spel is, via een fikse vechtpartij, je tegenstander van het scherm te laten vliegen en daarvoor zijn alle middelen goed. Net als zijn voorgangers is Brawl anders dan de meeste vechtspellen, wat vooral merkbaar is aan de makkelijke besturing, de humoristische actie en de nadruk op de zogenaamde ring-outs in plaats van knockouts.

Oude bekenden zijn weer van de partij en worden bijgestaan door extra personages uit de Nintendo wereld wat het totaal aantal personages op 35 brengt. Voor het eerst werden ook personnages toegevoegd uit spellen die niet door Nintendo werden uitgegeven van andere uitgevers zoals de beroemde "Sonic the Hedgehog" en "Solid Snake" (Metal Gear). De speelvelden waar de explosieve actie zich afspeelt, werden gebaseerd op bekende spelwerelden uit Nintendo spellen. Ook heb je de mogelijkheid om je eigen speelvelden te creëren en die op te slaan. Je kan het spel met één speler spelen maar het spel is het leukst met meerdere spelers.

In onderstaand filmpje kun je alvast zien wat je te wachten staat:



Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar, kan enkel gespeeld
worden in de jeugdafdeling en wordt niet uitgeleend. De gamebibliotheek van de Kortrijkse bib wordt steeds uitgebreid met nieuwe titels.

Koji Suzuki's "Drop" op toiletpapier

De bekende Japanse horrorauteur Koji Suzuki (De Ring, Dark Water, Spiraal) publiceerde zijn nieuwe kortverhaal "Drop" als marketingstunt op rollen toiletpapier van producent Hayashi Paper. Het horrorverhaal werd afgedrukt op miljoenen rollen toiletpapier waarbij elke rol verschillende exemplaren bevat van de roman.

Drop speelt zich, heel toepasselijk, af in een toilet en bestaat uit 9 hoofdstukken die telkens op ongeveer 90cm toiletrol afgedrukt staan. Koji Suzuki speelt in zijn roman met het Japanse bijgeloof dat spoken en boze geesten in de kleinste ruimte van het huis wonen.

Volgens producent Hayashi Paper kan Suzuki's verhaal in een paar minuten gelezen worden. Het bedrijf promoot de toiletrol als een "horrorervaring op het toilet" en verkoopt de rollen aan 210 yen (€ 1,58).

(via: Trendhunter)

maandag 6 juli 2009

Zombie Short Film Festival

De Canadese scenaristen en filmmakers Jim Taylor en Cory Laffin kondigden onlangs de allereerste editie van het "Zombie Short Film Festival" (vert. "Zombie Kortfilmfestival") aan en lanceerden ook een oproep tot inzendingen.

De criteria voor het inzenden van de kortfilms zijn eenvoudig: 1: het moet gaan om een kortfilm van maximum 20 minuten en 2: er moeten zombies in meespelen. Inzenden kan ofwel digitaal door de kortfilm downloadbaar beschikbaar te stellen ofwel door het opsturen van een dvd naar een postadres dat je kan verkrijgen door een e-mail te sturen naar zombieshortfilmfestival@gmail.com.

T.e.m. 1 oktober kunnen kortfilms ingezonden worden. Het festival zal op 30 oktober doorgaan in de "Revue Cinema" in Toronto. Op de blog zombieshortfilmfestival.blogspot.com kun je de recentste ontwikkelingen rond het nieuwe festival opvolgen.

(foto: Ateo Fiel Flickr)

Meer info: zombieshortfilmfestival.blogspot.com

Het Sint-Aloysiusgesticht of Casino

De Kortrijkse auteur Pierre Mattelaer beschrijft in zijn boek Het Sint-Aloysiusgesticht of Casino de geschiedenis van deze Kortrijkse onderwijsinstelling die onder de naam Casino gekend is én die alleen de oudere stadsgenoten zich zullen herinneren.

Om zich grondig voor te bereiden, maakte Pierre Mattelaer gebruik van het archief van de Broeders van de Christelijke Scholen in Groot-Bijgaarden. Ook heel wat documenten uit onze eigen Kortrijkse bib, voornamelijk uit het Fonds Jozef de Bethune, bleken heel veel informatie te bevatten. Verder waren ook tal van documenten, foto's en getuigenissen van oud-leerlingen van groot belang.

In dit boek krijgen we achtereenvolgens meer te lezen over de oprichting van het gebouw, het ontstaan van de naam casino, de eerste jaren van het casino of concertgebouw, le petit collège, de stichting van de Kortrijkse onderwijsinstellingen van de Broeders van de Christelijke Scholen (in het bijzonder de Casinoschool), de periode voor en tijdens WOI, het interbellum, WOII en het roemloze einde van de Casinoschool in 1946.

Volgens Pierre Mattelaer verdient de school die in de volksmond de Casino werd genoemd deze korte geschiedenis als een hommage aan al diegenen die er zich gedurende meer dan een driekwart eeuw voor hebben ingezet...

Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.

zaterdag 4 juli 2009

Biblioquotes: Yasmine

Als je het privillege hebt om met zo’n goed materiaal aan de slag te gaan, is er achteraf geen weg terug. Hij [Leonard Cohen] heeft me geholpen om als tekstschrijver mijn eigen stem te vinden, om mijn angst opzij te zetten en dieper in mezelf te graven.

Er zijn hier zoveel mooie teksten geschreven die vaak amper moeten onderdoen voor de grote buitenlandse dichters. Ik lees een gedicht het liefst in mijn moedertaal. Dat is toch net iets straffer.

Ik ben zelf meer gaan schrijven. Dan dompel je je vanzelf onder in taal. Een song schrijven komt dicht in de buurt van poëzie. Dit gezegd zijnde: ik zou wel eens een gedicht willen schrijven, maar ik kom toch altijd op een songtekst uit.


(Yasmine)

vrijdag 3 juli 2009

Nieuw op Wii: Mario Kart Wii


Vanaf vandaag kun je de nieuwste aanwinst in de Nintendo Wii gamebibliotheek van de Kortrijkse bib uitproberen: Mario Kart Wii!

Mario Kart Wii is inmiddels het zesde en recentste deel uit de populaire Mario Kart reeks. Ditmaal maakt het spel gebruik van de nieuwe besturingsmogelijkheden die de Nintendo Wii biedt. Dankzij het Wii wheel, een draadloos stuur die je bewegingen registreert, kun je de karts en de motorfietsen in het spel op een intuïtieve en realistische manier besturen.

Net zoals de voorgangers van Mario Kart Wii, bevat het spel verschillende personages uit de Marioserie en elke racebaan is gewijd aan een van deze spelfiguren. Voor het eerst kunnen spelers naast karts ook motorfietsen kiezen als voertuig en kunnen er tot twaalf spelfiguren deelnemen aan elke race. In totaal bevat Mario Kart Wii 8 verschillende cups en 32 verschillende racebanen, zowel oude als nieuwe. Daarnaast zijn er ook nog 10 verschillende parcoursen waarop de "Battle Mode" zich afspeelt.



Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, kan enkel gespeeld worden in de jeugdafdeling en wordt niet uitgeleend. De spelbibliotheek zal in de toekomst nog worden uitgebreid met nieuwe titels.

donderdag 2 juli 2009

Hakan Nesser - De zwaluw, de kat, de roos en de dood

Als ex-commissaris Van Veeteren de geborgenheid van zijn antiquariaat verlaat om enkele moorden te onderzoeken, raakt hij samen met inspecteur Moreno al snel op het spoor van een dader met een meer dan gemiddelde literaire kennis.

De aanwijzingen die de moordenaar achterlaat, zijn afkomstig uit zeldzame boeken (o.m. een misdaadroman van Henry Moll, uit het begin van de twintigste eeuw, Strangler's Honeymoon).

Van Veeteren weet dus dat hij niet met een doorsneemoordenaar te maken heeft...

Een superspannend verhaal van de Zweedse auteur Håkan Nesser, vertaald door Axel Vandevenne (°1968, Kortrijk).

(bron: tekst omslag)

Wat is de Kortrijkse Reeks ?

In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.

SPRINTERS van de maand juli 2009



De sprinters voor de maand juli bestaan uit volgende toppers:
Wat is een sprinter? De populairste boeken van de maand in de bib. De uitleentermijn van de boeken is 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan maar 1 sprinter ontlenen.

woensdag 1 juli 2009

Hoera het is zomervakantie!


De Kortrijkse bib wenst iedereen een prachtige zomervakantie! Tijdens de zomermaanden blijft de Centrale Bibliotheek gewoon open, spring dus zeker binnen om je voorraad vakantielectuur, -muziek of -films, etc... aan te leggen.

Hou er echter wel rekening mee dat onze 11 buurtbibliotheken en de Speelotheek vzw wél een korte sluitingsperiode hebben, nl. van zaterdag 1 augustus t.e.m. zaterdag 15 augustus. Tijdens deze sluitingsperiode kun je uiteraard steeds terecht in de Centrale Bibliotheek van Kortrijk.

Vakantieregeling jeugdafdeling:

Maandag tot vrijdag: 11u – 18u Zaterdag: 10u – 16u

Vakantieregeling buurtbibliotheek Plein:

Maandag tot donderdag: 14u – 16u

Tot slot zijn alle bibliotheken gesloten op volgende feestdagen: 11 juli, 21 juli en 15 augustus.

TipTopTien jeugdboekenlijst juli-augustus

De TipTopTien jeugdboekenlijst voor de zomermaanden juli en augustus kunt u vanaf vandaag downloaden of online bekijken.

De TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips die iedere maand door de medewerkers van de jeugdbibliotheek geselecteerd worden. Dit is een greep uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek van Kortrijk.

De TipTopTien, editie juli-augustus 2009, kunt u alvast hier downloaden (pdf, 0.5mb). Of u bekijkt die gewoon rechtsreeks via "Scribd", onze handige pdf viewer van dienst:

TipTopTien juli-augustus 2009