Afgelopen weekend heeft Jan Kruis de allereerste Marten Toonderprijs gewonnen. Hiermee wordt het oeuvre van de Nederlandse stripauteur erkend als een bijzondere bijdrage aan het Nederlandse beeldverhaal én daarmee ook aan het Nederlands erfgoed.
Jan Kruis (Rotterdam, 1933) mag zijn prijs, een bedrag van 25 000 EUR, volgend jaar in ontvangst nemen in het Groningse Stripmuseum.Deze stripprijs, vernoemd naar de bekende Tom Poes-tekenaar, werd in het leven geroepen door het Fonds BKVB, op vraag van de Nederlandse stripwereld zelf. Zij vonden dat de mogelijheden voor striptekenaars in Nederland te onbekend en te onbeperkt waren en wilden via een 'grote' strippprijs extra aandacht vestigen op hun strips.
Jan Kruis is vooral gekend van Jan, Jans en de Kinderen, een stripreeks die voor het eerst in het weekblad Libelle verscheen en waarvan er intussen 27 albums gepubliceerd werden met 1191 afleveringen. Als grote bewonderaar van Marten Toonder werkte Jan Kruis in het verleden trouwens nog voor de Toonder Studio's.
maandag 30 november 2009
Marten Toonderprijs 2009 voor Jan Kruis
vrijdag 27 november 2009
Kerstzegel voor alfabetisering
Het Postfonds voor Alfabetisering werd eind 1997 opgericht op initiatief van De Post met als doel het helpen bestrijden van de laaggeletterdheid in België.
(via: persbericht De Post)
Brecht Evens wint Stripvos 2009
Uit de vijf genomineerde kandidaten werd het Belgisch Stripcentrum (beter gekend als 'Het Stripmuseum') verkozen tot organisatie die zich het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor het Nederlandstalig Beeldverhaal.
De Stripvos voor het meest verdienstelijke Nederlandstalige album gaat dit jaar naar Brecht Evens voor zijn stripalbum Ergens waar je niet wil zijn.
Hij werd verkozen uit een shortlist van vier andere genomineerden. In 2005 werd Brecht Evens al eens onderscheiden door de Stripgilde met de Prijs van het beste Stripdebuut.
Eerdere winnaars van een Stripvos waren o.a. Marc Sleen, Patrick Van Gompel, Jef Nys, Paul Geerts, Frank Daniëls, Vlaams Fonds voor de Letteren, ...
Meer info via www.stripmuseum.be, www.stripgilde.be en de webstek van Brecht Evens
donderdag 26 november 2009
Dell'Anno in de Oude Dekenij
Vanaf nu kan je de getalenteerde chef zelf in huis halen, in boekvorm weliswaar!
De wellicht meest spraakmakende chef-kok van Vlaanderen maakte samen met Gaëlle het kook- en sfeerboek Dell'Anno. In de Oude Dekenij. Mooi om er naar te kijken en te doorbladeren, leuk en uitdagend om de recepten uit te proberen en om te proeven natuurlijk.
Claudio's keuken getuigt van geraffineerde eenvoud, is geïnspireerd op eerlijke en dagverse producten én in alle gerechten schemeren zijn Italiaanse roots door zonder te overheersen. In zijn kookboek geeft hij 45 recepten prijs die je makkelijk zelf thuis kan maken, maar die toch telkens verrassen. Claudio gunt de lezer een blik achter de schermen van zijn keuken en geeft de hobbykok allerhande suggesties om zelf creatief en culinair aan de slag te gaan.
Daarnaast doet Gaëlle talrijke tips van de hand voor jonge restaurateurs en om thuis het beste van jezelf te geven als je gasten hebt.
Ten slotte laten Claudio en Gaëlle je het nieuwe Kortrijk zien. De stad kiest voor vernieuwing met respect voor het bestaande, een filosofie die je helemaal terugvindt in de recepten van Dell'Anno.
Dell'Anno. In de Oude Dekenij is dus niet zomaar een kookboek. Het is ook een fraai fotoboek dat een stuk Kortrijkse geschiedenis weergeeft en beschrijft hoe Claudio Dell'Anno met respect en liefde voor verse en pure ingrediënten de verrukkelijkste gerechten op tafel tovert. En het is een inspiratiebron voor wie zijn vrienden op een gezellig en smaakvol etentje thuis wil trakteren...
(bron: tekst omslag en www.kortrijk.be)
Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.
woensdag 25 november 2009
Diamanten Kogel 2009 voor Bavo Dhooge
In Stiletto Libretto speelt een boek de hoofdrol. De kleine crimineel Jimmy Hendricks krijgt bij toeval de memoires in bezit van zijn celgenoot, een wapenhandelaar die even tevoren voor zijn ogen op een geweldddadige manier aan zijn eind is gekomen. Hij publiceert het boek onder een schuilnaam, oogst succes, maar krijgt de gevestigde criminelen van Los Angeles achter zich aan, omdat ze het niet bepaald op prijs stellen dat hun handel en wandel te grabbel gegooid wordt. En plots wordt Jimmy Hendricks hoofdpersonage in z’n eigen boek...
Hieronder kun je de spannende "boektrailer" van Stiletto Libretto bekijken:
Juryvoorzitter Henri-Joris Jespers prees het boek voor:
Een sterke plot, knappe dialogen, uitstekende karaktertyperingen. Een geslaagde parodie op het Amerikaanse thrillergenre, tegelijk krankzinnig en geloofwaardig. De auteur bespeelt een breed register van humor, zowel tongue in cheeck, grand guignol als pure slapstick. Daarbij slaagt hij er ook in met een ijzersterke logica een degelijk uitgewerkt spannend verhaal te vertellen. Humor en spanning zijn geen evidente partners. Dhooge maakt er in Stiletto Libretto een geslaagd huwelijk van.De Diamanten kogel werd dit jaar voor de achtste keer uitgereikt en is een initiatief van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs.
Meer info: De Diamanten Kogel, Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs
Van hospitaal tot AZ Groeninge
Veelal kregen heel wat van deze gebouwen intussen een andere bestemming, maar toch zijn ze allen nog steeds stille getuigen van de zorg voor arme, zieke of oude mensen. Met het oog op de opening van het nieuwe AZ Groeninge verscheen er een boek over: Van hospitaal tot az Groeninge, de geschiedenis van de ziekenzorg in Kortrijk.
In deze rijk geïllustreerde publicatie van meer dan tweehonderd bladzijden beschrijft dr. Johan Mattelaer de geschiedenis van de geneeskunde, de ziekenhuizen, de verpleegkunde en de ziekenzorg. Ook het verhaal van de zorg voor armen, geesteszieken, wezen en bejaarden komt uitvoerig aan bod.
Ruim achthonderd jaar geleden verrezen de eerste hospitalen in Kortrijk. Geneeskunde zoals we dit vandaag kennen, bestond natuurlijk nog niet. Alles was gebaseerd op de christelijke waarden waarbij zieken, armen en vooral hulpbehoevende reizigers liefdevol verpleegd werden. Pas na de Franse Revolutie kwam de moderne geneeskunde op gang. Het is in die tijd dat men de eerste échte klinieken in Kortrijk bouwde. De specialisatie in de geneeskunde was een feit geworden. Zo'n veertig jaar geleden kon je nog in negen ziekenhuizen terecht.
Anno 2009 bestaat er nog slechts één ziekenhuis in onze stad, weliswaar verspreid over vier campussen. Voor even nog, want vanaf het voorjaar komen alle specialisaties in één gebouw terecht: het nieuwe AZ Groeninge.
Ook benieuwd naar het volledige verhaal achter de Kortrijkse ziekenzorg?
(bron: tekst omslag en www.kortrijk.be)
Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.
dinsdag 24 november 2009
Pen-prijs 2009 voor Gerd Segers
Het laatste nummer van het tijdschrift verschijnt echter in december waarna de publicatie van het tijdschrift definitief stopt door de "toenemende administratieve taken die de vzw Revolver worden opgelegd." Dit werd in oktober bekendgemaakt door Gerd Segers in een brief aan al de abonnees.
De Pen-prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan iemand die een bijzondere bijdrage leverde aan de Nederlandse taal en literatuur door Pen Vlaanderen, de Vlaamse afdeling van International PEN. Deze wereldwijde auteursvereniging ijvert voor vrede en internationale verstandhouding. De vereniging komt op voor vrije meningsuiting en verzet zich tegen elke vorm van censuur.
De prijs wordt uitgereikt tijdens het PEN-Dispuut op 8 december in het Flageygebouw in Brussel.
Nieuw in de leeszaal: Chief - "Iedereen gamer"
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste games en gadgets dan vind je in dit spitsvondig, kritisch, humoristisch, rock-'n-roll en bijdetijds magazine zeker je gading!
Meer info: www.chief.be
maandag 23 november 2009
Woord van het jaar 2009: Twitteren
twitteren: korte berichten verspreiden op zijn of haar sociaal netwerkprofiel 'Twitter'.
Andere kanshebbers voor de titel Woord van het jaar 2009 waren kopvoddentax, vaccinatieangst, koninginnedagdrama en vuvuzela.
In tegenstelling tot vorig jaar werd er geen grootse internetverkiezing gehouden, dit om manipulatie van de stemming door bepaalde drukkingsgroepen te vermijden. Toen werd swaffelen verkozen tot Woord van het Jaar 2008.
meer info via Genootschap Onze Taal, dagblad De Pers en Van Dale Uitgevers
zaterdag 21 november 2009
Paul McCartney wint Gershwin Prize for Popular Song
De Britse ex-Beatle krijgt deze prijs omwille van de grote en onuitwisbare invloed die hij had op het populaire Amerikaanse lied. Hij mag de prijs wel pas volgend jaar in ontvangst nemen op het Witte Huis.
"It is hard to think of another performer and composer who has had a more indelible and transformative effect on popular song and music of several different genres than Paul McCartney," aldus LOC bibliothecaris James H. Billington.
De Library of Congress Gershwin Prize for Popular Song wordt door de Library of Congress (Amerikaanse Nationale Bibliotheek) jaarlijks uitgereikt aan een componist of uitvoerder. En dit als eerbetoon aan zijn/haar levenslange toewijding aan de populaire muziek.
De allereerste award, die trouwens vernoemd werd naar George en Ira Gershwin, werd in 2007 uitgereikt aan Paul Simon. Ook Stevie Wonder kreeg eerder al deze onderscheiding.
Biblioquotes: Cees Nooteboom
"Verhalen schrijven is echt een kunst. Ik heb dat vroeger gedaan met 'De ridder is gestorven', een boek geschreven toen ik begin twintig was. Dan hanteer je de vorm die je, tussen aanhalingstekens, geleerd hebt van mensen die korte verhalen kunnen schrijven."
"Bij verhalen schrijven ligt de lat heel hoog. Stijl is voor mij ontzettend belangrijk. [...] Een verhaal moet stilistisch zo sterk zijn dat je als lezer na afloop even niets meer wilt lezen."
"Ik vind dat je au fond twee soorten schrijvers hebt. Je hebt mensen die alles van tevoren schematisch hebben vastgelegd, maar dat is bij mij nooit het geval. Bij geen enkel boek. Ik heb - en dat is de andere soort - slechts een vaag idee waar het over zal gaan. Een vaag idee om vormen van helderheid te krijgen. "
"Ik heb altijd het schrijven gebruikt om zelf achter dingen te komen."
"In een goed verhaal is de tijd zowel afgeschaft als aanwezig."
(Cees Nooteboom, winnaar van de Prijs der Nederlandse Letteren 2009)
vrijdag 20 november 2009
National Book Award voor Colum Mccann
Deze week werd de National Book Award for Fiction 2009 uitgereikt aan de Ierse schrijver Colum MCann voor zijn roman Let the Great World Spin.
Ook genomineerd in deze categorie waren Bonnie Jo Campbell (American Salvage), Daniyal Mueenuddin (In Other Rooms, Other Wonders), Jayne Anne Phillips (Lark and Termite) en Marcel Theroux (Far North).
Dit zijn de overige winnaars van een National Book Award 2009 in de verschillende categorieën:
- non-fictie: T.J. Stiles (The First Tycoon)
- poëzie: Keith Waldrop (Transcendental Studies)
- jeugdliteratuur: Phillip Hoose (Claudette Colvin : Twice Toward Justice)
- prijs voor bijzondere literaire verdienste: Dave Eggers
Alle winnaars ontvingen allemaal een bronzen beeldje en een geldbedrag van $10000 (ca 6750 EUR). Ook kregen alle genomineerde finalisten een bronzen medaille en een geldsom van $1000 (675 EUR).
Meer info via www.nationalbook.org
VIDEO: documentaire Ed Emberley's "Make a World"
Met zijn illustraties gaf hij vorm aan de visuele cultuur van een ganse generatie kunstenaars, ontwerpers, professionele en amateurillustratoren. Het boek wordt nog steeds aanzien als actueel, een "visueel woordenboek", en heeft een grote invloed op het hedendaags creatief denken. Ed Emberley illusteerde een groot aantal kinderboeken en publiceerde een hele verzameling boeken waarin hij de lezer tips en trucs leert om zelf makkelijk, leuke tekeningen te maken.
Een team van toegewijde enthousiastelingen werkt momenteel intensief aan een onafhankelijk geproduceerde documentaire rond het leven en het werk van Ed Emberley: "Make a World: the film". Hieronder kun je al een kleine trailer zien van de documentaire in wording:
De documentaire is een zgn. "grassroots" kunst- en cultuurproject waarbij iedereen op allerlei manieren kan bijdragen aan het project. Eén van de doelen van het project is ook het verzamelen van verhalen, tekeningen of schetsen die geïnspireerd zijn op het werk van Ed Emberley. Deze kun je e-mailen naar de documentairemakers.
(via: swidinst.org)
Meer info: makeaworldfilm.com, Ed Emberley
Van afval tot grondstof
Selectieve inzameling en verwijdering van alle soorten afval afkomstig van de gemeenten, hun bevolking en de bedrijven staat te allen tijde centraal. Hierbij is er een blijvende aandacht voor en een aanhoudend zoeken naar de best beschikbare en meest duurzame methodes die leiden tot een optimale zorg voor mens en milieu.
Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.
donderdag 19 november 2009
Neil Gaiman wint Booktrust Teenage Prize 2009
Neil Gaiman staat bekend als één van de top tien levende post-moderne schrijvers en schrijft proza, poëzie, filmscenario's, strips, liedjesteksten en theater. Naast zijn journalistieke werk is ook de iconische DC stripreeks Sandman van zijn hand, de enige stripreeks die in de New York Times bestsellerlijst werd opgenomen. Een aantal succesvolle films zijn gebaseerd op Gaiman's boeken waaronder de animatiefilm Coraline en de film Stardust. Hij was ook de schrijver van het scenario van de film Beowulf.
Op de website www.mousecircus.com vind je allerlei informatie over het boek en andere werken van Neil Gaiman. Hieronder kun je de spannende trailer van het boek bekijken, ingesproken door de auteur:
(Via: Booktrust Children's Books)
Meer info: Booktrust Teenage Prize 2009, Neil Gaiman, Mouse Circus)
Decent Society Award 2009 voor Peter Sloterdijk
Deze eer viel de Duitse filosoof Peter Sloterdijk (Karlsruhe, 1947) te beurt, al was hij niet zelf aanwezig op de prijsuitreiking wegens ziekte.
Peter Sloterdijk is vooral gekend van de 'bestseller' Kritiek van de cynische rede (1983), Regels voor het mensenpark (2000), de trilogie Sferen (2005) en Woede en tijd (2007).
Als postmodernist is hij ervan overtuigd dat er geen plaats is voor een absolute waarheid. Zelf geeft hij in zijn boeken dus ook géén sluitende antwoorden op vragen waar ieder mens mee zit.
Een waardige samenleving is een samenleving die de grote verscheidenheid respecteert tussen individuen en groepen met oog voor de individuele ontplooiing
en ontwikkeling van alle burgers. Hierbij wordt niemand uitgesloten en voelt iedereen zich verantwoordelijk voor de onderlinge samenhang en verbondenheid.
Meer info via www.petersloterdijk.net
woensdag 18 november 2009
Interactieve tentoonstelling jeugdauteur André Sollie
Sollie is auteur en illustrator. Tekst en tekening kun je niet meer scheiden bij André Sollie. Oorspronkelijk was hij boekillustrator maar, zoals hij zelf zegt, “ik ging ook schrijven met mijn tekenpotloden”, en ondertussen is zijn werk meermaals bekroond. Een opvallend kenmerk van zijn illustraties is de stapelstructuur die de objecten naar hun plaats lijkt te dwingen. Er zijn ook bijna altijd zwevende of vliegende objecten in het beeld aanwezig.
Na het bezoek aan de tentoonstelling kunnen de 3e kleuterklassen luisteren naar het verhaal “Wachten op matroos”. Dit verhaal gaat over vriendschap en afscheid. Aan de hand van enkele vragen kunnen de kinderen na de vertelling zelf een stukje van het verhaal tekenen.
Interactieve tentoonstelling André Sollie - Centrale bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - duur: 1 uur - gratis - enkel in de voormiddag - reserveren via ann.cottens@kortrijk.be of 056 27 75 79
European Newspaper Award 2009
The European Newspaper Award, een organisatie van designer Norbert Küpper, bekroont jaarlijks heel wat kranten voor hun uitzonderlijke vormgeving en stijl. Het doel van deze prijsuitreiking is voornamelijk het uitwisselen van interessante ideeën te stimuleren én tegelijkertijd nieuwe en creatieve oplossingen aan te bieden betreffende design en concept van kranten.
Bij de 11e editie van de European Newspaper Award waren er maar liefst 241 deelnemende kranten uit 27 verschillende landen, waarvan er zo'n 108 kranten een Award of Excellence kregen.
De European Newspaper Award werd uitgereikt in verschillende categorieën:
- Categorie lokale kranten: Smålandsposten (Zweden)
- Categorie regionale kranten: Stuttgarter Zeitung (Duitsland)
- Categorie nationale kranten: I informação (Portugal)
- Prijs van de jury: 24sata (Kroatië)
Ook een aantal Belgische kranten vielen in de prijzen. Zo won De Standaard in de categorie Supplements met haar speciale verkiezingsbijlage over Amerika (verschenen in oktober 2008) en de Magritte-bijlage (mei 2009). En in de categorie fotografie won De Standaard met een kranteneditie van 25 september 2009, waaraan Magnum-fotograaf Carl De Keyzer had aan meegewerkt.
Ook De Morgen haalde heel wat prijzen binnen met haar covers van De Morgen Magazine, de Reporter (27 juni '09), de Financiële Morgen, Zeno (19 september '09) en Opening Bis.
Meer info via www.standaard.be, www.demorgen.be en www.newspaperaward.com
dinsdag 17 november 2009
Oxford Word of the Year 2009: "Unfriend"
Dit keer werd het werkwoord Unfriend uitgeroepen tot woord van het jaar 2009.
Iemand unfrienden doe je wanneer je iemand als vriend verwijdert van sociale netwerksites als Facebook of MySpace.
unfriend – verb – To remove someone as a ‘friend’ on a social networking
site such as Facebook.
Andere woorden die in aanmerking kwamen waren o.a. intexticated (verstrooid zijn door het versturen van smsjes tijdens het autorijden), netbook (een kleine laptop computer), sexting (het sturen van seksueel getinte sms-berichten), choice mom (bewust ongehuwde moeder), deleb (gestorven beroemdheid), ...
Meer info: blog.oup.com
Vladimir Nabokov's "The original of Laura" postuum uitgegeven
De uitgave van het boek wordt echter niet door iedereen op enthousiasme onthaald. Het boek werd namelijk nooit afgewerkt, bestaat uit 138 fichekaartjes, mocht niet gepubliceerd worden van de auteur en lag gedurende dertig jaar in een bankkluis. Bovendien gaf Nabokov de expliciete instructie aan zijn vrouw Vera om het originele manuscript te vernietigen na zijn dood in 1977. Dit gebeurde echter niet. 32 jaar na de dood van zijn vader en 18 jaar na de dood van zijn moeder besloot Dmitri Nabokov om de onafgewerkte roman alsnog uit te geven.
De Engelstalige versie van het boek wordt op 17 november 2009 uitgegeven door uitgeverij Knopf. Op de Nederlandstalige versie, uitgegeven bij De Bezige bij, moeten we een dag langer wachten.
Meer info: Knopf Publishing, De Bezige Bij
Prijs van Verdienste voor Chris Lomme
"Haar belang voor de Belgische film- en televisiewereld kan niet onderschat worden. Chris Lomme is een natuurtalent, die elke rol aankan, van de moeilijkste Shakespearerollen tot lichte boulevard komedies", aldus Lukas De Vos, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Filmpers.
Deze carrièreprijs wordt uitgereikt aan een Vlaamse of Nederlandse filmpersoonlijkheid waarmee zijn of haar uitzonderlijke loopbaan wordt gewaardeerd.
Eerdere winnaars waren o.a. Frans Weisz, Jacqueline Pierreux, Jan Decleir en Robbe De Hert.
Chris Lomme: "Ik ben helemaal niet gewend om veel prijzen te winnen, dus dit doet me wel iets.Maar ik mag dan wel een oud wijf zijn, ik hou van dit vak en blijf gedreven doordoen."
maandag 16 november 2009
VIDEO: Maak je eigen "onzichtbare" boekenplank
Ben je handig met een boormachine, schroevendraaier en cuttermes? Dan kun je via enkele eenvoudige stappen je eigen "onzichtbare" boekenplank maken. Op de doe-het-zelf videowebsite Videojug vonden we hoe je precies te werk gaat om je boeken schijnbaar te laten zweven in de lucht.
Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een groot boek dat je wil opofferen, haakjes in L-vorm en enkele eenvoudige materialen. Onderstaande (Engelstalige) video toont je hoe je verder te werk gaat:
(via: Wikihow)
Luc Devoldere: Lucifers bij de brand
Beschouw het als een werkplaats, als een verzameling aantekeningen, aanzetten, anekdotes en bedenkingen; als parerga kai paralipomena: bijzaken, accessoires, alles wat men aan de kant laat liggen. Zwerfhout. Achtergelaten bagage langs de wegen als men op de vlucht is voor de vijand.
Alles moest erin kunnen en mogen. Het was de bedoeling een beeld op te hangen van wat de auteur beweegt en treft. De fragmenten zouden het geheel vervangen.
Het wil geen dagboek zijn, maar een commentaar. Op het leven, de dingen en de boeken. Ook op de waan van de dag. De auteur wilde op een afstand gaan staan van die waan, en dan zijn lucifertje afstrijken bij de brand.
(bron: tekst omslag)
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.
Afgelast: Boterhammen in de bib met De Maakbare Mens vzw
vrijdag 13 november 2009
BIB-stickerwedstrijd: stem op jouw favoriet!
In totaal werden een 350-tal inzendingen geteld. Een jury maakte een selectie van 10 foto's. De beste foto wordt beloond met een Apple iPhone 3G (32GB). Wil je mee bepalen wie de Apple iPhone wint en zelf kans maken op een boekenbon t.w.v. 20 euro ? Breng dan hier je stem uit ! Stemmen kan nog tot 20 november!
Buurtbibliotheek Lange Munte sluit tijdelijk
Op zaterdag 19 december 2009 gaan de deuren terug open en kun je er opnieuw terecht voor onze boeken en tijdschriften. Uiteraard ben je ook altijd welkom in de Centrale Bibliotheek of één van onze buurtbibliotheken.
De buurtbibliotheek Lange Munte is gesloten vanaf maandag 30 november 2009 tot en met 18 december 2009.
KJV Voorlees- en knutselkamp 2009: De foto's!
Hieronder zie je de foto's van het voorlees- en knutselkamp:
Meer info via www.kjvkortrijk.blogspot.com
Kijken naar jou uit duizend ogen
Voor de antieke dichters was de liefde een onuitputtelijke bron van inspiratie. Hun onsterfelijke poëzie geeft ons inzicht in de wereld van liefde en erotiek zoals die door de Grieken en Romeinen beleefd werd.
In Kijken naar jou uit duizend ogen geeft Patrick Lateur een volledig beeld van de klassieke liefdespoëzie.
Een unieke bloemlezing met uiteenlopende fragmenten uit verschillende genres en een indrukwekkende lijst van klassieke schrijvers en filosofen. Met krachtige illustraties van Gerda Dendooven.
(bron: tekst omslag)
Afrodite en Eros, Venus en Amor: de liefde heeft vele gezichten. Het is 'de mooiste van alle onsterfelijke goden' volgens Hesiodos, 'de wrede moeder van zoete lust' voor Horatius en een 'bitterzoet en onweerstaanbaar sluipdier' bij Sapfo.
In de klassieke teksten van de Grieken en Romeinen wordt liefde zelden geassocieerd met rozengeur en maneschijn. Waar liefde is, is haat, bloed en dood, wellust en genot
Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.
donderdag 12 november 2009
"My heroics, part one" van Absynthe Minded beste Belgische nummer van het decennium
Dit werd bekendgemaakt door radiopresentatoren Roos Van Acker en Stijn Van de Voorde gedurende een extra uitzending van het radioprogramma "Bel 2000" nadat luisteraars wekenlang konden stemmen voor hun favoriete Belgische nummer van de afgelopen 10 jaar.
Op deze link vind je de top-50 nummers die door de luisteraars werden gekozen. Je kan er ook de volledige radio-uitzending herbeluisteren. Hieronder vind je een videoclip van het nummer "My heroics, part one" door Absynthe Minded:
(via: Studio Brussel)
Meer info: Absynthe Minded, Bel 2000
Erwin Mortier wint AKO Literatuurprijs
De Vlaamse schrijver Erwin Mortier won de AKO Literatuurprijs 2009 met zijn roman "Godenslaap". De prijs bestaat uit een een cheque ter waarde van 50.000 euro en een sculptuur van Eugène Peters. Het is van 1989 geleden dat een Vlaamse schrijver nog eens deze prestigieuze literatuurprijs won. Toen ging de prijs naar "Het koekoeksjong" van Brigitte Raskin.
Juryvoorzitter Guy Verhofstadt motiveerde de keuze van de jury voor "het boek dat een grote tragedie beschrijft, een boek dat geschreven is in een overweldigende en overrompelende taal".
(via: deredactie.be, AKO Literatuurprijs)
Griezeltijd op het Halenplein: een terugblik
We blikken even terug op deze leuke dag met onderstaande fotoreeks:
De buurtactiviteit werd georganiseerd door de dienst Buurt- en straathoekwerk van de stad Kortrijk i.s.m. de buurtbibliotheek Blauwe Poort en de gemeentelijke basisschool.
Leeskringen Kortrijk: november 2009
- De geschiedenis van de liefde - Nicole Krauss
Leeskring Ex-Libris, 17.11.2009 om 20u - De tuinkamer - Lilian Blom
Leeskring KVLV Heule, 17.11.2009 - De middagvrouw - Julia Franck
Leeskring Athena, 18.11.2009 - Nachttrein naar Lissabon - Pascal Mercier
Leeskring Pius, 24.11.2009 om 20u - De geschiedenis van de liefde - Nicole Krauss
Leeskring Markant, 26.11.2009 om 20u
Inleider en moderator Magda Ockier
Meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek/leeskringen of neem contact op met de Kortrijkse bib of met één van de leeskringverantwoordelijken.
dinsdag 10 november 2009
"Verhaal speciaal"
Na het voorlezen kun je kennismaken met speciale boeken zoals: brailleboeken, voelboeken en luisterboeken. Deze activiteit is toegankelijk voor kinderen met een auditieve beperking. Er wordt voorzien in een ringleiding.
"Verhaal speciaal" - 25 november 2009 - 14u - Centrale bibliotheek Kortrijk, Huize Minoes, Leiestraat 30 - € 2 - beperkte plaatsen - inschrijven via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00
Meer info: http://www.voorlezen.be/
Leesclubboek van het Jaar 2009: De overgave
Tijdens het literaire Lezersfeest in Rotterdam werd onlangs de Boek-delenprijs uitgereikt aan Arthur Japin.
Zijn roman De overgave werd door Vlaamse en Nederlandse leeskringen met ruim 30% van de stemmen verkozen tot Leesclubboek van het Jaar. De auteur ontvangt hiervoor een bedrag van 2000 EUR.
Ook werd een speciale Motivatieprijs van 250 EUR uitgedeeld aan de leesclub die haar uitgebrachte stem het meest enthousiasmerend motiveerde. Daarbij werden er diverse prijzen verloot onder de deelnemende leeskringen.
Volgende auteurs, waarvan ook de Kortrijkse leeskringen heel wat titels hebben opgenomen in hun leeslijst, waren genomineerd voor de Boek-delenprijs 2009:
- Jeroen Brouwers - Datumloze dagen
- Adriaan van Dis - De wandelaar
- Marjolijn Februari - De literaire kring
- Judith Koelemeijer - Anna Boom
- Rachida Lamrabet - Vrouwland
- Ian McEwan - Aan Chesil Beach
- Doeschka Meijsing - Over de liefde
- Pascal Mercier - Nachttrein naar Lissabon
- Charlotte Mutsaers - Koetsier Herfst
- Connie Palmen - Lucifer
- Marieke van der Pol - Bruidsvlucht
De Boek-delenprijs is een gezamenlijk initiatief van het tijdschrift Boek-delen, het Lezersfest in Rotterdam en het Vlaamse Locus. werd al voor de vierde keer op rij uitgereikt. Vorige winnaars waren Khaled Hosseini (De vliegeraar), Stefan Brijs (De engelenmaker) en Gerbrand Bakker (Boven is het stil).
Meer info via www.boekdelenprijs.nlTexas 1836 – een groep jonge Comanche-indianen overvalt het fort van de pioniersfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, moet toezien hoe haar kinderen en kleinkinderen worden ontvoerd. De vrouw overleeft het ondraaglijke op pure wilskracht.
Veertig jaar later krijgt de dan hoogbejaarde Granny, bezoek van Quanah, de aanvoerder van de door haar zo gehate Comanche. Hij is op weg om zich over te geven en zijn verslagen volk voor altijd in het reservaat te leiden. Hiermee wordt, na bijna vierhonderd jaar, de onderwerping van de oorspronkelijke bewoners van Amerika een feit. De overgave vertelt het aangrijpende en onvoorstelbare leven van een vrouw die in het gevecht om haar kinderen en kleinkinderen uiteindelijk het machtigste wapen moet leren hanteren: vergeving.
Sesamstraat viert 40e verjaardag
Sesamstraat viert vandaag haar 40e verjaardag. Dat kwamen we te weten dankzij Google, die sinds vorige week alle dagen een nieuwe doodle op haar startpagina plaatste.
De originele Sesamstraat (Sesame Street) werd in de Verenigde Staten voor het eerst uitgezonden op 10 november 1969. De bedoeling was een educatief programma te maken voor kinderen in achterstandswijken, om hen al spelenderwijs van hun leerachterstand af te helpen.
Het programma kende sindsdien zo'n succes dat vandaag de dag in meer dan 140 landen dagelijks Sesamstraat wordt uitgezonden. Overal blijft het format dezelfde, al kunnen de personages per land al eens verschillen.
In de Verenigde Staten wordt vandaag de eerste aflevering van het nieuwe seizoen uitgezonden, met niemand minder dan First Lady Michelle Obama.
Wie zijn kennis over het populaire kinderprogramma wil testen, kan dat hier eens uitproberen.
maandag 9 november 2009
Adriaan Kuipers wint "Verhaal der Lage Landen"
In totaal waren er dit jaar meer dan 350 inzendingen van jongeren tussen 16 en 25 jaar. Op zaterdag 7 november 2009 maakte de shortlistjury, met onder meer Pieter Aspe, Herman Koch en Greet Op de Beeck, haar top 3 bekend tijdens de finale op de boekenbeurs. De jury las er de drie beste verhalen voor en daarna was het aan alle aanwezige deelnemers om te kiezen voor het beste schrijfsel
Adriaan Kuypers won met zijn kortverhaal "De voorlaatste dag" de literaire prijs "Verhaal der Lage Landen". Het prijzenpakket bestaat onder meer uit een reischeque voor een cultuurreis ter waarde van € 1000, luxepakketten Radioboek, boekenpakketten van Stichting Lezen en tal van publicatiemogelijkheden.
Meer info: www.cjp.be/hetverhaal
Uitgever van het jaar 2009
De Middelburgse boekhandel De Drukkery werd verkozen tot Beste Boekhandel van het Jaar.
Deze verkiezing, een initiatief van het Nederlandse Boekblad, werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. De bedoeling was te zoeken naar een uitgever "met een goed en goedlopend fonds, met brede ervaring in het vak, oog voor continuïteit en cultuur, een karakteristieke persoonlijkheid en iemand die respect afdwingt bij zijn/haar collega's en als voorbeeld geldt voor andere uitgevers."
"We hebben gemeend dat de prijs moet gaan naar een uitgever die in het afgelopen jaar iets heeft gedaan wat anderen niet deden. Met name: "Als kleine zelfstandige als eerste openlijk opstaan tegen Bol.com en BGN. [...] Veel nummer één noteringen in de bestsellerslijsten is heel mooi - maar leidt niet automatisch tot een nominatie. We vonden ook dat de prijs wel een beetje, maar niet alléén een oeuvreprijs moest zijn."
Uit het juryverslag
Andere genomineerden op de shortlist waren Eva Cossée (Cossee), Chris Herschdorfer (Ambo/Anthos), Joost Nijsen (Podium) en Mai Spijkers (Prometheus/Bert Bakker).
Behalve een longlist van 15 uitgevers die door de jury van Boekblad werd opgesteld, konden ook een aantal mensen uit het veld hun eigen favorieten nomineren. Zo haalde ook Marita Vermeulen (De Eenhoorn) als enige Vlaamse kandidate de longlist.
vrijdag 6 november 2009
Het Penhuis: "Jong Talent" - Ruth Lasters en Jeroen Theunissen
Op zondag 15 november 2009 ontvangt Het Penhuis "Jong Talent". Ruth Lasters debuteerde in 2006 met de voortreffelijke roman "Poolijs" waarvoor ze de Vlaamse Debuutprijs 2007 kreeg. Jeroen Theunissen publiceerde tot nog toe drie opgemerkte romans: "De onzichtbare", "Het einde" en "Een vorm van vermoeidheid". Theunissen schrijft ook essays. De volkskrant noemde hem zelfs "een gevaarlijk talent". Interviewer van dienst is deze keer Inge Jooris.
Het Penhuis: "Jong Talent", Ruth Lasters & Jeroen Theunissen - 15 november 2009 - Oranjerie van het Broelmuseum, Broelkaai 4, Kortrijk - 10u30 - €5 - tickets: UiT in Kortrijk 056 23 98 55 - i.s.m. Cultuurcentrum Kortrijk
Boterhammen in de bib: De Maakbare mens vzw
Op maandag 16 november is De maakbare Mens vzw te gast in de Kortrijkse Openbare Bibliotheek.
De Maakbare Mens vzw wil die zogenaamde functionele voedingsmiddelen en voedingssupplementen plaatsen in het breder kader van de medicalisering van onze voeding.
Boterhammen in de bib: De Maakbare Mens, koelkast of medicijnkast - 16.11.2009 - 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 5 EUR - i.s.m. Vorming Plus - meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, www.vormingplusmiddenzuidwest.be en www.demaakbaremens.org
donderdag 5 november 2009
Winnaar "Zombie Short Film Festival"
Op 30 oktober werd de winnaar van het het Canadese "Zombie Short Film Festival" bekendgemaakt: "Deadspiel" – door regisseur Jay Molloy en producer Pat Corcoran. De twee andere finalisten waren de regisseurs Dan Gingold met "The Skin of Your Teeth" en Marjan Westbrock met "Zombeer"
Een "making of" van de kortfilm "Deadspiel" kun je hieronder bekijken:
Meer info: www.zombieshortfilmfestival.com
TipTopTien jeugdboekenlijst november
De TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips die iedere maand door de medewerkers van de jeugdbibliotheek geselecteerd worden. Dit is een greep uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek van Kortrijk.
De TipTopTien, editie november 2009, kunt u alvast hier downloaden (pdf, 0.6mb) en bekijken via LibraryThing. Of u bekijkt die gewoon rechtsreeks via "Scribd", onze handige pdf viewer van dienst:
TipTopTien november 2009
woensdag 4 november 2009
Jean-Philippe Toussaint wint Prix Décembre 2009
Zo greep Jean-Philippe Toussaint (Brussel, 1957) onlangs net naast de Prix Goncourt, maar met z'n roman La vérité sur Marie won hij gisteren wel de Prix Décembre 2009.
De Belgische auteur kreeg hiervoor een bedrag van maar liefst 30 000 EUR.
De Prix Décembre - voorheen de Prix Novembre - werd in 1989 in het leven geroepen door Philippe Dennery. Deze literaire prijs wordt beschouwd als de tegenhanger van de Prix Goncourt omdat de nadruk eerder ligt op de niet-commerciële literaire romans, novelles en essays.
Meer info via www.prix-litteraires.net
Turks gebak in de jeugdafdeling
Kinderen en hun ouders of grootouders kunnen er in het hoekje met Turkse tapijten en kussens genieten van Turks gebak, thee en verhalen in het Turks en over Turkije. Een Turkse bakker uit Kortrijk, die nog op traditionele wijze bakt, maakt o.a. heerlijke "Baklava" voor ons klaar. Baklava bestaat uit laagjes deeg gevuld met gemalen stukjes noot, doorgaans walnoot of pistache. Het geheel wordt doordrenkt met een zoete siroop van suiker of honing.
Wie van al dat lekkers wil proeven is welkom op zaterdag 14 november 2009 van 10u30 tot 12u30 in de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek van Kortrijk!
Turks gebak in de jeugdafdeling - 14 november 2009 - 10u30 tot 12u30 - gratis - Centrale bibliotheek Kortrijk, jeugdafdeling, Leiestraat 30 - Meer info: bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00
dinsdag 3 november 2009
Themalijst: de Vlaamse film op dvd
De nieuwe themalijst "De Vlaamse film op DVD" geeft je een volledig overzicht van de ruime collectie Vlaamse films, televisiereeksen en cabaret op DVD van de Kortrijkse bibliotheek. Je vindt al deze dvd's terug in onze afdeling 'film en muziek'. Genoeg voor uren, dagen, zelfs weken kijkplezier!
Hercule Poirotprijs voor Guido Eekhaut
De roman is een mix van actie, dubbelspel, achtervolgingen, afpersing en geloofwaardige politiek-economische connecties tussen de Russische maffia en Hollandse financiële milieus.
Volgens de jury:
Evenwicht is het sleutelwoord, soms ondersteund door wat te veel details. Die zijn wel dienstig om de plot voldoende intelligent te houden zonder onnodige kunstgrepen. Het boek bewijst dat het soms nuttig is te wachten en te laten bezinken vooraleer zich als schrijver aan het misdaadgenre te wagen. Absint is dan misschien niet de meest opwindende prijswinnaar, maar ongetwijfeld een van de meest bevattelijke en realistische van de laatste jaren.
De literaire prijs gaat uit van het magazine Weekend Knack en bestaat uit een geldprijs van 5000 euro en een gegraveerde Watermanpen. Er werd een keuze gemaakt uit de Vlaamse misdaadromans die voor het eerst verschenen na de Antwerpse Boekenbeurs 2008 en beschikbaar zijn op de Boekenbeurs 2009.
Behalve Guido Eekhaut stonden ook volgende auteurs op de shortlist:
- Rode aarde (uitg. Manteau) door Nellie Mandel
- Het pigment (uitg. Q) door Ludo Schildermans
- Vrienden (uitg. Kramat) door Rudy Soetewey
- Verzegeld (uitg. Manteau) door Lydia Verbeeck
Prix Goncourt 2009 voor Marie NDiaye
De Franse literatuurprijs Prix Goncourt 2009 werd gisteren uitgereikt aan de Marie NDiaye (Pithiviers, 1947). Ze ontving deze prijs voor haar roman Trois Femmes Puissantes.
Sinds 1998 is Marie NDiaye de eerste vrouw aan wie deze literatuurprijs wordt toegekend. Bovendien is ze de eerste zwarte schrijfster die de Prix Goncourt op haar palmares mag schrijven.
Marie NDiaye wint slechts een symbolische 10 EUR maar is daarentegen wel verzekerd van een prominente plaats in de Franse bestsellerslijst. Tot op vandaag werden er al ruim 140000 exemplaren verkocht van Trois Femmes Puissantes, een eigenzinnig portret van drie sterke Senegalese vrouwen.
De overige genomineerden uit de shortlist (3e selectie) waren:
- Laurent Mauvignier - Des hommes
- Jean-Philippe Toussaint - La vérité sur Marie
- Delphine de Vigan - Les heures souterraines
Gisteren werd ook de Prix Renaudot uitgereikt. Deze tweede meest prestigieuze Franse literatuurprijs werd uitgereikt aan Frédéric Beigbeder voor z'n boek Un roman français.
Meer info via www.academie-goncourt.fr