woensdag 30 juni 2010

China Cinema: twintig markante Chinese speelfilms



De bibliotheek is meer dan alleen boeken en dat bewijzen we met het project "Cinébib" door driemaandelijks 20 kwalitatieve films aan te bieden dankzij de samenwerking met Winob en Cinema Novo. In de Cinébib display vind je 20 dvd's waaruit je een keuze kunt maken en die je gratis kunt ontlenen.

Ook de gratis Cinébib-brochure is er te vinden waarin je meer te weten komt over een regisseur of filmregio die in de media weinig aandacht krijgt. De brochure laat je ook kennismaken met de 20 aangeboden films, waarbij je de mogelijkheid krijgt om de werken te beoordelen.

De komende drie maanden staan in het teken van "China Cinema" waarbij de 20 met zorg geselecteerde films op dvd je zeker zullen bekoren! Er zijn niet alleen film uit de Volksrepubliek China maar ook uit Hongkong, Taiwan en coproductie met de VS. De "regisseur in beeld" is Zhang Yimou die al een lange weg aflegde in het moeilijke filmlandschap van China.

De "China Cinema" brochure kun je alvast hieronder bekijken:

Cinébib: "China Cinema"

Meer info: www.cinemanovo.be, www.winob.be

Themalijst: 50 jaar Congolese onafhankelijkheid

Op 30 juni 1960 werd Congo onafhankelijk verklaard en vijftig jaar later wordt deze onafhankelijkheid uitbundig gevierd. In deze themalijst vind je alle naslagwerken, boeken, cd’s, lp’s en dvd’s over de Democratische Republiek Congo.

Themalijst "Congo: 50 jaar onafhankelijkheid"

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/leestips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kan via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

dinsdag 29 juni 2010

Themalijst "Misdaadseries op DVD"

Het is volop de (warme!) Zomer van het Spannende Boek, dé periode bij uitstek waarin bloedstollende thrillers, ijzingwekkende politiedetectives en spannende avonturenromans je 8 weken lang op het puntje van je stoel laten balanceren.

Naast boeken en strips vind je in de Kortrijkse bibliotheek ook een uitgebreide collectie misdaadseries op DVD. Hieronder vind je een handig overzicht van de misdaadseries die je gratis kunt ontlenen in de afdeling beeld en geluid:

Misdaadseries op DVD - juni 2010

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/leestips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

1 Minute Film & Sound Awards 2010

De "1 Minute Film & Sound Awards" is een wedstrijd voor filmpjes van 1 minuut waarbij de soundtrack even belangrijk is als het beeld. Aan de wedstrijd zijn drie juryprijzen (1200, 750 en 500 euro) verbonden.

De invulling van de twee elementen film en sound wordt volledig overgelaten aan de creativiteit van de maker zelf. Inschrijven voor de wedstrijd kan tot 9 augustus 2010.

De 1 Minute Film & Sound Awards wordt geïntegreerd in het muziekfestival Leffingeleuren (17 t.e.m. 19 september 2010). In samenwerking met de Cinemobiel - een mobiele buitenbioscoop - worden beide selecties doorlopend afgespeeld op een groot scherm op het marktplein tussen de twee locaties (Concerttent en Centrum De Zwerver).

Alvast enkele smaakmakers uit 2009:

(1e juryprijs 2009: "Blue" door Bram Algoed)


("i like bird" door Britt Raes)

Meer info:
www.1minute.be, www.leffingeleurenfestival.be

maandag 28 juni 2010

Kinderstadsdichter voor Sint-Niklaas

Gisteren werd in Sint-Niklaas (en in primeur voor Vlaanderen) een kinderstadsdichter aangesteld, de veertienjarige Olivia Wittock.

Alle Sint-Niklase jongeren tussen 8 en 14 konden de voorbije weken een zelfgemaakt gedicht inzenden met als titel 'Dichter in de stad'. De tekst van Olivia werd uit zo'n 150 inzendingen geselecteerd en kwam op de longlist van 40 nominaties terecht. De jury - met de Antwerpsse stadsdichter Peter Holvoet Hanssen als voorzitter - verkoos haar gedicht tenslotte boven de vijf andere genomineerde kandidaten.

Het gedicht van Olivia Wittock zal nu op talloze plaatsen in de stad uithangen. Daarbij zal ze haar functie voor een jaar dragen en op tal van festiviteiten (Vredesfeesten, Gedichtendag, ...) voordragen uit eigen werk.

De zoektocht naar een eigen kinderstadsdichter kwam er op initiatief van de openbare bibliotheek in Sint-Niklaas met als voornaamste doel de kinderen, hun ouders en begeleiderd vertrouwd te maken met poëzie en literatuur.

Mijn stad kent mij al
zolang als ik
haar ken.
ze keurt mijn jurken,
ik die van haar:
haar witte bontkraag als het sneeuwt,
mijn frivole jurken in de lente,
mijn voeten onder mijn zwierige zomerrokjes
als ik dans in het park,
haar vallende bladeren dwarrelen door mijn
warrige hoofd.
Ze kent mijn kuren,
is bij mij, zelfs als ik het niet wil.
Als mijn dromen ver zijn,
is zij
toch altijd
dichter bij mij.

Nieuw in de Kortrijkse reeks: Piet Puur

In Piet Puur vind je de typische Piet Huysentruyt-recepten terug maar dan ... gepureerd! De populaire tv-kok neemt immers de problematiek rond de spierziekte ALS ter harte en creëerde een 35-tal 'gewone' gerechten die ook heel lekker zijn in een aangepaste gemixte vorm. Bovendien bevatten alle gerechtjes alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om op krachten te komen.
En het allerbelangrijkste is dat iedereen samen aan tafel kan genieten van hetzelfde gerecht!

Dit boekje is trouwens niet alleen voor ALS-patiënten bedoeld, maar voor iedereen die problemen heeft met kauwen, slikken of vast voedsel.




Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”, een verzameling gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze Kortrijkse Reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal en kan altijd geraadpleegd worden in de leeszaal van de Centrale Bibliotheek.

vrijdag 25 juni 2010

CILIP Carnegie en Kate Greenaway Medals 2010

De Britse organisatie CILIP (the Chartered Institute of Library and Information Professionals) maakte gisteren in London de winnaars bekend van de CILIP Carnegie en Kate Greenaway Medals 2010. Het zijn de meest prestigieuze jeugdliteratuurprijzen van Groot-Brittannië waarbij enkel kinderbibliothecarissen hun stem kunnen uitbrengen op de beste jeugdillustrator en -auteur van het voorbije jaar.


De Kate Greenaway Medal 2010 gaat naar illustratrice Freya Blackwood voor haar prachtige tekeningen in Harry & Hopper. Auteur Neil Gaiman won de Carnegie Medal 2010 met het griezelverhaal The Graveyard Book (Het kerkhof).



Meer informatie op www.carnegiegreenaway.org.uk

Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2010


In de Amsterdamse Carré werd gisteren de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2010 uitgereikt. In de categorie 6-9 jaar won Geronimo Stilton en Francine Oomen wint - voor de 8e keer - in de categorie 10-12 jaar.

De Nederlandse Kinderjury wil kinderen laten proeven van nieuwe kinderboeken en hen aanporren om zo veel mogelijk (maar toch kritisch) te lezen. De voorbije maanden hebben ruim 26 000 Nederlandstalige kinderen dan ook een stem uitgebracht op hun drie meest favoriete boeken uit de nominatielijst:
Categorie 6-9 jaar
Categorie 10-12 jaar
Alle genomineerde boeken zijn uiteraard terug te vinden in de Kortrijkse bibcatalogus!

Meer info via www.kinderjury.nl

donderdag 24 juni 2010

Dieter Rogiers en Stijn Felix winnaars Knack Focus Stripstrijd

De 2e editie van de Stripstrijd, een tweejaarlijkse wedstrijd voor jong striptalent van het weekblad Knack Focus, werd gewonnen door het duo Dieter Rogiers en Stijn Felix, respectievelijk scenarist en tekenaar van de strip "Tunguska". Het beeldverhaal handelt over een mysterieuze ontploffing in Rusland in 1908.

Het duo heeft nog niet veel ervaring met het maken van strips. Stijn Felix is al meer dan 10 jaar illustrator met tekende met Tunguska zijn stripdebuut. Dieter Rogiers publiceerde voordien één stripverhaal en deed vooral ervaring op met het schrijven van scenario's voor o.a. de VTM-reeksen "Rupel" en "Faits divers".

Vanaf midden augustus mogen ze hun verhaal verder uitwerken in een wekelijkse strip op de pagina’s van Knack Focus.

De winnaar van de Publieksprijs is Wide Vercnocke voor zijn magisch-realistische strip De Luiaard. Beide prijzen worden zaterdag 26 juni uitgereikt tijdens de opening van het Internationaal Cartoonfestival Knokke Heist door stripauteur Nix en Patrick Duynslaegher, hoofdredacteur van Knack Focus.

Een overzicht van de strips van de tien genomineerden kun je hier bekijken.

(via: Knack Focus)

Meer info: knackfocus.rnews.be

Nieuw seizoen Boterhammen in de bib

Op maandag 20 september 2010 geeft Knack-journalist Chris De Stoop de aftrap voor het nieuwe seizoen van Boterhammen in de bib. De bibliotheek van Kortrijk en Vormingplus Kortrijk hebben opnieuw een mooi programma in elkaar gestoken.

Dit is alvast de affiche voor Boterhammen in de bib 2010-2011. Een gevarieerd programma met klinkende namen:

Chris De Stoop – "Vrede zij met u, zuster"
Maandag 20 september 2010
Knack-journalist Chris De Stoop brengt uiterst genuanceerde benaderingen van hete hangijzers. Met zijn boek ‘Vrede zij met u, zuster’ beet hij zich vast in de sfeer van toenemend moslimradicalisme.

Dirk Verhofstadt – "Pius XII en de vernietiging van de Joden"
Maandag 18 oktober 2010
Dirk Verhofstadt geeft een uitvoerige uiteenzetting aan de hand van foto’s, archiefbeelden en originele documenten over Pius XII, de meest besproken paus uit de wereldgeschiedenis.

Björn Soenens – "Obama: tussen droom en daad"
Woensdag 17 november 2010
Amerikakenner en VRT-chef journaal Björn Soenens, is auteur van ‘Blijven proberen Obama! Amerika tussen droom en daad’. Hij maakt een stand van zaken op.

B-Fastteam – "Belgian First Aid en Support Team"
Maandag 17 januari 2011
We zagen het prachtige werk van B-Fast tijdens voorbije jaren o.a. in Banda Aceh, Kashmir, Haiti. Hoe steekt zo’n missie in elkaar? Welke radertjes treden in werking? En hoe vergaat het onze reddingswerkers op het terrein? Een vertegenwoordiger van B-Fast getuigt.

Wilfried Van Craen – "Gek van liefde, als liefde een obsessie wordt"
Maandag 14 februari 2011
Psycholoog Wilfried Van Craen vertelt over de pathologische vormen van liefde of de liefde als ziekelijke waan.

Gerlinda Swillen – "Koekoekskind, door de vijand verwekt 1940 – 1945"
Maandag 14 maart 2011
Gerlinda Swillen brengt het levensverhaal van ongeveer 70 Belgische oorlogskinderen en hun zoektocht.
  • Telkens om 12u15 in de Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30.
  • Tickets 5 euro, te verkrijgen bij Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk of in de Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30. Tickets aan de deur 6 euro.
  • Mogelijkheid om te betalen met opleidingscheques bij Vormingplus
  • Organisatie Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vormingplus Kortrijk

Nieuw in de Kortrijkse Reeks: Joris van Severen, een biografisch portret

In "Joris van Severen: een biografisch portret" wordt een indringend portret geschetst van een van de meest besproken Vlamingen uit het interbellum en de oorlog. Joris van Severen was een van de grote mannen achter het Vlaamse nationalisme. Later verschoof zijn politiek inzicht enigszins, maar in de meidagen van '40 werd hij toch gearresteerd en omgebracht in het zogenaamde bloedbad van Abbeville.

Pieter Jan Verstraete werpt licht op het intrigerende leven van deze man, die vrienden en vijanden had maar bovenal een markante figuur van een tijdvak was.

(bron: tekst omslag)

Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”, een verzameling gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze Kortrijkse Reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal en kan altijd geraadpleegd worden in de leeszaal van de Centrale Bibliotheek.

woensdag 23 juni 2010

Studeren in de bib

Steeds meer studenten trekken naar de bib om er in alle rust te studeren, alleen of in groepjes. Dit trok de aandacht van WTV, die gisteren een kijkje kwam nemen in de Kortrijkse bib.

Hommagetentoonstelling "Stef Binst. Prenten" - 5 t.e.m. 30 juli 2010


Stef Binst: “Ik ben autodidact. Maar ik kan het tekenen nu eenmaal niet laten.

Van 1997 tot zijn plotse overlijden in 2009 was Stef Binst de huistekenaar van de VVBAD (Vlaamse vereniging voor bibliotheek, archief & documentatie). Hij maakte in hoofdzaak illustraties bij artikels over de bibliotheek-, archief- en documentatiesector in Bibliotheek- & archiefgids.

Bibliotheken en archieven evolueren bijzonder snel. De wetgeving verandert, maar de belangrijkste motor voor innovatie is ongetwijfeld de snelle technologische evolutie. Stef Binst gaf dertien jaar lang commentaar op deze ontwikkelingen. De tentoonstelling illustreert dus ook de veranderingen die de erfgoed- en informatiesector het voorbije decennium doormaakten.

Artistiek ontwikkelde Stef Binst een eigen stijl, met niet meer dan een balpen of een vulpen en wat aquarel. Zijn inspiratie vindt hij onder meer in de traditie van de klare lijn. Weinig lijnen, veel inhoud. In zijn prenten speelt hij soms met de spanning tussen enerzijds de clichés en vooroordelen over het beroep van bibliothecaris of archivaris en anderzijds de realiteit waarin zij werken. De tekeningen zetten het "stoffige imago" van de informatieprofessional af tegen de hoogtechnologische achtergrond waarin hij (of zij) werkt. Vaak kijkt Stef Binst gewoon met de blik van een verwonderde buitenstaander naar de informatiesector en geeft hij met een monkelend lachje zijn commentaar.

De hommagetentoonstelling "Stef Binst. Prenten" kun je van 5 t.e.m. 30 juli 2010 bekijken in de centrale bibliotheek van Kortrijk. De tentoonstelling toont een selectie illustraties en cartoons uit het werk van Stef Binst.

"Stef Binst. Prenten" - 5 juli 2010 – 30 juli 2010 - Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - tijdens de openingsuren - gratis - bibliotheek@kortrijk.be, 056 27 75 00

dinsdag 22 juni 2010

Kortfilmfestival 'Short Shorts'

Tijdens het Aziatische kortfilmfestival 'Short Shorts' viel de Nederlandse film Vera twee keer in de prijzen. De kortfilm van regisseur Thomas Korthals won de Grote Prijs én won eveneens in de categorie Internationaal.
'Vera' (2008) duurt zo'n elf minuten waarin de hoofdrol wordt gespeeld door de Belgische actrice Bien de Moor. De volledige kortfilm kan je integraal bekijken via www.cinema.nl.

Vera slijt haar leven als suppoost in een museum waar ze dag in dag uit geconfronteerd wordt met wat ze haast wanhopig mist: een aanraking. Hunkering en
strenge vorst zorgen ervoor dat Vera een zwerver in haar huis binnenlaat, zonder dat ze zichzelf laat zien. Later plant Vera een ontmoeting met die zwerver, in het museum...

Niña Weijers wint Write Now! 2010

Winnaar Publieksprijs: Marleen van Wesel Write Now! 2010 Winnares Write Now! 2010: Niña Weijers


Afgelopen zondag werden in Rotterdam de laureaten bekendgemaakt van de schrijfwedstrijd Write Now! 2010.
Winnaar werd Niña Weijers die met haar kortverhaal Dat dit het begin was van iets de jury het meest kon bekoren. Zij wint een MacBook, een 'masterclass' bij uitgeverij Augustus en mag optreden op een aantal literaire festivals.
Dé publieksfavoriet bleek Marleen van Wesel te zijn met haar verhaal Zomeren. Met 1100 voorkeurstemmen wint zij de Dagblad De Pers-publieksprijs, goed voor een luxe-uitvoering van de Dikke van Dale en een publicatie in De Pers.

De vakjury, met Annelies Verbeke als juryvoorzitster, mocht dit jaar een recordaantal van meer dan 1300 inzendingen beoordelen, waaruit ze uiteindelijk de 21 finalisten kozen.

De auteur slaagt erin een sfeer aan te boren die doet denken aan die van Murakami en A.M. Homes. Een man en een vrouw betrekken een kamer waarvan één wand uit spiegels bestaat en het tegenoverliggende raam een uitzicht biedt op de stad. De man raakt geobsedeerd door de spiegels, de vrouw door het uitzicht. Beiden raken verstrikt in afbakeningen en perspectieven: gespiegelde lijnen, randen van foto’s, routes binnen de contouren van een raam. En dan: een vlek als impasse, een brand als wanhopige uitweg. In deze uitgepuurde constructie kiezen de emoties een omweg en bespringen ze de lezer onverwacht.
Uit het juryrapport


Meer info via www.writenow.nu

Trends Bedrijfsliteratuurprijs voor Karel Joos

Vorig weekend werd de allereerste Trends Bedrijfsliteratuurprijs uitgereikt aan Karel Joos. Hij wint hiermee een publicatie van zijn winnende verhaal 'Zarre' in boekvorm bij Roularta Books.

De Trends Literatuurprijs werd vorig jaar in het leven geroepen door Trends, CapGemini en Federale Verzekeringen. Ze wilden op zoek gaan naar nieuw en nog onbekend schrijftalent in de bedrijfswereld. Voorwaarde om deel te nemen is dat het manuscript zich moet afspelen in de bedrijfswereld.

In Zarre wordt het verhaal verteld van mensen uit twee verschillende - eerder besloten - milieus: het leger en een ingenieursbureau.

Meer info via trends.rnews.be

maandag 21 juni 2010

Nijntje is jarig!

Nijntje Pluis, het bekende witte konijntje van Dick Bruna, viert vandaag haar 55e verjaardag. In de themalijst hieronder vind je daarom een overzicht van alle boeken, cd’s, dvd’s en andere leuke materialen over Nijntje uit onze bibcollectie.

Themalijst Nijntje is jarig!
Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/leestips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Week van het Ontwerpen 2010 in Kortrijk

Van 23 t.e.m. 27 juni gaat de Week van het Ontwerpen 2010 door in Kortrijk. Hiermee wordt Kortrijk in de maand juni het epicentrum voor de Vlaamse ontwerpopleidingen. Het thema voor dit jaar is "on the origin of innovations" (vert.: "over de oorsprong van innovaties").

Deze 6e editie gaat door in de NMBS-loods op Kortrijk weide. Het wordt dit jaar opnieuw een schitterende expo van honderden innovatieve design eindwerken, industrieel gerealiseerd in samenwerking met honderden bedrijven en alles gepresenteerd in een hedendaagse scenografie.

De Week van het Ontwerpen 2010 zal bestaan uit 4 pijlers:
  1. de IF... dag
  2. de MyMachine dag
  3. de industrie-contactdag
  4. de publieksdagen
Op de industriecontactdagen kan je kennismaken met honderden ontwerpers samen met hun industrieel eindwerk. Internationale gastsprekers, thematische filmfragmenten en een aangepaste catering maken het geheel tot een must.

Tijdens de 5 dagen is de expo gratis en voor iedereen toegangelijk.

De Week van het Ontwerpen is een initiatief van Design Regio Kortrijk, met steun van de cel economie en onderwijs van de stad Kortrijk.

Week van het Ontwerpen 2010 - 23.06.10 t.e.m. 27.06.10 - NMBS-loods, Magdalenastraat, Kortrijk - gratis - meer info: www.weekvanhetontwerpen.be

Ester Naomi Perquin wint Anna Blamanprijs 2010

Afgelopen vrijdag werd in Rotterdam de Anna Blaman Prijs 2010 uitgereikt aan Ester Naomi Perquin. De Nederlandse dichteres ontvangt een geldprijs van 7500 EUR.
Eerder dit jaar won ze nog de Jo Peeters Poëzieprijs 2010.
In haar werk draagt rust onrust in zich en komt onrust tot rust door verkenning. Vaak is ze geestig, soms koel en afstandelijk. Bijna altijd toont ze zich zeer bewust van haar gereedschap, de woorden'.
(de jury)
Deze literatuurprijs is sinds 1965 een driejaarlijks initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Alleen schrijvers die wonen, werken in Rotterdam of op een andere manier nauw verbonden zijn met de stad komen in aanmerking voor de prijs. Eerdere winnaars zijn o.a. Rien Vroegindeweij, Anne Vegter, Hester Knibbe, Marcel Möring, Jules Deelder, Bob den Uyl en Adriaan van der Veen.

Meer info via www.esternaomiperquin.nl

zaterdag 19 juni 2010

Hercule Poirotprijs 2010 voor Patrick De Bruyn

In de Brugse stadsschouwburg werd gisteren de Hercule Poirotprijs 2010 uitgereikt aan Patrick De Bruyn. Hij ontving 5000 EUR en een gegraveerde Montblancpen uit handen van het thrillerduo Nicci French, eregasten op het thrillerfestival Poirot in Bruges.
De misdaadschrijver was eerder al vier keer genomineerd en is verheugd nu eindelijk te winnen: "Dat ik al zo vaak genomineerd was, is op zich al fantastisch: het betekent dat de jury een constante kwaliteit ziet in mijn werk. Maar deze bekroning is natuurlijk het mooist van al.”
De Bruyn weeft kundig de verschillende verhaallijnen door elkaar, zorgt voor verrassende wendingen, en stuwt zijn verhaal met veel vaart naar een bloedstollende ontknoping.
Uit het juryrapport

De vier andere genomineerden waren:
  • Mieke de Loof - wrede schoonheid
  • Bavo Dhooge - Sioux blues
  • Kisling & Verhuyck - De duim van Alva
  • Bob Van Laerhoven - Terug naar Hiroshima

Verder werd ook Vlaanderens populairste misdaadschrijver in de bloemetjes gezet: Pieter Aspe werd bekroond met de Hercule Poirot Oeuvreprijs.



vrijdag 18 juni 2010

Wedstrijd "Scrap je bibliotheek"

De bibliotheek organiseert, naar aanleiding van de bibliotheekweek 2010, de wedstrijd "scrap je bibliotheek". Een "scrapboek" of plakboek is een fotoalbum versierd met allerlei materialen.

Bezorg tussen 2 augustus en 30 september 2010 je eigen "scrappagina" aan de bibliotheek en maak deel uit van het grote scrapbook. Het onderwerp van de scrappagina is de bibliotheek. Alle scrapmaterialen zijn toegelaten. Het formaat van je pagina mag maximaal een A4 formaat zijn.

Een jury beoordeelt alle pagina's op creativiteit en originaliteit en kiest er drie winnaars uit. De winnaars krijgen waardebonnen voor scrapmaterialen!

De wedstrijd "Scrap je bibliotheek" loopt t.e.m. 30 september 2010, deelname is gratis. Geef je scrappagina af in de Openbare Bibliotheek Kortrijk of in je buurtbibliotheek. Vergeet niet om ook je gegevens te vermelden: je voornaam en familienaam, geboortedatum, adres, telefoon en/of mailadres. Het volledige wedstrijdreglement kun je hier downloaden.

Alle pagina's worden tentoongesteld van 2 augustus t.e.m. 24 oktober 2010. Daarna worden ze gebundeld tot één plakboek.

Help mee met de bibliotheek en stel een ongelooflijk scrapbook samen!

IMPAC Dublin Literary award

Winnaar van de IMPAC Dublin Literary Award dit jaar is de Nederlandse schrijver Gerbrand Bakker met zijn debuutroman The Twin (Boven is het stil). Het is voor het eerst dat een Nederlandstalige auteur deze prestigieuze prijs wint. Ook de Engelse vertaler, David Colmer, krijgt een deel van de 100 000 EUR aan prijzengeld.

De IMPAC Dublin Literary Award is een initiatief van de stad Dublin, in samenwerking met Dublin City Public Libraries en IMPAC, waarbij het vooral de bedoeling is om de wereldliteratuur te promoten. Aan deze literaire prijs kunnen alle auteurs jaarlijks meedingen, ongeacht hun nationaliteit of de taal waarin het werk geschreven is. Voorwaarde is wel dat de roman het voorbije jaar vertaald en gepubliceerd werd in het Engels.
Maar echt uniek is dat internationale bibliotheken helpen meebepalen wie met de hoofdprijs van 100 000 EUR gaat lopen. Ruim 150 openbare bibliotheken uit o.a. Australië, VS, Ierland, Frankrijk, Zweden, Barbados, Nederland én België (Brussel-Leuven-Gent) nomineerden uit alle inzendingen ook nog volgende auteurs:
  • The Elegance of the Hedgehog - Muriel Barbery
  • In Zodiac Light - Robert Edric
  • Settlement - Christoph Hein (vertaald uit het Duits)
  • The Believers - Zoë Heller
  • Netherland - Joseph O'Neill
  • God's Own Country - Ross Raisin
  • Home - Marilynne Robinson.
Meer info via www.impacdublinaward.ie

donderdag 17 juni 2010

TipTopTien jeugdboeken Juni 2010

De TipTopTien jeugdboekenlijst voor de maand juni kan je vanaf vandaag downloaden of online bekijken.

De TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips die iedere maand door de medewerkers van de jeugdbibliotheek geselecteerd worden. Dit is een greep uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek van Kortrijk.

De TipTopTien, editie juni 2010, kan je alvast hier downloaden (pdf, 0.3mb) en bekijken via LibraryThing.

Of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:

Tip Top Tien Juni 2010

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/leestips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Esta Prijs voor het Beste Luisterboek 2010

Aan de vooravond van de Nederlandse Week van het Luisterboek werd de Esta Prijs voor het Beste Luisterboek 2010 uitgereikt. Winnaar van deze vierde editie werd P.F. Thomése met het boek J. Kessels: the novel, dat hij trouwens zelf heeft ingesproken.
‘Het pakt niet altijd goed uit als een auteur zelf zijn boek voorleest. In het geval van J. Kessels : the novel, een uitgave van Contact, voorgelezen door P.F. Thomése zelf, heeft het een toegevoegde waarde. Zijn nonchalante en onderkoelde manier van voorlezen maakt de volvette tekst nog pakkender. Ideaal om in de auto te beluisteren.’
Uit het juryrapport
Cover P.F Thomése: J. Kessels, the novelUit alle 58 inzendingen werden 17 luisterboeken geselecteerd, waarvan volgende titels in aanmerking kwamen voor de Esta Luisterboek Award: Deze boeken zijn, al dan niet als luisterboek, terug te vinden in de Kortrijkse bibcollectie!

Meer info via www.weekvanhetluisterboek.nl

woensdag 16 juni 2010

Kortrijkse bibliotheekcatalogus in het nieuw


Gebruikers van de webcatalogus van de Kortrijkse bib hebben het vast al gemerkt: onze bibliotheekcatalogus steekt in het nieuw. Vanaf nu vind je (onderaan de vertrouwde zoekmogelijkheden): links naar andere bibliotheekcatalogi, databanken, een "RSS feed" van de biblog en de nieuwste foto's en filmpjes van de Kortrijkse bib.

Zo vind je nog sneller en vlotter je weg doorheen het aanbod van zowel de Kortrijkse bibliotheek als van de Vlaamse bibliotheken!

Meer info: bibliotheek.kortrijk.be

C. Buddinghprijs 2010 voor Delphine Lecompte

Naar jaarlijkse gewoonte wordt tijdens het Poetry International Festival altijd de C. Buddingh'-prijs uitgereikt, een poëzieprijs om nieuw dichterlijk talent uit Vlaanderen en Nederland te stimuleren.
Op deze 41e editie is het de Brugse dichteres Delphine Lecompte die deze prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut in ontvangst mag nemen. Met haar dichtbundel De dieren in mij wint ze - als enige Vlaamse genomineerde - de geldsom van 1200 EUR.
De overige laureaten waren Gert de Jager (Sterk zeil), Elmar Kuiper (Hechtzwaluwen) en Nina Werkman (Antidata).
Delphine Lecomptes gedichten lijken op popteksten, door zowel hun vaak tragisch-hilarische anekdotiek als hun over de hele bundel vrij regelmatig blijvende lengte. Ze zijn ook sterk melodisch en ritmisch opgebouwd en men wil ze vertolken, niet omdat ze zich steeds opnieuw poëtisch openen, maar om greep te krijgen op al het bizarre dat zich ontrolt. Door herhaling, de herhaling verdragend, wordt ons gemoed rauwer en unverfroren de gedichten meezingend benaderen wij de dieren. [...]
Uit het juryrapport
Meer info via www.poetry.nl

dinsdag 15 juni 2010

Zomer van het Spannende Boek

Vandaag begint de Zomer van het Spannende Boek 2010, dé periode bij uitstek waarin bloedstollende thrillers, ijzingwekkende politiedetectives en spannende avonturenromans je 8 weken lang op het puntje van je stoel laten balanceren.

Humo lanceerde samen met initiatiefnemer Boek.be een speciale misdaadbijlage waarin 48 geselecteerde toptitels uit binnen- en buitenland worden gepresenteerd, samen met leuke interviews van internationaal gerenommeerde auteurs en heel wat kortingsbonnen. Deze bijlage vind je terug in de deelnemende boekhandels en bibliotheken.

Ook de Kortrijkse bib is dit jaar weer van de partij! We brachten alle boeken uit Humo's Bladgoudbeslagen Misdaadbijlage (voor zover ze nog niet uitgeleend zijn) samen in een speciale boekenstand.

Maar ook heel veel andere spannende misdaadromans en avontuurlijke thrillers zijn terug te vinden in de bib: speur ernaar in de online bibcatalogus, snuffel rond tussen de vele boekenrekken of ondervraag gewoon het bibpersoneel...

Alle middelen zijn goed, zolang je maar een ganse zomer nagelbijtend en met klamme handen kan bibberen van spanning onder de zon.

Meer info via www.boek.be en www.humo.be

maandag 14 juni 2010

Seizoenswissel Cultuurcentrum Kortrijk (CK*): gratis tickets!

Op vrijdag 18 juni presenteert Cultuurcentrum Kortrijk (CK*) voor een fijn publiek zijn selectie uit het Vlaamse en buitenlandse podiumwerk. Naast grote sterren en kleine parels voor jong en oud op het vlak van humor, dans, muziek en theater, pakt CK* voor 2010-2011 ook uit met een nieuwe abonnementsformule. Genoeg redenen dus om 18 juni in de agenda te blokkeren en in primeur en stijl het nieuwe seizoen in te kijken.

Op het programma staat alvast:

20:15 feestelijke verwelkoming en preview in seizoen 2010-2011 o.l.v. CIRQ
21:30 smakelijk drankje & hapje en verfrissende babbel on the house.

Gratis tickets (max. 2 per persoon) voor de seizoenswissel kan je afhalen in Uit in Kortrijk - Schouwburgplein 14 - 8500 Kortrijk. Open van ma tot en met vr 10u00 tot 12u30 en van 13u30 tot 18u00. Het aantal plaatsen is beperkt!

Verhaaltje voor het slapengaan

In de buurtbibliotheek Aalbeke kunnen kinderen van 0 tot 7 jaar, op vrijdag 25 juni 2010 om 18u, genieten van een "Verhaaltje voor het slapengaan".

De kleinsten kunnen in slaaptenue en met hun knuffelbeer in een gezellig hoekje in de bibliotheek luisteren naar verhaaltjes voor het slapengaan.

Deze bibliotheekactiviteit is gratis. Schrijf vooraf in via: bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00.

Verhaaltje voor het slapengaan - 25.06.10 - 18u - gratis - Buurtbibliotheek Aalbeke, Moeskroensesteenweg 69 - inschrijven via: bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00

vrijdag 11 juni 2010

Nieuw in de Kortrijkse Reeks: Van Sterrenmeisje tot Kimberley

Niemand zou ooit van Kimberley Vlaeminck Devallé gehoord hebben als ze op 14 juni 2009 niet was binnengestapt bij Rouslan Toumaniantz om drie puntjes te laten tatoeëren boven haar linkerwenkbrauw. Twee uur later stond ze op straat met 56 sterren op haar gezicht. Wat er precies is gebeurd, weet niemand. Toch had iedereen direct een mening klaar.

Kimberley werd uitgelachen en uitgescholden, zonder dat iemand zich afvroeg het met haar ging. Het Sterrenmeisje onderging vooral, tot ze eronderdoor ging. Bijna maakte ze een eind aan haar leven. Niet eens omwille van die sterren. Nooit heeft Kimberley een eerlijke kans gekregen. Sinds haar geboorte is ze het slachtoffer van andermans egoïsme. Die verminkende tatoeage is lang niet het ergste wat ze in haar korte leven meemaakte.

Een jaar na alle commotie vertelt zij zelf de trieste waarheid achter een van de spraakmakendste persverhalen van het decennium. Door openhartig haar dramatische levensverhaal te vertellen, hoopt Kimberley te kunnen ontkomen aan de helaasheid van het Sterrenmeisje.

Met de opbrengst van haar biografie wil Kimberley de sterren op haar gezicht laten verwijderen, opnieuw worden wie ze was.

(bron: tekst omslag)

Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”, een verzameling gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze Kortrijkse Reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal en kan altijd geraadpleegd worden in de leeszaal van de Centrale Bibliotheek.

Nieuwe CD's en DVD's mei 2010

De muziek- en filmcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe CD's en DVD's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van de aanwinsten voor de maand mei die je in de rekken van de afdeling Beeld & Geluid kunt ontdekken:Aanwinstenlijst CD's en DVD's mei 2010

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/kijktips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

donderdag 10 juni 2010

Orange Prize voor Barbara Kingsolver

De 15e Orange Prize voor fictie, voor de beste Engelstalige roman geschreven door een vrouwelijke auteur, werd gewonnen door Barbara Kingsolver voor haar roman "The Lacuna" (uitg. Harper-Collins).

The Lacuna vertelt het verhaal van Harrison William Shepherd, het kind van een gescheiden Amerikaanse vader en een Mexicaanse moeder. Nadat hij van de Amerikaanse militaire academie wordt gegooid, brengt hij zijn adolescentenjaren door in het Mexico van de jaren '30 in het huishouden van Diego Rivera, zijn vrouw Frida Kahlo en hun gast Leon Trotsky die wegvluchtte uit de Sovjet-Unie. Nadat Trotsky wordt vermoord, keert Harrison terug naar de Verenigde Staten waar hij schrijver wordt van historische pulpromans. Niet lang daarna wordt een onderzoek naar hem ingesteld omdat hij verdacht wordt van mogelijk subversief gedrag.

Volgens de jury "We kozen voor The lacuna omdat het een boek is van een adembenemende schaal en momenten van hoogoplopende emoties." "We zijn gegaan voor passie in plaats van voor een compromis."

De Orange Prize voor nieuwe auteurs ging dit jaar naar Irene Sabatini voor haar boek "The Boy Next Door" en de prijs van de jeugdjury ging naar Anne Michaels voor haar boek "Fugitive Pieces".

(via: deredactie.be)

Meer info: www.orangeprize.co.uk

Persvoorstelling "Strandhuisje in de kinderopvang"

De bibliotheek draagt leesbevordering hoog in het vaandel, zeker wat betreft kinderen van vrij jonge leeftijd. Het is van groot belang dat de kinderen zo vroeg mogelijk kennismaken met het grote aangepaste boekenaanbod voor hun leeftijd.

Daarom stapte de Openbare Bibliotheek Kortrijk letterlijk met een speciale collectie boeken de kinderopvangen De Puzzel en Het Blokkenhuis binnen. Op die manier maken de kinderen en de ouders vroeg kennis met boeken én meteen ook met de bibliotheekwerking.

Tijdens een persvoorsteling werd gisteren het mooie opvallende strandhuisje voorgesteld, gemaakt door jongeren van vzw Jongerenatelier. Baby’s, peuters, begeleiders en ouders, kunnen vanaf nu dus terecht in de kinderopvang voor bad- en knisperboekjes, kartonnen boekjes, prentenboeken, eerste leesboekjes en weetboekjes.


woensdag 9 juni 2010

Franz Kafka Prize voor Václav Havel

Václav Havel, ex-president van Tsjechië en toneelschrijver, krijgt de Franz Kafka Prize 2010. De literaire prijs wordt sinds 2001 uitgereikt aan hedendaagse auteurs die zich richten tot lezers, ongeacht hun origine, ras of cultuur, naar analogie van het werk van Franz Kafka.

De prijs wordt op 26 oktober 2010 in Praag uitgereikt en bestaat uit 10.000 dollar en een bronzen standbeeldje. De prijs werd in het verleden uitgereikt aan Philip Roth (2001), Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005), Haruki Murakami (2006) en Peter Handke (2009).

Václav Havel (°1936, Praag) schreef bijna twintig toneelstukken, enkele gedichtenbundels, en een aantal non-fictieboeken en essays over maatschappelijke en politieke thema's. Hij ontving diverse literaire en andere prijzen waaronder de Erasmusprijs (1986), de Geuzenpenning (1995), en The Light of Truth Award (2004).

Havel was een van de meest prominente dissidenten onder het communistische regime, hij werd de eerste postcommunistische president van Tsjecho-Slowakije (1989-1992) en nadien van de Tsjechische Republiek (1993-2003).

Meer info: Franz Kafka Prize

Griffels en Penselen 2010

Jaarlijks wordt door de Nederlandse stichting CPNB de beste Nederlandstalige kinderboeken van het voorgaande jaar bekroond met griffels (de best geschreven boeken) en penselen (de best geïllustreerde kinderboeken).

Vader en dochter Ronald & Marije Tolman winnen het Gouden Penseel 2010 voor hun boekje De boomhut. De Zilveren Penselen 2010 zijn voor de Vlaamse illustratoren Carll Cneut (Fluit zoals je bent) en Geert Vervaeke (Een wel heel bijzondere kerst).
Illustratoren Philip Hopman (Voordat jij er was), Sieb Posthuma (Aadje Piraatje) en Loes Riphagen (Huisbeestenboel) ontvingen elk een Vlag en Wimpel.

Verder bekroonde de Griffeljury maar liefst tien boeken met een Zilveren Griffel. Ook ontvingen zo'n dertien boeken een Vlag en Wimpel.

Wie van de tien Zilveren Griffels uiteindelijk de Gouden Griffel wint, komen we te weten op 5 oktober. Dan pas wordt die, samen met de Gouden en Zilveren penselen, uitgereikt tijdens het Kinderboekenbal aan de vooravond van de Nederlandse Kinderboekenweek.

Meer info via www.cpnb.nl

dinsdag 8 juni 2010

Themalijst Robert Schumann

Vandaag precies 200 jaar geleden werd de componist Robert Schumann (8 juni 1810 – 29 juli 1856) in het Duitse Zwickau geboren. Ter gelegenheid van deze verjaardag stelde de Kortrijkse bibliotheek een themalijst samen met verschillende bibliotheekmaterialen. De themalijst bevat boeken, cd’s, dvd’s en lp’s van en over Robert Schumann uit de collectie van de Kortrijkse bibliotheek.

De themalijst kan je hier downloaden (pdf, 2.6mb ). Of je bekijkt die gewoon rechtstreeks via 'Scribd', onze handige pdf viewer van dienst:

Themalijst Robert Schumann

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/kijktips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Onbekend Frans-Vlaanderen 11 : Gravelingen

In de reeks Onbekend Frans-Vlaanderen behandelt Philippe Despriet (Kortrijk, 1949) heel wat toeristische en historische aspecten van verschillende regio's in de Franse Nederlanden.
Met deze reeks wil hij het rijke historisch-culturele erfgoed van Frans-Vlaanderen voor verkenning en studie toegankelijk stellen. Heel wat regio's, plaatsen en onbekende facetten komen aan bod én er wordt getracht het werk van velen - die baanbrekend werk verricht hebben - in dankbaarheid en als eerbetoon verder te zetten.

In dit elfde deel laat Philippe Despriet ons kennismaken met Gravelingen.
De tien eerder verschenen delen van de reeks 'Onbekend Frans-Vlaanderen' zijn uiteraard ook in onze collectie aanwezig en terug te vinden via de online bibcatalogus.

Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”, een verzameling gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze Kortrijkse Reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal en kan altijd geraadpleegd worden in de leeszaal van de Centrale Bibliotheek.

maandag 7 juni 2010

MTV Movie Awards 2010

Gisteren werden in Los Angeles voor de 19e keer de MTV Movie Awards uitgereikt. De titel van Beste Film van het jaar ging naar de populaire vampierenfilm The Twilight Saga: New Moon van regisseur Chris Weitz.
Hoofdrolspeler Robert Pattinson mag zich vanaf nu Global Superstar én Best Male Performance Winner noemen. Ook Kristen Stewart viel in de prijzen, zij won glansrijk in de categorie Best Female Performance. Beide Twilightacteurs wonnen samen ook nog de categorie Best Kiss.

Een overzicht van alle andere winnaars en genomineerden kan je terugvinden op de officiële website van mtv.

Naar jaarlijkse gewoonte werd ook de MTV Generation Award uitgereikt, een eerbetoon aan een filmicoon voor een opmerkelijke filmcarrière. Dit keer was deze erkenning voor Sandra Bullock, die hiermee de eerste vrouw ooit is die de Generation Award in ontvangst mag nemen. Volgens MTV-baas Stephen Friedman krijgt de actrice deze prijs voor "haar gevarieerde bijdragen aan de filmindustrie gedurende de afgelopen 20 jaar".
Eerdere winnaars waren o.a. Ben Stiller, Jim Carrey, Tom Cruise en Adam Sandler.

Uiteraard vind je in onze uitgebreide filmcollectie zowel de Twilightfilms terug als een aantal kaskrakers (Crash, Infamous, ...) met Sandra Bullock!

Meer info via www.mtv.com/ontv/movieawards/2010

vrijdag 4 juni 2010

"Alors on danse" van Stromae zomerhit

Het nummer van "Alors on danse" van de Brusselse artiest Stromae (Paul Van Haver, 1985) is een echte zomerhit geworden en staat al in verschillende Europese landen op nummer 1. Ook in Amerika en China wordt zijn hit opgepikt. Stromae kreeg van zijn platenfirma Universal Music een platina plaat voor zijn single.

Stromae begon al op jonge leeftijd met het maken van muziek,
als puber speelde hij percussie, daarna begon hij te rappen in de Brusselse underground hiphopscene en schreef hij nummers voor onder meer de Franse rapper Kery James. De echte doorbaak kwam met zijn nieuwste single Alors On Danse die hij, samen met andere nummers, een tijd als gratis download ter beschikking stelde. Stromaes muziek kenmerkt zich als een mix van hiphop en elektronische muziek.

De jonge artiest maakte veel van zijn aanstekelijke nummers, waaronder ook Alors on danse, in zijn slaapkamer met een keyboard en een Apple computer. In zijn "Leçons de Stromae" (vert. "Stromaes lessen") legt hij in verschillende filmpjes uit hoe hij zijn muziek maakt. Zo legt hij in "Leçon n°8" hij uit hoe het nummer Alors on danse tot stand is gekomen.

De officiële videoclip van Alors on danse:


Op 22 juni wordt Stromaes debuutalbum "Cheese" uitgebracht.

Meer info: www.stromae.org, Facebook fan pagina

Gouden Strop 2010 voor Bram Dehouck

De Vlaamse auteur Bram Dehouck (1978) won de "Gouden Strop 2010", de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller, voor zijn debuutroman "De minzame moordenaar" (uitg. Van Halewyck). Dehouck won ook de "Schaduwprijs" voor het spannendste debuut. Hiermee is hij ook de eerste auteur die beide prijzen tegelijk won.
In "De minzame moordenaar" word je meegevoerd in de gebroken denkwereld van een seriemoordenaar. Tegen de achtergrond van het met oorlogsgraven bezaaide Ieper beleef je geen zoektocht naar een dader, maar de radicale zoektocht naar gerechtigheid van een gekwetste man, gevangen in een dodelijke mix van liefde en woede. Een moordenaar voor wie je onvermijdelijk sympathie begint te voelen.

Jurylid Marion Pauw prees Dehouck namens de jury van de Schaduwprijs: “De jury koos voor een schrijver die het woord hanteert als een componist, een stilist. Dit debuut is een must voor fijnproevers".
Volgens Koos Postema, juryvoorzitter van De Gouden Strop: “De minzame moordenaar is verrassend van opzet, compact en kundig geschreven. Een debuut dat meteen meesterschap bewijst".

Een recent opgenomen interview voor lezen.tv, waarin winnaar Bram Dehouck over zijn boek De minzame moordenaar vertelt, kun je hier bekijken.

De shortlist van de Gouden Strop 2010:
  • Van twee kanten door René Appel (uitg. Anthos)
  • Hoe zwart is de duivel? door Hans Declercq (uitg. Van Halewyck)
  • De minzame moordenaar door Bram Dehouck (uitg. Van Halewyck)
  • De geur van regen door Lieneke Dijkzeul (uitg. Anthos)
  • Serpent door Carla de Jong (uitg. Archipel)

De Gouden Strop is een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige misdaadauteurs en wordt gesteund door The Read Shop en Stichting LIRA Fonds. De prijs is vernoemd naar het boek "De Gouden Strop" van Joop van den Broek, de veelgeprezen aartsvader van de Nederlandse thriller en bestaat uit €10000 en een kunstwerk gemaakt door de Amsterdamse kunstenares Marianne van den Heuvel. De Shaduwprijs bestaat uit €1000 en een zeefdruk van Dick Bruna.

(via: De Gouden Strop)

Meer info: http://www.degoudenstrop.nl/

Plantin Moretusprijzen 2010

In het Gentse stadhuis werden gisteren de Plantin-Moretusprijzen uitgereikt, waarmee jaarlijks de mooist uitgegeven boeken en publicateis worden bekroond die opvallen door "verzorgde en originele vormgeving, typografie, illustratie en grafisch-technische productie".

De debuutprijs voor jonge afgestudeerden werd dit jaar niet uitgereikt. De jury was immers niet volledig overtuigd van de kwaliteit van de inzendingen en had bedenkingen bij de soms slordige afwerking. In de overige vijf categorieën werden telkens één of meerdere boeken (en hun vormgevers) bekroond. Een uitgebreid overzicht mét jurycommenteran van alle bekroonde boeken en hun vormgevers vind je terug in een online brochure (.pdf).

Literatuur
  • Groot Verzenboek: 555 gedichten over leven, liefde en dood (Jozef Deleu)
    vormgever: Luc Derycke, Jeroen Wille, Studio Luc Derycke
  • Practicum of het steriele schrijven (Willy Roggeman)
    vormgever:
School- en studieboeken
  • Karel Appel (Jean-François Lyotard)
    vormgever: Van Looveren & Princen
  • Gezondheid bij bewoners van Limburgse opvangcentra voor thuislozen
    Weenschappelijke uitgaven (Liesbeth Vanheusden)
    vormgever: Dion Boodts
Kunst- en fotoboeken en catalogi van tentoonstellingen en musea
  • Dooreman
    vormgever: Gert Dooreman
  • The State of Things (Luc Tuymans, Ai Weiwei, Fan Di’an)
    vormgever: Kim Beirnaert
  • Tierra Celeste (Veronique Vandekerchove, Sam Steverlynck, Hildegard Keller, e.a.)
    vormgever: Sander Vermeulen
Overige non-fictie
  • ‘40-‘45 Sint-Truidense getuigen (Fred Bonaers)
    vormgever: Geoffrey Brusatto
Kinder- en jeugdboeken
  • Telfeest! (Jaak Dreesen , ill. Soetkine Aps)
    vormgever: Leen Depooter
  • Toen de duisternis viel, heb ik ze opgeraapt (Annemie Leysen, ill. Gerda Dendooven)
    vormgever: Kris Demey

De Plantin-Moretus Publieksprijs voor het Beste Boekomslag ging naar Het Boek van Mannetje Koek van Lorraine Francis en Pieter Gaudesaboos, die tevens de vormgever is. Met 1790 voorkeursstemmen mag Pieter Gaudesaboos z'n eigen postzegel ontwerpen die in 2012 wordt uitgegeven door De Post.

De tentoonstelling met álle bekroonde boeken gaat vandaag van start in het Gentse Design museum en loopt nog tot 12 september 2010.

Meer info via www.plantinmoretusprijzen.be