maandag 31 oktober 2011

Foto's verwendag 2011: Videogametornooi

Voor de vierde maal op rij organiseerden we in de bib een gametornooi. Tientallen gamers speelde er de stukken van het scherm en dongen mee naar de hoofdprijs van het tornooi, een Playstation 3. Verder waren er ook nog waardebonnen van Game Mania te winnen!



meer foto's van de verwendag en andere bibactiviteiten vind je terug via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

Halloween in de bib...

In onze collectie zijn er heel wat boeken, dvd's, strips en muziek terug te vinden over 'Halloween'. Raadpleeg onze catalogus!

vrijdag 28 oktober 2011

Foto's verwendag 2011: Poëtisch kapsalon

De kapsters van het poëtisch kapsalon waren niet enkel haarartiesten maar ook rasechte kakelende babbelaars. Van wachtrij tot de klant zelf: iedereen kreeg gedichten te horen, kon meezingen met de staartjesrap, speelde mee met een knip-en-krol-woordspel en nog heel wat meer!


Meer foto's van de verwendag en andere bibactiviteiten vind je terug via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

Verkiezing Woord van het jaar 2011

Dit jaar organiseert Van Dale opnieuw de verkiezing Woord van het Jaar”. Iedereen kan t.e.m. 28 november het beste, mooiste en/of leukste nieuwe woord van 2011 inzenden via internet. De woorden die je instuurt, moeten het liefst in 2011 ontstaan zijn, maar in ieder geval in 2011 in Vlaanderen populair geworden zijn. De voorbij jaren waren de winnaars achtereenvolgens Tentsletje (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007) de laureaten.

Uit alle inzendingen stelt Van Dale vijf shortlists samen in de categorieën: jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek. Vanaf 29 november 2011 kun je dan stemmen op de publiekswoorden van 2011 én op de door Van Dale genomineerde woorden.

Bepaal mee welk nieuw woord volgens jou hét Woord van het Jaar 2011 zou moeten zijn via woordvanhetjaar.vandale.be.

Meer info: www.vandale.nl/vandale

donderdag 27 oktober 2011

Grote Prijs Jan Wauters 2011 voor Stijn Tormans

Tijdens de VRT-Taaldag in Brussel werd voor het eerst de Grote Prijs Jan Wauters uitgereikt. Knack-journalist Stijn Tormans werd als eerste winnaar bekroond met deze aanmoedigingsprijs en kreeg een origineel schilderij van de Leuvense kunstenaar Dirk Eelen.
Stijn Tormans bracht vorig jaar trouwens een boek uit, Verhalen en reportages, waarin hij zijn beste Knackartikels bundelde. Dit boek is uiteraard ook in onze eigen collectie terug te vinden en te ontlenen!

Deze nieuwe Vlaamse taalprijs werd vernoemd naar de overleden sportjournalist Jan Wauters (1939-2010), die aanzien werd als een van de grootste taalvirtuozen van de VRT door o.a. zijn voortreffelijk taalgebruik.
Het is dan ook de bedoeling om jaarlijks een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid te bekronen die excelleert in het gebruik van het Nederlands en van wie het taalgebruikt getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit. Als prijs zal er telkens een kunstwerk van een Belgische kunstenaar gegeven worden.

In de jury zetelden Thérèse Wauters (juryvoorzitster), Chris Lomme, Annie Van Avermaet, Phara de Aguirre, Mark Uytterhoeven en Ruud Hendrickx. De overige genomineerden dit jaar waren Ruth Joos, An Olaerts, Peter Vandenbempt en San F. Yezerskiy.
Jan Wauters is een radiomaker en ik ben een schrijver, maar iedereen hier is wel met Wauters opgegroeid. [...] Ik ben geen opiniemaker, maar een liefhebber van de taal van Adam en Eva.
Stijn Tormans
We hebben gekozen voor iemand die uitblinkt in het journalistieke werk. Iemand die heel hard aan teksten schaaft en schrapt en vijlt tot elk woord op de juiste plek staat, tot elke zin perfect in het verhaal past. Het resultaat van die noeste arbeid zijn dikwijls prachtige reportages over "gewone mensen die zo graag de held willen zijn in de film over hun eigen leven, maar onderweg ergens tegenaan botsen".
Uit het juryrapport

Meer info via www.vrt.be

Themalijst : Belgische Componisten, deel 2



Sinds WO II hebben diverse Belgische componisten een bijdrage geleverd aan de avantgarde in de muziek. Van Karlheinz Stockhausen zou misschien geen sprake geweest zijn zonder Karel Goeyvaerts. In Gent, Brussel en Luik ontstonden er laboratoria die onderzoek deden naar de mogelijkheden van de elektronische muziek. Het was een euforische tijd waarin het experiment als dusdanig verheerlijkt werd.

In het tweede deel van de onze themalijst "Hedendaagse Belgische Componisten" belichten we verder de pioniers van deze beweging. Een tweede golf van reacties tegen het modernisme in de muziek is een veel ingewikkelder verhaal. Bepaalde componisten bleven in de jaren ’70 geïnteresseerd in vernieuwing, maar ze lonkten ook naar vroegere stijlen en technieken.

Ook de muren van de “klassieke muziek” moesten gesloopt worden. Flirten met jazz en wereldmuziek werd evident, maar eigenlijkwas dat helemaal niet echt zo nieuw. Cross-over is zo oud als de straat of nog ouder, van in de middeleeuwen tot Stravinsky en Stockhausen. Bij Alfred Schnittke werd het polystilistieken, voor Arvo Pärt en zijn epigonen is spiritualiteit het toverwoord. Ook hier waren de Belgen voortrekkers met opnieuw Karel Goeyvaerts.

Wil je meer ontdekken over deze experimentele muziek? De medewerkers van de bib stelden een overzicht samen in de themalijst Hedendaagse Belgische Componisten (deel 2). We verwijzen ook graag terug naar het eerste deel op onze blog. Deze kun je alvast hier (pdf, 900kb) downloaden of hieronder bekijken via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:




Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopvoorstel indienen via
bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

woensdag 26 oktober 2011

Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed voor Tapis Plein vzw

Het Brugse expertisecentrum voor cultureel erfgoed Tapis Plein vzw ontving van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultureel Erfgoed 2010-2011. De prijs werd uitgereikt tijdens de studiedag "Het Groot Onderhoud" van het steunpunt FARO in LAMOT Mechelen. Met de Cultuurprijs ontvangt Tapis Plein een bronzen beeldje van Johan Tahon en een bedrag van 12.500 euro.

Tapis Plein vzw is een expertisecentrum dat op een frisse en actuele manier met erfgoed omspringt en daarbij de publieksbeleving centraal stelt. Met grensverleggende projecten vertalen ze erfgoed op een multimediale en interdisciplinaire manier naar een breed publiek. De vzw draagt kennis over en stelt haar expertise ter beschikking van meer structurele werkingen en groeide zo uit tot een vaste waarde voor het cultureel‐erfgoedveld.

De jury over coördinator Jorijn Neyrinck en Tapis Plein: "Als coördinator en drijvende kracht van Tapis Plein heeft Jorijn Neyrinck de kwalitatieve werking van een kleine, maar gedreven ploeg jarenlang aangestuurd. De Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed is een ‘dank u’ aan dit team voor al het geleverde werk”. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Tapis Plein weeft een schitterend en eigentijds verhaal rond cultureel erfgoed. En blaast zo erfgoed nieuw leven in voor het grote publiek. Een dikke pluim voor deze kleine ploeg!

De opmerkelijke reactie van Tapis Plein vzw kun je lezen op hun website. Een overzicht van alle Cultuurprijzen die al uitgereikt zijn, vind je hier.

(via: persbericht)
Meer info: www.cultuurprijzen.be, www.tapisplein.be

Zuiddag in de bib: jeugd en solidariteit, hand in hand

Jeugd en solidariteit, als we sommige mensen mogen geloven, is een huwelijk gedoemd om te mislukken. Niets is minder waar, zo blijkt. Traditioneel ontkracht de jaarlijkse Zuiddag dit vooroordeel. Tijdens deze dag werken ruim 10.000 mensen een dag voor het goede doel. Wat begon als een kleinschalig concept in 2006 met 500 studenten uit 8 samenwerkende scholen van 1 stad is in amper zes jaar uitgegroeid tot een echte happening met ruim 10.000 studenten uit 120 scholen van maar liefst 70 steden.


Het concept blijft nog steeds behouden. De studenten volgen elk een dag een werknemer van een bepaalde dienst of organisatie en krijgen uitleg over de werking van deze dienst of organisatie. De €40 loon die ze hiermee voor hun prestaties krijgen, wordt integraal doorgestort naar een goed doel.

Dit jaar kiest de organisator Trias, de ontwikkelingsorganisatie van KLJ, KVLV, Landelijke Gilden, Markant, Neos en UNIZO, er voor om met deze solidaire studenten mee te bouwen aan een jongerencentrum voor de jongeren van de boerenorganisatie Mviwamo. Trias is als ontwikkelingsorganisatie actief in 12 landen, verspreid over Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Samen met 84 lokale partners ondersteunen ze meer dan 600.000 familiale boeren en kleine ondernemers om hun bestaanszekerheid te verhogen.

In Namanga, Tanzania zal met de opbrengst van Zuiddag 2011 een jongerencentrum worden opgestart. Verschillende organisaties zullen er de mogelijkheid krijgen om verschillende bijeenkomsten te houden en trainingen te organiseren. Zo moeten die niet steeds op zoek naar een geschikt lokaal en kunnen de jongeren inkomsten innen door het verhuren van hun lokaal. Bovendien wordt het lokaal uitgerust met enkele computers om de digitale kloof niet verder te laten doorgroeien.

Modelleerlingen die werken voor verandering, die zijn altijd welkom in de Kortrijkse bib. Zo ook Beau en Elke, we hadden immers niet één maar twee Zuiddag-studenten op bezoek. De hele dag waren deze jongeren in de weer om hun werkdag zo zinvol mogelijk in te delen. Elke Scherpereel zit in haar vijfde jaar Chemie in Immaculata Brugge en koos voor de bib omdat ze graag boeken leest in haar vrije tijd en wilde weten hoe de bibliotheek zowel voor als achter de schermen in elkaar zat. Beau Landsheere, student in zijn vijfde jaar kantoor in het O.l.v.h. in Waregem volgde zijn collega en stelde dezelfde motivatie voorop.



En dat ze zelfs verrast werden door onze bib is duidelijk. Zo wist Elke niet dat er zoveel toffe projecten doorgingen in de bib en was Beau verbaasd over de oudere boeken van onze bewaarbibliotheek. Toegegeven, boeken van de jaren 1800 en ver daarvoor, het is helemaal niet alledaags. Rest hen nog te zeggen wat nu het tofste van hun dag was. Elke genoot ervan om te zien en te beleven welke activiteiten allemaal doorgingen in de bib terwijl Beau toch vooral hield van het contact met de mensen tijdens zijn baliedienst waarop beiden in koor het interview afsloten met de – nu al – legendarische vraag: “Kunnen wij hier ook onze vakantiejob doen?”. Het antwoord is een volmondige “Ja natuurlijk!".

Meer info: www.zuiddag.be

Foto's verwendag 2011: Oxfam

Tijdens de verwendag leerde Oxfam ons (h)eerlijke hapjes maken...

Meer foto's van de verwendag en andere bibactiviteiten vind je via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

dinsdag 25 oktober 2011

Shortlist Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel bekend

Logo Beste Bibliotheek van Vlaanderen 2011Met de "Beste Bibliotheek"-verkiezing wil Bibliotheekblad laten zien dat Nederland en Vlaanderen beschikken over aantrekkelijke, vernieuwende en kwalitatief hoogstaande bibliotheken.
En dat ze stuk voor stuk het waard zijn om in stand te houden!

Tot voor kort bestond deze verkiezing enkel voor de Nederlandse collega's maar dit jaar konden ook Vlaamse bibliotheken zich kandidaat stellen. Voor de longlist van de verkiezing Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2011 werden er 34 bibliotheken genomineerd. Hieruit kon het grote publiek van 29 september t.e.m. 23 oktober 2011 zijn of haar favoriete bibliotheek naar de volgende ronde stemmen. In het totaal werden er zo de afgelopen drieënhalve week 13.855 stemmen uitgebracht. Uit deze stemronde kwam een shortlist voor van 12 bibliotheken: per provincie en het gewest Brussel de twee bibliotheken die de meeste stemmen gekregen hebben.

De shortlist van 12 bibliotheken ziet er als volgt uit:
  • Antwerpen: Balen en Bonheiden
  • Limburg: Genk en Overpelt
  • Oost-Vlaanderen: Dendermonde en Wachtebeke
  • West-Vlaanderen: Veurne en Zwevegem
  • Vlaams-Brabant: Leuven en Londerzeel
  • Gewest Brussel: Elsene en Schaarbeek
Deze twaalf bibliotheken zullen op wisselende tijdstippen en onafhankelijk van elkaar bezocht door een team van Mystery Guests. De rapporten die zij samenstellen, dienen als vertrekpunt voor een jury van prominente Vlaamse deskundigen die de winnaar zullen bepalen.

Noteer
donderdag 29 maart 2012 alvast in je agenda want op die datum maakt Bibliotheekblad bekend wie zich de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel mag noemen. De Kortrijkse bib wenst alle genomineerde bibliotheken alvast veel succes toe!

Foto's verwendag 2011: De Letter Geletterden

De ludieke 'De Letter Geletterden'-fanfare luisterde de verwendag op met hun opzwepende marsmuziekjes.

Meer foto's van de verwendag en andere bibactiviteiten vind je via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

maandag 24 oktober 2011

Libris Geschiedenis Prijs voor Jaap Scholten

Gisteren werd de Libris Geschiedenis Prijs 2011 uitgereikt aan Jaap Scholten. Volgens de jury schreef hij met Kameraad Baron het beste historische boek van het afgelopen jaar. De Nederlandse auteur wint hiermee 20000 EUR.

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont jaarlijks die historische boeken die een ruim publiek aanspreken, een origineel onderwerp hebben, prettig leesbaar zijn geschreven én natuurlijk gestoeld zijn op gedegen historisch onderzoek.
Vorig jaar won David Van Reybrouck met zijn meermaals bekroonde Congo, een geschiedenis.

Meer info via www.libris.nl

Winnaars World Soundtrack Awards 2011


De franse filmcomponist Alexandere Desplat werd op de 11de editie van de Gentse World Soundtrack Awards, het slotevenement van het 38ste Filmfestival van Gent, uitgeroepen tot filmcomponist van het jaar. Het is al derde keer op rij dat Desplat won. De componist kreeg de prijs voor de muziek die hij schreef voor de film "A better life", "The Burma conspiracy", "The king's speech", "The tree of life", "The well digger's daughter" en de twee delen van "Harry Potter and the deathly hallows".

De Duitse componist Hans Zimmer kreeg de prijs voor beste originele soundtrack voor de film "Inception". De Amerikaanse zanger/componist Randy Newman kreeg de award voor beste originele filmsong voor "We belong together" uit de animatiefilm "Toy Story 3".

De Italiaanse discopionier Giorgio Moroder nam in Gent zijn Lifetime Achievement Award in ontvangst. Moroder is o.a. bekend van zijn soundtracks voor de filmklassiekers "Midnight express", "Scarface" en "Flashdance". De Ontdekking van het jaar ging naar Alex Heffes voor de muziek bij "The First Grader" en "The Rite".

De publieksprijs, waarbij filmfans over gans de wereld hun stem konden uitbrengen, ging dit jaar naar de componist A.R. Rahman voor de film "127 hours". De Sabam Award voor beste jonge Europese componist ging naar Gabriel Heinrich, die de muziek schreef voor een kortfilm van de Belgische regisseur Nicolas Provost.

Meer info: www.worldsoundtrackacademy.com

Oudste Vlaamse druk gaat digitaal

Het bijzondere boekje Speculum conversionis peccatorum ("Een spiegel van de bekering van de zondaars") is het eerste werkje dat op Vlaamse bodem werd gedrukt. Het was in 1473 de eerste uitgave die van de persen van het gloednieuwe drukkersatelier van de Aalsterse Dirk Martens en zijn Duitse vennoot Jan van Westfalen rolde.

Het slechts 28 bladzijden tellende en bescheiden ogende werkje bevat een theologisch traktaat van de hand van de Vlaamse kartuizermonnik Dionysius van Rijkel (1402-1471). Deze man stond tijdens de 15de eeuw bekend als één van de grootste scholastici van de late middeleeuwen en trad dan ook regelmatig op als raadsman van allerhande kerkelijke ambtsbekleders en vorsten. Slechts twee exemplaren in Belgisch bezit overleefden uiteindelijk de tand des tijds. De Koninklijke Bibliotheek van België bewaart in Brussel een weliswaar onvolledige versie. Het enige volledig intact gebleven exemplaar van deze bijzondere incunabel maakte samen met vier andere vroege drukken deel uit van een verzamelband die oorspronkelijk in de bibliotheek van de priorij Rooklooster in Oudegem bij Brussel berustte. Later kwam dit kostbare kleinood terecht in de bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap, dat als onderzoeksgroep is verbonden aan de Universiteit Antwerpen.

Het Antwerpse exemplaar was aan herstelling toe en kon op initiatief van de Universiteitsbibliotheek Antwerpen en danzij de steun van een privésponsor worden gerestaureerd en gedigitaliseerd. Voortaan kan iedereen het boek dus van thuis uit digitaal doorbladeren. Enthousiaste boekenwormen met een hart voor erfgoed kunnen hier hun honger stillen.

zaterdag 22 oktober 2011

Lancering van het boekenboomproject: de foto's



meer foto's van bibactiviteiten zijn terug te vinden via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

vrijdag 21 oktober 2011

Vandaag: Letterkoorts 2011!

Vanavond gaat de achtste editie van het literair festival Letterkoorts van start!
Wie nog geen plaatsen reserveerde, kan vandaag gerust nog tickets bemachtigen via de "Uit-winkel Kortrijk" (naast de schouwburg) of via je plaatselijke bib.

Wat staat er op het programma?
Vanuit de Schouwburg vertrekken we om 19.30u naar verschillende unieke locaties in de Kortrijkse binnenstad, afhankelijk van de keuze die je eerder op de avond zal maken:
  • Oranjerie van het broelmuseum (Veerle Eernalsteen)
  • Middeleeuwse crypte (Eveline Vanhaverbeke)
  • Arenatheater (Joost Vandecasteele)
  • Gravenkapel (Yves Petry)
  • O.L.V-Hospitaalkapel (Maud Vanhauwaert)
  • Stadhuis (Marion Bloem)

Om 21u wordt iedereen terug verwacht in de Schouwburg voor een hapje en een drankje om daarna te genieten van Tommy Wieringa en Jan & Sanne Terlouw.

Tot dan?!

meer info via www.uitinregiokortrijk.be/letterkoorts of via Facebook

Foto's: Boterhammen in de bib met Jan Allein



Meer foto's van bibactiviteiten zijn terug te vinden via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

donderdag 20 oktober 2011

Vandaag: gratis filmvertoning "Green" in de bib


Vandaag kun je de gratis filmvertoning van "Green" meepikken in de Kortrijkse bib. De film vertelt het verhaal van een vrouwelijke Orang-Oetan die haar natuurlijke biotoop, het Indonesisch regenwoud, langzamerhand ziet verdwijnen en dreigt ten onder te gaan aan de ontbossing die op vandaag nog steeds actueel is. In amper een uur slaat regisseur Patrick Rouxel je om de oren met een pakkende documentaire die al heel wat filmprijzen wegkaapte.

De impact die ontbossing op de natuur heeft, kun je nog het beste aantonen aan de hand van scherpe beelden. Deze filmavond start met een korte intro van de bekende natuurfotograaf Yann-Arthus Bertrand die hallucinante natuurbeelden bevat.

De filmvertoning maakt deel uit van de activiteiten die de Kortrijkse bib organiseert in het kader van de jaarlijkse bibliotheekweek. Het volledige programma vind je op www.kortrijk.be/bibliotheekweek.

Filmvertoning "Green" - 19u30 - 21u - gratis - afdeling beeld en geluid (-1) - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

Meer info: www.greenthefilm.com, www.kortrijk.be/bibliotheekweek

Tip van de bib: filmreeks "Made in Italy" in de Budascoop


T.e.m. 29 oktober 2011 kun je via de filmreeks "Made in Italy" zes bijzondere Italiaanse films ontdekken in de Kortrijkse Budascoop. Een overzicht:
Als extra smaakmaker voor dit mooie filmaanbod kunnen filmliefhebbers hieronder alvast onze uitgekiende themalijst Italiaanse films ontdekken ofwel op z'n Italiaans: "In senso più film italiani: la ricerca nel nostro catalogo".

Themalijst Italiaanse Film

Meer info: www.budakortrijk.be, 056 22 10 01 of info@budakortrijk.be

woensdag 19 oktober 2011

Julian Barnes wint Man Booker Prize 2011

De Britse auteur Julian Barnes (°1946) werd met zijn roman "The Sense of an Ending" (vert. ed. "Alsof het voorbij is", uitg. Atlas) bekroond met de prestigieuze Man Booker Prize 2011, ter waarde van £50.000 (€57.000). De auteur was, zowel bij de bookmakers als de critici, de topfavoriet voor deze 44ste editie en haalde het van vijf andere genomineerden. Met zijn roman "The Sense of an ending" was het vierde keer dat de auteur de shortlist haalde, na "Flaubert's parrot" (1984), "England, England" (1998) en "Arthur and George" (2005).

"The Sense of an Ending", de elfde roman van Julian Barnes, is een melancholische roman waarin een gewone man, een zestiger, terugblikt op zijn leven en ontdekt dat zijn herinneringen niet overeenstemmen met de werkelijkheid die hij als waarheid aannam.

De shortlist van de Man Booker Prize 2011 bestond uit:
  • Carol Birch - Jamrach's Menagerie
  • Patrick deWitt - The Sister Brothers
  • Esi Edugyan - Half Blood Blues
  • Stephen Kelman - Pigeon English
  • A.D. Miller - Snowdrops
  • Julian Barnes - The Sense of an Ending
De Man Booker Prize wordt sinds 1969 uitgereikt aan een boek dat geschreven werd in het Engels door een auteur uit het Britse Gemenebest, Ierland of Zimbabwe. De winnaar van vorig jaar was Howard Jacobson met zijn boek "The Finkler question" (vert. ed. "De Finklerkwestie").

Raadpleeg de online catalogus van de Kortrijkse bib en ontdek de boeken van Julian Barnes.

Meer info: www.julianbarnes.com, www.themanbookerprize.com

Aanwinsten Cd's & Dvd's september 2011


De muziek- en filmcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe cd's en dvd's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van de aanwinsten voor de maand september 2011 die je in de rekken van de afdeling beeld en geluid kunt ontdekken. Als extra vind je ook het aanbod gedigitaliseerd vinyl.

De aanwinstenlijst "Aanwinsten Cd's en Dvd's september 2011" kun je hier (pdf, 1.6mb) downloaden of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd onze handige pdf viewer van dienst:

Aanwinsten Cd's & Dvd's September 2011 d2

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Inschrijvingen Kunstbende 13 van start


Ben je tussen de 13 en 19 jaar? Voel je creativiteit als adrenaline door je lichaam stromen? Ben je op zoek naar een plek om jouw artistieke kwaliteiten aan een groot publiek te laten zien?

Waag je dan in het speelkasteel van Kunstbende waarin je helemaal je eigen ding kan doen! Of je nu in een punkband speelt, een urban choreografie danst of een beeldend werk maakt, het maakt niet uit; alles mag! Kunstbende omarmt alle mogelijke kunstvormen en creëert speelkansen voor jou op een professioneel podium. Doorworstel de voorronde in Kortrijk, bespeel de jury en laat je tot kunstheld kronen op de finale!

Wil je in de voetsporen van oa Steak Number Eight, Hannelore Bedert, Balthazar of The Lumbers treden en toffe prijzen winnen? Doe dan mee in één of meerdere van de volgende categorieën: film, mode, beeldende kunsten, DJ, TXT, dans en foto.

De voorronde in Kortrijk vindt plaats op zondag 4 maart 2012 in de Schouwburg. Inschrijven kan nog t.e.m 25 januari 2012 via www.kunstbende.be.

Voor meer info i.v.m .Kunstbende Kortrijk kan je contact opnemen via kunstbende@kortrijk.be of 056 23 98 50.

Meer info: www.kunstbende.be

Egelpeertjes en bosdiertjes

Lekker smullen van zelfgemaakte egelpeertjes. Samen maken we een leuke egelfamilie en luisteren we naar hun spannende verhalen.

Deze leuke en leerrijke knutselactiviteit gaat door in de Centrale Bibliotheek Kortrijk op donderdag 3 november 2011 (tijdens de herfstvakantie) van 14u tot 16u.

Voor kinderen van 6 tot 8 jaar - beperkte plaatsen!

Openbare bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - Oranje Zaal - van 14u tot 16u - 2 EUR vooraf te betalen in de jeugdafdeling

dinsdag 18 oktober 2011

In de rubriek “Sleutelfiguren”: Mickael Karkousse van en over Goose


Zie daar, na zes jaar krijgt Kortrijk eindelijk haar zonen opnieuw te zien. Zeggen dat de jongens van Goose de voorbije jaren nogal "hard to get" speelden is een fiks understatement. Ieder jaar werd luidop gespeculeerd over de komst van Goose naar hun thuisstad. Telkens bleken de pogingen vergeefs. Goose was te groot voor Kortrijk of Kortrijk was te klein voor Goose. Het indoor festival Novarock was er nog het dichtst bij maar ongewild spatte ook die droom uiteen.

Op vrijdag 7 oktober 2011, ruim zes jaar na hun laatste Kortrijkse doortocht in het oude concertgebouw van De Kreun, keerde de groep terug met een gloednieuw totaalconcept luisterend naar de naam "Goose Invades". Om dit project mogelijk te maken, kregen ze van verschillende stadsdiensten en De Kreun ondersteuning.

De Kortrijkse bib zag dit evenement als het ideale moment om een aantal vragen te stellen over de impact en de aanwezigheid van deze Kortrijkse band op en binnen het lokale en bovenlokale muziekcircuit. Frontman Mickael Karkousse stond ons vlak voor het concert te woord en bewees zo dat hij zijn Kortrijkse tongval – gelukkig – nog niet kwijt is.

Dit interview is onderdeel van een nieuwe maandelijkse rubriek, “sleutelfiguren” waarbij verschillende interessante figuren die een Kortrijkse link hebben of die op de één of andere manier in het Kortrijkse culturele veld langskomen, het relaas doen van hun invloed op de maatschappij of het culturele veld. De resultaten worden verwerkt in een gedocumenteerde tentoonstelling die zal plaatsvinden op het einde van het werkjaar.

Suggesties zijn zoals steeds welkom via bibliotheek@kortrijk.be of telefonisch via 056 27 75 00.

NS Publieksprijs 2011 voor Esther Verhoef

Gisteren werd in Amsterdam de NS Publieksprijs 2011 uitgereikt aan Esther Verhoef. Met Déjà vu schreef ze dus hét Boek van het Jaar 2011!
Ze wint hiermee een sculptuur van Jeroen Henneman, een 1e klas treinjaarabonnement van de NS én een geldsom van 7500 EUR.

Uit de meest populaire boeken van het voorbije jaar worden zes titels uitgekozen door een aantal boekenliefhebbers, voornamelijk boekhandelaars en bibliothecarissen. Zo komt men tot een shortlist van 6 titels.
De taak van de kernjury (met 300 juryleden) bestaat er dan weer in om alle genomineerde boeken te lezen en daarna hun stem uit te brengen. Ook ruim 66000 mensen uit het grote publiek hebben gestemd via het internet.

De overige 5 auteurs op de shortlist waren:
  • David van Reybrouck - Congo
  • Herman Koch - Zomerhuis met zwembad
  • Arthur Japin - Vaslav
  • Dick Swaab - Wij zijn ons brein
  • Peter Buwalda - Bonita Avenue

Meer info via www.nspublieksprijs.nl en www.estherverhoef.nl

Prix Constantin 2011 voor Selah Sue


De Belgische zangeres Selah Sue won afgelopen maandag de Prix Constantin 2011 in Parijs. De Franse muziekprijs werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt en bekroont het album van de grootste muzikale revelatie van het jaar. Enkel albums die in Frankrijk geproduceerd worden, komen in aanmerking. De prijs is vergelijkbaar met de Britse Mercury Music Prize.

Selah Sue haalde het van negen andere genomineerden: Alex Beaupain, Bertrand Belin, Brigitte, Cascadeur, Cyril Mokaiesh, L, Lisa Portelli, Sly Johnson en The Shoes.


Het titelloze albuutalbum van Selah Sue werd door het Franse onafhankelijke label Because Music uitgegeven en verkocht al meer dan 60.000 exemplaren in België en meer dan 100.000 exemplaren in Frankrijk. Ze werkt momenteel aan een tweede album.

(via: deredactie.be)
Meer info: www.prixconstantin.com, www.selahsue.com

maandag 17 oktober 2011

Dolfje Weerwolfje grootste "Kinderboekenheld"

Dolfje Weerwolfje, het hoofdpersonnage van de gelijknamige kinderboekenserie van de Nederlandse auteur en zanger Paul van Loon, is door kinderen tussen vier en veertien jaar verkozen als de grootste "Kinderboekenheld". De bekendste boeken van de auteur zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide reeksen zijn ook een musical en een film gemaakt.

Het nieuws werd bekendgemaakt op de Kinderboekenmarkt in Den Haag en werd gevierd met het onthullen van een ijssculptuur van Dolfje Weerwolfje. Kinderen tussen de 4 en 14 jaar konden tot voor kort op www.kiesjouwboekenheld.nl hun favoriet kiezen. Met de onthulling werd ook de Nederlandse Kinderboekenweek 2011 officieel afgesloten.

De avonturen van Dolfje Weerwolf kun je ontdekken in de Kortrijkse bib. Raadpleeg onze online catalogus!

Meer info: www.paulvanloon.com, www.kinderboekenweek.nl

"Housewife" van Daan beste danceplaat


Het nummer "Housewife" van de Belgische band Daan (en soloproject van de Belgische singer-songwriter en muzikant Daniël Stuyven) werd door de luisteraars van Studio Brussel verkozen tot het beste dancenummer tijdens "The Greatest Switch 2011". Vorig jaar stond Daan nog op de derde plaats terwijl Laurent Garnier won met "The man with the red face". Deze laatste strandde dit jaar op de tweede plaats. Derde op de lijst werd Underworld met "Born slippy".

De Kortrijkse trots "Goose" was de opvallendste nieuwkomer in de lijst en landde meteen op de 36ste plaats.

De top-10 van The Greatest Switch 2011:
  1. Daan - Housewife
  2. Laurent Gaernier - The Man With The Red Face
  3. Underworld - Born Slippy (nuxx)
  4. Faithless - Insomnia (monster mix)
  5. Swedish House Maffia - One
  6. Vitalic - La rock 01
  7. Fischerspooner - Emerge
  8. Moby - Go
  9. Daft Punk - Around the world
  10. Bloody Beetroots - Warp 1,9
De volledige top-100 van The Greatest Switch 2011 en ook de volle acht uur van de radio-uitzending kun je herbeluisteren op www.stubru.be/programmas/switch/thegreatestswitch2011.

Meer info: www.stubru.be/programmas/switch/thegreatestswitch2011

Vandaag: Boterhammen in de bib met Jan Allein

Literatuur, entertainment, avontuur, politiek, kunst, cultuur. Er is voor elk wat wils. Onze gasten zijn een voor een gedreven vertellers die een uur praten over hun passie en gedrevenheid.
Vandaag is Jan Allein te gast in de Kortrijkse bibliotheek.

De GSM is zowat het voornaamste communicatiemiddel geworden. Mobiel telefoneren is niet meer weg te denken. Maar is de gebruikte technologie wel zo ongevaarlijk als de producenten beweren?
Wat met GSM- en andere straling? Moeten we ons wapenen tegen stralingsnormen, elektrosmog en elektromagnetische straling? De ondertoon laat steevast vermoeden dat die straling niet zo onschuldig is.

In een onderhoudende lezing vertelt biochemicus Jan Allein alles over de effecten van GSM- en andere straling op je gezondheid.
Met sprekend gemak maakt hij duidelijk wat het verschil is tussen golven die je GSM, microgolf, draadloos internet en GSM-masten uitzenden en welke voorzorgen je hiertegen kunt nemen. Het past perfect binnen de doelstelling die Jan Allein als coördinator van de onafhankelijke werkgroep Beperk De Straling nastreeft, namelijk het informeren van het publiek en het beleid over de mogelijke gevolgen van nieuwe, draadloze technologieën.

Boterhammen in de bib: Jan Allein - Gevolgen van GSM- en andere straling
maandag 17.10.2011 - 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 5 EUR (incl. soep), CJP-tarief 2,5 EUR - Tickets via Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk of in de Openbare Bibliotheek -

Organisatie Openbare Bibliotheek Kortrijk i.s.m. Vorming Plus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen

Meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek en www.vormingplusmzw.be.

zaterdag 15 oktober 2011

Zaterdag 15 oktober 2011: verwendag bibliotheekweek

Sinds jaar en dag staat de Vlaamse bibliotheekweek in het geheugen gegrift van iedereen die de bibliotheken een warm hart toedraagt. De bibliotheekweek vindt dit jaar plaats van 15 tot en met 22 oktober 2011 en draagt het thema "Dankzij de bib…", niet toevallig een dankbaar thema om af te toetsen wat de bibgebruiker te danken heeft aan de bib.

Traditiegetrouw betekent de verwendag op 15 oktober 2011 het startschot van een week barstensvol leuke activiteiten. Een overzicht van het programma voor vandaag:

Workshop: "Van boom tot instrument in de muziekfanfare"
Iedereen maakt zijn instrumentje. Of dat nu een vlierfluitje is of een ferme klepper, het zal klinken in onze slotvoorstelling. Niet alleen leer je iets bij over de oorsprong van de materialen, tegelijk leren we enkele liedjes en dansen we in het rond. Neem gerust je mama en je papa mee, maar let op, klop niet op je vingers.

10u30-12u30 - 13u30 – 15u30 - gratis - afdeling beeld en geluid (-1) - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk


Pöetisch kapsalon
Onze kapsters zijn niet enkel haarartiesten. Het zijn ook kakelende babbelaars. Van wachtrij tot de klant zelf: iedereen krijgt gedichten te horen, kan meezingen met staartjesrap, speelt mee met een knip-en-krol-woordspel en noem maar op.

10u30-12u - gratis - jeugdafdeling (-1) - Centrale bibliotheek Leiestraat 30, Kortrijk

Gametornooi
Voor de vierde maal organiseert de bib terug een gametornooi. Ben je een gamer en speel je graag de stukken van het scherm, dan kun je meedingen naar de hoofdprijs van het tornooi: een PLAYSTATION 3. Verder zijn er nog waardebonnen van Game Mania te winnen!

10u30-13u30 - gratis - vanaf 12 jaar - Oranje Zaal (+1) - inschrijven via 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be - beperkte plaatsen - Oranje zaal - Centrale bibliotheek Leiestraat 30, Kortrijk

De Letter Geletterden
Ludieke fanfare die je met een lach de bibliotheek binnenhaalt.

11u30-13u30 - gratis - Centrale bibliotheek Leiestraat 30, Kortrijk

Workshop "hapjes maken
"
Oxfam leert je op een eerlijke manier hapjes maken.

10u30-12u30 - gratis - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

Workshop Bloemschikken

Met de bloemen van Vincent Docquir hebben vele mannen hun vrouwen al verrast. Heb je toch de boot gemist? Geen nood, de fameuze Kortrijkse bloemist komt je met plezier vertellen hoe je zelf een boeketje samenstelt in zijn boeiende workshop ‘Bloemschikken’.

14u30-15u30 - gratis - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

Meer informatie: www.kortrijk.be/bibliotheekweek, 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be

vrijdag 14 oktober 2011

Literaire prijzenregen...

De Schuur In - Marije LangelaarMarije Langelaar wint de Hugues C. Pernathprijs 2011 voor haar gedichtenbundel De schuur in. In het Antwerpse Letterenhuis kreeg ze hiervoor een geldsom van 4000 EUR.
Deze Hugues C. Pernathprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een Nederlandstalige dichter die niet ouder mag zijn dan 43 jaar. Deze leeftijdsgrens heeft te maken met het feit dat de naamgever van de prijs, Hugues C. Pernath, in 1975 overleed, vlak voor zijn 44e verjaardag.

meer info via www.letterenhuis.be

De Deutscher Buchpreis 2011 gaat dit jaar naar Eugen Ruge voor zijn roman In Zeiten des abnehmenden Lichts. Met deze familieroman wint hij 25000 EUR.
Deze literaire prijs wordt sinds 2005 uitgereikt - aan de vooravond van de bekende Frankfurter Buchmesse - met als doel de Duitstalige literatuur te promoten.

meer info via www.deutscher-buchpreis.de

De PEN/Pinter award 2011 is voor de Italiaanse schrijver Robert Saviano. Deze 'writer of courage' werd bekroond door zijn boek Gommorra, waarin hij de georganiseerde misdaad van de Napolitaanse maffia blootlegde.
Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan auteurs die blijk geven van "uitzonderlijke literaire verdiensten" en beschikken over "een krachtige intellectuele drang om de echte waarheid van onze levens en onze maatschappijen te definiëren."

meer info via www.englishpen.org/prizes/penpinterprize

donderdag 13 oktober 2011

Sonic City muziekfestival, curated by Liars


Op 29 en 30 oktober 2011 gaat opnieuw het Sonic City festival door in De Kreun in Kortrijk. Aan het concept is niets veranderd en dat moet ook niet. Een curator wordt uitgenodigd om de programmatie van het festival te verzorgen. En dankzij dat concept is Sonic City ieder jaar totaal anders dan vorige edities. Een nieuwe blik, een andere invalshoek, een verrassende keuze uit die enorme muzikale verscheidenheid. Na Millionaire (2007), Dälek (2009) en Deerhoof (2010) stelt Liars dit jaar de 4e editie van Sonic City samen. De volledige capaciteit van de zaal zal deze editie nodig zijn, want Liars slaagde erin een aantal serieuze kleppers naar De Kreun te halen. En die worden aangevuld met heerlijk lekkers van onder de radar.

Sinds hun debuut uit 2001 is het bij iedere release uitkijken naar de muzikale paden die Liars zal inslaan. Van energieke punkfunk over doorgedreven, maar bijna toegankelijk, experiment tot de eigenzinnige benadering van songs waar ze nu staan. Liars blijft eigenzinnig maar stelt eigenlijk nooit teleur. Bovendien is Liars een uppercut van een liveband die het soort primaire energie uitstraalt waar je dagenlang van nazindert.

Weinig bands zijn zo legendarisch binnen de alternatieve rock als The Melvins. Van bij het prille begin in 1986 hebben ze een volstrekt unieke sound. Log, zwaar, vol onvoorspelbare breaks, maar enorm catchy. Vertrekpunt is de erfenis van Black Sabbath, maar dan aangevuld met punk, hardcore en ordinairy madness. Met King Buzzo aan het roer wordt dat Melvins. Een absoluut hoogtepunt van het festival!

Traditioneel wordt Sonic City afgetrapt met een uitstapje in een andere kunstrichting. Dit jaar opent Sonic City op 28 oktober 2011 in Kunstencentrum Buda met de voorstelling van de film "KARP lives – A documentary film about the band KARP". KARP staat voor "Kill All Redneck Pricks" en de band is een absolute undergroundlegende uit de jaren negentig.

De bijna volledige line-up van het Sonic City festival vind je hieronder:
  • zaterdag 29.10.11: LIARS - Factory Floor - Oneida - Legendary Pink Dots - Mark Ernestus (Rhythm&Sound) feat. Tikiman – ...
  • zondag 30.10.11: MELVINS - Htrk - Sightings - Tannhauser , Sterben un das Tot - Standish & Carlyon - Washed Out
Tickets en info vind je op: dekreun.be/live/festival/sonic_city_liars/

Meer info: www.soniccity.be, dekreun.be/live/festival/sonic_city_liars/

woensdag 12 oktober 2011

Filmfestival Gent 2011 van start



De 38ste editie van het Filmfestival van Gent werd afgelopen dinsdag officieel geopend met de spionagethriller "Tinker, Tailor, Soldier, Spy" van regisseur Tomas Alfredson. Van 11 t.e.m. 22 oktober worden zo'n 110 langspeelfilms en 26 kortfilms getoond via 450 vertoningen.

Met "Blue Bird", "L’Hiver Dernier" en "The Invader" dingen maar liefst 3 Belgische films mee naar de hoofdprijs van het festival. Daarnaast staat o.a. ook "Lena", de nieuwste film van Christophe Van Rompaey ("Aanrijding in Moscou") op het programma. Opvallende festival previews, titels die ook een plaatsje krijgen in het gewone vertoningscircuit, zijn dit jaar Tate Taylor’s "The Help", Jonathan Levine’s "50/50", JC Chandor's "Margin Call" en Cary Joji Fukunaga’s "Jane Eyre". Ook het documentaireluik oogt veelbelovend met o.a. "Page One", een documentaire over The New York Times en "Life in A Day", de YouTube-compilatie die Kevin Macdonald maakte, op het programma.

Het Filmfestival staat dit jaar ook in het teken van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman met een overzichtstentoonstelling in het Gentse Caermersklooster, die op vrijdag 14 oktober van start gaat.

Het volledige programma van het Filmfestival Gent vind je op www.filmfestival.be.

Meer info: www.filmfestival.be, www.worldsoundtrackacademy.com

Foto's: Kreakriebels "Bang van wilde dieren"

Meer foto's van bibactiviteiten vind je terug via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

dinsdag 11 oktober 2011

Bronzen uil 2011 voor Jan Vantoortelboom

Tijdens het literair festival Het Betere Boek werd vorige zaterdag in Gent de Bronzen Uil 2011 uitgereikt.
Deze prijs voor beste Nederlandstalige debuutroman werd uitgereikt aan Jan Vantoortelboom voor zijn roman De Verzonken Jongen. Hij wint hiermee een geldprijs van 5000 EUR en een bronzen 'uilenbeeld'.

De overige acht genomineerden waren:
  • Annelies Beck - Over het kanaal
  • Ann De Craemer - Vurige tong
  • Maaike Gerritsen - De geboorte van een wees
  • Paul Jambers - De ontsporing
  • Eef Lanoye - Sterrenogen
  • Jo Van Damme - Ledeberg!
  • Jan Vantoortelboom - De verzonken jongen
  • Mischa Van Vlier - Koude grond
  • James Worty - James Worthy
Zorgeloos en beschermd. Zo gaan Stoffel en Bert Vanheule door het leven in het West-Vlaamse dorp Elverdinge. Moeder is huisvrouw en vader werkt als mecanicien. Elke zondag gaat het gezin plichtsgetrouw op bezoek bij grootvader Victor, indertijd de beste soldaat van het dorp en de enige buitenwipper die het café ‘’t Pompkot’ heeft gekend.

Op een winterochtend, de dag voor kerst, wordt er een brief bezorgd die leidt tot ontzetting bij zijn ouders en grootvader verhangt zich zelfs in de oude schuur. Als moeder ook nog eens door ziekte komt te sterven, valt het doek voorgoed voor het onbezorgde leven van de broers en worden ze geconfronteerd met de waarheid die niet langer verborgen kan blijven.

Meer info via www.janvantoortelboom.nl en www.hetbetereboek.be

Cinébib: twintig boeiende kinder- en jeugdfilms


De bibliotheek is méér dan alleen boeken en dat bewijzen we met onze deelname aan het project "Cinébib". Driemaandelijks bieden we, dankzij de samenwerking met Winob en Cinema Novo, twintig kwalitatieve films aan die je terugvindt in de Cinébib display. Deze films kun je gratis ontlenen.

De komende drie maanden kun je op kleurrijke ontdekkingsreis doorheen twintig boeiende en kwalitatieve "Kinder & jeugdfilms" waarmee we de jongere bibliotheekbezoekers op hun wenken bedienen. De filmkeuze gebeurde in overleg met "Lessen in het donker".

Als achtergrondinformatie bij de twintig dvd's vind je de gratis Cinébib-brochure met een overzicht van de twintig dvd's, een ongewone boek vs film en een boeiende kennismaking met het kinderfilmlandschap waarbij enkele cultureel-educatieve organisaties in de schijnwerpers worden geplaatst. Mieke Vanderhaeghen, artistiek leider van het Europees Jeugdfilmfestival, schetst in een boeiend artikel een beeld van de huidige Europese kinderfilm en geeft leuke tips voor een volgend bioscoopbezoekje. Als extra verwennerij zijn er de doe- pagina’s: leef je uit bij het inkleuren van prentjes en het zoeken naar de juiste antwoorden bij de filmquiz!

De Cinébib DVD-stand en de Cinébib-brochures kun je nog tot eind december in de jeugdafdeling van de centrale bib vinden. De Cinébib-brochure kun je hieronder alvast digitaal bekijken:
Cinébib: kinder- en jeugdfilms
Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, www.cinebib.be, www.winob.be

maandag 10 oktober 2011

Aanwinstenlijst "Literatuur" - september 2011 (deel 2)


Dit is de nieuwe "Titelboom" van september 2011 waarin je alle nieuwe aanwinsten van (anderstalige) romans, strips, proza en informatieve boeken uit de afdeling volwassenen kan terugvinden.
De boom is het symbool van ons 'boekenboomproject' in het kader van de bibliotheekweek 2011. In deze boom zitten alle nieuwe titels uit onze bibcollectie genesteld.

! Tip: klik in de boom op het woord 'bibkortrijk' en beland zo op onze webpagina.

Deze aanwinstenlijst van september 2011 (deel 2) kun je alvast downloaden (pdf, 1.46 mb) of je bekijkt die gewoon via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:



Nieuwe aankoopsuggesties zijn uiteraard altijd welkom!

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopsuggestie indienen via
bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 25 75 00, aan alle bibliotheekbalies of via het online formulier.
Als het werk daarna wordt aangekocht brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

zaterdag 8 oktober 2011

KJV Startdag 2011-2012: de foto's !


Meer foto's van bibactiviteiten via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

vrijdag 7 oktober 2011

Debuutprijs 2011 voor Y.M. Dangre

Gisteren werd de Debuutprijs 2011 uitgereikt aan Y.M. Dangre voor zijn boek Vulkaanvrucht.
Op 30 oktober, tijdens de vooropening van de Boekenbeurs, mag hij de geldsom van € 6200 én een vulpen (Montblanc Meisterstück) officieel in ontvangst nemen.

De Debuutprijs is een initiatief van Boek.be met steun van de Provincie Antwerpen. Deze literaire prijs wordt sinds 1969 jaarlijks uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalig literair debuut van een Vlaamse auteur.
Het boek is [de combinatie van] een turbulente familiesaga met een pijnlijke liefdesroman in een kosmopolitische setting:
Séverine Delacroix is een Franse journaliste die haar huwelijk spaak ziet lopen. In de hoop op een ander leven volgt ze haar minnaar Robert en diens zoon Amedeo naar Italië. Het nieuwe bestaan in hun samengestelde gezin vertoont echter al snel barsten. Bovendien duiken er demonen op uit haar jeugd, toen haar vader heel vreemde sprookjes vertelde en haar moeder even onuitstaanbaar als het leven zelf wilde zijn.
"Vulkaanvrucht" is een snijdend portret van een vrouw die het spoor bijster raakt.
Uit het juryverslag

Winnaar vorig jaar was Joost Vandecasteele, binnenkort te gast op Letterkoorts 2011.

meer info via www.boek.be