Het Penhuis ontvangt op zondag 5 februari 2012
Marc De Kesel met als gastheer van dienst
Philippe Lepers.
Marc De Kesel
(°1957) studeerde theologie en filosofie aan de K. U. Leuven en behaalde een PhD in de wijsbegeerte aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is docent filosofie aan de Arteveldehogeschool Gent en senior onderzoeker aan de Faculteit der Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Vanuit zijn interesse voor continentale filosofie publiceert hij over kunst, cultuur, politieke theorie en religie. Naast artikelen in diverse tijdschriften, verscheen van hem een studie over Georges Batailles politieke filosofie "
De sfinx van de sociologie"
(1994), de essaybundel "
Wij modernen: essays over moderniteit"
(1998) en "
Eros & Ethiek: een lectuur van Jacques Lacans Séminaire VII"
(2002). Samen met Dominiek Hoens redigeerde hij "
Wieder Religion? – Christentum im zeitgenössigen kritischen Denken"
(2006). Met Ignaas Devisch redigeerde hij "
Fundamentalisme face to face"
(2007).
Afgelopen jaar publiceerde hij "
Goden breken: essays over monotheïsme". In dit boek stelt hij de vraag hoe het komt dat de typisch westerse godsdiensten, de monotheïstische religies (Jodendom, Christendom, Islam), veel invloed hebben gehad op de geseculariseerde moderne cultuur en er tegelijkertijd fel door zijn bestreden. In dialoog met een rijke traditie van denkers, waaronder Nietzsche, Bergson, Heidegger, Freud, Bataille, Lacan en Assmann, laat hij zien dat het monotheïsme zelf de elementen van de moderne godsdienstkritiek in zich draagt: het is een "machine" om goden te maken maar ook om goden te "breken".
Philippe Lepers (°1959), de gastheer, zet zijn gesprekken met hedendaagse filosofen verder. Hij is doctor in de wijsbegeerte en promoveerde aan de Radboud Universiteit Leiden met het proefschrift "
Genie vs God"
(2004) over religie en christendom in het vroege werk van Friedrich Nietzsche. Hij publiceerde eerder "
Zinvol leven in een onverschillige tijd"
(1998) en schreef verder tal van stukken, vooral over Baudrillard, Nietzsche, Borges en zingevingproblematiek. In 2009 verscheen zijn opmerkelijke boek "
Baudrillard, leven na de orgie". Recentelijk publiceerde hij "
Godzijdank: reflecties over het voortbestaan van God in de taal van alledag".
Het Penhuis: Marc De Kesel - 05.02.2012 om 10u30 - Oranjerie van het Broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk - 8/7 EUR (ADD/VVK, drankje inbegrepen) - tickets via UiT in Kortrijk, 056 23 98 55 - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en CK*
Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek/hetpenhuis