Bestemming: bib! - de natuur in

Bestemming: bib!

Ben je tussen 3 en 18 jaar? Dan kan je deze zomer in jouw (buurt)bib een reispas afhalen met 6 leesbestemmingen waarbij telkens een genre hoort. Voor elk gelezen boek krijg je een stempel in je reispaspoort. Heb je zes stempels verzameld? Dan kan je de volle reispas afgeven in de bib om kans te maken op een mooie prijs van Iedereen Leest.

Elke week zetten we een andere bestemming in de kijker met enkele tips uit de jeugdcollectie. Uiteraard mag je zelf ook kiezen wat je leest voor jouw bestemming!

Er zijn 6 verschillende bestemmingen en genres:
  1. de natuur in
  2. naar de stad
  3. naar het water
  4. heen en weer in de tijd
  5. ver weg
  6. dicht bij huis 

DE NATUUR IN

Deze week trekken we de natuur in met een boek. Wees wel een beetje voorzichtig van al die modder, blaadjes en wilde dieren. Lees jij graag over alle verschillende diersoorten? Wil je graag je eigen moestuin verzorgen? Ben je een echte avonturier die elke soort bloem kan benoemen? Dan zijn deze boeken écht iets voor jou. 


prentenboeken

  • Hallo-o-o daarboven! – Matthew Farina
    Vos moet in de klas iets vertellen over een verzameling. Maar die heeft hij niet! De vader van Vos neemt hem mee naar het bos, want daar vind je altijd iets. Als Vos verdwaalt en een grote boom een prachtig blad laat vallen, weet hij ineens wat hij wil laten zien.

  • Twaalf maanden in het bos – Emilia Dziubak
    Zal de vos de patrijs te pakken krijgen? En wat doet de beer in de winter, en wat gebeurt er allemaal onder de grond? Leer alle dieren kennen, en zie hoe het bos elke maand weer anders is.

  • Een afspraakje in het bos – Sylvia Vanden Heede
    Vleermuis heeft een afspraakje geregeld met een vliegend hert. Dat moet vast een heel bijzonder soort hert zijn, denkt Vleermuis. Maar als de bel gaat wacht haar een verrassing.

6-8 jaar (geel)

  • In 4 stappen – Bernadette Gervais
    Eerst is er een knop, de knop gaat open, de bloem komt tevoorschijn en de bloem bloeit. In vier stappen zie je op tekeningen wat er in de natuur gebeurt met ruim dertig verschillende dieren, planten, vruchten enz.

  • Tim de kleine boswachter – Tim Hogenbosch
    Tim is gek op het bos en weet bijna net zo veel over de natuur als zijn vader, die boswachter is. Maar ook Tims nieuwe vriendin Tippi weet veel over het bos. Samen beleven ze veel avonturen, ook met kauwtje Hansje, Tims onafscheidelijke vriend.

  • Een dier in het bos – Liesbeth Van Bogaert
    Wist je dat elke slak man én vrouw is en dat een ree het kleinste hert is? Eekhoorn, slak, specht, ree, uil, pad en vos vertellen over zichzelf en hoe jij ze kunt helpen.

9 - 11 jaar (rood)

  • De ontdekkingsreiziger – Katherine Rundell
    Fred, Con, Lila en haar broertje Max belanden door een vliegtuigongeluk midden in het Amazonewoud. Samen doen ze hun best om te overleven en de weg terug naar huis te vinden. Dan ontdekken ze sporen... Is hier al eens eerder iemand geweest?

  • Bloem – Nicola Skinner
    Bloem (10, ik-persoon) is het braafste meisje van de klas en wordt vaak gepest door Chrissie. Op een dag vindt ze in de tuin van haar huis in Betondeugd een envelop met zonderlinge zaadjes en hoort ze geheimzinnige stemmen. Durft Bloem de regels te overtreden door de zaadjes te planten?

  • Het Bosboek – Sarah Devos
    Hoe herken je een eik of giftige paddenstoel? Hoe klinkt een kraai en hoe verschilt dat van een roek? Maak kennis met planten, bomen, dieren (en hun sporen) die je in het bos kunt tegenkomen. Met kleine kleurenillustraties.

12 - 14 jaar (blauw)

  • Wisselkinderen – Thijs Goverde
    IJsbrand Duivelszoon is op de vlucht voor zijn eigen vader. Samen met drie vrienden, die elk hun eigen reden hebben om rond te zwerven, gaat hij op zoek naar het dorp Wisseling, waar niemand ‘heks’ of ‘wisselkind’ genoemd wordt. Waar kinderen met ongewone krachten zelfs welkom zijn.

  • Ravenwoud – Andrew Peters
    Ark (14) woont op Arborium, een woudeiland in de toppen van de laatste bomen op aarde. Toevallig vangt hij een gesprek op waaruit blijkt dat er een complot is tegen de koning van zijn volk. Ook het woud is in gevaar. Ark wil het woud en haar bewoners redden.

  • Survival – Lydia Rood
    Liesbeth (13, ik-figuur) wordt door haar ouders tegen haar zin op survivalkamp gestuurd. Net als thuis lijkt het of ze altijd alles verkeerd doet en niemand aandacht voor haar heeft. Maar is dat wel zo?

15+ (grijs)

  • Koning van het Sintelwoud – Jen Minkman
    Vasilisa woont met haar moeder en tweelingzus Morana aan de rand van het Sintelwoud. Volgens de legende, die jaarlijks tijdens de zonnewende verteld wordt, zal Morana op haar zeventiende trouwen met Jarilo, de koning van het woud. Vasilisa gaat dan trouwen met de houtsnijder. Maar klopt het verhaal van de legende wel?

  • Hazelwoud – Melissa Albert
    De oma van Alice (17, ik-figuur) is een beroemde auteur van duistere sprookjes die spelen in Hazelwoud. Als de moeder van Alice wordt ontvoerd door een man uit de sprookjes van haar oma, moet ze naar het gevaarlijke Hazelwoud om haar moeder te redden.

Zin in meer tips? Kijk even op www.kortrijk.be/bibliotheek/themalijsten.

2 opmerkingen: