Bestemming: bib! - naar de stad

NAAR DE STAD

Deze week ontdekken we samen de stad. Gaan we naar het museum of een tentoonstelling? Bezoeken we een gezellig restaurant of kijken we eens binnen in een enorm appartementsgebouw? Alles kan in de grote stad! 


prentenboeken

  • De stad van Ingela – Ingela P. Arrhenius
    In de stad gebeurt van alles en zie je allerlei soorten mensen. Je kunt er winkelen, naar de bioscoop of naar het museum. Groot formaat prentenboek met kleurenillustraties in grafische retrostijl over het leven in de stad. Met zoekopdrachten

  • Heeft u soms een knipperlichtje gezien? – Bernardo P.Carvalho
    Een vuurvliegje is op zoek naar een knipperlicht. Allerlei dieren wijzen hem de weg, tot hij in de stad komt. Op de laatste pagina begint een ander verhaal, dat in tegengestelde richting verloopt.

  • Waar mijn vrienden wonen – Claudio Thebas
    Een jongetje loopt door zijn stad en vertelt over de mensen die er wonen, in allerlei soorten gebouwen. Vervelende mensen, boezemvrienden: hij kent hun achternaam niet, maar hij weet precies waar ze wonen. Groot formaat prentenboek met kunstzinnige kleurenillustraties van gebouwen en het leven in de stad.

6-8 jaar (geel)

  • Rosie en Moussa – Michael De Cock
    Rosie verhuist met haar moeder naar een groot flatgebouw. Daar leert ze de jongen Moussa kennen. Samen raken ze opgesloten op het dak van de flat.

  • Stad – Pieter Gaudesaboos
    Een kijk- en leesboek over drie broers die ieder hun eigen stad bouwen: eentje in het teken van prei, een veilige stad en een geordende, groene stad.

  • Meisje in het rood – Aaron Frisch
    Sophia's grootmoeder Nana woont aan de andere kant van de stad. Ze gaat op pad om haar koekjes, honing en sinaasappels te brengen. Maar Sophia moet wel op de grote weg blijven


9 - 11 jaar (rood)

  • Sophie op de daken – Katherine Rundell
    Sophie (14) werd als baby op zee gevonden door Charles, na een scheepsramp. Hij neemt haar mee naar Engeland. Daar krijgt Sophie een hele vrije opvoeding, totdat de Kinderbescherming haar wil weghalen. Samen met Charles vlucht Sophie naar Parijs. Daar denkt ze haar moeder te kunnen vinden.


  • De wilde stad – Jo Schofield
    Knutsel eens een graspop, maak graffiti met water of speel een kastanjespel. Uitleg van ruim 65 knutsel- en avontuurlijk ideeën, vooral voor in de stad, met o.a. planten en dieren.

  • Zomaar een stad door de eeuwen heen – Philip Steele
    Prentvertelling over de ontwikkeling van een Zuid-Europese havenstad vanaf de steentijd tot heden. Met paginagrote gekleurde tekeningen.

12 - 14 jaar (blauw)

  • Als je terugkomt – Rebecca Stead
    Miranda vindt op de meest gekste plaatsen briefjes die duidelijk voor haar bedoeld zijn. Het lijkt alsof de afzender haar door en door kent, zelfs dingen over haar weet die nog niet gebeurd zijn. Ze wil erachter komen wie de afzender is.
  • Let goed op – Jason Reynolds
    Tien verhalen over wat er gebeurt met middelbare scholieren nadat de bel is gegaan en ze op weg gaan naar huis. Satchmo is bang voor honden en een clubje jongens steelt geld omdat hun ouders ziek zijn en weinig geld hebben. Maar wat is er toch met die schoolbus gebeurd?

15+ (grijs)

  • Toen de wereld nog werelt was - Paul De Moor
    Isabelle, 13 jaar oud, heeft haar moeder verloren. Ze zwerft vaak door Gent en verzamelt dan voorwerpen om een kunstwerk mee te maken.

  • Niemandsland – Neil Gaiman
    Via het meisje Door komt de jonge Londense effectenmakelaar Richard Mayhew in Beneden-Londen terecht, waar allerlei zeer bizarre wezens hem naar het leven staan.

  • Zwarte Vijvers – Amina Laffet
    In de beruchte wijk Zwarte Vijvers wordt Rashad (13) neergeschoten door rivaliserende bendes. De schoten worden gehoord door o.a. activiste Tamara en vlogger Nikki. Op hetzelfde moment wordt gestemd over een omstreden wet. Hulpdiensten zouden dan geen hulp meer mogen verlenen

***

Bestemming: bib!

Ben je tussen 3 en 18 jaar? Dan kan je deze zomer in jouw (buurt)bib een reispas afhalen met 6 leesbestemmingen waarbij telkens een genre hoort. Voor elk gelezen boek krijg je een stempel in je reispaspoort. Heb je zes stempels verzameld? Dan kan je de volle reispas afgeven in de bib om kans te maken op een mooie prijs van Iedereen Leest.

Elke week zetten we een andere bestemming in de kijker met enkele tips uit de jeugdcollectie. Uiteraard mag je zelf ook kiezen wat je leest voor jouw bestemming!

Er zijn 6 verschillende bestemmingen en genres:
  1. de natuur in
  2. naar de stad
  3. naar het water
  4. heen en weer in de tijd
  5. ver weg
  6. dicht bij huis 

Zin in meer tips? Kijk even op www.kortrijk.be/bibliotheek/themalijsten.

0 reacties:

Een reactie posten