Bestemming: bib! - naar het water

NAAR HET WATER

Als er maar water in de buurt is! De zee, een meer, de oceanen, rivieren… of gewoon een zwembad in je tuin. Leer jij alles over dieren en planten die in het water leven of ga je op een onbewoond eiland wonen samen met de hoofdpersonages van je volgende leesboek? Piraten, krabben, zeemeerminnen, zeehonden en meer: je kan ze allemaal ontdekken op de bodem van de oceaan. Wie weet vinden we zelfs een verzonken stad! 


prentenboeken

  • Oceaan en hemel – Terry Fan
    Max mist zijn opa en de verhalen die hij altijd vertelde over een bijzondere plek. Finn besluit een boot te bouwen en op zoek te gaan naar die plek: daar waar de oceaan de hemel raakt. Het wordt een magisch avontuur vol bijzondere plekken en wezens.

  • Komt goed kleine krab – Chris Haughton
    Kleine Krab woont met Grote Krab in een klein poeltje. Vandaag gaan ze samen voor het eerst naar zee. Het lijkt Kleine Krab geweldig. Maar de golven zijn wel heel hoog. Durft Kleine Krab nog wel verder de zee in te gaan?

  • Noah maakt van zand een zeehond. Hij doet net of de zeehond echt is. En dan gebeurt er iets wonderbaarlijks

6-8 jaar (geel)

  • Geef wacht – Tom MariĆ«n
    De Wachter tuurt in zijn toren elke dag over zee in opdracht van de koning. Want de overkant moet de overkant blijven. Niets mag dichterbij komen. Maar het wachten duurt lang en de Wachter wordt nieuwsgierig. Wat is er aan de overkant?

  • Peter, een nieuwsgierige muis, gaat samen met een professor op zoek naar een gezonken muizenschat. Daarbij gebruiken ze allerlei uitvindingen zoals de gloeilamp.

  • Fausto gelooft dat alles in de wereld van hem is. Hij vertelt dat aan de bloem, de boom, het schaap en het meer. Het meer en ook de berg protesteren even maar buigen toch voor Fausto. Daarna gaat hij het aan de zee vertellen. Hoe zal die reageren op Fausto's hebzucht?

9 - 11 jaar (rood)

  • Het geheim van de Malamander – Thomas Taylor
    Herbert Citroen (ca. 12, ik-persoon) is de gevonden-voorwerper van Grand Hotel Nautilus in het magische dorpje Owee aan Zee. Op een dag vlucht Violet (12) zijn kelder in, om te ontsnappen aan de angstaanjagende Bootshaakman. Herbie helpt Violet bij de zoektocht naar haar verdwenen ouders.

  • Mijn Clementine - Roberto Innocenti
    Een jongen (ik-figuur) vertelt hoe hij kapitein werd van het vrachtschip Clementine. Bekijk en lees hoe het leven aan boord eruitzag.

  • Tijdens de zomervakantie gaat de 12-jarige Jakob naar zijn vader in Griekenland. Daar ontmoet hij Michális en Puck. Er ontstaat een bijzondere vriendschap en liefdesrelatie tussen de drie tieners.

12 - 14 jaar (blauw)

  • Dieren van de zee – Teagan White
    Ontmoet de bijzondere dieren van de oceaan, zoals de neteldieren, weekdieren, stekelhuidigen en zeezoogdieren.

  • Als vuur – Sara Lovestam
    Lou (15) en Anna (15) ontmoeten elkaar op een eiland bij Stockholm. De stoere Anna komt er elke zomer met haar vader, die arbeidsongeschikt is en veel drinkt. Lou komt er voor het eerst met haar rijke familie. Ze lijken niets met elkaar gemeen te hebben, maar toch worden ze verliefd.

  • Meerminnen verdrinken niet – Saskia Maaskant
    Bruinisse (Zeeland), 1911. Meerminnen verdrinken niet is een spannend historisch verhaal, gebaseerd op ware – soms ongelofelijke – gebeurtenissen. Over stiekem meevaren over de Schelde, naar Antwerpen. Over een dokter die misschien wel zijn vrouw vermoordde. Over de vergeten Stormramp die het dan grootste mosselvissersdorp van Nederland overkwam. En hoe je de hevigste stormen kunt trotseren. Een boek om in te duiken en in te verdrinken.

15+ (grijs)

  • Zout van de zee – Ruta Sepetys
    Als begin 1945 het Russische leger het instortende nazirijk nadert, proberen drie mensen een voormalig cruiseschip te bereiken, dat hen naar Polen kan brengen.

  • Dansen in diep water – Laure Van den Broeck
    Elf meiden moeten na een vliegtuigcrash zien te overleven op een onbewoond eiland. De groep raakt al snel verscheurd door conflicten.

  • Mermaid – Louise O’Neill
    Muirgen (ik-figuur) is een zeemeermin en de jongste van zeven zussen. Als ze 15 wordt, mag ze voor het eerst naar de zeespiegel. Als ze mensen ziet en hoort, heeft ze meteen het gevoel dat ze daar thuishoort.

***

Bestemming: bib!

Ben je tussen 3 en 18 jaar? Dan kan je deze zomer in jouw (buurt)bib een reispas afhalen met 6 leesbestemmingen waarbij telkens een genre hoort. Voor elk gelezen boek krijg je een stempel in je reispaspoort. Heb je zes stempels verzameld? Dan kan je de volle reispas afgeven in de bib om kans te maken op een mooie prijs van Iedereen Leest.

Elke week zetten we een andere bestemming in de kijker met enkele tips uit de jeugdcollectie. Uiteraard mag je zelf ook kiezen wat je leest voor jouw bestemming!

Er zijn 6 verschillende bestemmingen en genres:
  1. de natuur in
  2. naar de stad
  3. naar het water
  4. heen en weer in de tijd
  5. ver weg
  6. dicht bij huis 

Zin in meer tips? Kijk even op www.kortrijk.be/bibliotheek/themalijsten.

0 reacties:

Een reactie posten