vrijdag 29 mei 2009

Enquête proefopstelling zitbanken



Vanaf vandaag vind je aan de ingang van de Centrale Bibliotheek van Kortrijk een enquête over de proefopstelling van zitbanken in Kortrijk.

Het aanbod zitbanken om te plaatsen op het openbaar domein is de laatste jaren enorm gegroeid. Banken zijn verkrijgbaar in alle vormen, kleuren en materialen. Maar de stad Kortrijk wil niet zomaar een "mooie" bank plaatsen op zijn pleinen of langs zijn wegen. Want naast het esthetische aspect zijn er ook andere criteria belangrijk zoals je zitcomfort. De stad wil uit dat grote aanbod van zitbanken een selectie maken om op te nemen in de straatmeubilaris. Dit is een catalogus van alle straatmeubilair die gebruikt zal worden bij de vernieuwing van het openbaar domein in Kortrijk. Dat zal zeker de kwaliteit en de uniformiteit van het straatmeubilair ten goede komen.

De stad vond 14 leveranciers bereid om gratis 22 verschillende banken ter beschikking te stellen voor de proefopstelling. Via de enquête kan je je mening kwijt over deze zitbanken.

Op de webpagina www.kortrijk.be/proefopstellingzitbanken kan je ook terecht om je mening te geven over de verschillende types zitbanken.

Meer info: www.kortrijk.be/proefopstellingzitbanken

donderdag 28 mei 2009

P.C. Hooft-prijs 2009 voor Hans Verhagen

P.C. Hooft-prijs 2009Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum van Den Haag wordt de P.C. Hooft-prijs 2009 voor poëzie vandaag uitgereikt aan de Nederlandse dichter Hans Verhagen (°1939, Vlissingen).
Hij wint hiermee 60 000 EUR, die hij wel voornamelijk dient te besteden aan literaire projecten.

Hans Verhagen debuteerde in 1963 met de dichtbundel 'Rozen en motoren', o.a. terug te vinden in onze eigen bibliotheekcollectie.
Verder staat hij ook bekend als journalist, cineast , tv-producent en schilder.

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde behoort tot de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. Deze oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie.
Vorig jaar werd Abram de Swaan uitgeroepen tot winnaar van de P.C. Hooft-prijs voor het essay 2007.



Portret van Hans Verhagen, © Chris van Houts, Amsterdam"Zowel tijdens de jaren zestig als in de 21ste eeuw schreef Verhagen verbluffend goede poëzie. [...]

Vanwege zijn humor, zijn engagement, zijn poëtische durf en eigenzinnigheid dragen wij hem voor voor de P.C. Hooft-prijs 2009."

Uit het juryrapport.



Meer info via www.pchooftprijs.nl

Lili Lite: bedlampje & boekenplank ineen

Lampen en boeken zijn als het ware onlosmakelijk met elkaar verbonden, dus waarom geen boekenplank ontwikkelen waarin beide elementen verwerkt zijn?

Dit is althans het idee achter Lili Lite, een ontwerp van Studio Smeets Design uit Amsterdam.

Zoals het hoort bij een echte boekenplank, is er aan de linkerkant ruimte voorzien voor een aantal boeken. Zo kan je er bijvoorbeeld een paar exemplaren uit je 'nog-te-lezen-lijstje' een mooi plaatsje op geven?!

Het bedlampje kan je laten branden met een doodgewone aan/uit schakelaar maar dankzij een speciale sensor kan het licht ook automatisch beginnen branden wanneer je een boek omgekeerd open op de bovenkant van het design legt. Ben je klaar bent met lezen, plaats je het boek gewoon terug en het licht gaat vanzelf terug uit!
Het is niet alleen een handig iets, je weet 's anderendaags ook altijd meteen op welke bladzijde je gebleven bent.

Lily Lite: bedlampje, boekenplank én bladwijzer in één stijlvol, vernieuwend en praktisch design!


Meer info via www.lililite.com

woensdag 27 mei 2009

'Man Booker International Prize 2009' voor Alice Munro

Vandaag werd Alice Munro (°1931, Canada) uitgeroepen tot winnares van de Man Booker International Prize 2009.
Het oeuvre van de 77-jarige schrijfster kon de jury het meest bekoren, ondanks de 'concurrentie' van andere internationaal bekende auteurs als Mario vargas Llosa, VS Naipaul, Peter Carey en James Kelman.

Alice Munro schrijft vooral kortverhalen en novelles over het 'sobere en rustige kleinsteedse leven'. Zo debuteerde ze in 1968 met de kortverhalenbundel 'Dance of the happy shades'. Daarnaast schreef ze talloze verhalen voor The New Yorker, The Atlantic Monthly, The Paris Review, ... Tijdens haar carrière won ze ook heel wat prijzen, waaronder de Governor General's Literary Award (zowat de belangrijste literaire prijs in Canada) en de W.H. Smith Award (1995).

Alice Munro is vooral bekend om haar novelles, maar zij brengt evenveel diepte, wijsheid en precisie in elk van haar werken dan vele schrijvers in hun gehele leven. Alice Munro lezen, dat is telkens iets te weten komen waarvan je tevoren geen enkel idee had', aldus de jury.
De Man Booker International Prize wordt sinds 2005 tweejaarlijks uitgereikt aan een internationale fictieauteur, als bekroning voor diens ganse oeuvre. Na Ismail Kadare (2005) en Chinua Achebe (2007) is Alice Munro is dus de derde schrijfster die deze prestigieuze literatuurprijs wint én daarmee ook het mooie geldbedrag van maar liefst 60 000 pond (ca. 68 000 EUR).

Alice MunroVia onze bibcatalogus vind je alvast volgende boeken terug van Alice Munro:
  • Het uitzicht vanaf Castle Rock (2008)
  • Weg van haar (2008)
  • Stilte (2005)
  • Liefde slaapt nooit: verhalen (2003)
  • De liefde van een goede vrouw (2000)
  • Vriendin van mijn jeugd (1991)


Meer info via www.themanbookerprize.com

Nieuw op Wii: Jewel Master - Cradle of Rome

Vanaf vandaag kunnen liefhebbers van puzzelspellen de nieuwste aanwinst in de Nintendo Wii gamebibliotheek uitproberen: Jewel Master - Cradle of Rome.

In dit puzzelspel sta jij aan het hoofd van het Romeinse Rijk in het oude Rome. Je begint met een klein dorpje en probeert door slim te puzzelen én strategisch inzicht een groot imperium op te bouwen. De tegels uit het puzzelspel vertegenwoordigen de verschillende hulpbronnen die je nodig hebt bij de opbouw van je rijk, zoals goud, voedsel en hout. Tussen de verschillende levels met puzzels krijg je de mogelijkheid om met deze bronnen allerlei gebouwen te plaatsen; van kleine boerderijen en nederzettingen tot belangrijkere constructies, zoals het Colosseum en het Pantheon. Elk gebouw levert voordelen op, zoals speciale krachten.



Sinds eind april kun je terecht in de jeugdafdeling van de Kortrijkse Centrale bibliotheek om op de Nintendo Wii te gamen. Om te spelen geeft je je lidkaart of een identiteitsbewijs af aan de baliemedewerkers van de jeugdafdeling en krijg je een Wii-mote en een spel naar keuze.

De spellen zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, worden enkel gespeeld in de jeugdafdeling en worden niet uitgeleend. De spelbibliotheek zal in de toekomst nog worden uitgebreid met nieuwe titels.

Afdeling Beeld en Geluid verkoopt elpees



De afdeling Beeld en Geluid van de bibliotheek verkoopt elpees die ze dubbel hebben. Iedere maand verkoopt Beeld en Geluid een ander genre. Deze maand ligt Nederlandstalige muziek in de verkoopbakken.

De bib streeft naar een goede collectievorming en een actueel aankoopbeleid. Elpees die dubbel in de collectie zitten, krijgen een tweede leven dankzij de verkoop. De elpees worden aan de democratische prijs van 1 euro van de hand gedaan. Met de opbrengst koopt de bib nieuwe materialen aan.

De planning van de elpee verkoop t.e.m. oktober:
  • mei: Nederlandstalige muziek
  • juni: Pop, rock en soul
  • juli: Franstalige chanson
  • augustus: Ander amusement (instrumentaal, Engels, Duits, Spaans)
  • september: Wereldmuziek, jazz en blues
  • oktober: Kinder- en Kerstmuziek

dinsdag 26 mei 2009

Het Onvoltooide Land

In het boek "Het Onvoltooide Land" tekenen Jos Bouveroux en Luc Huyse een eigenzinnig beeld van het moeizame puzzelwerk van de NV België.

De taalwetgeving van de vroege jaren zestig trok een grens tussen noord en zuid, maar veroorzaakte meteen nieuwe burentwisten. Elke grondwetsherziening die daarna kwam, moest de laatste zijn. Telkens bleek snel dat de ene hervorming de nood aan weer een volgende verwekte. De aandacht van beide auteurs blijft niet steken bij het getimmer in de Wetstraat. Zij kijken ook naar de rol van allerlei economische krachten, laten zien hoe godsdienst en vrijzinnigheid het communautaire rijpingsproces hebben vertraagd en wijzen op de cruciale interventies van het buitenland in de evolutie van de "kwestie".

Het Onvoltooide Land is een terugblik op zestig jaar verbouwing van België. Tegelijkertijd tast het af wat nog komen kan. Het boek draagt ook de titel van de gelijknamige televisiereeks die werd vertoond op Canvas.

(bron: tekst omslag)

Wat is de Kortrijkse Reeks ? In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.

Hergé-museum

Gisteren werd in Louvain-la-Neuve het langverwachte Hergé-museum geopend onder massale persbelangstelling. Het stripmuseum is volledig gewijd aan Georges Remi (1907-1983), beter gekend als Kuifje-tekenaar Hergé.

Het museum biedt een mooi overzicht van het leven van Hergé, die niet alleen de geestelijke vader is van Kuifje, maar ook kunstverzamelaar, schrijver en reclametekenaar.
Er zijn acht zalen met telkens een ander thema waarin het museum kan uitpakken met ontelbaar veel foto's, voorwerpen, schaalmodellen, originele tekeningen, ...

Het ontwerp is van de Franse architect Christian de Portzamparc, die van het stripmuseum een prachtige maar erg gewaagde constructie maakte: een grote, bootachtige huls met daarin vier volumes of prisma's die door loopbruggetjes met elkaar verbonden zijn.

De opening voor het grote publiek is voorzien op 2 juni. Er werd ook een speciale museumcatalogus gedrukt waarin het ganse oeuvre van Hergé nauwkeurig wordt toegelicht.


Meer info via www.tintin.com

maandag 25 mei 2009

Filmfestival van Cannes: Gouden Palm '09 voor Michael Haneke

Regisseur Michael Haneke (°1942, Oostenrijk) wint op het 62ste filmfestival in Cannes de Gouden Palm met zijn film Das Weisse Band (The White Ribbon).
Michael Haneke wint voor het eerst deze prestigieuse filmprijs, al won hij eerder Grote Juryprijs voor La Pianiste en de prijs voor beste regie voor Caché.

Het beklemmende drama verhaalt het leven in een protestants Oostenrijks dorpje, vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Met harde hand proberen de volwassen opvoeders daar de jeugd strikte normen en waarden bij te brengen. De witte band uit de titel verwijst naar een straf die jongeren na een misstap moesten dragen.

Alle winnaars van dit grote filmfestival werden geselecteerd door een jury, onder leiding van de bekende Franse actrice Isabelle Huppert.
Een overzicht van de winnaars in de belangrijkste filmcategorieën:
  • Grote Prijs van de Jury: Jacques Audiard (Un Prophète, Frankrijk)
  • Prijs van de jury: Andrea Arnold (Fish Tank, Groot-Brittannië) en Park Chan-wook (Bak-Jwi, Korea)
  • Beste actrice: Charlotte Gainsbourg (Antichrist, regisseur Lars von Trier)
  • Beste acteur: Christoph Waltz (Inglorious Basterds, regisseur Quentin Tarantino)
  • Caméra d’Or, prijs voor het beste debuut: Warwick Thornton (Samson and Delilah, Australië)
  • Speciale Juryprijs: Alain Resnais
  • Beste Regisseur: Brillante Mendoza (Kinatay)
  • Beste Scenario: Spring fever van Feng Mei
  • Beste Korte Film: Arena van Joao Salaviza
Ook twee Belgische films viel in de prijzen op het Cannes Filmfestival:
  • SACD-prijs voor het beste scenario: Caroline Strubbe (Lost Persons Area)
  • Prix Art et Essai: Felix Van Groeningen (De Helaasheid der Dingen)

"I feel good. Naturally. The Palme d'Or is the best prize a filmmaker can win. I am very happy. There are always rumors at the Festival, and one must not take them seriously. When I presented Hidden, everyone was telling me I was going to win the Palme. And I didn't get it…
Of course, you're curious about how it's going to end up. I am not proud, but I am very happy. In my opinion, it's silly to be proud. As a director, I always see the flaws in my films. I'm never entirely satisfied. You just hope the audience won't notice them. "

Michael Haneken
Meer info via www.festival-cannes.com

In memoriam: Yves Duval

De Belgische stripscenarist Yves Duval (°1934, Etterbeek) is vorige vrijdag op 75-jarige leeftijd overleden.

Rond 1950 werden zijn eerste verhalen al gepubliceerd in het weekblad Kuifje en begon hij zo aan een erg productieve loopbaan bij uitgeverij Lombard.
Tijdens zijn ganse carrière leverde hij ontelbaar veel scenarios af, onder andere voor enkele bekende stripreeksen in het weekblad Kuifje: Rataplan, Hassan en Kaddoer, ...
Hij specialiseerde zich vooral in historische en waargebeurde verhalen en werkte daarvoor samen met talloze bekende striptekenaars als William Vance (Howard Flynn), Jean Graton (Michel Vaillant stelt voor Onuitgegeven Toppers), Berck (Hansje), Alvert Weinberg, Fred Funcken, Aidans (de Familie Kleester), Paul Cuvelier, Bob de Moor, enz.

Yves Duval was ook cineast en schreef verschillende toneelstukken, historische romans, toeristische gidsen, enz.. Hij was daarnaast ook actief als journalist bij tijdschriften Paris-Match en Moniteur de l'Automobile (Automagazine) én hij was eveneens een fervent wereldreiziger.

meer info via www.lelombard.be

woensdag 20 mei 2009

Vandaag: Rachida Lamrabet in Vrouwland

De verhalen van Rachida Lamrabet staan midden in de multiculturele samenleving. Ze handelen over migranten en hun zoektocht, over moslim zijn in het Westen, over minderheid en meerderheid, maar ook over liefde en de droom om te ontspannen aan je lot, over trouw aan je oorsprong en de zoektocht naar zelfontplooiing.

Rachida Lamrabet won met de roman 'Vrouwland' (2007) de Debuutprijs voor Literatuur. Nadien gooide ze hoge ogen met haar verhalenbundel 'Een kind van God'. Voor het verhaal 'Mercedes 207' kreeg ze eerder de literaire prijs 'Kleur de kunst!' van het interculturele platform Kif Kif.
Rachida Lamrabet is naast schrijfster ook juriste bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding.

VRT-journalist Stijn Vercruysse spreekt met Rachida Lamrabet over haar werk, haar personages en de interculturele thema's in haar verhalen.

Aansluitend op het interview opent burgemeester Lieven Lybeer in de hal van het stadhuis van Kortrijk de tentoonstelling 'Vrouwen' van Bernadette Messiaen en Rudi De Bruyne. De stad Kortrijk biedt daarna iedereen een drankje aan.

Rachida Lamrabet in Vrouwland - 20 mei 2009 - 19u30 - dakterras stadhuis Kortrijk - ingang Papenstraat - 5 euro (toegangsticket voor de tentoonstelling 'Vrouwen van Vlaanderen' museum 1302 inbegrepen) - reservaties: Cultuurwinkel Kortrijk 056 23 98 55 - organisatie Openbare Bibliotheek Kortrijk, Vormingplus Kortrijk, Burger en Welzijn Kortrijk

'Wiebelbillenboogie' prentenboek van het jaar !

Naar aanleiding van de Nationale Voorleesdagen in Nederland werd het prentenboek 'wiebelbillenboogie' van Guido van Genechten verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2010.

Uit alle prentenboeken die verschenen in 2008, stelde een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen een lijst samen met de tien mooiste boeken. Daaruit koos de jury het prentenboek van Guido Van Genechten uit als dragend beeld van de volgende campagne (van 20 tot 30 januari 2010).

Vanzelfsprekend was het mooie verhaal en de leuke illustraties van doorslaggevend belang bij hun keuze. Maar ook heel belangrijk is het feit dat het prentenboek voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters én voor de verwerking in hun spel na het voorlezen van het boek.

Het is trouwens niet voor het eerst dat een prentenboek van de Belgische auteur en illustrator wordt gekozen. In 2007 was 'Kleine Kangaroe' al een jaar lang het uithangbord van de Nationale Voorleesdagen.

Als mama even weg moet, zorgt papa voor de kinderen, zoals hij alleen dat kan.

Binnen de kortste keren wordt het dan ook een vrolijke bende!
Alles kan en alles mag.

Maar wat zou mama daarvan vinden?




meer info via www.guidovangenechten.be en www.denationalevoorleesdagen.nl

"Flauna" boekenkast



Peter Marigold (Londen, 1974) volgde een opleiding productontwerpen, kunst en beeldhouwen en dit is duidelijk zichtbaar in het ontwerp van zijn eigenaardige, kromlijnige houten boekenkasten: de "Flauna".

Elke boekenkast is uniek en werd gemaakt van gevonden takken, gerecycleerde dozen en verpakkingsmateriaal. De takken ondersteunen de boekenplanken en houden de constructie ook samen. De Flauna boekenkasten maken deel uit van de "Split series" van de ontwerper, getypeerd door een modulaire aanpak waarbij telkens hout en gerecycleerde materialen gecombineerd worden.

Meer info: www.petermarigold.com

dinsdag 19 mei 2009

Uruguayaanse schrijver Mario Benedetti overleden



Mario Benedetti (14 september, 1920 – 17 mei, 2009), beschouwd als een van de belangrijkste 20ste eeuwse schrijvers van Latijns-Amerika, overleed op 17 mei in Montevideo, Uruguay.

Benedetti maakte samen met o.a. García Márquez, Vargas Llosa en Fuentes, deel uit van de grote opkomst van de Latijns-Amerikaanse letteren. Hij debuteerde als dichter in 1945 met de bundel La víspera indeleble en schreef meer dan tachtig boeken, kortverhalen, poëziebundels, toneelstukken en essays. Het boek La Tregua ("Het uitstel") behoort tot zijn bekendste werken en werd uitgegeven in 19 talen.

Van 1973 tot 1985 werd Uruguay geregeerd door een militaire dictatuur en verbleef de links georiënteerde schrijver in ballingschap in Buenos Aires, Lima, Havana en Madrid. Hij schreef veel en werd medewerker van de invloedrijke en toen snel groeiende Spaanse krant El País. Ballingschap zou een belangrijk thema in zijn werk worden, de stad Montevideo zou altijd zijn muze blijven.

De laatste jaren van zijn leven verdeelde Mario Benedetti zijn tijd tussen zijn woningen in Uruguay en Spanje. De schrijver ontving talrijke internationale prijzen voor zijn poëzie en romans.

Een halve eeuw Sint Pius X in Kortrijk: 1959 - 2009

Een halve eeuw Sint Pius X in Kortrijk (1959-2009) : een parochie aan de stadsrand tussen conciliaire impuls en actieve minderheidskerk

Auteur Christian De Paepe (°1938, Kortrijk), emeritus gewoon hoogleraar aan de KULeuven, schreef over vijftig jaar stads- en parochieleven op Sint Pius X in Kortrijk.
In het eerste hoofdstuk wordt veel aandacht geschonken aan de voorgeschiedenis, opbouw en de eerst levensperiode van de wijk (1955-1959).
In de vier daaropvolgende hoofdstukken schrijft Christian De Paepe uitgebreid over vijftig jaar stads- en parochieleven op Sint Pius X en over hoe de maatschappij, de leefomgeving, de kerk en de parochiegemeenschap in al die jaren zijn geëvolueerd en veranderd.

Het boek is rijkelijk geïllustreerd met nog onuitgegeven documenten en fotomateriaal. In bijlage vinden we ook een tijdtafel, een personenindex en een verkenning van het grondgebied, het kerkgebouw, de aanwezige kunstwerken en het meubilair.

Kortom, het is zoals Dirk Verhenne, voorzitter van de kerkraad, schrijft in zijn voorwoord: "Dit is een boek voor mensen die de parochie Sint-Pius X op een of andere manier genegen zijn en tegelijk heeft het een bijzondere waarde voor een breed geïnteresseerd publiek."

Mijn verhaal is gewild persoonlijk gekleurd, breed maatschappelijk en niet louter kerkelijk, met plaats voor een eigenzinnige noot, met een kritische kijk maar ook met zo veel mogelijk inleving voor actoren en gebeurtenissen. [...]

Het is geen droog wetenschappelijk verslag geworden maar een aangenaam leesbaar, licht verteerbaar, levensecht, hier en daar anekdotisch gekruid en vooral persoonlijk verhaal.

Christian De Paepe
Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.

maandag 18 mei 2009

Nieuwe workshop: "Vreemdgaan in de bib"

Voor de 2e en 3e graad van het basisonderwijs biedt de Kortrijkse bib sinds kort de workshop "Vreemdgaan in de bib" aan.

Met een mooie oranje houten koffer vol geheime zakjes met leuke opdrachten reizen we door andere culturen. De koffer bevat heel wat interessante boeken en voorwerpen zoals hoofddeksels en specerijen. Die heb je nodig bij het oplossen van de vragen en zo leer je heel wat bij over het leven en de gebruiken van mensen uit andere culturen.



Deelname aan de workshop is gratis en kan iedere voormiddag van maandag t.e.m. vrijdag vanaf 9u. De workshop duurt ca. anderhalf uur. Reservaties via 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be.

vrijdag 15 mei 2009

Week van de opvoeding 2009

Promotiestand Van 16 tot en met 23 mei 2009 vindt in Vlaanderen de Week van de Opvoeding plaats.
Daarom zetten we in de jeugdafdeling van de bib heel wat leuke educatieve kinder- en jeugdboeken in de kijker!

Voor leesbeesten en boekenwormen dus hét ideale moment om straks dicht tegen mama en papa aan te kruipen voor het slapengaan. (Voor)lezen is leuk, mooi, spannend, ontroerend en handig, en tegelijkertijd ook de sleutel naar de volwassen wereld...

Op de afdeling volwassenen hebben we een promotiestandje gemaakt met een aantal handige opvoedingsboeken.

Je kinderen opvoeden blijft immers dagdagelijks een echte uitdaging. En soms kan het wel eens verhelderend of stimulerend zijn om wat extra tips en trucs te achter de hand te hebben!


Vanaf eind 2010 zal je met alle opvoedingsvragen ook terecht kunnen in ‘De Pluim’, de toekomstige nieuwe Opvoedingswinkel in Kortrijk.


donderdag 14 mei 2009

'Maze bookcase': ecovriendelijk verdwalen in je boekenkast

Maze bookcase

(Een boekenkast waar je gegarandeerd uren kan in verdwalen)

Deze ecovriendelijke boekenkast, de 'Maze Bookcase' of (vrij vertaald) 'doolhof boekenkast', is een ontwerp van het Duitse designbedrijf Woodloops en bestaat uit FSC-gecertifieerd hout.

Woodloops werd in 2003 opgericht en is een unieke samenwerking tussen productontwerper/timmerman René Mueller en boswachtster Nina Grieshammer.

Meer info: www.woodloops.de

Winnaars MuseumPrijs 2009

Musea bewaren allemaal op hun manier een stukje Belgische kunstbezit en erfgoed. Daarbij zorgen ze ervoor dat het publiek die collectie kan komen bewonderen, in de beste omstandigheden. Daarom verdienen ze eigenlijk allemaal een beetje een prijs...

Met de MuseumPrijs worden jaarlijks een aantal Vlaamse, Brusselse en Waalse musea bekroont die bijzondere aandacht schenken aan publieksvernieuwing. Initiatiefnemer is het tijdschrift Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen, samen met advocatenkantoor Linklaters en de Nationale Loterij.

Voor de MuseumPrijs 2009 koos een professionele jury de drie beste musea uit. Zij krijgen elk zo'n 10 000 EUR waarmee dan weer nieuwe projecten uitgedacht en gerealiseerd kunnen worden om nóg meer publiek aan te trekken: kinderen en jongeren, personen met een handicap, kansarmen …

Nieuw dit jaar is de Prijs van de Kinderjury, waarbij enkel kinderen konden stemmen op hun favoriete museum uit de regio. Deze drie bekroonde musea krijgen elk 2500 EUR:

Voor de PublieksPrijs kon het grote publiek stemmen welk museum zij 'Het beste museum van België' vonden. Deze drie musea verdienen elk 2 500 EUR:


Meer info via www.museumprijs.be

woensdag 13 mei 2009

TipTopTien jeugdboekenlijst mei

De TipTopTien jeugdboekenlijst voor de maand mei kunt u vanaf vandaag online bekijken of downloaden.

De TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips die iedere maand door de medewerkers van de jeugdbibliotheek geselecteerd worden. Dit is een greep uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek van Kortrijk.

De TipTopTien, editie mei 2009, kunt u alvast hier downloaden (pdf, 0.5mb). Of u bekijkt die gewoon rechtsreeks via "Scribd", onze handige pdf viewer van dienst:
TipTopTien Mei 2009

dinsdag 12 mei 2009

Libris Literatuur Prijs 2009 voor Dimitri Verhulst

Met z'n boek Godverdomse dagen op een godverdomse bol wint onze Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst de Libris Literatuur Prijs 2009.

Dimitri Verhulst is, na Hugo Claus, de tweede Vlaming die deze prestigieuze Nederlandse literatuurprijs wint. Hij ontving gisteren de officiële oorkonde én de geldprijs van maar liefst 50 000 euro.

De overige genomineerden uit de shortlist ontvingen eerder al 2 500 EUR:
  • Anna Enquist - Contrapunt
  • Rob van Essen - Visser
  • Arnon Grunberg - Onze oom
  • Charlotte Mutsaers - Koetsier Herfst
  • Robert Vuijsje - Alleen maar nette mensen

Dimitri Verhulst Dimitri Verhulst - Godverdomse dagen op een godverdomse bol
Godverdomse dagen op een godverdomse bol is weer een totaal ander boek, dat alle verwachtingen weglacht. Een schrijver die zo veel verschillende boeken op rij
aflevert, noem je op z'n minst een fenomeen.
Uit: juryrapport 2009

Meer info via www.librisliteratuurprijs.nl

Medhi Boualam wint Europese cartoonwedstrijd

Tijdens de Europese prijsuitreiking in Brussel werd Belgisch striptekenaar Medhi Boualam uitgeroepen tot winnaar van de cartoonwedstrijd 'Europese Unie en Burgerschap. Hij ontvangt hiermee een geldprijs van 6 000 EUR.

Op de tweede en derde plaats staan Sibila Koritareva (Bulgarije) en Stephan Timmers (Nederland). De publieksprijs is voor de striptekening van Nhung VU (Duitsland).

De Europese Commissie lanceerde vorig jaar deze wedstrijd voor jonge grafische kunstenaars. Hun opdracht was een cartoon te maken die aantoont wat het betekent burger te zijn in een verenigd Europa. Meer dan 2500 jongeren, ouder dan 16, gaven gehoor aan de oproep. Per land was er eerst een nationale selectie, waaruit de drie Europese winnaars gekozen werden.

Medhi Boualam schetst in zijn winnende cartoon een Europees leven zonder grenzen: een jongetje wordt geboren in Frankrijk, loopt school in Spanje, werkt een tijdje in België, stapt in het huwelijksbootje in Duitsland en vestigt zich met zijn gezin uiteindelijk in Italie...


Detail uit de striptekening van Medhi Boualam - © www.eurocartoon.eu


Meer info via www.eurocartoon.eu

maandag 11 mei 2009

Winnaars Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Gisteren vond in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten het grote KJV-Boekenfeest plaats. Op het programma stonden heel wat voorleessessies, interviews, workshops, meet & greets, ...

Maar het allerbelangrijkste was toch wel de bekendmaking van de winnaars van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2009:

  • Groep 1 (tot 6 jaar): Leo Timmers - Diepzeedokter Diederik
  • Groep 2 (6-8 jaar): Jean-Luc Fromental & Joëlle Jolivet - 365 pinguïns
  • Groep 3 (8-10 jaar): Martha Heesen & Wim Hofman - Watson
  • Groep 4 (10-12 jaar): Mark Tijsmans - Wiet Waterlanders I: de kleine Caroluscode
  • Groep 5 (12-14 jaar): Bettie Elias - Hij of ik?
  • Groep 6 (14-16 jaar): Markus Zusak - De boekendief
meer info via www.kjv.be

PEN/Saul Bellow Award voor Cormac McCarthy

De Amerikaanse schrijver Cormac McCarthy ontving de PEN/Saul Bellow Award, een tweejaarlijkse literaire prijs voor fictieschrijvers met een literair oeuvre "op het hoogste niveau van de Amerikaanse literatuur".

McCarthy, auteur van o.a. The Road en All the Pretty Horses, verkreeg een "lifetime achievement award" ter waarde van 25.000 dollar. Wijlen Saul Bellow, nobelprijswinnaar voor literatuur en naamgever van de prijs, was een fervent liefhebber van het werk van Cormac McCarthy.

De reclusieve schrijver, winnaar van de Pulitzer Prize voor The Road en een National Book Award voor All the Pretty Horses, werd ooit omschreven als "de beste, onbekende fictieschrijver van Amerika". Zijn romans The Orchard Keeper, Outer Dark en Blood Meridian verkochten slechts een paar duizend exemplaren tot hij in 1992 All the Pretty Horses publiceerde, het eerste deel in zijn Border Trilogy, dat een bestseller werd. Bekend is ook de roman No country for old men, die recent nog verfilmd werd door Joel en Ethan Coen.

(via: Vlabin-VBC, The Guardian)

Meer info: www.pen.org

vrijdag 8 mei 2009

Digitaal bladeren in een 15e eeuws getijdenboek



Vanaf vandaag kun je een nieuw middeleeuws handschrift (GV Cod. 36) uit de rijke cultuurhistorische fondsen van de Kortrijkse bib online raadplegen: een 15e eeuws "getijdenboek" in Gents-Brugse stijl. Het handschrift maakt deel uit van het fonds Jacques Goethals-Vercruysse dat o.a. een 600-tal manuscripten en ca. 12000 oude drukken bevat.

Een getijdenboek ("liber horarum") is een middeleeuws handschrift dat werd gebruikt om te bidden op acht vaste momenten van de dag (getijden). Het is een boek vol teksten, gebeden, bijbellezingen en psalmen, bestemd voor de persoonlijke devotie van leken .

Alle getijdenboeken bevatten dezelfde teksten en toch is ieder getijdenboek uniek. Aangepast aan de smaak en rijkdom van de opdrachtgever, werden ze eenvoudig uitgevoerd of eerder weelderig, verrijkt met vele miniaturen en randdecoraties.

Getijdenboeken zijn de meest voorkomende versierde middeleeuwse handschriften; het waren als het ware de bestsellers van de 14e en 15e eeuw. Aangezien er heel wat van die getijdenboeken bewaard zijn gebleven, vormen ze een belangrijke bron van informatie over het christendom uit die tijd.

De Gents-Brugse stijl domineerde de miniatuurkunst in de Zuidelijke Nederlanden van ca. 1470 tot 1561, het jaar waarin Simon Bening, de laatste grote Zuid-Nederlandse boekverluchter overleed.

Tot de voornaamste kenmerken van de Gents-Brugse stijl behoren, behalve het bijzondere naturalisme, het uitgesproken verhalend karakter, de grote rijkdom aan details, de gelaagde manier van werken en de opvallende schildertechnische invloed van de paneelschilderkunst.

(bron: Herfsttij van de Vlaamse miniatuurkunst: Het Brevarium Mayer van den Bergh / Brigitte Dekeyzer ; uitg.: Ludion ; 2004)


Je kunt dit 15e eeuws getijdenboek integraal bekijken, downloaden en bestuderen op de Flickr fotopagina van de Kortrijkse bib.

donderdag 7 mei 2009

Rachida Lamrabet in Vrouwland

De verhalen van Rachida Lamrabet staan midden in de multiculturele samenleving. Ze handelen over migranten en hun zoektocht, over moslim zijn in het Westen, over minderheid en meerderheid, maar ook over liefde en de droom om te ontspannen aan je lot, over trouw aan je oorsprong en de zoektocht naar zelfontplooiing.

Rachida Lamrabet won met de roman 'Vrouwland' (2007) de Debuutprijs voor Literatuur. Nadien gooide ze hoge ogen met haar verhalenbundel 'Een kind van God'. Voor het verhaal 'Mercedes 207' kreeg ze eerder de literaire prijs 'Kleur de kunst!' van het interculturele platform Kif Kif.
Rachida Lamrabet is naast schrijfster ook juriste bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding.

VRT-journalist Stijn Vercruysse spreekt met Rachida Lamrabet over haar werk, haar personages en de interculturele thema's in haar verhalen.

Aansluitend op het interview opent burgemeester Lieven Lybeer in de hal van het stadhuis van Kortrijk de tentoonstelling 'Vrouwen' van Bernadette Messiaen en Rudi De Bruyne. De stad Kortrijk biedt daarna iedereen een drankje aan.

Rachida Lamrabet in Vrouwland - 20 mei 2009 - 19u30 - dakterras stadhuis Kortrijk - ingang Papenstraat - 5 euro (toegangsticket voor de tentoonstelling 'Vrouwen van Vlaanderen' museum 1302 inbegrepen) - reservaties: Cultuurwinkel Kortrijk 056 23 98 55 - organisatie Openbare Bibliotheek Kortrijk, Vormingplus Kortrijk, Burger en Welzijn Kortrijk

Update: foto's van deze bibliotheekactiviteit vindt u op onze Flickr fotopagina

Grootste stripplaat ter wereld in Brussel !

In Brussel wordt momenteel met man en macht gewerkt om een gigantische striptekening van Kuifje aan te leggen op de Grote Markt.
Met een totale oppervlakte van 672 m² (32m x 21m) wordt deze stripplaat ongetwijfeld de grootste ter wereld.

Geen geringe uitdaging, maar als 'hoofdstad van de strip' wou Brussel deze uitdaging meer dan ooit aangaan.

Vanavond om 18u30 zal de striptekening voor het eerst in volle glorie getoond worden en kan het publiek onze stripheld Kuifje komen bewonderen vanop een verhoogd platform.
Wie de komende vier dagen echter niet in Brussel raakt, kan alles online meevolgen via de webcam van de stad.

Meer info : www.brusselstrip.com - webcam Stad Brussel

woensdag 6 mei 2009

"Vlasparlee": vlasverhalen uit het Texas van Vlaanderen


(Foto © Beeldbank Vlas, Fonds Johan Desmet)

Nog t.e.m. 7 juni kun je de rondreizende tentoonstelling "Vlasparlee" in het Kortrijkse Vlasmuseum bezoeken.

De tentoonstelling brengt de vlasindustrie zoals ze was, ongezouten en door de ogen van de vlassers zelf. Aan de hand van hun commentaren, anekdotes en bedenkingen maakt de bezoeker kennis met de dagelijkse werkomstandigheden, het gangbare taalgebruik, de rituelen, praktijken én het bruisende sociale leven binnen de vlassergemeenschap.

De persoonlijke herinneringen en mémoires van de resterende getuigen werden d.m.v. 35 gefilmde interviews voor het nageslacht bewaard en ontsloten. Op die manier komen we meer te weten over de dagelijkse werkomstandigheden van de vlassers, het gangbare taalgebruik, de vette en de magere jaren, de rituelen op de maandagse vlasbeurs, de kledij van de botenkoper en het bruisende caféleven. De ruime interviewfragmenten en het unieke historisch beeldmateriaal werden uitgegeven op een erfgoeddocumentarie op DVD.

T.e.m. 7 juni vind je in de inkomhal van de Centrale Bibliotheek een videozuil waar je deze erfgoeddocumentaire kunt bekijken. Alvast een voorproefje:




Meer info: www.kortrijk.be/vlasmuseum, www.vlasparlee.be

dinsdag 5 mei 2009

Gouden Uil 2009

Gisterenavond werd in Antwerpen de Gouden Uil 2009 uitgereikt door voorzitter Guy Mortier.
De Gouden Uil literatuurprijs ging dit jaar naar Robert Vuijsje voor zijn debuut Alleen maar nette mensen. De jeugdliteratuurprijs is voor Peter Verhelst en Carll Cneut voor hun sprookje Het geheim van de keel van de nachtegaal.
De twee publieksprijzen zijn voor Pia de Jong (Lange dagen) en Els Beerten (Allemaal willen we de hemel).


Gouden Uil Literatuurprijs 2009 : Robert Vuijsje - Alleen maar nette mensen Prijs van de lezer 2009 : Pia de Jong - Lange dagen Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2009 : Peter Verhelst & Carl Cneut - Het geheim van de keel van de nachtegaal Prijs van de Jonge Lezer 2009 : Els Beerten - Allemaal willen we de hemel

Meer info via www.degoudenuil.be

maandag 4 mei 2009

Plantin Moretus "Publieksprijs voor het Beste Boekomslag"



Op 4 juni worden opnieuw de Plantin Moretusprijzen voor de best verzorgde boeken van Vlaanderen uitgereikt gedurende een feestelijke uitreikingsceremonie in de Bozar in Brussel. De prijzen bekronen boeken die zich onderscheiden door hun verzorgde vormgeving, illustratie en grafisch-technische productie.

Er zijn 8 categorieën waarin de prijs kan worden toegekend:
  • 1. Literatuur (proza, poëzie, theater, essays, literatuurgeschiedenis)
  • 2. School- en studieboeken en wetenschappelijke uitgaven
  • 3. Kunst- en fotoboeken en catalogi van tentoonstellingen
  • 4. Overige non-fictie
  • 5. Kinder- en jeugdboeken
  • 6. Werk van Vlaamse vormgevers voor buitenlandse uitgevers
  • 7. De Debuutprijs heeft als doel om net afgestudeerd en beloftevol nieuw talent te belonen en te stimuleren.
  • 8. De Publieksprijs voor het Beste Boekomslag
Tot 10 mei kan u stemmen op uw favoriete boekomslag via een online stempagina. Wie meedoet, kan een boekenbon van honderd euro winnen. De Publieksprijs wordt georganiseerd i.s.m. De Standaard.

De Plantin-Moretusprijs is een initiatief van de Vlaamse Uitgevers Vereniging en het Plantin Genootschap i.s.m. Boek.be en De Standaard.