maandag 31 maart 2008

Winnaars De Gouden Uil 2008










Op zaterdag 29 maart werden tijdens een rechtstreekse uitzending op Canvas de winnaars van De Gouden Uil 2008 bekendgemaakt. De winnaars in hun respectievelijke categorieën:

De Gouden Uil Literatuurprijs: Het Grote Uitstel / Marc Reugebrink

De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs: Linus / Sabien Clement, Mieke Versyp en Pieter Gaudesaboos

De Gouden Uil Prijs van de Lezer: Datumloze dagen / Jeroen Brouwers

De Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer: Koek Koek Vos Haas / Sylvia Vanden Heede & Thé Tjong-Khing

Bekijk hier de Dag Boek filmpjes van Canvas.

Bekijk hier de filmpjes met reacties van juryvoorzitsters Ruth Joos en Jelle Van Riet.

'Au Clair de la Lune' is de oudste geluidsopname ooit

In 1878 nam Thomas Edison met zijn fonograaf een stem op die de woorden 'Mary had a little lamb' uitsprak. Tot voor kort werd dit geluidsfragment als eerste én dus oudste opname van een menselijke stem beschouwd.

Maar in de archieven van het Franse Academie de Sciences en Institut National de Propriété Industrielle vond men nu een opname terug die maar liefst zeventien jaar ouder zou zijn.


Het historische geluidsfragment werd opgenomen met een fonautograaf, een uitvinding van de fransman Edouard-Léon Scott de Martinville (1817 - 1879). De fonautograaf, een voorloper van de grammofoon, is een hoorn met een stift eraan vast, die geluidstrillingen vastlegt op papier via een draaiende, beroete trommel.

Scott de Martinville kon wel stemgeluid opnemen maar het opnieuw afspelen van de opname lukte hem niet. Dit lukte Amerikaanse wetenschappers dus wel en ze slaagden erin het originele geluid te reconstrueren: een kinder- of vrouwenstem die gedurende tien seconden het franse liedje 'Au Clair de la Lune' zingt, opgenomen op 9 april 1860. Download of luister hier naar het geluidsfragment.

De oudste geluidsopname staat dus niet langer op naam van Thomas Edison maar hij blijft wel de eerste die opgenomen geluid ook daadwerkelijk kon reproduceren!

(bron geluidsfragment: First Sounds)

zondag 30 maart 2008

Biblioquotes: William Gibson

"Dromen in het openbaar is een belangrijk onderdeel van de jobbeschrijving van een schrijver, maar er zijn zowel slechte als goede dromen. We zijn dromers ziet u, maar ook een soort realisten."

"Ik hoef niet over de toekomst te schrijven. Voor de meeste mensen lijkt het heden genoeg op de toekomst om afschrikwekkend te zijn."

"Taal is voor het verstand meer dan licht voor het oog."

"Het is onmogelijk om te bewegen, te leven of op gelijk welke manier bezig te zijn, zonder sporen achter te laten; kleine stukjes, schijnbaar betekenisloze fragmenten van persoonlijke informatie."

"Waarom zouden we onze leraars geen licentie geven om software te verkrijgen, alle software, voor niets? Vraagt iemand soms om te betalen voor een licentie, elke keer als een kind het alfabet geleerd wordt?"

(William Gibson)

vrijdag 28 maart 2008

Kortfilms project "De Mens van Papier"

De Kortrijkse bib startte in december-januari '06-'07 samen met Theater Antigone, de Zorggroep H. Hart en De Brug, het project "De Mens van Papier" op. Deze boeiende samenwerking leverde 2 kortfilms op:

"De Mens van Papier": een uitwisseling van brieven tussen kinderen uit het buitengewoon onderwijs en senioren.

"Nostalgie voor Morgen": een nostalgische en soms tragikomische terugblik op de jeugdjaren van Philippe Masselus.

De kortfilms werden nu ook op het videokanaal van de Kortrijkse bib, BIB TV, geplaatst. U kunt deze ook bekijken via onderstaande 'playlist':


(klik op de 'pijltjes' om te bladeren door de playlist)

Prix Farniente 2008

De beide winnaars van de Prix Farniente 2008 zijn gekend. Hicham Charif won in de categorie 'une basket' (13-14 jaar) met Les virus de l'ombre. In de categorie 'deux baskets' (15-16 jaar) was er een gedeelde eerste plaats voor Anne Cassidy met L'affaire Jennifer Jones en Erik l'Homme met Phaenomen.

Deze Waalse literatuurprijs, georganiseerd door de Ligue des familles (de Franstalige gezinsbond), is specifiek gericht naar jongeren toe. Per leeftijdscategorie worden de genomineerde boeken gelezen - al dan niet in klasverband - en daarna kunnen ze zélf hun stem uitbrengen op hun favoriet. Er komt dus helemaal geen vakjury aan te pas, enkel de voorkeursstemmen van de jongeren bepalen de winnaar(s).
Jaarlijks wordt ook een festiviteit gepland, waar jongeren de kans krijgen om alle laureaten te ontmoeten en om met hen in debat te treden.

Intussen is ook de selectie voor de Prix Farniente 2009 bekendgemaakt. Zo werd Avaler tout Cru van Marita de Sterck genomineerd in de categorie 15-16 jaar. Met deze Franse vertaling van Met Huid en Haar verdiende ze eerder al de tweede plaats bij de Prix Chronos de Littérature 2008.

donderdag 27 maart 2008

Boekenkast na aardbeving: de "Skew Bookcase"

Precies, zo zou uw boekenkast er na een aardbeving kunnen uitzien. Of toch zeker die van Barbie, afgaande van de kleur...

Ontwerpers van de in Stockholm gebaseerde designstudio Smånsk presenteerden vorige maand op de Stockholm Furniture Fair een prototype van hun "Skew Bookcase" (vert.: "Scheve boekenkast").

Smånsk over het principe van hun Skew Bookcase:

"Hellende boekenplanken betekenen dat u die niet moet monteren op verschillende hoogtes zoals bij gewone boekenkasten. Er is plaats voor grote boekbanden op hoogste eind en voor pockets op het laagste eind."

"Alle onderdelen van de boekenkast zijn identiek. Om ze samen te stellen roteert u ze gewoon en plaatst u ze boven elkaar. De identieke onderdelen zorgen ook voor een makkelijke productie."

Tot voor kort stond een boekenkast symbool voor orde en stabiliteit maar afleidend van het stijgend aantal gekke en zelfs absurde exemplaren van ontwerpers wereldwijd, dan lijkt die tijd absoluut voorbij. De boekenkast nu ook als designmuse?

(foto's van Carl Kleiner, via Dezeen)

Meer info: http://www.smansk.com/

Winnaars Snipperwedstrijd

De winnaars van de grote Snippertekenwedstrijd zijn inmiddels bekend. 50 kinderen uit Kortrijk hebben een mooie Snipperknuffel gewonnen. Alle winnaars krijgen binnenkort een brief in de bus. In de brief staat in welke (buurt)bibliotheek de Snipperknuffel kan afgehaald worden.

Aan alle winnaars: hartelijk gefeliciteerd!

Onbekend Frans-Vlaanderen: De Avesnois

In de reeks Onbekend Frans-Vlaanderen behandelt Philippe Despriet (Kortrijk, 1949) toeristische en historische aspecten van verschillende regio's in de Franse Nederlanden. De auteur zegt zelf met deze reeks dit rijke historisch-culturele erfgoed van Frans-Vlaanderen voor verkenning en studie toegankelijk te willen stellen.

In dit negende deel laat Philippe Despriet ons kennismaken met de Avesnois, een minder gekende regio in Noord-Frankrijk: de abdijen van Hautmont, het militair erfgoed in Maubeuge, de historische landelijke kerkjes, de Middeleeuwse burchten van Potelles, ...
Dankzij de vele illustraties kan u zich perfect een beeld vormen van deze prachtige streek.

De acht eerder verschenen delen van 'Onbekend Frans-Vlaanderen' zijn uiteraard ook in onze collectie aanwezig.

woensdag 26 maart 2008

iGoogle: thuis op het web

Bij het doorzoeken van het web is de zoekmachine van Google voor veel surfers een vaste waarde. De marktleider biedt ook een steeds uitgebreider aanbod aan van gratis online diensten zoals Gmail, Picasa, Youtube en Google Maps. Deze diensten winnen aan bekendheid maar kent u ook al iGoogle?

iGoogle biedt de mogelijkheid om de bekende zoekpagina van Google te 'personaliseren' en uit te breiden met allerlei 'gadgets', handige hulpjes die bvb. het weer, e-mailberichten, nieuwsberichten, sportresultaten, spelletjes e.a. weergeven. Ook interessant is de optie om zgn. RSS feeds weer te geven, zo blijft u - op een grafisch overzichtelijke manier - op de hoogte van de laatste nieuwtjes die op uw favoriete sites verschijnen. Google biedt ook de nodige hulpmiddelen aan om uw eigen gadget te maken, gebaseerd op voorgedefinieerde stijlen om informatie, foto's en video's met vrienden te delen.

Er zijn al zo'n 25.000 gadgets beschikbaar voor gebruikers, een Nederlandstalige selectie vindt u o.a. in deze handige galerij.

Dit grappig instructiefilmpje geeft u alvast een overzicht van de vele mogelijkheden van iGoogle:

dinsdag 25 maart 2008

Kortrijks bibliotheeknetwerk op Google Map

De bib die is overal en in Kortrijk mag u dat best letterlijk nemen. Naast de centrale bibliotheek die zich, hoe kan het ook anders, in hartje Kortrijk-centrum bevindt, bezit Kortrijk ook een goed uitgebouwd netwerk van filialen of "buurtbibliotheken".

Om zeker te zijn dat u de weg vindt naar de bib in uw buurt hebben we het Kortrijks bibliotheeknetwerk op een handige Google Map gezet.

Klikt u op één van de 'rode prikkertjes' dan vindt u het adres, de contactgegevens en de openingsuren terug van de bibliotheek die u aanklikte.

U kunt natuurlijk ook een gewone, gedrukte kaart verkrijgen in de centrale bibliotheek en in uw buurtbibliotheek.

zondag 23 maart 2008

Zalig pasen!


De bibliotheek wenst iedereen een zalig pasen
en een fijn paasfeest!

vrijdag 21 maart 2008

Nieuw: downloadbare audiogidsen in Brusselse musea

De Brusselse museumraad lanceerde onlangs een nieuwe website met een (momenteel) uniek Belgisch project. De website www.museumtalks.be biedt audiofragmenten in mp3-vorm aan die beluisterd of gedownload kunnen worden door de museumbezoeker.

Deze "MuseumTalks" zijn mp3-audiogidsen die zijn ingesproken door artiesten, muzikanten en mediafiguren of door 'gewone' museumbezoekers. Zij geven in een tweetal minuten hun commentaren bij hun favoriete voorwerpen of kunstwerken. De audiogidsen zijn in 25 talen beschikbaar. Heel leuk en interessant: de audiogidsen kan u online beluisteren maar ook downloaden en overzetten op uw mp3-speler of gsm, die beluistert u gewoon tijdens uw bezoek aan één van de 35 deelnemende musea. Sedert 1 maart 2008 zijn al meer dan 100 verschillende MuseumTalks beschikbaar.

(bron: artikel Knack, Museumtalks)

Meer info: www.museumtalks.be

Belgische cartotheek

België bezit via haar nationale instellingen een uitzonderlijk cartografisch patrimonium. Het zijn fascinerende kaartenverzamelingen waar historici, beleidsmakers en vele andere geïnteresseerden nog steeds belangstelling voor hebben én gebruik van maken.

Concreet gaat het hier om vier federale instellingen, nl. het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, de Koninklijke Bibliotheek van België, het Rijksarchief en het Nationaal Geografisch Instituut.
Hun archieven werden ooit wel toegankelijk gemaakt via inventarissen en microfilm, maar om de belangstelling te wekken van een breder publiek is een - gezamenlijke - online catalogus onontbeerlijk. Het volledige patrimonium omvat immers tienduizenden historische kaarten, luchtfoto's, satellietbeelden, navigatiekaarten, enz.

Om een dergelijke collectie te digitaliseren moeten alle instellingen dus in de eerste plaats hun expertise samenbrengen. Daarom werd op initiatief van Sabine Laruelle, minister van Economie, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid de Excellentiepool Cartografisch Patrimonium opgericht. Er moet een gemeenschappelijk catalogusmodel en inventaris gedefiniëerd worden, alsook een gemeenschappelijk beleid wat betreft de toegang tot de gegevens, het (her)gebruik en verspreiding ervan.

Het hoeft niet gezegd dat het digitaliseren een werk van lange adem wordt. Eind dit jaar wordt gestart met een voorbereidende studie en rond 2012 moet het grootste deel al digitaal toegankelijk zijn. Ook op financiële ondersteuning is het nog even wachten, want voor het volledige project voorziet men zo'n 1,8 miljoen EUR nodig te hebben.

Dat het belangrijk is om historische collecties beschikbaar te maken voor een groot publiek, wist de bibliotheek al langer dan vandaag. De cartografische collectie (ca. 600 kaarten) werd sinds vorig jaar al gedigitaliseerd en op onze fotopagina vindt u alvast een aantal voorbeelden.

donderdag 20 maart 2008

"Easy Writer": schrijven voor iedereen

We staan er wellicht niet bij stil maar een alledaagse handeling zoals schrijven vereist heel wat oog-handcoördinatie en vergt veel van de kleine spieren in onze handen. Voor sommige mensen ligt dit eenvoudigweg niet binnen hun bereik of gaat dit slechts moeizaam.

De Zweedse industrieel ontwerper Oskar Daniel werkte met zijn "Easy Writer" een ergonomisch concept uit om het schrijven te vergemakkelijken. Een balpen of een potloodpunt wordt in een speciale, op een zandloper lijkende, houder gestopt die voor de nodige ondersteuning zorgt. De rubberen knop ligt makkelijk in de handpalm en zorgt voor een goede greep.

De fysieke inspanning van het schrijven komt met de Easy Writer voort uit de arm van de gebruiker en niet langer uit de handbeweging zelf.

woensdag 19 maart 2008

Hugo Claus overleden

Auteur Hugo Claus (Brugge, 5 april 1929 - Antwerpen, 19 maart 2008) overleed deze namiddag in het Antwerpse Middelheimziekenhuis. De auteur leed aan de ziekte van Alzheimer en heeft het moment van zijn dood zelf bepaald, hij vroeg euthanasie aan.

Hugo Claus werd 78 jaar oud en was een Vlaams dichter, schrijver, schilder, filmmaker en ook de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. Zijn bekendste werk is 'Het verdriet van België'. Hij werd ook getipt als kanshebber voor de Nobelprijs Literatuur.

In de volwassenenafdeling van de centrale bibliotheek vindt u een stand met een overzicht van de belangrijkste werken van Hugo Claus.

Arthur C. Clarke overleden

Ook Sir Arthur C. Clarke (16 December 1917 – 19 March 2008), Brits science fiction schrijver, uitvinder en futuroloog is niet meer. De geestelijke vader van communicatiesatellieten, Hal9000 en talloze andere technologische hoogstandjes is negentig jaar geworden. Hij overleed op 19 maart om 01u30 plaatselijke tijd in zijn huis in Sri Lanka.

Voor velen is de naam Clarke vooral synoniem met de film '2001: A Space Odyssey', waaraan hij - als auteur van het gelijknamige boek - zijn medewerking verleende aan regisseur Stanley Kubrick. Als auteur schreef hij ruim honderd werken, zowel fictie als non-fictie, die als visionair en inspirerend beschouwd worden. De auteur ontving diverse literaire prijzen zoals de Hugo Award in 1974 en 1980 en de Nebula Award in 1972, 1974 en 1979.

Clarke beschreef o.a. in "The Fountains of Paradise" het concept van ruimteliften, waarvan de haalbaarheid momenteel onderzocht wordt. Hij wordt ook aanzien als de grondlegger van de communicatiesatelliet. Als futuroloog voorspelde hij in 1958 diverse toekomstige technologieën zoals een 'wereldwijde bibliotheek' en 'persoonlijke radio' in 1985.

Volgens de Arthur C. Clarke Foundation heeft de overleden schrijver recent de laatste hand aan zijn nog te verschijnen boek "The Last Theorem" gelegd.

Meer info: http://www.clarkefoundation.org/

Piclens : 3D fotokijken via je favoriete browser

Wie regelmatig foto's bekijkt of zoekt op het web, hoeft dit niet langer te doen via de eenvoudige fotogalerijen op de websites zelf.
Vanaf nu kan u CoolIris' PicLens gebruiken om op een uiterst visuele manier doorheen de foto's te bladeren (onze fototheek bijvoorbeeld).

En of u nu Internet Explorer, FireFox (Windows/Mac) of Safari gebruikt, PicLens weet raad met al deze verschillende browers.
Deze gratis browserextensie werkt momenteel samen met populaire websites als Flickr, Photobucket, Picasa Web Albums, Google Images of Yahoo Images. Een volledige lijst van alle sites die PicLens ondersteunen vindt u hier.

PicLens werkt dus niet op alle online fotopagina's, maar de webmasters onder ons kunnen PicLens Lite gebruiken om zelf 3D slideshows te creëren voor hun site of weblog.

Eenmaal u PicLens geïnstalleerd hebt, bent u klaar voor een totaal andere beleving van 'fotokijken'. Door te klikken op het 'afspeelicoontje' (links onderaan de afbeeldingen) kan u de foto's full-screen bekijken, met een slideshow of via een virtuele driedimensionale muur. Navigeren tussen de foto's kan razendsnel met uw computermuis. En met het 'scrollwieltje' wordt er heel snel op de afbeeldingen in- of uitgezoomd.

Via PicLens kan u ook actief op zoek gaan naar afbeeldingen in de gigantische archieven van Google Images of Flickr. Geef de gewenste zoekterm in en onmiddellijk komen de gevraagde foto's tevoorschijn. Een ideale manier om te zoeken in die enorme hoeveelheid aan beeldmateriaal.

Het vergt een kleine inspanning om met PicLens te leren werken, maar na even uitproberen kan u wellicht niet meer zonder!

Erfgoedbibliotheken van de Belgische Gemeenten: West-Vlaanderen

De reeks "Erfgoedbibliotheken van de Belgische Gemeenten" vormt in woord en beeld de identiteitskaart van de tien Belgische provincies. Het boekdeel "West-Vlaanderen" beschrijft het culturele en natuurlijke erfgoed van alle West-Vlaamse gemeenten. Van de bekende kathedraal tot een gerestaureerde Friese schuur, het staat allemaal in detail beschreven door kenners van het lokale patrimonium.

Hoofdredacteur Omer Vandeputte behandelt in een reeks kaderteksten allerlei boeiende onderwerpen: de verschillende Vlaamse molentypes, de Gotiek in West-Vlaanderen, oude spotnamen, vergeten volksgebruiken, de evolutie in de publieke beeldhouwwerken, het verhaal van de begijnhoven en belforten, enzovoorts. Het boek bevat ruim 400 schitterende foto's van fotograaf Daniël Leroy die zowel de grote, bekende bezienswaardigheden als de minder bekende plekjes in de verschillende gemeentes in beeld brengen.

Een katern met gedetailleerde provinciekaarten en stadsplattegronden van de grootste steden werd door het Nationaal Geografisch Instituut op maat van de gids samengesteld. De uitgebreide index van de gids bevat, naast de namen van alle gemeenten en dorpen, de namen van de belangrijkste bezienswaardigheden en alle beschermde monumenten in West-Vlaanderen.

(Bron: tekst omslag)

Meer info: http://www.belgiumcuriosities.be/

dinsdag 18 maart 2008

Nacht van de Geschiedenis

De 6e "Nacht van de Geschiedenis" gaat van start op dinsdag 18 maart 2008 met meer dan 200 activiteiten gepland rond geschiedenis. Net als vorig jaar krijgt ook deze editie van de Nacht een thema mee. 'Naar men zegt…' zet mondelinge geschiedenis in de kijker. Geschiedenis is immers meer dan geschreven bronnen. Oude verhalen, legendes, spreekwoorden, straatnamen, verloren gewaande liederen, bedreigde dialecten, getuigenissen… behoren evenzeer tot ons erfgoed.

Iedereen komt elke dag in contact met mondelinge geschiedenis. Helaas is dit erfgoed vaak bedreigd. Davidsfonds afdelingen, heemkundige kringen, archieven, musea, scholen en andere organisaties steken de handen uit de mouwen en bedachten een gevarieerd programma. Vertelavonden, lezingen, films, tentoonstellingen, wandelingen en muziek overtuigen u dat geschiedenis springlevend is.

De Nacht van de Geschiedenis is een initiatief van het Davidsfonds in samenwerking met De Standaard, Kinepolis, Klara en Heemkunde Vlaanderen. Een keer per jaar worden de krachten gebundeld om zo een breed publiek te laten kennismaken met geschiedenis.

Diezelfde dag vindt ook weer de Nacht van de Historische Film plaats. Markante persoonlijkheden die onze geschiedenis mee hebben gekleurd, geven de toon.

(Bron: http://nacht.davidsfonds.be)

Meer info en programma:
http://nacht.davidsfonds.be

Digitale Week - 17 tot 21 maart 2008

Van 17 tot 21 maart 2008 vieren we in Vlaanderen, Wallonië en Brussel voor de derde keer la Fête de l'Internet oftewel de Digitale Week. Tijdens deze evenementenweek kunnen alle regio in België, in samenwerking met VSNG/Technofutur TIC/Banlieuses, hun e-inclusieprojecten in de kijker zetten.

Er worden dan ook heel wat lokale initiatieven georganiseerd door het bibliotheekwezen, vormingscentra, buurthuizen, de ICT-sector, enz. met de bedoeling om iedereen kennis te laten maken met internet, nieuwe media en andere digitale technologie.

Volgens het Vlaams Steunpunt Digitale Geletterdheid (VSNG) is het doel van de Digitale Week:
  • het dichten van de digitale kloof door te ijveren voor internettoegang voor iedereen en iedereen die nog niet vertrouwd is met het instrument hiermee laten kennismaken;
  • initiatieven in de kijker zetten die:
    - het internet bij de bevolking bekendmaken;
    - educatieve programma’s ontwikkelen;
    - onderzoek en van een kritische attitude ten aanzien van het internet bevorderen;
  • het internetgebruik bevorderen.
Een greep uit het uitgebreide aanbod aan activiteiten: demonstraties, initiaties, vorming, conferenties, debatten, (on line) wedstrijden, opendeurdagen, website lanceringen, webcam installaties, install party, on line gaming, maken en verspreiden van digitale werkstukken (beeld, geluid), filmprojecties rond internet en virtuele werelden, cyber-avonden, openen van openbare computerruimten, uitwisselingen en samenwerkingen, chatsessies, afgedankte computers verzamelen en hergebruiken, …

Het volledige programma vind je hier terug.
(bron: VSNG)

maandag 17 maart 2008

Het Weerwolfmeisje

Arno en Cindy, Iris en Ian, twee tweelingen en neefjes en nichtjes van elkaar, noemen zichzelf de 4SK, Four Special Kids. Tijdens de herfstvakantie gaan ze op computer- en avonturenkamp. Volgens een oud verhaal zou de streek waar het kamp is door weerwolven worden geteisterd totdat een weerwolfmeisje door een jongen wordt gekust.

De 4SK ontdekken al heel vlug dat het weerwolfmeisje bestaat. En ze is in de buurt wanneer in het vakantiecentrum het brandalarm begint te rinkelen. In de grote verwarring worden de 4SK ontvoerd. Hoe zullen de 4SK ooit nog kunnen ontsnappen? En kunnen ze een eind maken aan de betovering van het weerwolfmeisje?

"Het Weerwolfmeisje" is het tweede boek in een bloedstollende reeks over vier grappige, dappere, heel speciale kinderen. Het eerst boek in de reeks heet "De man van Kaddor". Karel Verleyen had plannen voor een derde boek over de 4SK. Helaas overleed hij op 18 november 2006.

(Bron: tekst omslag)

Meer info: http://www.karelverleyen.com/

Luuk Gruwez: Lagerwal

'Moeders'
Men herkent ze van ver en van vroeger:
altijd in rep en roer,
altijd dat vertrouwde rumoer.

Kortrijkzaan Luuk Gruwez (1953) is van alle markten thuis. Als dichter, prozaïst, columnist en essayist publiceerde hij niet alleen poëzie maar eveneens een tiental literaire boeken, in evenveel verschillende genres. Hij schrijft vooral over de grote dingen van het leven en de vergankelijkheid ervan.

Ook in zijn nieuwste dichtbundel Lagerwal demonstreert Luuk Gruwez hoe stilistisch en thematisch veelzijdig zijn dichterschap zich heeft ontwikkeld. Het is poëzie die opvalt door z'n ongewoon heldere en alledaagse, sensuele, sierlijke en bij vlagen barokke toon.

Luuk Gruwez wordt door velen dan ook als de grootste dichter van het Nederlands taalgebied beschouwd. (Her)lees zijn poëzie en oordeel zelf!

zondag 16 maart 2008

"Fantasia" : Mooiste Kinderboek Aller Tijden

Het Mooiste Kinderboek Aller Tijden is "Fantasia" van Geronimo Stilton. Dat beslisten lezers tussen 1 en 99 jaar met ruim 36.000 stemmen tijdens een grootscheepse verkiezing in het kader van de Jeugdboekenweek. "Pluk van de Petteflet" van Annie M.G. Schmidt eindigde als tweede, "Matilda" van Roald Dahl werd derde.

Tijdens een plechtigheid in de Gentse Boekentoren maakten Stichting Lezen en het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken vandaag bekend welk boek de verkiezing van Het Mooiste Kinderboek wint. Gespreid over twee stemronden kwamen er in totaal 36.107 unieke stemmen binnen. "Fantasia" van Geronimo Stilton (uitgegeven bij Baeckens Books) eindigde als eerste, met 4.566 van de 36.107 stemmen.

Met kleurrijke prenten, vlotte teksten en speelse lettertypes bekoren de avonturen van krantenmuis Geronimo Stilton in de eerste plaats kinderen. Enkele reacties: Alexander, 9 jaar: “Dankzij Geronimo Stilton kan ik veel beter lezen en het zijn de beste boeken die ik ooit gelezen heb. Het heeft een mooi begin en een mooi midden en een mooi einde, alles is gewoon perfect.” Ook journaliste Lisbeth Imbo, meter van het boek, is tevreden: “Een totaal van 36.000 stemmen is niet niks. Ik vond het leuk dat zowel kinderen als volwassenen met zoveel enthousiasme stemden, soms met erg overtuigende argumenten. En natuurlijk ben ik blij dat een boek met veel fantasie het haalt!”.

(Bron: persbericht Stichting Lezen)
Meer info: Baeckens Books, Geronimo Stilton

Vlaamse winnaar Groot Dictee der Nederlandse Taal

Joost Verheyen uit Beringen-Paal heeft voor de derde maal op rij het 14de Groot Nederlands Dictee van het Davidsfonds en Knack bij de Specialisten gewonnen. De winnaars werden zaterdagavond in het Vlaams Parlement in Brussel bekendgemaakt. Met slechts zes fouten liet de winnaar de Kortrijkzaan Hugo Van Malder achter zich, die met acht fouten tweede werd. Elsie Ribbens uit Zingem behaalde de derde plaats.

Bij de Liefhebbers ging de Nederlander Hans Bliek met de hoofdprijs aan de haal. Het dictee voor anderstaligen werd gewonnen door Giuliana Chirinos Saavedra uit Deurne.

Enkele weken geleden namen bijna 9.000 jongeren en volwassenen het in de preselecties tegen elkaar op. De 175 beste spellingliefhebbers gingen door naar de finale.

vrijdag 14 maart 2008

Prix Chronos de Littérature 2008

Vandaag werd tijdens het Parijse Salon du Livre, één van de grootste internationale boekenbeurzen, de laureaten bekendgemaakt voor de Prix Chronos de Littérature 2008.

Sinds 1996 wil de Fondation Nationale de Gérontologie jonge lezertjes laten kennismaken met boeken over de relatie tussen generaties, de levensloop, de ouderdom én de dood. Deze literaire prijs wordt uitgereikt in zes leeftijdscategorieën, van peuters tot (jong)volwassenen en deze 13e editie had als thema "Grandir, c'est Vieillir ; Vieillir, c'est Grandir".

Dit jaar werd jeugdschrijfster Marita de Sterck als enige Vlaamse auteur genomineerd! Met de Franse vertaling van het boek "Met huid en haar" (Avaler tout cru) werd ze - met 27,16% voorkeursstemmen - verdienstelijk tweede in de categorie 3e-4e secundair. Bodil Bredsdorff (29,73 % stemmen) won met haar boek La Fille Corneille.
Een volledig overzicht van alle laureaten vindt u hier.

De roman werd in 2005 al eens bekroond met een Zilveren Zoen. In Met huid en haar vertelt Marita de Sterck op indringende wijze over de 18-jarige Joppe die tijdens de zomervakantie voor zijn stervende overgrootvader Tist moet zorgen. Joppe brengt daarom heel wat tijd door aan diens ziekbed en krijgt - in kleine stukjes - het levensverhaal van zijn opa te horen...

Hans Hagen wint Woutertje Pieterse Prijs

De Nederlandsche schrijver Hans Hagen won de 21e editie van de Woutertje Pieterse Prijs voor zijn jeugdboek "Verkocht".

Het boek gaat over de kleuter Yaqub. Het jongetje wordt door zijn arme ouders verkocht aan een rijke sjeik in Dubai, die hem opleidt tot kamelenjockey. Als hij negen is, weet hij, met behulp van een groep mannen die zich het lot van de gevangen kinderen aantrekt, te ontvluchten. Op ingehouden toon, en daardoor des te indringender, schetst de auteur het leven van Yaqub, zonder dat dit voor de jonge lezer te aangrijpend wordt. De hoofdstuktitels en -nummers staan ook in het Arabisch vermeld. Achterin vertelt de auteur hoe hij tot het schrijven van deze geschiedenis kwam.

Tijdens een van zijn verre reizen stuitte de gerenommeerde auteur op de uitbuiting van zeer jonge kinderen, die in Dubai gedwongen moesten deelnemen aan kamelenraces. Deze kinderen werden ontvoerd uit naburige landen, of door hun ouders verkocht. Hierover schreef hij een aangrijpend en meeslepend verhaal.

Hans Hagen schreef tot nu toe 45 boeken, waarvan zeven samen met zijn vrouw Monique Hagen. Hij kreeg eerder al een Gouden Griffel en vier Zilveren Griffels.

(Bron: de Standaard, Leesplein)

Meer info: http://www.woutertjepieterseprijs.nl/, http://www.moniquehagen.nl/

donderdag 13 maart 2008

Denise Van den Broeck in de bibliotheek

Op maandag 17 maart 2008 komt schrijfster Denise Van den Broeck naar de Centrale Bibliotheek. In de reeks Boterhammen in de bib zal zij een lezing geven over haar boek 'Als de zorg ontspoort'. In dat boek, over mishandeling van bejaarden, geeft Denise Van den Broeck een overzicht van wat er gebeurt als de zorg voor zwaar hulpbehoevende bejaarden ontspoort.

Boterhammen in de bib: Denise Van den Broeck

Wanneer: maandag 17 maart 2008, 12u15
Waar: Centrale Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30
Tickets: 5 euro/p.p., te verkrijgen bij Cultuurwinkel Kortrijk, 056 23 98 55

"Elastico bookcase": de rekbare boekenplank

"Simpliciteit op z'n best", wellicht de centrale gedachte van ontwerpster Arianna Vivenzio bij het ontwerpen van haar "Elastico bookcase", haar ¨rekbare¨boekenplank.


En rekbaar is een begrip op zich, dat merkt u vast op deze foto's:







(Meer info: http://www.ariannavivenzio.com/

woensdag 12 maart 2008

Vieze plaatjes

Wie dacht dat alleen de 'fenomenale feminatheek' van Louis Paul Boon voor controverse zorgt, zit er ferm naast. De Focus Knack van 5 maart 2008 brengt een interessant artikel over controversiële coverart oftewel hoezen om van te blozen. Platenhoezen die door hun 'foute' keuze van cover al dan niet in de ban zijn geslagen. De inspiratie voor het artikel 'vieze plaatjes' halen de makers van Focus Knack uit de tentoonstelling 'Hits & Tits'. Onder deze titel was in het ICC in Gent een expo te zien over erotische platenhoezen uit de jaren 60 en 70.

Net zoals het fenomeen 'Sleeveface' bestaat ook het fenomeen 'Sleazy sleeves'. Er bestaat een heuse markt voor erotische platenhoezen. Verzamelaars draaien hun hand er niet voor om, om op rommelmarkten en platenbeurzen hun collectie uit te breiden en uit te wisselen met andere verzamelaars.

Een voorbeeld van een sleazy sleeve is 'Unfinished Music, No.1: Two Virgins' uit 1968 van John Lennon en Yoko Ono.
Het naaktportret dat de hoes van John en Yoko's eerste muzikale samenwerking siert, werd in het appartement van Beatlesdrummer Ringo Starr gemaakt, naar eigen zeggen luttele uren voor het koppel voor het eerst zijn liefde consumeerde. Vandaar de titel. Dat die foto uiteindelijk de cover van 'Two Virgins' heeft gehaald, mag een klein wonder heten.

Eerst was er Paul McCartney die zijn gewezen spitsbroeder afraadde om zijn plan tot uitvoer te brengen, daarna weigerden achtereenvolgens Capitol Records én EMI om de plaat uit te brengen. Toen enkele kleinere labels 'Two Virgins' alsnog begonnen te distribueren, werd het album in zowat de helft van de VS verboden. Om de in de ban geslagen platenhoezen niet allemaal te moeten herdrukken, besloten de distributiefirma's om de plaat in een bruine papieren zak te verpakken, met slechts een klein uitsparing voor de hoofden van John en Yoko.

(Bron: Focus Knack)

Erfgoeddriedaagse tijdens de paasvakantie

Wat zou je er van denken om je eens gedurende drie dagen in te leven in onze geschiedenis?

Ben je tussen 11 en 14 jaar, dan is dit je kans! Tijdens de Paasvakantie is er een erfgoeddriedaagse voor jongeren. Drie dagen lang verdiepen we ons in het verleden en vertoeven we in de sfeer van lang vervlogen dagen. Het wordt weer een heel gevarieerd programma vol avontuurlijke toestanden, mysteries en speurwerk. Workshops tonen ons hoe we retro weer hip kunnen maken, we fietsen naar plekken waar de tijd bleef stilstaan, we worden klaargestoomd voor een spannend partijtje krulbollen, en we ontdekken onbekende historische monumenten en verborgen schatten…

Alles wordt speels en spannend aangebracht, door een sympathiek begeleidersteam. Wie er de vorige keren bij was, staat nu al te popelen.

Geschiedenis, moeilijk of saai? Integendeel!


Erfgoeddriedaagse: van 26 tot 28 maart.

Het aantal deelnemers is beperkt, wees er tijdig bij!
Prijs € 30,00.

Vooraf inschrijven: erfgoedcel@kortrijk.be, 056 27 74 24

dinsdag 11 maart 2008

Toen God Eva gemaakt had...

Taalvirtuoos Bert Dewilde bedacht en noteerde door de jaren heen duizenden originele doordenkertjes. De beste bundelde hij in een boek vol woordspelingen, taalbehendigheid en fijne humor, goed voor uren leesplezier. Voor iedereen die van taal en humor houdt!

Bert Dewilde is de gewezen conservator en oprichter van het nationaal Kant-, Vlas- en Linnenmuseum in Kortrijk. Hij begon zijn carrière als leraar Germaanse talen en was daarna twintig jaar lang cultureel adviseur van de stad Kortrijk. In 1998 werd hij verkozen tot West-Vlaming van het Jaar.

(Bron: tekst omslag)

Van Dames de Saint Nicolas tot HIVV

Al 70 jaar levert het Hoger Instituut voor Verpleeg-en Vroedkunde (HIVV) vakbekwame vroedvrouwen en verpleegkundigen af aan de gezondheidszorg. Jos Drouillon, eredepartementshoofd van het Katho-department, zag hierin de unieke gelegenheid om eens in de archieven van de school te duiken.

Aan de hand van anekdotes en uniek fotomateriaal schetst hij de historiek van de verpleegopleiding vanaf het ontstaan in 1937. Lesprogramma's, stageplaatsen, huisvesting, personeel en fincanciering worden uitvoerig belicht, maar ook andere onderwerpen als het internaatsleven, de moeilijke oorlogsjaren of de eerste mannelijke studenten komen uitgebreid aan bod.

Van "Dames de Saint-Nicolas" tot HIVV: 70 jaar opleiding verpleegkunde en vroedkunde in Kortijk is een aanrader, niet alleen voor oud-studenten, maar voor iedereen die een blik wil werpen achter de schermen van een opleiding die sinds jaar en dag een vaste waarde is in het Kortrijkse onderwijsaanbod.

Sprinterboeken voor maart

maandag 10 maart 2008

Pascal Verbeken wint M.J. Brusseprijs

De tweejaarlijkse M.J. Brusseprijs voor het beste journalistieke boek gaat dit jaar naar Pascal Verbeken voor zijn boek "Arm Wallonië" . In het boek beschrijft de Humo-journalist zijn reis die hij maakte door het zuiden van het land, in navolging van de Franstalige journalist August de Winne, die 100 jaar geleden zijn reis door Vlaanderen neerschreef.

De jury van de tweede editie van de prijs nomineerde uit 227 inzendingen (boeken die in 2006 en 2007 zijn verschenen) zes boeken:

Eefje Blankevoort - Stiekem kan hier alles
Pauline de Bok - Blankow of het verlangen naar de Heimat
Caroline de Gruijter - De Europeanen : leven en werken in de hoofdstad van Europa
Hans Olink - Een Siberische tragedie
Martijn de Rijk - De nieuwe moskee : politiek en geloof in een provinciestad
Pascal Verbeken - Arm Wallonië : een reis door het beloofde land

(Via: Vlabin-VBC)

Vuile Vlaamse Volkse Liedjes

En rijen is plezant,
en rijen is plezant,
en rijen op een karreke zonder wielen!
"Vroeger op de speelplaats zongen de oudere kinderen liedjes als En rijen is plezant. Ik zong als vijfjarige peuter luidkeels mee. Tot zuster Rigoberta me op de vingers tikte en me tot mijn verbazing aanmaande om op te houden met die vuile manieren," vertelt Marita de Sterck.

Deze jeugdschrijfster, germaniste én antropologe is gefascineerd door de volkscultuur. Tijdens de research van haar vorige roman Kwaad Bloed stootte ze op enkele 'vuile liedjes', in Vlaanderen was er dan ook een rijke traditie aan erotische straat-, markt- en café-chantant liederen.
Bij gebrek aan seksuele opvoeding werd via speelse liedjes de vleselijke liefde op humoristische en dubbelzinnige wijze bezongen. Maar voor wie de dubbele boodschap niet begrijpt zijn het gewone 'brave' kinderdeuntjes. Letterlijke verwijzingen naar lichaamselen of seks zijn er immers nooit, enkel omschrijvingen als pruimendieven, snuifdozen, violen, fluiten, sloten, sleutels en bloempjes die geplukt worden.
Volgens Marita de Sterck is het juist deze suggestiviteit, het verbloemende van de tekst, dat de liedjes zo plezierig maakt.

Om deze levendige traditie van onze (over)grootouders niet te laten verdwijnen, besloot Marita de Sterck om de beste liederen te bundelen in het boek "En rijen is plezant: 69 vuile Vlaamse volkse liedjes, tot lering en vermaak van jong en oud".
Gerda Dendooven zorgde voor een aantal pittige tekeningen die volledig aansluiten bij de suggestieve sfeer van de liedjes. En wie wil meezingen, vindt behalve de tekst ook nog de muzieknotaties terug, uitgeschreven door Wilfrid Moonen.

zondag 9 maart 2008

Biblioquotes: Toni Morrison

"Als er een boek is dat je écht wilt lezen maar het is nog niet geschreven, dan moet jij het schrijven."

"Wanneer ik schrijf dan vertaal ik niet voor blanke lezers... Dostoevsky schreef voor een Russisch publiek maar toch kunnen we zijn werk lezen. Als ik specifiek schrijf en ik niet te veel uitleg, dan kan iedereen me begrijpen."

"Ik denk dat de emoties en percepties waar ik toegang tot heb als een zwart iemand en als een vrouwelijk iemand, ruimer zijn dan iemand die geen van beide is... Dus lijkt het me dat dit gegeven m'n leefwereld niet verkleind heeft als zwarte, vrouwelijke schrijver. Dit maakte m'n leefwereld alleen maar groter."

"Zwarte literatuur wordt aangeleerd als sociologie, als tolerantie, niet als een serieuze of rigoureuze kunstvorm."

(Toni Morrison)

vrijdag 7 maart 2008

Internetkiosk waar succes

De internetkiosken die de Stad Kortrijk twee jaar geleden lanceerde zijn een waar succes. De bedoeling was om de Kortrijkzaan interactiever te maken en de digitale kloof te dichten. De Stad is daar uitmuntend in geslaagd.

De gespecialiseerde lessen zijn voorbij, maar nog steeds worden de internetkiosken dagelijks gebruikt. De computer- en internetlessen moesten de inwoners bewust maken van nieuwe technologieën en het wereldwijde web. In het centrum van Kortrijk en de deelgemeentes zijn daarom internetkiosken geplaatst. De kiosken bieden gratis internet en printer aan voor iedereen. Eén kiosk geeft de mogelijkheid aan twee personen om te surfen, te mailen en tal van andere toepassingen uit te voeren gedurende twintig minuten. De internetkiosk beschikt over een printer. De eerste vijf pagina's krijgt de bezoeker gratis, de rest betaalt de bezoeker met Proton.

De internetkiosken worden dagelijks allemaal gebruikt en bewijzen hun nut. Vooral gepensioneerden en vluchtige bezoekers van de bibliotheek schuiven geregeld aan om het wereldwijde web te verkennen.

Origami boek

Vouw uw eigen miniboekje met behulp van origami dankzij de instructievideo van Mark Roberts, origami-liefhebber en "éénwieler":


(Een handigheidje zegt u?)

Zin om zelf eens te proberen? Op de videopagina van Mark Roberts vindt u nog meer leuke origami instructievideo's.

donderdag 6 maart 2008

Inktaap voor Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst werd door meer dan 1300 jongeren, afkomstig uit Nederland en Vlaanderen, gekozen als winnaar van de Inktaap 2008.

Voor de Inktaap 2008 waren genomineerd:

Arnon Grunberg – Tirza
Hans Münstermann – De bekoring
Dimitri Verhulst – De helaasheid der dingen

De Inktaap is een literaire prijs die uitgereikt wordt door scholieren uit de bovenbouw van het voortgezet/middelbaar onderwijs. Het project richt zich op literatuureducatie en uitwisseling tussen jongeren uit het hele Nederlandse taalgebied (Nederland, Vlaanderen en Suriname). Meer dan 2000 scholieren van 160 scholen uit Vlaanderen, Nederland en Suriname namen deel aan het project.

De scholieren lezen de drie winnende boeken van de belangrijke literaire prijzen uit het taalgebied: AKO, Libris en Gouden Uil en kiezen daaruit hun eigen favoriet. Ze beargumenteren hun keuze niet alleen tegenover andere lezers van dezelfde school, maar kunnen hun mening over de boeken ook kwijt op een internetforum en tijdens de slotdag. Tijdens deze slotdag ontmoeten de leerlingen uit Vlaanderen en Nederland elkaar en de genomineerde auteurs en wordt de Inktaap uitgereikt. In Suriname vindt een aparte slotdag plaats voor de Surinaamse jongeren.

De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Canon Cultuurcel van het Departement Onderwijs en het departement Cultuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en Stichting Lezen Nederland. Het project wordt uitgevoerd door Bulkboek (Nederland) en Villanella (Vlaanderen).

Meer info: http://www.inktaap.nl