Bestemming: bib! - heen en weer in de tijd

HEEN EN WEER IN DE TIJD

We gaan heen en weer in de tijd, zowel vooruit naar de toekomst met science fiction of achteruit naar het verleden met historische boeken. Zoekboeken over de geschiedenis, robothuisdieren, boeiende weetjes, spookachtige kastelen en meer. Je kan het allemaal terugvinden in deze lijst. 

prentenboeken

  • Wolfie reist door de tijd – Orianne Lallemand
    Wolfie vindt een bijzonder boek. Als hij het opent, reist hij naar een andere tijd. Zo komt hij terecht tussen de dinosaurussen, bij de Romeinen, in de middeleeuwen en zelfs op de maan.

  • Reis door de tijd – het grote geschiedeniszoekboek
    Reis mee door de tijd en kijk/lees over de tijd van de dino's, de eerste mensen, de Romeinen, de ridders en de ontdekkingsreizigers. Groot kartonnen kijk- en zoekboek, met zoekopdrachten, informatie, opdrachtjes en spelletjes

  • Reis naar de maan – John Hare
    Als een schoolklas met een ruimteschip de maan bezoekt, begint een van de kinderen meteen druk te tekenen. Maar dan is opeens het ruimteschip al weer vertrokken! Nu is het kind helemaal alleen op de maan. Of toch niet? Tekstloos prentenboek met fantasierijke kleurentekeningen.

6-8 jaar (geel)


9 - 11 jaar (rood)

  • Er was misschien eens – Kamiel De Bruyne
    Heeft een ridder de friet uitgevonden? En was er een poes die postbode werd? Bedenk of dit echt gebeurd is of niet! Daarna vind je het antwoord, met feiten en leuke weetjes.

  • 1899. Als de graaf is overleden, moet lady Agatha (12) van haar wrede neef Clarence het statige landhuis verlaten. Ze moet bij een arme ganzenhoeder gaan wonen, die beweert dat hij haar echte vader is. En ook nog in een vervallen hutje. Dan verschijnt de geest van een jonge vrouw. Heeft zij iets te maken met Agatha's afkomst?
  • Carlo (10) wordt meegesleurd door een tornado en ontwaakt in een weiland. Het is 15 jaar later! Thuis is alles veranderd: zijn ouders zijn gescheiden en hij heeft een zus. Maar Carlo zelf is niet veranderd. Hij wil dat alles weer wordt als vroeger, maar kan dat?

12 - 14 jaar (blauw)

  • De wonderlingen – Brian Selznick
    Joseph is weggelopen van kostschool en vindt onderdak bij zijn zonderlinge oom in Londen. Oom Alberts huis werd ooit bewoond door de theaterfamilie Wonderling, nazaten van een jonge schipbreukeling uit de achttiende eeuw. Is dit Josephs familiegeschiedenis?.
  • Het lied van de vreemdeling – Linda Dielemans
    Une, een neanderthalermeisje, komt 41.000 jaar geleden in aanraking met Nano, die hoort bij een stam van moderne mensen. Deze Homo Sapiens vinden Une en haar stamgenoten maar vreemd, omdat ze anders praten en andere gebruiken hebben. Door een vulkaanuitbarsting worden de stammen gedwongen om samen te werken.
  • Als je terugkomt – Rebecca Stead
    Miranda vindt op de meest gekste plaatsen briefjes die duidelijk voor haar bedoeld zijn. Het lijkt alsof de afzender haar door en door kent, zelfs dingen over haar weet die nog niet gebeurd zijn. Ze wil erachter komen wie de afzender is.

15+ (grijs)

  • Het omgekeerde van altijd – Justin A Reynolds
    Jack (18) ontmoet de mooie, grappige Kate. Maar voordat hun liefde tot volle bloei komt, overlijdt Kate aan een erfelijke ziekte. Op hetzelfde moment is Jack zes maanden terug in de tijd en krijgt hij een nieuwe kans met Kate.
  • Jonkvrouw – Jean-Claude van Rijckeghem
    De ik-figuur Marguerite van Male leefde in de tweede helft van de 14e eeuw. Volgens haar moeder was Marguerite geboren voor liefde, voorspoed en geluk, maar daar lijkt ze niet veel van te merken. Haar vader, graaf van Vlaanderen, had liever een zoon, haar moeder wordt geestesziek, haar vader verliest de oorlog tegen de Engelsen en Marguerite wordt uitgehuwelijkt aan een brute Engelsman. Ze trekt weg met haar geliefde Filips van Rouvres, tot de pest een eind aan hun samenzijn maakt.
  • Jinxed – Amy McCulloch
    Lacey wil later gaan werken bij het bedrijf dat de baku heeft uitgevonden: een smartphone in de vorm van een robothuisdier. Als ze een kapotte baku vindt en deze repareert, zet ze haar leven op zijn kop.

***

Bestemming: bib!

Ben je tussen 3 en 18 jaar? Dan kan je deze zomer in jouw (buurt)bib een reispas afhalen met 6 leesbestemmingen waarbij telkens een genre hoort. Voor elk gelezen boek krijg je een stempel in je reispaspoort. Heb je zes stempels verzameld? Dan kan je de volle reispas afgeven in de bib om kans te maken op een mooie prijs van Iedereen Leest.

Elke week zetten we een andere bestemming in de kijker met enkele tips uit de jeugdcollectie. Uiteraard mag je zelf ook kiezen wat je leest voor jouw bestemming!

Er zijn 6 verschillende bestemmingen en genres:
  1. de natuur in
  2. naar de stad
  3. naar het water
  4. heen en weer in de tijd
  5. ver weg
  6. dicht bij huis 

Zin in meer tips? Kijk even op www.kortrijk.be/bibliotheek/themalijsten.

0 reacties:

Een reactie posten