Bestemming: bib! - ver weg

VER WEG

We trekken deze week de wijde wereld in, zo ver mogelijk van huis. We maken kennis met de donkergroene jungle, de hoogste bergen en de kurkdroge woestijn. Er zijn zoveel plaatsen te ontdekken op deze planeet… of zelfs daarbuiten! 

prentenboeken

De liedjesatlas – Koos Meinderts
Per werelddeel vier traditionele volksliedjes, vertaald naar het Nederlands, waaronder een regenlied uit Marokko, een afscheidsliedje uit Nieuw-Caledonië en een wiegeliedje uit Argentinië.

Lichtjes uit de ruimte – David Litchfield
Emma wil niets liever dan tussen de sterren wonen. Als ze op een nacht vanaf haar sterrenrots in het bos met haar zaklamp signalen stuurt, komt haar wens uit. Ze mag mee met een ruimteschip en maakt een nieuwe vriend. Maar kan Emma haar familie wel missen?

Sprookjes van overal – Thé Tjong-Khing
Dertien bekende en minder bekende sprookjes uit allerlei landen worden in eigentijdse taal naverteld. Bevat o.a. Rosa, Prinses Hase, Jaap en de bonestaak en Joris en de draak.

6-8 jaar (geel)

Noordpool/Zuidpool – Michael Bright

Maak kennis met de Noordpool en de Zuidpool. Ontdek welke dieren en mensen er leven, welke natuurschatten er zijn, ook diep onder het ijs en waardoor ze bedreigd worden. Omkeerboek met veel kleurenillustraties.

Professor Astrokat en het zonnestelsel
Stripfiguur professor Astrokat neemt je mee naar de zon en de planeten.

Thuis: een wereld vol huizen – Mariapaola Pesce
Ga je mee op reis langs verschillende huizen in de hele wereld? Samen met de ik-verteller bezoeken we een iglo, een Marokkaans huis met mooie tegels en een Japans huis waar het netjes opgeruimd is. Met paginagrote kleurenillustraties waarop je de huizen zowel van buiten als binnen ziet.

9 - 11 jaar (rood)

Vrijdag kom ik weer thuis – Robert van Dijk
Esi (9, ik-persoon) wil haar moeder graag gelukkig maken. Daarom wil ze stiekem naar Ghana reizen, om een nieuwe man voor mama te zoeken. Eentje die net zo knap is als Esi’s overleden vader Kabena. Maar alles gaat anders dan Esi had bedacht.

Everest – Sangma Francis
Hoe meet je hoe hoog een berg is? En hoe word je bergbeklimmer? Lees van alles over de Mount Everest, de hoogste berg van de wereld.

Hallo wereld – Jonathan Litton
Hoe zeg je hallo in ruim 150 talen? Op een getekende kaart van elk werelddeel staat dit op de vele flapjes. Eronder staat de uitspraak en het aantal sprekers. Hardkartonnen uitgave met ook informatie over o.a. gebarentalen en hiërogliefen.

12 - 14 jaar (blauw)

Honderd uur nacht – Anna Woltz
Emilia (14, ik-figuur) vliegt stiekem naar New York. Als ze daar aankomt, blijkt er een orkaan onderweg te zijn. Emilia sluit vriendschap met drie kinderen en samen proberen ze de storm te overleven.

De boom met de bittere bladeren – Ruth Erica
De Rwandese Maridadi (17, ik-persoon) verloor als peuter haar moeder tijdens de genocide. Haar familie zwijgt over wat er toen is gebeurd. Dan ontmoet Maridadi de Nederlandse studente Puck, die nieuwsgierig is naar haar leven. Maridadi besluit om de waarheid te achterhalen, hoe pijnlijk die ook is.

De zijderoutes – Peter Frankopan
Peter Frankopan herwerkte zijn boek over de zijderoutes voor een nieuw publiek. Jong en oud kan in deze geïllustreerde publicatie lezen over het machtige Perzië uit de oudheid, de beruchte Hunnen, de opkomst van Europa. Via de twee wereldoorlogen eindigt de spannende reis door de geschiedenis in het heden.

15+ (grijs)

Eenzaam en extreem ver weg – Kate Ling
Seren (16, ik-figuur) leeft aan boord van het ruimteschip Ventura dat op weg is naar de dichtsbijzijnde bewoonbare planeet. Ze krijgt als levenspartner de arrogante Ezra toegewezen. Maar dan wordt ze verliefd op Dom.

Morgen toen de oorlog begon – John Marsden
Zeven jongeren ontdekken na hun kampeervakantie in Australie͏̈ dat er in hun land een oorlog is uitgebroken; samen proberen ze te overleven en terug te vechten.

Darius de grote is niet oké – Adib Khorram
Darius (ik-persoon) wordt gepest en is vaak depressief. Zijn moeder is Iraans, zijn vader Amerikaans. Met zijn vader kijkt hij vaak naar Star Trek en Darius spreekt dan ook vloeiend Klingon. Als hij voor het eerst naar Iran gaat om zijn familie te bezoeken, ontdekt Darius wat vriendschap en je ergens thuis voelen betekenen.


***

Bestemming: bib!

Ben je tussen 3 en 18 jaar? Dan kan je deze zomer in jouw (buurt)bib een reispas afhalen met 6 leesbestemmingen waarbij telkens een genre hoort. Voor elk gelezen boek krijg je een stempel in je reispaspoort. Heb je zes stempels verzameld? Dan kan je de volle reispas afgeven in de bib om kans te maken op een mooie prijs van Iedereen Leest.

Elke week zetten we een andere bestemming in de kijker met enkele tips uit de jeugdcollectie. Uiteraard mag je zelf ook kiezen wat je leest voor jouw bestemming!

Er zijn 6 verschillende bestemmingen en genres:

Zin in meer tips? Kijk even op www.kortrijk.be/bibliotheek/themalijsten.

0 reacties:

Een reactie posten