vrijdag 28 november 2008

Digitaal bladeren in een 18e eeuws biechtboekje



In de historische collecties van de Kortrijkse bibliotheek zitten heel wat curiosa verborgen. Hieronder bevindt zich ook een biechtboekje uit 1748 (GV Cod. 392) bestemd voor doven. Het kleine manuscript bestaat uit inkt- en lavistekeningen die allerlei zonden uitbeelden. Onderaan de tekeningen staat telkens een korte omschrijving van de zonde in het Latijn. De dove persoon wees gedurende de biecht de zonden aan die hij of zij beging. Dit kon gaan van, gokken, ontucht, dronkenschap, ouders beledigen, niet tijdig biechten, enz... Het manuscript bevat overigens een 30-tal blanco pagina's of "folio's" waaruit duidelijk blijkt dat er genoeg ruimte was voorzien voor de uitbreiding van het aanbod aan zonden.


Het biechtboekje was oorspronkelijk eigendom van Guilielmus De Deu(r)waerdere, een dove man die in de nabijheid van de Grote Markt van Kortrijk woonde. Sinds de 19e eeuw maakt het manuscript deel uit van het fonds Goethals-Vercruysse dat bewaard wordt in de Kortrijkse bibliotheek.

U kunt dit 18e eeuws biechtboekje vanaf vandaag integraal bekijken, downloaden en bestuderen op de Flickr fotopagina van de Kortrijkse bib.

Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2008

Leuven is vanaf zaterdag weer helemaal in de ban van de (kort)film tijdens de 14e editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven (IKL).

Op de affiche staan zo'n 35 filmcompilaties van anderhalf uur: Comedy Shorts (humoristische korfilms), kortfilms voor kinderen, Animations Nations (internationale animatiefilms), clips, documentaires, viral video's, The Labo (niet-narratieve films), een special rond IJsland.

Alle filmpjes worden in 5 verschillende zalen van het Leuvense Kunstencentrum Stuk vertoond. En in het festivalcafé kan u altijd terecht voor heel wat gratis optredens en vertoningen.

Het Kortfilmfestival is ook al jarenlang dé belangrijkste (kort)filmtalentenjacht in Vlaanderen en Europa. Voor deze competitie zal in totaal voor meer dan 270 000 EUR aan prijzen worden uitgereikt aan de jonge filmregisseurs.

Ook het tijdschrift Humo reikt voor de derde keer de Humo Award uit. De winnende regisseur van deze felbegeerde trofee gaat naar huis met 1000 EUR. De vier genomineerde filmpjes kan u online bekijken via www.humo.be/kortfilm.


Kortfilmfestival Leuven
29 november - 06 december 2008

Raadpleeg hier het programma of download de folder (.pdf, 2MB)

donderdag 27 november 2008

Wim Verhelst winnaar Kleurboelprijs

De Kleurboelprijs 2008 voor kinderboekillustratoren, tweejaarlijks uitgereikt door de stad Hasselt, werd gewonnen door de in Kortrijk geboren illustrator Wim Verhelst. De prijs is bijzonder omdat de winnende illustratie door de kinderen zelf werd uitgekozen.

Deze "Prijs van het kind" kaderde in de tentoonstelling "Kleurboel" in Het Stadmus in Hasselt (5 okt. - 19 nov.) waarover we op deze blog eerder berichtten.

Met dank aan Wim Verhelst voor het melden van dit nieuws!

(ill. Wim Verhelst)
Meer info: blog Wim Verhelst, website Wim Verhelst, Kleurboelprijs

woensdag 26 november 2008

"Bad Sex in fiction Award" voor Rachel Johnson

De "Bad Sex in Fiction Award", jaarlijks uitgereikt door het Britse literaire magazine Literary Review, gaat dit jaar naar Rachel Johnson voor haar boek "Shire Hell" (uitg. Fig Tree). De literaire prijs bekroont ieder jaar de slechtste of meest overbodige sexscene uit een roman van het voorbije jaar. Volgens de jury waren alle genomineerde romans even erg maar de vele "dierlijke metaforen" van Johnson waren het ergste.

De winnende (Engelstalige) passage gaat alsvolgt: "I find myself gripping his ears and tugging at the locks curling over them, beside myself, and a strange animal noise escapes from me as the mounting, Wagnerian crescendo overtakes me". De betekenis en draagkracht van metaforen zoals "a moth caught inside a lampshade" en "a cat lapping up a dish of cream so as not to miss a single drop", laten we aan uw eigenste verbeelding over...

Rachel Johnson ontving tijdens de uitreikingsceremonie in de In and Out Club in Londen een plaasteren voet (een abstracte representatie voor sex) van Dominic West, hoofdacteur uit de Amerikaanse tv-serie The Wire. Johnson toonde zich heel vereerd met de prijs waarmee ze een plaats inneemt tussen andere winnaars zoals Norman Mailer, Sebastian Faulks en Tom Wolfe: "Ik ben hier absoluut niet knorrig over. Ik weet dat mannen met op te blinken literaire reputaties dit beledigend kunnen vinden maar als je dit jaar een boek publiceert dan is alle aandacht welkom, zelfs als is het lichtelijk dubieuze aandacht".

De Amerikaanse auteur John Updike, dit jaar genomineerd voor zijn roman "The Widows of Eastwick", kreeg een "Lifetime Achievement Award" als beloning voor zijn vier opeenvolgende nominaties voor de Bad Sex in Fiction Award. De auteur stuurde echter zijn kat. De andere genomineerden waren: James Buchan voor "The Gate of Air", Alastair Campbell voor "All in the Mind", Kathy Lette voor "To Love, Honour and Betray", Simon Montefiore voor "Sashenka", Isabel Fonseca voor "Attachment" en Russell Banks voor "The Reserve".

Rachel Johnson is de 16e winnaar van de prijs en ook de zuster van Boris Johnson, de flamboyante burgemeester van Londen.

Birthe lundsgaard wint Martinus Nijhoff-prijs

De Deense vertaalster Birthe Lundsgaard heeft de Martinus Nijhoff-prijs in de wacht gesleept. De Martinus Nijhoff-prijs is de belangrijkste prijs voor vertalers in het Nederlandstalig taalgebied. De prijs wordt sinds 1955 jaarlijks toegekend door het Prins Bernhard Cultuurfonds en is goed voor zo'n 35.000 euro. Een keer in de drie jaar wordt een vertaler bekroond die vanuit het Nederlands naar een andere taal vertaalt. Dit jaar neemt Birthe Lundsgaard de prijs mee naar huis.


Lundsgaard ontvangt de prijs voor haar Deense vertalingen van het werk van klassieke Nederlandse en Vlaamse auteurs zoals Bernlef, Claus, Mullisch, Nooteboom en Rosenboom. Ze vertaalde ook de dagboeken van Etty Hillesum, werk van de nieuwe auteur Gerbrand Bakker en jeugdboeken van Tonke Dragt en Guus Kuijer. De jury omschrijft Lundsgaard als een auteur die over een uitstekende cultuurhistorische kennis van zowel Nederland als Vlaanderen beschikt. Uiterst lovend is de jury ook voor haar omvanrijke woordenschat en haar ragfijn literair gevoel voor 'contemporaine Deens'.

Meer informatie vind je op de webstek van het Prins Bernard Cultuurfonds.

dinsdag 25 november 2008

Technische hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden in uw bibliotheek

logo citizen firstNieuw in de leeszaal van de Kortrijkse bibliotheek is de opstelling van enkele hoogwaardige technische hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden.
Onder het banier van het Citizen First-project van de Europese Gemeenschap en in kader van de uitgebreide sensibiliseringscampagne ging de stad Kortrijk over tot de aankoop van een drietal toestellen. Deze vormen nu een mooie aanvulling op de reeds aanwezige collectie groteletterboeken en de beeldschermloep, waarmee je tekst en afbeeldingen kan uitvergroten.

logo zoomtextZo werd één van de computers voorzien van een 24-inch flatscreen en uitgerust met het softwareprogramma ZoomText. Hiermee kan je makkelijk gaan inzoomen op een schermafbeelding om zo websites en digitale tekstdocumenten extra groot weer te geven. En dankzij de geavanceerde spraaktechnologie van ZoomText kan de computer je zelfs geselecteerde teksten op het scherm voorlezen! De bediening van het toestel wordt voor slechtzienden vereenvoudigd door een speciaal aangepast toetsenbord.

voorleesapparaatVerder is er nog een voorleesapparaat dat op eenvoudige wijze de tekst uit boeken, kranten of zelfs van je bankafschriften en facturen inscant en afleest.
Het scanresultaat kan je nadien ook opslaan en meenemen als gedigitaliseerde tekst. Ook wordt eraan gewerkt om in de toekomst de gescande tekst als geluidsfragment te kunnen bewaren.

daisy spelerTen slotte kan je ook kennismaken met de daisy-speler, een vrij compacte maar vooral robuuste en gebruiksvriendelijke audiospeler. Je kan er naast gewone muziekcd's ook mp3- en luistercd's mee afspelen, maar het toestel komt vooral tot zijn recht bij het beluisteren van de steeds meer ingeburgerde daisy-roms.
Dat zijn schijfjes met een dergelijke complexe opbouw dat je doorheen de tekst kan navigeren in verschillende niveau's. Zo kan je de cd gewoon stopzetten waar je dat wil en heel eenvoudig op exact dezelfde plaats in de tekst opnieuw beginnen luisteren.

Vanaf begin volgend jaar biedt de bibliotheek ook enkele gesproken tijdschriften aan op daisy-rom. Deze kan je op de daisy-speler (ter plaatse in de leeszaal) of via je eigen mp3-speler thuis beluisteren. Naast een aantal titels die door de vzw Progebraille-Helen Keller speciaal zijn ontwikkeld naar interesseveld (Kiosk, Sport, Eva, Litera...) zal er ook een ingesproken versie ter beschikking staan van Plus-Magazine, het lijfblad van de actieve vijftig-plusser.

Bezoekers die gebruik maken van het openbaar vervoer kunnen zich trouwens ook door een bibliotheekmedewerker laten afhalen bij een dichtbijzijnde bushalte (bv. het oude stadhuis aan de Grote Markt). Wie in deze service geïnteresseerd is, maakt hiervoor best vooraf een afspraak via telefoon of e-mail.

Dus je merkt het, ook in de bib leveren we extra inspanningen voor blinden en slechtzienden!


Meer info: Bibliotheek Kortrijk , Toegankelijk Kortrijk, Blindenzorg Licht en Liefde

maandag 24 november 2008

Stripvos 2008

Op 22 november werden de jaarlijkse Stripvosprijzen uitgereikt. Dit jaar gingen die naar het Vlaams Fonds voor de Letteren, het stripalbum "Twee Koningskinderen" van Marvano en striptekenaar Jeff Broeckx.

De StripVos voor de meest verdienstelijke organisatie werd gewonnen door het Vlaams Fonds voor de Letteren.

De StripVos voor het beste Nederlandstalige album werd gewonnen door "Twee Koningskinderen" van Marvano, het derde deel van zijn Berlijncyclus.

De StripVos voor de meest opmerkelijke en rijkgevulde stripcarrière werd uitgereikt aan Jeff Broeckx. Naast eigen stripseries als Serge, Dag en Heidi, Sloeber, Waterland en Verdwaald in het Verleden werkte Broeckx als tekenaar voor Standaard Uitgeverij en was hij medewerker van Studio Vandersteen in de avonturenreeks Bessy en de reeks Bessy natuurcommando. Verder nam hij ook de reeksen Musti en Klein Suske en Wiske op de schouders.

De Stripvos is een jaarlijkse prijs die de beroepsvereniging voor striptekenaars, de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde uitreikt aan een persoon of vereniging die het stripverhaal op een positieve manier in de belangstelling heeft gebracht. De V.O. Stripgilde vierde dit jaar ook haar 30-jarig bestaan.
Een volledig rapport van de jury vindt u op de website van het V.O. Stripgilde.

vrijdag 21 november 2008

Radioboeken: high tech ontmoet nostalgie

In veel Vlaamse bibliotheken kunt u al volop "audioboeken" of "luisterboeken" ontlenen. Op het internet kunt u die ook op veel plaatsen beluisteren, gratis downloaden of kopen.

Op de website www.radioboeken.eu vindt u op het moment van schrijven al 66 "Radioboeken" of korte, voorgelezen verhalen (20-30 minuten, ca. 4000 woorden).

Radioboeken zijn verhalen door Nederlandse en Vlaamse auteurs, speciaal geschreven op verzoek van het Vlaams-Nederlands cultuurinstituut deBuren. Voor het eerst en voor het laatst lezen de auteurs bij deBuren hun verhaal voor dat nooit een gedrukte tekst wordt. Een Radioboek kan alleen beluisterd worden. De enige versie van de tekst, de versie die de schrijver zelf heeft gebruikt om voor te lezen, wordt letterlijk (!) verzegeld in een blik en ingemetseld in het gebouw van deBuren.

Radioboeken worden live en publiek opgenomen. Meestal gebeurt dit in Brussel bij deBuren maar geregeld vinden er opnames plaats op andere locaties in België en Nederland, soms daarbuiten. Zo werd het Radioboek van Hella S. Haasse opgenomen in Parijs.

Het principe van de Radioboeken is eenvoudig:
  • Een auteur uit Nederland of Vlaanderen krijgt de opdracht een origineel verhaal te schrijven.
  • Het verhaal duurt 25 à 30 minuten als de auteur het voorleest (afhankelijk van de leessnelheid van de voorlezer). Dit is een verhaal van 4.000 woorden.
  • Het verhaal wordt sinds het begin geregistreerd door radiozender KLARA
  • Na het voorlezen wordt het verhaal letterlijk (!) "ingeblikt". Al deze blikken worden ingemetseld in de nieuwbouw van deBuren.
  • De verhalen zijn in elk land één keer te horen op de radio. Na de éénmalige lezing door de auteur zijn ze gratis te downloaden van de website www.radioboeken.eu .
  • deBuren zijn "de derde betaler" die auteursrechten betaalt en die van de schrijvers de toelating krijgt om gratis het verhaal als een geluidssignaal te distribueren.
  • Met de auteurs wordt afgesproken dat de verhalen in de vorm waarin ze werden voorgelezen nooit op papier zullen worden uitgegeven.
Radioboek nr. 66, 'De Volle Short' voorgelezen door Diane De keyzer, is de nieuwste uitgave en kunt u online beluisteren of downloaden op de website www.radioboeken.eu.

Interessant is ook de mogelijkheid om u te abonneren op de Radioboeken via Apple's bekende iTunes. Zodra nieuwe Radioboeken verschijnen worden die automatisch door iTunes gedownload. Ook een handige RSS feed is voorhanden, zo mist u nooit een aflevering.

Meer info: www.radioboeken.eu, www.deburen.eu

donderdag 20 november 2008

Booktrust Teenage Prize voor Patrick Ness

De Booktrust Teenage Prize gaat dit jaar naar de Amerikaanse auteur Patrick Ness voor zijn boek 'The Knife of Never Letting Go' (uitg. Walker Books). Hiermee valt het boek opnieuw in de prijzen want in september won Ness met hetzelfde boek ook al de Guardian's Childrens Fiction Award (blogbericht 26/09).

Zijn roman, het eerste deel van een trilogie, vertelt het verhaal van een futuristische wereld waarbij vrouwen verbannen zijn en gedachten gehoord kunnen worden. De held, Todd, vergezeld door zijn hond Manchee en vriendin Viola, moet de stad waar hij opgegroeid is ontvluchten en ontdekt de geheimen achter de façade van zijn stad.


Door het winnen van de Booktrust Teenage Prize klopt Patrick Ness, met de uitgave van zijn allereerste jeugdboek, toppers zoals Anthony Horowitz met 'Snakehead' en Anthony McGowan, winnaar van vorig jaar, met
'The Knife That Killed Me'.

De Booktrust Teenage prize werd in 2003 opgericht door de Britse leesbevorderingsorganisatie Booktrust, en bekroont jaarlijks het beste fictieboek voor tieners.

Focus op: Kamishibai











In de Kortrijkse bib kunnen houders van een groepskaart (leerkrachten, student-leerkrachten, scholen, verenigingen, instellingen, dagverblijven) een "Kamishibai" ontlenen.

Kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm (‘kami’ betekent papier en ‘shibai’ betekent drama, papierdrama dus) waarbij de verteller een verhaal vertelt terwijl hij tekeningen verschuift in het mini-theater. Elke tekening geeft een scène weer net alsof het om een verstilde animatiefilm gaat.

Kamishibai is een interessante werkvorm om in de klas op een speelse en aantrekkelijke manier aan de slag te gaan rond taal en leesbevordering. De magie van het kleine theater, de fascinerende wereld van verhalen en het visuele van de tekeningen vergroten de betrokkenheid van de leerlingen en ondersteunen de taalopdrachten. Het boek ‘Kamishibai: de magie van het vertelkastje’ is een aanrader voor iedereen die het vertelmedium overweegt.

De Kamishibai maakt deel uit van de uitgebreide collectie "speelleermaterialen" van de bib. Een overzicht met foto's en uitleg van deze collectie vindt u op onze Flickr fotopagina.

woensdag 19 november 2008

Hoogdag van de smaak in de bibliotheek

Op zaterdag 22 november, de hoogdag van de smaak, is de wereldwinkel van de partij in de bibliotheek. De wereldwinkel focust zich op Zuid-Amerika en Afrika waarbij een natje en een droogje wordt aangeboden.

Wie die dag de bibliotheek bezoekt kan daarna gratis een koffie, thee of chocomelk krijgen van 'Dorine de KoffieQueen' aan de inkom van de bibliotheek. De KoffieQueen serveert op heerlijke wijze koffie. Marcel, een oldtimer uit 1972 is de blikvanger en het originele en sympathieke stalen ros dat de KoffieQueen van hot naar her brengt. Een koffiepaleis op wieltjes!

Hoogdag van de smaak - zaterdag 22 november - Centrale bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - 10u-12u - gratis

Update: foto's van deze bibliotheekactiviteit vindt u op onze Flickr fotopagina

dinsdag 18 november 2008

Nationale Voorleesweek in de bib

Van 22 tot 30 november 2008 is het opnieuw Nationale Voorleesweek. In scholen, kinderdagverblijven en bibliotheken in gans Vlaanderen zijn allerlei leuke en boeiende voorleesmomenten gepland. Voorlezen is namelijk plezier voor kinderen én volwassenen. Een moment van gezellig en intiem samenzijn.

Ook de Kortrijkse bib heeft een mooi voorleesmoment gepland en dit op woensdag 26 november. Op die dag komt Roodkapje langs met haar "Sprookjesmolen" om sprookjes te vertellen aan de allerkleinsten (3-5 jaar).

Het voorleesmoment voor 3 tot 5-jarigen gaat door in de Centrale bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30, van 14u tot 15u. De toegangsprijs is € 2, plaatsen zijn beperkt. U kunt reserveren via 056 27 75 00 of
bibliotheek@kortrijk.be.

Ook voor de scholen is het voorleesmoment "Sprookjesmolen" gepland en dit telkens van maandag 24 t.e.m. vrijdag 28 november (behalve op woensdag 26 november) in de Centrale bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30, van 9u30 tot 10u30. De toegangsprijs is € 10 per klas. Scholen kunnen reserveren via 056 27 75 79 of ann.cottens@kortrijk.be.

Update: foto's van deze bibliotheekactiviteit vindt u op onze Flickr fotopagina

Meer info: Voorlezen.be, programma "Knutselen en vertellen in de bib 2008-2009"

"Lunuganga" of boekentak












Bovenstaande "boekentak" werd ontworpen door de in Londen gevestigde designstudio Wokmedia. De ontwerpers van Wokmedia bedachten hun "Lunuganga" toen ze aan het werk waren in de jungle omgeving van Sri-Lanka en een ware cultuurschok beleefden.

In hun eigen woorden:

"We wilden iets van het gevoel van de overstroomde omgeving meenemen naar huis, een zaadje van de jungle om in je huis te planten dat vervolgens je huis binnendringt en overneemt.

We namen het beeld van de gedeeltelijk ondergedompelde bomen en vertaalden dit naar boekenplanken die de eigenschappen hebben van het overgroeide meer dat ons omringde en de rust die Europese meubels uitstralen
".

Laat u overigens door niets tegenhouden om zelf aan de slag te gaan!

(via: The Style Files)

Meer info: Wokmedia

maandag 17 november 2008

NIEUW: widget bibliotheekcatalogus

U merkte het misschien al maar onze bib blog werd onlangs uitgebreid met een nieuwe 'widget' (of 'mini-webapplicatie'). In de rechterkolom van de blog vindt u vanaf nu een rechtstreekse zoekmogelijkheid in de uitgebreide catalogus van de Kortrijkse bibliotheek.

Typ uw zoekterm in, klik op zoeken en onmiddellijk verschijnen alle zoekresultaten uit de bibliotheekcatalogus.

Maar er is meer, deze widget kan u namelijk volledig vrij installeren op uw eigen website of blog. Hiervoor neemt u een kijkje op: www.widgetbox.com/widget/catalogus-bibliotheek-kortrijk en klikt u op 'get widget'. Het javascriptje dat u dan verkrijgt kan u vervolgens aan uw website of blog toevoegen.

Op Widgetbox kan u overigens niet alleen talrijke leuke en praktische widgets vinden, u kan er ook op een makkelijke manier uw eigen widget ontwerpen.

Met dank aan onze collega's van de bibliotheek van Kalmthout voor zowel het goede voorbeeld als de inspiratie!

Meer info: bib widget, Widgetbox, bibliotheek Kalmthout

Google: zoeken naar boeken

De populaire zoekmachine Google heeft onlangs een akkoord gesloten met de Amerikaanse uitgeversindustrie Authors Guild en met de Association of American Publishers. Hierdoor zou eindelijk een einde moeten komen aan de jarenlange juridische strijd tussen beide partijen.

Momenteel kunt u via Google: Zoeken naar Boeken de teksten van ruim zeven miljoen boeken doorzoeken. Sommige exemplaren waarop geen auteursrecht meer berust kunnen we integraal online lezen, van andere zijn slechts enkele pagina's beschikbaar en wordt er doorverwezen naar bibliotheken of boekhandels in de buurt. Ook zijn er heel wat boeken die nog onder het auteursrecht vallen maar toch nooit meer herdrukt worden.

Door de nieuwe deal zou Google het recht krijgen om kopieën van die boeken volledig beschikbaar te maken via het net. Meestal zullen ook hier slechts enkele bladzijden gratis worden vrijgegeven. Maar wie dat wenst zal het volledige boek online kunnen aankopen, weliswaar tegen een billijke vergoeding.

Volgens Paul Aiken, de executive directeur van de Authors' Guild is dit zelfs 'de grootste boekendeal in de Amerikaanse uitgeversgeschiedenis, een sleutelmoment in de evolutie van het elektronisch publiceren.'

Ook voor de boekenwereld heeft deze deal een positief gevolg: Google is immers van plan om een klein bedrag te doneren aan de royaltyorganisatie telkens een boek wordt gedownload. Op haar beurt zal die organisatie dan de uitgevers en de betrokken auteurs uitbetalen.

Voorlopig wordt er nog even uitsluitend op het Amerikaanse internetpubliek gemikt, maar Google kennende zal een uitbreiding naar andere landen niet lang op zich laten wachten.

(tekst: in samenwerking met Bibliotheek Harelbeke)

vrijdag 14 november 2008

Winnaars Roald Dahl Funny Prize











De Roald Dahl Funny Prize, jaarlijks uitgereikt door de Britse stichting Booktrust, gaat dit jaar naar volgende jeugdauteurs:

- in de categorie "grappigste boek voor kinderen tot en met 6 jaar":

Het prentenboek "The Witch's Children go to School" van Ursula Jones, illustraties van Russel Ayto (uitg. Orchard Books). Nederlandstalige titel: "De Heksenkinderen" (uitg. Zirkoon Uitgevers).

- in de categorie "grappigste boek voor kinderen van 7 tot en met 14 jaar":

"Mr. Gum and the Dancing Bear" van Andy Stanton, illustraties van David Tazzyman (uitg. Egmont Press). Nederlandstalige titel (te verschijnen): "Je bent een gemene man, Meneer Gum" (uitg. Hoogland & Van Klaveren).

Het prentenboek"Heksenkinderen", vindt u nu al in de jeugdafdeling van de centrale bibliotheek en in uw buurtbibliotheek.

Meer info: Roald Dahl Funny Prize, Booktrust

donderdag 13 november 2008

Boterhammen in de bib: Rik Remmery

Op maandag 17 november 2008 komt Rik Remmery zijn verhaal doen in de Centrale Bibliotheek in de reeks Boterhammen in de bib.

In 2004 dreigt een anonieme briefschrijver het delicatessenbedrijf van Rik Remmery te saboteren en etenswaren te vergiftigen als de werkneemster, Naïma Amzil, niet ontslagen wordt. Ondanks alle bedreigingen blijft ze in dienst. Rik Remmery brengt zijn versie van feiten.

Centrale Bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 12u15 - 5 euro - Tickets: Cultuurwinkel, Schouwburgplein 14, Kortrijk, 056 23 98 55

Update: foto's van deze bibliotheekactiviteit vindt u op onze Flickr fotopagina

Het Penhuis: Koenraad Goudeseune - 16 november

Op 16 november is de Vlaamse dichter en prozaschrijver Koenraad Goudeseune te gast in Het Penhuis. Hij debuteerde in 1993 met 'Vuile was' waarin hij zijn Ieperse jeugdjaren in kaart bracht. In 1999 volgde 'Onuitsprekelijk is wat wij over de liefde zeggen' waarin hij putte uit eigen correspondentie.

Recentelijk verscheen het vervolg op dit boek met 'Het boek is beter dan de vrouw'. Hierin zijn brieven opgenomen die werden geschreven aan vrienden, auteurs, vriendinnen en zijn uitgever. Hij vertelt er ook over dagelijkse gebeurtenissen, zijn gevecht met de pen en zijn afkeer voor de dagelijkse routine.

Naast proza trekt Goudeseune ook de aandacht met zijn poëzie. Zijn meest recente dichtbundel 'Zen uit eigen werk' werd bekroond met de Publieksprijs voor de beste poëziebundel van het jaar 2005.

Dirk Clement, dichter en essayist, is gastheer van dienst. Hij zal Koenraad Goudeseune aan de literaire tand voelen. Een gebeurtenis om naar uit te zien!

(via: Het Penhuis)

Het Penhuis: Koenraad Goudeseune - Oranjerie Broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk - 10u30 - Reservatie: Cultuurwinkel, Schouwburgplein 14, Kortrijk - gratis

Update: foto's van deze bibliotheekactiviteit vindt u op onze Flickr fotopagina

Literaire prijzen op een rijtje

Ziekzoekers gaat over een kwekersfamilie in de Bollenstreek. De zoon neemt het bedrijf over van de vader en vanuit verschillende (tijds)perspectieven worden de familierelaties blootgelegd. Dit gebeurt op soms hilarische en pijnlijke wijze. Alle familieleden in het boek verlangen naar genegenheid, maar door allerlei misverstanden en gebeurtenissen zijn ze niet in staat die aan elkaar te geven.  De Anton Wachterprijs 2008 werd uitgereikt aan Anne-Gine Goemans voor haar roman Ziekzoekers. De vakjury, waaronder Maarten 't Hart, verkoos haar prozadebuut uit ruim honderd inzendingen.

Deze tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire debuut werd vernoemd naar Anton Wachter, alter ego van de bekende Nederlandse schrijver Simon Vestdijk.

Meer info op www.antonwachterprijs.nl


De Stichting geschiedenis kinder- en jeugdliteratuur reikt jaarlijks de Hieronymus van Alphen-prijs uit aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de bevordering en verbreding van de kennis over of het behoud van oude kinder- en jeugdboeken.
Theo Gielen ontving dit jaar de prijs voor zijn vele werk, studie en publicaties op het gebied van de kinder en jeugdliteratuur.

Meer info op www.hetoudekinderboek.nl

Vorige week werden de Klara-Muziekprijzen 2008 uitgereikt uit in Studio Marconi in het Omroepcentrum in Brussel. Graindelavoix werd met hun cd Poissance d'amours verkozen tot Beste Vlaamse productie. Ook kregen ze de Klara-Publieksprijs 2008.
Een overzicht van alle winaars vindt u hier.

Meer info op www.klara.be

woensdag 12 november 2008

Digitaal bladeren in een middeleeuws manuscript



De Kortrijkse bibliotheek digitaliseerde haar eerste middeleeuws manuscript: een 15e eeuws "getijdenboek", versierd met heel wat mooie en kostbare miniaturen. De bib koos voor de moderne webtechnologie van Flickr.com om het handschrift voor iedereen toegankelijk te maken. Het handschrift is in zijn geheel online te bekijken, te bestuderen en te downloaden. Hiervoor surft u naar de Flickr fotopagina van de bib en klikt u op de fotocollectie "Erfgoed".

De bibliotheek staat in voor de bewaring van een belangrijk deel van de rijke cultuurhistorische fondsen van Kortrijk. Het omvangrijkste en ook waardevolste deel van de bibliotheekcollectie bestaat uit het fonds Jacques Goethals-Vercruysse. Dit fonds bevat een 600-tal manuscripten, ca. 12000 oude drukken, een 600-tal kaarten en een groot aantal losse iconografische documenten. Het gedigitaliseerde getijdenboek maakt deel uit van deze indrukwekkende collectie.

Het digitaliseren van topstukken uit de Kortrijkse erfgoedcollecties is onderdeel van de bredere erfgoedwerking van de stad. De bibliotheek werkt hierbij nauw samen met de Kortrijkse erfgoedcel die zicht inspant voor de preservatie en ontsluiting van het Kortrijkse erfgoed en patrimonium.

De komende jaren zal de bib bijzondere inspanningen leveren om verschillende topstukken uit haar collecties te digitaliseren en online aan te bieden. Wordt dus vervolgd!

Meer info: Flickr fotopagina, Erfgoedcel Kortrijk

Inclusieve Griffel voor Do Van Ramst

Op 9 november werd op de Boekenbeurs door Inclusie Vlaanderen, de Vlaamse vereniging voor hulp aan verstandelijk gehandicapten, de zesde editie van de "Inclusieve Griffel" uitgereikt aan jeugdauteur Do van Ranst voor het boek Moeders zijn gevaarlijk met messen.

De literaire prijs wordt elk jaar door Inclusie Vlaanderen vzw uitgereikt aan een auteur die een personnage in zijn werk integreert met een verstandelijke handicap. Daarbij primeert het "inclusieve" karakter van het boek: het personnage met de verstandelijke handicap moet een rol spelen die niks met zijn of haar handicap te maken heeft.

Of zoals Inclusie Vlaanderen het op frappante manier verwoordt: "Wat wij absoluut niet willen bekronen is een boek dat volledig rond het thema 'handicap' draait. Net zoals 'het leven meer is dan afwassen alleen', is het leven van een mens ook meer dan leven met een handicap alleen. Ook boeken met een te nadrukkelijk aanwezige zedenles - wees lief voor mensen met een handicap - kunnen het bij ons klutsen".

(via: Villa Kakelbont)

Meer info: Inclusie Vlaanderen, Do van Ranst, De Boekenbeurs

maandag 10 november 2008

Putsch in Kortrijk!














In Kortrijk wonen en studeren duizenden jongeren. De Kortrijkse cultuurhuizen spelen daar gretig op in door een aantrekkelijke affiche op te stellen en gul te zwaaien met kortingen. Ondanks de vele inspanningen blijven jongeren en studenten rondlopen met de gedachte dat er weinig of niets te beleven valt in Kortrijk. Straffer nog, 70% van de jeugd (17- 20 jaar) neemt nooit deel aan activiteiten van de Kortrijkse cultuurorganisatoren. Vanaf volgend jaar zou het tij wel eens kunnen keren, want vandaag is het moment aangebroken om een putsch te plegen in de cultuurhuizen van Kortrijk.

Je hebt een subliem idee om de foyer van de stadsschouwburg aan te kleden. Je broedt al lang op een theaterproductie, maar bij gebrek aan een podium en ondersteuning geraak je maar niet uit de startblokken. Jij en je makkers zijn wereldkampioenen in het shaken van cocktails en willen wel eens een receptie opluisteren. Je bent op zoek naar een publiek voor je gitaarcapriolen. Overval dan één van onderstaande cultuurhuizen (zie onder) en doe je ding. tien cultuurhuizen staan met plezier een deel van hun werking af aan jonge en creatieve jongeren.

Deelnemende cultuurhuizen zijn: De Kreun, Muziekcentrum Track, Team Jeugd Kortrijk, Cultuurcentrum Kortrijk, Theater Antigone, Kunstencentrum Buda, het Erfgoedhuis, Passerelle, Broelmuseum en uiteraard ook de bibliotheek.

Mail tegen 17 december je voorstel naar putsch@kortrijk.be en voor je het weet, mag je familie en vrienden uitnodigen naar je vernissage, toneelstuk, stand-up comedy, debatavond,…. Je wordt uitgenodigd voor een gesprek begin 2009 waar er samen gekeken wordt naar uitvoerbaarheid en een concrete datum.

Meer info: www.kortrijk.be/putsch

Kreakriebels: "Fluitend de kou trotseren"

Tijdens de herfstvakantie konden kinderen in de Kortrijkse bib terecht om meer te weten te komen over de vogels en hun voedsel. Er werden verhalen verteld over vogels en de kinderen knutselden een vogelvoerfiguur en een voedervogel om de vogels van eten te voorzien tijdens de winter.

Foto's van deze leuke bibliotheekactiviteit kunt u vanaf vandaag bekijken op de Flickr fotopagina van de bib:




zaterdag 8 november 2008

Muziek en literatuur tijdens 'De Nachten'

De Nachten 2008Ook dit jaar brengt het jaarlijkse festival De Nachten opnieuw heel wat literatuur en muziek in de Antwerpse Singel en Petrol: unieke lezingen, indringende gesprekken over grote thema’s en prangende problemen van dit tijdperk, een verrassende duik in het verleden van de letteren, een 'state of the art' van de Belgische en de internationale muziekscene, enz.

Voor de muziek zorgen o.a. Sébastien Tellier, Mauro World, Mariee Sioux, Shearwater, T. Raumschmiere en The Grooms. De letterkunde wordt vertegenwoordigd door auteurs als Tom Naegels, Tom Lanoy, Arnon Grunberg, Herman Brusselmans, enz.

Een volledige programma van De Nachten vindt u op www.denachten.be of kan u hier downloaden (.pdf, 5.1MB).

(tekst: In samenwerking met Bibliotheek Harelbeke)

vrijdag 7 november 2008

Dutch Game Awards 2008










Op 6 november werden de allereerste "Dutch Game Awards" uitgereikt tijdens het congres "Game in the City" in het Nederlandse Amersfoort.

De Dutch Game Awards zijn een erkenning van de creativiteit, het vakmanschap en het zakelijk inzicht van de Nederlandse gameontwikkelaars. De prijzen worden uitgereikt aan gamebedrijven en zelfstandige developers die zich het afgelopen jaar (inter)nationaal hebben onderscheiden. De Dutch Game Awards zijn een initiatief van Amersfoort Creatieve Stad in samenwerking met Provincie Utrecht, BGin en Dutch Game Garden.

Een overzicht van de winnaars per gamecategorie:

Beste pc/console game: Overlord - Triumph Studios

Best Online Game: Governor of Poker – I Sioux / Youda Games

Best Advergame: Skidiver- Sticky Studios BV

Best Serious Game: Sharkworld - Ranj

Best Visual Design: Overlord – Triumph Studios

Best Original Game Design: Circular Assault – Not The Fly Mobile Entertainment

Special Award: ERU Redcross – I Sioux / Youda Games

Meer info: Game in the City

Fototentoonstelling Maarten Caesens, winnaar Gouden Lens 2008

Van 12 november 2008 tot en met 30 november 2008 kunt u in de Centrale Bibliotheek foto’s komen bekijken van Maarten Caesens, winnaar van de Gouden Lens 2008. Zijn winnende foto ‘Barsten’ haalde het van 4000 andere inzendingen. Er waren 4000 foto’s van 548 fotografen uit 28 landen.

De Gouden Lens is één van de belangrijkste onderscheidingen in wereld van de fotografie. De foto ‘Barsten’ portretteert een engel die het volmaakte symboliseert. Het onvolmaakte van het beeld gaat daar tegenin. De engel faalt, heeft alles wat een engel niet moet zijn. Caesens bewerkt zijn foto’s niet met een fotobewerkingspakket zoals bvb. Adobe Photoshop. Zijn foto’s zijn puur.

Wie kennis wil maken met de foto’s van Caesens, kan dat gedurende gans de maand november in de Centrale Bibliotheek.

Fototentoonstelling Maarten Caesens - openingsuren: ma t.e.m. vrij 11u - 18u, za 10u - 16u - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30 - gratis

donderdag 6 november 2008

Fotoparcours "Kortrijk bezet 14-18"

In november 2008 herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog, exact 90 jaar geleden. De oorlog van 14-18 betekende voor de inwoners van Kortrijk vier lange jaren van bezetting en ellende. De stad was slechts enkele tientallen kilometers verwijderd van het front en was een belangrijke uitvalsbasis en rustplaats voor het Duitse leger. Het dagelijks leven in de stad werd getekend door Duitse verordeningen, opeisingen en een gebrek aan levensmiddelen.

Ter gelegenheid van deze belangrijke herdenking werkte de Kortrijkse Erfgoedcel een fotoparcours uit dat vooral de aanwezigheid van de Duitse bezetter in Kortrijk en de impact van de bezetting op de stad illustreert. Een aantal van de gebruikte foto's komen uit de uitgebreide fotocollecties van de Kortrijkse bibliotheek.

Het parcours kan doorlopend bezocht worden van 11 november t.e.m. 14 december 2008. De affiche met een beschrijving van de foto's en het parcours kunt u hier downloaden (pdf, 0.7MB).

Meer informatie over dit project en andere activiteiten van de Erfgoedcel Kortrijk vindt u op: www.erfgoedcelkortrijk.be.

woensdag 5 november 2008

Tentoonstelling "Kleurboel"

T.e.m. 19 november worden in het museum Het Stadsmus in Hasselt werken tentoongesteld van kinderboekillustratoren. De illustratoren werden geselecteerd uit de deelnemers aan de tweejaarlijkse illustratorenwedstrijd Prijs van de Stad Hasselt. De prijs werd dit jaar gewonnen door de Duitse illustrator Dieter Konsek met zijn prentenboek "Zeig mir wie man fliegt". Hij ontving de prijs ter waarde van €7500 en de uitgave van zijn prentenboek bij uitgeverij Clavis.

Kleurboel is een interactieve tentoonstelling op kindermaat. Kinderen kunnen niet alleen de illustraties bekijken, maar ook naar de verhalen luisteren of zelf een eigen illustratie maken. Levensgrote figuren, leesstoelen, prenten op kinderhoogte en een kleurrijke aankleding maken dit een verrassende én kindvriendelijke tentoonstelling, waarin de prenten tot leven komen.

De kinderen krijgen bovendien nog de kans om hun favoriete illustratie te kiezen. Het kan natuurlijk niet dat alleen volwassenen deze kinderboekillustraties mogen beoordelen. Kinderen krijgen ook de kans om individueel of in groepsverband hun stem uit brengen. Samen met Sus de mus kiezen de kinderen op een ludieke manier hun favoriete prentenboek. Het winnende boek krijgt de Kleurboelprijs. De winnaar van de Prijs van het Kind wordt feestelijk bekendgemaakt op woensdag 19 november, om 15 uur.

Tentoonstelling Kleurboek - 5 oktober t.e.m. 19 november 2008 - voor kinderen van 3 tot 8 jaar - gratis - uitreiking kleurboelprijs op woensdag 19 november 2008, om 15u.

(bron tekst: Het Stadsmus)


Meer info: Het Stadsmus, uitgeverij Clavis

dinsdag 4 november 2008

Doeschka Meijsing wint AKO literatuurprijs 2008

Over de liefde - Doeschka Meijsing: Een vrouw is voor de zoveelste keer in haar leven verlaten. Weer is ze alleen, op de rand van een depressie. Dan overkomt haar een ernstig ongeluk. Na een hersenoperatie blijft er een gat in haar geheugen. Hoe gebeurde het ongeluk? Wie was erbij? Was het wel een ongeluk? De zoektocht door haar herinnering leidt haar terug naar haar jeugd, naar haar eerste liefde. Hoe onschuldig was alles toen nog. Of had de liefde toen ook al duistere kanten?Het boek Over de liefde van Doeschka Meijsing werd gisterenavond bekroond met de AKO Literatuurprijs 2008.
Dit maakte Wim Deetman, voorzitter van de jury, bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Kurhaus.

Doeschka Meijsing ontving hiervoor het winnende bedrag van 50 000 EUR en een sculptuur van Eugène Peters.

logo AKO Literatuurprijs
De andere 5 genomineerden waren:
• Machiel Bosman: Elisabeth de Flines Athenaeum
• Tomas Lieske: Dünya Querido
• Bianca Stigter: De ontsproten Picasso
• Chris de Stoop: Het complot van België
• Leon de Winter: Het recht op terugkeer

De AKO Literatuurprijs wordt al sinds 1987 jaarlijks uitgereikt. Hoofddoel is voornamelijk het lezen van literatuur bevorderen én de belangstelling voor boeken in het algemeen te promoten.
Voor de auteurs is dit, samen met de Libris Literatuurprijs en de Gouden Uil, één van de meest prestigieuze Nederlandse literatuurprijzen, vooral omwille van het hoge prijzengeld.

TipTopTien boekenlijst november

De TipTopTien boekenlijst voor de maand november kunt u vanaf vandaag downloaden op de website van de bibliotheek: www.kortrijk.be/bibliotheek.

De TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips die iedere maand door de medewerkers van de jeugdbibliotheek geselecteerd worden. Dit is een greep uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek van Kortrijk.

De TipTopTien, editie november 2008, kunt u alvast hier downloaden (pdf, 0.2mb). Of u bekijkt die gewoon rechtsreeks via "Scribd", onze handige pdf viewer van dienst:

Boekbaby's in de Kortrijkse bib

De jeugdafdeling van de centrale bibliotheek van Kortrijk heeft een mooie collectie babyboekjes, knisperboekjes, knuffelboekjes en kartonboekjes voor baby's vanaf 6 maanden. Zowel het lidmaatschap als het uitlenen van de boekjes is gratis.

Elk jaar worden een aantal echte activiteiten voor de boekbaby's georganiseerd. In 2009 is er in maart een vertelmoment met handpopjes en knuffels (18-24 maand), in mei een snoezeldag (6-12 maand) en in november kijken we filmpjes op groot scherm (30-36 maand).

Hou alvast de website en de blog van de bib in de gaten voor praktische info en data. Alle boekbaby's en ouders zijn welkom!

Boekbaby's is een project van Stichting Lezen en het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB) ism. Kind & Gezin. Meer info over het project: www.boekbabys.be

maandag 3 november 2008

Beste vinylcover van 2008









Toen de elpee nog dé muziekdrager was bij uitstek werden muziekliefhebbers vaak verwend met mooie, originele en ronduit artistiek vormgegeven album covers. Dit is meteen ook een van de aspecten die men bij CD uitgaves vaak ervaart als een gemis. Sommige artiesten en muziekgroepen bewijzen echter dat mooie cover art helemaal "in" is en nooit "out" is geweest, getuige de vele speciale edities en mooi verpakte uitgaves van hun recente werk op CD en (jazeker) ook voor de fijnproever op... vinyl.

De in East End, Londen gevestigde Art Vinyl Gallery schreef een wedstrijd uit voor de beste (of "mooiste") vinylcover van 2008. Op de website van de gallerij kan u stemmen voor uw persoonlijke top-3 vinylcovers uit zo'n 50 genomineerde artiesten en muziekgroepen. Een overzicht van de genomineerden vindt u hier, het formulier om te stemmen vindt u hier.

(via: Bibman)

Meer info: ArtVinyl

zaterdag 1 november 2008

Luc Deflo ontvangt Hercule Poirotprijs 2008

Boekomslag Pitbull - Luc Deflo

Tijdens het grote openingsfeest van de Antwerpse boekenbeurs werd de Hercule Poirotprijs 2008 uitgereikt aan Luc Deflo, voor zijn thrillerdetective Pitbull. De jury was aangenaam verrast door 'het meeslepende plot, de overtuigende stijl en het wervelende ritme'.

Jaarlijks wordt de Hercule Poirotprijs uitgereikt aan de beste Vlaamse misdaadroman van het voorbij jaar. De naam werd ontleend aan Agatha Christies's wereldberoemde detective, Hercule Poirot.

Andere genomineerden dit jaar waren Toni Coppers (Niets is ooit), Kisling & Verhuyck (Kwelgeest), Jan Lampo (De engel met de zaag) en Joris Tulkens (De Shatila Erfenis).

Eerder wonnen ook misdaadauteurs als Bob van Laerhoven (De wraak van Baudelaire, 2007), Johanna Spaey (Dood van een soldaat, 2005), Jonathan Sonnst (Razborka,2003) of Pieter Aspe (Zoenoffer, 2001) deze literaire prijs. En vorig jaar werd Jef Geeraerts bekroond met de Hercule Poirot Oeuvreprijs.

Meer info via www.misdaadauteurs.be of op de weblog van Luc Deflo.

(tekst: in samenwerking met Bibliotheek Harelbeke)