woensdag 31 maart 2010

Nieuw in de Kortrijkse Reeks : Arty-Farty van Emily Gordts

In de hedendaagse kunstwereld draait alles om de drie r's: respect, reputation, resources. Een droomwereld, als je het JP vraagt. Hij is nog geen dertig, maar staat nu al op het punt tot partner gekroond te worden van een prestigieuze Amsterdamse kunstadviseur.
Minder gecharmeerd van diezelfde kunstwereld is de 65-jarige Charlotte, een Nederlandse verzamelaarsvrouw die nog steeds haar weg zoekt in de schone schijn van Knokke, waar ze vijftien jaar geleden noodgedwongen heen verhuisde. Gaandeweg blijkt dat JP en Charlotte meer gemeen hebben dan ze zelf ooit hadden gedacht.


Emily Gordts (Kortrijk, 1981) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde Frans en Italiaans in Oxford en voltooide een master journalistiek in Amsterdam. Ze schreef artikelen voor Trouw en was redacteur bij Elsevier en Quote. Op haar weblog (boekopdeplank.nl) heeft zij het afgelopen jaar verslag gedaan van de totstandkoming van haar debuutroman.

(bron tekst: zie omslag)

Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”, een verzameling gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze Kortrijkse Reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal en kan altijd geraadpleegd worden in de leeszaal van de Centrale Bibliotheek.

dinsdag 30 maart 2010

Bootcamp Erfgoeddag Kortrijk

Op 25 april haalt CJP Erfgoeddag voor de lens van de camera!

Hoe fake is fotografie? Is iets nog echt als het op foto staat? Heb je zin om met dit thema als uitgangspunt aan de slag te gaan? En ben je tussen de 16 en 26 jaar, dan is dit je kans! Je zal een dag lang door Kortrijk flaneren met als doel Erfgoeddag vast te leggen op de gevoelige plaat.

Je start de dag in het Erfgoedhuis met een stoomcursus fotografie, op maat voor beginners en gevorderen, erna zwerm je onder begeleiding van professionele fotografen en ervaringsdeskundigen uit over de stad en gaan we al klikkend aan de slag met het thema Fake!

Hoe verloopt deze dag nu precies?

  • 10u: Verwelkoming met ontbijt.
  • 10u30: Indeling beginners-gevorderden en start workshops.
  • 12u30: Lunch is voorzien.
  • 13u30: Groepen worden verdeeld. Elke groep wordt begeleid door een professionele fotograaf die onderweg tips en ondersteuning geeft.
  • 18u: Einde.

De cursus is gratis en de plaatsen zijn gegeerd ! Snel inschrijven is dus de boodschap!! Mail naar: AnneliesM@cjp.be.

Benieuwd hoe jij of anderen het er van afbrachten? Op 26 april zullen de fotocollages en verslagen te vinden zijn op www.cjp.be.

Meer info: www.erfgoedcelkortrijk.be, Bootcamp fotografie, www.cjp.be

Tonnus Oosterhoff wint Guido Gezelleprijs

Naar aanleiding van de Brugse Poëzienacht werd afgelopen weekend de Guido Gezelleprijs uitgereikt. De Vlaamse dichter Tonnus Oosterhoff werd uit 176 Vlaamse en Nederlandse inzendingen door de jury bekroond met 5000 EUR voor z'n poëziebundel Ware Grootte.

De jury vond de gedichten in de zijn dichtbundel "tegelijk vreemd, grappig en verontrustend". De overige genomineerden op de shortlist waren Huub Beurskens (Eigenlijk heb je alles al), Eva Gerlach (Situaties), Leonard Nolens (Bres) en Alfred Schaffer (Kooi).

Deze - oorspronkelijk vijfjaarlijkse - literatuurprijs werd in 1980 opgericht door de stad Brugge. Het is pas sinds 1999 dat het een driejaarlijkse prijs werd waarbij telkens een ander literatuurgenre in de kijker staat.
Eerdere winnaars zijn o.a. Hans Tentije, Marnix Rueman, Joris Denoo, Frans Depeuter, Daniël Van Hecke, Luuk Gruwez en Staf de Wilde.

maandag 29 maart 2010

School is Cool wint Humo's Rock Rally 2010

In de Brusselse AB vond gisteren de finale plaats van Humo's Rock Rally 2010.
De winnaars van deze belangrijkste rockwedstrijd in Vlaanderen werden School Is Cool, gevolgd door The Sore Losers en Willow, die eveneens met de KBC-Publieksprijs naar huis mocht.

De overige finalisten waren Amatorski, The Mojo Filters, Gloria, Maya's Moving Castle, Nele Van den Broeck, The Crackups en Psycho 44.


meer info via www.humo.be

zondag 28 maart 2010

Erfgoeddag 2010 in Kortrijk

Op zondag 25 april is het weer Erfgoeddag! Een hele dag lang kun je in heel Vlaanderen en Brussel terecht voor een fantastisch en veelzijdig erfgoedaanbod. FAKE? Da’s onmiskenbaar een van de spannendste thema’s in erfgoedland, nu geconcentreerd op één dag waar iedereen elk jaar opnieuw naar uitkijkt: Erfgoeddag.

Hoe nam men in het verleden elkaar (en ons, zoveel later) bij de neus? En waarom deden ze dat, al dan niet bewust? En wat valt er zoal te leren uit die vervalsingen, vermoedens, verdraaiingen, vermommingen en allerhande fantasievolle en minder onschuldige constructies en interpretaties? En zijn wij vandaag wel vrij van deze last? Spannend, zeiden we? Zeker weten.

Ook in Kortrijk pakken we weer uit met een interessant en verrassend programma. Je gastheren zijn o.a. het Erfgoedhuis, CJP, de Kortrijkse musea, het stadsarchief, het rijksarhief, de bibliotheek en de kerkfabrieken. Met de hand op het hart: zij zullen hun uiterste best doen om je een dag lang, tussen 10 en 18 uur, in de watten te leggen.

Een aantal organisaties laten hun activiteit ook langer duren. Uiteraard hopen ze op je terugkeer nà Erfgoeddag - als dat geen fijne garantie is voor een vijfsterrendag voor het oog en het verstand... Bovendien is al dit fraais volledig gratis. Je vindt de brochure met het volledige programma in de deelnemende organisaties. Het programma kun je ook online raadplegen of hier downloaden (pdf, 1.1mb).

Erfgoeddag breekt ook een lans voor gezinnen. Erfgoed een saaie boel? Vergeet al die vooroordelen en trek er met het gezin op uit. Heel wat organisaties doen op Erfgoeddag een extra inspanning om het jou - en de andere leden van je gezin, groot en klein - naar de zin te maken. In het programma wijst Vlieg je de weg naar kindvriendelijke activiteiten. Maak alvast je borst nat voor wandelingen, geleide bezoeken, concerten, spelletjes, vertelmomenten en nog veel meer. Erfgoeddag loopt ook over van activiteiten die bijzonder fijn zijn voor het hele gezin.

Meer info: Erfgoedcel Kortrijk, www.erfgoeddag.be

zaterdag 27 maart 2010

Vrij-spraak: Lezing over Michel de Montaigne door Ann Meskens

Bron foto: http://www.nwscc.edu/english/101/Process%20Instructions.htmMaandag aanstaande gaat alweer de derde van een reeks lezingen door over filosofie en levenskunst, georganiseerd door Vormingplus, het vrijzinnig centrum Mozaïek en de Kortrijkse bibliotheek.
Ditmaal verzorgt Ann Meskens een inleiding tot de denk- en leefwereld van de bijzondere renaissancefiguur Michel de Montaigne (1533-1592).

Terwijl de godsdienstoorlogen woeden in het zestiende eeuwse Frankrijk trekt de edelman Michel de Montaigne zich terug in zijn gerieflijke kasteeltoren om zich te bezinnen over de kernvragen van het menselijk bestaan. Hij doet dat op een heel eigen wijze, niet bezwaard door de systematiek en het Latijn van de middeleeuwse scholastiekers, maar in een sierlijk Frans en in de stijl van het lichtvoetige ‘essai’: een korte verhandeling waarin argumenten afgewisseld worden met gevleugelde citaten en sappige anekdotes.

Vaak is het onderwerp uit de titel van zo’n ‘probeersel’ niet meer dan een aanleiding, waarbij de hoofdzaak wordt overwoekerd door overpeinzingen van de meest uiteenlopende aard. Opvallend is de wereldse, haast naturalistische blik die Montaigne daarbij aan de dag legt. Bij hem primeert de lichamelijke mens boven het geestelijke construct van de middeleeuwers. Zo schrijft hij over banale dingen des levens als nachtrust, eten en drinken, seksualiteit en allerhande kwaaltjes (zoals zijn kaalheid en zijn nierziekte).

Hoewel hij een van de eerste exemplaren van zijn gebundelde essays cadeau deed aan de paus, hoeft het niet te verwonderen dat Montaigne een kleine honderd jaar na zijn dood op de kerkelijke index wordt gezet. In naam katholiek, toont de sceptische Montaigne zich in zijn adviezen voor het goede leven immers eerder een epicuristisch levensgenieter. De weg naar het geluk loopt niet via de geestelijke contemplatie, maar via een beheerst gebruik van de zinnelijke vermogens! Overal aanwezig is Horatius’ ideaal van een ‘verborgen leven’, dat de mens toelaat te genieten van de kleine dingen…

Een korte voorstelling van de spreekster (en zelfs een inleidende tekst over Montaigne) is te vinden op de webstek van het tijdschrift De Brakke Hond.

Lezing door Ann Meskens: Michel de Montaigne, filosoof of/en levenskunstenaar? - 29 maart 2010 van 20u15 tot 22u - 8 EUR - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - info en inschrijvingen via 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be.

Foto's Jeugdboekenweek 2010 : Kris Kowlier in buurtbibliotheken Lange Munte & Blauwe Poorte





vrijdag 26 maart 2010

VIDEO: Bib unplugged - Conservatorium Kortrijk


De tweede sessie van Bib Unplugged ging door op donderdag 18 maart met live-optredens van het Kortrijkse conservatorium in de afdeling beeld en geluid van de Kortrijkse Centrale Bibliotheek.

Uit de Kortrijkse bodem zijn al heel wat muzikale talenten onttrokken. Zo kunnen we ondermeer uitpakken met Ozark Henry, Absynthe Minded, Balthazar en Goose. Heel wat van die Kortrijkse talenten zijn muzikaal geschoold in het conservatorium van Kortrijk. Het conservatorium staat garant voor een broeinest aan muzikaal talent.

Op donderdag 15 april gaat de derde sessie van Bib Unplugged door en zijn de "The Scaldish New Orleans Jazz Messengers" te gast in de Kortrijkse bibliotheek.

Meer info: Bib Unplugged, website Conservatorium Kortrijk

Biblioquotes : Koenraad Goudeseune

bron foto: hetpenhuis.blogspot.comIk schrijf dan wel als een viswijf, drinken doe ik als een echte vent.
Ik kan alleen maar schrijven als ik dronken aan het worden ben en dan is het misschien maar goed dat ik uitsluitend over mezelf schrijf.
Het schrijven van poëzie zou je kunnen vergelijken met een blinde die een slapende luipaard betast.
Ik heb meer en meer de idee dat ik mijn tijd verpruts door zo mijn ziel te liggen spellen, een glimp licht levert het niet op.
Ik heb in ieder geval ferm zitten schilderen. Het is geen meesterwerk, maar het leest wel lekker.

Koenraad Goudeseune in en over zijn nieuwste 'roman in brieven' Wat duurt op drift zijn lang
(Uit: De Morgen Uitgelezen, 24 maart 2010)
(foto via hetpenhuis.blogspot.com)

donderdag 25 maart 2010

Astrid Lindgren Memorial Award 2010 voor Kitty Crowther



De Brits-Belgische auteur en illustrator Kitty Crowther (Brussel, 1970), die in België woont, kreeg de jaarlijkse Astrid Lindgren Memorial Award, de belangrijkste internationale kinder- en jeugdliteratuurprijs. De prijs, ter waarde van € 500.000, wordt sinds 2002 uitgereikt ter nagedachtenis van de wereldberoemde Zweedse jeugdauteur Astrid Lindgren en wordt ook wel de "Nobelprijs voor kinderliteratuur genoemd. Vorige winnaars van de Astrid Lindgren Memorial Award waren onder anderen Philip Pullman en Christine Nöstlinger.

De jury over Kitty Crowther: "de meester van de lijn, maar ook van sfeerschepping" en "In haar wereld staat de deur tussen verbeelding en realiteit wijd open".

Kitty Crowther debuteerde in 1994 met haar prentenboek Mijn Koninkrijk. In 1996 verwierf ze internationale bekendheid met Mijn vriend Jim. Voor In het pikkedonker (2003) en Kleine Dood en het meisje (2005) ontving ze een Zilveren Penseel. Ze illustreerde ook het werk van o.a. Bart Moeyaert, Grote oma's (1999) en Toon Tellegens Brieven aan niemand anders (1996). In 2006 ontving Kitty Crowther de Belgische Grand Prix triennal de littérature de Jeunesse voor haar werk. Ze schreef in totaal al meer dan dertig boeken.

Rik Van Walleghem: De kijk van De Cauwer, een blik achter de schermen van het topwielrennen

José De Cauwer heeft álles gedaan in het wielrennen: hij was profrenner van 1973 tot 1980, ploegleider van ADR-Agrigel (in die periode won hij met zijn kopman Greg LeMond de Tour in 1989), wielerbondscoach (onder zijn hoede werd Tom Boonen wereldkampioen in Madrid), verantwoordelijke voor de jeugdopleiding bij Silence-Lotto en nu al enkele jaren de vast co-commentator op de VRT rijwielerwedstrijden.

De Cauwer weet dan ook alles over topwielrennen. Hij vertelt in dit boek talloze verhalen waardoor je een totaal nieuwe kijk krijgt op wat er zich achter de schermen van het wielrennen afspeelt.

Samen met auteur Rik Van Walleghem geeft José De Cauwer ons antwoorden op tal van vragen als 'Hoe zit een renner in elkaar?', 'Wat is het belangrijkste: het hoofd, de benen of het hart?', 'Wat zijn de valkuilen op weg naar het succes?', 'Hoe kan je renners beter maken?', 'Hoe smeed je een ploeg?', 'Wat is het belang van de familie de supporters, de media?', ...

(bron: tekst omslag)

Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”, een verzameling gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze Kortrijkse Reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal en kan altijd geraadpleegd worden in de leeszaal van de Centrale Bibliotheek.

woensdag 24 maart 2010

Hans Christian Andersen Awards voor David Almond en Jutta Bauer

De tweejaarlijkse Hans Christian Andersen Awards voor jeugdauteurs en illustratoren werden door het IBBY ("International Board on Books for Young People") in Bologna uitgereikt aan de Britse jeugdauteur David Almond en de Duitse illustrator Jutta Bauer. Bij de shortlist van genomineerden waren ook de Belgen Pierre Coran en Carll Cneut.

Van David Almond (1951) verschenen o.a. De schaduw van Skellig (1999), De Wildernis (2000), Het zwarte slik (2001), Tijgerhart (2002), De vuurvreter (2005) en Duister (2008). In het Nederlands verschenen drie door Jutta Bauer (1955) geschreven prentenboeken: Selma (1997), De koningin van de kleuren (1998) en Opa en het geluk (2001). Recente Nederlandse vertalingen van boeken waarvoor ze de illustraties verzorgde, zijn Stekel-Charlie (2000, met tekst van Janwillem van de Wetering), Het was een donkere en stormachtige nacht (2001, samengesteld door Arnhild Kantelhardt) en Jij bent speciaal (2007, met tekst van Heinz Janisch).

De Hans Christian Andersen Awards gelden als de meest prestigieuze internationale onderscheidingen voor jeugdauteurs en illustratoren en worden ook wel eens de "kleine Nobelprijzen" genoemd. Voorgaande winnaars waren illustere auteurs en illustratoren zoals Astrid Lindgren, Annie M. G. Schmidt, Quentin Blake en Tomi Ungerer.

(via: vlabin-vbc)
Meer info: www.ibby.org

dinsdag 23 maart 2010

Foto's Jeugdboekenweek 2010 : Familievoorstelling Theater Frustrater

maandag 22 maart 2010

Cinema Novo 2010: de winnaars



Op de 27e editie van het jaarlijkse filmfestival Cinema Novo in Brugge werden afgelopen zondag twee filmprijzen uitgereikt aan Mexicaanse films. De Camera Novoprijs ging naar Cinco días sin Nora (Nora's Will) van de Mexicaanse regisseur Mariana Chenillo. Hiermee krijgt de distributeur die de film in Belgische zalen brengt een premie van €8000. De jury koos voor Cinco días sin Nora "omwille van het kristalheldere scenario en de fijne humor, die gezien het thema (zelfmoord) niet voor de hand ligt".

De jeugdjury koos als winnaar van de Amakourouprijs de film Norteado (Northless) van de Mexicaanse regisseur Rigoberto Pérezcano. Volgens het juryverslag: "De jongerenjury werd gegrepen door het doorzettingsvermogen van de man die tot het ondenkbare wordt gedreven in zijn zoektocht naar een beter leven. Hij belandt in een vergeten dorpje aan de grens waar iedereen zijn eigen verhaal heeft, zo ook Cata, Ela en Asensio. Samen bedenken ze een inventief - en grappig - plan om Andres Amerika in te smokkelen". Met de Amakourouprijs schenkt de Provincie West-Vlaanderen een bedrag van €1250 aan de regisseur.

Een eervolle vermelding ging naar 10 to 11 van de Turkse regisseur Pelin Esmer. De publieksfavoriet van 2010 was Departures van de Japanse regisseur Yôjirô Takita.

De trailer van Cinco días sin Nora:


Meer info: www.cinemanovo.be

Foto's Bib Unplugged : Conservatorium Kortrijk


zondag 21 maart 2010

Biblioquotes: Gerda Dendooven

Naar aanleiding van de Jeugdboekenweek schreef Gerda Dendooven onlangs een open brief aan onze Vlaamse politici als pleidooi voor een culturele opvoeding en het belang van de bib, boeken en lezen in het algemeen ...
Hieronder enkele van haar uitspraken:
Alles begint in de wieg. De taalgevoeligheid, het muzikale gehoor, het respect voor dieren en anderstaligen, de zin voor avontuur en dus ook de liefde voor boeken. Alle soorten boeken, want net zoals er verschillende mensen zijn - dikke, dunne, grappige, ernstige, gevatte en slome - zo zijn er ook boeken: dikke, dunne, grappige, ernstige, slepende, vlotte en ook stomme. Sommige mensen zijn dol op biografieën, andere op thrillers, en weer anderen zweren bij oorlogsliteratuur terwijl hun vrienden liefst iets romantisch doorkauwen... er zijn er zelfs die dol zijn op atlassen of naslagwerken over insecten. Ook de liefde voor boeken kent vele gezichten.
Op 13 maart start dus de Vlaamse kinderboekenweek - die meestal twee en soms drie weken loopt, maar eigenlijk een heel jaar lang zou moeten duren.
Het belang van een culturele opvoeding is economisch niet te meten, dus vegen we het snel onder de mat. Zolang we warm zitten en er brood op de plank ligt. Terwijl het net datgene is wat iemand tot mens maakt. [...] Met andere woorden: niet zozeer de politiek schrijft het geheugen van een natie maar de culturele exponenten ervan. De gebouwen, schilderijen, de muziek, films, theater- en dansstukken en de boeken...
En toch is lezen - zeker als je naar de bibliotheek gaat - een van de goedkoopste passe-temps. Je hebt er niemand voor nodig en je kunt het overal doen. Maar boeken zijn ook lastige vrienden, want in een boek moet je alles zelf doen: klank, beeld en geur verzinnen. Niet makkelijk in een cultuur waar je slechts op een knop moet drukken om alles te regelen met de minste inspanning.
Maar helaas worden kinderboeken nog steeds zogoed als doodgezwegen in top tienen of literaire concours. Want het zijn maar kinderboeken. [...] Bij deze bepleit ik nog eens om het kinderboek te verheffen tot genre, zoals reisboeken, thrillers, romans, graphic novels... in plaats van de gebruikelijke, simpele opstap naar de volwassen literatuur.
Als je pas op je twintigste aangemoedigd wordt om te lezen, is het vaak te laat, bovendien heb je dan al heel veel prachtige uren van de wereld gemist. Trouwens, wat het belang van kinderliteratuur betreft, is ons landje behoorlijk dubbelzinnig. Iedereen roept dat lezen moet, maar jeugdboeken krijgen nauwelijks airplay in de pers of op de televisie.
Culturele opvoeding is een basisrecht, onmisbaar om te overleven op een menselijker manier. Het hoeft zelfs niet eens zoveel te kosten, je moet er alleen de noodzaak van willen inzien. [...] Boeken openen de geest, geven hoop, laten je wegdromen en je hebt er weinig voor nodig.
(Gerda Dendooven)

(Uit: De Morgen Uitgelezen, 10 maart 2010)

zaterdag 20 maart 2010

Stem voor de Prijs van de (Jonge) Lezer 2010!

Wie de 16e editie van de Gouden Uil (Jeugd)literatuurprijs wint, komen we op zondag 25 april te weten. Een professionele jury onder leiding van Guy Mortier zal dan uit de onderstaande shortlist de twee winnaars bekendmaken.

Maar ook dit jaar wordt er opnieuw een Prijs van de (Jonge) Lezer uitgereikt en hiervoor wordt er beroep gedaan op ... de lezers zelf. Nog tot 11 april kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete boek en schrijver uit de shortlist. Surf hiervoor naar de website www.degoudenuil.be of vul de formulieren in die je terugvindt in je bibliotheek en de Standaard Boekhandel.

De genomineerden voor de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2010 zijn Ditte Merle (Wild verliefd), Peter Van Olmen (De kleine Odessa), Wouter van Reek (Keepvogel, het diepste gat), Marita de Sterck (De hondeneters) en Marije & Ronald Tolman (De boomhut).



Voor de Gouden Uil Literatuurprijs 2010 staan volgende auteurs op de shortlist: Arnon Grunberg (Kamermeisjes & soldaten), Mensje van Keulen (Een goed verhaal), Tom Lanoye (Sprakeloos), Cees Nooteboom ('s Nachts komen de vossen) en Thomas Rosenboom (Zoete mond).





Wij zijn alvast in de ban van de Gouden Uil. Jullie ook?

vrijdag 19 maart 2010

Schenking aan afdeling Beeld en Geluid

Voor de eerste keer in haar geschiedenis stond de muziekafdeling van de Kortrijkse bibliotheek in het testament van één van haar trouwe gebruikers.
De heer Jan Verlinde kwam jarenlang bijna wekelijks boeken en cd’s lenen en bedankt onze service nu met een legaat van 500 bijna spiksplinternieuwe cd’s en zo'n 100 muziekdvd's.

Zijn collectie was een staalkaart van alternatieve progressieve rock- en undergroundmuziek uit de jaren ’70 met zo goed als alles van - nu bij het grote publiek bijna vergeten - legendarische groepen als Tangerine Dream, Yes, Wishbone Ash, Weather Report, Soft Machine, Van der Graaf Generator en nog heel wat meer.
Een verzameling die we met veel plezier in dank hebben aangenomen en binnenkort zullen ontsluiten voor het grote publiek.

Ter nagedachtenis van Jan, een trouwe lener.

Jeugdboekenweek 2010 : Jeugdauteur Stefan Boonen op bezoek

Gisteren konden kinderen uit het bijzondere onderwijs in het Kortrijkse arenatheater genieten van een magische voorstelling van jeugdauteur Stefan Boonen.
Hij bracht een combinatie van vertellen en voorlezen naar voor, wisselde vragen over schrijven af met spannende en gekke verhalen én las een stukje voor.




donderdag 18 maart 2010

Presentatie Happy New Festival van Vlaanderen Kortrijk in de bib

Al meer dan vijf decennia maakt het Festival van Vlaanderen jong en oud warm voor klassieke en hedendaagse muziek. Na een pauze van vier jaar is er opnieuw een Festival van Vlaanderen Kortrijk! Met concerten, een muzikale stadshappening, Vlaamse Geluidskunst, klaviermuziek, workshops en inleidingen. Inclusief, maar niet exclusief klassiek.

Op maandag 29 maart 2010 presenteert Joost Fonteyne aan de hand van luisterfragmenten en video het nieuwe Festival van Vlaanderen Kortrijk in de centrale bibliotheek van Kortrijk.
Het festival biedt frisse combinaties van klassiek en hedendaags, oude en nieuwe instrumenten, composities met een verhaal of projecten waarin oud en nieuw spontaan samensmelten. En de uitvoerders? Die staan garant voor niets minder dan beklijvende luisterervaringen.

Presentatie Happy New Festival van Vlaanderen Kortrijk - Centrale bibliotheek, afdeling beeld en geluid - maandag 29 maart 2010 om 12u - gratis - meer info via www.festival.be

Vandaag: Bib Unplugged met het Kortrijkse Conservatorium

Vandaag brengt het Kortrijkse Conservatorium een gratis liveoptreden in de afdeling beeld en geluid van de Kortrijkse bib. Het optreden begint om 17u30 en gaat door tot na sluitingsuur...
Allen daarheen!

Bib Unplugged: Conservatorium te gast - 18 maart 2010 van 17u30 tot 18u30 - gratis - Centrale Bibliotheek, afdeling Beeld en Geluid, Leiestraat 30 - meer info via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00.

Jeugdboekenweek in buurtbibliotheek Bellegem

Tijdens de jeugdboekenweek, op dinsdag 16 maart 2010, waren de leerlingen van de plaatselijke basischool welkom in de Bellegemse buurtbib.
Een ganse namiddag gingen de kinderen op speurtocht naar hun rechten, gingen ze 'vreemd' in de bib en luisterden ze naar een voordracht van Kris Kowlier.


Pret verzekerd!


Jeugdboekenweek 2010 : De Grote Mark Tijsmans Theatershow

Tijdens de jeugdboekenweek konden een 600-tal kinderen in de Kortrijkse Schouwburg dinsdagnamiddag Mark Tijsmans aan het werk zien. Hij bracht voor een enthousiast publiek een leuke en muzikale cabaretshow vol boekenweetjes !

De show was opgebouwd rond spannende voorleesmomenten uit twee van Tijsmans jeugboeken: Het geheim van te veel torens en deel één uit de Wiet Waterlanders-trilogie: Wiet Waterlanders en de geheime Caroluscode. Telkens het spannend werd brak Tijsmans het voorleesmoment af om zo het publiek nieuwsgierig te maken naar zijn boeken. Toch liet hij ook weten dat als kinderen zijn boeken minder lusten, dit absoluut geen probleem was.

Mark voerde tussendoor ook zijn typetje Rudi Kolibri op, de Vlaamse schlagerzanger met de slechte smaak. En hij eindigde zowaar met een sessie "popconcertje spelen" waardoor zowat iedereen uit z'n stoel veerde en sommige kinderen zelfs mee dansten op het podium.
Het jonge publiek smaakte ook erg de aanwezigheid van Jo Hens in het driekoppige begeleidende bandje. Jo is vooral bekend van zijn bijrolletje als Niko Schuurmans in de VTM-serie Familie. Toen Tijsmans hem op het einde van de show voorstelde ging de jonge zaal helemaal door het dak.


woensdag 17 maart 2010

Luuk Gruwez in Het Penhuis : de foto's


Boterhammen in de bib met Ellen Decaestecker : de foto's


dinsdag 16 maart 2010

Expose 1302 : Geschiedenis op uw bord door Eric De Maerteleire

Sinds november 2009 loopt in het museum Kortrijk 1302 de tentoonstelling “Is de tafel gedekt? Keramiek van 1302 tot heden”. Naast de evolutie in de soorten keramiek die door de eeuwen heen de tafel sierden, komen hier en daar ook weetjes naar voor over de historiek van bepaalde eetgewoontes en gerechten.

Over dit laatste schreef Eric De Maerteleire in 2008 een zeer onderhoudend en vlot leesbaar boek getiteld “Geschiedenis op uw bord”. Het bevat leuke verhalen over het ontstaan van de naam van gerechten en voedingsmiddelen. Je komt hier zaken te weten zoals: Wat is een Chateaubriand? Vanwaar komt de naam marsepein? Welke geschiedenis heeft ketchup achter de rug en welke maaltijd nam Napoleon na zijn vele overwinningen?

Het zijn allemaal korte histories en anekdotes die te maken hebben met de gedekte tafel. Daarom nodigen we de schrijver uit om een namiddagconférence te geven in het museum Kortrijk 1302. Iedereen is van harte uitgenodigd!

Dr. ir. Eric De Maerteleire studeerde in 1973 af als bio-ingenieur aan de Universiteit Gent en doctoreerde in 1980. In datzelfde jaar werd hij hoofd van het stadslaboratorium van Gent, een functie die hij nog steeds uitoefent. Beroepshalve is hij dagelijks bezig met de analyse van voedingsmiddelen.
In zijn vrije tijd gaat zijn interesse uit naar de relatie "Voeding en gezondheid", een onderwerp waarover hij de voorbije jaren talrijke fel gesmaakte lezingen heeft gehouden voor een breed publiek. Hij heeft meerdere wetenschappelijke publicaties en boeken op zijn naam.


Zaterdag 27 maart 2010 - van 15u tot 17u - museum Kortrijk 1302, Begijnhofpark, 8500 Kortrijk - gratis toegang met koffie en taart tijdens de pauze - vooraf kan je om 14u een rondleiding meevolgen in de tentoonstelling "Is de tafel gedekt?" (toegang 2,50 EUR)

Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, reserveren kan via 056 27 78 50 of via kortrijk1302@kortrijk.be met de vermelding: “Geschiedenis op uw bord”.

maandag 15 maart 2010

Digitaal bladeren in een 15e eeuws getijdenboek



Vanaf vandaag kun je een nieuw middeleeuws handschrift (GV Cod. 30) uit de rijke cultuurhistorische fondsen van de Kortrijkse bib online raadplegen: een 15e eeuws "getijdenboek". Het handschrift is het vierde in een reeks gedigitaliseerde getijdenboeken (waaronder GV Cod. 36, 38 en 39) die deel uit maken van het fonds Jacques Goethals-Vercruysse. Het fonds bevat o.a. een 600-tal manuscripten en ca. 12000 oude drukken. Dit vierde getijdenboek is uitgevoerd met vele, rijk versierde kapitalen.

Een getijdenboek ("liber horarum") is een middeleeuws handschrift dat werd gebruikt om te bidden op acht vaste momenten van de dag (getijden). Het is een boek vol teksten, gebeden, bijbellezingen en psalmen, bestemd voor de persoonlijke devotie van leken .

Alle getijdenboeken bevatten dezelfde teksten en toch is ieder getijdenboek uniek. Aangepast aan de smaak en rijkdom van de opdrachtgever, werden ze eenvoudig uitgevoerd of eerder weelderig, verrijkt met vele miniaturen en randdecoraties.

Getijdenboeken zijn de meest voorkomende versierde middeleeuwse handschriften; het waren als het ware de bestsellers van de 14e en 15e eeuw. Aangezien er heel wat van die getijdenboeken bewaard zijn gebleven, vormen ze een belangrijke bron van informatie over het christendom uit die tijd.

De komende jaren blijft de bib bijzondere inspanningen leveren om verschillende topstukken uit haar collecties te digitaliseren en online aan te bieden. Wordt dus vervolgd!

Je kunt dit 15e eeuws getijdenboek integraal bekijken, downloaden en bestuderen op de Flickr fotopagina van de Kortrijkse bib.

Themalijst: taalcursussen

De nieuwe keuzelijst taalcursussen geeft je een overzicht van het grote aanbod taalcursussen op cd en cd-rom in de Kortrijkse bibliotheek en de vele taalcursussen die je in Kortrijk kunt volgen.

De themalijst kan je hier downloaden (pdf, 1.4mb). Of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via "Scribd", onze handige pdf viewer van dienst:

Keuzelijst taalcursussen

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

zondag 14 maart 2010

Biblioquotes : Imme Dros en Harrie Geelen

bron: http://www.kjoek.nl/schrijvers.php?schrijversid=546debb95df02ded47d Wat mensen over je denken, komt pas nadat het boek af is en dan heb jer er nauwelijks nog iets mee te maken.
Wij maken samen, maar werken alleen. Harrie kan me raad geven, maar mijn tekst is mijn tekst en omgekeerd kan ik mijn voorkeur uiten, maar hij hoeft zich daar niks van aan te trekken.
Ik schrijf omdat ik iets wil maken en dus verander ik eindeloos.
Er bestaan geen fascinerender verhalen dan de Ilios, de Odysseus en de Griekse mythen.
Zelfs als ik voorlees uit mijn boeken, stuur ik al lezende
bij omdat ik altijd denk dat het nog beter kan terwijl dat natuurlijk niet zo is. Op een gegeven moment staat veranderen niet langer voor verbeteren.

bron: http://www.leesplein.nl/LL_plein.php?submenu=set_set&id=509Alle kinderen, of ze nu Ella of Roosje heten, teken ik op dezelfde manier. Voor mij is dat een oerbeeld vergelijkbaar met het woord kind: het staat model voor alle kinderen zoals een vogeltje dat doet voor alle vogeltjes. Die keuze geeft mij de kans om heel schilderachtig te illustreren. Ik wil immers dat je de verf ziet.
Ik ben soms wekelijks van stijl veranderd. Mij gaat het nu eenmaal om het maken. Dat het mislukt, interesseert mij minder.


(Imme Dros en Harrie Geelen n.a.v. hun nieuwste kinderboek "Het boeboek")
(bron: DS Letteren, vrijdag 12 maart 2010)

vrijdag 12 maart 2010

Nieuw in de Kortrijkse Reeks: Vliegen tot de hemel, het verhaal van de Minotaurus

Alles verandert, zo had Daedalus ooit aan Icarus verteld. Alles. Lente wordt zomer en zomer wordt herfst, en na het vallen van de bladeren, komt de winter. Zo ging het ook met Icarus. Ooit was hij een jongen. Heel even werd hij een vogel. Nu draagt de zee, waarin hij verdronk, zijn naam.
uit: Vliegen tot de hemel, het verhaal va de Minotaurus (Michael de Cock)

In het rijk van koning Minos woont de Minotaurus, een monster dat half mens en half stier is. Daedalus ontwerpt een labyrint waaruit het gedrocht niet kan ontsnappen. Wanneer zijn opdracht voltooid is, mogen hij en zijn zoon Icarus niet naar huis terugkeren... Intussen zoekt Theseus naar een manier om de Minotaurus te doden en vertrekt op een gevaarlijke tocht...

Twee oeroude vader-zoonverhalen laten je kennismaken met een van de gevaarlijkste figuren uit de Griekse mythologie: de Minotaurus. Prachtig verteld door Michael de Cock en schitterend geïllustreerd door Gerda Dendooven. Samen herwerkten ze ook al de Griekse Odyssee in De lange weg naar huis.

Op de bijhorende luistercd wordt het hele verhaal nog eens verteld door o.a. Warre Borgmans, Tuur De Weert, Gerda Dendooven en Michael de Cock zelf. Het hoorspel wordt opgeluisterd door een unieke soundtrack van Frank Vaganée, uitgevoerd door het Brussels Jazz Orchestra.

(bron: tekst omslag)

Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”, een verzameling gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze Kortrijkse Reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal en kan altijd geraadpleegd worden in de leeszaal van de Centrale Bibliotheek.

Kortrijkse Oxfam Bookshop zoekt leesvoer



Sinds kort heeft Kortrijk een Oxfam Bookshop aan de Budastraat 21. De opbrengst van kwaliteitsvolle tweedehandsboeken gaat naar de werking van Oxfam Solidariteit, die solidariteitsprojecten ondersteunt van partners in het Zuiden.

Oxfam Bookshop zoekt leesvoer om aan de man te brengen. Je kunt er je uitgelezen romans, dichtbundels, kookboeken, up-to-date reisgidsen, strips, ... afgeven. Ook cd’s en vinylplaten zijn welkom. Je kan er met je schenkingen terecht op woensdag van 13u30 tot 17u en op zaterdag van 10u tot 12u30.

De shop is voorlopig enkel open voor het schenken van boeken. Bedoeling is dat de winkel begin april de deuren opent voor klanten.

Meer info: bookshop.kortrijk@oxfamsol.be, 056 31 26 22

donderdag 11 maart 2010

Nieuwe CD's voor februari 2010

De muziekcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe CD's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van de aanwinsten voor de maand februari die je in de rekken van de afdeling Beeld & Geluid kunt ontdekken:Aanwinstenlijst CD's februari 2010

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Poppetje gezien? Kastje dicht. - de foto's


Poppenkastvoorstelling op woensdag 10 maart 2010.

Ook op volgende data kan je nog gratis voorstellingen zien:
14 april, 12 mei en 9 juni 2010.

woensdag 10 maart 2010

Het Penhuis : Luuk Gruwez

Foto via http://versindaba.co.zaHet Penhuis ontvangt op zondag 14 maart 2010 Luuk Gruwez met als gastheer van dienst Alain Delmotte, zelf dichter en poëziekenner.

De in Kortrijk geboren dichter groeide op in Deerlijk en woont sinds ettelijke jaren in Hasselt, waar hij tot '95 lesgaf in het kunstonderwijs. De voorbije 35 jaar publiceerde Luuk Gruwez heel wat dichtbundels & (autobiografische) proza, ontving hij al tal van literaire prijzen én was hij te gast op internationale poëziefestivals.

Luuk Gruwez is gefascineerd door de beluisterbare schoonheid in poëzie:
"Het is de schoonheid waarmee de dichter de liefde opluistert. Want het begin van alle lyriek is de liefdeslyriek. De zang van de vogels voor de paring. Dichten om harten te veroveren: het is wat elke dichter doet.”
Meer info via www.luukgruwez.be en hetpenhuis.blogspot.com

Het Penhuis: Luuk Gruwez - 04.03.2010 om 10u30 - Oranjerie van het Broelmuseum, Broelkaai 4, Kortrijk - 5 EUR (drankje inbegrepen) - tickets via UiT in Kortrijk, 056 23 98 55

Inktaap 2010 voor Robert Vuijsje

De Inktaap 2010 werd onlangs uitgereikt aan de Nederlandse auteur Robert Vuijsje voor zijn debuutroman "Alleen maar nette mensen" (uitg. Nijgh & Van Ditmar).

De literaire jongerenprijs wordt uitgereikt op basis van de stemmen van ruim 2500 Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse jongeren uit het middelbaar onderwijs. De jongeren kozen hun favoriet kiezen uit de winnaars van de drie grote literaire prijzen: De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs.

Voor De Inktaap 2010 waren genomineerd:

  • Doeschka Meijsing – Over de liefde (winnaar AKO Literatuurprijs)
  • Dimitri Verhulst – Godverdomse dagen op een godverdomse bol (winnaar Libris Literatuur Prijs)
  • Robert Vuijsje – Alleen maar nette mensen (winnaar De Gouden Uil)
Gouden Uil-winnaar Robert Vuijsje haalde het van Dimitri Verhulst en Doeschka Meijsing, respectievelijk winnaar van de Libris Literatuurprijs en de AKO Literatuurprijs.

Volgens de jury:
dat Robert Vuijsje beschuldigd werd van racisme en seksisme vonden de meesten van ons onbegrijpelijk. De auteur beledigt, discrimineert en veroordeelt helemaal niemand. Het gaat juist over vooroordelen. Hij laat met dit boek zien hoe mensen zijn. Hij doet dit vanuit verschillende invalshoeken, door verschillende bevolkingsgroepen over andere bevolkingsgroepen te laten praten. Het is juist erg belangrijk dat er een boek is verschenen dat over de multiculturele samenleving gaat omdat het de laatste jaren weer steeds slechter lijkt te gaan met ons begrip en respect tegenover buitenlanders.
Het volledige juryrapport kunt je hier lezen.

De Inktaap is de opvolger van de "Jonge Gouden Uil", een project dat liep van 1997 tot 2000. Het gaat om een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Stichting Lezen, CANON Cultuurcel van het departement Onderwijs en het departement Cultuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Meer info: www.inktaap.org

dinsdag 9 maart 2010

5000ste dvd in de collectie van de Kortrijkse bib: Oud België

In de Kortrijkse bib vinden filmliefhebbers sinds jaar en dag een ruime, kwalitatieve dvd-collectie. Daarbij focussen we ons in het bijzonder op de andere en betere films, klassiekers en tv-reeksen.

Met enige trots kunnen we nu de aankoop van de 5000ste dvd aankondigen: de Eén-reeks "Oud België" (3 dvd's). Oud België is een fictiereeks van Indra Siera naar een scenario van Peter Van Den Begin en Stany Crets. Oorspronkelijk was ook de montage als langspeelfilm voorzien. Oud België is gebaseerd op en genoemd naar het vroeger werkelijk bestaande revuetheater "Oud België", vaak Ancienne Belgique (AB) genoemd) in Antwerpen. Het verhaal is grotendeels gebaseerd op de herinneringen van Peter Van Den Begin, maar verder zijn alle feiten, personen en gebeurtenissen fictief.

De film zou in 2009 in première gaan, maar 19 augustus van dat jaar werden de plannen geschrapt. De zesdelige fictiereeks werd vanaf januari 2010 uitgezonden op de televisiezender Eén.



Meer info: Eén

Nieuwe DVD's voor februari 2010

De filmcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe DVD's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van de aanwinsten voor de maand februari die je in de rekken van de afdeling Beeld & Geluid kunt ontdekken:Aanwinsten DVD's februari 2010

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/kijktips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

maandag 8 maart 2010

Academy Awards 2010

Gisteren vond in Los Angeles de 82e Oscaruitreiking plaats waarbij zo'n 24 beeldjes hun weg vonden naar de beste films, acteurs, actrices, ... van het voorbije filmjaar.

De grote winnaar werd The Hurt Locker met 6 verzilverde nominaties. Die andere grote favoriet, Avatar, moest zich tevreden stellen met 3 Oscars.

Voor het eerst ging een vrouwelijke regisseur, Kathryn Bigelow (The Hurt Locker), met een Oscar naar huis. Ook opmerkelijk was dat Sandra Bullock werd verkozen tot Beste Actrice (The Blind Side), terwijl ze eerder dit weekend al de Razzie Award voor Slechtste Actrice mocht ophalen voor haar rol in All About Steve.

De trailer van "The Hurt Locker":



Een volledige lijst van alle winnaars in de verschillende categorieën kan je hier terugvinden.

Meer info via www.oscars.org en www.oscar.com

Bib Unplugged 18 maart 2010: Conservatorium Kortrijk te gast

Op donderdag 18 maart brengt het Kortrijkse Conservatorium een live-optreden in de afdeling beeld en geluid van de Kortrijkse Centrale Bibliotheek.

Uit de Kortrijkse bodem zijn al heel wat muzikale talenten onttrokken. Zo kunnen we ondermeer uitpakken met Ozark Henry, Absynthe Minded, Balthazar en Goose. Heel wat van die Kortrijkse talenten zijn muzikaal geschoold in het conservatorium van Kortrijk. Het conservatorium staat garant voor een broeinest aan muzikaal talent.

De bibliotheek nodigt het Kortrijkse Conservatorium uit op donderdag 18 maart 2010 en stelt graag de muzikale toekomst aan je voor.



Bib Unplugged: Conservatorium te gast - 18 maart 2010 - 17u30 – 18u30 - gratis - Centrale Bibliotheek, afdeling Beeld en Geluid, Leiestraat 30 - meer info: bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00

Meer info: www.kortrijk.be/conservatorium

vrijdag 5 maart 2010

Woutertje Pieterse Prijs 2010 voor Carli Biessels

Carli Biessels heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2010 gekregen voor Juwelen van stras (uitg. Lannoo). Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden.

De jury over het winnende boek:

Er is al ontzaglijk veel geschreven over de Tweede Wereldoorlog, ook in de jeugdliteratuur. Met Juwelen van stras laat Carli Biessels zien dat het mogelijk is om ook over dit thema een volkomen origineel verhaal te schrijven. De geschiedenis van een joods meisje dat onderduikt in het ‘grote huis’ maakt een ongelooflijk authentieke indruk. De wereld van Elske is teruggebracht tot wat een klein onwetend kind hoort en ziet. Ze dwaalt in de tuinen van de Perzische miniaturen in het enige boek dat er is. Ze luistert naar de roep van de klaagvogel en vraagt zich af of de vogel ooit antwoord verwacht – een zeldzaam ontroerende scène.

Biessels schreef een delicaat oorlogsverhaal over ‘dingen die je niet moet willen weten of denken’. Tegelijkertijd vertelt haar boek een universeel verhaal over een kind dat de wereld om zich heen niet begrijpt. Juwelen van stras is echt – vergeef ons de woordspeling – een juweel van een boek. Om niet te zeggen: een fijn geslepen diamant. Dit is een literair meesterwerkje dat een groot publiek verdient.

De Woutertje Pieterse Prijs dankt z'n naam aan het gelijknamige boek van Multatuli en wordt jaarlijks uitgereikt aan een kinder- of jeugdboek dat zowel naar taal en inhoud als vormgeving en illustraties van een bijzondere kwaliteit is. Het doel van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalige kinderliteratuur.

Eerdere winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs waren o.a. Anne Provoost (1995), Joke van Leeuwen (1997), Bart Moeyaert (2001), Thé Tjong-Khing (2005), Hans Hagen (2008) en Peter Verhelst en Carll Cneut (2009).

(via: www.woutertjepieterseprijs.nl)

Meer info op www.woutertjepieterseprijs.nl

Nieuw in je bib: Cinébib!

Vanaf deze maand wordt de dvd-collectie van de Kortrijkse bib aangevuld met films van het gloednieuwe project CinéBib!

Het West-Vlaams Informatienetwerk van Openbare Bibliotheken (WINOB) en het filmfestival Cinema Novo sloegen de handen in elkaar om parels uit het alternatieve filmcircuit in de kijker te zetten en deze gratis aan te bieden in de bibliotheek!.

Om de 3 maanden ontvangt de bib een nieuwe wisselcollectie, bestaande uit 20 kwalitatieve films. Deze "wisselcollectie" wordt begeleid met een magazine waarin je meer informatie vindt over de geselecteerde films. Je leest er ook meer over filmregisseurs of filmregio’s, die minder bekend zijn bij het grote publiek. Namen als Kim Ki-duk of Alejandro González Iñárritu zullen je voortaan vertrouwd in de oren klinken.

Hou de CinéBib-display in de bib goed in de gaten. Je vindt er alles wat CinéBib te bieden heeft!

Meer info: www.winob.be , www.cinemanovo.be

Blue Peter Award 2010

Deze week vond de 51e prijsuitreiking plaats van de Blue Peter Award waarbij Ali Sparkes uitgeroepen werd tot 'grote' winnaar met z'n boek Frozen in Time.

Deze Britse jeugdliteratuurprijs, georganiseerd door Booktrust, is een kinderjuryprijs waarbij een team van volwassenen eerst een aantal auteurs nomineert. Daarna duidt dan een voltallige kinderjury de algemene winnaar én drie categoriewinnaars aan:


Meer info via www.booktrust.org.uk

donderdag 4 maart 2010

Themalijst Antonio Vivaldi

Naar aanleiding van de 332e 'verjaardag' van Antonio Vivaldi (1678-1741) maakten we een overzicht van alle cd's van deze componist die in de Kortrijkse bib aanwezig zijn. Deze selectie kan je terugvinden in de afdeling Beeld en Geluid.

De themalijst kan je hier downloaden (pdf, 157kB). Of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via 'Scribd', onze handige pdf viewer van dienst:

Themalijst Antonio Vivaldi

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kan je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Studio Brussel komt naar Kortrijk

Kortrijk profileert zich steeds meer als jonge stad voor muziekliefhebbers. Muzikanten en muziekgroepen als Goose, Amenra, Ozark Henry, Balthazar en vele andere laten volop van zich horen. Het Muziekcentrum Track geeft beloftevolle jongeren bovendien ook alle kansen om zich te ontwikkelen.

Met De Kreun beschikt Kortrijk daarenboven over een muziekclub met een ijzersterke reputatie én sinds kort een nieuwe, schitterende zaal. Binnen die jongerenmuziekcultuur speelt Studio Brussel een prominente rol. Datzelfde Studio Brussel strijkt op 1 april neer op de Vlasmarkt in Kortrijk. Met "Studio Kortrijk" wil de stad tonen dat het de Vlasmarkt niet wil vermurwen en dat er ruimte en enthousiasme is voor jongerencultuur in het centrum van de stad.

Tussen 6 en 19 uur zendt Studio Kortrijk live uit van op het plein. Alle Studio Brussel-presentatoren komen naar Kortrijk om er vanuit de Groeningestad hun ding te doen. Maar er is meer. Er zijn ook vliegende reporters die uitgestuurd worden, spitsblokken waarin Kortrijk centraal wordt geplaatst door interviews met Kortrijkzanen, redactionele items over Kortrijk... 's Avonds tenslotte gaat de rechtstreekse uitzending verder in De Kreun. Tijdens een live-uitzending tot middernacht wordt er samen gefeest met de Kortrijkse band Balthazar, Shameboy en een afterparty met De Maxx dj's.

Voor hen die dus op Witte Donderdag wat anders willen dan verse oliebollen of de klassieke paardenmolen, is er dus een meer dan volwaardig alternatief!

Studio Kortrijk - tickets: € 7 met 4x4 / Kreuncard - €10 voorverkoop - €12 avondkassa - info en tickets: www.dekreun.be, info@dekreun.be, 056 37 06 44

woensdag 3 maart 2010

Jeugdboekenweek 2010 in Kortrijk

De Jeugdboekenweek is het grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen. Veertien dagen lang zetten scholen, bibliotheken, boekhandels en culturele centra de mooiste boeken in de kijker. De Jeugdboekenweek 2010 vindt plaats van 13 tot 28 maart. Dit jaar is het thema "kinderrechten", met als slogan "Recht op boeken!".

Het recht op mooie boeken en verhalen mag dan een luxe lijken, maar dat is het niet.Verhalen kunnen troosten als je leven niet helemaal loopt zoals je wil. Of ze brengen begrip bij voor wie het niet zo goed heeft als jij. Verhalen kunnen zelfs een duwtje geven om onrecht niet zonder meer te aanvaarden en om in actie te komen.

De Kortrijkse bib heeft ook verschillende acties om mee uit te pakken. Zo komt jeugdauteur Stefan Boonen voor het Bijzonder Onderwijs. Mark Tijsmans komt uitpakken met zijn grote theatershow en Theater Frustrater leert ons alles over boeken. Een overzicht:
  • Jeugdauteur Stefan Boonen op bezoek - donderdag 18 maart 2010 (voor Bijzonder Onderwijs)

    Stefan Boonen brengt een combinatie van vertellen en voorlezen. Hij mengt vragen over schrijven met spannende en gekke verhalen of leest een stukje voor. Stefan Boonen kun je niet in één vakje duwen. Soms rollen er spannende verhalen uit zijn pen, dan weer vertelt hij over zaken als verliefdheid of armoede. Hoe dat allemaal komt, weet niemand. Stefan Boonen brengt een magische voorstelling in het arenatheater voor het bijzonder onderwijs.

    Jeugdauteur Stefan Boonen op bezoek - voor het Bijzonder Onderwijs - 9u30, 10u30 en 13u30 - Arenatheater, Schouwburgplein 14, Kortrijk - gratis - info en reservatie: 056 27 75 79 of ann.cottens@kortrijk.be

  • De Grote Mark Tijsmans Theatershow - dinsdag 16 maart 2010 (voor scholen, 5e en 6e leerjaar) - UITVERKOCHT

    De bibliotheek pakt voor de jeugdboekenweek 2010 uit met een heuse BV: Mark Tijsmans, door iedereen vooral gekend als Pasmans uit de serie Flikken. Daarnaast is Tijsmans ook een veelgelezen jongerenauteur die al meerdere malen bekroond is met de prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Je kunt Markt Tijsmans met de klas op dinsdagmiddag 16 maart 2010 om 14u ontmoeten in de Schouwburg van Kortrijk.

    Rudi Kolibri, de licht vervelende en over de top Vlaamse Schlagerzanger uit de boeken van Wiet Waterlanders, was geboekt voor een optreden. Helaas is hij zijn stem kwijt. Gelukkig neemt acteur en schrijver Mark Tijsmans maar al te graag zijn plaats in. Mark brengt een muzikale cabaretshow vol boekenweetjes.

    De Grote Mark Tysmans Theatershow - voor 5e en 6e leerjaar - 14u - Schouwburg, Schouwburgplein 14, Kortrijk - gratis - info en reservatie: 056 27 75 79 of ann.cottens@kortrijk.be

  • Theater Frustater brengt de familievoorstelling "Boek" - zaterdag 20 maart 2010

    "Boek" is het verhaal van Oom die de liefde voor boeken doorgeeft aan zijn neef. Neef gaat logeren bij oom. Oom houdt van frisse boeken en neef houdt van oom. Samen verslinden ze bangelijke avonturen. Oom bewaart zijn boeken in een koelkast. Zo blijven zijn verhalen lekker fris. Via de boeken van oom beleeft het publiek, samen met neef, heel wat fantastische avonturen.

    "Boek" is de nieuwste familievoorstelling van Theater Frustater voor iedereen vanaf de 3e kleuterklas tot…99 jaar.

    Familievoorstelling "Boek" - vanaf 3e kleuterklas - 14u - Arenatheater, Schouwburgplein 14, Kortrijk - €2 - info en reservatie 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be
Meer info: www.kortrijk.be/jeugdboekenweek2010