Bestemming: bib! - dicht bij huis

DICHT BIJ HUIS

We trekken deze week de wijde wereld in, zo ver mogelijk van huis. We maken kennis met de donkergroene jungle, de hoogste bergen en de kurkdroge woestijn. Er zijn zoveel plaatsen te ontdekken op deze planeet… of zelfs daarbuiten! 


prentenboeken

Samen zijn we thuis – Stephanie Parsley Ledyard
Een meisje beschrijft waarom haar thuis voelt als thuis. Door het kleedje in de gang, een knuffel van mama, met de liefste mensen samen eten, en alles kunnen vinden met je ogen dicht. Totdat ineens alles verandert. Kun je thuis ook meenemen?


Bij mij thuis – Somia Bakali

Aicha vertelt over haar familie en over die van haar beste vriend en buurjongen Sep. Ze zijn allebei in België geboren, maar de familie van Sep is Vlaams en die van Aicha komt uit Marokko. Daarom zijn bij hen thuis veel dingen anders. Maar dat is juist leuk!


Opa’s Camper – Harry Woodgate
Een meisje logeert bij haar opa aan zee. Ze is dol op opa’s verhalen over alle reizen die hij met zijn geliefde opie maakte in hun roze camper. Nu opie is overleden blijft opa liever thuis. Maar waar is die roze camper gebleven?

6-8 jaar (geel)

Een huis vol lekkers – Felicita Sala
Het ruikt lekker in de Granaatappelstraat nr. 10, waar elke bewoner een heerlijk gerecht maakt. Meneer Singh maakt dahl met kokosmelk, en Matilda maakt een heerlijk aardbeicrumble, enz. Multicultureel prentenboek met kleurrijke illustraties en beschrijving van 12 recepten.

Mijn broer – Mylo Freeman
Een grote broer (ik-figuur) vertelt over zijn kleine broertje. Hij maakt zijn speelgoed stuk. Hij aapt hem altijd na. Maar soms is hij ook heel lief.

Op safari in eigen land – Martijn Wauters
Worden jullie en jullie kinderen ook zo moe van dat eeuwige thuiszitten? Het vastgekluisterd zijn aan laptop, smartphone, televisie en game? Dit boek nodigt je uit om naar buiten te gaan, op safari in eigen land! We dagen je uit om 101 dieren te gaan zoeken en vinden. Van makkelijke opdrachten (varken, wit paard, rode mier…) tot moeilijke (zwarte zwaan, groene kikker, ooievaar…).

9 - 11 jaar (rood)

Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand – Joke VanLeeuwen
Nadat hun huis is afgebrand, begint Reinier een dagboek. Hierin vertelt hij alles over de brand en over hun oude huis dat hij zo mist. Ook vroegere bewoners van het huis vertellen hun verhaal, zoals Ietje, Mitzi die op zolder ondergedoken zat tijdens de oorlog en Henke, die er als dienstmeisje werkte.

Het complete Ketnet speelboek – Sarah Devos
Het complete speelboek is een boek boordevol spelletjesinspiratie. Verveel je geen moment meer:- Organiseer een minivlottenrace- Vier een schuimfeest- Roep één dag van het jaar uit tot Superheldendag- Doe een stoelendans- Maak een stop-motionfilmpje. Dit boek is een onuitputtelijke inspiratiebron voor spelletjes bij warm of koud weer, buiten of binnen, in je eentje of met vrienden.

De gevangenisfamilie van Perry T. Cook – Leslie Connor
Perry (12) is opgegroeid bij zijn moeder in een Amerikaanse gevangenis. Als de nieuwe officier van justitie dit te weten komt, wordt Perry van zijn moeder gescheiden.

12 - 14 jaar (blauw)

Adres onbekend – Susin Nielsen
De bijna 13-jarige Felix doet er alles aan om voor school en zijn vrienden te verbergen dat hij met zijn moeder in een kampeerbusje woont en eigenlijk dakloos is.

Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito – Do VanRanst
Op de eerste schooldag van Deef (11, ik-persoon) vertelt de schooldirecteur dat Esther B. is overleden. Maar niemand van zijn klas kende haar. Tijdens een project om elkaar beter te leren kennen, proberen Deef en zijn vrienden uit te zoeken wie zij eigenlijk was.

Omgeruild – Fiona Rempt
De hippe Pum en de verlegen Yannick, beide dertien, blijken verwisseld te zijn bij hun geboorte. Ze mogen kiezen bij wie ze voortaan willen wonen. De meisjes besluiten met hun biologische familie op vakantie te gaan, om daarna een beslissing te nemen.

15+ (grijs)

Maar ik ben jou niet – Nadine Swagerman
Na het overlijden van haar zus Kristel is de psychisch labiele moeder van Jamie (16, ik-persoon) geheel ingestort. Jaimie gaat naar een pleeggezin. Dat lijkt best goed te gaan, totdat de gebeurtenissen uit het verleden haar inhalen en er iets gebeurt in Jamie.

Ver van de boom – Robin Benway
De geadopteerde Grace gaat op zoek naar haar biologische moeder en ontdekt dat ze een zus en broer heeft. Als ze elkaar ontmoeten, blijkt dat ze alle drie worstelen met vragen als: wat bepaalt wie je bent en wat betekent een familieband?

Donkerblauwe woorden – Cath Crowley
Voordat Rachel verhuist, laat ze een liefdesbrief achter voor haar beste vriend Henry in zijn lievelingsboek. Henry vindt de brief niet. Als Rachel drie jaar later terugkeert en gaat werken in de boekhandel van Henry’s familie, is niets meer hoe het was.



***

Bestemming: bib!

Ben je tussen 3 en 18 jaar? Dan kan je deze zomer in jouw (buurt)bib een reispas afhalen met 6 leesbestemmingen waarbij telkens een genre hoort. Voor elk gelezen boek krijg je een stempel in je reispaspoort. Heb je zes stempels verzameld? Dan kan je de volle reispas afgeven in de bib om kans te maken op een mooie prijs van Iedereen Leest.

Elke week zetten we een andere bestemming in de kijker met enkele tips uit de jeugdcollectie. Uiteraard mag je zelf ook kiezen wat je leest voor jouw bestemming!

Er zijn 6 verschillende bestemmingen en genres:

Zin in meer tips? Kijk even op www.kortrijk.be/bibliotheek/themalijsten.

0 reacties:

Een reactie posten