maandag 31 augustus 2009

"Bibspotter" voor de jeugd

Voor de jeugd heeft de Kortrijkse bibliotheek vanaf vandaag de "Bibspotter" klaar. Bibspotter is een handige folder waarin al onze jeugdactiviteiten staan. "Kreakriebels", "Vos en Haas", "Barones Babbelkont", Ivan Adriaenssens en nog veel meer… zijn dit jaar allen terug van de partij!

Vraag je Bibspotter in de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek of download die hier (pdf, 250kb).

Nieuwe folder ‘Literatuur in Kortrijk en regio’


Wie honger heeft naar literaire informatie kan de nieuwe folder "Literatuur in Kortrijk en regio" vanaf vandaag verkrijgen in de bibliotheek.

Luk Saffloer, Jean-Jacques Cassiman, Steven Vromman, Ramsey Nasr, Luuk Gruwez, Kees ‘t Hart… vanaf september staan er een heleboel literaire activiteiten op stapel.

Kom je folder halen in de bibliotheek of download die hier (pdf, 620kb) en lees het nieuwe programma van ondermeer Boterhammen in de bib, het nieuwe seizoen van Het Penhuis en van de Kortrijkse leeskringen.

vrijdag 28 augustus 2009

Gerry Velema wint 'Het Hoogste Woord'

De Nederlandse schrijfster Gerry Velema (°1956) werd vandaag verkozen tot winnaar dan Het Hoogste Woord.
Een professionele jury bekroonde haar boek Eruit jij! als beste christelijke kinderboek van het afgelopen jaar.

Er waren nog 3 andere titels van christelijke uitgeverijen genomineerd: Sanne gaat solo (Iris Boter), Zoektocht in oorlogstijd (Anne Marie Hoekstra) en Terug naar de Titanic (Judith Janssen).

Tijdens het Lees & Luisterfestival van Ede op 17 oktober, zal de prijs worden uitgereikt.

Ook wordt jaarlijks de EigenWijsPrijs uitgereikt. Uit een vooraf opgestelde EigenWijsPrijsLijst kunnen kinderen één boek uitkiezen dat zij het beste, leukste, spannendste, ontroerendste, kortom het mooiste .... vinden. De auteur van het boek met de meeste stemmen wint dan de EigenWijsPrijs.

Voor het vierde jaar op rij is het Hans Mijnders die met zijn boek Bruggers de EigenWijsPrijs (categorie 9-14 jaar) binnenkort in ontvangst mag nemen. De overige genomineerden waren Luuk2day.nl (eveneens van Hans Mijnders) en Lifeliner 2 en de gekaapte luchtballon (Adri Burghout).

De EigenWijsPijs (categorie 4-8 jaar) is voor Evelien van Dort voor haar boek Ster, de knuffelpony. Eveneens genomineerd in deze categorie waren Mees zonder vrees (Corien Oranje) en De motorolifant en andere dieren op rijm (Rikkert Zuiderveld).

Meer info via www.christelijkekinderboeken.nl

donderdag 27 augustus 2009

Oxfam-Solidariteit Bookshop in Kortrijk!

Oxfam-Solidariteit opent binnenkort een nieuwe tweedehands boekhandel in Kortrijk. Wie dat wil, kan altijd in de bookshop in Kortrijk komen helpen en er vrijwilliger worden.

Beschik je over vrije tijd? Heb je zin om die aan een zinvolle activiteit te besteden? Overweeg dan zeker om deel uit te maken van de vrijwilligersgroep Oxfam-Solidariteit en beleef een verrijkende ervaring!

Mensen die geboeid zijn door boeken en die graag nadenken over de organisatie van de nieuwe winkel zijn dan ook bijzonder welkom bij de opstart van dit project. Ook vrijwilligers die advies kunnen geven aan klanten en goede literatuur weten te selecteren uit het aanbod, zijn voor de boekenwinkel uitstekende vrijwilligers.


Wat mag je van Oxfam-Solidariteit verwachten?


Een inloopperiode, waarbij je het werk leert kennen ; een degelijke administratieve omkadering
aangename contacten met andere vrijwilligers ; een mooie kans om je capaciteiten te gebruiken en te ontwikkelen

Wat verwacht Oxfam-Solidariteit van jou?

Een minimum engagement van 4u per week permanentie (bij voorkeur een vaste halve dag) ; interesse voor boeken en voor de projecten van Oxfam Solidariteit ; graag samenwerken met mensen en een solidaire houding ; heel veel goesting om onze nieuwe winkel mee op te starten

Meer info via www.oxfamsol.be/shops

woensdag 26 augustus 2009

Sigiswald Kuijken concerteert in Kortrijk

Na meer dan veertig jaar verliet Sigiswald Kuijken in juni de gemeente Asse om samen met zijn echtgenote zijn intrek te nemen in het Kortrijkse Begijnhof en er te genieten van de ingetogen rust.

Om zijn 'intrede' in Kortrijk een feestelijk tintje te geven, vergast Sigiswald Kuijken de Kortrijkse bevolking op een bijzonder concert. Samen met het orkest La Petite Bande en vier fantastische zangers voert hij enkele Cantates van zijn geliefde componist Johan Sebastian Bach op in de Sint-Maartenskerk op 6 september om 15 uur.

Een ticket voor dit uniek concert kost je slechts 5 euro, reserveren is noodzakelijk. Tickets kan je enkel aanschaffen via de UiT in Kortrijk (cultuurwinkel):
  • telefonisch: 056 23 98 55
  • ter plaatse: Schouwburgplein 14, Kortrijk
  • online: klik hier om je tickets online te kopen

dinsdag 25 augustus 2009

Vul in en win* ...

De Vlaamse bibliotheekweek van 10-18 oktober biedt de bibliotheekbezoekers van Kortrijk dit jaar iets extra :

Kom je langs tussen 24 augustus en 9 oktober, dan krijg je aan de balie één van de tweeduizend vul in en win* -formulieren waarmee je kans maakt op één van deze prijzen:

  • een gezellig etentje voor twee met de bibliothecaris
  • levenslang gratis lidmaatschap
  • of een duoticket voor het literair festival Letterkoorts.
Zin om deel te nemen?

Vul dan de negen vragen in over je bibliotheekgewoontes én duid aan welke prijs je voorkeur draagt.

Fictief voorbeeld van een ingevuld wedstrijdformulier
Het volledig ingevulde formulier (geen kopie!) deponeer je dan in de glazen kubus in de inkomhal van de centrale bibliotheek óf geef je af aan je buurtbibliothecaris, ten laatste op 9 oktober.

Op zaterdag 10 oktober tijdens de ‘verwendag’ trekken we dan onze 3 winnaars. Deze worden persoonlijk op de hoogte gebracht tijdens de bibliotheekweek.

Tijdens de bibweek zelf worden de formulieren opgehangen in de bib, zodat er een echte leeswand ontstaat met interessante info met leestips voor álle bezoekers.

Meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek

In memoriam: John Vermeulen

Vlaams auteur John Vermeulen (°1941, Antwerpen) is vorige zondag op 68-jarige leeftijd overleden.
John Vermeulen schreef vooral thrillers, misdaadverhalen en science-fiction () maar ook jeugdboeken, tv,- film-en toneelscenario's, fantasy en historische romans stonden op z'n palmares. Een groot deel van zijn boeken werden vertaald, o.a. in het Japans, Spaans, Hongaars, ...

Tijdens zijn carrière ontving hij meerdere literaire prijzen: Prijs van de Grote Jury ('88), Internationale Ambrozijn Prijs voor Korte Verhalen (2000) en de John Flanders Prijs voor jeugdverhalen (2000).

Ook schreef hij enkele erotische romans onder een (vrouwelijk) pseudoniem, Tessy Bénigne. Daarnaast was John Vermeulen redacteur voor enkele watersporttijdschriften.

In de catalogus van de Kortrijkse bib vind je uiteraard heel wat titels terug van John Vermeulen:





Vandaag : Verre talen in de bib

In de rekken van de Kortrijkse bib schuilen ook pareltjes van Russische, Poolse en Arabische literatuur, film en muziek.

CVO 3 Hofsteden organiseert daarom in samenwerking met de bibliotheek deze avond ‘Verre talen in de bib’.

De leerkrachten Pools, Russisch en Arabisch brengen een bloemlezing uit vertaalde werken van auteurs die je ook in de bib kan ontlenen:
  • Russisch: Anna Achmatova, Boris Pasternak, Michael Kalatozov, Andrej Tarkovski
  • Arabisch: Mahmoed Darwish & Nagieb Mahfoez
  • Pools: Wislawa Szymborsk & Zbigniew Herbert
‘Verre talen in de bib’ vindt vanavond plaats om 19 uur in de centrale bibliotheek. Voor een glaasje en een babbel met de voordrachthouders is achteraf nog wat tijd voorzien.

Reserveren kan nog altijd gratis via 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be.

maandag 24 augustus 2009

Fotowedstrijd "De bib op vakantie" loopt nog tot eind augustus !

Hou deze zomer je fototoestel bij de hand!


Het levert je een pak mooie herinneringen op én bovendien kan je meedingen naar één van de prijzen die we als Kortrijkse bib schenken aan de winnaars van de fotowedstrijd 'De bib op vakantie'.

Dit jaar zoeken we dus leuke kiekjes van andere bibliotheken in binnen- en buitenland.
Ben je deze zomer niet op vakantie geweest? Geen zorgen, ook foto's tot 2 jaar terug komen in aanmerking voor de fotowedstrijd!

De wedstrijd zelf loopt nog tot en met 31 augustus. Je hebt dus nog ruim één week de tijd om je mooiste vakantiefoto's door te sturen!

De deelname is gratis en alle ingestuurde foto's kan je daarna bewonderen tijdens de fototentoonstelling van 19 september tot en met 3 oktober in de centrale bibliotheek.
Foto's mail je door naar bibliotheekopvakantie@gmail.com of bezorg je op cd-rom/dvd-rom/usb-stick aan de baliemedewerkers van de bib. Vergeet ook niet om volgende gegevens te vermelden: voor- en familienaam, geboortedatum, adres, telefoonnummer en/of e-mail, plaats en datum van opname, eventuele titel van de foto.

Download hier het wedstrijdreglement (.pdf 11,2 kB) of lees het reglement volledig online!

Meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek

vrijdag 21 augustus 2009

Verre talen in de bib

In de rekken van de Kortrijkse bib schuilen pareltjes van Russische, Poolse en Arabische literatuur, film en muziek.
CVO 3 Hofsteden organiseert daarom in samenwerking met de bibliotheek een avond ‘Verre talen in de bib’.
De leerkrachten Pools, Russisch en Arabisch brengen een bloemlezing uit vertaalde werken die je ook in de bib kan ontlenen.

  • Russisch

    - Stalin verbood de liefdespoëzie van Anna Achmatova omdat ze het lijden verwoordde van het Russische volk, dat enorme verliezen leed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze is één van Ruslands grootste en meest geliefde dichteressen.

    - Boris Pasternak zag zichzelf als dichter maar het succes van zijn roman ‘dokter Zjivago’ zette dat dichtwerk in de schaduw. Deze indringende liefdesgeschiedenis speelt zich af tijdens de oorlog, revolutie, nood en ontbering in het Rusland van het eerste kwart van de twintigste eeuw. Het Westen ontving ‘Dokter Zjivago’ jubelend en zette Pasternak meteen op één lijn met Tolstoj en Tsjechov. In de Russische boekhandels lag het pas dertig jaar later, in 1988.

    - Michael Kalatozov's "Als de kraanvogels overvliegen" is een speelfilm uit 1957 die een jaar later de Gouden Palm won in Cannes, inclusief de prijs voor de beste actrice.

    - Cinefiele kringen koesteren Andrej Tarkovski als een van de grootste filmkunstenaars. Hij filmt rauw, sober, en speelt met metaforen en spiritualiteit.
  • Arabisch

    - Mahmoed Darwish stierf vorig jaar en dat was meteen wereldnieuws. Zijn geëngageerde Palestijnse poëzie had namelijk al talrijke onderscheidingen gekregen. Fans kunnen hem in twintig talen lezen, zelfs in het Nederlands.

    - Nagieb Mahfoez kreeg als eerste Arabische auteur de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn geboortestad Caïro speelt haast altijd de hoofdrol in zijn veertig boeken. Hij overleefde een messteek van moslimfundamentalisten in 1994 maar kreeg het daardoor moeilijk om te schrijven. Hij overleed in 2006.
  • Pools

    - De poëzie van de Poolse Wislawa Szymborsk is een waar feest om te lezen. Humoristisch, vitaal, origineel, nuchter, helder en ogenschijnlijk met het grootst mogelijke gemak geschreven.

    - Zbigniew Herbert heeft een militante carrière achter de rug. Hij was actief in het verzet tegen de Duitsers, vocht tegen de ideologie van Stalin en schreef in 1974 de bundel ‘Meneer Cogito’. Het slotgedicht, 'Meneer Cogito's Opdracht', werd een strijdlied tegen het communistische bewind. Velen kenden het uit hun hoofd. Hij schrijft beheerst, beknopt, eerlijk en sober, vaak met een speels-filosofische toon.
‘Verre talen in de bib’ vindt plaats op dinsdag 25 augustus om 19 uur in de centrale bibliotheek. Voor een glaasje en een babbel met de voordrachthouders is achteraf nog wat tijd voorzien.

Gratis reserveren kan telefonisch via 056 27 75 00 of stuur een mailtje naar bibliotheek@kortrijk.be.


Biblioquotes: Henry Ward Beecher

Boeken zijn de vensters waar de ziel door kijkt. Een huis zonder boeken is als een kamer zonder ramen.
Boeken zijn niet bedoeld als meubilair, maar er is niets anders dat een huis zo prachtig meubileert.
Waar is de menselijke natuur zo zwak als in een boekenwinkel?
Een boek is goed gezelschap, vol conversatie en spraakzaamheid. Het voldoet in alles aan je behoeftes, maar is nooit dwingend.
Een bibliotheek is geen luxe maar slechts één van de noodzakelijkheden in het leven.
Boeken zijn geen mensen en tóch blijven ze verderleven…
(Henry Ward Beecher)

donderdag 20 augustus 2009

iQ Agility Font: wanneer rijden, schrijven wordt

Twee typografen van Pleaseletmedesign ontwikkelden samen met Zachary Lieberman en professioneel racepiloot Stef van Campenhoudt een volledig nieuw lettertype, het iQ Font.

Niets bijzonders, zou je zo denken, ware het niet dat alle letters van het alfabet en de tien cijfers ontstonden uit de bewegingen van een rijdende auto. Die bewegingen werden dan op hun beurt in een speciale softwareprogramma gestoken die er een verrassend mooi lettertype van maakte.
Niet zo simpel om uit te leggen, maar via onderstaand filmpje des te makkelijker te begrijpen:


De ganse opzet was trouwens een promotiestunt van Toyota voor haar nieuwste wagen, de Toyota iQ. Het iQ font kan je downloaden via nl.toyota.be/iqfont.

Meer info via www.iqfont.com

Poëzie van o.a. Hugo Claus siert Bulgaarse gebouwen in Sofia

In kader van het poëzieproject Wall-to-Wall Poetry Europe werden heel wat gebouwen in het centrum van Sofia (Bulgarije) versierd met een gedicht.
De organisator, de Nederlandse ambassade in Sofia, deed een oproep aan de ambassades van alle EU-lidstaten om elk een gedicht te selecteren.

Zo koos de Belgische ambassade voor een franstalig werk van Odilon-Jean Périer (Le Passage des anges) én eentje van Hugo Claus, Het Weer.

De Nederlandse ambassade selecteerde op haar beurt het gedicht Zo meen ik dat ook jij bent van Jan Hanlo. Verder kozen de andere ambassades voor poëzie van o.a. Mihai Eminescu (Roemenië), Friedrich von Schiller (Duitsland), Constantine Cavafy (Griekenland), Piet Hein (Denemarken), Dante Alighieri (Italië), Paul Eluard (Frankrijk), Hristo Botev (Bulgarije), ...

Alle gedichten werden in zowel de originele taal als in een Engelse en Bulgaarse vertaling op de gevels aangebracht. Het project loopt al sinds 2005, maar het is pas sinds deze maand volledig afgerond. Er werd ook een officiële gids uitgegeven met tal van biografieën en foto's, als leidraad bij het ganse project.

Het Weer

Hoe het weer was in het land zonder jou?
Eerst daalde er nevel
over de betonnen bergen.

Toen hing de zon als mist
over het paarlemoeren zand.

Toen bewoog de lucht
en werd klam als oksels.

En alom steeg de geur
van de grote dieren die niet bestaan,
tenzij in het geruis van je oor,
in het geritsel van je haar.

Zo was het weer daar zonder jou.
Je bent de luchtdruk en de dauw
en sneeuw in mijn schedel.

Hugo Claus
(bron)

meer info via www.netherlandsembassy.bg

woensdag 19 augustus 2009

Knack Boekenburen


Sinds vandaag heeft Knack een nieuw boekenkanaal op haar website: Knack Boekenburen. Deze lancering gebeurde in samenwerking met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren (zie blogbericht ivm hun Radioboeken) en de provincie Antwerpen.

De bedoeling is om literatuurnieuws uit binnen- en buitenland op de voet te volgen, voornamelijk toegespitst op het Nederlandstalige boekennieuws. Romans, essays, poëzie, thrillers, jeugdliteratuur, strips, ... het komt allemaal aan bod bij Knack Boekenburen.

"Met dit initiatief wil Roularta nogmaals zijn hart voor boeken tonen. Naast de wekelijkse boekenpagina's, brengen wij ook elk jaar een literair jaarboek uit: Boek09 verschijnt dit jaar tijdens de boekenbeurs als een Knack Extra en krijgt een grondige opfrisbeurt.
Knack is ook mediasponsor van de Antwerpse Boekenbeurs, het Andere Boek, het Beste Literaire Tijdschrift, Strip Turnhout en Lezen op Zondag. De Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse thriller is ook een initiatief van het huis en Roularta Books is een van de toonaangevende uitgeverijen van Vlaanderen. In de Franse Roularta-portefeuille zit het prachtige literaire magazine Lire. Onze lezers zijn dol op boeken en worden door Roularta op hun wenken bediend!"

Knack-hoofdredacteur Karl van den Broeck

Meer info via www.knack.be/boeken of www.knack.be/boekenburen

dinsdag 18 augustus 2009

"Marina" grootste Italiaanse hit in Duitsland

Marina, het wereldbekende lied van Rocco Granata, werd gisteren in Duitsland uitgeroepen tot beste Italo-hit aller tijden. Dat gebeurde tijdens het Duitse RTL-televisieprogramma "Chart Show", een muziekshow die volledig in het teken stond van Italië.

Rocco Granata bracht Marina uit in 1959, precies vijftig jaar geleden dus.
'Ik schreef het liedje niet als een ode aan een meisje. Ik kende geen Marina, de naam verwijst naar een Italiaans sigarettenmerk dat intussen allang niet meer bestaat', vertelde de Italiaans-Belgische zanger op de Duitse televisie.

Deze erkenning is trouwens ook een heel mooi verjaardagscadeau voor Rocco Granata, die vorige zondag zijn 71e verjaardag vierde!

De top-10 van de grootste Italiaanse hits volgens de Duitse televisiekijkers:
  1. Marina: Rocco Granata (1959)
  2. Santa Maria: Oliver Onions (1980)
  3. I like Chopin: Gazebo (1983)
  4. La passion: Gigi D'Agostino (2000)
  5. One for me, one for you: La Bionda (1978)
  6. I belong to you: Eros Ramazzotti & Anastacia (2006)
  7. Perdono: Tiziano Ferro (2002)
  8. Senza una donna: Zucchero & Paul Young (1991)
  9. Non ho l'eta: Gigliola Cinquetti (1964)
  10. Tornero: I Santo California (1975)


Meer info via www.roccogranata.be

maandag 17 augustus 2009

Barbara stok wint Stripschapsprijs 2009

© Barbara StokDe Nederlandse stripauteur Barbara Stok (Groningen, °1970) heeft zopas de 36e Stripschapsprijs gewonnen. Het is voor het eerst in al die jaren dat een vrouwelijke striptekenaar tot winnaar wordt uitgeroepen. De prijs wordt uitgereikt op 26 september, tijdens de stripdagen in Houten.

De Stripschapprijs is dé belangrijkste prijs voor stripkunst in Nederland, al is er geen geldbedrag aan verbonden. Deze stripprijs wordt jaarlijks toegekend door het stripliefhebbersgenootschap Het Stripschap.

Zij krijgt deze prijs niet vanwege haar geslacht, maar omdat zij een stripauteur is zonder weerga, met een nog altijd groeiend oeuvre van topkwaliteit. Ze is een stripauteur zonder weerga met een nog altijd groeiend oeuvre van topkwaliteit. Ook heeft ze het lef zich kwetsbaar op te stellen en diep in haar eigen emoties te kruipen.
Uit het juryrapport
Barbara Stok 'vertelt' langere verhalen in boekvorm, dit in tegenstelling tot haar collega's. Af en toe publiceert ze 'los werk' om die dan achteraf toch zo te bundelen dat er alsnog een doorlopend verhaal ontstaat, zoals in haar laatste boek 'Dan maak je maar zin'.

Meer info via www.stripschap.nl en www.barbaraal.nl

zaterdag 15 augustus 2009

Biblioquotes: Francis Bacon

Geest en kennis van de schrijver blijven in zijn boeken bewaard, veilig voor de ongunst der tijden en in staat om steeds te herleven
Ik heb meer boeken bestudeerd dan mensen.
Sommige boeken moeten worden geproefd, andere moeten worden opgeslokt, en slechts enkele moeten worden gekauwd en verteerd. Dat wil zeggen: sommige boeken hoeven slechts gedeeltelijk gelezen worden; andere moeten worden gelezen, maar zonder weetgierigheid; en enkele andere moeten in zijn geheel gelezen worden, met ijver en aandacht.

(Francis Bacon, 1561–1626)

vrijdag 14 augustus 2009

In memoriam: Les Paul

© http://www.lespaulonline.com/pictures.htmlLes Paul is vandaag op 94-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking in het ziekenhuis White Plains in New York.
De Amerikaanse gitaarlegende brak door in de jaren '40 als muzikant en samen met zijn vrouw Mary Ford scoorde hij hits als How high the moon, Mockin' Bird Hill en Vaya con dios.

Gedurende zijn ganse carrière speelde hij ook met muziekgrootheden als Bing Crosby, Nat King Cole en Frank Sinatra. Les Paul ontving meerdere Grammy Awards en andere onderscheidingen.

Eind de jaren 30 ontwikkelde Les Paul zijn eigen instrument, om in de jaren '50 in zee te gaan met gitaarproducent Gibson voor de productie van zijn ontwerp. Hij was een van de eersten die een elektrische gitaar met een massieve klankkast bouwde. Les Paul was ook baanbrekend als opnametechnieker door de zogenaamde meersporen-opnametechniek (sound on sound recording) te ontwikkelen.

Vandaag de dag is de Gibson Les Paul-gitaar nog steeds een goedverkopend instrument en één van de iconen van de rockmuziek. Heel wat jazz-, metal-, pop- en bluesmuzikanten als Eric Clapton, Ted Nugent en Keith Richards zijn dan ook enorme fans van de Les Paul-gitaar.








Meer info via www.lespaulonline.com

Dekmantel: een spannend kortverhaal van Aspe

© Standaard UitgeverijOp vraag van Het Nieuwsblad en De Gentenaar schreef misdaadauteur Pieter Aspe een nieuw kortverhaal, Dekmantel.

Het spannende vervolgverhaal zal vanaf vandaag dagelijks in de kranten verschijnen tot en met 22 augustus.

'Dekmantel' is een hoogst uitzonderlijk stukje Aspe. 'Ik schrijf haast nooit kortverhalen en bovendien is het er een zonder mijn klassieke speurders Van In en Versavel', zegt Pieter Aspe zelf.
'En toch zullen de mensen mijn stijl goed herkennen.' Bovendien is schrijven voor de krant een redelijk ontspannend intermezzo.’




(bron: het Nieuwsblad)

donderdag 13 augustus 2009

Dagboek Anne Frank wordt verfilmd

Filmstudio Walt Disney verwierf de rechten voor een nieuwe verfilming van het dagboek van Anne Frank, "Het Achterhuis". De film wordt geschreven en geregisseerd door David Mamet, bekend van o.a. Glengarry Glen Ross, The Untouchables en The Verdict.

Aan het Amerikaanse vakblad Variety zei Mamet dat hij het scenario baseert op het dagboek zelf, een toneelversie van Albert Hackett en Frances Goodrich én zijn eigen visie.

"Het Achterhuis" is het dagboek van het uit Duitsland afkomstige, Joodse meisje Anne Frank dat ondergedoken leefde in Amsterdam gedurende de Tweede Wereldoorlog. Anne Frank werd ontdekt en stierf op vijftienjarige leeftijd in het Nazi-concentratiekamp Bergen-Belsen.

woensdag 12 augustus 2009

De Andere Strip: 24 stripromans in woord en beeld

De tweede editie van De Andere Strip staat op scherp met een onweerstaanbare mix van bekende en nog te ontdekken stripromans uit 9 landen.

De striproman - ook wel bekend als de graphic novel - is de betere strip voor volwassenen. Zo'n striproman heeft literaire kwaliteiten (een afgerond verhaal, meer volwassen thema's en een grotere psychologische diepgang bij de personages) en verschijnt meestal in boekformaat.

Zowel in Vlaanderen als in het buitenland krijgen andere stripvormen de laatste jaren steeds meer aandacht en waardering.
Zo werd de literaire strip Verder van Marc Legendre als eerste 'strip' in het Nederlandse taalgebied genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2008.
En ook de succesvolle autobiografische striproman Persepolis van Marjane Satrapi heeft zeker bijgedragen tot de doorbraak van het genre, vooral omdat het boek verfilmd werd en zowel de Prijs van de Jury in Cannes (2007) als een Oscar-nominatie voor Beste Animatiefilm (2008) kreeg .

Met een titellijst van 24 strips wil De Andere Strip een breed publiek warm maken voor een boeiend stripgenre dat intussen zijn eigen plek in de literaire wereld heeft veroverd. De selectie van titels gebeurde in samenwerking met de 6 deelnemende uitgevers en importeurs.

De volledige titellijst kan je hier raadplegen. Uiteraard kan je ook heel wat van deze titels in de striphoek van de bib terugvinden!





Meer info via www.boek.be

dinsdag 11 augustus 2009

"Waar ik schrijf": fantasy en science-fiction schrijvers in hun creatieve ruimtes

Met de fotoserie "Where I write" (vert. "Waar ik schrijf") toont fotograaf Kyle Cassidy fantasy en science-fiction schrijvers in hun natuurlijke habitat. Het project geeft een intieme blik op het leven van de auteurs, waar en hoe ze werken en in welke omgeving het creatieve proces van schrijven verloopt.

Cassidy besloot zijn project uit te werken na een bezoek aan het huis van een auteur die de Hugo Award won. Daar stelde hij zich de vraag wat de connectie is tussen het werk van schrijvers en de plaats waar ze werken. Hij plant op termijn ook een compilatieboek van de fotoreeks met interviews met de auteurs.

Meer info: http://www.whereiwrite.org/, www.kylecassidy.com/

maandag 10 augustus 2009

Tentoonstelling "De bib stript"

De Kortrijkse bibliotheek duikt de stripwereld in. Vanaf 12 augustus kan je de tentoonstelling 'De bib stript' bezoeken in de volwassenenafdeling van de bibliotheek.

'De bib stript' belicht verschillende stijlen, technieken en genres in de strips. Hoewel een gevarieerd en kwalitatief stripaanbod al lang deel uitmaakt van de collecties van de Openbare Bibliotheken in Vlaanderen, vinden heel wat goede strips moeilijk de weg naar het publiek. Deze tentoonstelling wil dan ook extra belangstelling voor de minder bekende strip opwekken.

De tentoonstelling werd samengesteld door Bert Dekimpe, bibliothecaris van de Openbare Bibliotheek Kluisbergen en gepassioneerd striplezer. Zonder de intentie om zijn eigen persoonlijke favorieten in de kijker te plaatsen, is het vooral de bedoeling om een beeld te geven van de diversiteit van het hedendaagse stripaanbod en de artistieke veelzijdigheid van stripauteurs, dit op zowel vormelijk als op inhoudelijk vlak.

We beperken ons tot vrij recente, Europese voorbeelden, maar wie de 30 platen van deze expositie overloopt zal ongetwijfeld al versteld staan van de rijkdom aan gehanteerde stijlen en technieken.
'De bib stript' is een boeiende en leerrijke tentoonstelling over de fantastische stripwereld!

'De bib stript' is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de bib.
Meer informatie via www.kortrijk.be/bibstript. Download hier het volledige programma (.pdf).

vrijdag 7 augustus 2009

100 radioboeken gratis downloaden

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren liet weten dat je via de website www.radioboeken.eu maar liefst 100 radioboeken gratis kan downloaden.

Radioboeken zijn luisterverhalen van ongeveer 30 minuten, die speciaal voor het Vlaams-Nederlands Huis deBuren geschreven en ingelezen werden door bekende Vlaamse en Nederlandse auteurs. Enkele voorbeelden: Adriaan Van Dis, Tom Naegels, Dimitri Verhulst, Anne Provoost, Annelies Verbeke, Arthur Japin, Herman Brusselmans, Jeroen Brouwers, Geert Van Istendael, Bart Moeyaert en Rodaan Al Galidi.

Daarbij komt nog dat heel wat van de verhalen vertaald werden naar het Frans, Engels en Spaans. Kwestie van de cultuur van de Lage Landen zoveel mogelijk te verspreiden. Ook die vertalingen vind je allemaal terug op dezelfde website.

In Vlaanderen zendt cultuurzender Klara de Radioboeken uit en in Nederland zijn de verhalen te beluisteren in het VPRO-programma De Avonden op Radio 6. De vertaalde Radioboeken worden wereldwijd uitgezonden door de Wereldomroep. Ook voor kinderen is er een klein aanbod beschikbaar op de website. Het gaat om verhaaltjes van ca. 15 minuten in het Frans en het Nederlands, voorgelezen door o.a. Joke Van Leeuwen.

Tenslotte nog een oproep: schrijf een recensie van een Radioboek en win een luxepakket op cd! Kies uit de 100 Radioboeken op www.radioboeken.eu je favoriete verhaal en schrijf een persoonlijke en overtuigende recensie. 100 dagen lang kiest deBuren wekelijks het beste stuk uit. De winnaars krijgen de nieuwste reeks Radioboeken op cd in een prachtige luxeverpakking. De recensies van de prijswinnaars worden gepubliceerd op de websites van Knack en deBuren. Mail je recensie van maximum 500 woorden ten laatste op 11 november 2009 naar info@deburen.eu.

Hieronder kan je nog kijken naar een videofragment van het radioboek "Hoog bezoek" van Adriaan Van Dis.




(via: bibliotheek Maaseik)

Biblioquotes: C.S. Lewis

Als ik in mezelf een verlangen vind dat geen enkele ervaring ter wereld kan vervullen, is de meest waarschijnlijke verklaring dat ik voorbestemd was voor een andere wereld.
Geen kopje thee is groot genoeg is en geen boek is dik genoeg om me volledig tevreden te stellen.

Waarom lezen we? Om te weten dat we niet alleen zijn.


C.S. Lewis (1898-1963)

donderdag 6 augustus 2009

Citysounds.fm: de muziek van steden

Via de website Citysounds.fm kun je gratis de nieuwste muzieknummers beluisteren uit steden over gans de wereld. Helemaal bovenaan vind je de meest actieve steden met het grootste aantal nummers en het meest gevarieerde muziekaanbod. Klik op een stad, dan op een track en de muziek wordt rechtstreeks afgespeeld vanuit je browser.

Het aanbod wordt constant aangevuld en vernieuwd met nummers die rechtsreeks uit het "SoundCloud" project worden gehaald. Na wat experimenteren merkten we dat de meeste muziek van het electro en ambient genre is.

Citysounds.fm werd gemaakt door het Zweedse duo Henrik Berggren en David Kjelkerud en is één van de vele creaties van de Music Hack Day die doorging in Londen op 11 en 12 juli 2009.



Vrouwen van Vlaanderen: een ongewone kijk op de geschiedenis van het graafschap Vlaanderen

Deze publicatie werd gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling 'Vrouwen van Vlaanderen' in het Kasteel van Rumbeke, het Museum Kortrijk 1302 en de Sint-Trudoabdij te Male.

Vrouwen van Vlaanderen brengt de geschiedenis van het graafschap Vlaanderen, met in de hoofdrol de vrouwen van Vlaanderen: de gravinnen en gravendochters.

Het verhaal voert ons mee naar de onbekende wereld van deze adellijke dames en toont ons welke rol zij speelden in de bewogen evolutie van Vlaanderen van de 9e tot de vroege 16e eeuw.

Ze waren begeerde bruiden in de internationale politiek en scherprechters in conflicten. Ze schitterden als voorvechters van cultuur en religie. Ze waren de bewaarders van de bloedlijn. Ze rekenden af met afgunst en bedrog. Ze waren vurige minnaressen en leeuwinnen voor hun kroost.
Vrouwen van Vlaanderen staat garant voor heerlijke én leerrijke verhalen. Met prachtige portretfoto's van Lieve Blancquaert.
(bron: tekst cover)


Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.

dinsdag 4 augustus 2009

Vader. Een bloemlezing samengesteld door Gerda Dendooven

Vaders. Ze zwijgen, ze leiden en lijden. Ze grommen en blazen, ze spreken te luid en hebben streken. Maar helaas, er bestaat geen handleiding voor het gebruik van vaders. En hoe zit het met de rest van het gezin?

Gerda Dendooven heeft geprobeerd deze 'onbekende soort' in kaart te brengen. Ze geeft deze creaturen een stem in een hoogstpersoonlijk onderzoek dat zowel qua vorm als inhoud recht naar de kern van de zaak gaat.

Een bloemlezing, samengesteld door Gerda Dendooven (°1962, Kortrijk), met illustraties van Dooreman.


(bron: tekst omslag)


vader
de (m.); -s (in sommige bet. -en); -tje (901-1000) -Lat. pater, Gr. pater
1 man in betrekking tot het kind of de kinderen die hij verwekt heeft; synoniem: verwekker
7 huisvader
10 man die als vader zorgt of beschermt
12 eretitel van een man die om zijn gezag en waardigheid met een vader (7) wordt vergeleken

vaderhart het
1 bezorgd, liefhebbend hart (als) van een vader
2 vaderlijke liefde

vaderliefde de (v.)
liefde van een vader voor zijn kind(eren)

vaderlief de (m.); g.mv. (liefkozende ben. en aanspraak)
lieve vader

Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.

maandag 3 augustus 2009

Gouden Potlood voor Claus Sholz en Martin Lodewijk




Het "Gouden Potlood", de belangrijkste prijs van het stripfestival van Middelkerke, is dit weekend uitgereikt aan tekenaar Claus Sholz en scenarist Martin Lodewijk voor het stripalbum "De Rode Ridder".

De "Rookie 2009" prijs ging naar striptekenaar Kim Duchateau, bekend van o.a. de stripfiguren Esther Verkest en Madelfried en Aldegonne. Hij tekent ook cartoons in De Morgen, L’Echo des Savanes en P Magazine.

De prijs van "De tijd van toen" werd uitgereikt aan tekenaar BUTH, pseudoniem voor de 90-jarige Gentenaar Leo De Budt, bekend van o.a. "Thomas Pips" en vele andere Vlaamse stripklassiekers.

Sprinters voor de maand augustus



De sprinters voor de maand augustus bestaan uit volgende toppers:
Wat is een sprinter? De populairste boeken van de maand in de bib. De uitleentermijn van de boeken is 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan maar 1 sprinter ontlenen.