donderdag 31 juli 2008

"The Patent": neonalfabet

Ontwerper Adam Slowik combineerde met zijn neonlamp "The Patent" typografie en neonverlichting. Deze ingenieuze, modulaire neonlamp in de vorm van een 'lichtbuis' laat toe om iedere letter van het alfabet te maken, behalve ééntje: jawel, de... X. Door meerdere patents naast elkaar te plaatsen kunnen woorden en lettercombinaties gemaakt worden die op ieder moment aanpasbaar zijn.

The Patent maakt deel uit van de indrukwekkende portfolio van het kleine, Berlijnse designbureau Bank.

(via: Fubiz)

Meer info: www.adamslowik.com, www.bankassociates.de

woensdag 30 juli 2008

Trinity - Carl De Keyzer

Trinity is een mijlpaal in het oeuvre van Magnum-fotograaf Carl De Keyzer (Kortrijk, 1958). Het is de neerslag geworden van jarenlange noeste arbeid. Want alleen al aan het eerste hoofdstuk heeft hij meer dan tien jaar gewerkt.
In Trinity probeert Carl De Keyzer zijn persoonlijke visie over de 'macht in de wereld' tot uiting te brengen. Hiervoor liet hij zich vooral inspireren door de 19e eeuwse schilderkunst. Het is een drieluik geworden met als universeel thema de alomtegenwoordigheid van macht en geweld.
In een eerste hoofstuk - Tableaux d'Histoire - werpt de fotograaf een bevreemdend licht op het theatrale, dat de macht van oudsher kenmerkt en waarzonder zij niet kan bestaan.
Het tweede perspectief - Tableaux de Guerre - toont ons het geweld als tijdloos en plaatsloos gegeven. De oorlog verschijnt in een esthetiek van het sublieme, maar wel ingetogen en pijnlijk, omdat heroïsering, heldhaftigheid en rechtvaardiging ontbreekt.
Het derde deel - Tableaux Politiques - neemt ons mee naar de coulissen van de politieke macht, die toch eigenlijk de macht van het volk zou moeten zijn: de façade, de lobby, de achterkamertjes, het marchanderen ...

(bron: tekst omslag)

dinsdag 29 juli 2008

Google lanceert "Knol"

















Google lanceerde onlangs de testversie van de collaboratieve, online encyclopedie "Knol" (spreek uit: "nol"). Deze nieuwe, auteur gebaseerde database is Google's antwoord op reeds bestaande concurrenten zoals de open bron encyclopedie Wikipedia en de commerciële Encyclopedia Brittanica. De term 'knol' is een afkorting van 'knowledge' (vert.: kennis).

Wellicht het belangrijkste verschil met o.a. projecten als Wikipedia is de verplichting van een Knol auteur om een Google account te openen en artikelen onder zijn of haar échte naam te publiceren. Google controleert de identiteit van de auteur aan de hand van kredietkaartgegevens of een telefoonnummer. Via dit principe tracht Google de betrouwbaarheid en de inhoud van artikelen sterk te verbeteren.

Iedere geregistreerde auteur kan artikelen aanmaken en over een onderwerp kunnen ook meerdere artikelen geschreven worden door verschillende auteurs. De auteur kan ook zelf aangeven dat andere auteurs het artikel kunnen aanpassen of het artikel volledig afsluiten voor aanpassingen. Lezers van een artikel kunnen een bepaalde score toekennen, commentaar nalaten en suggesties doen voor aanpassingen aan het artikel. Ook deze aspecten van Knol verschillen sterk met de werkmethoden van o.a. Wikipedia. Uniek aan Knol is ook de mogelijkheid voor de auteur om reclame toe te voegen aan een artikel via Google's Adsense webtechnologie. Een deel van deze reclame-inkomsten wordt door Google afgestaan aan de auteur van het artikel.

Alle Knol artikelen verschijnen, net als bij Wikipedia, standaard onder de zgn. 'Creative Commons CC-BY-3.0 Licentie' waarbij het voor iedereen toegelaten is om de inhoud vrij te gebruiken zolang de originele auteur wordt vermeld. Auteurs kunnen echter ook kiezen voor de 'Creative Commons CC-BY-NC-3.0 Licentie' waarbij het niet toegelaten is om de inhoud van een artikel te gebruiken voor commerciële doeleinden. Ook het traditionele (en restrictieve) auteursrecht kan toegepast worden op een artikel.

Knol zit duidelijk nog in een beginfase maar Google verwacht dat het aantal artikelen snel zal toenemen.

Meer info: knol.google.com

maandag 28 juli 2008

Zonlichtpoëzie: One Day Poem Pavilion

Geïnspireerd door traditionele zonnewijzers koos de Amerikaanse student Jiyeon Song voor een wel heel merkwaardig afstudeerproject. Zijn One Day Poem Pavilion is in feite niet veel meer dan een simpele tentconstructie met een geperforeerd dak. Die perforatiepatronen zijn echter heel complex en zorgvuldig uitgekozen, waardoor de versregels pas te lezen zijn als er zonlicht door de gaatjes schijnt. Wil men het volledige gedicht lezen, dan moet er zo'n 8 u tijd voor vrijgemaakt worden.

"Ik laat niet alleen zien hoe poëtisch, locatiegevoelig en vergankelijk licht en schaduw is, maar ik zoek ook de tegenstelling met hoelang een kijker geïnteresseerd is in kunst.", aldus Jiyeon Song.

Het resultaat mag op zijn minst uitnodigend en magisch genoemd worden...

Listen people
Kim Ch'on-taek (1725-1766)

Listen people, wherever you are,
please attend to these words:

Will your youth last forever?

Will your white hair turn black again?

Life speeds by like a dream,

Why not fill each minute with joy?

Meer info op http://people.artcenter.edu/~jsong5/thesis

donderdag 24 juli 2008

Codex Sinaiticus: oudste bijbelboek ter wereld staat online








Vanaf vandaag kunt u het eerste deel (43 pagina's) van de "Codex Sinaiticus", het oudste bijbelboek ter wereld, digitaal doorbladeren. In de loop van 2009 wordt het volledige boek online geplaatst. Het eerste deel kunt u dus nu al bekijken op de website www.codex-sinaiticus.net.

De Codex Sinaiticus bestond oorspronkelijk uit zo'n vierhonderd pagina's van perkament die tussen 300 en 350 beschreven werden door monniken van het Sint-Catharinaklooster in het Sinaïgebergte. Oorspronkelijk bevatte het in het Grieks geschreven boek zowel het Oude als het Nieuwe Testament. Van het Oude Testament hebben slechts enkele delen de tand des tijds overleefd. In 1859 werd het boek in het Sint-Catharinaklooster gevonden door de Duitse theoloog en bijbelwetenschapper Konstantin von Tischendorf van de universiteit van Leipzig, in opdracht van de Russische tsaar Alexander II. Het boek werd nadien echter in onduidelijke omstandigheden in vieren gesplitst en verspreid over vier bibliotheken: de British Library in Londen, de universiteitsbibliotheek van Leipzig, de Nationale Bibliotheek van Rusland in Sint-Petersburg en de bibliotheek van het Sint-Catharinaklooster.

Op initiatief van de British Library werd het Codex Sinaiticus Project opgestart waarbij de vier bibliotheken samenwerken om het totale handschrift te digitaliseren, op internet te plaatsen en zo voor iedereen toegankelijk te maken. Naast deze online versie zijn er ook plannen voor de uitgave van een versie op cd-rom en een hoogwaardige facsimile van het handschrift.

(via: NRC boeken)
Meer info: infopagina British Library, www.codex-sinaiticus.net

woensdag 23 juli 2008

Hoe Piet Huysentruyt met veel goesting leerde koken

Het zesde deel uit de vermaarde reeks 'Carnet de cuisine' is een culinaire autobiografie geworden van chef-kok en televisiepersoonlijkheid Piet Huysentruyt. Auteur Frank Smedts bracht de verhalen en recepten van zijn boezemvriend met zijn zwierige pen op smaak en Philippe Debeerst zorgde voor de mooie nostalgische foto's.

Aan de hand van pittige anekdotes en heerlijk authentieke gerechten vertelt Piet Huysentruyt het verhaal van zijn jeugd tot aan zijn afstuderen. Hij grasduint ook met veel liefde in de recepten van zijn ouders, z'n kindertijd en de jaren als beginnende kok in de hotelschool.
Veel van die authentieke recepten steekt Piet Huysentruyt ook in een creatief gedurfd en eigentijds jasje: Kreeft met rode kool, varkenspoten met bloedworst, konijn in biersaus, hutsepot met eendenlever en sint-jakobsschelpen of gekonfijte konijnenbil gepaneerd in peperkoek. Gedurfde smaakcombinaties ten top van Vlaanderens populairste tv-chef !

Meer info op www.kookeiland.be en www.lannoo.com

(bron: tekst omslag)

dinsdag 22 juli 2008

Uit de oude doos: de gevangenis van Kortrijk















(klik om te vergroten)

Deze maand haalden we een foto van de oude gevangenis van Kortrijk uit de historische fotocollecties van de bib.

Een echte gevangenis heeft Kortrijk niet meer. In het verleden was dit anders, Kortrijk heeft namelijk verschillende "huysen van correctie ofte detentie" gekend. Zo is er reeds in 1735 sprake van een huys van correctie in de Peterseliestraat (nu: de Jan Persynstraat) dat vanaf 1807 dienst deed als stadsgevangenis. In de Leiestraat bevond zich in het begin van de 19e eeuw een maison d'arrêt in de Leiestraat dat door de stad verkocht werd in 1810. Ook een deel van het Jezuietencollege werd van 1797 tot 1801 ingericht als huys van detentie. Oude stadskronieken maken ook melding van een repressiehuis bij het Kortrijkse Begijnhof. Zelfs in het voormalig Kapucijnenklooster zou een gedeelte van de gebouwen gebruikt zijn voor het gevangen zetten van mannelijke gedetineerden.

In juli 1856 werd uiteindelijk een echte, voor die tijd moderne, cellulaire gevangenis in gebruik genomen. De Kortrijkse gevangenis bevond zich buiten de stadsmuren, in de nieuwe Stationswijk, meerbepaald op de plaats waar het muziekconservatorium van Kortrijk zich nu bevindt. De gevangenis bestond uit 110 cellen en was gebouwd in neo-gotische stijl naar een ontwerp van architect Joseph Dumont. Van dit gebouw ziet u dus bovenaan een foto.

Gedurende de tweede wereldoorlog werd de gevangenis zwaar beschadigd door het luchtbombardement op Kortrijk van 26 maart 1944. Hierbij kwamen meer dan 30 gevangenen en enkele cipiers om het leven. In de verwarring en de destructie maakten ook enkele politieke gevangenen van de gelegenheid gebruik om te ontsnappen. De gevangenis doorstond ook nog het tweede bombardement op Kortrijk van 21 juli 1944 en werd tenslotte officieel opgeheven op 30 september 1946.

(Bronnen: De Geschiedenis van Kortrijk / onder redactie van Niklaas Maddens)

vrijdag 18 juli 2008

De eerste fiets van Stijn Streuvels

Toen ook ontstonden de veloclubs, dat beteekende: elken Zondag uitzetten met een troep van twintig, dertig jonkheden, de wijde wereld in, rond den Belgiek, - op avontuur, ontdekkingen doen ...
uit: De eerste fiets (Stijn Streuvels)
 
Het Vlaamse tijdschrift 'Sportwereld' vierde in 1936 haar 25e verjaardag. Speciaal voor deze gelegenheid schreef Stijn Streuvels De eerste fiets, een verhaal waarin hij herinneringen ophaalt aan de eerste fietsen, treinen en auto's in zijn geboortestreek.

Na het verschijnen in 'Sportwereld' werd Streuvels' artikel later nooit meer herdrukt of gebundeld, waardoor weinig mensen weet hebben van dit prachtig stukje tekst.

Daarom is deze eerste afzonderlijke uitgave ook zo bijzonder. Het werd met de hand gezet uit de Horley Old Style en met de handpers afgedrukt. Henk Blokhuis maakte speciaal voor deze uitgave een mooie lino, gedrukt in vier kleuren.

Deze speciale uitgave werd gedrukt op slechts zestig exemplaren, waarvan uw bib nummer 34 in haar bezit heeft!

woensdag 16 juli 2008

TipTopTien boekenlijst augustus

De TipTopTien boekenlijst voor de maand augustus kunt u vanaf vandaag downloaden op de website van de bibliotheek: www.kortrijk.be/bibliotheek.

De TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips die iedere maand door de medewerkers van de jeugdbibliotheek geselecteerd worden. Dit is een greep uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek van Kortrijk.

De TipTopTien, editie augustus 2008, kunt u alvast hier downloaden (pdf, 0.2mb). Of u bekijkt die gewoon rechtsreeks via "Scribd", onze handige pdf viewer van dienst.






Read this document on Scribd: Kortrijk TipTopTien augustus 08

dinsdag 15 juli 2008

Leeslamp of lezende lamp?

Deze vonden we wel erg leuk en moeten we gewoon met u delen: de Reading Light (vert. "Lezend licht" of "Leeslicht") van het bekende, in Londen gebaseerde, Brits-Zwitsers ontwerpduo Dan Black en Martin Blum (Black & Blum). Dit eigenaardig leeslampje bestaat uit een transparante lamphouder en een constructie uit gepolijste zink in de vorm van een lezend figuurtje. Het boek dat het figuurtje vasthoudt is gemaakt van semi-transparant polypropyleen en fungeert als een minimalistische lampenkap.

Op de website van Black & Blum vindt u nog meer van hun bijzondere en minimalistische ontwerpen en producten.

Meer info: http://www.black-blum.com/

maandag 14 juli 2008

De lange weg naar huis : het verhaal van Odysseus

Ik heb een zoon. Hij heet Makos. Ik heb hem tien jaar niet gezien, maar er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan hem denk. Drie dagen na zijn geboorte ben ik bij hem weg gegaan. Niet dat ik dat wilde. Het moest.
uit: De lange weg naar huis (Michael de Cock)
De lange weg naar huis geschreven door Michael de CockDe lange weg naar huis: het verhaal van Odysseus vertelt het alombekende en oeroude verhaal van Odysseus. Oorspronkelijk herwerkte Michael de Cock dit Griekse epos tot een modern toneelstuk voor figurentheater De Maan.

Hij besloot daarna om eveneens een boek te schrijven over deze avontuurlijke tocht en illustratrice Gerda Dendooven zorgde voor de wondermooie illustraties.

Op de bijhorende luister-cd wordt het hele verhaal nog eens verteld door Tuur de Weert, Gerda Dendooven en Michael de Cock zelf.



Wie het boek leest begint ongetwijfeld aan een boeiende tocht naar huis, vol hindernissen, spannende momenten, onverwachte ontmoetingen en mysterieuze gevaren!

zondag 13 juli 2008

Biblioquotes: Anthony Burgess

"Een romanschrijver mag niet te intelligent zijn... maar misschien is het toegelaten dat hij een intellectueel is."

"Lezers in overvloed, denkers zijn zeldzaam."

"Het bezitten van een boek wordt een excuus om het te lezen."

"Schrijven is gedesinteresseerd worden. Er is een zekere afzwering in kunst."

"Geweld onder jongeren is een aspect van hun verlangen om te creëren. Ze weten niet hoe ze hun energie creatief kunnen aanwenden dus doen ze het tegenovergestelde en vernietigen ze."
(Anthony Burgess)

donderdag 10 juli 2008

Gebrand op koffie: van boon tot barista

Zo heet als de hel, zo zwart als de duivel, zo zuiver als een engel en zo zoet als de liefde, zo moet koffie zijn.

(Charles-Maurice de Talleyrand)

V.O.F. de Kunst wist het al langer dan vandaag: koffie is voor velen een dagelijks bakje troost, de ideale opkikker om de dag mee te beginnen. En nog meer dan bier of wijn, kan koffie de ganse dag door gedronken worden. Koffie verrast immers altijd ...

In hun koffiebranderij Viva Sara brengen Bart en Peter Deprez de kunst en tradities van het koffiebranden weer tot leven. Maar hoe zet je nu een lekker kopje koffie? Houdt koffie je echt wakker? Waarom bestaan er zoveel koffiesoorten? En welke smaakt nu eigenlijk het beste?

In 'Gebrand op koffie: van boon tot Barista' proberen deze barista's u een antwoord te geven op al deze vragen. Samen met auteur Stefaan van Laere gidsen ze u op boeiende wijze doorheen de wereld van koffie. Het boek biedt u een overzicht van de geschiedenis van koffie, de belangrijkste koffielanden, het ingewikkelde productieproces en over de ontelbaar verschillende soorten, smaken en geuren die er bestaan. Een aanrader voor ieder die zich wil verdiepen in de oorsprong en de kunst van het koffiezetten of voor ieder die met smaak kan genieten van een lekker kopje koffie!

Zelfs een aantal originele en smakelijke recepten ontbreken ook niet in dit boek. Koffie combineren met citroen of vlees, waarom niet?

Dus vanaf nu kent ook u het geheim van dé perfecte Irish Coffee!

(Bron: tekst cover)

woensdag 9 juli 2008

Kortrijk Congé in buurtbibliotheek Blauwe Poorte











Op zaterdag 12 en zondag 13 juli, van 19u t.e.m. 07u, gaat de 3e editie van Kortrijk Congé door en dit van zonsopgang tot zonsondergang, voor jong en oud. Ditmaal gaat het festival door in het park De Blauwe Poort (Doorniksesteenweg 15, ongeveer 1 km van de Grote markt).

Op verassende locaties in en rond het park kunt u genieten van een gevarieerde mix van activiteiten: van geweld(ad)ige openluchtcinéma of een literaire installatie over kindervoorstellingen in-'t-water tot een top-design-expo. Van hedendaagse dans op een parking over een internationale partyband op het podium tot een fluitconcert-installatie in het gras. Van een nachtelijke trektocht met Overal Kunst over een sprookjescarrousel tot een theatraal concert bij ochtendgloren. Het uitgebreide programma van deze tweedaagse kunt u raadplegen op www.kortrijkconge.be.

Ook de bib is van de partij met "Twee in één", een dagboekeninstallatie met performance door Piet en Lode Vandecasteele. Hiervoor werkte de bib nauw samen met vzw Wit.h. De installatie is doorlopend te bekijken op zaterdag 12 juli van 22u t.e.m. 01u in buurtbibliotheek De Blauwe Poort (Halenplein 8 Kortrijk, aan de rand van het park. De performance gaat op dezelfde locatie door en dit om 22u en 23u.

Kortrijk Congé wordt georganiseerd door diverse actoren: KunstenCentrum Buda, het Cultuurcentrum, De Kreun, Het Pakt, Passerelle, De Unie der Zorgelozen en diverse diensten van de Stad Kortrijk, waaronder uiteraard ook de Kortrijkse bib.

Meer info: www.kortrijkconge.be

dinsdag 8 juli 2008

5 ontwerpers voor de nieuwe Kortrijkse bibLLLiotheek











Vijf ontwerpteams mogen een schetsontwerp maken voor de 'bibLLLiotheek', een nieuw complex in Kortrijk met ondergrondse parkeergarage aan het Conservatoriumplein waar de nieuwe bieb en een centrum voor levenslang leren - vandaar de LLL in de benaming van het bouwproject - hun onderkomen zullen vinden. Wie het beste plan kan voorleggen zowel op vlak van stedenbouw, architectuur en duurzaamheid, wordt laureaat en mag zijn plannen ten uitvoer brengen.

Het nieuwbouwproject komt op een wel heel cruciale plek in de binnenstad (zie geel op de luchtfoto). Daarom krijgen de ontwerpers de bijkomende opdracht om een masterplan voor de stationsomgeving (zie blauw en geel op de luchtfoto) op te maken.

Vorige maand heeft de stad Kortrijk een oproep naar kandidaat-ontwerpers gepubliceerd. Eind augustus zal de stad samen met haar partners vijf kandidaten aanduiden die een ontwerpschets en masterplan kunnen uitwerken. Begin volgend voorjaar zal de stuurgroep van het bouwproject, op basis van een deskundige jury, een laureaat aanduiden. De bouw van de 'bibLLLiotheek' zal ten vroegste in 2011 op gang komen.

Een volledige stand van zaken omtrent de nieuwe Kortrijkse bieb vindt u op pag. 4 van de Kortrijkse stadskrant, die kunt u hier downloaden (pdf 3.3mb).

(bron: Stadskrant Kortrijk, juli 2008)

Zoomii: virtuele boekenkasten

De recent gelanceerde zoekmachine Zoomii doorzoekt de enorme boekencatalogus van online winkelgigant Amazon en presenteert de zoekresultaten op een wel heel bijzondere en vooruitstrevende manier. U kunt er namelijk virtueel de boekenkasten en ook de boeken bekijken. Er kan in- en uitgezoomd worden en in alle richtingen genavigeerd worden op een manier die nog het meest lijkt op het navigeren via Google Maps. Technisch is het systeem echter gebaseerd op webtechnologie van Amazon.

De website is zo ontworpen dat het lijkt alsof u in een echte boekenwinkel zoekt, behalve dat alle boeken altijd met hun cover naar u gericht zijn. Om het gevoel van een echte boekenwinkel nog te versterken werden de boeken geordend op auteur en kunt u ook de afmetingen van de boeken met elkaar vergelijken om een idee te krijgen hoe groot of klein het boek is dat u aanschaft. Klikt u op een bepaald boek dan ziet u meer details en eventueel ook boekbesprekingen.

Naast het virtueel snuisteren op basis van boekcovers kunt u ook gerichter zoeken door een titel of auteur in te voeren in het zoekveld of te zoeken op trefwoord en categorie. Hoe het systeem precies in zijn werk gaat kunt u bekijken in het onderstaande filmpje (Engelstalig):



Binnenkort ook voor uw favoriete bibliotheekcatalogus?

(via: ReadWriteWeb)

Meer inf: www.zoomii.com

maandag 7 juli 2008

'I ate spark'

Tijdens de zomermaanden kunt u in de centrale bibliotheek een deel van de tentoonstelling 'I ate spark' meepikken. 'I ate Spark' belicht een van de vele subculturen die de jeugd rijk is. Met 'I ate spark' brengt Abubaca vzw een grote groep Urban Artists op een heel organische manier bij elkaar. Niet de museale hiërarchie maar creatieve anarchie primeert. Aan de kunstenaars werd gevraagd om werk te selecteren dat juist iets buiten het doosje van hun zogenaamde subcultuur valt. Weg uit hun natuurlijke biotoop worden graffiteur en street artist een stuk persoonlijker en atypisch.

'I ate spark' is het platform van een unieke groep graffiti en street artists die weinig affiniteit hebben met musea of traditionele kunstgalerijen. Hun werk blijft vaak onopgemerkt in het alledaagse stadslandschap. Hun canvassen zijn vuilbakken, verkeersborden, billboards en de verloren gevels van onze straten. Het zijn stuk voor stuk locatie gebonden, vaak unieke stukken, die enkel bedoeld zijn voor de opmerkzame voorbijganger. Ontegensprekelijk een daad van vandalisme, maar elke krabbel of tekening heeft zijn eigen artistieke verdienste.

Op onze fotopagina kunt u alvast een impressie zien van de tentoonstelling:












(Bron:
www.abubaca.be
)

vrijdag 4 juli 2008

"ZIT STIL!" : de foto's

Tijdens de Week van het Ontwerpen, editie 2008, stelden een groep leerlingen van het Atheneum Pottelberg hun ontwerpen tentoon in de Kortrijkse bib onder het thema "ZIT STIL!". Hun installaties, constructies en vindingrijkheid kunt u vanaf vandaag bekijken op een fotoset op onze fotopagina.














Meer info: www.weekvanhetontwerpen.be, www.atheneum-pottelberg.be

donderdag 3 juli 2008

Sputtr

Google is ongetwijfeld de meest gebruikte zoekmachine van het moment, maar dat is zeker geen garantie dat u er altijd vindt wat u zoekt.
Er zijn natuurlijk wel andere, meer gespecialiseerde zoekmachines, maar het zou ons wellicht nog meer tijd besparen mochten we via één enkele zoeksite, verschillende 'search engines' kunnen doorzoeken.

Via Sputtr bijvoorbeeld, een soort 'zoekbox' waar tientallen zoekmachines verzameld werden: Google (News, Images, Books, GMail), Amazon, Ebay, Wikipedia, IMDB, Yahoo search, Digg, YouTube, Flickr, LastFM, Torrentz, enz.

En in tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden, is Sputtr heel simpel in gebruik. Gewoon een trefwoord invoeren en de gewenste zoekmachine selecteren.
Zeker weten dat u via Sputtr heel wat nieuwe zoeksites leert kennen!




Meer info op http://nl.sputtr.com

woensdag 2 juli 2008

Retro realiteit








De 16-jarige grafisch ontwerper Lee Vidal combineerde een aantal saaie stockfoto's met bekende iconen en spelpersonnages uit oude ('retro') games van Nintendo zoals Donkey Kong, Mario Bros en Yoshi's Island. Op een heel mooie en technisch indrukwekkende manier werden de figuurtjes geïntegreerd in de foto's. Hiervoor gebruikte hij op een geraffineerde manier het grafisch programma Adobe Photoshop.

U kunt Lee Vidal's werk bekijken op zijn website onder de rubriek 'Retro Reality', de afbeeldingen downloaden en eventueel ook gebruiken als bureauachtergrond (of 'wallpaper') voor uw computer. Op zijn website vindt u ook nog heel wat andere ontwerpen en grafische hoogstandjes van deze piepjonge maar vooral veelbelovende grafisch ontwerper.

(via: Infinite Lives)

Meer info: leev.co.nr

PDF-bestanden met Ebook Search

Met Ebook Search kunt u op het wereldwijde web makkelijk en overzichtelijk PDF-bestanden zoeken. Het is uiteraard mogelijk om met de geavanceerde zoekfuncties van Google iedere zoekactie te beperken tot het PDF-formaat. Maar de zoekmachine Ebook Search is van een ander kaliber: Ebook Search levert andere zoekresultaten op en presenteert die veel overzichtelijker. De machine is bovendien razendsnel.
Zoals bij elke nieuwe evolutie op het gebied van zoeksystemen zijn er voor- en tegenstanders. Er zijn mensen die ook vragen hebben bij Ebook Search: zo krijgt u nooit meer dan de eerste 50 resultaten te zien, zonder mogelijkheid verder te bladeren of een indicatie te krijgen hoeveel resultaten er nog meer zijn. Ebook Search zoekt momenteel ook alleen maar op exacte woorden en zinnen, er is geen mogelijkheid om lossere relaties tussen zoektermen aan te geven.
Voor- en nadelen? Die zijn er altijd. Ebook Search is zeker geen vervanging van de geavanceerde zoekfuncties van Google, maar absoluut een interessante, gespecialiseerde zoekmachine.

Meer info op: pdf-search-engine.com

dinsdag 1 juli 2008

Hoera, vakantie!

Vandaag is de eerste dag van de zomervakantie. Het Kortrijkse bibliotheekteam wenst iedereen een prachtvakantie toe!

Gedurende de zomermaanden blijft de centrale bibliotheek gewoon open, springt u dus zeker binnen om uw voorraad vakantielectuur, -muziek of -films, etc... aan te leggen. De bib staat zoals altijd voor u klaar, ook tijdens de vakantiemaanden. Hou er echter wel rekening mee dat onze speelotheek en de 11 buurtbibliotheken van Kortrijk wél een korte sluitingsperiode hebben, nl. van vrijdag 1 augustus t.e.m. zaterdag 16 augustus. Tijdens deze sluitingsperiode kunt u wel steeds terecht in de centrale bibliotheek van Kortrijk.

Ook de blogredactie doet het iets kalmer aan gedurende de zomervakantie. Vanaf deze week "bloggen" we wat minder frequent maar vanaf 18 augustus gaan we er opnieuw stevig tegen aan!

Plantin-Moretusprijzen 2008

De VUV (Vlaamse Uitgevers Vereniging) en het Plantin Genootschap reiken jaarlijks de Plantin-Moretusprijzen uit, waardoor de Vlaamse vormgevers en uitgevers toch even in de schijnwerpers worden geplaatst. Tevens wil men ook de uitgevers stimuleren om de vormgeving en de technische productie van hun uitgaven te (blijven) verzorgen.

Naar goede gewoonte bekroonde een professionele jury dus ook dit jaar zo'n veertien boeken in 6 verschillende categorieën. Allemaal onderscheiden ze zich door hun verzorgde lay-out, originele vormgeving en typografie, illustraties en grafisch-technische productie.
De hoofdprijs in de categorie literatuur ging naar 'Verzameld werk' (William Shakespeare).

'Jezus van Nazareth' (Joseph Ratzinger, aka paus Benedictus XVI), 'Mijn fans' (Kim Clijsters) en 'Overeind in Babel' (Ahmet Altan e.a.) werden geselecteerd voor de categorie non-fictie.

De drie laureaten bij de categorie Kunst- en fotoboeken zijn 'Belgicum' (Stephan Vanfleteren), 'Artempo. Where time becomes art' (Massimo Cacciari e.a.) en 'Hans Op De Beeck. On vanishing' (Nicolas de Oliveira en Nicola Oxley).

In de categorie kinder- en jeugdboeken koos de jury voor 'Eén miljoen vlinders' (Edward Van de Vendel), 'Boos' (Sarah Verroken) en 'Het ongelooflijke verhaal van Marie' (Joris Van den Brande)

Winnaars in de categorie Studieboeken en wetenschappelijke uitgaven werden 'Sociologie. Een klassieke en hedendaagse benadering' (John Vincke) en 'Achtergrond 03. Architect/ontwerper/onderzoeker?' (Dirk Bogaert e.a.)

De publieksprijs voor beste cover ging naar het boek 'Louis. Het leven van een bedelaar' (Louis en Yurek Onzia), vormgegeven door Toni Mulder. En tot slot kreeg vormgever Luc Derycke een onderscheiding in de categorie Werk van Vlaamse vormgevers voor buitenlandse uitgevers.

Tijdens de Frankfurter Buchmesse (15-19 oktober) en in Leipzig (voorjaar 2009) loopt er een tijdelijke tentoonstelling met alle bekroonde boeken. Wie het graag iets dichter bij huis heeft, kan de tentoonstelling ook tijdens de Antwerpse Boekenbeurs (31/10 - 11/11) gaan bekijken.

Meer info op www.plantinmoretusprijzen.be